login |

Penn & Teller: Fool Us: kezdett a 4. évad

2017. 07. 17. 19:00 - Írta: CyClotroniC

18 hozzászólás | kategória: kritika, vetélkedő,

Nem hiszem, hogy sokan lennétek, akik bírjátok a bűvészetet és eddig még csak nem is hallottatok Penn & Teller Fool Us című műsoráról. A rutinosabb bűvészek számára készített vetélkedő még 9 epizóddal indult a brit ITV-n 2011-ben, majd 4 év szünetet követően immáron 3 éve zsinórban stabil könnyed szórakozásként színesíti a CW nyári sorozatpalettáját.

A korábbi évadok során winnie már többször is írt a műsorról, melynek a szerkezete és lebonyolítása azóta se sokat változott. A nettó 40 perces epizódok során 4-4 bűvész kap lehetőséget arra, hogy “átverje” a két rutinos rókát, majd minden rész végén Penn & Teller is bemutat nekünk egy-egy trükköt a saját repertoárjukból, hol valami kisebb, jelképes dolgot, hol egy-egy klasszikusukat hozva el nekünk.

A versenyzők bemutatása a megszokott tehetségkutatós ívet követi, rövidke bemutatkozó videó után jön a trükk, majd egy röpke műsorvezetős beszélgetést követően Penn (Tellet nem beszél) értékeli a látottakat. Ha sikerül Tellerrel közösen kitalálniuk hogyan csinálta a bűvész a trükköt, csupán néhány kedves szó, ismertség és a promóció marad a fellépők jutalma. Ha azonban Pennéknek lövésük sincs vagy rosszul tippelnek, a fellépő máris helyet kap Penn & Teller régóta futó Las Vegas-i showműsorában, ami biztosan hatalmas szakmai tapasztalat és élmény lehet a győztesek számára.

A formátum talán legnagyobb buktatója éppen saját szabályaiban rejlik, hiszen nagyon sokszor nem a legkreatívabb, legelegánsabb, legviccesebb, legprofibban kivitelezett trükk nyer, hanem az, ahol a bűvészduó rosszul tippeli meg a trükk mikéntjét. A valamivel több, mint 150 eddigi próbálkozóból úgy 30-40-en jártak sikerrel, de simán emlékszem 5-10 olyan esetre közülük, ahol nem túl elegánsan eljátszottak olyan módszereket is a fellépők, amire egy tapasztalt bűvész biztosan ráharap és valójában egy 3-4. metódussal csinálták meg a trükköt, annak ellenére, hogy Pennék megfejtésével is meg lehetett volna oldani.

Ebben többnyire az a bosszantó, hogy ezzel a kiskapuval éppen a legsótlanabb, legtipikusabb trükkök szoktak élni, míg az olyan elegáns előadások, mint amilyet anno Shin Lim is vitt hozzájuk, van hogy be kell hogy érjék egy hatalmas dicsérettel, pedig sokszor tényleg azok a trükkök ütnek a legnagyobbat, ahol jól ismerik a módszereket Pennék, mégis csak ámulnak, hogy milyen kifinomultan valósítják meg őket.

A Fool Us hátránya és előnye is egyben ez a fajta kettősség, hiszen ritkán “nyernek” csak a legütősebb produkciók, cserébe viszont jóformán minden epizódba jut egy igazán frappáns trükk, ami vagy humorában, vagy újszerű körítésében vagy minőségében hoz igazán emlékezeteset a nézőknek.

Ki kell még emelni, hogy mennyire jól belőtték az arany középutat a megfejtéseknél, ugyanis Pennék többnyire egy-egy frappáns félmondattal jeleznek a fellépőnek, hogy szerintük hogyan is történtek a dolgok, ami ugyanúgy sokat mond mindenkinek, aki jobban elmerült a bűvészetben, viszont nem öli meg a varázslatot azoknak, akik inkább a színfalak mögé leskelődés nélkül élveznék a show-t. A legjobb tehát az, hogy a néző saját maga döntheti el, hogy van-e kedve utánanézni a trükknek vagy sem.

A műsor jellegéből adódóan újoncként bármilyen sorrendben lehet fogyasztani az epizódokat, így be lehet szállni simán a mostani negyedik évaddal is akár, éppen ezért nem árt kiemelni, hogy az első szezonban Hajnóczy Soma bűvész világbajnok révén volt magyar jelenlét is a műsorban.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is Alyson Hannigan vezeti a műsort, aki a szezonnyitóban sokkal kevesebb szerephez jutott, mint azt általában megszokhattuk a Fool Us-tól. Nehéz lenne tehát megmondani, hogy mennyire rázódott bele, de az tény, hogy az S3 alapján Jonathan Ross-nak sokkal jobban állt ez a szerep kezdetekben.

Ugyan a nyitórész nem hozott számomra olyan előadást, amit jó szívvel kiemelnék egy best of listába, de kaptunk kuriózumként egy vak fellépőt, és három olyan klasszikus trükköt is, amik inkább prezentációjukban hoztak újat. Sorozatos aspektusból nem árt megemlíteni, hogy bár Penn & Teller zárótrükkje ezúttal jóval fapadosabb volt a szokásosnál, cserébe a DVR-os amerikai nézőknek nyújtottak segítséget ahhoz, hogy átverjék barátaikat a Jane The Virgin segítségével.

Ha valakit totál hidegen hagy a bűvészet, annak nem lesz sok keresnivalója a műsor körül, ha azonban egy kicsit is érdekel titeket, nagyon nagyon ajánlott adni egy esélyt az egésznek, mert háttértudástól függően egészen mást adhat a Fool Us minden nézőnek. A tapasztalatlanabbak számára egy remek showműsor, jó pár menő előadással, a sokat látottak pedig játszhatnak együtt Pennékkel, megpróbálva kitalálni a trükkök hogyanját.

18 hozzászólás Ne habozz!

JRC - 2017. 07. 17. 20:24

Mindig ad a pluszt a trükknek, ha Penn & Teller is tátott szájjal ámul rajta, de a műsor fool us része engem nem igazán szokott érdekelni. Shawn Farquhar kártyatrükkje még mindig #1.

Több olyan bűvész fellépő is szokott lenni, akik csak a show miatt jönnek, szórakoztatni, mert pontosan tudják, hogy a trükköt minden bűvész ismeri, de mégis van hozzá egy olyan történetük, előadásuk, hogy azon mindenki, még Pennék is csak szórakoznak. Ilyen volt régről pl. Gazzo cups & balls trükkje, vagy a mostani műsorból az első képen szereplő Kayla Drescher is. Tellerrel nagyon szép pantomim, origami showt adott elő, annak ellenére, hogy a trükk lényege nem volt újdonság a “zsűrinek” így nem is nyert.

Alyson Hannigan viszont még mindig rendszeridegen, bár csak kiegészítő szerepe van, de Jonathan Ross sokkal természetesebbnek hatott.

CyClotroniC - 2017. 07. 17. 20:32

Egyébként rendre tényleg azok sülnek el a legjobban, akik úgy fogják fel, hogy előadhatok egy valamit Penn & Teller-nek, ezért is írtam, hogy szerintem suta picit a műsor szabálya, mert nem a legjobbakat jutalmazza, az más kérdés, hogy sokaknak tényleg fontosabb élmény, hogy előadhatnak nekik, mint a hakni.

clegane - 2017. 07. 17. 21:01

a Shin Lim speciel megkapta az awardot.
de szerintem igazából nem az a lényeg a műsorban. a fellépőkre biztos lecsapnak a rendezvényszervezők akkor is, ha simán csak látványos a produkciójuk, úgyhogy ők is nyernek.

winnie - 2017. 07. 17. 21:10

á, a shin lim videó egyszerűen szenzációs, anno egy csomószor megnéztem, de már jó ideje nem láttam. komolyan könnybe lábad tőle a szemem. oké, lehet, hogy az inception zenéje is tehet róla, de az egyik legemlékezetesebb produkció.

holnap végre meg tudom nézni az évadnyitót, a sorozat pedig továbbra is kötelező nyári nézvény.

winnie - 2017. 07. 17. 21:12

maga a műsor egyébként önpromónak is jó, mert például, ha már szóba került, hajnóczy soma semmi olyat nem mutatott, amiről felmerült volna, hogy ne tudnák a nyitját, de az kiderült, hogy érti a dolgát. (bár ezt nyilván a szakma nagyon jól tudta, mert igazából az ő műfajában nem egyszerű elkápráztatni telleréket. mondjuk shin limnek összejött:)

emeric - 2017. 07. 17. 21:19

Nagyon szeretem a műsort, nemrégen daráltam le. Egy alkalommal viszont kicsit nem értettem… Amikor egy páros szerepelt és az egyikük kitalálta, hogy a random néző éppen melyiket húzta a különböző, híres emberes paklinból. Na ott egyértelműen látszott, hogy a társa a bal csípőre tett kezének ujjaival jelezte hogy melyik kártya az. Nem vagyok egy nagy zseni, de azt még én is észrevettem. Erre megkapták a díjat…

Ettől függetlenül jól elszórakozom, és egyetértek, hogy Hannigan sokszor nem nagyon tud mit kezdeni magával.

emeric - 2017. 07. 17. 21:21

Megkerestem, ők azok:

https://www.youtube.com/watch?v=CLILA3E4eJo

arra nem emlékeztem, hogy Mr. Ross-nak mutatták a lapokat.

CyClotroniC - 2017. 07. 17. 21:30

emeric: Ez szerintem pont abba a kategóriába esik, amit fentebb is írtam, mivel adja magát hogy takarásban legyen deck switch, így tippelnek is rá. Utána lehet, hogy azért nem is nézik a kezet különösebben, mert náluk fejben már vége volt a trükknek, mert ha lett volna paklicsere, akkor onnantól csak emlékezetből sorolós az egész.

Papi - 2017. 07. 17. 21:50

olyan jo lenne a haldoklo X faktor helyett ilyen tipusu musort nezni. Komolyan mondom, valaki vegye mar meg a licenszet es csinaljon ilyen musort

byazzz - 2017. 07. 18. 08:24

Az első amerikai (tehát a második) szezon most jelent meg a (német) Netfilxen, amiért is tegnap pont újra néztem, és Shin Lin zseniális :)

lalakov - 2017. 07. 18. 10:51

Nem tudom megunni a trükköket, de a vége amikor a két sztár mutat be és/vagy leplez le egy trükköt, az már egyáltalán nem tetszik. Ha magamtól rájövök, az jó, de ne lőjék már le ők.

winnie - 2017. 07. 18. 20:06

nekem épp ez tetszik. mármint az, hogy mindezt nem úgy teszik (általában), hogy elárulnák a szakmát, inkább kacsintva, trükköt belecsempészve, kifigurázva magukat, stb.

CyClotroniC - 2017. 07. 18. 20:17

Ráadásul rendre olyan trükköknél játsszák ezt el (TrapDoor meg a poharas) átlátszó anyagokkal, ahol amúgy a laikus is tudja, hogy csak egyetlen módja lehet az egésznek, de nem tudják elképzelni sokan, hogy meg is lehet csinálni. Meg eleve nekem azért is tetszik ez az ultraszkeptikus hozzáállása a világhoz Pennéktől, mert vagányabb sokkal, ha egy bűvész ezt felvállalja és nem mágusosdit játszik.

CyClotroniC - 2017. 07. 22. 23:40

Na a mostani adás egész jó volt, az első baromi vicces volt, az utolsó meg skillre impresszív.

CyClotroniC - 2017. 07. 28. 22:14

Megint volt Shin Lim és hát WOW… :O

winnie - 2017. 08. 03. 10:11

áááá, köszi, hozom is fel magam!

Turbo - 2017. 08. 12. 14:33

Ezt az Alyson nevű csajt nyugodtan dobhatták volna, eszméletlen irritáló az állandó szájhúzogatása meg pofavágásai. Eltekintve tőle, a műsor továbbra is rendkívül élvezetes.

cgi - 2017. 08. 20. 14:50

Én szeretem, amikor elmondják, hogy egy trükköt hogyan csinálnak, nagyon zavar, ha nem tudom. De ez preferencia kérdése.

Egyébként az eheti rész első két fellépőjénél Alyson NAGYON vicces volt, nagyon röhögtem rajta. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz