login |

Rogue: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta matruska

2017. 06. 28. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

You and me, Ethan, we’re scorpions.
We sting, because it’s our nature to sting.
We sting, and we are better off for it.

5 év alatt 4 évad 50 részben tálalva. Ennyi ideje és lehetősége volt a Rogue című sorozatnak nyomot hagyni nézőiben, amire nem mondhatjuk, hogy a készítők nem törekedtek. Minden szezonra új közegek, új szereplők és új „bűnös utak” voltak jellemzőek, a korábbról csak a legszükségesebbeket mentették át nagyszerűen. (Korábbi írásaink róla: 1. évad, 2. évad, 3. évad, 3,5. évad)

Elég csak arra gondolnunk, hogy az 1. évad után a sorozatot a „beépített zsarus” skatulyába soroltuk be, ahová a 3. évad második felétől már kicsit sem helyezhető, miután az 1. szezon egyedüli emlékeztető elemének tragikus halála bekövetkezett.

Ha valaki az S1 megtekintése után belenézne az utolsóba, akkor talán el sem hinné, hogy ez ugyanaz a sorozat, amit én abszolút pozitívumnak tartok ebben az esetben. A Rogue a fenti idézetnek megfelelően, szereplőihez hasonlóan, skorpió módjára csípett, csak éppen saját magába és számtalanszor, így növelve folyamatosan a minőséget.

A tovább mögött folytatom. Előfordulhatnak a korábbi évados kritikáimra való visszautalások és spoileres részek is.

Aki azt várja, hogy 4. évad ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, annak nem kell csalódnia. Megmutatják nekünk újra a “Mia puskavégre kapja Ethant”-jelenetet, hogy aztán lehessen izgulni a pasasért, de lelövöm a poént: a lányé csak egy mellékszál.

Kelly barátunk a hegedű eladásából származó 6 millió dolcsival San Francisco gyönyörű városában kezd új életet régi törzshelye megvásárlásával és elhunyt baj- és üzlettársai családjainak támogatásával. De főhősünknek nem adatik meg sokáig a nyugodt önkiteljesítés: Mia rendőrségi őrizetből való kiszabadulása után 15 millió dollárra és bosszúra szomjazik, egy korrupt rendőr pedig visszautasíthatatlan munkaajánlatot tesz az újdonsült bártulajdonosnak.

Ethannek újra el kell merülnie a gazemberek tengerében egy óriási összeesküvés gyalogjaként, amelyben az ember szükség esetén feláldozható és könnyedén pótolható.

Karakterek tekintetében előretörnek az erős és kompetens nők, mellékszerepbe kényszerítve a férfiakat. Ethan Kelly főszereplőként segítőtársnak 2 rendkívüli hölgyeményt is kap maga mellé: a volt egyetemi barátnő, ambiciózus kerületi ügyész helyettes Regant, és a családi vállalkozás mellett a bűnüldözésben is remekül helytálló rendőrnő Cleát.

Meaghan Rath miatt egy kicsit tartottam attól, hogy mit sikerül kihozni Annou nyomozóból, de szerencsére egy igen összetett és szerethető karaktert sikerült megalkotni, amihez a színészi játék csak hozzáad. A rendíthetetlen igazság harcosa szerepére Deakins ügynök után sikerült egy újabb kiváló alanyt létrehozni az ő személyében.

A kemény női karakterek sorát erősíti még Clea társa, a kissé suta, de megbízható Doyle, a férje „eltűnése” miatt lányait immár egyedül nevelő Donna és az Ombello gyakorlatias vezetője, Theresa Archer, aki nagy örömömre nem egy Tilda Switzer. Végül pedig érdemes még megemlíteni a már nem kissé zakkant, hidegvérű gyilkos Miát és barátnőjét, a befolyásolható, de jólelkű Sadie-t, akiknek az izgalmas mellékszálat köszönhetjük.

Általánosan kijelenthető, hogy új férfi karaktereinkkel mostohán bánik az évad: igencsak szenvednek, letartóztatják őket és leggyakrabban bevégzik földi pályafutásukat. Ethan Kellyre is rájár a rúd, de ő, mint azt már a korábbiakban megtanulhattuk, igazi túlélő, és most érzelmes oldalát is jobban előtérbe hozzák.

A segítőkre ezek a borzalmak természetesen nem vonatkoznak. Clea apja mindenben támogatja az ő éttermében besegítő lányát, miközben akár Ethannel is összehozná, Regant államügyész barátja segíti ki a nyomozás során, Ira Kippelmanra és fiaira pedig főhősünk számíthat, valamint Patrick is cimborára talál Davis személyében. Itt jutottunk el régi karaktereinkhez, akik esetünkben Marty Stein, Nate Lowry és Patrick Finnegan.

Mia kiszabadulása után Patty Lowry rosszallása ellenére a lány nyomába ered, a siker érdekében még Ethannel is szövetségre lép, hogy elégtételt vehessen társa gyilkosán. Marty Stein pedig ott bukkan fel, ahol nagy üzletről van szó, és anekdotáit sem felejti el megosztani Kellyvel. Összegezve: Ethan Kelly karakterét tovább építik, egy rakat erős jellemű hölgyemény csatlakozik. Azok a pasasok pedig, akik nem a jófiúk táborát erősítik, csúnyán megszívják.

Az évad 2 főszála Ethan Kellyhez és Clea Annou nyomozóhoz kötődik, amelyek idővel egyesülnek, hogy párosunk közös erővel vehesse fel a harcot a minden törvénytelen tettét megúszó cégóriással, az Ombello Grouppal és támogatóival.

Kellyt kezdetben Casey Oaks korrupt nyomozó sorozza be akarata ellenére pribékjei közé. Miután Ethan tudomást szerez arról, hogy Oaks csak egy porszem a gépezetben, kutatásba kezd a háttérben a szálakat irányítók kilétének felfedésére, amely során majd Cleával útjaik keresztezik egymást. Annou nyomozó pedig egy bizarr gyilkossági ügyet kap, amelyben kiderül, hogy sokkal inkább a gyilkos az áldozat és az emberkereskedelem az erkölcsileg megkérdőjelezhető kutatások hasznára válhat.

A Rogue 4. szezonjának most még érdekesebb és véresebb történetet sikerült adni, amely linearitása miatt könnyen követhető és fokozatosan bontakozik ki, szinte a szereplőkkel egy időben döbbenünk rá az összefüggésekre mi is. Még mindig pörög a sztori, a szereplők szövegei pedig igencsak jól megírtak, számos helyen oltári humorral. A hangulat továbbra is egyedi, az igényes főcím pedig már az elején behúz.

A tétek jelentősen nőnek az előző évadokhoz képest, mert ebben már a rosszfiúk a legfelsőbb körök bizalmát élvezik, bármit véghezvihetnek és tetteik sokakra hatnak, bár őket is felelősségre vonhatják feletteseik. A jófiúknak pedig rendkívül körültekintőnek kell lenniük, mert egy kis hiba is a végüket jelentheti.

Ennek megfelelően szereplőink időnként nem is bírnak a feszültséggel, a kiborulás elmaradhatatlan. De mindezt csak azért, hogy aztán magukat összeszedve elkápráztassanak minket kompetensségükkel. Néhány szexjelenet és töménytelen káromkodás is megfűszerezi a történéseket, nem is beszélve számos felkavaróan erőszakos képsorról.

Mielőtt rátérnék a lebilincselő évadzáróra, szükségesnek tartom kiemelni ügyeletes skorpiónk, Ethan Kelly rendfenntartókkal kötött kényszerszövetségeit, amelyek rendkívül hatékonynak bizonyultak. Az Ethan anyagi biztonságát és szerettei életét fenyegető Mia fineszes kiiktatásában Patrick Finnegan nyomozó a segítsége, aki az elégtételét megkapva térhet haza.

Clea Annou nyomozóval karöltve pedig egy CIA irányította törvénytelen műveletet és az abban végrehajtó szerepet játszó cégóriást sikerül lelepleznie, amivel saját életét menti.

Az évadzáróban Regan elvesztését követően Clea-Ethan párosunk tovább keresi a bizonyítékokat az Ombello Group ellen, amiben legjobb esélyük a rejtőzködő, a cég likvidálandó személyes listáján szereplő könyvvizsgáló, akivel megmentését követően sikerül is szövetségre lépni és megszerezni mindent a vád alátámasztására.

Erre válaszul a rosszfiúk elrendelik a részvevőktől való azonnali megszabadulást, de így sem tudják végül megúszni a lelepleződést, csak a hullák számát gyarapítják. Az életben maradt jófiúk elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak pedig megbűnhődnek. Mondhatnám, hogy pontosan úgy, mi egy tündérmesében, de azért ne feledjük a már említett tényt, hogy ebben a világban a rosszfiú is szükség esetén feláldozható és könnyedén pótolható.

A Rogue-nak 4 évada alatt folyton sikerült megújulnia, érdekes és izgalmas témákkal és történetekkel szolgálnia, komplex karaktereket felvonultatnia és egyedi hangulatával elvarázsolnia minket. Az utolsó szezon pontozását feleslegesnek érzem. Szerintem bőven elég annyit leírnom: ha érdekel a sorozat, de csak 1 évad megtekintésére lenne időd, akkor ez legyen az.

4 hozzászólás Ne habozz!

Api1899 - 2017. 06. 28. 15:38

Amilyen kevés hype-ot kapott a sorozat, annyira jó. Sajnos a “lezárás” vagy a “megoldás” kicsit akadálymentesre, túl gödrülékenyre/simára sikeredett, és már egy kicsit homeland-es volt, abban az értelemben, hogy az Ombelo logikája szerint nem lett volna szabad bárkit is életben hagyni a negyedik rész után a Megan, Clea, Ethan hármasból.

Sajnálom, hogy Marty Stein ilyen kevés szerepet kapott, ő külön szezonokat érdemelve, zseniálisan megírt karakter egy nagyszerű színész által megjelenítve.

Akárhogy is, az utolsó 2 évaddal szerintem a ROgue beírta magát a történelemkönyvekbe.

Awi - 2017. 06. 29. 08:01

Igen, ez valóban egy remek sorozat volt.

Árpád - 2017. 10. 22. 07:59

Szerintem ez egy nagyszerű sorozat. Nincs benne mindig felesleges mészárlás, de azért meg van benne a maffiára jellemző módszer. Kár, hogy szikronosan nem lehet megnézni, de feliratosan is eléggé jól tudtam élvezni. Érdekessége még a dolognak, hogy nincs a sorozatnak olyan szereplője, ha jól figyeltem, aki mind a 4 évadban vagy ha úgy tetszik őt évadban szerepelt volna. Ugyanakkor mindenki sáros volt valamiben, ami ezekre a sorozatokra jellemző. Magyarán senki sem volt talpig tiszta, bár fajsúlynyi különbségek természetesen voltak.

Árpád - 2017. 11. 01. 08:48

Még egy dolog, ami engem megdöbbentett. A Mia-ügy. Igaz, hogy az előző évad végén megmutatkozott furcsa természete, amit tetézett az, hogy Harper irodájában elmondták, hogy legalább négy gyilkosság szárad a lelkén. Ne feledjük, azért őszintén segített Ethannek. Bár egy kicsit ridegnek mutatkozott Jen kiszabadítása tervében, de mégis csak segített, de el is rabolták. Persze Jen a végén mégis csak rájön ki ez a nő. Az azonban nem volt benn a pakliban, hogy olyan kegyetlen gyilkos lett, mint a 4. évadban. Már csak a bosszú vezérelte. Visszataszító volt, ahogy gyermekeket volna hajlandó ölni céljai érdekében. Néha igaz szemtanúkat is kellett eltűntetni, de végül barátnője árulta el, aki ha nem is gyilkos, de szintén kapzsi volt és ezt használta ki Ethan. Nem volt más választása elvégeztette a munkát Patrickkal, aki így bosszút állhatott Harper haláláért, ahol először lehetett felismerni Mia/Anna gyilkos természetét. Először én még szimpatizáltam is vele, de a 4. évadban mág gyülölni lehetett és sajnálom, hogy egy ilyen hidegvérű gyilkost csináltak belőle. Ennél többet láttam benne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz