login |

The Fosters: kezdett az 5. évad – írta nzoli17

2017. 07. 14. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

A Freeform családi sorozatáról nemrégiben írtam egy kisebb kedvcsinálót, amiben az előző évadban elindított szálakról szóltam, és próbáltam előrevetíteni, hogy mik azok a lehetséges hibák, amiket elkerülnék a folytatásban. Egy rész alapján ezekről sok minden nem derült ki, de a szokásos év végi cliffhangeröket lezárták a nyitóepizódban.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ott hagytuk abba tavasszal, hogy Callie elraboltatta magát egy fiatalkorú lányokat futtató stricivel, és Stef próbálja megtalálni őket. Eközben a többi testvér az iskolájuk magánkézre kerülése ellen tüntet a másik anyukával. Illetve, Jesus tudomást szerzett róla, hogy a barátnője terhes volt, ráadásul a fejébe veszi, hogy a testvére, Brandon volt az apuka. A sok gyógyszertől zavarodottan, tébolyultan eltűnik.

Az egyik legnagyobb klisé számomra a sorozatban, a minden (fél)évadzárónál bedobott cliffhanger. Egyszerűen érezhető, hogy a karaktereknek nem fog bántódásuk esni, de ha mégis, akkor is olyan jellegű, amit pár rész alatt kihevernek.

A legelső évadokban még lehetett izgulni a lezárások miatt, mert azok téttel bírtak. Ilyen volt például Callie és Jude adoptálása, a felügyeleti jog lemondása az igazi szülőktől, a jogi hercehurca. Ezek is klisésnek mondható húzások voltak többnyire, de volt bennük a valóságérzet, és a bedobásuk után még részeken át kellett a következményekkel foglalkozni.

Itt viszont Callie elrablása nálam semmilyen feszültséget nem tudott okozni. Oké, mások vagyunk, hiszen olvastam külföldi kommenteket, amikből úgy tűnt, hogy rengetegen izgatottan várták, hogy mi fog történni, nálam viszont semmi újdonságot nem hozott a dolog: sikerült tudatnia az anyjával, hogy hol vannak, ő meg elment érte, és bumm, megmenekültek.

Jesus idegbeteghez hasonló kirohanása sem izgatott túlságosan. Kitombolta magát, szétverte a testvére szobáját, aztán elmondták neki az igazságot: semmi alapja nincs annak, amit gondol. Brandon kicsit haragszik rá, de mivel Jesus beteg, pár rész alatt úgyis kibékülnek. Emellett meg apró kis nézeteltéréseket is megoldottak, mint például Mariana anyjával való kapcsolata, és az iskola megmentéséhez is találtak kiskaput természetesen.

Az azért el lehet mondani, hogy szerencsére a klisékért eddig a hangulat mindig kárpótolta a nézőket, sőt sokat emelt a színvonalon. Viszont be kell valljam, hogy az 5×01 semmilyen hatást nem váltott ki nálam. Lefutották a szokásos feloldási köröket, és ennyi.

Kár érte, mert nem kell messzire visszamenni, például a 4×01-ben is lehetett tudni, hogy senkinek nem lesz baja, és minden megoldódik a végére, mégis annyira feszültté tudták tenni azt a részt, hogy a végén levő feloldásig nem lehetett fellélegezni, és így a hibákkal senki nem foglalkozott. Itt ezt az atmoszférát hiányoltam nagyon, nem tudták megteremteni sajnos.

Egyedül Stef utolsó pár mondatán, amivel lezárták a részt egy képmontázzsal egybekötve, lehetett érezni azt a bizonyos The Fosterses drámai hangulatot.

One of these days you’re not going to be so lucky and I’m not gonna be able to just take you home because they’re gonna be taking your body to the morgue.

És Callie-nek ideje is lenne észhez térnie végre, mert mindig egyre nagyobb és nagyobb hibákat követ el, pedig most már aztán tényleg mindene megvan, amire vágyott.

Remélem, ezzel lezárták ezt a túlpörgetett akciósorozatokba illő sztori vonalat, és visszatérnek a hétköznapi problémákhoz, mert azok révén teremtették az igazi báját, szerethetőségét a Foster család történetének.

8 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2017. 07. 19. 23:52

Sajnos ez a túllicitálás tényleg zavaró tud lenni. Én viszont még mindig szívesen nézem, mert minden érthetetlen “az ág is húzza” típusú konfliktusra jut egy-egy annyira valódi, hogy szinte gond nélkül át tudom érezni az adott karakter helyzetét.

Például Callie buta döntései mellé párhuzamként (és nem mentségként) igyekszem szem előtt tartani, hogy akit nem szerettek megfelelően, mennyire önpusztító tud lenni és folyamatosan feszegeti a határokat, hogy lássa, meddig mehet el. Akkor is mikor látszólag erre már semmi oka, hiszen szerető családban él, ahol normális élete lehetne (nagyjából).

Mivel már a második részt is láttam az évadból, azt is hozzácsapom.

Egyelőre Robert szerepe számomra nagyon felemás. Időnként feltűnik, majd eltűnik, mintha az írók sem tudnák egészen eldönteni, hogy kell-e ide, vagy sem. A második részben ezt a kört többször is lefutottuk és fogalmam sincs, hogy most több szerepet szánnak neki, vagy megint csak bűnbaknak tűnt fel és részekig nem látjuk újra?
(Egyébként ugyanez a lépés másoktól inkább a törődést mutatná, de tőle valamiért még a segítő szándékot is ellenszenvesként próbálják bemutatni. Meg is sajnáltam szegényt, tényleg igyekszik, és én nem is gondolom, hogy akkora hiba lett volna beszélni a tanárral…)

Az összes gyerek közül Mariana az akit legkevésbé tudok tolerálni. Az egyik megmozdulásától a hajam is égnek áll, aztán megmutatják, hogy mennyire meg lehet bántani őt is és közel sem annyira felszínes és önző. Sajnos ezt rendszerint a következő részben rebootolják.

A Jesust alakító színészt továbbra sem igazán kedveltem meg, a többiek hozták a szokásosat.

Ez határozottan nem az a sorozat amit az ember kikapcsolódásként, “csak úgy” néz. Ami biztos, hogy a felmerült problémákat nem szokták félvállról venni. Ettől pedig szép mélységek és magasságok váltogatják egymást. Nekem egyelőre megvan az egyensúly, de megértem azt is, ha valakinek ez túlságosan kileng.

Az eddig felvázolt szálak szerint ebben a fél évadban közelebb maradunk a valósághoz, nem annyira elrugaszkodottak a konfliktusok. Még. Klisékbe óhatatlanul bele szoktak futni itt is (amikor az ikerek szüleit boronálták az előző részben, sikítani szerettem volna, de aztán visszakoztak és őszintén remélem, hogy végleg!!), de amíg ilyen szerethetőek a karakterek és lehet nekik szorítani, addig én inkább az erősségeire figyelek és drukkolok, hogy az írók is fogadják meg a jótanácsot:

“We don’t want you to throw away your past, Callie. We just want you to stop repeating it.”

nzoli17 - 2017. 07. 20. 10:26

Én is szívesen nézem, mert tényleg nagyon emberi tud lenni a sorozat, és még mindig szeretem az egész hangulatát, főleg a karakterek miatt, akik évek alatt egyre jobban összehangolódtak.

Mariana tényleg hullámzó, viszont nekem pont a 2.részben jutott eszembe, hogy van egy ugyanilyen ismerősöm, aki érzelmileg ennyire csapongó, és sokszor idegesítő, de alapjáraton meg nagyon szerethető. Mondjuk az első 2 évadhoz képest rengeteg fejlődött szerintem a karaktere, sokkal felnőttesebb lett, legalábbis korábbi önmagához képest.

Robert karaktere nekem a kezdetektől nagyon tetszik. Persze igaz, tényleg sokszor ellenszenvesnek mutatják,de kell ő callie mellé szerintem, nagyon sokszor helyretette. Mondjuk nem mostanába volt, de a legjobb jelenete akkor volt ,mikor Callienek elmondja ,hogy ne haragudjon Jude apjára ,mert ő se jobb ember,csak egyszerűen szerencsésebb. Utóbbi időben tényleg kicsit jelentéktelennek tűnnik a bedobása, tavaly is ha jól emlékszem annyi szerepe volt ,hogy Callie ügyénél bedobták az ügyvédjeivel, és ennyi. Most a 2.rész végén tényleg sajnáltam , mikor a két anyuka átölelte Calliet, ő meg a háttérben egy erőltetett félmosolyt eleresztett.

Jesusnál úgy érzem nem is a színésszel van baj, hanem ezzel a balesettel teljesen megváltoztatták a karakterét, 4 évig egy mindenkit védelmező, mindig mosolygós, életvidám fiatal volt , most meg csináltak belőle egy totál idegbeteget , akitől már a barátnője is fél jelenleg, és talán sajnálatból van már csak vele.

Nekem aki nagyon kilóg az elejétől kezdve az Brandon. Nem azt mondom ,hogy nem kedvelem a karakterét,de egyszerűen nagyon semleges. A színpadi előadást szerettem ,de azóta nem igazán csinál semmit, meg annyira a színész se szimpatikus.

Jude karaktere talán a legösszetetteb, ugye őt bántalmazták előző otthonában, és rengeteg helyen megfordult , és végig megmaradt egy kedves aranyos kisfiúnak, aki soha nem szólt be senkinek, és tavaly a füvezéssel elkezdte kitombolni magát, ahogy Callie is mondta neki az évadzáróban, minden oka megvan rá ,hogy haragudjon a világra, és megérti ,hogy most ez kijött belőle. De őt valamiért mégis keveset használják, sokszor részekig csak háttérben van pár mondata,és ennyi. Lehet azért,mert gyerekszínész,nem tudom, remélem azért az írók tudnak majd vele mit kezdeni.

Igen, a második résszel megint hétköznapinak tűnnik a sorozat,meg úgy tűnnik egyelőre nem is lesz elrugaszkodott történet, mindenki a saját problémájával küzd.

Második részben már nagyon rendbe volt újra a sorozatnak a drámai hangulata, vegyítve a mosolygós aranyo jelenetekkel, például Mariana, és Lena találkozása az új szomszédokkal. Apropó új szomszédok, őket eléggé aktívan hozták be a rész során, ők tuti sok szerepet kapnak, és a rész végi jelenet is nagyon emberi volt, és valósághűen reagálték le a színészek. Kíváncsi leszek abból mi lesz, először az ugrott be ,hogy Stefnek egy korábbi komoly barátnője, de aztán eszembe jutott ,hogy Lena megismerésénél jött rá ,hogy nem hetero ,szóval ez a szál kilőve.

Nikolka - 2017. 07. 23. 01:32

Már moat sokkal jobban tetszik az új évad, mint az előző. És igen,azért, mert úgy tünik hétköznapibb lesz a téma.
Nekem is Brandon volt akit a legkevésbé kedveltem, viszont az előző évadban az ő sztorija volt a legjobb szeritem, és a mostaniban is egyelőre ők a leghétköznapibbak.
Az új Jesus szerintem eddig nem volt rossz, kicsit magára szabta a karaktert. De ez az új helszet már talán kifog a színszészen. És a nézőn is. Mert tényleg, így ő már egy új ember. Merész lépés volt ez az íròktól.
Szerintem Callie apjával azért ez a helyzet, mert ő is elveszik a sok melléjazereplő között, akik akár részekre a feledésbe merülnek. Pl. Mike sem került elő az új évadban. Jude barátnőjét is néha előszedik.
Judenál én sem értem viszont miért van így háttérben. Rengeteg részben nem szerepelt, mert “épp táborozott.” Sosem értettem ezt.
Az új szomszédok behozását sem értem. Mert biztos érdekesek lesznek, de így is rengeteg mellékszereplő van már.
Én is exre gondoltam amúgy, de az fura lenne, hiszen nagy fia van a nőnek.
Érdekes, hogy Marianaról így írtok. Nekem nagyon régóta a kedvencem.
Calliet viszont már nehezen viselem. Remélem elindul pozitív irányba.
Szóval összességében bizakodó vagyok az új évaddal.

nzoli17 - 2017. 07. 26. 18:33

na a 3.rész egészen kíváló volt. Az évadból a legjobb,meg talán a előző évadban se volt ilyen jó rész. Hétköznapi problémák, reálisan megírva , és minden karakternek jutott játékidő. És végre csinálnak is valamit a karakterekkel. Brandon végre normális fiatal férfiként éli az életét,nem depizik egyfolytában, Callie is igyekszik,az új szomszédok nagyon jók ,az a vacsora többször is vicces volt velük. Mariana se tengődik, fontos szerepet tölt be, és most lesz egy új hobbija is. Jude-ék meg lejönnek a füvezésről, de kiderült ,hogy egy kocka lett belőle :D 1 napja nem tarthatott a fogadás, és este alvás helyett már vette elő a játékot :D Szegény Jesust mostmár komolyan sajnálom, de ez is full életszerű. Rendben volt ez a rész nagyon. Párbeszédek is teljesen valóságosak voltak, nem volt bennük semmi erőltetett,és végre humorosra is volt megírva a legtöbb részük. Csak így tovább.

Nikolka - 2017. 08. 09. 01:36

Na a 3. rész volt az, amiért szerettem a sorozatot. A rész elején a vacsora, a sziporkázó párbeszédekkel. Majd az új szomszédokkal a másik vacsora. Imádtam.

A 4.részben előkerült pár másik/régi szereplő. AJ megviccelése is aranyos volt.

Brandon új csaja viszont idegesítő. Elsőre nem akar semmit. Aztán áthívja szexelni de nem mondja el… aztán tanulni, de szexelnu akar. Azután zenélni, aztán meg ő hiszi, hogy Brandon csak szexet akar tőle?!
Az exéről ne is beszéljünk. Van bőr a képén..

2 új érdekes témát szellőztettek meg. A jaték függőség és a transz szex. Remélem egyik sem megy át tanmesébe!

Callie legalább végre beszélt!

nzoli17 - 2017. 08. 09. 22:06

Vicces, hogy Jude 2-3 része megint sehol sincs, és még csak említés sincs róla. Mindegyik fiatal bulizni megy együtt, de Jude-ról még csak szó sincs,hogy mégis hova tűnt,miért nincs ott a családi vacsoránál stb. Na mindegy, régen is előfordult ,de legalább említették hogy itt meg ott alszik. Elég sok a karakter amúgy, van aki 4-5 részig nem szerepel aztán feltűnnik. Ami nem baj, csak egyszerűen tényleg sok kicsit.

De az évad továbbra is jó így 5 rész után. Teljesen hétköznapi végre. Bár stef megint elkezd nyomozgatni,ami nem tudom hova fog vezetni. Remélem nem fognak túlzásokba esni ezzel, az ,hogy az új munkája kicsit megtörte Lenát az még rendbe volt, de azért ne nyomozgassunk sokat , ha nem muszáj. Családi sorozat nem krimi,még ha ezzel újabb problémát akarnak felvezetni a világ nagy bajai közül.

Nikolka - 2017. 09. 06. 02:45

8.rész után

Észrevettétek, hogy AJ-nek milyen ritka az olyan jelenete amikor valamiért ne kerülne le a pólója?! :)
Jesust egyre jobban sajnálom, viszont egyre rosszabb nézni a szenvedéseit.. Már Emma karakterét is visszahúzza.. Már én is nagyon remélem, hogy javulni fog. Talán tényleg a suli jó hatással lenne rá.
Annak örülök, hogy a lányok végre kibékültek. És annak is, hogy Anna Mike mellett döntött. Még ha inkább az esze miatt is.
Brandon vicces volt, ahhoz képest, hogy ki nem állhattam, ez már a 2. évad mikor az ő szála a legérdekesebb.

Az előző részből meg az volt a kedvencem, hogy komolyan a srác ügy akar kibéküpni qz exével, hogy a bocsánatkérő videón egy idegen lány ágyában fekszik?! Jót nevettem.

Ami még érdekes ebben a sorozatban, hogy alig vannak barátaik a fiataloknak. Persze így is sok a szereplő
Csak hihetetlen. Brandon barátai is eltüntek. Lexi volt, ő sincs. De nem is ez. Hanem, hogy ezek a fiatalok minden szabadidejüket az aktuális párjukkal töltik. Azért nem ez a jellemző a korosztályukra.

Mindenesetre klasszisokkal jobb évad ez mint az előző!

Nikolka - 2018. 02. 02. 23:53

Matt nem elment a keleti partra tanulni?! Vagy most mit csinál itt? Nem értem Mariana problémáját egyáltalán. Min kell neki gondolkozni mikor Matt mindig is a tökéletes pasi volt.

Imádom amikor elmennek szünetre, közben a sorozat ugyantlott folytatódik, de a szereplőknek újhajuk van, ugyanabnan jelenetben. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz