login |

Egynyári kaland: vége a 2. évadnak

2017. 07. 02. 15:50 - Írta: Desmond Wallace

12 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

2015-ben elég jó visszhangja volt a köztévé tinisorozatának, ami hat fiatal balatoni nyaralását mutatta be az érettségi után. A folytatásra két évet kellett várnunk, az első szezon óta pedig jelentős változásokon esett át az Egynyári kaland. Az eddigi reakciókból azt szűrtem le, hogy a rajongókat erősen megosztotta ez az évad, de vajon kinek van igaza? Persze mindenkinek, de…

A második etapban már egy új alkotópáros (Zomborácz Virág, Akar Péter) formálta a saját képére az EK-t, ez pedig nem biztos, hogy túlságosan hálás feladat volt számukra. Ráadásul a főszereplők közül nem tért vissza Fanni (Döbrösi Laura), illetve Péter se volt most tagja a csapatnak, bár vendégként azért felbukkant Vecsei Miklós.

A kiesett csapattagokat pótolni kellett, és ez a művelet sikerült is, mivel Luca és Levi is jól illeszkedett az összeszokott társasághoz. Sajnos be kell vallanom, nem vagyok teljesen elégedett ezzel a 2. évaddal. 2015-ben igazi nyári kalandot varázsolt a képernyőre Dyga Zsombor, amely leginkább a hangulatával ragadta meg a nézőt. Ez a könnyedség pedig jól palástolta a pofonegyszerű történetet, így vált szórakoztató kikapcsolódássá az a hat epizód.

A második évadban hangsúlyosabb lett a történet, a könnyedséget komolyabb témákra cserélték, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez magasabb szintre emelte volna a sorozatot.

Hiába kezdett mélyebb témákat boncolgatni az Egynyári kaland, mivel a történet nem tudott túllépni az amerikai sablonokon, a párkapcsolati problémákat pedig csak felszínesen tudta kitárgyalni. Persze ez lehet, hogy az alacsony epizódszámnak köszönhető, mert olykor azért működőképes volt a forgatókönyv, de legalább annyi közepes párbeszéd jutott a hat részre, mint kiemelkedő.

A történetben tehát előrelépés történt az első évad óta, de a kliséken nem tudott túllépni a forgatókönyv, a felhőtlen hangulatot viszont erőteljesen beárnyékolták a gyülekező viharfelhők. Felnőttebbé vált a sorozat, de közben búcsút intett a kamaszos bájnak. A tovább mögött konkrét spoilerek nélkül folytatom.

Úgy érzem, hogy Dóra volt a 2. évad központi karaktere, aki erőteljesen a párkeresésre koncentrált a nyári szünet során. Ezzel a történetszállal nem volt gond, nem süllyedt depresszióba, Dobos Evelin pedig bizonyíthatta a tehetségét ebben az évadban. Zsófi és Bence párkapcsolati drámája viszont erőteljesen pusztította a nyári hangulatot. Egyáltalán nem tartottam szerencsésnek ezt a történetszálat.

Talán abban mindenki egyetérthet, hogy eyecandy fronton erősödött a sorozat, hiszen mellék- és vendégszereplőként találkozhattunk Tóth Eszterrel (Fapad), Trokán Nórával (Kossuthkifli) és Bánovits Vivianne-nel is. Egy sorozatot viszont nem lehet csak a jó nőkkel eladni, ahogy ezt meg is beszélték Dóráék a fináléban, szóval egy picit meta is lett a 2. évadra az Egynyári kaland, ami mindenképpen pozitívum.

A legnagyobb problémám az volt ezzel a hat epizóddal, hogy Zomborácz Virág kispadra ültette a Balatont, s közben a párkapcsolati dráma kiölte az Egynyári kaland könnyedségét. Persze az is lehetséges, hogy rosszul látom, és akkor jó egy tinisorozat, ha a korosztály problémáit boncolgatja, de nem biztos, hogy egy nyári köntösbe kell csomagolni a világ megváltását és a tizenévesek búját-bánatát, mert akkor nem a felhőtlen szórakozásról szól a történet, márpedig az első évadot pont ezért szerettük sokan.

Lehet, hogy most túlságosan szőrösszívűnek tűnök a 2. évaddal kapcsolatban, de ha mérlegre teszem a hat részt, akkor még mindig a pozitívumok vannak túlsúlyban, csak éppen nem szórakoztam olyan jól, mint két éve.

Talán a finálé volt a legjobban eltalált epizód az évadban. Erre a részre rátaláltak az alkotók az Egynyári kaland új hangjára, és ha nem is fogunk örökké emlékezni a második balatonfüredi nyárra, a finálé zenés montázsa rendkívül jól zárta le a viharosabb vizekre evező második évadot. Ha pontszámra vagytok kíváncsiak, akkor 6,5/10-re értékelném a látottakat. Azért jöhet a 3. évad, amiben újabb változások várhatók, és végképp eltűnhet a Balaton.

12 hozzászólás Ne habozz!

vbalazs91 - 2017. 07. 02. 16:56

A kommentem tartalmazhat némi spoilert.

Részben egyetértek, részben nem. Ugyan jól szórakoztam az 1. évadon, de annyira blőd történetszálak voltak benne, annyira komolytalan volt némelyik (pl. a maffiás, a kincskeresős), hogy csak a fejemet fogtam. Ezeket elég jól kigyomlálták szerintem a 2. évadban. Ettől függetlenül voltak gyengébb párbeszédek, de sokkal több életszerű jelenet is.

Én abszolút nem tartom problémának, hogy Bence és Zsófi sztorija “pusztította” a nyári hangulatot, mert az élet nemcsak móka és kacagás, hanem bizony vannak hullámvölgyek is. És ezt jól bemutatták itt is, hogy egy bizonyos pontig minden happy, de ha a jól megszokott rend megváltozik, ha akadnak gondok, mert valami másképp alakult, mint ahogy eltervezték, akkor már könnyen borul minden.

Fanni egyáltalán nem hiányzott, mert az ő sztorija sem volt túl érdekes az 1. évadban, sőt, és a “helyére” érkező Luca sokkal érdekesebb karakter, és sokkal többet is adott hozzá a sorozathoz számomra.

Eleinte azt mondtam, hogy Peti viszont eléggé hiányzik, és azt most is tartom, hogy az 1. évados Peti tényleg hiányzott, de az a Peti, aki a 2. évadban néhányszor megjelent, az nem. És egyébként itt érzek egy kis írói hibát, mert eléggé átírták Peti karakterét, szerintem nem ilyen volt az 1. évadban, és ez a nagy változás nekem nem passzol valahogy, kilóg a lóláb. Persze lehet változni egy év alatt, csak úgy gondolom, nem ennyit, hacsak ez nem valami átmeneti “kisiklás”, de gyanítom nem, vagy csak sosem tudjuk meg, kivéve, ha visszatér a 3. évadra Peti, amit nem hiszek.

Dóra is változott kicsit, viszont ő pozitív irányba, és ezt a változást még abszolút hihetőnek tartom. Mindenképpen ő volt az egyik legnagyobb erőssége a 2. évadnak, és ezért sajnálom nagyon, hogy a 3. évadra nem tér vissza. És ezt egyébként elég gáznak tartom, mert kb. a történet nagy része most ráépült, ami most mehet a kukába, ráadásul gondolom, ugyanúgy egy mondattal intézik majd el az évad elején, hogy miért nincs ott, mint Fanni esetében.

Ráadásul behozták “mellé” Levit, aki egy tök jó karakter, és Peti hiányát is elég jól feledtette velem, erre ami közte és Dóra között kialakult, az is mehet a levesbe, max. majd párbeszédekben lesz róla szó, hogy miért alakult így, de az édeskevés összességében.

Amit negatívumként megemlítenék, az az epizódok közötti ugrások. Tudom, hat rész nem sok, túl sok minden nem fér bele, de elég gagyinak tartom, hogy lerendeznek dolgokat az epizódok között eltelt időben. Hogy megtörtént, de látni nem láttuk, de azért két mondatot szólnak róla, mert mégiscsak kéne.

És ezt mindenképp az írók hiányosságának tartom, persze gondolom, nehéz lehetett pontosan 52 perces epizódokat készíteni, nem tudták a részeket a saját ritmusukra vágni, talán kellett volna valaki melléjük, akinek több rutinja van. És ez a rutintalanság érződött nekem Zomborácz Virág rádiós interjújából is. Amikor felmerültek kérdések, hogy miért az történt, lehetett volna ez is, így is, akkor több esetben éreztem azt nála, hogy “ja, hát tényleg”, mintha csomó mindenre nem is gondolt volna, pedig nem megoldhatatlan dolgokról van szó.

Erre példa, amikor arról volt szó, hogy nem mutathattak több meztelenséget, ezért lettek a “szexjelenetek” is ilyenek. Erre Walters Lili mondott egy megoldást rá, hogy nem feltétlenül kell “durrbele” mutatni, elég csak sejtelmesen is. És nekem is pont ez jutott eszembe, hogy egy meztelen hátat mutatni szex közben, vagy csak a nyak szintje fölött, ahogy “élvezik”. Vannak erre megoldások, ahogy ezt több filmben/sorozatban is látni, például a most indult Gypsyben is láttam több ilyet. Persze nem az a lényeg ebben, hogy több szex kellett volna, mert amúgy nem vagyok híve a céltalan szexnek, amikor csak azért teszik bele, mert a nézőknek kell a szex. Viszont amikor ez hozzátartozik a sztorihoz, és látszik, hogy egyébként ezt meg is szeretnék mutatni, akkor egy kis kreativitás szoruljon már beléjük. Mert nem akkora nagy dolog megoldani, ha mindent lehet, hanem akkor, ha bizonyos kereteken belül kell maradni. Remélem, a 3. évadban fejlődnek ebben, azért a 2. évad alatt biztos tapasztaltabbak lettek ilyen téren is.

Szóval összességében a 2. évad számomra pozitívum, jobb volt, mint az első, de még mindig vannak negatívumok, amiket van mit dolgozni.

kiskiraly - 2017. 07. 02. 17:01

Ugyanúgy vannak benne hibák, de nekem jobban bejött mint a 2. évad (abszolút megértem akiknek pont ellentétes a véleménye az íróváltás miatt)

Már az első évadban összejött két szívszerelmest szerintem széjjel kellet robbantani az elején, hogy a végén valamifajta visszatérés legyen kettőjük kapcsolatában.

Hogy jobban rámentek a párkapcsolatokra a második évadban egyáltalán nem baj, viszont akkor felesleges volt Balatonon forgatni.

Balaton product placement lett volna a sorozatban eddig, de az első évaddal szemben a második évadban két jelenetben feltűnő Anna-bált leszámítva simán lehetett volna forgatni mondjuk Budapesten is (gondolom ott is lehet napozni nyáron és vizibiciklit bérelni)

2. évad nálam 5/10

vbalazs91 - 2017. 07. 02. 17:32

kiskiraly: nem véletlenül lesz a 3. évad helyszíne Budapest.

Ronaldo - 2017. 07. 02. 18:42

Lényegesen jobb volt ez a második évad, mint az első. Ordított róla, hogy mások a készítők és ezzel végre kaptunk egy elvárható minimum minőséget. Ahogy fentebb is írták az első évad forgatókönyve vagy bugyuta volt (kincskeresős… jézusom), vagy megúszós felszínes limonádé sztorik (úszó- és röplabda verseny).

A második évad negatívumaként én is a rövidséget tudnám említeni. Nehezen volt érzékelhető, hogy a 6 rész alatt 3 hónap telt el. Szerintem legalább 10 részt igényelt volna a sztori vagy máshogy megírni… vagy nem tudom.

Egyébként valahol olvastam, hogy Dóra nem lesz a 3. évadban. Erről tudni valamit?

Cápi - 2017. 07. 02. 18:55

Másik posztnál már kifejtettem a véleményem, szóval ide csak röviden, Túl sok és fölösleges sablondrámát akartak a 6 részbe beleerőszakolni, kár volt, totálisan a hangulat rovására ment. Erőltetett volt, felszínes és helyenként szörnyen buta.
A balatoni hangulatból zéró, ami átjött, amit nagyon fájlalok, nem tudom elhinni, hogy 1-1 snitt erejéig ne fért volna bele egy szép tájkép valami egyéb bugyuta jelenet helyett. Dóra karaktere hiányozni fog, neki volt még kb. a legértelmesebb karaktere az évadban.

sepulveda - 2017. 07. 02. 19:47

Ronaldo: Dobos Evelin (Dóra) jelenleg Nemes Jeles László Sunlight című filmjét forgatja (a második legfontosabb női szerep az övé a filmben), ezért nem tud részt venni az Egynyári Kaland szintén most forgó harmadik évadjában. Szerencsémre, mert így már végképp nem fogok semmi késztetést érezni arra, hogy folytassam a sorozat nézését. :)

elektro - 2017. 07. 02. 23:43

Nekem az első évad még tetszett főleg a retro hangulata miatt, de ott sajnos nem tudták össze egyeztetni a történetet a hozzá való korosztállyal. Pár évvel fiatalabb karakterekkel simán működhetett volna.
Gondolom ezt próbálták kompenzálni a 2. évadban, viszont amit össze hoztak az a szappan operákkal vetekedik. Semmit nem tudtam felfedezni benne, amitől úgy éreztem volna, hogy ez az 1. évad folytatása lenne. Ez számomra egy 10/1.

jessm - 2017. 07. 02. 23:46

Nekem tetszett ez az évad is

PeTTus - 2017. 07. 03. 08:26

Sokkal felnőttesebb lett ez az évad, a problémák mindannapiak voltak, de ahogy kezelték őket… pff…
Tetszett Luca szála, ahogy Gáborra összebarátkozott (habár én reméltem lesz más is még köztük) és a pszichológussal folytatott beszélgetései is. Igazak voltak, valósak, fokozatosan megnyílt és elkezdte megtalálni magát.
Tetszett Dóra és Levi szála, ahogy szenvedtek egymással, de végül minden jó lett.
Bence és Zsófi szála pedig közhelyes volt és több sebből vérzett. Alapvetően az egész sorozat közhelyekre épült, de Bence és Zsófi… áhh, felidegesít. Főleg az utolsó rész utolsó pár percét nem értem azóta se.
Könnyed szórakozás volt ledarálni ezt az évadot is, nem volt vele baj, nem éreztem, hogy unatkpozom, inkább felidegesítettem magam, ha valami nem volt teljesen normális. (Mint Bence és Zsófi legtöbb jelenete.)

natasa - 2017. 07. 03. 20:25

Engem kicsit meglep a sok negatív nézői vélemény. Az első évad tetszett, de a másodikat imádtam. Az első évadot lenyeltem egy nap alatt és el is felejtettem az egészet, de a másodiknál minden részt szerettem. Tetszettek az új karakterek különösen az epizódszereplők, nekem a képi világ is jobban bejött, a kézikamerás beállítások, a végre jól megírt will they won’t they szál, s még a dalok is jól voltak összeválogatva. Zomborácz Virág szerintem sokkal jobb sorozatot csinált az egyébként bájos de gagyi első évadból. Nekem kellemes meglepetés és telitalálat volt az egész.

virág - 2017. 07. 06. 07:36

én az első évadot imádtam, könnyed sztori, kikapcsolt teljesen, a hangulata miatt nálam tavaly, és idén nyáron is előkerült, legalább 4x megnéztem,az tuti. na hát ez a második nekem már nem igazán jött be. sokkal többet vártam tőle, de nekem nem hozták az elvártakat.egyszer megnéztem,de elég is volt.nem hinném,hogy többször is megnézném.

Kopasz - 2017. 07. 11. 09:54

Én most tartok a 2. évad harmadik részénél, de eddig nagyon nyögvenyelős. Olvastam több helyen is, hogy ez az évad jobban sikerült, de nagyon izzadtságszagú párbeszédek vannak benne…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz