login |

GLOW: az 1. évad

2017. 06. 23. 22:13 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Miképp 30 éve vagy 15 éve, ma is a krimisorozatok és a sablonszériák vannak többségben az országos csatornákon, mert ezek hozzák a nézettséget, azonban öreg hiba azt a következtetést levonni, hogy az íróknak nincs ötletük. Ha a csatornák lesöprik az eredeti projekteket és a feldolgozásokat részesítik előnyben, nincs mit tenni. Ezért is jó dolog, hogy létezik a Netflix, mely lazán bevállal egy 80-as években játszódó, női pankrátorokról szóló komédiát.

A ma bemutatkozó GLOW nálam jött és győzött, bár kicsit tartottam attól, hogy a “látott” rész kimarad, mert annyira bejött nekem a pilot (8/10), hogy miután a 2. és a 3. rész lejjebb adott a lendületből, kicsit aggódni kezdtem, de szerencsére a folytatás hozta magát, és egy nagyon feelgood, hol vicces, hol komolyabb, de mégis könnyed sorozat kerekedett belőle.

Szegény pankráció itthon a többség körében erősen félreértett műfaj, pedig amikor a sorozatos rokonműfajokról beszélek, akkor mindig az egyik legközelebb állóként szoktam emlegetni, hiszen klasszikus panelekre épül, jófiúkkal, rosszfiúkkal, sztoriszálakkal, csavarokkal, dialógokkal és történettel, sőt, mitológiával – ahogy az egyik karakter meg is jegyzi a GLOW-ban, a pankráció tényleg egy szappanopera.

A valós alapokra építkező sorozat (valóban volt női pankrációs tévés széria) egy női pankrációs tévés széria létrehozásáról szól – egy zséfilmes filmproducer és egy újgazdag kölök próbálja megvalósítani az álmát, ami nyilván sokan röhejesnek találnak, hiszen mégiscsak a 80-as években járunk, Reagan elnöklése idején.

Ehhez elég színes csapatot szednek össze, tényleg jópofa karakterekkel, akiket naná, hogy sztereotípiaként akarnak eladni, de a fókusz az Alison Brie (le a kalappal előtte) által alakított teperő, szürke kisegér, nem túl jó színésznőcskén van, aki kétségbeesésében, jobb híján áll be pankrátornak, ahol, saját legnagyobb meglepetésére megtalálja a számításait. Illetve vélhetően így fog történni az évadok folyamán, hiszen az első évad tíz részében a pilot leforgatásáig jutunk el.

All right. Okay, now stick your belly out a little bit, you’re pregnant. Everything is fine. Everything is ideal. Until the homewrecker arrives. She has nothing. No man, no love, no friends. Her hair is brown, the color of shit.

Ahogy írtam, a GLOW abszolút feelgood sorozat. Inkább komédia, mint dráma, de nem kell fajsúlyos darabra gondolni, szóval legyen dramedy. És persze még véletlenül sem poénokra van kihegyezve, s attól sem kell tartani a pankráció rajongóinak, hogy kiröhögik ezt a szórakoztató műfajt, habár teljesen természetes módon a javarészt hozzá nem értőkből álló társulat nem nagyon fog brillírozni a kezdetekben.

Magába a sztoriba kódolva van, hogy eleinte röhejes és gagyi, amit láthatunk, és nyilván a “pankrátorok” első komolyabb próbálkozásai kapcsán is inkább csak azt fogjuk várni, hogy kínosak lesznek, de a GLOW nem akarja sokáig lehúzni a nézőt, még a bénázásba is csempész felemelő jeleneteket (az a tag team meccs!), összességében megmarad feelgood-nak.

A GLOW-nak már a pilotjában is van egy olyan jelenet, amibe totál beleborzongtam, és a későbbiekben is több emlékezetes zenés szegmenst produkálnak (a soundtrack természetesen szintizenés, valamint olyan együttesek számait vonultatja fel, mint a Roxette vagy a Queen), az 1×05-ben Debbie rádöbbenése remek volt, egy résszel később Brie ringperformansza teljesen kész, vagy az 1×07-ben a tesókkal való edzés is totál feldobott.

Annak ellenére, hogy elég sok karaktert kell kezelni és nem mindenkire jut idő (sőt!), elég jól sáfárkodnak a készítők a szereplőkkel (mégiscsak társulatként kezeljük őket), engem simán megnyertek velük, köszönhetően annak, hogy a saját sztoriszálat nem nagyon kapóknak is jó (vagy rájuk jellemző) jelenetek jutottak, pedig még flashback-ek sincsenek. Brie mellett a prímet Marc Maron viszi, akinek a kokós lúzer rendezője egyike a kevés férfikarakternek.

– Are you hiring actors to play wrestlers, or are we the wrestlers?
– Yes.
– Which one?
– Do people think you’re pretty? Because, like, I’m looking at you… One second, I think, “Fuck, yeah, she’s hot,” and then the next second I’m like, “I don’t know. Is she? Really?” I mean, you just have one of those faces that kind of… changes. Like, “Eh… Hmm.” I don’t know.
– What the hell does that mean?
– It means I don’t know.

Legkönnyebb klasszikus, sportos underdog sztoriként kezelni a GLOW-t, ahol a mélyből induló esélytelenek megmutatják a nagyvilágnak, hogy milyen fából faragták őket, aki szereti ezt a műfajt, annak mindenképp érdemes bepróbálnia.

Ja, a sorozat élvezetéhez vagy értékeléséhez természetesen nem kell szeretni vagy ismerni a pankrációt. Rajongókhoz talán közelebb fog kerülni a GLOW, a többség pedig megismerhet egy számukra nem túl ismert világot, szubkultúrát, de persze a hangsúly nem a fellépéseken, vagyis a verekedéseken van (kettő akad a szezonban), inkább felkészülést, a sorozat alakulását és a kábé egy tucat pankrátor együttélését kísérhetjük figyelemmel.

Az pedig, hogy a színészek sajátmagukat nem kímélve hozták le a verekedős jelenetek nagy részét, külön pacsit érdemel.

22 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2017. 06. 23. 22:21

ez gyors volt :D akkor majd hamarabb időt kerítek rá, mint gondoltam.

WestHammer - 2017. 06. 24. 06:41

Ez már ki is jött? azt hittem még csak most fog?

Amúgy meg “Annie’s pretty young, we try not to sexualize her”.

winnie - 2017. 06. 24. 07:30

WestHammer: érdemes csekkolni mindig a premiernaptárat: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/01/12/2017-es-sorozatos-premiernaptar/

de a reggeli hírekben is mindig írjuk, hogy milyen premierek voltak meg: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/06/23/hirpentek-prime-suspect-1973-kasza/

emeric - 2017. 06. 24. 08:44

Csak az első részt láttam eddig, de meglepett, hogy van benne meztelenség. Örülök neki, csak netflixre ez eddig nem volt jellemző.

Tr7 - 2017. 06. 24. 09:13

@emeric: te hany netflixes sorozatot lattal? Az Orange is the new balck elso 5 evadaban kb. 1 es fel oranyi mesztelenseg van.

emeric - 2017. 06. 24. 11:12

Az OITNB-nek csak az első két részét láttam, nem tetszett.

Edrick - 2017. 06. 24. 13:53

Pedig ugyanaz a készítő, mint az OITNB-nek

winnie - 2017. 06. 24. 14:01

Edrick: valójában nem, mert liz flahive és még valaki a készítő, de jenji kohan is executive producer, és ő írta az 1×07-et, azt hiszem.

Edrick - 2017. 06. 24. 14:06

Á, Kohan executive-producer. Akkor nem szóltam:)

DaMan - 2017. 06. 24. 14:42

Hm. Semmiképp sem volt rossz a dolog, sőt, kifejezetten jó lett. Azt mondjuk az eddigi promók alatt egyszer sem vettem észre, hogy az állandó szereplők közé is válogattak pankrátort (nem is akármilyet, a Welfare Queen-t alakító hölgy még aktív éveiben jó néhány klasszikus meccset letett az asztalra, igaz, jóval másabb külsőben. Awesome Kong néven van róla bőven a YouTube-on), plusz érdekes volt látni a sok ismerős arcot a beugrók szerepében, de ez szerintem itthon ha egy marék embernek fog feltűnni, velem együtt.
De azért kíváncsi lennék, van-e olyan, aki a 10 rész után valamilyen szinten kedvett kapott a pankrához? Persze ma már közel sem ilyen a műfaj, de hátha. :)

Az mindenképp jó, hogy komolyan vették a dolgot, de ami még jobb, hogy minden szereplő ember. Senki nem tökéletes, ellentétben a 80-as évek pankrációjával, nincs egyértelmű jó és rossz.. Ez pedig mindenképp felfrissítő. Marad nézős

Ha esetleg valakit érdekel, Brie és Maron a promóturné keretében beültek Jim Norton (humorista) és Sam Roberts (rádiós arc / pankra-rajongó) műsorába, ahol 25 perc alatt mindenről esett szó. Itt: https://youtu.be/PoSumnZkOq8

dave - 2017. 06. 24. 15:01

de jó, hogy írtad, hogy a 4. résztől jobb lesz, mert a nagyon jó pilot után a 3. részig jutottam, és a már volt egy filler epizód.

winnie - 2017. 06. 24. 15:03

dave: nem biztosíték, hogy te is így fogsz érezni, de nekem tényleg ott indult meg felfelé.

Pam De Beaufort - 2017. 06. 24. 21:46

Rhondát alig ismertem fel https://www.youtube.com/watch?v=ryH5cga0yUI

louie - 2017. 06. 25. 07:27

régen daráltam sorozatot, de ez bizony elfogyott egy éjjel alatt. Sajnálom is, hogy nincs több, baromira elkapott a feelgood hangulata és az imádnivaló szereplök (Alison Brie régi szerelem és hát, amit itt csinál…) na de most legalább jöhet a Lovesick dara :D

Yooha - 2017. 06. 25. 16:23

Ez jó:) Olyan aranyos mindenki.
Valami miatt van egy kényszerképzetem, hogy ez tényleg a 80as években forgott, és Sam-et Robert DeNiro játsza.

LaCRossE - 2017. 06. 25. 19:35

Hát ezt eszméletlenül kajáltam, imádtam az évadot :)

És egy fentebbi kérdésre válaszolva, igen, én kedvet kaptam egy kis pankrációhoz, a nyár úgyis kevesebb nézős sorozatot hoz nekem.

audrey - 2017. 06. 26. 12:42

Elkapott, de nem húzott be annyira

szepi06 - 2017. 07. 02. 13:53

Még csak a pilotot néztem meg, de nekem tetszett. Direkt nem darálom, úgy tovább tart :)

alma - 2017. 07. 06. 10:11

beraktam az elso reszt, hogy belenezzek, a 10. utan tudtam csak abbahagyni

WestHammer - 2017. 07. 06. 17:07

Most értem végig, nagyon tetszett, igazán jó sorozat volt, feelgood, jó sztorit, jó színészek. 8,5/10

hejjho - 2017. 07. 18. 20:20

Jó volt végre feelgood sorit nézni (ezekből valahogy annyira kevés van), és az első rész nagyon behúzott, betegre nevettem magam, pl. amikor Ruth a castingon háttérsztorit, motivációt akart kitalálni a kraktereiknek egy fight erejéig…:D
Viszont utána nekem kicsit csalódás volt. A 2-3. rész egyenes unalmas, utána, ahogy te is írtad, felpörgött kicsit, de azért nem annyira, és kevésbé volt vicces is, de nagyon drámai és mély sem, szóval, nekem nem igazán találta a helyét és kicsit vergődött, annak ellenére, hogy még így is szerethető volt. Bár, ugye, maga a projekt is az útkeresésről és az ú eleji vergődésről szól, szóval lehet, hogy a második évad – tuti lesz? bejelentették már? – már robogni fog rendesen.
Ami zavart, hogy nem bírt el a sorozat a karakterek számával. Ha már 14 csajt szednek össze, akikben egytől egyik van lehetőség, akkor tessék mindegyiküknek lehetsőéget adni, hogy kicsit kibonthassák magukat. Nem igazán éreztem, – Ruth és Debbie párosán kívül persze – hogy akkor itt msot kik is főszereplők, kik mellékszereplők. Valakivel sokat foglalkoztak (Justine, Sheila, stb), de valakikkel meg semennyit. Szerintem akkor már lehetett volna mondjuk 8 szereplőt válogatni, de velük tisztességesen foglalkozni. Nem volt nekem ebben egyensúly egyáltalán.
Amúgy a színészeknek nagy pacsi, a rendező volt a legzseniálisabb, Ruth is kellőképpen kellemetlen volt, és Melrose volt a titkos favoritom végig.
Szóval jó volt, kedves volt, szerettem, de nem tudtam darálni, és nagyon sok gondom is volt vele. 10/7

bluedressed - 2017. 09. 01. 14:08

Most daráltam le, nagyon tetszett, alig várom a következő évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz