login |

The 100: vége a 4. évadnak

2017. 06. 12. 20:10 - Írta: Desmond Wallace

61 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A The 100 a 2. évadban volt a csúcson, 2016-ban sajnos már jóval több tipikus panellel dolgoztak az írók, a kliségyár pedig idén se zárt be, így jó pár olyan húzás akadt, amit már messziről kiszagolhatott a rutinos néző, néhány fejlemény pedig inkább csak megmosolyogtató volt az egyes epizódokban.

Nem titok, nem volt a szívem csücske az évad fő szála, az epizódok többségét is inkább csak a korrekt kategóriába sorolnám, sok volt a fölösleges kitérő, ami lassította a cselekmény kibontakozását, pedig csak 13 részt kellett megfelelő tartalommal megtölteniük az íróknak.

A finálé viszont visszaadta a reményt. A The 100 évadzárója a fénykort idézte, és ott van benne a remek folytatás lehetősége. Egy éve nem nagyon érdekelt, hogy mit hoznak ki a reaktorokból, de most nagyon kíváncsian várom a további fejleményeket, mert ebből a szituációból tényleg lehet valami maradandót alkotni.

A 4×13 cselekménye is sokáig a klisék mentén haladt, még kínosabb párbeszédek is akadtak, de az utolsó 10-15 percet már nem igazán tudom kritizálni, ezúttal sikerült meglepniük az íróknak, a cliffhanger pedig kifejezetten remekül sikerült. Így kell ezt csinálni! A folytatásban már spoileres leszek.

A Praimfaya megérkezett. Az előző részekben lezavarták a bunkeres szálat, értelemszerűen egy fontos karaktert se hagytak meghalni, így elindult a megmentőcsapat Ravenért is, csak közben kifutottak az időből, a bunkert már nem érhették el, így más megoldást kellett keresni az életben maradásért.

Örültem, hogy a fináléban szinte teljesen mellőzték a bunkerlakókat, így minden figyelem a maroknyi űrutazóra terelődhetett. Végül mégis meglépték, hogy páran visszatérnek a Bárkára, ahol megpróbálják átvészelni a következő öt évet. Természetesen harcolni kellett az idővel, nem mindenkinek sikerült elhagynia a szigetet (Clarke), de nem hiszem, hogy valakit váratlanul ért volna Sötétvérű Clarke életben maradása.

Az időugrásnak kifejezetten örültem. Bő hat év telt el a Praimfaya óta, a Föld nagy része még lakhatatlan, a bunker megközelíthetetlen, az űrállomásról semmi hír, zárásként pedig megjelenik egy elég fejlettnek tűnő űrhajó, amelynek az érkezése ébren tartja a rajongók érdeklődését a 2018-as folytatásig, valamint jó pár lehetőséggel szolgál a folytatást illetően.

Tudományos szempontból nyilván jó néhány helyen kikezdhető ez a Praimfaya, de nem hiszem, hogy a tudományos háttér lenne a legfontosabb eleme ennek a posztapokaliptikus tinidrámának. Az eltelt hat évet biztosan nem csak egy-két szóval fogják elintézni az ötödik évadban, és én bízom benne, hogy érdekes visszatekintéssekkel fűszerezik majd az epizódokat.

Ha az egész évadot nézem, akkor 6/10-nél nem tudok magasabb pontszámot adni a látottakra, hiába volt kiemelkedő a finálé, de marad nézős a sorozat, és a cliffhanger ott hordozza magában egy jobb szezon lehetőségét, szóval most kifejezetten érdekel, hogy mit tartogatnak még a számunkra az írók. Mikor lesz már 2018?

61 hozzászólás Ne habozz!

hummel - 2017. 05. 25. 12:20

Pár gondolat az évadzáróról:
– Néha olyan érzésem van mintha Octavia a reklámarc lenne, és valójában Indra a főnök…. ami azt illeti nem csak néha.
– Echo, most komolyan? Épp most akarsz öngyilkos lenni, amikor eljutottál idáig?
– Bellamy átképezhetné magát pszichomókusnak. Echo-t és Raven-t is rendbe rakta.
– Murphy előtt le a kalappal. A sorozat elején még magán kívül senkivel sem törődött, most viszont nincs olyan közös jelenete Emori-val, ahol ne jönne át a kapcsolatuk komolysága.
– Monty is bekapott némi sugár dózist, de gondolom nála is elfelejtkeznek majd róla.
– Most már hivatalos: Emori és Echo is tiszteletbeli skaikru lett!
– Annyira adta magát, hogy lesz kis natblida ….
– És igen ennyit arról, hogy az emberiség megmentése rajtuk múlik. Hangzatos volt, de már akkor sejteni lehetett, hogy vannak és lesznek is más túlélők.
– Elég érdekes, hogy a természet 6 évvel a ’death wave’ után mennyire jól nézett ki.

rodosto13 - 2017. 05. 25. 12:53

Egy két apróság zavart, mint az, hogy az izolációs ruha az nem űrruha, pláne ha minden szigetelés nélkül le lehetnhúzni a kesztűt, ha a gyűrű nem forog, akkor nincs is gravitáció, illetve a levegőnél nem az oxigén hiánya a probléma, hanem a magas széndioxid szint. Ezen kívül amúgy jó volt, a vége kivételével semmi extra, szépen lezárta a szálakat és a problémát.

A vége pedig érdekes, ez az alapfelállás szerintem egy első-második évad minőségű évadnak tud megalapozni. (Tetszik a keretes szerkezet, egy börtönhajó érkezik a lapatalnnak hitt földre, mint ahogy az első évad is kezdődött). Valószínűleg tele leszünk flashbackekkel, ami annak a hajónak a történetét, illetve a Ring, bunker, es Clarke éveit mutatja be.
Azt pedig nem tudom, hogy meglépnék-e, hogy a ringről pl. egy 3-5 éves gyerekkel jönne vissza valamelyik pár… :D

Hummel: a vegetáció “natblida” lehet, mert már a blackrainnél le kellett volna olvadnia, ahhoz képest egész jól tartotta magát a növényzet.

Csilla0422 - 2017. 05. 25. 13:33

A fent említett hibáktól eltekintve egész jó rész volt.

Hummel, szerintem Indra azóta főnök, amióta a kis tanítványa bajnok lett. Octavia egyértelműen báb és nem is való vezetőnek.

Echo arca amikor Raven magyarázott – a látvány megfizethetetlen volt. Minden rá volt írva. A fehér festék után sejthető volt, hogy valamire készül. Nagyon örülök, hogy Bellamy lebeszélte. Remélem, hogy egy babát összehoznak ott fent.
Murphy – helyén volt az esze és a szíve is.
Clarke – ismét ő mentette meg őket. Bellamynak viszont rossz tanácsot adott, hiszen jól tudjuk, mi történik, ha Bellalmy gondolkozni próbál. Annak eddig mindig más itta meg levét.

Nagyon város lett S5. A finálé “lezárása” rengeteg lehetőséget ad az íróknak. A fölösleges karakterektől akár meg is szabadulhatnak.
Nem lepődnék meg ha a hajóval a fent maradt 7-es is landolna. Nyilván sok flashback lesz, de remélem, hogy az új évad nem csak arról fog szólni.

Ha a natblidak a felszínen túlélték a Praimfayat, akkor arra is lenne lehetőség, hogy a volt Commanderek élve visszatérnek? A Praimfaya akár újra működésbe hozhatta a testüket. Ez mekkora lenne!

Ida - 2017. 05. 25. 13:44

Hűűű, nehéz lesz olyan sokat várni a folytatásra!

Octavia legalább saját maga is tudja, hogy nem igazi vezető, kíváncsi vagyok mit lett belőle 6 év alatt. :)

Azért sok dolog nem világos:
– honnan tudott jönni az a börtönhajó, hiszen az űrben az elmúlt 100 év alatt elvileg minden állomás összekapcsolódott, kivéve amit lelőttek, és a Gyűrű kivételével le is szállt/zuhant mindegyik. Akkor ez honnan jött? A holról? Tenger alól? Valami titkos katonai bázisról mint Mount Weather? Szibériából?
– a kis natblida hogyan élte túl a halálos hullámot? Meg utána? Elég fiatal, 6 éve még egész kicsi lehetett, hogy maradt egyedül életben? Clarke hogy talált rá?
– Clarke vajon meddig volt a bunkerben?
– mi lett a kis csapattal odafent?
Az utolsó jelenetből ítélve Clarke senkivel nem volt kapcsolatban 6 éven át, se a bunkerrel, se a Gyűrűvel. elég szar lehetett neki.

A természet biztos jól bírja a sugárzást, 100 év alatt alkalmazkodott, valószínű a letaroló hullám után valahogy újraéledt. Bár elég durvának tűnt az a hullám, elvileg hamunak kéne takarni a napot, nem?

Szóval ebből elég sokat ki fognak tudni hozni majd jövőre, nagyon várom :)

rodosto13 - 2017. 05. 25. 14:48

Érdekes, én Octaviat nem éreztem bábnak, inkább csak azt, hogy nem tudja, hogy kell vezetni, és Indra is azt mondja neki, hogy hiteles vezetőként mit kellene tennie (ha határidőt szabott, tartassa be, ha beszédre van szükség, tartsa meg). Ebből S5-re vagy az lesz, hogy Octavia átadja a vezetést egy tanácsnak, vagy tényleges vezetővé érik. Esetleg ez lesz az ötödik évad egyik drámája.

Csilla: azért a praimfaya nem egy mágikus izé, ami feltámaszt, attól pl, hogy védőoltást kapsz hepatitiszre, nem fogsz feltámadni miután végigsöpör a vírus. (nem fogják visszahozni Alycia karakterét).

Ida: a hajó eredete jó kérdés, olcsó húzás volt, a kárdés, hogy tudnak-e neki elég jó magyarázatot adni. Bár amennyire idegenkednek a rádió használatától ebben a világban (Mount Weather nem kívánt kapcsolatba lépni az űrállomásokkal 100 év alatt? ) nem csodálkoznék, ha a földön még tucatjával lennének bunkerek a különböző volt kormányok leszármazottaival, a marson meg külön kolóniák lennének, csak elfelejtettek rádión szólni, hogy hé, ott van még valaki?

És lehetséges SPILER S5-re:
Nyilatkozat szerint mindenki túléli a 6 évet, kivétel lehet akkor, ha valamelyik színész elmegy. Akkor a karaktere is odalesz.

Szaby59 - 2017. 05. 25. 15:55

Más fórumokon azt spekulálják, hogy ez az a bányászkolónia lehet akiknek Becca eredetileg is fejlesztette a Nightbloodot. Vagyis akik jönnek jó eséllyel mint olyan lesz.
Amúgy a finálé tetszett, végig pörgős volt és nagyon várom a következő évadot. Kár, hogy a nézettsége ennyire gyenge, mert ugyan voltak kilengések, de az évad második fele már jó irányba mozdult.

Csilla0422 - 2017. 05. 25. 16:10

Rodosto, ebben a sorozatban már annyi minden történt, hogy ez sem lenne meglepő. Mivel a natblidak “működése” még ismeretlen simán beleférne, a sci-fi történet lehetőséget is adna rá. S végre megmagyaráznák, hogy Titus miért mondta azt, hogy Lexa különleges és mi volt a nagy céljuk. Persze hiába lennének partnerek itt, ha az AMC és Alycia meg nem lenne az vagy nem akarna visszajönni.

Amikor Bellamy lenézett akkor úgy tűnt, hogy világ nagy rész ég, de nem az egész. Lehet a szérim miatt Becca szigete valóban védett lett.

Arra kíváncsi lennék, hogy még mennyi bunker van.

Ida, kicsi natblidat még aznap megtalálhatta Clarke. A túlélésére meg natblidasága és Clarke a magyarázat. Még csecsemő lehetett Madi, amikor a Praimfaya volt.

hummel - 2017. 05. 25. 18:06

„meglépnék-e, hogy a ringről pl. egy 3-5 éves gyerekkel jönne vissza valamelyik pár…”
Ők odafenn elkönyvelték Clarke-ot halottnak, szóval hacsak a rádió nem jutott át, akor Bellamy is abban a tudatban maradt, hogy a nő nincs többé és ugye ott van Echo meg Raven. Lesz itt meglepetés.

„Amikor Bellamy lenézett akkor úgy tűnt, hogy világ nagy rész ég, de nem az egész. Lehet a szérim miatt Becca szigete valóban védett lett.”„kicsi natblidat még aznap megtalálhatta Clarke”
A sugárzás meg a lángtenger ugyanúgy elérte a szigetet, mint Polist és Arkadiat, meg a teljes területet. Ugye Clarke eleve a szigeten volt, Polist meg láthattuk. A kis natblida valószínűleg valami barlangban húzta ki míg a szervezete felvette a ritmust, illetve míg előjöhetett. Nem hiszem, hogy Clarke kimerészkedett volna a hullám lecsapása után közvetlenül. Az ő szervezetének is kellett regenerálódási idő, plusz eleinte szerintem csak a szigetre merészkedett ki, később mehetett messzebbre és találhatta meg a gyereket.

Csilla0422 - 2017. 05. 25. 18:41

A gyerekek korával kapcsolatban mindig gondban vagyok. Második ránézésre: Madi idősebb lehet, mint 6 év, szóval nem csecsemő volt. Ha nem Becca szigetén volt tényleg csak később találhatta meg Clarke. Idővel ha messzebb tud menni lehet talál még túlélőket.

A világégés utánra gondoltam a sziget védettségét, hogy a natblidakhoz hasonlóan könnyebben és gyorsabban regenerálódnak a növények.

Az okát nem tudom, de Echo – Bellamy páros valami miatt szimpatikus. Clarke – Bellamy között én barátságon kívül soha semmit sem láttam.

hummel - 2017. 05. 25. 20:51

Csilla0422: A kis natblida életkorára nem tudom nyújt-e valami támpontot, de a színész 13 éves. Maga a növényzetre meg az egyik interjúban célzott Rothenberg. Clarke és Madi egy völgyben vannak, be lesz mutatva, az a hely miként vészelte át a pusztítást, de a világ többi része lepusztult.

A 4.05-ben hangzott el, hogy Becca a nightblood-ot először egy az űrben bányászattal foglalkozó cégnek fejlesztette ki, hogy a napsugárzástól védje a hosszútávú küldetéseken az alanyokat, akik bünőzők voltak és akik be lettek oltva a szérummal. Most ezek leszármazottai tértek vissza.

Tyberius06 - 2017. 05. 26. 01:21

Érdekes zárás volt, a vége info szerint Clarke járt Polis romjainál, csak nem jutott a lejárat közelébe a törmelék miatt. Az is vicces lesz, ha jönnek ezek bányászok rendet rakni a földre, nyilván azt gondolják, hogy odalent mindenkinek helló van. Az is lehet, hogy ők hallották Clarke rádiózását…
Egyébként egész pörgős rész volt, nyista bunker, aminek örültem, mármint Octavia meg Bellamy búcsúja oké volt, de legalább a többi gyíkkal nem foglalkoztak…

Pont - 2017. 05. 26. 10:46

Végül is hogyan akartak Raven-ék visszatérni a földre? Ugye a Bárkán ezzel már Jaha-nak is meggyűlt a baja. A rakétájuk kabinjából összeszigszalagoznak egy leszállóegységet? Mert ha nem, akkor szerintem ott vannak Ők azon az űrhajón Clark-kal szemben. Vagy rabként/rabszolgaként (kiváló feladat Clarknak a kiszabadításuk), vagy az is lehet hogy Ők keresték meg a bányászok űrhajóját és beröffentették…

Ida - 2017. 05. 26. 13:17

Elvileg amivel felszálltak (ha van benne ejtőernyő is) leszálóegységként is működhet, nem?

Bízom benne, hogy az ötödikben több űrös rész lesz. A földiek is érdekesebbek lesznek a bunkerben remélem, mert engem az összes évad összes részéből ez a sok gorunderes szenvedés untatott a legjobban, és mikor ez ment főszálként részeken át idegesített nagyon.

Latza - 2017. 05. 26. 13:41

>>Pont
Az eredeti terv is az volt, hogy a rakétával kimennek az űrbe, a súlytalanságban megcsinálják a Nightblood szérumot, aztán hazajönnek. Csak közbejött az üzemanyag probléma. Ha a Bárka maradékán van üzemanyag, haza tudnak jönni.

Pont - 2017. 05. 26. 16:15

Ha a bárkán van volt üzemanyag akkor nem problémázott volna Raven Nightblood gyártáson, gyárthatta volna a bárkán is, vagy akkor elvesztettem a fonalat…. de nem is ez a lényeg, miért nem jöttek vissza azonnal az 5. év letelte után, szerintem ezzel kezdenek az 5. évadban…Az viszont már nagy csavar lesz, ha csak 5 évre volt 1200 embernek ellátmánya a bunkerben, akkor azok hogy élték túl a plusz 1.5 évet, csak nem írtak ki mindenkit a sorozatból….

Latza - 2017. 05. 26. 19:41

Hát, nehezen tudom elképzelni azt a csomó embert a föld alatt összezárva. A skaikrukon kívül a többiek szerintem hamar kiirtották egymást…
A másik, hogy biztos nem 1200-an lesznek, mert unalmukban nyilván elkezdtek szaporodni…

Qwe - 2017. 05. 26. 20:12

Az, hogy nem válaszoltak Raven-ék Clarkenak 6 éven át, csak azt jelentheti, hogy az elmúlt éveket rabként töltötték vagy meghaltak.
Nehézen hiszem, hogy amint megoldották az oxigénellátást, nem jutott eszükbe összedobni egy rádiót és néha hallgatni, ha Clarke túlélésében nem bíztak, akkor a bunker miatt. Szóval lehet, hogy most csákányoznak valami bányában valahol a naprendszerben és clarke dolga lesz kiszabadítani őket és Octaviaékat is.

Elég szemét dolog volt az íróktól hogy ki tudja mennyi időre teljesen egyedül hagyták és utána is egy gyerek volt a társasága évekig, csoda ha nem őrült meg.

Jó volt látni, amikor Clarke kinyitotta a szemét a dzsippen ülve, hogy a második világvégét is túlélték a szempillaspirálok…

zso17 - 2017. 05. 26. 22:57

Meg akartam kérdezni, hogy mi ez a sok utalás a rabságra, meg a börtönhajó kifejezés honnan jött, de visszanéztem és tényleg rajta van a hajón hogy Gagarin prisoner transport. nekem úgy tűnt mintha olyan magasról ereszkedett le mintha az űrből jött volna. mindenesetre a finálé a hibái ellenére is jobban bejött mint az évad eddigi bármelyik része, külön örülök hogy néhány percnél tovább nem időztek a bunkerbelieknél mert az már egyáltalán nem érdekelt.

“Nehézen hiszem, hogy amint megoldották az oxigénellátást, nem jutott eszükbe összedobni egy rádiót és néha hallgatni, ha Clarke túlélésében nem bíztak, akkor a bunker miatt. Szóval lehet, hogy most csákányoznak valami bányában valahol a naprendszerben és clarke dolga lesz kiszabadítani őket és Octaviaékat is.” – tudom hogy a sorozat logikája azt sugallja hogy bármit meg lehet oldani de lehet hogy egyszerűen nem tudták megcsinálni fent a kommunikációt, aztán 5 év után landoltak csak máshol, vagy ki tudja.

elektro - 2017. 05. 27. 02:30

Nem úgy tűnt, hogy az űr utazásban olyan fejlettek lettek volna hajtó művileg a földiek, mielőtt kitört volna a világ vége. Mert akkor nem kellet volna a Föld körül várakozni, lehetett volna expedíciózni távolabbi galaxisokba. Így valószínűnek tűnik, hogy pl. egy 50-60 éves felfedező és bányajárat az újrahasznosító és egyéb műszaki megoldásokkal simán kibírták tovább is, még visszaértek.
Elég biztosnak tűnik, hogy a hajón vannak Ravenék, mert az űrben csak kiszúrtak egy Föld körül keringő objektumot és először azt nézik meg.
Az a kérdés a bunkerben mi történt valahogy a végére sikerült kijönni egymással vagy kijutottak és az ellentétek megmaradtak?
Mert eddig a történetet folyamatos viszálykodások háborúk vitték előre, hogy ez két fél között fog folytatódni vagy továbbra is sok ellentét lesz.
Nehezen tudnám elképzelni, hogy a bunkerben és a leérkező hajó emberei között békés együtt lét alakulna ki. Clarke reakciója miatt is, habár itt is volt 2-3 generáció váltás.

Mom - 2017. 05. 27. 06:44

@Qwe: “Jó volt látni, amikor Clarke kinyitotta a szemét a dzsippen ülve, hogy a második világvégét is túlélték a szempillaspirálok…” :D
Nekem is valami hasonló jutott eszembe, mikor megláttam, hogy milyen mázli, hogy volt ideje/eszköze sminkelni, mert ki kíváncsi a csipás szemére?! :D (egyébként sem teljesen értem ezt a félig groundi-félig hollywoodi koncepciót. Vagy ragaszkodjunk a körülményekhez leginkább elképzelhető külsőhöz, vagy hagyjuk a fenébe és ne erőlködjünk, mert a nézők a szépen sminkelt, frissen borotvált színészeket/színésznőket szeretik nézni, de ez így fura hibrid. Bár az is igaz, hogy nem ez az egyetlen ilyen.)

karit - 2017. 05. 28. 01:36

“– a kis natblida hogyan élte túl a halálos hullámot? Meg utána? Elég fiatal, 6 éve még egész kicsi lehetett, hogy maradt egyedül életben? Clarke hogy talált rá?”

Én a dzsipben valahogy készpénznek vettem, hogy az ott Clarke és Bellamy gyereke. Ki tudja, talán a natbilda vér miatt jóval gyorsabban nőtt. (?)

És ha Bellamy odafönt szerelmi bánatában tényleg Echoé lett, akkor nem lennék az ő, de pláne nem Octavia helyében; két unokatesó hirtelen, pont az életére törő két nőtől…

Gagarinék meg alighanem rég kiszúrták az űrben a kivilágított ringlispílt, így elegánsan kipipálták Ravenék – és az esetleges népszaporulat – visszaútjának problémáját is.

Persze kár lenne kindergartenné alakítani a The 100-at, és a végét látva nem is fogják; ideje lenne frissítésként feltűnniük a világ túlsó oldalán élő ‘kru’-knak is, az itteniekről már kábé minden csontot lerágtak/leégettek az írók.

rodosto13 - 2017. 05. 28. 11:43

Nem értem, hogy a nightbloodot miért kellene olyan csodaszernek tekinteni, egyedül csak a sugárzás ellen tesz ellenállóvá (egy szintig). Ezért kapták a bányászok, ezért kapták Beccatol azok, akikkel találkozott, ezért kell ALIE 2.0 hordozóinak. De nem támaszt fel, nem kapott belőle a növényzet, és nem növekszik tőle senki sem gyorsabban. /Amúgy is nyilatkozat alapján következő évadban flashbackekben bemutatják, hogyan találta meg Clarke a kiscsajt – tehát nem a gyereke/

A világ túlsó oldalán levő krukat valószínűleg nem fogjuk már látni, pont most, hogy a bolygó 96%-a lakhatatlan lett, és már meg is érkezett a következő évad témája az űrhajó képében. Ettől függetlenül nagyon szerettem volna én is látni valamit a főcím alatt futó helyszínekről (a 2 fallal körülvett város, elhagyott vidámpark) de ezek már úgy tűnik kimaradnak.

Amúgy érdekes, a visszatérő űrhajó fejlettebbnek tűnik, mint az összes eddig látott űrtechnológia.

Csilla0422 - 2017. 05. 28. 12:29

Ez honnan van, hogy Bellamy szerelmes Clarkeba? A közös gyerek ötlete honnan származik? Semmi jele sem volt ezeknek.
Viszont Bellamy – Echo páros elindult egy úton, ami lehet az összezártság miatt végül közös lesz. Ennek azért lenne értelme, mert bizonygatni kell még az S3-as mészárlás után, hogy Bellamy jófiú. Pont kapóra jönne, ha a kölcsönös ellenségeskedés, majd megmentés után az egyik grounder vezérrel alapít családot. Echo meg elég erős és karizmatikus ahhoz, hogy Bellamyt jó irányba tángálja. Ráadásként a visszatérés után új konfliktus lenne ebből, ha Echo Octavia sógornője lenne.

Rodosto, a Fleim hordozóinak nem csak ezért kellett natbidanak lenni. 307-ben Becca elmondta a szerepét illetve egy részét. Nagyon sok mindenre képes lehet a szérum és mi még csak töredékét tudjuk.

Zora - 2017. 05. 28. 12:54

4×13

Hát, szívesen megnéztem volna egy olyan részt, hogy a 3felé szakadt társaságnak milyenek a mindennapjaik.
:-(((
Az lehetett volna a 14 rész, és annak a végén elég lett volna, ha jön ez a rabszállító.

Amúgy ezek kik? Másik Bárkáról valók?

gmontana - 2017. 05. 28. 21:44

Összességében nagyon élveztem ezt az évadot, bár elég elfogultnak tartom magam a sorozattal kapcsolatban. Az évad finálé egy szép keret közé foglalta az eseményeket, cselekményeket. Az utolsó pár perc nélkül akár még egy sorozatzárónak is megfelelt volna. Mindenkinek szépen lezárták a szálát. Clarke-nak végre nem kellett senkit sem feláldoznia, nehéz döntést hozni, szimplán csak önmagát áldozta fel, hogy a többiek élhessenek. Bellamy is feloldozást nyert végül, azzal, hogy beengedte a Földieket a bunkerba és mentett mindenkit, akit tudott, még Echo-t is. Monty és Harper segítenek a barátaikon, pedig nem biztos, hogy visszaérnek a bunkerhoz. Murphy és Emori, a tipikus túlélők is gondolnak másokra. Murphy mikor megmenti Monty-t illetve mikor bocsánatot kért Raventől. Emori pedig Clarke-nak akar adni “csak még egy percet”. A bunkerban Jaha is végül “helyesen” cselekszik, így végül elkerülik a vérontást. Az évad végére pedig Octavia is megtalálja a helyét, amit Lincoln elvesztése óta kereset. Egy erős nő lett belőle, aki ésszel és némi segítséggel vezető lett. Így aztán a saját bőrén tapasztalja meg, milyen nehéz is irányítani, komoly döntést hozni és talán ez segít végül neki megbocsátani a testvérének.
Kaptunk egy időugrást, ami remélhetőleg teljesen új lendületet fog adni a sorozatnak. Tovább bővítik a “kört” esetleg más kontinensre, bolygóra, hajóra… majd meglátjuk. Kíváncsian várom a folytatást. Nagyon sok potenciált látok benne.

@Csilla0422 : Bellamy szereti Clarke-ot. Szerintem ez elég egyértelmű, ha valaki a sorok közé néz. Tulajdonképpen az utolsó részben ugyan más szavakkal, de Clarke elmondja neki, hogy szereti.

A “Bellarke”-fanok ezt már beetetésnek értelmezik. Pedig pont ettől jó, hogy nem hozzák őket össze. És szinte biztos vagyok benne, hogy még egy darabig nem is fogják. Főleg, hogy a csapat a Ring-en azt hiszi Clarke halott, így valószínűleg tovább is lép Bellamy. A potenciális jelölt Raven és Echo. Nem gondolnám, hogy Raven-nel is és Clarke-kal is megtennék ugyanezt, mint anno Finn eseténél. A voksom inkább Becho-ra teszem. Echo-t már a második évadban behozták Bellamy mellé. Majd többször is feltűnt mellette az évadok során. Nem hiába lett ő is főszereplő a következő évadra.

hummel - 2017. 05. 28. 22:48

Ha már felmentek az űrbe akár a nightblood szérumot is előállíthatták. Elvileg egy adott sugárzási szintig lett volna védelmük, és hamarabb visszatérhettek volna, már ha lett volna megoldásuk az üzemanyagra és találtak volna lakható helyet a Földön.

A bunkerlakóknak szerintem szembesülniük kell ugyanazzal a problémával, mint a bárka lakóknak évtizedekkel ezelőtt. Miként oldják meg a túlnépesedés problémáját? A dolog iróniája, hogy az akkori törvény egyik kárvallottjának, azaz Octavia-nak a kezében a döntés.

Bii - 2017. 05. 29. 23:14

Összességében nem volt rossz ez az évad.Azért nm adtak semmilyen részletet az eltelt 6 évről,mert sztem a komplett 5. évadnak visszaemlékző, átvezető jellege lesz,amellett,h az űrhajóval érkező történetszálat viszik tovább. Így fog szépen lassan fény derúlni,h mi lett a 3 irányba szétvált gárdával. A hajóval sztem pár szereplő visszatér az űrből,akiket vagy elraboltak, vagy átáltak. Az jutott eszembe,h ha egy ilyen űrkomplexum illetve ennyi állomást meg tudtak építeni,akkor biztosan volt más bolygón is (bányász)kolónia. Esetleg a Marson,vagy a Holdon és ezek onnan, egy ilye n “elfeledett” kolóniáról jöttek,amiről öregek kancellárok biztosak hallotak már,de nem hitték,h élnek,mert megszakadt a kapcsolat vaagy vmi hasonló lesz a story..mindenesetre várom a folytatást

Enzo - 2017. 05. 31. 17:36

4×13
Hú, mi volt itt.
Izgalmas lett a finálé, az tuti. A “mission impossible” vonalat kissé túltolták, erős volt ez az űrbe fellövés pár óra alatt, minimális technikai tudással rendelkező legénységgel, meg 2 fő helyett 7-8 fősre átalakított kapszulával…
A bunker alig fért bele, ami egyrészt jó, mert volt elég tartalom Clarke-ék szálán is, igazából egy dupla finálé kellett volna, mert nagyon sok mindent kihagytak: a bunkerben a kihagyott égiek reakciója (vagy likvdiálása), a bentmaradt égiek reakciója, grounderekkel ugyanez, némi életképek bentről… az időugrás meg kifejezetten nem tetszett emiatt, mert nagyon sok mindent átugrott. Természetesen ha flashbackek formájában megkapjuk ezeket az s5 során, akkor visszaszívom, de azért megnéztem volna pár részt a Bárkán élésből, vagy ki mi történt Clarke-kal, hogy éltek a bunkerben 1200-an, Octavia hogy birkózott meg a vezetői feladatokkal… a következő félévad simán elmehetett volna erre, és az időugrás elfért volna az 5×08 végére. Szóval ezzel a részével nem vagyok elégedett. És hát a természet is érdekes élte túl a praimfayát, meg amúgy Clarke min élt 6 évig? Megdézsmálta a világítótornyos bunkert legalább? Áh, sok a kérdés.

Darabkák:
-Arkadiát továbbra is frankón elfelejtették, de legalább Polis pusztulását megkaptuk minimálisan.
-Sejthető volt, hogy eljátsszák a klasszik “valaki kinnmarad” armageddonozást…
-Izgalmas volt a Bárkára feljutás utáni lélegeztetős-spórolós jelenetsor :)
-“Murphy és Emori, a tipikus túlélők is gondolnak másokra” abszolút, ezért jár a keksz
-Madi/Maddie kislány teljes WTF, Clarke hogy talált rá, meg ilyenek, ezt tényleg remélem megkapjuk.

hummel – 2017. 05. 28. 18:33 erre nagy +1 :)
Az tényleg sanszos hogy az Eligius Corporation-ös rabszállító először Ravenéket találta meg, kizárt hogy ne vették volna észre a világító Bárkát az űrben. Tuti ott lesznek főhőseink a rabok közt, de nem mindenki (mint mikor Clarke felfedezte Monty-t a Mount Weatherben).

Összességében egy egész jó évad volt, hozta a szokásos színvonalat, csak főleg az eleje felé 1-2 bugyuta húzással, cserébe 1-2 kifejezetten jó részt is kaptunk, nagy tétekkel ismét. 5.évadnál #ittali.

Mkay - 2017. 06. 02. 13:33

Az utolsó részek teljesen rendben voltak, ismét visszahozta kicsit a régi hangulatát a sorozat.
Az időugrás is jó volt, bár az kicsit vicces, hogy Clarke azt mondja tele van törmelékkel Polis, úgyhogy hagyta inkább a francba Oliviáék keresését. :) Ahelyett, hogy elhordta volna a romokat pár év alatt, inkább kint napozik. O-ék meg nem tudnak kijönni, mert tele van leesett gerendával a csapóajtó fedele… :)))

blade78 - 2017. 06. 12. 20:18

Tuti túlélte a kormány egy része a nagy összeomlást. Pl a Holdon :D
És eltelt 100 év és visszajöttek :D

Desmond Wallace - 2017. 06. 12. 20:30

blade78: Jönnek az űrpolitikusok?

Enzo - 2017. 06. 12. 21:13

Én kifejezetten nem örültem az időugrásnak, de az évad egy-két bugyutaságtól eltekintve egész élvezetes volt.
Bővebben lásd az évadkibeszélőt, mondjuk valszeg úgyis át lesz mozgatva egy csomó komment onnan ide.

Zsanna - 2017. 06. 12. 22:07

Nekem tetszett ez az évad. Jobban, mint az előző. Hatalmas flash lett volna, ha Clarke meghal. Egy pillanatig hittem is benne. De persze nem. Várom a folytatást.

Mate4182 - 2017. 06. 12. 22:14

Bevallom en is remenykedtem Clarke halalaban (egyreszt mert utalom masreszt mert Lincoln ota senki fontosat nem mertek kiirni)
Az evadzaro szerintem remekre sikeredett
Ugy gondolom hogy az elmult eveket amolyan Arrow modon flashback-elik majd el (az urhajo jobban erdekel mint a bunker)
Na jovore meglatjuk!!!

Latza - 2017. 06. 12. 23:16

blade78: És van kemény 2 szavazójuk… XDDD

Zorba the Geek - 2017. 06. 13. 08:01

“Tudományos szempontból nyilván jó néhány helyen kikezdhető ez a Praimfaya, de nem hiszem, hogy a tudományos háttér lenne a legfontosabb eleme ennek a posztapokaliptikus tinidrámának.”

Tudományos szempontból az 1980-as “Katasztrófa földön-égen” című, szovjet katasztrófafilmmel vetekszik, szóval jobb ha ezt az oldalát nem is birizgáljuk.

Running - 2017. 06. 13. 08:14

A 13 részből azért össze lehet rakni két korrekt részt, a többi sallang, meg tinihiszti. Fene se tudja minek nézi az ember, talán majd a következő évad, habár mitől lenne jobb ha a 16- korosztály a célpont.

motch - 2017. 06. 13. 11:26

Nekem tetszett az évad, jobban mint az előző, bár sajnálom hogy egy fontos szereplőt sem írtak ki. Meglehet szívesen néztem volna hogy hogy boldogulnak a bárkán(vagyis már csak gyűrű) de a lezárás érdekes volt. Várom a következő évadot. 10/7

Thomas - 2017. 06. 13. 12:23

Az elején tényleg voltak hülyeségek, de aztán javult, az utolsó 4-5 rész nálam már az első évadokat idézte. Csak azt sajnálom, hogy tényleg kár volt az egész évadot elhúzni erre, hogy eljussanak oda a szereplők, ahova kerültek, jó lett volna, ha még marad pár rész erre a 6 évre is. Persze a cliffhanger meg így ütött, ez is igaz. De ebben az egész bunkeres-hajós szálban nem volt 13 rész, hogy ki élheti túl, ki nem, közben a törzsek meg saját maguk csak akadályoznak mindent, nagyon sajnálom, hogy elment az egész évad rá. De az biztos, hogy most én is a szokottnál is jobban várom a folytatást, mert most aztán tényleg borulnak az erőviszonyok, és egy teljesen új, érdekes felállást hozhat.

Egy kérdés, motch kommentje kapcsán: Mi a különbség a Gyűrű meg a Bárka között? Azt hittem, a Gyűrű volt a 12 űrállomás összekapcsolódásából keletkező nagy életterük, a Bárka meg az egyik űrálllomás, amivel lejöttek (amiben eddig a Földön laktak). De nem, mert azt is mondták, hogy felmennek a Bárkára, meg a Gyűrűre is, szóval ezt nem értem.

monti - 2017. 06. 13. 14:59

hát elég rosz döntést hoztak, nyílván azokat kelett volna megmenteni akik biztosithatják egy fejlett civilizácio jövőjét, és ezek nem a vademberek lesznek

Lanie - 2017. 06. 13. 15:27

Valamilyen oknál fogva egyik héten sem feledkeztem meg arról, hogy nekem ezt a sorozatot meg kell néznem, pedig igazság szerint nincs olyan szereplő benne akinek az életét kicsit is félteném az esetleges kiírástól, ha értitek mire gondolok. Tipikus közepes sorozat, nem sok meglepetést hozott, onnantól kezdve hogy azt gondolnád, a főbb szereplőnk akkor bizony most meghal, aztán mégsem.. nem is értem miért vártam ilyen hatalmas fordulatot ettől a sorozattól, komolyan.

drgsztr - 2017. 06. 13. 19:18

nekem nagyon bejött az évad vége :) és nagyon izgat, hogyan tovább. darálva néztem egy hét alatt a 4 évadot, és csak a 3. évad első felében volt 2-3 rész, ahol nem éreztem a késztetést, hogy tovább nézzem. a 4. évad nem vetekedett az 1-2.-kal, de az utolsó 2 rész szerintem nagyon rendben volt.
örülök, hogy Jaha nem őrült meg teljesen, és nem egy vérfürdővel oldották fel a bunkeres konfliktust, és annak is örülök, hogy a groundersök is bekerülhettek a bunkerbe. persze nagy kérdés, hogy alakultak odalenn a dolgok a 6 év alatt, viszont így tényleges 13. klánná lehetnek a skaikru, és van esély, hogy az ötödik évad nem egyszerűen visszanyúl a korábbi grounders vs skaikru problémákhoz, hanem egy teljesen új felállással mehet. persze lehet, hogy húznak egy újabb Mount Weathert, és kiderül, hogy a föld alatt nem kaptak elég sugárzást, és ha a felszínre mennek, akkor mind meghalnának… de remélem ezen a problémán valahogy túl tudnak lépni, pl Abby kitalál valamit odalenn, vagy bármi.
az új űrcsapat és Clarke kapcsán meg nekem abszolút az volt a benyomásom, hogy megint egy Clarke-féle mentőakcióra lesz szükség. szerintem vagy a rabszállítón lesznek a többiek, vagy egyszerűen fenn az űrben – és ugye érkezett az űrhajó, amivel Clarke-nak lesz lehetősége felmenni értük.
bár elméleteim vannak, de most úgy érzem, újra bízhatunk az írókban, és nagyon remélem, hogy nem fogják eljátszani ezt a lehetőséget a korábbi színvonalhoz való visszatérésre.
nem mellesleg pedig titkon nagyon szurkolok a Bellamy/Clarke párosnak, de nem gondolom, hogy most azonnal és mindenáron össze kéne jönniük :)

MolnarErik - 2017. 06. 13. 22:13

A gyerek nagyjából annyi idősnek néz ki mint anno Charlotte, aki 13 volt (a szerepe szerint).
És valóban, Imogen Tear 2003-ban született.
http://the100.wikia.com/wiki/Imogen_Tear
Sztem egyébként nem lehetett biztosra venni, h nem hal meg senki, főleg az előző 2 rész után.
És abban viszont biztos vagyok, hha elkaszálták volna a sorozatot, Clarke meghalt volna a végén.
Ja igen, és hha az 5. évad bejelentésével megvárták volna a 4. évad végét, akkor még jobban lehetett volna izgulni a finálé alatt.

Kacsa Mester - 2017. 06. 13. 23:25

Hú, ez a finálé most remek lett; minden hülyesége ellenére is, az évad összességében bejött nekem.
Az időugrásnak én is örültem,de az 5. évadban remélem lesznek flashbackek a történtekről.
A cliffhanger is jó volt a végén, kíváncsivá tett, hogy kik lehetnek az űrhajón, és honnan jöttek. Valószínűleg ott van a bárkára menekült társaság is (ha jól emlékszem rá volt írva a hajóra, hogy rabszállító, szóval lehetséges hogy ők is ott vannak).

Ha jól értettem amit Clarke mondott, a bunkerba lévő 1200 ember még mindig ott van, mert rájuk omlottak az épületek? Dehát ott nem csak 5 évre elegendő ellátmány (kaja, víz, stb.) volt? Erre is kíváncsi vagyok, hogy ott mi a helyzet

És még az is érdekel, hogy az a kislány hogy került Clarkehoz.
Egyébként az a sziget, ahol Clarke-ék vannak, ott azért nézett ki olyan jól a természet mert ott nem pusztult el? (Csak a Föld 96%-a(?) lett lakhatatlan, azt hiszem ezt még Alie mondta.)
Kíváncsian várom az 5. évadot.:)

kahlan - 2017. 06. 15. 15:56

Nem hittem volna, hogy ez a sorozat, aminek az 1-2. évadát imádtam, újra lázba tud még hozni.
Az 3. évad, és ennek az évadnak a nagy része is amolyan “nézem, pedig egyre szarabb az egész, de kíváncsi vagyok azért mi lesz” kategória volt, ezek a törzsi viszályok már nagyon unalmasak voltak, a karakterek egyszerűen kifordultak önmagukból, nem haladt a sztori, stb. Aztán úgy a 10. rész környékén felcsillant a remény, hogy végre lesz valami, ami visszahozza a régi szép időket, és tényleg! Sikerült elérniük, hogy újra érdekelni kezdjen, hogy mi fog történni, nagyon várom a következő évadot, remélem nem rontják el hasonló szappanoperával, mint amit műveltek a 2. évad után.
Ja és ritkán örülök így halálnak, mint amikor Jaspernek végre sikerült kinyírnia magát, hát komolyan, egyszerűen egy idióta közveszélyes barmot csináltak belőle az írók…
(azért el tudom képzelni, hogy egy tudományhoz értő személy mennyire sír kínjában pl. az utolsó részt látva, ez az űrhajós felszállás meg dokkolás már tényleg mesébe illő volt, meg a sugárzás bagatelizálása is…)

drgsztr - 2017. 06. 16. 02:18

MolnarErik, szerintem is lesz halál, bár abban nem vagyok biztos, hogy egyből az évadnyitóban. azért az nagyon nagy ziccer lenne a készítőktől is, hogy mindenki megmarad a Praimfaya és a kövi 6 év után is… úgyhogy reménykedek, hogy ne Murphy legyen a veszteség, mert nagyon megszerettem :)

Jasper kiírásának meg szerintem sokan örülnek, csak szenvedés volt minden sztoriszál körülötte. féltem, hogy még Monty meg Harper is miatta halnak meg/sérülnek meg/kerülnek bajba, és akkor végképp oda az emléke is annak a kedves, vicces srácnak az első évadból.

Csilla0422 - 2017. 06. 26. 20:37

Rodosto, a natblida szérumról a sorozatban nem sok minden hangzott el. Becca cége fejlesztette ki a bányászoknak. A szérum szükséges a Fleim működéséhez is. Bizonyos pontig megvéd a sugárzástól is.

A feltételezések:
– a szérumban lehet valami különleges dolog, amire Titus utalt
– a közel 100 év alatt a szerkezete módosulhatott, ezért akár a testet konzerválhatta
– akár egy nagy sugárzás hatására a test ismét működésbe léphet

Ha Jaspert az eredeti tervhez hasonlóan 316-ban megölik, akkor még azt tudtam volna mondani, hogy hiányzik. De a mostani évad végigszenvedése után inkább azt mondom, hogy az a srác hiányzik, aki S1 és S2-ben volt.

Nagyon remélem, hogy Clarke a végén nem Bellamy mellett fog kikötni. Team Becho!

Mate815 - 2017. 06. 28. 00:17

Ez az idióta natblida szó honnan jött? Förtelmes.

Enzo - 2017. 06. 30. 01:52

@Mate815: nem tűnt még fel, hogy a grounder nyelv alapja egy lebutított angol / patois?
Natblida ~ night+bleeder
ugyanígy kb minden szóból látszik, hogy mi az eredete (azgeda, skaikru, stb.)
nem mondom, hogy ez a kedvenc fiktív nyelvem (az Expanse-ból az övbéli nyelv sokkal jobban tetszik), de azért meglepődni nem kéne :D

Orsi - 2017. 06. 30. 18:25

Egyet nem értek( vagy én vagyok gyökér matekból), 13 klán mindegyikből 100 ember az nem 1300??
Nekem tetszett, persze az s1-s2 messze más volt, kicsit sok a dráma, főleg Jasperrel,.
De akkor is TEAM BELLARKE.

Bogi - 2017. 06. 30. 22:30

Orsi, a 13. klán Luna klánja volt :)

Trikru - 2017. 07. 02. 22:26

SPOILER Az egyik szereplő lehetséges halála SPOILER

A Jaha-t alakító Isiaiah Washington az 5. évadban már nem tartozik az állandó szereplők közé ezért valószínű, hogy Jaha meghalt a 6 év alatt. Jason Rothenberg nyilatkozott róla és bár szó szerint nem mondta ki, hogy Isiaiah távozik de azt mondta hogy nagyon örül hogy 4 évadon keresztül vele dolgozhatott. Ebből nekem nem az jön le, hogy marad.

SPOILER VÉGE.

A 3. évadban nem tudom mi történt az írókkal, de az valahogy tényleg elég gyengére sikerült pedig nekem már jó hogy nem az életem értelme ez a sorozat :D A 3. évad évadzárója után se izgultam nagyon hogy mi fog történni olyan befejezett volt az egész. De most a 4. évad ismét nagyon jó lett már alig bírom kivárni az 5.-et. Szerintem az írók is érezték hogy az a 3. évad nem sikerült túl jól. Jason beszélt róla hogy mivel jár egy időugrás és hogy a 3. évadban nem igazán sikerült megcsinálniuk úgy ahogy azt kéne ezért most jobban odafigyelnek majd rá. Amúgy tud valaki valamit arról hogy hány részes lesz az 5. évad? Jó lenne ha visszatérnének a 16 részhez.

Csilla0422 - 2017. 07. 04. 20:35

Trikru, még a 3. évad forgatása előtt érdekes dolgokat és nyilatkozatokat lehetett olvasni. J.R. és több színész egybehangzóan teljesen másról beszélt, mint ami látható volt. Eredetileg Brenda Strong, Tasya Teles is több részben lett volna és Erica Cerra meg jobban csak Beccaként szerepelt volna. Sőt Costiat is láthattuk volna. Több grounder történet, mitológia, klánok és kevés Alie volt a tervben. Csak valami történt a háttérben… Alycia részeit tömöríteni kellett, mert kizárólag 6 részre a története lezáráshoz engedték vissza. A finálé új egyezség volt már. Ez lehetett az oka, hogy át kellett dolgozni a tervet és egy logikátlan, átgondolatlan, túl erőszakos évad lett belőle.

gebe2001 - 2017. 07. 31. 18:43

Nekem tetszett a 3.évad is, de persze aláírom, hogy a leggyengébb az lett. A 4.évad viszont remekelt, látszott, hogy nem voltak gondok, vagy legalábbis nem sok, a háttérben. Várós az 5.évad nagyon!

PsiKru - 2017. 08. 31. 21:01

Nemtudom, mibaja itt mindenkinek a 3. évaddal, nekem ott volt az igazi katarzis. Az utolsó pár résznél tényleg volt olyan, hogy bealudtam egyszer-egyszer, dehát hajnalig pörgettem őket.. :D Mindenesetre nekem a természetközeli ősi harcos világ, meg a fejlett technológiás visszatérők konfilktusába beékelt mesterséges intelliganciás lsd-s spirituáliskodós “vedd be és megszűnik minden fájdalom” cucc összehangolt agyakkal, hát valami isteni ötlet volt. Nyilván a kivitelezés néha vont maga után némi kívánni valót, de ennyi jó témát összegyúrni izgalmasra korlátok között nem lehet egyszerű. Nekem a 4. évad volt kínszenvedés már néha, minden részben legalább kétszer elköszön mindenki egy életre a másiktól, mindenki feláldoz mindenkit, aztán magát, aztán megint mindenkit, aztán.. értitek. Élből az évad alapja már lerágott csont volt a világégés utáni világégéssel, szerintem fingjuk nem volt, hogy mit csináljanak, és mit hozzanak ki belőle, de az utolsó pár rész valóban reményt adott. Remélem, hogy csak egy átvezetőként fogok tekinteni erre az évadra egy újabb irdatlan jó sztorihoz, mert ez a 6 év ugrás, meg a sok fentmaradt kérdés rengeteg lehetőséget ad, és szerintem tudnak élni vele.

mrc - 2018. 03. 15. 07:44

So we meet again

mrc - 2018. 03. 15. 07:45
100 - 2018. 04. 20. 23:12

Beszippantott a sorozat. E hét hétfőn hallottam róla először és most pénteken fejeztem be a 4.-ik évadot.
1×03 -ban letettem az arcom. :)

amik idegesítenek:
tökéletes frizurák
a bunkerbe a földiek időseket is vittek, az égiek meg csomó gyereket
bunker ajtó kinyitásakor, már annak drukkoltam, hogy haljanak meg, ha ilyen hülyék
(mint a 24 című sorozatban, ahol annak drukkoltam, hogy a hülye szöszi kiscsaj haljon már meg
most tényleg 1100 földi, aki szerint a vért vérrel kell lemosni és 100 skyppl, akik tech emberek vannak összezárva, included ice nation, akik mindenkin uralkodni akartak?
én már utálom Belamit, balf@sz döntései miatt sokan hallnak meg és még ő a jófiú
nekimegy a fának, fegyverek nélkül mennek az erdőben
Abbyt is utálom :)

ettől eltekintve jó, már csak 3-at kell aludni…

VandorHugo - 2018. 05. 13. 23:55

Clarke igazán meghalhatott volna…Már rég’ lefőtt, baromi idegesítő

interstate76 - 2019. 02. 03. 19:37

VandorHugo, annyira szerettem volna elveszíteni, de nem sikerült. Annyira nem képes az a rémgyenge színésznő, hogy leadni 5-6 kilót, de azért életben tartják? Why? Posztapok soriban jóllakott ovisnak maradni ultragáz.

interstate76 - 2019. 02. 03. 19:38

leadni=leadjon

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz