login |

Veep: vége a 6. évadnak

2017. 06. 29. 18:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Annak ellenére, hogy a Veep egy nagyon, nagyon jó résszel zárt (flasback-ek, puzzledarabok!), valahogy a hatodik évadot nem “éreztem”.

Már az évadnyitós írásban is ecseteltem, hogy a politikától való távolodás, valamint a banda szétszedése visszavett az élvezeti értékből, de ezt a zseniális, grúz 6×03 még feledtette velem, viszont amikor megkaptuk a(z egyébként okés) katari/szudáni epizódot, akkor rájöttem, hogy még a fillerszerű részek sem csinálnak nyarat.

Igazából azonban nem a széttagoltsággal volt szerintem gondom az évadban, amit maximum 7/10-re tudnék kihozni, hanem azzal, hogy a karaktereket nagyon szélsőséges irányba vitték el. Aki eddig “nagyon” valamilyen volt, az most “nagyon, nagyon, nagyon” olyan lett. Gary sokkal inkább Gary lett, Selina még inkább Selina, Mike végképp túlságosan Mike – ahelyett, hogy gazdagították volna a figurákat, a karikírozható (tapló, gügye, idióta) jellemzőiket emelték ki még vastagabb filccel.

This is like Black History Month. It never fucking ends!

Selina átívelő, magánéleti szála sem volt annyira erős, amit sajnáltam, mert a végén a dilemmája (ami nem lehetett túl nagy), illetve a döntése így belőlem jóval enyhébb érzelmi reakciót váltott ki a kelleténél, és a többiek nagyon rapid sztorijai sem lettek túl kielégítőek. Lehetett persze mosolyogni Dan-en, a könyvtáron vagy a terhességen, sőt, zseniális poénokat csempésztek ezekbe is, de mint történetek nem voltak annyira erősek.

Jonah (a szezon MVP-je?) is eléggé külön élte az életét Kent és Ben társaságában, akik nyilván nagyon jól működtek hármasban, nem volt olyan pillanatuk vagy jelenetük, amiken ne lehetett volna sírva röhögni, de történeti szinten (ld. Sherman Tanz vagy a Jeffersonians és a Daylight Saving-sztori) itt is elvérzett egy kicsit a Veep.

– Whatever happened to Louise Kellog?
– Oh, God, I made Andrew can her slutty can. And then we just hired the least fuckable press secretary we could find.
– Huh, that’s actually right when I started working with you.

Nyilván egy komédiában nem a sztorit kéne nézni, de azért ennél a sorozatnál eléggé kiemelt szerepe volt, s míg az 5. évadban érdekes volt az éppen zajló cselekmény, ezúttal inkább hidegen hagyott. Persze a finálés döntés, annak ellenére, hogy eléggé deja vu volt a premier után, kifejezetten gamechanger, és mindenképp felkeltette az érdeklődésemet, szóval mondanom sem kell, hogy nagyon várom az új szezont.

Még így is simán többször nézős a Veep, főleg, hogy olykor már befogadhatatlanul gyors volt a sokszereplős jeleneteknél. Hiszem, hogy annyi gesztus, mellékes megjegyzés, keresztbebeszélt dialógszelet maradt ki nekem, hogy azzal két másik szitkomot is meg lehet tölteni. És akkor a darált minimonológokról nem is beszéltem, amiket mire felfogtam, már kettővel tovább jártak. (Lehet, hogy a szöveg mennyisége nem változott, de ilyen sokszor még nem tekertem vissza jelenetet, poént. Lehet, hogy öregszem?)

– Hey, hey, hey, listen to me, you plus-sized homunculus.
– Plus-sized what?
– Homunculus. A human-shaped creature of medieval legend that Paracelsus claimed was created from putrefied sperm.
– How do you both know that?

Az biztos, hogy ennek a sorozatnak van a legjobb komikus írógárdája, mert mind taplóságban és sértegetésben, mind finom poénokban nagyon otthon vannak, eszméletlen jó dialógokat, karakterpillanatokat képes írni, amik miatt teljesen esélytelennek érzem, hogy bármikor is kiszeressek ebből a sorozatból.

– Ma’am, will you be okay with Congressman Ryan? Alone?
– She’ll… what? She’ll be fine!
– Actually, why don’t you stay, Candi?
– Jesus Christ, it’s not like I’m gonna rape the president.
–  I’m sorry, did you just say you aren’t going to rape the president?
– Of course I’m not. Why would I say I would?
– Why would you say you wouldn’t?
– Because I wouldn’t!

4 hozzászólás Ne habozz!

Dave - 2017. 06. 29. 21:41

Annyi, de annyi aranyköpés volt benne, hogy győzni se tudom kigyüjteni epizódonként.

unrealnoise - 2017. 06. 29. 21:52

Az évad felénél járok, és ez eddig nagy csalódás. Az 5. csúcs volt, de komolyan, ez az eddigi leggyengébb évad eddig…

Persze van, hogy villant valamit, de egyébként…

Running - 2017. 06. 30. 07:35

Valóban nem volt egy erős éved sztori szempontjából, de még így is magasan veri a vicces sorozatokat, pl Agymenők. Ha csak fele ennyi beszólással operálnak és hasonló átlagos sztorival, a karakterek, a színészek így is el fogják vinni még a sorozatot jópár évadig.

Legtornasz - 2018. 01. 28. 22:36

Winnie és Cyclo javaslatára rákaptam a Veepre, tényleg zseniális, legalább 8/10.
Ez a sorozat az 6. évadig csak egyre jobb lett, a 4.-5. a csúcs. A 6. évad nagyon leül, a végére szedi össze magát, de csak halvány visszfénye a korábbiaknak.

A 7. záróévadot 2019-re halasztották, mert a főszereplőnél, szegény Julia Louis-Dreyfusnál mellrákot diagnosztizáltak, és most kezelést kap.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz