login |

Wynonna Earp: kezdett a 2. évad – írta Lantaar

2017. 06. 18. 15:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Ahogy az az első évad fináléjáról szóló írásban is elhangzott, a katasztrofálisan gyenge pilot után elég jól magára talált a sorozat és a második évad premierje (valamint az azóta lement második rész) alapján sikerült ezt a szintet egyelőre megtartaniuk.

Persze ettől még nem lesz kihagyhatatlan klasszikus a Wynnona Earp, de mindenképpen szórakoztató popcorn, főleg ha nem zavarnak az alacsony költségvetésből eredő (leginkább vizuális) kompromisszumok.

Mert a pénz és az ebből eredő időhiány bizony meglátszik a sorozaton. A CGI… mondanám, hogy láttam már jobbakat a Once Upon a Time-ban, de csak azért, mert az OUaT-ban láthatóan részletesebb, magasabb felbontású textúrákkal dolgoznak. Amin egyébként a legjobban megsínyli a büdzsé visszafogottságát, az a harci koreográfia.

Szerencsétlenségemre pont Agents of S.H.I.E.L.D.-et darálok épp és a Wynonna premierje előtti este néztem újra a második évad első komolyabb bunyóját, May és Agent 33 harcát a hotelben. Aki látta azt a részt, azt tisztában van vele, hogy ez a sorozat egyik kiemelkedő összecsapása volt, nemcsak remek koreográfiával, hanem kiemelkedő kameramunkával.

Hogy miért hozom fel ezt a Wynonna Earppel kapcsolatban? Nos, a premierben történt egy jelenet Wynonna és Dolls egyik ismerőse között, és hát a kontraszt a két sorozat között hatalmas volt. Amíg az AoS-ben pontosan lehetett látni, hogy mi történt, addig itt egyrészt agyon volt vágva a jelenet, másrészt pedig rossz filmes/sorozatos szokás szerint annyit rángott és remegett a kamera, hogy legszívesebben elküldeném az operatőrt egy Parkinson-szűrésre.

Aminek viszont konkrétan az előnyére van a szűkös költségvetés, az a város és a környezet hangulata, hiszen úgy nem nehéz egy koszos, lepukkant kisvárost bemutatni, ha más forgatási helyszínt nem nagyon engedhetsz meg magadnak, mint egy koszos, lepukkant kisvárost.

A premier percekkel/órákkal az első évados finálé után veszi fel a vonalat méghozzá kicsit zavarosan.  A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az előző évadnak ugye úgy lett vége, hogy Waverlyt megszállta valami fekete trutyi, majd hirtelen pisztolyt rántott Wynonnára és Docra, így a rész egy pisztolydörrenéssel ért véget. A premierből kiderül, hogy nem a fekete cucc miatt történt ez, hanem egy csomó új szörny mászott át a Willa által kinyitott kapun, egyelőre leginkább azzal a céllal, hogy az írók egy kis változatosságot hozhassanak a heti ügyekbe.

A rész többségében viszont Dollst próbálták kiszabadítani a Black Badge fogságából, több kevesebb sikerrel, miközben senki sem sejti, hogy valami baj van Waverlyvel. És ez volt a zavaros része a premiernek, ugyanis többször is eljátszották azt, hogy Waverly megtámadja valamelyik szereplőt, hogy aztán másodpercekkel később kiderüljön, hogy csak fantázia volt az egész.

Érezhetően ez lesz az évad egyik főszála, hogy pontosan mi történt Waverlyvel, hogy mi szállta meg, mennyire van irányítás alatt, illetve mit tervez. A második részben egyébként sikerült egy kicsit hagyományosan horrorosabbra venni ezt a szálat, ami élvezhetőbbé is tette azt.

Ami a színészeket illeti, mindenki hozta az első évadból megszokott formáját és ezt teljesen pozitívan értem, belerázódtak a karaktereikbe és ez jót tesz a sorozatnak. Melanie Scrofano még mindig elég szórakoztatóan hozza a lázadó, a körülmények sodrával haladó és azok által megmentő szerepbe kényszerített karakterét.

Waverlyt és Nicole-t párként mindenképp kiemelném, az ő kapcsolatuk az egyik legéletszerűbb (már amennyire a természetfelettivel vívott mindennapi harcukat figyelmen kívül hagyjuk) és legaranyosabb a jelenlegi tévés felhozatalban.

Ennek a hozama is megvan, ugyanis a kicsi, de annál lelkesebb rajongótábornak egy jelentős részét az ő ábrázolásuk hozta be LGBT-körökből, olyan egyszerű, de mégis hatásos jelenetekkel, mint például amikor a premierben egy csók után Nicole megjegyzi, hogy Waverlynek furcsa íze van. Mi persze egyből rájövünk, hogy azért, mert megszállta valami, de ez ettől függetlenül egy jó irányba történő kibontása a történetnek.

Számosítva mind a premierre, mind a második részre úgy 6/10 körül adok, mert élvezetes volt mindkettő.

Igen, lehetne jobb is a sorozat sok szempontból, de ettől függetlenül élvezetes és nem bánom a rászánt időt. Nem kompletizmusból nézem, mint más sorozatokat (mint mondjuk az iZombie, The Strain vagy a Frontier), szóval pusztán azért, mert az eddig belefektetett idő miatt nem akarom kaszálni (de örültem a Masters of Sex kaszájakor!), hanem egyszerűen, azért mert szórakoztat.

1 hozzászólás Ne habozz!

hallak65 - 2017. 06. 18. 16:07

Nekem ez a behozott szörny/hét miatt eléggé Supnat-ot idéz, ami pozitív. Eddig jobban tetszik emiatt, mint az első évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz