login |

Csak színház és más semmi: a 2. évad

2017. 07. 05. 18:27 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Emberek vacak fizetésért, lehetetlen időbeosztásban üvöltöznek egymással. Csak azért, hogy néhány vadidegen nézőt boldoggá tegyenek. Mi ez, ha nem szerelem?

Már jó ideje véget ért a Csak színház idei szezonja, de mint tavaly, a nyitórész után csak most sikerült megnéznem. Tavaly abszolút kellemesen csapódott le nálam a sorozat, igaz a 2. szezon kezdése kissé fura lett, de érdekelt a folytatás, és most két délután alatt simán le is csúszott. Lehet, hogy az ilyet illene guilty pleasure-nek nevezni, de azt valahol dehonesztálónak érezném, továbbra is minden további nélkül nézős maradt.

Lehet, hogy szappanosabbnak tűnhetett a szezon, de igazából a szerelmi, együttléti meg “gyerekes” huzavonák csak arra kellettek, hogy megágyazzanak a szituációknak, a színházon belüli munkának (azért több Három nővér elfért volna), illetve a magánéleti csetléseknek, botlásoknak, szóval afféle katalizátorként voltak jelen, nem azok határozták meg a sorozat folyását.

– Ez egy jó szerep.
– Volt! Amíg Máté ki nem találta, hogy negyven percig feküdjek egy zárt koporsóban.
– Jó, igen…, de majd te kihozod belőle a maximumot.

Oké, lehet, hogy a hazugságokat és félrevezetéseket kicsit túlhúzták, ezer szerencséje a sorozatnak, hogy tele van szimpatikus (vagy általam szimpatikusnak talált) karakterekkel, akik még akkor sem tudnak irritálni, ha emberileg gyarlóba mennek: Petra bármennyire is hebrencs és szétszórt, a sorozat lelke, Nórának még akkor is muszáj szurkolnom, ha folyton “lop, csal és hazudik” – már csak az érdekelne, hogy inkább a színészeknek vagy az íróknak köszönhető, hogy tényleg érdekelt a sorsuk.

Az 1. évadhoz képest távoztak kiemelt szereplők, és érkeztek is (bár nem azok, akikre az évadnyitóban gondoltam), ők rendben voltak, még igazi villain is volt Tenki Réka személyében, bár nem kerültek komolyabban kibontásra, a régiek mellett sokkal jobban bejött a mellékalakok élettel való megtöltése. A favoritom persze már jó ideje Eszti, az igazgató asszisztense (Sipos Vera zseniális), de a készítők a többieket sem hanyagolták, az ügyelőtől a portás Sándorig mindenki kapott jó dumákat, poénokat. (A kritikusról nem is beszélve.)

– Van fejfájás-csillapítója, Sándor?
– Ekkora nincs.

Most, hogy megindultak a hazai gyártású sorozatok, nem túlzás kijelenteni, hogy eléggé alulértékelt a Csak színház, pedig annak ellenére, hogy dramedy, helyenként még A mi kis falunknál is viccesebb, főleg amikor az írók rájönnek, hogy abban is van humor, ha simán hagyják, hogy a karakterek önmaguk legyenek, nem kell folyton idiótának beállítani őket, vagy a végletekig feszíteni a helyzetkomikumok és félreértéses húrokat.

Persze ezek, a Csak színház-ra jellemző tipikus húzások definiálják valamennyire a sorozatot, szóval lehet, hogy hiányoznának, ha nem lennének, így nem is panaszkodom miattuk, de tényleg a legtöbb figurában ott van az az idegesség, félszegség, sunyiság, ami miatt humoros lehet az adott szituációban. Szóval egy kis természetesség csak javíthatna az összképen, de így is kifejezetten elégedett voltam a 2. évaddal, a finálé a párhuzamos előadásokkal feltette az i-re a pontot.

– Nem hiszed, hogy lesznek nézők, ugye?
– Nem az, hogy nem hiszem… Fenntartunk egy kis helyet az egészséges kételkedésnek.

Sőt, a nyilvánvaló hiányosságai ellenére is szerettem nézni, jól áll neki, amikor könnyed és humoros anélkül, hogy poénokra lenne kihegyezve, a kevés dráma pedig súlytalan, és megadja a mélység illúzióját. Most már csak a helyenként nagyon természetellenes utószinkronnal kéne kezdeni valamit.

9 hozzászólás Ne habozz!

Puppa - 2017. 07. 05. 18:51

Én csalódtam. Az első évad nagyon tetszett a hibáival együtt, de a második szezonban még több lett és már nem ellensúlyozta a cukiság.

Ugyanazt éreztem mint a Társas játéknál h hülyének néznek. Annyira egyértelmű volt mit akarnak Lilivel hogy nem igaz majd elhúzták az utolsó részig es a nagy csattanó helyett csalódtam.

Nézős marad a szereplőket nagyon szeretem a téma is jó de én remélem jobb lesz a folytatás.

AJ - 2017. 07. 05. 18:55

Megint hozott egy-két olyan poént a sorozat, amin úgy nevettem, hogy a könnyem is kicsordult. Nehéz egyébként eldönteni, hogy a színészek vagy az írók miatt működik-e ennyire, de szerintem itt sikerült megtalálni a középutat, és egymást húzzák fel. Megértem amúgy, ha sokaknak a szappanossága, meg az egész világa, hangulata nem tetszik, de nekem speciel ez jobban fekszik, mint az Aranyélet, ha magyar sorozathoz szeretném mérni.

winnie - 2017. 07. 05. 19:08

“Annyira egyértelmű volt mit akarnak Lilivel hogy nem igaz majd elhúzták az utolsó részig ”

szerintem manapság ezzel kapcsolatban nem lehet biztosra menni, mert az írók is egyre inkább hajlamosabbak duplafedelű gondolkodásra, a “tudom, hogy te tudod”-dolgokra, és amikor valami egyre valószínűbbnek tűnik, igaz néha elhessintem magamtól a gondolatot, hogy mégsem az, akkor kiderülhet, hogy az a csavar, hogy nincs benne csavar. és lehet, hogy azért marad benne végül a csavar, mert az író nem szimplán csavart ír bele, hanem elhiteti velem, hogy van csavar, és hagyja, hogy azt gondoljam, hogy az a csavar, hogy nincs csavar, és végül kiderül, hogy mégis van csavar:)

talán érthető voltam, de ha nem, akkor majd gyakorlom. szóval, ha az ember csak csavarra gondol, akkor azt mondja, hogy hülyének nézik, ha viszont végigmegy a folyamaton, akkor épp az ellenkezője igaz. ez nyilván lehet belebeszélés is, én sem gondolkozom így, de nagyjából ez zajlik bennem le egy másodperc alatt, és ezért nem is akadtam fenn a rész végén.

igazából arra vagyok kíváncsi, hogy mikor dőlt el a dolog. adja magát, hogy előre lefektetik, hogy mi lesz, de ha profi az író és nem kiemelt szálról van szó, akkor lehet, hogy csak a rész megírásakor dönti el, hogy mi a célravezető megoldás, mi fekszik jobban a finálé előtt. és ha ez a helyzet, akkor szó sincs arról, hogy a nézőt hülyének néznék.

-T - 2017. 07. 05. 19:13

Vegyes érzéseim voltak ezzel az évaddal kapcsolatban. Az egész olyan ingadozó minőségű volt. A poénokkal nem volt probléma, azok most is, mint mindig jól eltaláltak voltak. Inkább a sok mellékszereplő, a túltolt drámák, és az ezek által kialakult fejetlenség miatt okozott egy kis csalódást a sorozat. De a hibákat leszámítva, még mindig magasan az egyik legjobb magyar sorozatnak tartom. Több részt is elnéztem volna.

Puppa - 2017. 07. 05. 20:55

Lehet kicsit túloztam de akkor is azt éreztem h ebben több lehetett volna én most nem láttam h ennek mi volt a jelentősége vagyis láttam csak nem tetszett.

Viszont az nagyon tetszett, hogy elérték azt, hogy mindegyik karaktert bírom.

ALDO - 2017. 07. 05. 21:02

Egy kicsit gyengébbnek éreztem az első évadhoz képest, de nézős maradt. Az új karakterek is rendben voltak, a régiek sorsa is érdekelt. Van az egész sorozatnak egyfajta szerethető hangulata. Valóban egy kissé alulértékelt. A mi kis falunkat a pilot után kaszáltam, az Egynyári kaland 2. évadba pedig már bele se kezdtem.
Várós lesz a 3. szezon.

sehrezad - 2017. 07. 06. 10:05

Speciel én nem gyanakodtam Lilivel kapcsolatban, részben hasonló okok miatt, mint amit Winnie is írt. De nem is rázott meg különösebben, mondhatni, ez elég minor problem volt nálam a sorozat esetében :) A történetet kevéssé tartom érdekesnek, de a játékok, karakterek miatt tök jó volt nézni.

CSOLI - 2017. 07. 07. 01:15

Én leginkább csak az m3 as csatornát szoktam nézni, mert ott szoktak menni még igényes kabaré műsorok. Tavaly február 7. én vasárnap este éppen kicsit korábban kezdődött a Szeszélyes évszakok. Így az estémbe még bele fért még egy kis nézni való, így kapcsolgatás közben a Duna tv-re kapcsoltam és ott éppen ezen sorozat 5. része kezdődött, amiben Szávai Viktória is szerepelt, ez a Csak színház volt. Elsőre, amikor felbukkant, azt a megállapítást kellett tennem, hogy „Milyen csinos hölgy, Ki Ő? Hogyhogy eddig nem ismertem?” Ennek a sorozatnak köszönhetően több, mint egy év alatt annyi információt és fotót sikerült összegyűjtenem róla, mint egy igazi rajongó!

cathy - 2017. 07. 19. 11:58

“Nem, nem mennek Moszkvába, itthon szar nekik!” :-D :-D

Szuper írás amúgy tökéletesen egyetértek! (és jön a 3. évad ugye?)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz