login |

The Americans: vége az 5. évadnak – írta GeoCucc

2017. 06. 26. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, most igazán kíváncsi vagyok, kik elégedettek, hányan kapták azt az orosz-amerikai kémdráma utolsó előtti évadjától, amit vártak.

Mert minőségileg ugyan egyáltalán nem mondanám, hogy visszaesett volna a végjátékhoz közeledve a The Americans, viszont ez volt a legkevésbé eseménydús, a leginkább a karakterfejlődésre és az egyéni drámákra fókuszáló szezon az összes közül, ami az elmúlt évek egyre inkább épülő feszültsége után kissé meglepő irány.

Olyannyira, hogy az amerikai kritikusok idén már egyre gyakrabban beszéltek családi drámaként a sorozatról, amely jelzőt viszont fontos a helyén kezelni, és nem derogálónak tekinteni.

A Jennings família megpróbáltatásai ugyanis olyanok, amiket tévében még nem láthattunk, így klisésnek a sorozat egyetlen mozzanatát sem nevezhetjük. Ehelyett gyakran morfondírozik el a néző azon, hogy vajon mi lehet a szereplők következő lépése, és ez a kíváncsiság éltethette most bennünk leginkább a lelkesedést.

De gyorsan ki is fakadok arra, ami számomra kicsit utólagosan lerontotta a szezon hangulatát: az utolsó három részben kétszer is nagyot fordult a két főszereplő motivációja. Először egy beszúrt, szinte teljesen epizodikus rész hatására, másodszor pedig egy olyan régi szál előhúzása késztette pálfordulásra őket, amelyből korábban az egész évad során mindössze egyetlen jelenetet kaptunk, szóval mondhatni, hogy eléggé a semmiből jött.

Az efféle húzások egy ilyen körültekintően építkező sorozattól, főleg ilyen közel a fináléhoz, váratlanul jöttek. A tovább mögött folytatom apróbb spoilerekkel.

Más szálakon viszont mintha túlságosan is lassan haladt volna ez az építkezés, hiszen néhány párbeszédet is sikerült elnyújtani a teljes 13 részen át, noha akkor sem értek volna kevesebbet, ha egy epizódban lezavarják őket. Persze ki tudja, lehet, hogy ezeknek is majd a legutolsó részben lesz szerepük.

Merthogy már a jó előre eltervezett végjátékra készülünk, az írók pedig elmondásuk szerint már nagyjából a második évad óta tudják, hogy hova fog kifutni a történet a felesleges elnyújtástól félve 13-ról 10 részesre rövidített hatodik szezon végén.

A Jennings család eközben közel jár ahhoz, hogy a férfi-női vonalon húzódó ellentétek a felszínre törjenek és szétszakítsák azt a látszólagos idillt, amit négyük közül valójában már csak Henry lát (akit végre elkezdtek felépíteni egy igen fontos szerepben, pedig már közel volt ahhoz, hogy beskatulyázzák őt a sorozatok világának „semmire sem használt” gyerekei közé).

Paige eközben a tévé jelenlegi egyik legizgalmasabb tinédzsereként a szüleit is meglepve egyre inkább beleéli magát a kémek világába, szinte hátrahagyva múltját és elfogadva új életét. Ez a fajta moralizálás, a döntések terhe és helyessége a korábbiaknál is jobban rányomja a bélyegét erre az évadra, és nem is csak Jennings-ék, hanem a többi főbb karakter életére is.

Stan és az FBI ezúttal nem zavartak bele a főszereplők életébe, mint ahogy az „orosz szál” is egészen más színtéren, különállóan csordogált, és első alkalommal állandó helyszínként láthattuk Moszkvát.

Azt a Moszkvát, ahol az Oleget játszó Costa Ronin nem csak az őt körülvevő új szereplők miatt érezheti magát úgy, mintha másik sorozatba csöppent volna, hanem mert egészen sajátos módon az elmúlt három évad angolja után most végig oroszul kellett beszélnie, miközben az évad egyik fő tematikájául szolgáló élelmezési rendszer szovjet működésébe ásta bele magát egy nem túl körömrágós szálon.

Az évad bemutatott néhány olyan új arcot is, akikkel kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés: a zsenge kora ellenére meglepően kegyetlen Tuant bizonyára nem most láttuk utoljára; Stan új szerelmének kilétét annyit boncolgatták, hogy red herringnek ezek után már fájdalmas lenne; az pedig egyelőre érthetetlen, hogy amit a legszomorúbb férfi főszereplőként emlegetett Philip otthoni fiával az évad elején kezdtek, az mégis mire volt jó.

Abban viszont jó okunk van hinni, hogy a végére a The Americans története össze fog állni valami nagyszabásúvá, látva az eddigi, minden szálat elvarrni próbáló történetvezetést és a zárás régóta ismert idejét. Ha tehát az ötödik évad egyesekben csalódást is keltett, most már tényleg nem érdemes kaszákkal dobálózni.

Látatlanban továbbra is csak egy dolgot lehet biztosan kijelenteni a végjátékkal kapcsolatban, amit már az évadnyitónál is fejtegettem: ha Jennings-ék haza is utaznak, a nyelvi akadályok miatt az biztosan csak az utolsó részekben, a történet legvégén történhet meg. Ennek tudatában viszont csak még kisebbet ütött a mostani finálé csavarja, mint amekkorát szeretett volna.

6 hozzászólás Ne habozz!

P Ewing - 2017. 06. 26. 16:43

Vicces dolog történt velem. Valamiért teljesen úgy emlékeztem, hogy az 5. évad lesz az utolsó, és eddig a posztig abban a hitben éltem, hogy kapott a sorozat egy Sopranos-szerű lezárást. :-)

Adam9456 - 2017. 06. 26. 17:37

Nos, továbbra is szeretem ezt a sorozatot a hangulat, a színészek, az orosz nyelv miatt is, DE nagyon-nagyon unalmas évad volt! Pedig én általában szeretem a lassú tempójú sorozatokat, de ez valami hihetetlen volt. Voltak részek amelyekben konkrétan semmi nem történt és majdnem elaludtam rajtuk (ilyen ritkán van nálam sorozatnál) a történet sem haladt semmit csak beszélgetések, elmélkedések egymás után. A legérdekesebb történet Philip fiának az utazása volt, de ezt hamar lezavarták azzal hogy nem láthatja és visszaküldték innentől nekem teljesen leült az évad. Aztán az évad végén visszahozták a semmiért.  A rész amiben megtalálták a nőt aki szovjetek ölt és a férjét volt a legizgalmasabb az évadban, ez kicsit bizalmat adott a folytatásra hogy ilyet is tudnak. A finálé viszont az első perceket leszámítva uncsi volt. Továbbra is kitartok mellette a karakterek és a hangulat miatt, remélem az utolsó évad eseménydúsabb lesz és Stan és az FBI ügynökök végül elkapják Jenningséket vagy ők feladják magukat, vagy visszamennek a Szovjetunióba csak történjen valami!

Adam9456 - 2017. 06. 26. 17:39

*szovjeteket

wovbagger - 2017. 06. 26. 18:04

Nekem továbbra is tetszik a sori, illetve tetszett az ötödik évad is. Lassú volt, de szerintem nem volt baj, hogy nem pörgették a dolgokat – ettől még inkább életszerűnek tűnt a vonalvezetés, mint korábban. Persze lehet, hogy csak azért, én is hasonló korú voltam a nyolcvanas években, mint Paige. Csak nem az USÁ-ban.
Lényeg a lényeg: már most várom a sori utolsó évadát, remélem, nem fog csalódást okozni.

Bagosz - 2017. 06. 27. 08:21

Megrekedtem a negyedik évad első részénél.Pedig szeretem a sorozatot,de tényleg nehéz elviselni néha a tempót.És ezek szerint ez tovább mélyül…
Azért talán a nyári darába belefér

Mom - 2017. 06. 27. 09:42

Nekem pont azért tetszett az évad jobban, mert inkább a karaktereket építették, mint az eseményeket. Már nagyon vártam egy ilyen mélyítést és hogy kicsit többet lássunk a kémlét karakterekre gyakorolt hatásából.

Azt viszont elismerem, hogy a tempó helyenként tényleg baromira le volt lassítva és volt egy-két szál ami nem vezetett sehova. Legalábbis eddig, de gondolom, hogy Philipp fia még több szerepet kap majd az utolsó évadban, ezért nem siettek lezárni a szálat.
Oleg szálát viszont nem tudom hova tenni. Ez ilyen ellenpont akart lenni, hogy eközben mi folyik az oroszoknál? Mert abból nem sok derült ki, leszámítva hogy kevés az élelem, ami kelet-európai szemmel nézve nem újdonság (amcsiknak lehet, ezt nem tudom), meg hogy aki külföldről tér haza, azt alaposan átmotozzák (megintcsak nem volt meglepetés).
És a Stan jelentését felhasználjuk ellene-nem használjuk fel ellene kör szintén elég esetlenül jött ki, nem is igazán lett belőle semmi.

Ami miatt mindenképpen sajnálom, hogy már csak egy felvonás van belőle, hogy engem leginkább az érdekelt volna, hogy egy Amerikában született gyerek, akinek tizenakárhány éves koráig fogalma sem volt az oroszokról, hogy lesz később orosz kém (ha az lesz egyáltalán)? Mi motiválja, hogy az országot, ahol felnőtt, elárulja? Gondolom ezt már nem nagyon tudják tisztességesen felépíteni, ha nemsokára oroszhonba akarják majd citálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz