login |

Born To Kill

2017. 07. 10. 20:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

Az angol Channel 4 négy részes minisorozata a tavasz egyik emlegetettje volt, ami nem véletlen, hiszen mostanában elég kelendőek a sötét tónusú bűnügyi sztorik, a Born To Kill pedig egy különösen necces témát feszegetett, hiszen a főhőse egy pszichopata hajlamokkal rendelkező tinédzser.

A tinédzser Sam fura figura. Egyszer félszeg, gátlásos figurának tűnik, akinek nincsenek barátai, másszor viszont rámenős és magabiztos srácnak, aki tisztában van a sármjával, és azt használja is, sőt, élvezi, hogy másokat manipulálhat. Így tesz szert egy barátra egy bully-zott fiú személyében, valamint megismerkedik egy ugyancsak elég fura lánnyal, aki nemrég jött apjával a kisvárosba.

Sam kívülről is tök normálisnak tűnik, mégis érezni, hogy valami nem stimmel vele. Az egyedülálló anya (apu börtönben van, de halottnak hazudja őt) által nevelt gyerek érzelmi élete nem tűnik túl gazdagnak, főleg, hogy a tükör előtt gyakorolja, hogy miképp adja elő magát hihetően. Kisvártatva pedig rájön, hogy mi az, ami igazán mosolyt tud csalni az arcára, ami mondhatni kielégíti őt.

A sorozat címe mindenképp beszédes és sejteti is azt, hogy hova akarják kifuttatni azt (már a pilotban elég kemény dolgok mennek végbe), de még így is sokkoló a történet, hiszen ezúttal nem egy felnőtt, hanem egy gyerek sivár lelki világát, kifacsart gondolkodásmódját ismerhetjük meg, s nyilván szülőként hátborzongató lehet belegondolni, hogy ilyesmi bárkivel előfordulhat, ki tudja, mennyire lehet észrevenni az efféle személyiség ismertető jegyeit.

Összességében kifejezetten bejött a sorozat, bár nem hiszem, hogy az év végi toplistámon helyet fog kapni, mert a végét egy kissé kapkodónak éreztem, még az 1×04 közben is azon gondolkodtam, hogy akár egy második évad irányába is lehetne kanyarítani az eseményeket ahelyett, hogy hirtelen mindent elvarrnának. Mégis ezt tették. Persze bármit lehet folytatni, azonban a sztori így lezártnak mondható, még akkor is, ha van egy parányi hiányérzetem.

A Born To Kill erőssége egyértelműen a lélektan ábrázolása volt, s Sam személyiségét itt még egy múltbéli szállal is próbálták gazdagítani, ami a 3-4. részben kerül kiemelésre, addig csak töredékes flashback-ek formájában van jelen, hogy agyalhassunk azon, hogy mi is történhetett.

Az efféle sorozatokban elég sok múlhat a színészi játékon, de nem hiszem, hogy panasz érhetné a teljesítményeket, Romola Garai, de főleg Jack Rowan nagyon meggyőző – amit utóbbi “művelt”, azt simán elnéztem volna több évadon keresztül is, mert maga a karakter elvetemültsége ellenére is nagyon érdekes volt, kellemes kihívás volt követni a gondolkodásmódját, szóval valahol sajnálom, hogy a mini(nek tűnő) formátum mellett tették le a voksukat a készítők.

I don’t need you.

Ez többek között annak köszönhető egyébként, hogy maga a sorozat sem tipikus pszichopatás széria volt, hanem inkább romantikus történetbe helyezett coming of age, felnövés sztori – mondhatni épp a pszichopatás szál történeti sarokpontjai voltak a legkiszámíthatóbbak, a többi vonása sokkal “vonzóbbra” sikeredett.

6 hozzászólás Ne habozz!

azorka - 2017. 04. 26. 15:34

Na ez a Bates motelnél kismilliószor sötétebb, és egészen más karakterű. Én alapvetően kedvelem az elvont, sötétebb tónusú cuccokat (ha meg brit akkor az még egy plusz pont) de ennél a darabnál én is elgondolkodtam, hogy vajon akarom-e folytatni. Meg azon is eltűnődtem, hogy kinek akar egyáltalán szólni ez a négy rész, illetve, hogy pontosan mire is akarnak rámutatni az egész történettel. A sötétség meg elborultság ebben a formában egyelőre eléggé öncélú, még akkor is ha a főszereplő Jack Rowan bizonyára bevonul a legemlékezetesebb pszichopata karaktereket megformáló színészek panteonjába.

Viry80 - 2017. 06. 04. 23:28

Ma vagyok túl az első részen, és bátran merem ajánlani! Főleg azoknak, akik kedvelik a kicsit “sötétebb” sorozatokat.Tetszenek az eddig megismert karakterek, a főszereplő fiú kimondottan meggyőző a szerepében! Az első rész után 9/10, de csak azért mert még nem ismerem az egész sztorit.

Viry80 - 2017. 06. 05. 23:23

Na, túl vagyok rajta. Hát számomra nagy élmény volt, a történet is kibontakozott, minden értelmet nyert. A szereplők nagyon jól hozták a figurát, a már általam említett főszereplő fiú abszolút meggyőző volt, csak úgy mint az édesanyját játszó Romola Garai (igen, magyar származású). Egyre nagyobb rajongója vagyok az angol krimi/thriller/nyomozós sorozatoknak, a történetek, a karakterek, valamint a színészi alakítások miatt is. 10/10

sherlock20 - 2017. 07. 11. 09:20

Pár hete néztem kb., érdemes bepróbálni, elég jól sikerült darab, a főszereplő alakítása meg mindenképp figyelemre méltó, remélem látjuk még.

winnie - 2017. 07. 11. 09:22

sherlock20: legközelebb a peaky blinders 4. évadjában

Reeka - 2017. 09. 13. 13:34

Nagyon jó volt, kár hogy csak 4 rész,persze le lett zárva minden, de néztem volna még tovább a srácot, ahogy egyre jobban elborul… az apja is későn jött a képbe, jó lett volna kibontani akár még jobban. De a főszereplő telitalálat, eszméletlen jó volt az alakítása.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz