login |

Pilot: El Chapo

2017. 06. 24. 17:00 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A drogterjesztésről szóló sorozatok rajongói nagyon el vannak kényeztetve mostanában. Ott a Narcos, jön a Snowfall, és ezek mellé még kapnak egyet Joaquín “El Chapo” Guzmán életéről is. A mexikói Univision és a Netflix közös sorozata már bemutatásra került májusban, de az utóbbi kínálatába csak nemrég érkezett. Be is vizsgáltam.

Az probléma az El Chapóval, hogy szar. Oké, szinte biztos ennek is akad védője, de míg a Narcos esetében megértem, hogy miért lett ennyi rajongója, még ha nekem nem is tetszett, itt maga a képanyag is borzasztó. Semmi drámai hatás nincs benne, ennél még az is érdekesebb lenne, ha egy újságíró kimegy terepre, hogy elmutogassa, hogy ez meg az történt.

A történet röviden annyi, hogy El Chapo kishalból nagyhal lesz. A sorozat elején szinte egy senki a Guadalajara-kartellen belül, már persze a konkrét hatalommal rendelkező figurák között, hiszen azért nemcsak egy zsoldos, de a becsvágya segítségével meglátja hogy tud előre tolakodni.

Eskü ebből simán lehetne jó sorozat. De nem lett. Konkrétan dramaturgiailag egy nulla az egész. Pedig jó ötletre fűzték fel a pilotot, mivel Chapo első nagyobb kokainszállítmányát időre kell eljuttassa Amerikába, különben Escobar kinyírja, más kérdés, hogy ennek ellenére egy másodpercre sem lesz ettől izgalmas az első rész.

Most azt félretéve, hogy oké, nem kell bemutatni Escobar kegyetlenségét, hiszen ismert figura, elfogadjuk, hogy a szava milyen sokat ér. Viszont a szállítmány útjába kerülő összes akadály felvezetése siralmas. Egy másodpercre sem lehet érezni, hogy Chapo el fog akadni. “Persze, a hős mindig túléli, human”, igen ám, de nem mindegy miképp, és mit kell beáldoznia érte.

A lényeg, hogy nem elég a forgatókönyv gyengesége, amit nem is mertek csak a szállítmányra leminimalizálni, hanem a többi szálat is random felvezették, de azt megfejelték a borzasztóan játszó színészekkel. Bár a főszereplőt alakító Marco de la O még rendben lenne, viszont akik körülveszik… Persze az sem nagy segítség nekik, hogy olyan jelenetekben keménykednek, amik mögött semmi tényleges feszültség nincs.

Hogy a tényleges rendezésről és vágásról már ne is beszéljünk. Mintha valami amatőr vizsgafilm lett volna a pilot. Egy random példa: mutatják az egyik hőst közelről a kocsijában, aztán tök más kocsikat mutatnak távolról, amint behajtanak valahova. Egyszerűen nem tudták lekezelni a sok szereplős szállítást még logisztikailag sem. Szinte sosem érezni hol tartanak benne, kivéve amikor ténylegesen a határon viszik át.

Nincs felvezetve, hogy merre visz majd az út 9 részen keresztük, hol kell megállni, mik lehetnek a buktatók, így a néző elveszik a sok adatban, amik szinte a semmiben lebegnek. Komolyan rég láttam ilyen rossz pilotot. Ellenben aki oda van a témáért az lehet, hogy ezt is lenyeli, nyilatkozzon nyugodtan, mert lehet, hogy csak én vagyok beoltva a Netflix-es dél-amerikai drogos sztorik ellen.

Részemről 3/10, de hat pont alatt úgyis mindegy, egyáltalán nem javaslom megnézésre.

5 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2017. 06. 24. 23:56

Nemár, pedig úgy vártam. Mondjon már valaki pár szót arról, hogy később jobb lesz-e, mert ha trágya az egész, akkor törlöm a tervlistáról.

bolha - 2017. 06. 27. 13:23

Személy szerint bejönnek a hasonló témájú sorozatok viszont ez sajnos nagyon nem adta. Az első rész feléig jutottam. Nem hiszem, hogy kap még egy esélyt.

trader - 2017. 07. 16. 07:57

Én legyürtem a 9 részt 2 nap alatt. De nem mintha olyan jó lett volna, hanem csak simán érdekelt a történet.
Tényleg nagyon gyengére sikerült. Kár érte! Na és ahogy vége lett a 9. résznek…felháboritó!
Remélem a második évadra lecserélik ezt a fáradt brigádot és valaki tehetségesebbre bizzák!

El Presidente - 2018. 02. 24. 19:53

Tényleg nagyon gyengusz. És rettentő kár érte. Én nagyon benne vagyok ezekben a témákban (többek közt az egyetemi vizsgamunkám is a mexikói drogháborúról szólt) és szívesen néztem volna egy Chaporol szóló jó sztorit, de ez nem az. Rettentően amatőr, már-már Barátok Közt minőségű. Pedig arra számítottam hogy ha mexikóiak is részt vesznek a produkcióban, akkor autentikus lesz. Hát tévedtem. Nem fogom folytatni, egy rész elég volt, majd nézem inkább a Harcos S04-et.

vendég - 2018. 09. 20. 16:14

A sorozat valóban elég szar, mondjuk nekem a narcos sem volt egy nagy dobás, amit pablo escobar “3D-s” személyéről magánéletéről nyáladoztak az számomra tömény giccs. Az el Chapo mellett csak annyit tudnék felhozni, hogy a mexikói alvilág akkori valódi szereplőit láthatod, Arellano Felix tesók, Carrillo Fuentes tesók, illetve a hírhedt los Zetas vezetőt Cano-t (Heriberto Lazcano). Ha érdekel a téma meg a sztori, doksi filmek akadnak angolul is de nyilván spanyolul sokkal több infót kap az ember, ezekkel együtt ha belenéz valaki az el Chapoba, az kap egy teljesebb képet arról hogy működik mexikó. Dramaturgiailag ahogy írjátok elég nulla, de Conrado Sol a titkosszolgálat főnöke megér egy misét, szerintem az ő szálából lehetett volna igazán jót kihozni, még így is kicsit hátborzongató hogy egy tömeggyilkos és egy politikus mennyire egyenrangú és egy ligából való emberi jellem. Szóval ha más nem is működik benne, a politika jól be van mutatva, de erről ennyit is.

Úgy egyébként is az a véleményem hogy egy jó gengsztersztori illetve egy egész alvilági politikai kör bemutatása két külön műfaj, ha a kettőt összemosod, kapsz egy giccses szart aminek legalább a képanyaga csodás (Narcos). Jó gengsztersztorit nem kell a szomszédba mennünk, rengeteg jó krimi thriller készült a régi nagyok óta is (A Próféta, Victoria, London to Brighton, Layer Cake stb…). De ha ennél komplexebb képet akar valaki bemutatni, az szerintem csak doksi műfajjal működik, lásd The Wire ami ugyan nem teljesen doksi film, de iszonyú száraz, picit nehezen is nézhető, de mindenki tudja hogy mennyire lehetetlen abbahagyni…Illetve számomra az eddigi egyetlen sorozat ami képes volt egy egész város életét hiperrealista módon felfesteni. Remélem “csupán” a Narcos alapján senki nem fog szakdolgozatot írni a dél amerikai drog helyzetről :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz