login |

Shadowhunters: folytatódott a 2. évad – írta Zsanna

2017. 07. 03. 14:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

4 rész ment le a 2. évad nyári folytatásából, és hazudnék, ha azt mondanám, tűkön ülve vártam a Shadowhunters folytatást.

Ami először eszembe jut a sorozatról, az a ‘középszerű‘ jelző. Ezen a második szezon sem változtatott, ugyanakkor az egészen biztosan kijelenthető, hogy jobb mint az S1. Anno eléggé meglepett, hogy a sorozat második szezonja két etapban 20 részes lesz. Mondjuk ki, – bár a könyves rajongók miatt van egy masszív csapat a sori mögött, DE – annyira nem volt jó, hogy ennyire bízzanak benne.

A szereplők fiatalok, tapasztalatlanok, valakinek ez az első komolyabb színészi munkája (néhányuknak tényleg az első igazi). Azzal nem vádolhatjuk a készítőket, hogy a könyveket majmolnák, inkább egy új átdolgozást állítanak elénk, ami az elhivatottabb rajongókat dühíti, ugyanis nem kapják meg a várt és kiszámítható végkifejleteket.

Ezzel szerintem nincs gond, azonban a megvalósítás sok esetben gagyi, és sajnos ezen a nem segít a színészek csetlése-botlása. Viszont látható a javulás, ugyan a két gyenge pontnak – Clary és Jace – még mindig beletörik a bicskája egy-egy komolyabb jelenetbe, de mintha kezdenének felnőni a feladathoz, és bizony a 2×14-ben még a szikrák is pattogtak körülöttük.

De nézzük, hogyan folytatódott a nyári második felvonás néhány spoilerrel a tovább mögött.

A nevem Clary és egy Árnyvadász vagyok. Arra születtem, hogy megvédjem az embereket a démonoktól. Egy soha véget nem érő csata a gonosz ellen. De tudom, kikre számíthatok. Simonra, a legrégebbi barátomra, aki vámpír. Magnusra, egy brooklyni boszorkánymesterre. Luke-ra, egy vérfarkasfalka alfájára, aki egy New York-i rendőr is. És Jace-re, Izzyre és Alecre, a három legbátrabb élő Árnyvadászra. Egyedül erősek vagyunk, de együtt megállíthatatlanok.

Az első szembetűnő változtatás a részek elején Clary narrációja, amiben röviden összefoglalja miről is szól az ő története és kik segítik ebben. Ez a kis intro inkább aranyos lett, mint kemény, aminek nyilvánvalóan szánták. Amikor először láttam, reménykedtem benne, hogy ez csak a visszatérés miatt van, és többet nem lesz bevágva. Tévedtem, mert azóta minden rész elején elhangzik. Ugyanaz. Szóról-szóra.

A történet ugyanott folytatódik, ahol a tizedik részben abbahagytuk.

Elfogták Valentine-t, aki az eddig nem látott üvegfalú börtönben raboskodik, és minden áron meg akarják tőle tudni, hova rejtette a Végzet Kelyhét. Persze Valentine nem árul el semmit, és igazi főgonoszként még a rácsok üveg mögül is borsot tör hőseink orra alá. A csapat megpróbálja visszaállítani a régi rendet, hogy mindenki békében éljen egymás mellett, de az Árnyvilág nehezen bocsátja meg a történteket.

Ebben segítségükre van (vagy nem) egy titokzatos, új Árnyvadász fiú, viszont hátráltatja őket, vagy éppen segíti a személyes megoldandó problémájuk. (Persze van itt minden, aminek lennie kell, hogy igazán izgulhassunk: ősdémonok, testcsere, gonosz varázslatok, árulás, vér, sorozatgyilkos, kínzások, függőség, csalódások, hazugságok, reménytelenség, féltékenység, testvér/mégsem testvér, apa/mégsem apa, elvesztett család/megtalált család, szerelem, barátság, vonzódás, szex. Tényleg minden összemixelve, hogy néha azt sem tudtam, hova kapjam a fejem, mert talán egy picit sok volt.)

Úgy éreztem, a visszatérő dupla epizóddal egy kicsit sokat markoltak, de keveset fogtak. Jók voltak a felütések, de aztán jöttek a gyors megoldások, amiknek semmi előzménye nem volt. Ez egyébként jellemző az egész sorozatra, mert valahogy mindig kurtán-furcsán lezárnak egy-egy szálat, ami majd 35 percig dominálta az adott részt, a megoldás pedig annyira triviális az addig beharangozott tényekhez képest, hogy eleinte el sem hiszed, hogy ez most csak ennyi volt.

Kivétel nélkül az összecsapottság érzésével állok fel az epizódok végén, mert soha nem sikerül nekik lassan, logikusan feloldani a dolgokat. Folyamatosan jönnek az újabb és újabb információk, szörnyűségek, amik alapján egy igazi kemény harcra számíthatunk, aztán kábé olyan megoldással állnak elő, miszerint elég lekapcsolni a gonosz karakterrel egy helyiségben a villanyt, mert hasra esik, és akkor rá tudunk ülni megbilincselni egy mágikus bilinccsel.

(A teljesség igénye nélkül néhány példa a mostani részekből: Azazel, a legyőzhetetlen ősdémon eltüntetése, az Árnyvadászok könyörtelen, lekövethetetlen sorozatgyilkosának leleplezése, Izzy jin-fenről való leszoktatása, Jace múltjának leleplezése, a bonyodalmakat okozó Inkvizítor leléptetése stb.)

Konkrétabb részletekbe nem akarok belemenni, aki nézi úgy is tudja, aki meg nem, az már nem fogja, mert olyan minőségi változás nincsen, ami miatt érdemes lenne az eddigi kaszálóknak visszatérni.

Természetesen vannak új szereplők, akiknek feladata fenekestül felforgatni hőseink életét. Luke társa, a nyomozó csaj, akinek eddig komolyabb szerepe nem volt, de nagyon nyomul, fotózgat, idegesítő és tök váratlanul állít be a legrosszabb helyzetekben, ami után mindig magyarázkodni kell.

Aztán ott van Sebastian, az új Árnyvadász csóka, aki a semmiből tűnt elő, és nem is akarják lenyomozni, mert annyira megnyerő, hogy mindenki elhiszi neki, amit mond.

A lányokra máris kivetette a hálóját, a fiúkat agyon dicséri, a démonivadékokkal azonban undok és könyörtelen. Ja, és egy szadista állat, aki vagdossa magát, fogva tart egy ismeretlent és mikor mindenki elhagyja a helyszínt, akkor ő egy mesteri gonosz nézéssel követi őket. Egyelőre ő is csak random bukkan fel erre-arra, kvázi céltalanul, de abszolút segítőkészen. Legalábbis már hárman hálásak lehetnek neki, amit majd biztosan fel fog használni ellenük.

Megismertük a tündérek királynőjét is, akit egy nagyon tehetséges kiscsaj játszott. Természetesen hozta a karakter, amit elvárhattunk tőle, kevert egy dolgokon, persze úgy hogy ő jöjjön ki belőle a legjobban.

Persze most is személyes bonyodalmak fűszerezik a történetet, amelyek még mindig felemésztik a játékidő felét, néha totál feleslegesen. Ugyebár az első megdöbbentő tény, hogy Clary és Jace nem testvérek. Egy kicsit titkolóznak emiatt, lopott pillantásokkal, és más kapcsolatok erőltetésével. A tündérkirálynő által kierőszakolt csók végre az első olyan jelenet volt a színészek között, amit elhittem. Közben kiderült az is, hogy Jace egy ősi Árnyvadász família leszármazottja, és az Inkvizítor unokája, ami miatt megint nehéz helyzetbe kerül az Intézetben.

Magnus kínzása Valentine testében régi, elfeledett sérelmeket hoz elő, ráadásul Alec hibájából, így kapcsolatukat megpróbálják a munka idejére háttérbe szorítani. Izzy elég könnyen barátkozik szinte bárkivel, és ezt az előző barátai eléggé rossz szemmel nézik, ebből aztán érdekes fenyegetőzések alakulnak ki. Ó, és persze Simon és Clary szerelme sem nagyon akaródzik kiállni a próbákat, míg így sem, hogy Simon lett a Napjáró vámpír, miután ivott Jace véréből.

Aztán ott van még Luke, aki egyszer elkötelezett híve a békének, másszor meg csak a falkája érdekeit nézi. Igazán eldönthetné már, hogy ki mellett áll, és mit akar. Maia pedig hatalmas arc az állandó dühkitöréseivel, és az ez alatt elkövetett erőszakos cselekedeteivel, aztán utána hirtelen mindig máshogy gondolja. A Jace-szel alakuló románca pedig bizonyára okoz még majd fejfájást mindkettőjüknek.

Be kell vallanom, hogy sokat gondolkodtam, egyáltalán írjak-e visszatérésről: megnéztem a 2×11-et, és nem jött az ihlet. Utána sem. Végül a tündérkirálynős epizód átlendített. A Malec-rész után talán eddig ez tetszett a legjobban, mert végre a karaktereken kívül volt egy kis hangulat is a könyvekből.

Cassandra Clare okos nő, aki értett ahhoz, hogyan tartsa fenn a kis húzásaival az olvasó érdeklődését. Itt ez hiányzik. Olyan, mintha a készítők maguk sem tudnák eldönteni, hogy hetente új sztorival jöjjenek elő, vagy legyen egy átívelő szál, aminek oltárán beáldoznak mindent.

Félreértés ne essék, bírom a sorozatot, aranyos, vicces, néha még izgalmas is, guilty pleasure továbbra is, és valamiért hetiben nézem még mindig. Ez a státuszt pedig mostanában ennél fényévekkel jobb sorozatok is elvesztették. De továbbra sem nőtte ki a gyerekbetegségeit, lehetne jobb is, koherensebb, logikusabb.

A 2×14 egy kicsit megcsillantotta, hogy ha akarnak, akkor tudnak. Remélem, továbbhaladnak a fejlődés útján, amin egyébként, némi sikerrel, de járnak. Az eddigiekre pedig jó szívvel adok 5/10-et, és továbbra is várom a hétfőket.

13 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2017. 07. 03. 16:16

“Ebben segítségükre van (vagy nem) egy titokzatos, új Árnyvadász fiú, viszont hátráltatja őket, vagy éppen segíti a személyes megoldandó problémájuk.”

WTF

Szóval egy fantasy szappanopera… továbbra is inkább mást nézek majd.

mmalna - 2017. 07. 03. 18:33

A testcserés résszel felidegesítettek. Az Alec/Magnus-szál kb. az egyetlen, amit az évad első részében normálisan tudtak írni, erre bedobják ezt a vackot. Alec talán nem mindig kapcsol azonnal, de nem ostoba, sőt az egész Shadowhunter-szupercsapatból általában csak ő használja az agyát, erre komplett idiótát csináltak belőle, hogy legyen dráááááááma. Ami másrészt mi a francnak kellett, ha aztán semmit nem foglalkoztak vele, hogy ennek milyen hatása lenne bármilyen reális esetben a kapcsolatukra.
A többiek eddig kb. szóra se érdemesek nálam, de ebben persze fő szerepe van annak, hogy se Claryt, se a szerelmi háromszögeket nem bírom, és e körül táncolnak folyamatosan.

LambSkewers - 2017. 07. 04. 00:08

Már egy korábbi Shadowhunters kritika alatt kifejtettem a véleményem Malec-ról. Clary szerencsétlenkedése, de Dominic/Jace állandó csücsörítése sem idegesít fel annyira, mint az, hogy lebutították Alec karakterét mer’ csak azé. Nagyon dühítő, mert simán megoldhatta volna az írói gárda Magnus jelenlegi konfliktusát azzal, hogy Alec továbbra is gyanakszik, így elmegy nyomozni, ezalatt pedig megkínozzák Magnus-t..vagy bárhogyan, csak nem így. Alec az örökös kételkedő, a grumpy cat, a salt king csak úgy maga mögé söpri annak lehetőségét, hogy a szerelme veszélyben van.
@mmalna Azért kellett, hogy Magnus elnyomott emlékeit, PTSD szálát belefűzzék a történetbe. A 2×15 sneek peak alapján emiatt elmélyül Malec kapcsolata, de nagyon rosszul oldották meg éppen amiatt, amit te is említettél. Lehet, hogy egy részről erősítik a kötődést közöttük, de olyan áron, hogy eközben Alec-ból balfácánt csináltak. Részeken át meg sem próbálta helyrehozni azt, amit elrontott. Ezeken felül még mindig azt mondom, hogy legalább velük próbálkoznak az írók. A Malec fanok durván ott lihegnek a nyakukban, így nem is csodálkozom, hogy nem igazán mernek velük packázni.

Nulla kémia van Clace és Climon párosok között. Nagy részben románccal próbálják eladni a sorozatot, de közben nincs meg a kémia. Írói, vagy színészi hiba? Én azt mondom mindkettő. Chairman Meow is érdekesebb a legtöbb karakternél, pedig alig szerepel a sorozatban.
Látom miért kap Kat és Dom annyi savat. Biztos kedvesek való életbem, de itt az sajnos nem számít.
Annyira sok potenciál van a Cassandra által létrehozott világban, de nagyon vérszegény a megvalósítása.
A 2B eddig 4/10 de csak Malec, az Azazel lenyilazós és az Izzy-Seb edzős jelenetek miatt.

LambSkewers - 2017. 07. 04. 12:16

*Sneak Peek smh

Ecetes Víz - 2017. 07. 04. 16:35

Ez tipikusan az a sorozat ami annyira gagyi hogy már jó. Komolyan mikor ilyen nevek vannak benne, hogy Iron Sisters, Silent Brothers, Soul-Sword akkor nem lehet kibírni röhögés nélkül. Egyszerűen az Alkonyat filmek sorozatos változata, le se tagadhatná, hogy nő írta, kb. majdnem minden epizódban lekerül a póló valamelyik adoniszról.

Olyan ez mint a Nascar, nem a verseny miatt nézzük hanem a karambol miatt.

PIXI - 2017. 07. 04. 18:18

Amikor elkezdtem nézni a sorozatot, azt mondtam:ez borzalom. Azóta is nézem valamiért, még mindig várom az újabb melléfogásokat és bekavarásokat. Jace és Clary rohadt idegesítő benne, eddig a kedvencem Alec volt, az egyetlen, aki még színészileg sem olyan vészes. Sebastian nagyon jókor jött szerintem, és nem is játszák rosszul, imádom ezt a psichopatát, bár a könyvet is csak miatta olvastam végig. Remélem azért fejlődik még valamit, bár hálát adtam az égnek hogy azt az igen gáz kardot lecserélték. Ez is gáz és látszik hogy mmüanyag, de egy fokkal jobb!

mmalna - 2017. 07. 04. 18:22

@LambSkewers : Abban biztos, hogy igazad van, hogy a PTSD-t és Magnus emlékeit előveszik a következő részben, ezt rendesen fel is vezették, ha csak ennyi lenne a dolog, még a több résznyi eltéréssel se annyira zavarna. De – főleg annak fényében, általában milyen hosszúságú jeleneteket írnak nekik – nagy összeget mernék tenni rá, hogy arról, hogy Alec milyen csúnyán elb.. altázta, ezután se lesz szó. Nem olvastam a könyveket, de tudom, ott mi volt a szakítási indok, és szerintem ahogy a sorozatban írták őket, itt ez nem használható, eszméletlen irreális lenne. Viszont ha valami, akkor amit a testcserével bejátszottak, na AZ okozhatna komoly kapcsolati zűrt, márpedig előbb-utóbb ideiglenesen szétszedik őket, tinisorozat-szabály. Ehelyett még csak említés szintjén se került elő, csak a PTSD-vel foglalkoznak.

mmalna - 2017. 07. 04. 18:25

@LambSkewers : Ja, amit pedig az utolsó bekezdés(-ek)ben leírtál, majdnem ugyanezeket írtam én is az utolsó kritika alá. Eléggé egyezik a véleményünk, úgy látom. Mondjuk érdekes ez, mert úgy tűnik nekem netes reakciók alapján, hogy sok fő kérdésben (színészi képességek, párbeszédek, kb. minden Malec) eléggé konszenzus van a fandomban, a készítők ezeket nem olvassák?

LambSkewers - 2017. 07. 06. 22:04

@mmalna
Elméletileg olvassák. Azt pletykálják, hogy a 2×18-ban lesz egy Malec ágyjelenet éppen azért, mert a Malec fanok nagyon felháborodtak amiatt az “első alkalom” (2×07) cenzúra miatt és a készítők így próbálják ezt helyrehozni. Nem tudom mi és mennyi igaz belőle. Engem őszintén nem érdekel az ágyjelenet, de igazat adok azoknak, akik mérgesek emiatt. Jace folyton meghúz valakit és a többi párt is néhányszor mutatták már. Ezt elmondva, nem tudom, hogy mit tudnának tenni annak érdekében, hogy Kat és Dom között végre működjön a kémia. Még ha jó párbeszédeket is kezdenének el írni valami csoda folytán, a két színész továbbra is problémás. Egyébként csak úgy halkan megjegyzem, hogy Harry és Matt elég sokat improvizálnak, lehet, hogy ez hiányzik a másik párból, nem mernek vagy tudnak belebújni a karakterük bőrébe.
Ááá, dehogy lesz szó arról, hogy mekkorát bénázott Alec, őszintén meglepődnék, ha ezt ismét elővennék és Alec úgy igazán lelkizne rajta. Én se olvastam a könyveket, de én is tudom, hogy mi miatt szakítanak és egyetértek, hogy a sorozatbeli karakterek, főleg Alec nem hozna olyan döntést. HABÁR meglebegtették már ezt a kérdést, beszélt is róla Magnus és Alec pár szót az 1. évados fináléban.

Genna - 2017. 07. 11. 13:25

Én imádtam a könyveket, olvastam az összeset…De ez a sorozat nem ér fel egyszerűen hozzá továbbra sem :D Nézem és várom a csodát, de állandóan elmarad… Egyszerűen nem értem, hogy minek erőltetik ilyen sok részen át ezt az egész Simon és Clary szálat, mikor SEMMI kémia nincs közöttük és annyira idiótán mutatnak együtt, hogy ez már a kínzás kategória. Igaz, hogy “kezdik szétszedni” őket, most ezzel a tündér királynős Jace csókkal. De Clary Jace mellett sem lesz jobb úgy érzem xd Nem tudom ebből hogy fogják kihozni azt az igazi Clary-Jace szerelmet, románcot és tüzet (van 1 sejtésem, hogy sehogy sem.) Két jó páros van, Malec és Izzy-Raphael az egész sorozatban… Őket legalább sikerült eltalálniuk :)
És egyébként szerintem hátrány a sorozatnak, hogy ilyen szörnyen valósítják meg a könyvet, és ha már tök sok dologban eltérnek érezhetnék, hogy mi az a szál, amit egyáltalán nem kéne behozni illetve mit bír el ez a színészi gárda…

LambSkewers - 2017. 07. 20. 15:47

Eddig totál elsiklottam a tény felett, hogy minden részt gyakorlatilag más rendez és ezzel értelmet is nyert, hogy miért olyan hullámzó a színészi alakítások színvonala, illetve a kémia a karakterek között. Matt mostanában nyilatkozta, hogy egy-egy rendezővel nehezebb együtt dolgozni. Nem tudom, hogy ez a változatosság a sorozat előnyére válik-e, de Paul Wesley része kimagaslóan jó volt rendezés szempontjából.

winnie - 2017. 07. 20. 16:00

a sorozatoknal ez van, minden resznek mas a rendezoje, a munkajukat a hazi rendezo fogja ossze, ha van, o executive produceri rangban. valojaban ennek nem kell, hogy akkora jelentosege legyen (de siman lehet!), hiszen a sorozatokban a rendezonek teljesen mas a szerepe, mint a filmekben. a filmekben a rendezo a kreativ agy, a sorozatokban sima szakmunkas, a showrunner, es a resz irojanak kreativ viziojat kell, hogy hozza. ennek megfeleloen a reszek vegso vagasanak joga sem a rendezoe, hanem a showrunneré.

LambSkewers - 2017. 07. 20. 18:13

De érdekes! Köszi a felvilágosítást.
Valahogy soha nem figyeltem oda arra, hogy nyugaton hogyan forgatnak le egy sorozatot, vagy mi ennek a menete. Leginkább koreai sorozatokat nézek, ott pedig egyetlen író és egyetlen rendező viszi végig az egész szériát. Ami még furcsa számomra, hogy mennyire előre leforgatják a részeket. Koreában live shooting van, ami azt jelenti, hogy sokszor még aznap is forgatnak, amikor a rész adásba kerül. Szerencsére kezd elterjedni, hogy előre leforgatják az összes részt, de elvétve, mert akkor már nem tudják a nézők ízléséhez igazítani a drámát, ha esetleg a történet menete nem tetszik nekik. Mindenképpen utánaolvasok még annak, amit írtál, mert kíváncsi lettem a többi különbségre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz