login |

Wentworth – írta checkmate

2017. 06. 25. 15:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

They think it takes a strong woman to rise to the top in here, but it doesn’t. It takes a smart one.

Ötödik évadjának végéhez érkezett az ausztrál Wentworth című börtöndráma, ami sajnálatos módon nem kapott túl nagy figyelmet a hazai junkie-k körében, pedig tényleg egy fantasztikus sorozatról van szó.

A 2013-ban indult széria egy női börtönben játszódik, és az Ausztráliában a 80-as évek elején futott, csaknem 700 epizódot megélt Prisoner című szappanopera félig-meddig előzménysorozata, bár az újragondolása kifejezés talán szerencsésebb. Nem kell megijedni, a Prisoner ismerete nélkül is teljesen élvezhető és követhető a Wentworth, sőt!

A Prisoner-ben már az első perctől adott, hogy az elítéltek vezetője az erőskezű és vasakaratú top dog, Bea Smith – alias Queen Bea. A Wentworth azt mutatja be, hogy a szolid, férje által elnyomott és terrorizált háziasszony hogyan küzdi fel magát a börtön-hierarchia csúcsára. Nagy poént nem lövök le azzal, hogy sikerülni fog neki, a Wentworth erőssége ugyanis abban áll, ahogyan bemutatja az odavezető utat.

Az első, tíz részes évad is remekül sikerült, szépen megalapozták az írók a sztorit, illetve minden főbb karakter kapott egy-egy epizódot, amelyben megismerhetjük a hátterüket, miért kerültek börtönbe, hogyan éltek előtte. Az ausztrál és a nemzetközi nézők körében is nagy siker lett a sorozat, így egyértelmű volt a folytatás.

Igazából én innentől kezdve éreztem azt, hogy a készítők felismerték, hogy hosszú távra tervezhetnek, és olyan kompakt, tartósan magas minőségű cuccot raktak össze, hogy öröm nézni. Nem is tudnám eldönteni, hogy a történetet, a karaktereket, vagy a színészeket emelném ki, mint a sorozat legnagyobb erősségét, de szerencsére nem is kell választanom, ezek együttese adja azt az egyveleget, ami nálam tartósan a top 3-ba emelte a Wentworth-t.

Először is kapunk egy nagyon szépen, konzekvensen vezetett fő szálat, a már említett Bea Smith útját a csúcsra, illetve további négy-öt rab és két-három börtönőr, valamint a börtönparancsnok történetszálát. Amit elsősorban kiemelnék, az az írók bátorsága és kreativitása. Nincsenek érinthetetlen szereplők, bátran nyúlnak a karakterekhez, és keverik őket olyan helyzetekbe, amelyekre nem feltétlenül számítunk.

Különösen jól építkezik a sztori egy-egy évad vége felé közeledve, és ténylegesen izgulni lehet, hogy mi fog történni a következő epizódokban. Egyrészt azért, mert tényleg nem lehet előre megjósolni, másrészt azért, mert azzal sem nyugtathatja magát a néző, hogy „á, ezt úgysem merik meglépni”. De. Meg merik. A szmötyi bizony gyakran eléri a ventilátort.

A sorozat másik nagy erénye, hogy abszolút nem klisés, még a „női börtönös” jellegből adódóan szükségszerűen előkerülő panelekhez is tudnak úgy nyúlni, hogy nem érezzük úgy, mintha már százszor láttuk volna.

A karakterek – mind az eredeti csapat, mind a későbbi évadok során érkezők – komplexek, jól megalapozottak és hitelesek. Nincsenek makulátlan jellemek, mint ahogy a kimondottan negatív szereplőkben is felfedezhetünk valami emberit.

Tényleges karakterfejlődést láthatunk a szezonok során, az események hatnak a szereplőkre, formálják őket. Szerencsére ezt is olyan következetesen viszik végig, hogy szemünk se rebben, ha egy-egy szereplőt összehasonlítva első évados önmagával hatalmas különbséget fedezünk fel. Bejártak egy utat, teljesen természetes, hogy változtak.

Mindezekhez kiváló színészek társulnak, akik kivétel nélkül hozzák azt, amit kell, sőt. Néhányan a hazai közönség előtt is ismerősek lehet korábban már nálunk is vetített sorozatokból (Water Rats, All Saints, Rush), bevallom, nekem még így is jutott bőven olyan, akiről sosem hallottam ezt megelőzően.

Akiket mindenképp kiemelnék, az a Bea Smith-t alakító Danielle Cormack, aki teljesen hihetően mutatja be, hogyan formálják át az események egy teljesen hétköznapi ember életét, illetve a riválisát, a kemény, de sebezhető Franky Doyle-t alakító Nicole da Silva-t, akit már a Rush-ban is bírtam, de itt abszolút kedvenccé lépett elő.

A második évadtól csatlakozik be az aktuális főgonoszt, Joan „The Freak” Ferguson-t alakító Pamela Rabe, aki olyan átlényegüléssel hozza a pszichopata börtönparancsnokot, hogy egy-egy kontyigazításáról vállalkozó szellemű pszichológia-szakos hallgatók szakdolgozatot írhatnának.

Igazság szerint mindenkit fel lehetne sorolni, mert teljesen jól működnek egy „add közelebb a sót”-jellegű hétköznapi szituációban is, de ha arra kerül a sor, olyan jeleneteket és alakításokat láthatunk, hogy az állunkat kell utána keresgélni.

Az i-re a pontot az egész sorozat atmoszférája teszi fel, illetve az, ahogy hatni tud a nézőre. Nem egy vidám darabról van szó, realisztikusan, nyersen, szépítgetés nélkül mutatja be a börtönélet keserű, sokszor brutális oldalát, ugyanakkor találkozhatunk szívmelengető, megható helyzetekkel is. Elérte nálam azt, amit kevés sorozat tud, valóban együtt tudok érezni a karakterekkel.

Egy-egy rész olyan, mint egy érzelmi hullámvasút, egy esetlegesen vidámabb pillanat után jön egy olyan gyomros, hogy ugyancsak emésztgetni kell a látottakat. Ezt a hatást letisztultan, sallangmentes eszközökkel éri el. Nincsenek benne bepárásodott tekintettel előadott falvédő-bölcsességek, de bőven kapunk olyan jeleneteket – olykor zenei aláfestéssel, de ezt sem viszik túlzásba – amelyek kapásból mehetnének a hét jelenete/hét alakítása szekcióba.

Egyszóval egy eszméletlenül jó sorozatról van szó, ahol a minőség-ingadozás max azt jelenti, hogy a nagyon jó és a még jobb között mozog. Átívelős jellegéből adódóan a legelejétől érdemes nézni, az első évad 10, a többi 12 részes, de ez ne ijesszen el senkit, bőven megéri belekezdeni – főleg most nyáron.

A hatodik évad már be van rendelve, az eddigi minta alapján jövő tavasszal kerül képernyőre, addig kényelmesen fel lehet zárkózni. Mindenkinek ajánlom, ha valakinek csak feleannyira bejön, mint nekem, már egy jó sorozat-élménnyel lesz gazdagabb.

11 hozzászólás Ne habozz!

antares1969 - 2017. 06. 25. 17:46

Minden szavával egyetértek checkmate-nek, ez egy kiváló sorozat, a legjobb a műfajában, köröket ver az OITNB-re szerény véleményem szerint. Enyhén szólva nem díjazom a hype-ot a saját nemhez vonzódás tekintetében, de ebben a sorozatban ezt is olyan szépen oldották meg, hogy nagy empátiával éltem meg a szerelmüket. Nálam az élményt az is növelte a sorozattal kapcsolatban, hogy a 2. évadtól kezdve az 5.-ig daráltam, majd egy héten belül indult a 6. évad, amit immár hetiben nézek mindig nagy örömmel.

Stuffy - 2017. 06. 25. 17:47

Ez AZ ! Bár akkor már nem küldöm be:))
nagyon szép és tartalmas összefoglaló,gratulálok.

örülök,hogy teret kapott a sorozat.valóban el lett hanyagolva,illetve tényleg “ismeretlen”.

Az 5.évad FENOMENÁLIS VOLT,nem tudom ki látta a finálét,hát kerestem az államat.

Évados kritikákra is lehet számítani majd ezután gondolom. Én szívesen írnék,csak nem vagyok valami nagy tehetség ebben:)

Batistuta - 2017. 06. 25. 18:05

a pilotot láttam még az indulásnál, de valamiért elmaradtam a sorozattal. Augusztusi darára felírva :)

antares69 - 2017. 06. 25. 18:17

Rosszul írtam, egy héten belül indult az 5. évad, nem a 6., elírtam.

TDK - 2017. 06. 25. 20:31

Az egyik legjobb sorozat amit valaha láttam, a második évadtól indul be igazán,de az első is nagyon jó.

Danzig - 2017. 06. 27. 12:54

Ahogy látom legtöbben az Orange-hoz hasonlítják, igaz tegnap kezdtem csak, de nekem a pilot alapján ez egyből az OZ ugrott be: http://www.imdb.com/title/tt0118421/
Az meg alapvetés nem csak mint börtönös sorozat, hanem mint sorozat is.

winnie - 2017. 06. 27. 13:51

igen, inkább azt mondanám lehet, hogy én is, de gondolom a női börtönös aspektus diktálja.

Reni - 2017. 06. 29. 12:37

Végre már előkerült a went.Az abszolút number 1 sorozat nálam.Egyszerűen nincs rossz része és annyira hiteles mind a színészek a történet az egész.Mindenkinek ajánlom az orange az egy teljesen más irányzatú sorozat meg sem közelíti a wentwortht.Nem is tudom ennek miért nincs akkora nézőtábora,mint pl a trónok harcának. Nagyon örültem amikor megtudtam, hogy lesz 6. évada csak így tovább. Az pedig, amit a cikk írója is mondott egyáltalán nem félnek semmitől bármibe belenyúlnak és bárkit megölnek a sorozatban akár a legszimpatikusabb szereplő is legyen az.SPOILER a 4. évad végén teljesen sokkba voltam még most is nagyon sokat sírtam és nevettem is olykor.Végezetül pedig még egyszer nagyon tudom ajánlani mindenkinek!!!

Ksmkovacs - 2017. 07. 13. 23:13

Brutal jo sorozat. 5 nap alatt daraltam le.

szubika - 2017. 07. 15. 01:29

Tényleg brutál jó, napok alatt befaltam az egészet.
Nagyon jók a karakterek, kiválóak a színészek, fordulatos az egész.
De egy nagy bajom volt végig a történettel, hogy tele van logikai hibákkal és abszurd, indokolatlan, totál életszerűtlen történésekkel, szálakkal.
A vége is ilyen volt, bár nagyon tetszett.
Mindennek ellenére nagyon magával ragadó a kitűnően megformált karakterek miatt, és tényleg kiszámíthatatlan.
Kicsit túl elszállt az alkotók fantáziája, sokszor teljesen elrugaszkodnak a valóságtól, de ettől olyan meghökkentő sokszor a sztori, úgyhogy abszolút ajánlott. :)

totoro - 2017. 10. 27. 10:32

A második évadot végeztem ki tegnap, és én is azt kell mondjam, az egyik legjobb sorozat amit valaha láttam. Persze, logikai bakik vannak szép számmal, de az ahogy az érzelmekre hatni tud, valami brutálisan erős. Rég néztem úgy sorozatot, hogy valóban izgultam, tűkön ültem mi lesz, a 17 éves lányommal daráljuk és igazi közösségi élmény találgatni mi merre fog kifutni, illetve jó keresgélni az állunk egy egy fordulat után. Az első évad még valóban csak építkezés, ott az utolsó részekben indul be az egész, de a második már úthenger, remélem a többi is hasonló lesz :) Ja, közben szóba került a Trónok harca, és megállapítottuk lányommal, hogy ilyen kemény gonosz, mint aki ebben a filmben van, ott egy sincs, csak halvány karikatúrák ehhez képest :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz