login |

The Loch (Loch Ness): az 1. évad

2017. 07. 12. 21:02 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, ,

Az ITV átívelős krimisorozata, a The Loch az angol tévés premier előtt már lement más országban, és nem csak tévés platformon Loch Ness címmel, így bár a finálé csak a héten kerül adásba, az 1×06 már jó ideje elérhető, így tudok a teljes évadról nyilatkozni, de szokás szerint nem tervezek spoilerezni, szóval ezt csak az informálás miatt írtam.

A sorozat a Loch Ness tó menti Lochanfoy falucskában játszódik, és első látásra pont olyan, mint sok másik kisvárosi krimi, azonban több tekintetben mégsem annyira tipikus, nem egy új Broadchurch-öt kell keresni benne, ugyanis a The Loch egyáltalán nem a karakterekre koncentrál, hanem kifejezetten a bűntényre, ami igen komplexre sikeredett.

Nem is nagyon érdemes sok mindent ellőni a sztoriból, ami elég érdekes felépítésű, ugyanis rögtön a sorozat elején megmutatnak nekünk egy holttestet a tó mélyén. A csavar az, hogy erről aztán nem is esik szó jó ideig, köszönhetően annak, hogy senki sem tud róla – és nem ez az egyetlen infó, amit a készítő csak velünk oszt meg, így téve minket valamiféle cinkos játék részévé.

The killer dances ahead of us, leading us through his story. We need to make our narrative the dominant one. And to do that, we have to understand him.

A valós történet, vagyis a nyomozás tárgya egy kocogó által egy sziklafal tövében talált holttest. Ez nyilván elég megrázó egy olyan településen, ahol nem szokás más keze által halált halni, de idővel egyrészt kiderül, hogy a halott agyának egy részét kiszedték az orrán keresztül, plusz random egy emberi szív is előkerül, amiből azt a következtetést vonja le a besegíteni érkező nagyvárosi nyomozó, valamint törvényszéki pszichológus, hogy itt bizony sorozatgyilkos munkálkodik.

Ezúttal, ellentétben a Broadchurch-csel, nem kell arra gondolni, hogy a nagyvárosiak összeállnak a helyiekkel, kezdetekben inkább el akarják őket tessékelni a komoly nyomozás közeléből, így főhősünk, a Laura Fraser által alakított olykor félszeg, olykor a nyomokba bulldogként kapaszkodó családanya, Annie Redford mással kezd el foglalkozni, azonban az események mégis a fő szál közelébe sodorják őt.

Az egész sorozatban a furcsa körülmények fogtak meg, és tartották fenn a figyelmemet: maga a bűntény olyan volt, hogy semmi értelmét nem láttam egy ilyen kisvárosi közegben, szóval kíváncsi voltam a megoldására, hogy van-e normális motiváció rá. És ez a kirakós-jelleg a jellemző a The Loch-ra: minden karakter egy darabja a puzzle-nek.

Van bőven fókuszban lévő figura, és folyamatosan kerülnek képbe újak, illetve emelődnek ki mellékarcok, és tényleg mindenki játszik valamilyen szerepet az összképben, nincs mellékes jelenet, némelyiket az első részből később érdemes is volt visszanéznem, hiszen random bemutatások nyertek más értelmet, illetve sok minden ki is ment a fejemből, hogy már volt róla szó. (Ilyenek például a pilotban felvetett, majd elfelejtődött rejtélyek némelyike.)

A sok mellékszállal való operálás egyébként mindig kockázatos, simán benne van, hogy nem fogja az összes elnyerni a néző tetszését – egyiknél, másiknál magam sem tudtam, hogy viszonyulok hozzájuk, de azt éreztem, hogy amikor egy rövid időre akciózósba fordult a sorozat, és előkerültek normális fegyverek, akkor elég suta lett a végeredmény. (Nem lőfegyverekről van szó, az kivételesen üdítő volt, hogy a rendőrök sem pisztolyt rántanak, hanem viperát.)

Bár vannak kérdőjelek bennem az ügy és a megoldása kapcsán, de az vitathatatlan, hogy nagyon jól építették fel. És ez mind az esetre vonatkozik, mind pedig a nyomok adagolására, illetve a gyanúsítottak felsorakozására. És még véletlenül sem arról van szó, hogy mindenki gyanús lenne, inkább az ellenkezőjéről, hogy szinte senkiről nem tudtam elképzelni, hogy ilyesmit tegyen. A megoldás is elég ördögi lett.

Természetesen, mivel festői környezetben játszódik a sorozat, bőven kapunk szép tájképeket, de ezek más, hasonló krimikben mintha hangsúlyosabb szerepet töltöttek volna be. Oké, a tavat akár külön karakternek is kezelhetnénk, de ezzel inkább csak túlmisztifikálnám a jelentőségét, ezt a sorozatot nem a hangulata fogja meghatározni, még akkor sem, ha nagyon kellemesen ellensúlyozza a brutalitást.

Nyilván a The Loch nem lesz olyan elismert, mint több pályatársa, talán nem is olyan egyenletes a minősége, mint azt elvárnánk, azonban hiszem, hogy a visszafogott fogadtatásának fő oka az, amit már a bevezetőben is említettem, hogy a karaktereit eléggé hanyagolja, nem érzünk semmit az áldozatok családjainak gyászából, a felbolydult hangulatból.

Én azonban krimirajongóként ezen hamar túltettem magam, és simán lekötött az ügy kibogozása, szóval mondanom sem kell, hogy a végeredmény pozitívan csapódott le bennem. Még akkor is, ha az előbb említettek miatt jóval kisebb az érzelmi töltete a finálénak, pedig elég szörnyű dolgok történnek, és egyéb csúnyaságokra is fény derül.

Ez azt is jelenti, hogy állnék a második évad elébe, azonban, akárcsak a Broadchurch esetében, itt sem tudom, hogy ezt miképp oldanák meg, hiszen elég abszurd lenne, ha egy eddig gyilkosságmentes helyen a mostani eset után ismét történne valami disznóság. Plusz, valljuk meg, a karakterek sem voltak túl izgalmasak (a főhős sem), hogy nagyon követni akarnánk őket, szóval adná magát az antológiás formátum, hiszen van még település a tó mellett. Legalábbis gondolom.

3 hozzászólás Ne habozz!

desperate HOUSEwife - 2017. 07. 15. 14:31

Három epizódot megnéztem (jó volt az ajánló!), nekem ez eddig nagyon bejön. Kifejezetten tetszik, hogy nem szöszöl fölöslegesen a szereplők magánéletével, tényleg érződik, hogy minden, amit megmutatnak, az fontos, és nincsenek érdektelen mellékvágányok. És nem utolsósorban így teljesen követhető az egész, végig fenntartja az érdeklődést. Nagyon eltalálták a tempót és a nyomozás adagolását. Újabban olyan sok nyomozós/rejtélyes sorozat csúszik el azon, hogy “karakterdráma” címen inkább a karakterek magánéletével, vívódásaival foglalkozik, és a nyomozás csak egy hangulati aláfestésként működik, csak azt nem veszi észre közben, hogy a karakterei ehhez nem elég érdekesek, az eredmény meg mondjuk 50%-ban dögunalom. Egy jó nyomozós sorozatnak szerintem pont ilyennek kell lennie, mint ez, nem a kisvárosi anyukák, apukák midlife crisis-a érdekel, hanem a rejtély kibogozása. Egyébként nem mondanám, hogy a The Loch karakterei nem izgalmasak, szerintem egytől egyig azok, és nagyon jók a színészek is.
Várom a lezárást, csak nem akarom túl gyorsan sem letudni a sorozatot, áh, ez az örök dilemma. :)

Lemoni - 2017. 10. 23. 00:32

A héten daráltam és nagyon tetszett. Az angol sorozatoknál kötelező gyönyörű tájra itt még az is rátett nálam egy lapáttal, hogy jártam már a Loch Ness-i tónál és valóban lenyűgöző. A történet egy kicsit ugyan erőltetett, de teljesen jól felépítették és jók a színészek. Ugyan hagytak benne kiskaput a folytatáshoz, és ha mégis lenne 2. évad (igen legyen, már a csak a táj miatt is), ne ezt a történetet folytassák, hanem egy újat, bár elég nehéz lenne a mostani esetet túlszárnyalni. 7/10-t megérdemel.

Bad Ass Cinema - 2021. 09. 12. 12:54

Egy éjszaka ledaráltam a sorozatot (angol sorozatoknál így szoktam 1 évad/éjszaka). A Broadchurch után nem ütött már akkorát, de egy 7/10-es sorozatnak nem volt rossz, a fényképezés, a tájak nagyon feldobták.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz