login |

El Ministerio del Tiempo: kezdett a 3. évad – írta Qedrák

2017. 06. 19. 21:30 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az elmúlt másfél-két évben ismét divatba jöttek az időutazós sorozatok, az Egyesült Államokban is többet bemutattak, ám egyelőre tiszavirág-életűnek bizonyult ez a hullám, mert nagy részük elvérzett az első évad után. Az időutazós szériák egyik zászlóshajója az El Ministerio del Tiempo nekem a személyes kedvencem maradt (bővebben erről itt) azok után is, hogy az amerikai szériákba belenéztem.

Korántsem természetes a sorozat mellett maradás. Kezdjük rögtön azzal, hogy a hetven perces epizódok egy átlagos junkie-nak gyilkosan hosszúnak számítanak, ráadásul az európai szériák nem feltétlenül örvendenek kirobbanó népszerűségnek itthon. Az első két évadnak mégis megvolt az a sajátos bája, ami a képernyőhöz láncolta az embert, köszönhetően többek között annak, hogy rendkívül kifinomultan adagolták a drámai és a humoros jeleneteket.

A sorozat karakterei hiába voltak sablonosak, a történetvezetésnek köszönhetően mindannyian érdekesek maradtak, és egyetlen pillanatra sem éreztem azt, hogy feleslegesen nyújtják hetven percre az epizódokat. A harmadik évad berendelésének nagyon örültem, és tűkön ülve vártam a folytatást.

Első két részből való spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A történet minden erénye ellenére nem mentes a vargabetűktől. Kezdve mindjárt a legnagyobb kihívással: a Julián Martínezt játszó Rodolfo Sancho nem írt alá a harmadik évadra, így az egyik főszereplőt lényegében bármiféle előzmény nélkül ki kellett írni a sorozatból. Ezt végül úgy oldották meg, hogy rögtön a nyitányban elmesélték, hogy Julián meghalt az 1937-es terueli csatában, miközben megpróbált megmenteni egy ismert költőt.

Sosem könnyű dolog egy ilyen távozást koherensen megcsinálni, és szerintem ez most sem sikerült tökéletesen, aminek főleg az az oka, hogy az elmúlt két évad egyik fontos főszála az volt, hogy Julián miként dolgozza föl a felesége elvesztését, és hogyan kerül közel a társához, Amelia Folch-hoz (Aura Garrido). A hirtelen távozás kissé súlytalanná tette a korábban történteket, de ezen aligha lehetett volna másképpen segíteni.

Amelia és Alonso de Enterríos (Nacho Fresneda) mellé így visszatért a második évad első felének harmadik főszereplője, Pacino (Hugo Silva), aki egyébként a helyettesítést remekül oldotta meg, és most sem lehet panaszunk rá. Történetesen azért is, mert Amelia a Juliánnal való nagy vívódás közepette mégis csak Pacinóval szűrte össze először a levet, átlépve ezzel a saját korlátait is, és ennek az esetnek az emléke láthatóan ott van még közöttük.

A sorozat készítői emellett a Netflix-szel kötött szerződésnek köszönhetően nagyobb büdzséből gazdálkodhatnak, amit rögtön az első részekben viszontláthattunk, mert annyi CGI jelent meg, mint amennyi eddig soha, és a terueli csatát is elég érzékletesen sikerült ábrázolniuk, egy tankot is bevetve. Az első két rész alapján elmondható, hogy feltűnően több korabeli eszközt használnak, nagyobb szereplőgárdát mozgatva, és sokkal több a külső felvétel is, mint korábban.

A megnövelt költségvetés mellett azt a vállalást is hallani lehetett a sorozat háza tájáról, hogy kicsit kilépnek a spanyol történelemből. Ennek keretében rögtön az első részben Alfred Hitchcock köré szőttek egy történetet, olyannyira, hogy még néhány őt idéző klasszikus képsort is belecsempésztek az epizódba. Viszont nagyon átütött ezen a részen, hogy az angol nyelv vélhetően nem a spanyolok erőssége, Amelia konkrétan jobban beszélte, mint a nagynevű rendező…

Ugyanez volt a helyzet a második részben a némettel, amikor is egy szintén inkább világtörténelmi, mint hazai problémát igyekezett megoldani a csapat. Az egyetemes történelemre való kitekintés mellett természetesen rengeteg hazai, spanyol témájú kikacsintással lehet találkozni, különböző költők versétől kezdve, szólás-mondásokon át, a hispánoknál közismert reklámszövegekig. Akit érdekelnek ezek, az ezen a linken találja őket részenként összegyűjtve magyar nyelven.

Visszatérve a sorozat cselekményére, kaptunk egy átívelő szálat egy egyelőre rejtélyes ellenféllel szemben. Hogy kik ők, arról még nehéz bármit is mondani, de itt is visszaütött egy kicsit, hogy a korábbi rivális amerikai magáncéget olyan hirtelen iktatták ki a második évadban. Annyit tudunk róluk, hogy az egyik képviselőjük, Martha, Pacinónak volt a partnere, az elfogott szovjet kémről pedig egy másik figura gondoskodott.

Cserébe viszont az egyik állandó ellenfelet, Lola Mendietát (Macarena García) vélhetően nem véletlenül mentették meg még fiatalon, mert a plakátokon is kiemelt helyet kapott.

A jövőben egyébként visszatér még Lope de Vega, Spínola, Cervantes, de számíthatunk Goya vagy Simón Bolívar felbukkanására is. A spanyol történelem elég sok érdekes alakot tartogat ahhoz, hogy soha ki nem merülő forrást biztosítson újabb történelmi személyek, vagy karakterek bevonásához.

Éppen ezért, aki szereti az időutazós sorozatokat, annak feltétlenül érdemes megpróbálkoznia az El Ministerióval, hetven perc ide, vagy oda. A két első rész kellemes kikapcsolódást nyújt, és még azoknak is élvezhető, akiknek nincs kedve az első két évadot eldarálnia.

23 hozzászólás Ne habozz!

Tulazon - 2017. 06. 19. 22:20

1. Aura Garrido gyönyörű még mindig. Viszont mikor angolul beszél – lehet, hogy azért mert annyira kirívó a spanyolból – olyan mintha csak felolvasna egy szöveget. Fura nekem.
2. Végre nincs Julián, aki az a figura volt, akinek, hogy így mondjam , még a szar is keserű. Az állandó világfájdalom ott volt az arcán, ami azt jelenti hogy jhól hozta azt a szerepet amit kellett, de nem szerettem
3. Végre van Pacinó, aki az előző évad pár része alatt sokkal közelebb került a másik 2 főhőshöz, mint Julián 1,5 évad alatt.
4. A 3×1 sajnos elég trágya volt. Amikor egy részben ellövik az álomjelenetet begörbülő terekkel, meg elhomályosodással, az a halálom.
5. Tudom, hogy nem kellene számon kérni a sorozaton, de mégis mi az istenért mehet be csak úgy bárki civil a minisztériumba “csak a wc-t keresem”… ilyen hol lehetséges?
6. ez csak úgy: az előző évadban abban a részben amikor Napoleon a zárdában vacsorázott. Jól vettem észre, hogy az idő magától megváltozott? Nem emlékszem pontosan, de azért kellett odamenniük, mert a főapáca meghalt csak úgy? Mintha most szólnának, hogy menjünk, mert “-Árpád leesett a lováról, nincs honfoglalás. -de tegnap még volt. -azzal ne törődj, ha most nem mész nem lesznek magyarok.” Könyörgöm, legalább legyen ott valaki aki megváltoztatja a történelmet
7. És mindezt mondom úgy, hogy az egyik kedvenc sorozatom, amikor megjön az új felirat, Nagyon köszi Mia, már töltöm is le, hogy nézhessem.

heidfeld - 2017. 06. 19. 22:24

Határozottan tetszik az írás.
Igen, először nekem is soknak tűntek ezek a jó 70 perces részek, de nem egy epizódot néztem volna még órákon át.
Tényleg nagy erőssége a sorozatnak az arányok megfelelő keverése. Viszont e konkurens szervezet hiánya tényleg érezhető, és nem csak azért, mert például én bírom az ilyeneket. Mondjuk érthető, hogy nem lelkesednek az ügynökeik, Lola esete miatt is.
Nagyon érdekes, hogy hozták be a régi-új szereplőt. Nagyon ígéretesnek tűnik. Láttam vele most egy interjút. Bár nem kedvenceim a fekete hajú nők, ő határozottan csinos.
Teljesen igaz, hogy érdekesen beszélik az idegen nyelveket. Arua Gariddo talán kivétel. Nagyon szép, csodálatos kisugárzása, tehetsége van. “Félek” is, hogy előbb-utóbb felfedezik az óceán túlsó partján.
A német sem ment túl jól nekik. Már majd’ tíz éve nem igazán beszélem, – lengyel lányok befűzésében strandon még jó hasznát vettem anno:D – de így még mindig menne.
Talán hasznosabb lenne a sorozat szempontjából, ha több külföldi színész lenne. mondjuk személyes kedvencem Hanna New. Pár évig Spanyolországban élt, jól is beszéli a nyelvet.
Előzeteseket elnézve sok érdekes, izgalmas dolog vár még ránk. Kicsit gyorsulni fog a tempó is, talán több humor is lesz. 7/10 az első két rész.

milesteg - 2017. 06. 20. 01:10

Julián Martínez-t nem találom veszteségnek, végig valahogy játékon kívülinek tűnt az alak. A karaktert magát nem kedveltem, talán mert a színész nem volt megfelelő a pozícióra.
Eddig is szerettem a sorozatot, ez a szálka nem fog hiányozni nekem.

sneer - 2017. 06. 24. 03:59

Igen Mia koszi a feliratokat.Mar vartam a harmadik reszhez.Egyebkent a portugal verziot nezi valaki az mennyire arnyeka a spanyolnak?

heidfeld - 2017. 06. 25. 08:31

Köszönjük Mia a feliratokat. Egy részt úgy láttam, hogy barátnőm fordított, de nem jó így, amúgy is beszél eleget:D
Julián Martínez-t játszó színész más munkát vállalt. Egyrészt elhúzódott, hogy lesz-e 3. évad. Szerepét illetően is más elképzelések voltak, és több időt szeretne a családjával tölteni. Karaktere hihetetlen depresszív volt, de a legjobb beszólások, utalások tőle származtak.
Humoros utalások, magánélet háttérbe szorítása nem tett jót az elő részeknek. Eleve nem gyors sorozat, de most még kisebb a lendülete. 3. epizód elejét már-már untam, de fordulat megmentette. Kifejezetten érdekes volt a vége.
@sneer: Portugál verzióból pár részt láttam. Láthatóan kisebb a költségvetés. Sokszor kitűnik, hogy stúdióban veszik fel a külső jeleneteket is. Pl. Irené feleségét a tető szélén kikötésénél. Irené szála jóval visszafogottabb. Főszereplők hasonlítanak spanyol kollégáikra, általában fiatalabbak. Történetek szinte mind az eredetiek, portugál történelmi személyekkel helyettesítve, vagy az ő történelmükhöz változtatnak keveset. Pl. nem Napóleon ügynökei voltak a mai portugál főváros könyvtárában, hanem spanyol ügynökök.

Mia - 2017. 06. 28. 12:22

Nagyon egyetértek! A technikai, szálvezetési és egyéb hibák, hiányosságok mellett frappáns megoldásaik éppúgy vannak. Például nagyon értékelem, ahogy felváltották az idős Lolát a fiatallal, ugyanakkor kissé logikátlan, hogy Salvador és Ernesto miért bízik benne annyira.
Salvador nagyon elnéző főnök, teljesen életszerűtlen, hogy nemhogy nem tolja le az alkalmazottakat a hibáikért, hanem egyenesen mentesíti őket a felelősség alól. Kissé idealizált kép ez, bár talán mindannyian álmodtunk már ilyesmiről titokban, inkább fellegekben járás, mint életszerű szituáció.
Pacinóért aggódom, tökös fickóból kezd tendálni a Julián-féle ragacs felé, aminek – ha így lesz – nagyon nem fogok örülni.
Ha már ekkora büdzséből dolgoznak, a külföldi szövegeket nyugodtan leszinkronizálhatták volna, sokkal többet emelt volna a sorozat nívóján, mint a sok CGI.

A feliratokat nagyon szívesen mindenkinek! :)
Köszi a türelmet és a figyelmet hétről hétre!

Sigismundus - 2017. 07. 08. 20:02

3×03
Nem tudom ki lehetett Becquer, de spanyoloknak bizonyára jelentős dolog volt, a küldetés tétje. Úgy tűnik, a Kapukat mégsem uralja teljesen a Minisztérium, ha egy parasztlány csak így be tudott menni többször is.

De Lola megszelídítése nem tudom mire lesz jó. Végül is a történelem megváltoztatása ez is nem? Gratula az íróknak, ügyesen már az elején megalkották az okot, ami miatt nem ment el Pacino esze is, mint a többieké. Csak a végén értettem meg, de nem nyuszi-a-kalapból volt.

Sigismundus - 2017. 07. 08. 20:05

3×04
Jót nevettem az elején amikor Maja melleiről beszéltek, mint egy mai celebéről, hogy látszik hogy bolti, nem eredeti..:-) Abban viszont már az elején biztos voltam, hogy ki lesz az új Maja kép modellje, amint megláttam a parókáját. Csak el kellett jutni odáig.

Jó volt a kötelező csetlő-botló humorforrás Velazquez, aki egy nagy pillanatot szalaszt el, hogy teljesen feleslegesen legyen hős máshol. És végre beindul remélem ez a rivális időutazós szál is.

Mia, én is köszönöm a feliratokat.

Qedrák - 2017. 07. 13. 10:25

Nekem egyébként a negyedik részben a rivális szál nem volt világos. Voltak azok a figurák, akik megrongálták a képet, ők elvileg a gyűrűs társaság. De később a gyűrűsöket kinyírja a rivális időutazó brigád. Vagy akkor legelőször mégsem a gyűrűs figurák roncsolták a képet? Miért kellett akkor megölni őket? Szóval nekem ez a része a sztorinak nem volt egészen világos.

hamupipacs - 2017. 07. 13. 17:16

Végül Alonso mit szólt a fogamzásgátló tablettához? Volt valami utalás? Jelenkori párbeszéd? Lemaradtam valamiről?

Sigismundus - 2017. 07. 16. 15:54

3×05

Na itt már kissé elvetették a sulykot, vagy ultraviccesek akartak lenni. Will Shakespeare aligha utazott Madridba valaha is, hogy békedelegációban segédkezzen, és nem volt a saját korában akkora sztár, mint később lett…

Cervantes és de Vega jók voltak, már kezdhet összekeveredni Lope fejében Amelia állandó megjelenése.

Lola meg szerintem most tért ráa műkincsrablói útra, lehet hogy a korábbi Lolát éppen 2017-ben Salvador vezetése alatt tették azzá aki aztán később/korábban lett/volt :-D Fránya időutazós igeidők :-D

” Qedrák – 2017. 07. 13. 10:25 – Én abban bízok hogy ezt a rivális/titkos társaságos szálat az évad hátralevő részében ki fogják fejteni. Jó téma, de kár csak utalgatni rá, lehetne egy tisztázó epizód mondjuk pont az ők szemszögéből.. Meg ki volt az a ‘petyhüdt arcú magas homlokú”. mert igen magabiztosan mozgott a legkülönbözőbb időkben.

Qedrák - 2017. 07. 27. 10:28

Na most a hatos rész után is maradt két kérdésem. :)

1. A sorozat szünetet tart, ha minden igaz. Mikor jön a következő rész?

2. Ameliával is ugyanazt megcsinálják vajon, mint Juliánnal, hogy fél évadra kikapcsolják a sztoriból?

Sigismundus - 2017. 07. 30. 19:28

Qedrák – 2017. 07. 27. 10:28
” 2. Ameliával is ugyanazt megcsinálják vajon, mint Juliánnal, hogy fél évadra kikapcsolják a sztoriból? ”

Remélem nem. Az már kicsit sok volna, egy alapember pótlás nélkül.. Lola kevés ehhez akárhogy is futtatják.

3×06

Ami engem zavar hogy itt az évad fele, és a rivális időutazókról megint nem derült ki a ‘hogyan’ ? Hogyan sikerül nekik visszamenni, főleg Ameila nagybátyja hogyan tudja, hogy időutazás lehetséges? Ehhez azért Verne kora még kevés volt. Kicsit LOSTos érzésem van, az írók pakolják a hihetetlen, mellbevágó történéseket, de megmagyarázni azt nem akarják.

Ami viszont pozitívum, a sok spanyolos lazaság ellenére meg merték lépni, azt hogy Amelia apját megölték az időtörések, a változások következményeként..

Qedrák - 2017. 09. 28. 10:13

Elvileg elkezdődött a folytatás is, már két rész lement.

Sigismundus - 2017. 11. 01. 07:54

Csak jelezném a rajongóknak, hogy Mia és fordítótársai elkészültek a 3×07 és 3×08 felirattal, köszönjük.

Sigismunuds - 2017. 11. 04. 18:37

3×07

Hát vegyesek az érzések.

Ami az aktuális feladatot illeti, hozták a maximumot, a karakterüket. Pacino a kicsit ravasz utcagyereket, Alonso a kissé vonalast, Irene meg a hátrahagyott múltjával vívódást. Voltak jó poénok, akciók, és spanyolék múltjában nyilván fontos a siker. Na meg beláthattunk kissé hogy működött a diktatúra hivatalnokrendszere, megvehető volt mindenki. Gyanítom a Kádár korban nálunk később is hasonlóan, kapcsolatok segítségével készült el jó pár ma klasszikus közönségkedvenc. Érdekes lenne erről egy Magyar Minisztériumban őszintén beszélni, de az őszinte múltfeltárás szerintem esélytelen továbbra is.

Ami a minisztériumi szálat illeti az unalmas volt és sehova nem vezető, tartottam ugye attól hogy Lolát próbálják felkészíteni harmadiknak, sajnos beigazolódott. Az átívelő szál az lesz megint a gyenge pont.

Sigismundus - 2017. 11. 04. 20:50

+ Jah, és a végén Sputnik Tube-t reklámoztak? !!!!

Qedrák - 2017. 11. 15. 13:17

Kíváncsi vagyok, hogy kezdenek-e bármit ezzel a jövőbe utazós szállal. Valószínűleg igen, csak győzzenek belőle kikeveredni.

Sigismundus - 2017. 11. 15. 17:21

3×08

Vegyes volt, az aktuális küldetés az jó volt. Alonso szembekerült kissé az ideáljaival, megtapasztalta a a valóságban őket. A küldetésszál tetszett, csak az indián falu elleni 2 támadás volt kissé hiteltelen, az esélyeket illetően nem így lett volna a valóságban, szerintem.

Ami a Minisztériumi kavarást illeti, szerintem ez a nagy bicegése a sorozatnak, ezzel nem igazán tudnak mit kezdeni. Valahogy az újabb és újabb titkos társaságok előkerülése azt jelzi hogy nincs ötlet, csak halmozzuk a rejtélyeket.

Qedrák - 2017. 11. 16. 14:53

@Sigismundus:

Mármint hogy érted? Hogy a spanyol katonák lenyomták volna simán az indiánokat?

Sigismundus - 2017. 11. 16. 18:52

Qedrák – 2017. 11. 16. 14:53 – ” Hogy a spanyol katonák lenyomták volna simán az indiánokat? ”

Pontosan. Ezek nem nagy tömegben rohamozó azték harcosok voltak, hanem csak ágyékkötős bozótlakók, egy falu. Már az első támadásnál sem lehetett volna esélyük, nemhogy még némi botharc után elkergetik a spanyolokat. A második támadás meg egy üres falut ért, jöttek az indián harcosok, de pár percen belül már nők és gyerekek is voltak a tűzvonalban, őket is fenyegették, hirtelen odagyűltek? Ez zavart egy kissé, amúgy tetszett a megvalósítás többi része, meg a mondanivaló is.

Sigismundus - 2017. 12. 03. 19:59

3×09

Tetszett az hogy a karakterek maradtak önmaguk. Alonso az idealista, Pacino meg az sci-fi rajongó :-) Magyar változatban én ezt Nemere István Lars-Don-Ariel sorozatával tudnám hasonlítani..:-)
A jövőbe mutató kapuknak egy negyedik évadot tudok elképzelni maximum.
Lola viszont semmilyen. A Minisztériumi szál szintén.

3×10

Tetszett, a múlt. Alonso tartja magát az ideáljaihoz, de egyre nehezebben. Pacino meg a ravasz zsaru. Ami a durva hogy Juan Pablo Shuk-ot alig ismertem fel Simon Bolivarként, pedig az El Barcot azt nagyon jól ismerem.. :-)

Sigismundus - 2018. 01. 05. 16:49

3×11

A zarzuella incidenst nem tudom másnak betudni, mint egy kis lazításnak az eljövendő kemény részek elé… A Minisztériumi kavarások sem sokat vitték előre az ügyet. Egyedül Alonso és az örök életű zsoldos volt valamennyire érdekes.

3×12

Kivételesen ez volt az a rész amelyben nem csak az aktuális küldetés, hanem végre a Minisztériumi kavarások is értelmesek voltak. Salvador és Ernesto, és végre Lola Mendieta jól kezdték keverni a kártyákat, csapdába csalták azt akit kellett, és egyszer és mindenkorra leszámoltak azokkal akikkel kellett.

Alonso útja és sorsa a golfpályáig, nekem teljesen hihető volt, az előző részekben elég szépen felvezették kiábrándulását, életkedvének elveszését. Igazából már utána a többiek reakcióiból jöttem rá hogy ez bizony nem így van.

Tisztelgés és poén volt amikor 1978-ban Alonso, Pacino és Irene nézik a Curro Jimenez banditáról szóló sorozatot és Julianhoz hasonlítják a főszereplőt – Nos Julian/Rodolfo Sancho apja, a szintén színész Sancho Garcia játszotta azt…

3×13

Ez kedvenc rész volt, amiben kiderült a sorozat tud önmagán is nevetni… legalábbis az első felében az epizódnak. A második fele már kevésbé tetszett, de nem volt annyira elszállt, mint a 2×13.
A minden jó ha vége jó, Alonso is nyugira lelt, úgy tűnik a csapat befogadta Lolát is (én nem még most sem Amelia)

Viszont nem maradt jövő évadra való probléma amit meg kellene oldani. Felhasználták a jövő-kapu kártyát is, szerintem kissé olcsón, de kijátszották. Nincs elpusztításra törő külső vagy belső ellenség.

Ne legyen igazam, de szerintem a sorozat így most búcsúzott a nézőktől…

Köszönet a fordítóknak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz