login |

Bull: vége az 1. évadnak

2017. 06. 13. 14:50 - Írta: Casey Novak

5 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

– Okay, just between us, how close do you think our mirrors are to the actual jurors?
– Well… they’re all people.
– Fantastic.

Nem tudom, miért szeretem azokat a középszerű sorozatokat, amik nem ígérnek sokat, de legalább nem is nyújtanak sokat cserébe, és csak heti agykikapcsolásként funkcionálnak. Vagyis… ezzel meg is válaszoltam a kérdést, pont ezért szeretem ezeket. És a rengeteg minőségi cucc meg a véges idő ellenére mindig van egy-kettő hasonló a nézős listámon.

Ebben az évben a Bull érdemelte ki ezt a nemes rangot, és ráadásul ez a langyos vizek közül is a szívem csücske lett, gyakorlatilag a guilty pleasure-ök koronázatlan királya.

Jogi sorozatként tulajdonképpen majdnem nulla, és a történetek közül alig jutott eszembe valami, szóval nem maradandó alkotás. Pedig kreativitásuk lenne, csak az a baj, hogy néha átesnek a lovon, és annyira okosak akarnak lenni, hogy nevetséges lesz a végeredmény. Például az okosautós vagy a gémeres rész nálam a legrosszabbak között futott be.

De mégis egy olyan kedves, szórakoztató valami lesz a végeredmény, ami a szerethető karakterekkel és a gyorsan megszokható alaphanggal képes megtartani heti nézőként. Spoilermentesen kifejtem, hogy miért, a tovább mögött.

A gyors megszokáson azt értem, hogy könnyű kényelmesen belesüppedni a sorozat ritmusába: az igazság keresése mindenekfelett, családias csapat, Bull visszafogott, olykor titokzatos, de empatikus és humoros modora, ilyesmi.

Igaz, a team többi tagja nem sok vizet zavar, csak gépként teszik a dolgukat, de együtt kiadnak egy egész tűrhető szereplőt. Benny karakterét kezdték el kibontani, de még vele sem jutottunk messzire, pedig lehetne ő sokkal érdekesebb figura is, főleg, hogy ő mond a legkönnyebben ellent Bull-nak.

Ami nekem nagy pozitívum, az a pszichológiai aspektus (ha már a joggal nem igazán kezdenek semmit), és biztos tele van túlzásokkal és ferdítésekkel, de mégis az emberi természet megfigyelése a legérdekesebb az egész koncepcióban. Bár az utolsó részekre a bírósági ügyek tekintetében is összeszedték magukat, főleg a fináléban tetszett az elegáns bürokrata-buktató.

Ha már finálé: egy pillanatig azt hittem, hogy elértek a bullshittelés egy új szintjére, mikor belebegtették, hogy Bull minden technológia és egyéb segítség nélkül, pusztán hangjuk alapján elemzi az esküdteket, de ezt az írók is csak poénnak szánták.

Erőltették végig a romantikus szálakat jobbra-balra, az utolsó részekre pedig behozták Eliza Dushku-t, mint… nem tudom, bonyodalmat? Vérfrissítést? Végzet asszonyát? Néha az volt az érzésem, hogy lemaradtam valamiről, mert nem értettem a sejtelmes pillantásokat, Bull megjegyzéseit, és egyáltalán kettejük viszonyát, de szerintem itt is csak az írói túlbonyolítás áldozatává esett ez a sztoriszál. Lényeg, hogy a csajnak van kutyája, és tóra néz az ablaka.

Szerintem még magamat sem igazán győztem meg arról, hogy ez egy jó sorozat, de sebaj, bármilyen is a teljesítménye, az elég volt a második évad berendelésére. Nem fogom tudni, hogy miért, de nézni fogom azt is. És ti?

5 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 06. 13. 14:57

megnéztem a finálét, nem volt gondom vele, jópofa volt a “nem látod az esküdteket” csavar, de egyébként tényleg elég langyosvíz, az pedig több, mint megdöbbentett, hogy a mellékszereplők ennyire nem voltak jelen. oké, nyilván korábban volt egy fokkal nagyobb szerepük, de elég sokkoló volt:)

simán elnézegetném, de inkább más sorozatok nézegetek el. bár az új showrunner talán majd.

ace05 - 2017. 06. 13. 15:13

Akkor ez kb olyan mint Scorpion, rettentően buta, nagyon okosnak akar látszani, de nem sikerül nekik, de ennek ellenére nézhető az is.

mgitta - 2017. 06. 13. 16:42

Valahogy én is itt ragadtam a sorozat mellett. Az utolsó pár részt még nem láttam, de biztos sor kerül rá. Guilty pleasure, ez nem vitás, de tényleg van benne valami, ami miatt a következő részt is mindig meg akarom nézni :)

Scale - 2017. 06. 13. 18:52

Ó, hogy maradt ez ki nálam, hiszen én szeretem a jogi sorozatokat! Meg van egy újabb nyári dara, még ha csak egy évad is. Köszi! :)

winnie - 2017. 06. 13. 19:02

“rettentően buta, nagyon okosnak akar látszani”

nem tudom, de ez elég fellengzősen hangzik. ott az a csapat író és szakértő, akik létező példák és (ál)tudományok alapján dolgoznak, mindkét sorozatban valós személyre alapoznak, és ők joggal tartják azt, hogy okos a sorozat, illetve okos dolgok vannak benne (nyilván a kettő nem ugyanaz), és a másik serpenyőben ott egy néző, aki vagy okosabb náluk, vagy nem, de úgy véli egymagában, hogy buta a sorozat.

ilyenkor kinek fog hinni az ember?

erről mindig a legszélsőségesebb sorozatos marhaságok jutnak eszembe (vagyis “marhaságok”), mint az a távirányítós izé a homeland-ben, vagy más példák, amiket sokan elintéztek azzal, hogy ritka nagy baromság, holott nyilvánvalóan azért kerülnek bele a sorozatokba, mert léteznek. oké, hogy csak egyszer fordult elő, vagy prototípusok, de általában, ha tudományra alapoznak, vagy esetszerűek a sztorik (orvosos, nyomozós), akkor a való élet rengeteg remek példát szolgáltat íróknak, olyanokat is, amik az egyszeri nézőnek lehetetlennek tűnnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz