login |

Pretty Little Liars: ki ölte meg „A”-t? – írta: george

2017. 06. 23. 20:00 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Két évvel ezelőtt írtam utoljára a sorozathoz kritikát, azóta más vette át a helyem, de az jól mindent elmond a sorozatról, hogy már akkor is a Nagy Leleplezés előkészületéről írtam és lám, most, 2 évvel később újra itt tartunk. A sorozat áprilisban tért vissza az utolsó 10 epizódjára, hogy elvarrjon minden szálat és végre tényleg(!), nem csak kamu hashtag-kampánnyal marketingelt 40 percig facepalmolós finálét kapjunk.

A sorozat régen elvesztette a bizalmamat, ezért is szoktam le a kritikák írásáról, egyszerűen idegesítő lett még csak gondolnom is arra, hogy én ezzel heti 40 percnél többet foglalkozzak. Nézni azért néztem, bár kedvem ezután az epizód után már hivatalos sincsen hozzá. Ha nem a 2 órás finálé lenne a következő, akkor biztosan itt fejezném be.

Az idei félévad nálam teljesen alul múlt mindent, amit valaha is produkáltak a hazug csajok, pedig elég sok volt már eddig is a számlájukon, de hogy ennyire unalmas, semmitmondó és történetmentes 9 epizódot kapjunk ahhoz már tényleg tehetség kell az írók részéről. Nem sajnálom a kaszát, mert lassan kínzóeszközként lehetne használni a részeket.

Kezdjük ott, hogy a 6×10 végén ugrottunk 5 évet a jövőbe, és egy vészjósló jelenetben próbálták valamennyire bepozicionálni, hogy ki merre tevékenykedik, és mire lehet számítani a következő epizódokban. Aztán teltek a részek, de csak nem értük be azt a bizonyos jelenetet és egyáltalán nem is haladtunk felé, szóval azt hittem, hogy majd a finálé felvezetése lesz. Tévedtem. Örömmel jelentem, hogy „beértük” a jövőt.

Az, hogy ez miként történt, a tovább mögött részletezem spoilerek és jó nagy adag mérgelődés kíséretében.

A jövőkép egyszerű rémálom volt… Álom!

Alapból minden részhez jut legalább 2-3 szemforgatás egy pár facepalm kíséretében, de most a fejem a falba tudtam volna verni. Hogyan lehetnek ilyen kis… ? Mármint, hogyan mutathatnak a jövőből részletet, ha az csak egy álom? Akkor mi köze a valósághoz?

Mi lett volna, hogy a Lost-ból a 3. évad vége szintén csak egy álom és ezt a 4. évad végén közölték volna velünk az epizód közben egykedvűen… Hiszen erre alapozták a várakozást, erre építkeztek, és mégis képesek voltak ezt is elszúrni. Nem csalódott vagyok, mérges. Nem érdekel már a sorozat sorsa, hisz itt a vége, de mégis ki tesz ilyet? Sok hülyeség volt már a PLL-ben, ötmillió kamucliffhanger, tucatnyi béna magyarázat, de ez már tényleg a rajongó semmibevétele.

Aztán elkezdtem kicsit utánajárni a dolgoknak. Az egy éven át tartó bizonygatásból, hogy „Igen tényleg el fog addig jutni a történet”, az lett, hogy egy nemrégi interjúból (amit itt meg tud nézni bárki, aki önkínzásra hajlomos) kiderült, hogy az égvilágon semmit nem akartak vele kezdeni, csak megtörtént… Leforgatták, aztán hozzávágták a részhez, hogy tessék szépen megnézni, ilyen lesz a csajok stílusa, haja…

Komolyan ez a lényeg? Akkor miért kellett egy üldözéses cuccot leforgatni? Egy teázás nem lett volna jó? Nem… Feltétlenül olyat kellett csinálniuk, amivel később nem tudnak mit kezdeni… Hát már saját magukból is hülyét csinálnak.

Végül túl közel volt a vége és rájöttek, hogy nem tudnak vele mit kezdeni a belebegtetett dolgokkal és betették őket álomnak. Hát csak gratulálni tudok. Ezek után meg nekem ne mondja senki, hogy a sorozat jó előre meg volt tervezve, mert akkor kiugrok a templomtoronyból én is.

De térjünk is rá a történetre. Alapból nem történik semmi érdekes, ezt az 5 éves ugrást is gyorsan visszacsinálták, már szinte mindenki ugyanott tart, ahol korábban, főleg párkapcsolatok terén.

Nem viccelek. Senki sem lett okosabb, teljesen ugyanolyanok a szereplők, mint eddig, semmit se változtak. Kezdem azt hinni, hogy az írók úgy hiszik az öregedés csak öltözködési és frizurahordási stílusváltást jelent, mert hogy a karakterfejlődéshez nem értenek, az biztos. (Aludni sem tudok már amiatt, hogy vajon az utolsó páros, Toby és Spencer újra összejönnek-e a fináléban, hiszen annyira kiszámíthatatlan a sorozat…)

Amúgy Mona ölte meg Charlotte-ot, akit „Big A”-ként emlegetnek a rajongói bázisok. (Most éppen „Uber A”-t hajkurásszuk, amúgy.) Mert Mona megint gonosz, de nem túl gonosz persze, mert csak véletlenül ölte meg. Azután, hogy azt mondta neki meg fogja ölni. Mostanra egy kicsit még meg is őrült, mert hát ilyet mindig jó előrángatni a semmiből.

Teljesen random történt a vallomás, semmi átvezetés, semmi felvezetés. Simán közölte, miközben bekattanva simogatta a befonott haját, aztán kész, el van intézve a dolog, újabb pipa az írók füzetében. Már csak a többi 250 szálat kell megválaszolni.

Közben Aria szövetkezett A.D.-vel, hogy aztán megbánja, kitudódjon, majd visszafogadják a bandába egy félperces drámai beszédet követően. Köszönjük a karakteridegenkedést Aria, leülhetsz!

A félévad önmagában egy rejtélyes társasjátékra lett felhúzva, ami feladatokat ad a lányoknak és cserébe puzzle-darabokat gyűjthettek, amiből a végén kijött egy nagyon izgalmas dolog… Egy szürke kép egy szempárról… Igen, tényleg csak ennyi. Komolyan.

Még korábban olyanokról beszéltek a sorozatban, hogy szerintük egy térkép lesz, erre egy szempár? Hogy mobilon egy kiterjesztett valóságos alkalmazással megnézték (legalábbis gondolom, hogy azzal, mert semmi sincs megindokolva), hogy az Elliott Rollins szeme, akinek a holtteste Carol néni házánál van eltemetve. Az a holttest, ami 20 perccel korábban még Aria kocsijának csomagtartójában heverészett, de végül hirtelen eltűnt… Inkább ne is keressünk logikát benne.

Mellesleg néha felbukkantak régi szereplők, hogy megmutassák, még élnek, de semmi jelentőségük nem volt. Meg úgy alapból semminek semmi jelentősége nincs, minden össze van dobálva, látszik, hogy már csak az időt kellett húzni, hogy végre eljussanak a végéhez. Legalábbis remélem, hogy ténylegesen vége lesz, mert Rosewood idegesítő lakói újabb spinoff felvezetésről suttognak a finálé kapcsán.

10 hozzászólás Ne habozz!

sinyster - 2017. 06. 23. 20:21

Ez a kritika nálam szóról-szóra megállja a helyét. A fene tudja miért is nézem. Soha nem rajongtam a csajos sorozatokért, de mikor nekikezdtem mindenhol azt olvastam, hogy inkább amolyan krimi-thriller tini beütéssel. Na ebből már csak a tini maradt.
SPOILER
Kabaré hogy megint Mona a kaka, akire mindent rásóznak. Mindenkit belebegtettek már hogy Sárlott gyilkosa lehet, erre megint csóri kis törpét sarazták be. Ja és amúgy Sárlott átvágott mindenkit, mert ugye igazából meg se gyógyult, hanem csak megjátszotta, hogy kijötte után minden eddiginél nagyobb bosszút hajtson végre. De hogy miért, azt fene se tudja.
A párok még mindig rém ócskák. Yvonne meghal, sebaj, Toby egyből beparkol Spencerbe. Hanna és Caleb rotty, akárcsak Aria és Ezra. Emily meg Allison nem lenne rossz, ha Shay Mitchell néha tudna a székrekedéses szenvedős arcán kívül mást is előhúzni a repertoárjából, hogy egy kis érzelmet csaljon a párosba.
SPOILER VÉGE
Egy szó mint száz, olyan mint egy telenovella. De a rosszabbik fajtából. A fenének sem kell ebből Spinoff, ha már a sorozatban meghaltakat nem lehet a föld alatt tartani az istennek se, akkor legalább a Spinoff ötletét temessék el jó mélyre.

sinyster - 2017. 06. 23. 20:27

Még pluszba, hogy az anno 6×10 végén leadott kis jelenet nem is ugyanaz, mint amit a múlthetibe beraktak. Ha annyira felesleges volt nekik, minek vették újra?
6×10
https://www.youtube.com/watch?v=rsoVN6czBHA
7×19
https://www.youtube.com/watch?v=i1wNxZem_pI

winnie - 2017. 06. 23. 20:33

ezt az “álom a flashforward” húzást komolyan nem hittem el, amikor olvastam. létezik, hogy ezt képesek voltak meglépni? ez nagyon szomorú. oké, hogy nem jutott eszükbe semmi, de tisztában kéne lenni a képességeikkel, vagy valami:)

egyébként emlékszem még arra az időre, amikor azt írtam a pll-ről kritikában, hogy thrilleres, horroros, de senki nem hal meg benne. (valamikor a 3. évad elején szállhattam ki, amikor a rejtély helyett a szappan került előtérbe.)

azóta meg ilyen cikkeket látni: “Pretty Little Liars’ Gnarliest Deaths: Ranking the 10 Most Chilling Killings”

egy kicsit változtattak a hozzáálláson.

Anni - 2017. 06. 23. 20:39

Nagyon jó írás teljesen egyetértek.
Iszonyat gagyi a sorozat már 2 éve csak szenvedem kb. de itt a vége (végre). A 2. és 3. évad után sose hittem volna, hogy ennyire rossz lesz.

Nem is értem, hogy gondolják ezt, hogy nem kapunk semmi választ az 520 kérdésre amit kreáltak az évek alatt. Az álom “cliffhanger” jelent meg huuu.. ennél lentebb már csak az lenne ha kiderülne, hogy az egész csak álom és Alison akkor este el se tűnt a pajtából.

A csajokat is kedveltem régen de mára már egyik se érdekel és tényleg néha borzalmas alakításokat hoznak.

De már ha utolsó rész, én tartom magam az elég régen megtett tippemhez, hogy Wren lesz a NAGY NAGY A.

-T - 2017. 06. 23. 20:53

Igen, sajnos nekem is egyet kell értenem. Beharangozták még az utolsó 10 részes adag előtt, hogy minden részben lesz minimum egy leleplezés vagy kérdésre válasz, ehelyett nagyrészt csak romantikáztak meg agyatlanságokkal töltötték az időt.
Egyébként ez az álom flashforward már csak akkor lesz még ennél is cikibb, ha A.D. pasi lesz, mert akkor simán be is tehették volna finálé felvezetőnek, hogy “He’s coming for you…”

Erről az egész minőségromlásról van egy konkrét véleményem, de azt hosszú lenne itt leírni, szóval majd szeretnék írni a sorozatzáróról, és ott kifejtem a véleményemet.

winnie - 2017. 06. 23. 21:12

“szóval majd szeretnék írni a sorozatzáróról, és ott kifejtem a véleményemet.”

várjuk, várjuk!

winnie - 2017. 06. 23. 21:19

sinyster: ezeket általában rekreálni szokták a sorozatokban, bár biztos van kivétel.

Zoli - 2017. 06. 24. 09:00

Hú, ezt olvasva nagyon örülök, hogy a 3. évad elején otthagytam a sorozatot. Már akkor is kínszenvedés volt…

Kacsa Mester - 2017. 06. 24. 09:38

Teljesen egyetértek a kritikával, én már a 3. évad végétől folyamatosan érzékelem a minőségromlást, de ez az utóbbi félévad mindent alulmúlt. Borzasztóan unalmas és idegesítő, kiszámítható történet, semmi karakterfejlődés senkinél, fölösleges romantikázás, mert ugye a régi párokat újra össze kell hozni. Pedig a készítők minden részre valami nagy leleplezést ígértek.

7×19 SPOILER
Hol is kezdjem?
Nagyon felidegesített, hogy mindig ugyanazt csinálják folyton, rámondják valakire, hogy ő ,A’, aztán kiderül, hogy nem. Most is ezt csinálták Monával. Valamiért Mona elmondja, hogy ő ölte meg Charlotte-ot, aztán pedig csak úgy random bekattan. Mert miért is ne?
A társasjáték is elég csalódás volt, most komolyan csak ennyi volt??
Erre az álmos jelenetre inkább nem is mondok semmit.
Egyes emberek szerint az lesz a vége, hogy nem derül ki, hogy ki volt UberA. De ha tényleg ez lesz én komolyan a falbe verem a fejem. Csak ezért néztem végig ezt a szar évadot, hogy megtudjam mit hoznak ki a végéből.
De szerencsére már csak egy rész.

winnie - 2017. 06. 24. 10:17

“De szerencsére már csak egy rész.”

kettő, csak egy napon adják le őket.

engem is érdekel a zárás, de úgy vagyok vele, mint az elmúlt években, hogy ami infó kell, megtudom a kritikákból vagy epizódleírásokból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz