login |

Gotham: vége a 3. évadnak

2017. 06. 21. 14:55 - Írta: superpityu

17 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Az az igazság, hogy a Gotham egész jó sorozattá nőtte ki magát, de egyszerűen képtelenség normálisan kezelni benne minden történetszálat. Azért kezdtem ezzel, mert mese nincs, nemcsak a fináléra nyomta rá ez a bélyegét, hanem az egész évadra is.

Tipikusan olyan sorozattal van dolgunk, amiben sokat akarnak bemutatni, hogy utána egyszerűen ne férjen bele normálisan a történetbe a belengetett szálak fele. Így pedig hiába jó az, amit éppen kapunk, azt teljesen beárnyékolja egy másik sztori elfuserálása (mint az évad második felében Barbaráék mesterkedése).

A tovább után folytatom spoilerek nélkül.

Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy rengeteg állandó szereplőt szeretnének egyszerre mozgatni, ami nem mindig sül el jól. Arról nem is beszélve, hogy jórészt mindig azok a karakterek kerülnek háttérbe, akik bármilyen apró jelenetet képesek feldobni.

Nem akarok köntörfalazni, Jim 3 évad után is csapnivaló karakter, és mivel ő főszereplő, ez még véletlenül sem tesz jót a Gotham-nek. Igazából talán az a legnagyobb baj vele, hogy hiába lenne lehetősége, egyszerűen nem képes megakadályozni a bűn terjedését a városban. Persze tudjuk, hogy mi vár Gotham-re, de mégis rossz nézni, ahogy a megfékezés helyet inkább tesz egy lapáttal a dolgokra, igaz sokszor akaratlanul.

A másik kevésbé tetszetős pont a szezon vége felé Bruce szála volt. Nekem ez túlságosan is kötelező körnek tűnik, ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy készen állok erre a tini védelmezőre. Ettől függetlenül tetszik maga az út, amit bejár a karakter, de annyira kényszeresen hozzák be Batman születését, hogy az már-már zavaró.

Viszont öröm az ürömben, hogy a rengeteg karakter között tényleg csak őket tudnám felhozni negatívumként. Meglepetésre így a vége felé már Pingvinnel sem volt bajom, de ehhez nagyon sok köze van Ivy szerepének is. Egyelőre az ő párosuk a legizgalmasabb a sorozatban.

Viszont az abszolút csúcs Nygma és Barbara volt, nem csak a szezon végén, de magában az egész évadban is. Olykor viszont fájdalmas volt, mennyire képesek voltak parlagon hagyni két ilyen karaktert. Oké, színészileg is ők tettek legtöbbet az évadhoz, de úgy érzem, hogy baromi hálás mindkettejük szerepe, de amit Erin Richards művel, az tényleg elismerésre méltó.

Ami igazából még tetszetősebbé teszi számomra a Gotham-et, hogy remekül látszik, ahogyan elindítják a karaktereket a máshonnan ismert útjuk felé – lám-lám, nem kell ezt olyan feltűnően csinálni, mint Bruce esetében. Például Selina ostorcsapása egyszerűen hidegrázós, vagy ott van Jerome nevetése is. Mégis talán az Ivy-val való játszadozás tetszik a legjobban, ahogyan ráébred arra, hogy milyen hatalom van a kezében.

Szerintem ebből a pár bekezdésből is látszik, hogy a rosszfiúk viszik el a hátukon a sorozatot. Pedig egyáltalán nem kellene szégyenkeznie a pozitív szereplőknek sem, de egyszerűen nem tudják őket normálisan mozgatni. Harvey beszólásai aranyat érnek, Lucius pedig alig szerepel, de a saját epizódjában próbáltak kárpótolni minket érte. Viszont Alfred olyan sokat van a háttérben, hogy néha el is feledkeztem róla, pedig ha eleresztik, akkor mindig bejön.

Egyik nagy fájdalmam idén egyértelműen Lee volt. Mondom ezt úgy, hogy egy percig nem tudok haragudni a karakterre. Pedig egész jól sikerült kihozni őt a bosszúszomjas özvegy szerepéből, hogy aztán… részenként fél percet kapjon?

Komolyan mondom, eléggé bántott, hogy végre van egy szereplő, aki elmondja Jim-nek, hogy nem feltétlenül jó az amit csinál, erre nem szánnak rá időt. Kifejezetten pozitív lett volna, hogy végre kiállt valaki főhősünk ellen, erre a fináléval nullázták a szálat. Cserébe Morena Baccarin olyan dögös volt az utolsó részekben, hogy még most is keresem az állam.

A rengeteg karakter miatt, ahogyan már fent is jeleztem, a történet is elég szerteágazó volt. Igaz, a végén összeértek a szálak, de még így is hagyott némi keserű szájízt bennem az egész főszál lerendezése. Mondjuk sokkal jobban tetszett, amit kaptunk a folytatásra.

Talán az az egyetlen problémám, hogy pont azok a karakterek húzták a rövidebbet, akiket kedveltem, viszont a halálok kezelése elég furcsa a sorozatban, már pár üveges szemnek sem tudok itt bedőlni. Főleg miután egy sima fejlövésbe sem hajlandóak egyesek belehalni.

Talán kicsit negatívnak tűnök, de összességében tetszik a Gotham. Nagyon jó a sorozat atmoszférája, és a képi világa is nagyon rendben van. Tényleg kellene egy határt szabniuk a készítőknek, hogy ne akarjanak mindent beleerőltetni egy évadba, vagy rövidebb lezárt fejezeteket felhúzni, mint idén a Jerome-os volt, meg a 2. évad a elején a Maniax.

Összességében a 3. évad amolyan gyengébb 7/10 lett, kellemes kis popcorn sorozat maradt.

17 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2017. 06. 06. 13:06

Legjobb évadzáró. Mondjuk ez csak a harmadik volt, az előző kettő meg nem rakta magasra a lécet, de akkor is. Nem volt rövid, de valahogy érződött, hogy igen, ezt a 2 részt teljes mértékig kihasználták, és mindent beleraktak. Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy a meglépett halálok közül mennyi marad végleges. Tippre nem sok, egy részét ugye már el is lőtték, viszont Fish ezzel kiszállhatna végleg, Barbarából meg tippre Harley lesz. Ha már utóbbit nem láttuk, pedig nagyon ígérték :D Még az utolsó pillanatban is reménykedtem, de azért szép volt ez így is.
A végén az Iceberg Lounge, Selina az ostorral vagy Butch mint Cyrus Gold, bakker, nagyon adta mind. Még akkor is, ha egy részük feltámasztással kapcsolatos, valahogy most el tudom nézni nekik, mert van értelme. Mondjuk Alfred halálánál is lehetett tudni, hogy rögtön fel fog támadni, azért előtte a leszúráson megakadtam egy kicsit. Siddig meg ennyi alapján jó Ra’s lesz. Basszus, annyi mindent elvarrtak, és lezártak, vagy éppen nem, de annyira kereknek tűnik most az, ahol állunk, hogy leírni nem tudom.
Zárás (dupla): 8/10.
Évad: eh, legyen ez is 8/10, szeretetből hozzáadtam egyet a valódihoz. Stabil volt nagyjából végig, és nem blamázták el a legvégén, mint a múltkor. Érdeklődve várom a folytatást.

DarkEagle - 2017. 06. 06. 16:05

Rohadtul jó finálé volt! :D

Először is, Fish végleg halott, ezt már a készítők is kijelentették, ahogy olvastam de aztán ki tudja. Nyilván végleg mert nagy baromság lenne ha most megint visszahoznák harmadjára is.

Nygma vs Pingvin baromi epic lett. Vártam a fordulatot mondtam is magamban, hogy: “Komolyan Ed, már megint?” Erre Pingvin kimondta helyettem. Az Iceberg Lounge-nak nagyon örültem.

Selina úgy látszik megkapja jövőre a mentort, az ostorát már megkapta. Remélhetőleg jövőre rendesen kibontják, hogy most már 9 élete van. :D Rendesen megborzongtam mikor használta az ostort.

Bár sejthető volt, hogy Alfred fel fog támadni, attól még baromira sokkoló jelenet volt. Talán az ő jeleneteik tetszettek a legjobban. R’as Al Ghul is fain volt és még látni fogjuk egyszer, kíváncsi vagyok, mikor.

A legnagyobb meglepetés hogy Butch igazából Cyrus Gold. Na, az ő feltámadása most már egyértelmű viszont vele azért nem akármilyen Batman ellenséget hoztak. Nagyon kíváncsi vagyok vele mit fognak kezdeni.

Barbara szerintem nem Harley, sőt, szerintem most kapja vissza az alap állapotát, úgymond sokkterápiával végre kigyógyul a maffia létből. :D Harley-hoz túl öreg lenne. És ha már Harley. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy a rész végén megmentett lány és családja lesz Harley. Ugyanis róla még a képregényekben sem tudni semmit. Mármint a családjáról. Csak annyit, hogy nagy az IQ-ja és magán iskolába járt és hát a csajszi a rész végén magán sulis ruciban volt és korban pont illene is Joker mellé, már ha Jerome lesz egyszer Joker. :D

A végére pedig a legjobban várt jelenet amit sajna a net elspoilerezett nekem. Hatalmas pacsi ezért a készítőknek mert nem vártam, hogy mostanában meglépik “Batmant”. Viszont így akkor szép lassan fel fogják építeni őt is. Várható volt, hogy lépnek ez ügyben hiszen a város most van talán a legrosszabb helyzetben, még ha a vírus ellenszere meg is van tuti, hogy maradt pár ellenség a háttérben. És igen, oké, Bruce még fiatal, mennyi is, 15-16 kb? De mivel már elég jól kioktatták bunyózás terén kisebb bűnözőkön gyakorolhat majd. 2-3 évad múlva pedig már akár jöhet az igazi Batman is. David srác is addigra már 19-20 éves lesz ami azért egy fiatalabb Batmanre már elég lehet.

Finálé 8/10 nálam is, ahogy az egész évad is. Még ilyet ha kérhetem! :D

sunny97 - 2017. 06. 06. 18:11

Csak én éreztem kicsit túl soknak Bruce utolsó jelenetét? Értem én, hogy ezzel akarják a nézők tudtára adni, hogy itt tényleg elkezdődött valami…de pont egy ilyen jelenettel? Túlságosan erőltetik Bruce szüleinek megolését.

Annak ellenére, hogy nekem nagy kedvencem Nygma, Pingvinnek jár egy pacsi. Szépen túl járt Nygma eszén. Kíváncsi leszek mi lesz a folytatás az ő történetüknek.

Az ellenszer beadása túl kiszámítható volt. Sajnálom, hogy nem csavartak egyet rajta.

Blobov - 2017. 06. 10. 09:54

Kegyetlenül jó évadzáró lett ez, de olyan szinten lekerítették, hogy akár itt vége is lehetne.

Enzo - 2017. 06. 13. 19:47

3×21-22
Hű, állat volt ez a finálé, szépen összehozták ezt a duplarészt, mindenki szerepelt benne, csak úgy tobzódtunk a különböző szembenálló érdekcsoportok és érdekszövetségek forgatagában. Még akár sorozatzárónak is elmehetett volna Bruce utolsó (és mondhatni “Batman első”) jelenetével, meg annyiból a Gyűrűk Ura 3-ra hasonlított, hogy az epizódnak legalább 5 vége volt :D

1. Az elején a vírusos montázs mekkora volt már, főleg a creepy nyugger nénivel :D
2. Ja hogy Fries és Bridgit átállt Fishhez! Apropó jégember, Jimnek hogy nem jutott előbb eszébe áttörni a jeget az alagútban?
3. Ebből a “Lee becélozza Barbarát” szálból kár, hogy nem lett semmi, pedig megnéztem volna. Azért a Barb-Tabby fight se volt rossz, pláne a csókjelenet :P
4. Na végre volt véletlen ölés, remélem akkor Fishnek tényleg ennyi, és nem hozzák vissza sokadszorra.
5. Strange-nek remekül áll ez a simulékony, nyugodt szerep!
6. Ra’s Al Ghul nevének kiejtésére valahogy nagyon máshogy emlékeztem :O meg mondjuk az is fura felvezetés volt, hogy a freakcsapat lazán leverte a kardos harcosait…
7. Pont gondolkodtam, hogy Alfred vajon hogy fogja megúszni a szitut, hogy Bruce-nak meg kell ölnie, úgyhogy k*rvára szembecsodálkoztam a laptopot, mikor leszúrta az inast :OOO
8. Morena Baccarin a finálé második részében talán minden eddiginél szexibb volt, az a dekoltázs, yum :P
9. Riddler és Nygma tényleg annyiszor csak simán megölhették volna egymást, de mindegyik stílusosan és lassan akar végezni a másikkal. Pingvin ki is mondta a kulcsmondatot: “I may be driven by my emotions, but you are driven by something much more predictable: a desperate, compulsive need to complete what you’ve started in exacting fashion.” Jó csavaros volt a macska-egér harcuk, tetszett, főleg a végén Püngvin döntő húzása (gyanús is volt a nyakkendőtű…). A megfagyasztás (és dísztárgyként használás) pedig egy kreatív feloldása a “hogyan nyerjen úgy valamelyikük, hogy egyik se hal meg” dilemmának.
10. Erős párhuzamot éreztem az agymosott Bruce Alfred általi megmentése és a vírus hatása alatt álló Jim Harvey általi “visszahozatala” közt… csak Harvey-nak valahogy sokkal kevesebb dumával sikerült.
11. Butch lelövéséig én azt hittem, hogy az egész jelenet egy átverés, és megérkezik Tabitha valahonnan, de nem… ez a Cyrus Gold nekem nem mond semmit, de most komolyan visszahoznak egy halottat megint?
12. Selina ruhája a végén elég furán nézett ki, de szexi. Tabbyvel meg jó páros lesznek, már látom lelki szemeim előtt a kiscica-nagycica témára felhúzott fanartokat :P (amúgy kicsit megvezetés volt így a trailer az ostorral, mert csak kipróbálta végül :D)
13. Harley Quinn-t én is vártam, de ezek szerint csak eldugva volt a részben…vagy Barbara lesz az (Harley Kean?). Mondjuk ha őt hozzák vissza, az még okébb, mint Fish/Butch újraélesztése. A végén a sikátoros-rablós jelenetnél meg azt hittem, egy Batwoman story születésének szemtanúi leszünk :D de a kislány is jelölt, mint leendő Harley.
14. Egész szépen elvarrtak minden szálat, vagy legalább nem durván hagyták félbe, Tetch is visszakerült Arkhambe, még előhúzható valamikor.

#hétidézetei:
“You all right, mate? What you come as?” :D (Alfred Ra’s Al Ghul-nak)

“-What? It’s gonna be fine.
-Yeah…Penguin, Nygma, Tetch all in the same place for a high-stakes hostage swap. What could possibly go wrong?” :DDDD (Harvey)

“What? You’ve never seen a mason jar filled with blood before? Go! Back to work!” :D

Alexejevic - 2017. 06. 20. 08:17

Nagyon korrekt évad volt. Le a kalappal… Pingvin és Nygma stílusát szépen építik a szupergonoszság felé:) Bár Ed még nagyon szétszórt, messze van Rébusztól. De Pingvin már nagyon szépen fel van építve és be van mutatva.
Végre Fishnek annyi…Örülök, hogy lezárták a szálát. Nem kell ő ebbe a sorozatba.
Selina is nagyon tetszik. Szépen bemutatják, hogy mennyire kötődik Bruce-hoz, de igazából sosincsenek együtt.
Lesz Solomon Grundy, valószínű lest Árnyak Ligája, és ideje rendesen felépíteni Jokert, Harley-t…
Én még maximum 3 jó évadot látok ebben a sorozatban.

Az utolsó jelenet…Számomra kicsit gagyi volt, hogy Bruce tiszta feketében az épület tetején állva pont megment egy ugyanolyan bajban lévő családot, mint amilyenben ő volt… Szerintem ezt elsiették. De annyi baj legyen. Akkor a 4. évadra marad a denevér:P Remélem azért a sorozat végén felkapja azért a Batman cuccot.

heidfeld - 2017. 06. 21. 15:22

2 sorozatra elég szereplő van. Előbb-utóbb el kell dönteni, hogy kiket jegeljenek hosszabb időre, vagy másik sorozatot is kell csinálni.
Tényleg túl sokat akarnak bemutatni, de ez a minőség kárára megy. Halálok kezelése teljesen hiteltelenné teszik a drámát, Jim karaktere meg csapnivaló, a színész is gyenge közepes. Rengeteg időt vesz el a többiektől. Nagyon érdekes karakterek vannak, sok, tehetséges színész. Erin Richards külön kategória. Jelenleg egyik legjobb televíziós színésznő. És az a igazán durva, hogy hihetetlen lazán játszik. Nem szoktam interjúkat nézni, de vele kettőt is megtettem.
Sorozat képi világa, atmoszférája legjobbak közé való. Színészi gárdája is megállja a helyét. Ha írás terén is történik nagyobb haladás, legjobbak között lehet.
És még annyit, hogy kicsit aggódtam Maggie Geha miatt, de jó lesz ő, nagyon.

DaMan - 2017. 06. 21. 16:33

Na igen, sok a karakter, ráadásul nem eltűntetnek belőlük, de nem egyszer még visszahoztak régieket az évad alatt. Persze nem csak bedobták őket a képbe, de ebből akarva-akaratlanul is az lett, hogy már heti 40 perc is kevés.

Egyébként pont a szezonzáró után gondolkoztam el, hogy mekkorát fordult a világ a sorozattal. Az első évad annyira semmilyen volt, mint egy sótlan tészta feltét nélkül, erre két évaddal később már egy jó házi lasagne-nál tartunk. Ha így folytatódik, két év múlva még Michelin-csillag is lehet ebből. Szurkolok nekik.

Piemaker - 2017. 06. 21. 18:43

DaMan: Az első évad utolsó hat része az már szenzációs volt.Ott kezdett erőre kapni ami azóta is tart.

strongbad - 2017. 06. 21. 21:16

Egyet kell értenem az előttem szólókkal, a halálok kezelése tényleg sántít, a képi világ és a színészi játék viszont tényleg nagyon jó. Nálam összességében 8/10 az évad.

lacus - 2017. 06. 21. 21:41

az évad két főszálát kicsit untam, a kalapos és a bagolyudvar sem jött be, a karakterek viszik el nálam a sorozatot és a közöttük lévő kapcsolatok állandó alakulása, fejlődése
Remélem Barbara, Lee és Fish nem tér vissza a köv évadra
Bruce utolsó jelenete kicsit talán sok volt, de egye fene, valamikor elkell kezdeni
egyébként nagyon jó évadzáró volt, akár sorozat zárónak is elment volna, de egy nagyobb időugrás is beleférne
Szurkolok hogy legalább még 2-3 évadig kitartson a nézettség
Egyébként továbbra is azt mondom hogy 10-13 részes kábeles sorozatként lenne igazán ütős a Gotham, az első évadot idén újra néztem és ott is (ismét) azt éreztem hogy kb a sztori fele a jó, a többi felesleges töltelék, időhúzás

lacus - 2017. 06. 21. 21:44

az első évad elején nyilatkozták azt a készítők hogy Ivy csak azért került bele a sztoriba hogy egyel több képregény karakter legyen, bevallottan nem is tudtak vele igazán mit kezdeni, aztán jött a csere, de én még mindig azt érzem hogy most sem tudnak vele igazán mit kezdeni, ez a pingvinhez csapódás is elég erőltetett szerintem

chester - 2017. 06. 22. 21:19

Ki gondolta volna, hogy az elso evados Erin Richard utan mar a sorozat legjobb karaktererol beszelunkvket evaddal kesobb? :D

ádám - 2017. 06. 22. 21:20

Mi lehetett végül Captain Barnes sorsa? utolsó információmorzsa róla, hogy megszökött az Arkhamból és megölt 3 őrt, később már talán nem említették

Brigante - 2017. 06. 24. 11:36

Èn nem szoktam kètszer megnèzni az èvad záró rèszeket, de ezt háromszor nèztem meg :-)

Árpád - 2017. 11. 20. 18:16

A sorozat négy legjobb karaktere Penguin, Nygma és Barbara, de Tabitha is. Penguin lenyügöző, de akkor egy kicsit megsajnáltam, mikor Barbara olyan keményen átverte, bár ő a vidám pszichopata. Barbara, aki az első évadban még egy lövéstől is összerezent most pokoli számítással sorra leszedte vagy inkább leszedette Penguin embereit. Tommy Bonest mesterien felhasználta terveihez, majd Tabitha kegyetlenül likvidálta. Nekem ő az egyik kedvencem. Nem olyan számító, mint Barbara, sőt érzelmei is vannak Butch irányába, sőt megmentette a testvérét, bár ha az áldozatai számát nézzük messze legtöbb embert megölő karakter. Ő javasolja Barbarának, hogy Penguin embereit, aki zavarukban nála gyűltek össze likvidálják. Hozzá kell tenni Tabitha nagyon élvezi a gyilkolást ez arcán megmutatkozik, amikor kéjesen mosolyog. Barbara annyira nem gyilkol inkább vele végezteti el a piszkos munkát. Nem mutatja Tabitha zavartság jeleit, mint Barbara, aki sokszor fakutya módon röhög, de az látszik rajta, hogy neki a gyilkosságok afféle kielégülések. Ja még valamit, ahogy Barbarával leszámolt, ma már tudjuk nem véglegesen igazán kimutatta, hogy nagyon hűséges volt Butchhoz. Tabitha még soha senki ellen nem vesztett a verekedések során, maximum a komornyik menekült meg, de őt is jól helyben hagyta, bár később letett kiiktatásáról.
Náluknál is nagyobb arc a flúgosnak tűnő, de igen okos Penguin is, ezért volt furcsa, hogy oly nagyon bedőlt Barbarának. Nagy hiba volt Nygma szerelmének megölése. Meg is fizetett érte így tűnt, de aztán Nygma lett az igazi vesztes. Nálánál jobb színész nincs ebben a sorozatban.
Bár a sorozat nem áll teljesen a valóság talaján a gyakori feltámadások kissé komolytalanná teszik a halálokat. Tudjuk azt is Butch sem halt meg végleg.

Ela - 2018. 07. 15. 01:48

Csak most fejeztem be ezt a szezont,van egy kérdésem.Nem arról volt szó,hogy az újraélesztett emberek haldoklanak?Azzal a szállal mi lett?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz