login |

Pilot-mustra: Salvation – 1×01

2017. 07. 14. 21:15 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Armageddon megvan? Deep Impact megvan? Esetleg a 2012? Akkor képzeljük el mindezt sorozat formájában, de úgy, hogy még összeesküvéssel is nyakon öntjük a sztorit. A Salvation a CBS nyári popcorn sorozata, és pontosan azt hozza, amit ígér, bár a pilot inkább csak alapozásra ment el. De legalább kottázható volt és nem okozott semmilyen kellemetlen meglepetés.

SALVATION – 1×01 – 6,5/10

Előre kell bocsátanom, hogy ez az a sorozat, ami nem fog soha semmilyen elismerést kapni, amit a kritikusok nem fognak dicsérni, és ami lazán el fogja szórakoztatni azokat, akiket nem irritálnak az összetevői. Ki tudja, idővel talán meglepetéseket is fog hozni, nem csak ismerős húzásokat és paneleket.

Aki viszont nem bírja, vagy nem veszi komolyan azt, amikor pár ember a világ megmentésén fáradozik, az nyilván határtalanul viccesnek fogja találni a gyereke diplomázásának kulcsjelenete közben könnyező anyukát, amint azon mereng, hogy csak 186 nap van hátra az életéből, és nincs jövőre. Nagyjából ezek, a komolyabbra hangszerelt jelenetek fogják eldönteni, hogy átérezzük-e a karakterek helyzetét, vagy sem.

A Salvation pilotja arra szolgál, hogy összehozza a három főszereplőt: egy egyetemista srácot (aki egy kutatása közben abba az infóba botlik, hogy egy aszteroida tart a Föld felé, és jó eséllyel bolygógyilkos kődarabról van szó) egy milliárdos techzsenit (akihez a srác fordul, és tele van forrással), valamint egy Pentagonos tisztségviselőt (akit belső emberként akarnak használni).

Oh, we’re not gonna wait for the government to save us. We’re gonna save ourselves.

Persze a kormánynak is tudomása van a világvége közeledtéről, hatalmas erőket mozgósítanak, hogy megvalósítsák az ennek kapcsán kifundált terveket, és mellékszálként ki tudja, miért, egyesek elhallgattatásra kerülnek, mintha valaki valamiért nem szeretné, hogy illetéktelenek terjesszék az információkat.

Alapvetően elég sterilnek tűnik a sorozat, semmi nem emelkedik ki benne, megvalósításilag minden szolid, karakterizálás és háttértörténet nincs túl sok, de azért erősek és világosak a vázlatok, és a szereplők sem vetődnek rá rögtön a világ megmentésére, inkább kiélveznék azt a fél évet, ami még hátra van nekik. Viszont mivel csak egy pilotnyi játékidő van az alapozásra, idővel mégiscsak átbillenti valami őket, és küldetéstudattal áldja meg, hogy aztán előkerüljenek az olyan cheesy dumák, mint az alábbi.

Try not to spill any wine or any national security secrets.

Mázli, hogy a Salvation (egyelőre) azért nem akar komolytalankodni vagy menőzni, a sorozatnak eleve az lehet az erőssége, hogy mégiscsak olyan eseménnyel foglalkozik, ami előfordulhat, vagy legalábbis sokakat foglalkoztat, hogy vajon miképp reagálna a hatalom egy efféle krízis esetén. Egy variációt most megismerünk, és ki tudja, talán az is kiderül, hogy a sorozat sokkal többről szól, mint számítógépes tervezésről. Mert a részeket nem az fogja mozgalmassá tenni.

Semmi extra nem volt a pilot, de mivel nem nagyon volt benne (számomra) negatívum, visszafogottan élveztem, és simán ledaráltam volna az első szezont, már persze, ha nem hajlik el valami elvetemült irányba. Azt persze tapasztalatból tudom, hogy az efféle high concept sorozatok rossz esetben 5-6 részig tartanak meg (The Event, Extant), jó esetben a 2. évad közepéig (Zoo), több általában nincs bennük, de mivel a műfaj, ez a zsáner nincs túlreprezentálva, ezért szívesen nézek hasonlót.

A pilot megnézése előtt egyébként az volt a nagy kérdőjel bennem, hogy mire megy ki a játék? Arra, hogy valamiképp elkerüljék az ütközést, mint az Armageddon-ban (ekkor eléggé véges lenne a sorozat élettartama), vagy beletörődve az elkerülhetetlenbe, alternatív megoldást találnak ki, mint a 2012-ben. A pilotból csak az derül ki, hogy mindkét szcenárió valós lehet, de ha esetleg utóbbit húzzák meg, akkor egy második vagy harmadik szezont totálisan eltérő, érdekes irányokba is el lehetne vinni.

19 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2017. 07. 14. 21:35

Nekem tetszett. Várom a folytatást.

Remélem a love interest csak a történet miatt volt és később nem kap nagyobb szerepet.

winnie - 2017. 07. 14. 21:40

nekem az is elég lenne, ha nem derülne ki, hogy ő a gyilkos…

mivel van elég állandó szereplő, és mindhármójuknak nyilván adnak magánéleti szálat is, ezért tippre ő maradni fog. majd megzsarolják vele.

UPDATE: igen, állandó szereplő a csaj.

zolkó - 2017. 07. 14. 21:41

A pilotot türelmesen végignéztem, hogy nyugodt szívvel kukázhassam. Nekem ez időpazarlás. Amerikai hősök természetesen megmentik a világot majd szép lassan, lesz szerelem, szex, kisebb-nagyobb emberi mulasztások, stb. Az “érdektelen” szónál a szótárban ez a pilot is állhatna illusztrációként.

Crow - 2017. 07. 14. 21:43

Gondolom nem sok értelme lett volna az “ark”-okat belengetni a pilotban ha sosem látjuk őket, én arra szavazok azok csak el fognak indulni, ha a nagy bumm nem is következik be…azt is érdekes lehet kik akarják “titkolni” a dolgot és mi célból, remélem a “ne keltsünk pánikot” szitunál mélyebb a konspiráció :)

winnie - 2017. 07. 14. 21:50

zolkó: ilyen fontos a “megmentő” nemzetisége?:) mondanám, hogy, aki amerikai sorozatot néz, az készüljön fel erre, de ha valaki meg is menti a világot, az nem amerikai lesz, legalábbis santiago cabrera nem annak rémlik, és minden rajta áll.

de, mint írtam, miért mentenék meg a világot? bennem fel sem merült, hogy ez sikerülne. oké, a sorozatnak nem kell véget érnie akkor, elvihetnék bármerre, de amikor prezentálták a bárkás koncepciót, nekem rögtön az jutott eszembe, hogy egy gyarmatosítós sztorit vezetnek fel vele. túl konkrét ez a 160-as szám.

más kérdés, hogy a minőség nem ezen fog múlni.

nzoli17 - 2017. 07. 14. 23:03

Hát nagyon remélem ,hogy nem olyan lesz ,mint a Extant. Ott még a színészek is jók voltak nagyjából(több főszereplő is filmes), és nagyon sokat vártam attól a sorozattól 1-2 rész után, de aztán átment valami olyan össze visszaságba, hogy szerintem a 1.évadot se fejeztem be. Ennek akkor adok egy esélyt így az írás alapján, hátha.

mSO - 2017. 07. 14. 23:42

ezt majd a végén darában…

Ambriel - 2017. 07. 15. 07:03

A téma nem igazán az én világom, de a Muskétások óta hiányzik Santiago Cabrera, úgyhogy miatta muszáj egy esélyt adnom.

heidfeld - 2017. 07. 15. 11:48

Valamikor el kezdem nézni, érdekel a téma. Mondjuk Jennifer Finnigan miatt amúgy is néznem kéne.

harmundo - 2017. 07. 15. 15:03

Kicsit Ironmanes volt nekem ez a pilot, szakállas, borostás, pénzes főzseni, vöröses asszisztens jócsaj, high tech cuccok. Épp csak az Ironman páncél hiányzott. :-)

Amúgy nekem is tetszett, érdekel a folytatás, remélem jó lesz összességében, egyelőre maradok.

Tyberius06 - 2017. 07. 22. 22:26

Nálam még egy rész esélyt kap, de igazából nem tudom mire számítsak tőle. Nyilván a kormány is elgondolkodott a bárka elven, ezért a nagy titkolózás. Egyébként teli van olyan dolgokkal/elemekkel amiktől a falra mászom. Ez a titkolózás mindkét oldalról, a “nincs több titok” szöveg használata stb…
Szóval egyrészről kíváncsi vagyok, másrészről meg amit látok az gyenge eléggé…

Captain Phillips - 2017. 07. 30. 17:52

3 epizod utan szamomra ennyi. Igazabol mar a harmadikat sem tudtam megnezni, annyira unalmas, kozhelyes, negyedrangu szineszi jatekkal, idegesito karakterekkel. Nem fog hianyozni.

hummel - 2017. 08. 03. 09:16

Elég egyértelmű volt merre futnak a szálak a tégla ügyében, de azért így is jól volt összerakva. A bárka létezése sem ért meglepetésként, az első rész óta arra várok, hogy valamikor majd a levegőbe emelkedjen. A bolygó pusztulását elkönyveltem az elején, ami kérdéses számomra, hogy a sakktáblán lévő játékosok milyen káoszt és őrületet generálnak maguk körül.

kpeter - 2017. 08. 10. 17:17

Ez a sorozat rém gyenge. Nem tudom hány évadra tervezik, de szerintem nagyobb kasza lesz, mint egy guillotine.

winnie - 2017. 08. 10. 17:41

sok-sok évadra tervezik, mint mindet:)

Tyberius06 - 2017. 08. 14. 01:22

Vannak benne fogcsikorgató marhaságok. Pl. mindenki értetlenkedve áll a ruszkik acsarkodásán, a nő meg még a pasijának se említi meg, hogy egyébként amiatt pipák, amiről nem beszélhetünk, nem mondhatjuk ki a nevét és soha meg se történt… Mert hogy másnak nem említi az egy dolog, de hogy a pasijának se, akivel már beszélt róla?
A barinő reakciója egy részről okés volt, másrészről sikerült olyan szavakat meg mondatokat a szájába adni, hogy attól már a fejemet fogtam.
Baromi nagy guilty pleasure, majdnem mint a Midnight, Texas, de másrészről meg túl komolyan veszi magát. Aztán megnézem az előzetesét a jövőheti dupla résznek és már most sírok, hogy mindenki kúr majd mindenkivel csak nem a “kijelölt” párjával és vakarom a fejem, hogy annak úgy mi a megmerevedett értelme van…?

heidfeld - 2017. 08. 31. 09:51

Azért az szöget ütött a fejemben, ha titokban építek egy nagy űrhajót, több száz emberem van, akkor miért azt küldöm meteort forgácsolni, aki egy nélkülözhetetlen hajtóművet építhet…
Amúgy a kínaiak csak bingóznak, nem tudva semmiről?
Számomra még a riporter csaj a leginkább értelmes. Ez sok mindent elárul a többiekről…
No, egynek azért elmegy, így nyáron.

Netrat - 2017. 09. 30. 21:40

Van egy kis (nagy…) gubanc a történet technikai hátterével. A meteor kb. 150 nappal a várható becsapódás előtt a Jupiter térségében volt. Ha 150 nap alatt éri el a Földet, akkor másodpercenként kb. 50 kilométerrel kell hasítania (mivel a Jupiter nagyjából 600 millió klickre van tőlünk). Az eltérítésére szánt felküldendő űreszköznek a következő manőversorozatot kell végrehajtania: elindul a meteor irányában, folyamatosan gyorsulva, majd jóval a randevúpont előtt félúton meg kell fordulnia, és — meghajtással a célpont felé — folyamatosan lassulva kell közelednie a meteorhoz. Az útja végén meg kell állnia, és elindulnia a Föld irányába, de úgy, hogy mire a meteor melléje ér, ő is másodpercenként 50 kilométerrel haladjon.
Az egész képtelenség. Ezt nagyon benézték a készítők, vagy inkább egyszerűen szartak bele. Nos, akkor én is a Salvationbe.

Ambrusch - 2019. 08. 26. 13:05

Az nem tűnik fel senkinek, hogy az összeg amiről szó van mennyire nem életszerű?

Könyörgöm 1 vagy esetleg 2 milliárd dollár?

Ez még a magyar költségvetésben sem lenne különösen nagyobb tétel!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz