login |

Time After Time: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta stargatelost

2017. 07. 10. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Nem volt szerencséjük idén az országos csatornáknak az időutazós sorozatokkal.

Lényegében mindhárom befürdött, a Making History megkapta a papírforma kaszát, a Timeless is (de aztán, ugye, visszavonták), a Time After Time pedig annyira pocsékul teljesített, hogy le sem adták a teljes évadot. Utóbbiból így, aki nem akarta a fülét kínozni a szinkronnal – ugyanis magyarul múlt hónapban ment le az utolsó rész – annak eddig kellett várnia, hogy kikerüljenek angolul is a részek.

A sztoriról nem is ejtenék sok szót, winnie már megtette a pilotkritikában, ugye H.G. Wells az időgéppel Hasfelmetsző Jacket követve a jelenbe utazik. A legfőbb kérdés talán az volt, hogy miként fogják használni az időgépet, mennyit fognak utazni az időben? Azt hiszem, nem lövök le nagy poént, ha elmondom, hogy nem sokat.

De igazából ezzel nem is lenne baj, mert persze, hogy nem lehet ezeket a történelmi karaktereket ide-oda küldözgetni az időben. Viszont akkor kellene valami jó főszál, ha már nem epizodikus sorozattal van dolgunk. Ugye Kevin Williamsontól sokat várt az ember (Scream, The Vampire Diaries), és félig-meddig össze is jött neki, de néha nagy blődségeket is sikerült papírra vetnie.

Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Kezdem is az egyik legnagyobb pozitívummal: Dr. Monroe szigete. Ez mekkora ötlet volt már?

Ráadásul az egészet meghintették egy kis lightos Lost utánérzettel (még a 8. rész címe is az, hogy If You’re Lost), szerintem nem csak nekem ugrott be a Dharma falu arról a helyszínről. Itt még a rész végi cliffek is ütöttek, pl. ahogy H.G. felbukkan a vízből, vagy utána, amikor fut a szigeten és megjelenik az időgép. Ezek baromi jó Williamsonos húzások voltak.

Viszont akkor jöjjön pár negatívum.

Sajnos a sztori oltárán sokszor beáldozták a logikát és elég nevetséges történések kerekedtek ki belőle. Vegyük azt a részt, amikor Brooke elküldi őket a szigetre. Háromszor (!!!) eljátszották, hogy mögéjük kerül fegyverrel, ráadásul az utolsót úgy, hogy már ott volt az erősítés. Vagy ott van a szigeten az időgép mozgatása, mintha valami pár kilós cucc lett volna, úgy bevitték a táborba. Azt meg inkább hagyjuk is, hogy mindenki folyton megtalálta egymást.

Az pedig talán egy efféle sorozat velejárója, hogy a rosszfiúk akkor váltottak oldalt, amikor kedvük tartotta. Ez persze leginkább Johnra igaz, és igazából ezt nem is tudnám felróni rossz dolognak, hiszen a szigetes részek voltak azok, amikor közös volt a céljuk. (Itt ki is emelném Josh Bowman színészi játékát, azzal az akcentussal meg pofa vágásokkal baromi jól hozta a karaktert.)

A többiekről már nem tudnék pozitívabban nyilatkozni, Freddie Stroma sokszor mintha ott se lett volna, csak a bárgyú fejét hagyta magán, Genesis Rodriguez pedig inkább az eyecandy tartományt erősítette, bár a szemöldökráncolásainál már az sem működött. Ráadásul a sok H.G.-zésétől már a fejem is megfájdult, mint amikor a sokszor elismételt szó értelmét veszti. Édzs-dzsi?

Az a pár alkalom, amikor időt utaztak természetesen nem random volt, hanem mind sztoricentrikus, hogy felderüljön a háttér és a mitológia. Az egész Poject Utopia-szál, és ahogyan belekerültek a főhősök a szupervérrel meg időutazással, elég komolyra sikerült. Ez volt a jó része a sorozatnak, de ugye sajnos a Time After Time a részleteknél hasalt el.

És igazából azt sem sikerült eldönteni, hogy melyik időutazási paradoxonra akarják építeni az egészet. Mert az addig oké, hogy valami azért történt meg, mert visszamentek az időben, de az utolsó részben ezt tök jól felrúgták, hogy H.G. harmadszor is visszament ugyanoda az időben, hogy megakadályozza Jane halálát.

A finálé előtti részben egyébként jól el is varrták a Monroe-szálat a testvérek halálával, hogy a végjáték teljesen Jane megmentéséről szóljon, ami inkább tűnt egy napújraélős résznek. Ez persze nem gond, csak engem baromira tud zavarni, ha egy időutazós alkotás többféle megoldást használ, és nem állít fel alapszabályokat a saját világán belül.

Mindezek ellenére én bírtam a sorozatot, simán lekötött, a műfaj rajongóinak mindenképp ajánlott. A kaszát azért sajnálom, hiszen mocsok egy cliffhangert raktak a végére: 2021, John és a Project Utopia, WTF? Azért remélem, ezek a fiaskók nem vették el a csatornák kedvét az időutazós sorozatoktól.

8 hozzászólás Ne habozz!

Vattacukor - 2017. 07. 10. 15:18

7 rész után feladtam, képtelen voltam végignézni, annyira idegesítővé vált a történet.

cherockee - 2017. 07. 10. 15:19

Első három résznél jóval jobb volt maga a sorozat, aki az elején félbehagyta annak érdemes lehet folytatni, én ledaráltam, és a végére hiányzott a folytatás. Kár érte.

winnie - 2017. 07. 10. 15:20

cherockee: én a szigetes cuccoknak akartam 8-9. rész körül esélyt adni, mert kíváncsi vagyok, mit kanyarítanak belőle, már az előzetes interjúkban is tetszett, hogy elmennek más hg wells-sztorik irányéba, ami kifejezetten eredeti megközelítésnek tűnt.

cherockee - 2017. 07. 10. 17:59

winnie: akkor gondolom te is értékelted, hogy a végén azért az eredeti időgép történet is megjelent (utolsó rész gyakorlatilag), majd az utópia.

sajnálatosan az időutazás túljáratása miatt esélyes volt, hogy megbukik, és tartom, hogy itt is az első részek után éreztek rá a ritmusra, vagy fene tudja, lehet csak be kellett volna állni első résztől a ponyva stílusra, pl. a 13-as raktárház, vagy most a zoo ettől jó (már akinek tetszik), hogy nyíltan b-kategóriás kaland akar lenni.

Enzo - 2017. 07. 11. 01:37

Én ugyan végül nem kezdtem el, de hogyvolton végigkövettem az évadot… hát, nem volt egyszerű követni a sztorit meg az oldalváltásokat. Örülök, hogy nem kezdtem el, pláne ilyen cliffhangerrel a végén.
(Már akartam szólni, hogy Moreau, nem Monroe, de tényleg Monroe.)

Nita - 2017. 10. 19. 00:04

Sziasztok. 😊

Lenne egy kérdésem. Ugye bár a végén H.G. visszamegy es 2021ben köt ki. Vanessza meghalt,de Jane nem tudni. Azt mondja neki John,h nem ölte meg rosszabb a halalnal. De mi?:D Ott fejezik be es tudtommal nem lesz második része. :D John felesége lett.?:D bár en Jonh/Jane fan vagyok szal nekem jó.:D Szerintetek.?:)

feketeobeliszk - 2019. 02. 14. 23:47

Már nagyon vártam, hogy mi sül ki belőle, és erre puff… a nagy semmi
Viszont az a teóriám, hogy John végül Janeből csinálja meg az első szuperkatonát, aki szérumfüggő és csak öldököl

Lac - 2020. 05. 08. 22:14

Nem szeretem,ha valaminek így van vége,főleg akkor ha 12 rész után derül ki (legalábbis számomra),hogy nem is lesz több. Voltak hibái,de pont a végén lett volna nagy csavar, bár az,hogy nem hal meg…. Max,ha az ügynök nincs benne a dologban,de ez már nem fog kiderülni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz