login |

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

2017. 07. 17. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Sokunk gyermekkorának egyik kedvencéhez, a Durrell-könyvekhez nyúlt hozzá az angol ITV és készített belőle 6 részes évadokkal sorozatot. Ebből most a másodiknak lett vége, és már a harmadik is be van rendelve.

A sztori röviden annyi, hogy a 30-as években egy angol család (Durrellék) apuka nélkül, öt gyerekkel elköltözik Korfura ahol süt a nap és olcsó az élet. A Mama és a gyerekek (a legidősebb 23, a legfiatalabb 10) pedig ettől egyénileg mind ki tudnak bontakozni.

Az alapkoncepció az, hogy veszik a könyvek (pl. Családom és egyéb állatfajták) legjobb történeteit, aztán leforgatják őket gyönyörű helyszíneken és díszletekkel. Ezek mellett átívelő sztorikat írnak a kissé módosított karaktereknek. Ilyenek például a család pénzügyi gondjai vagy a Mama szerelmi ügyei. Ezt a három aspektust fogom megvizsgálni tovább után némiképp spoileresen.

Az eredeti történteket kifejezetten jól sikerült átültetni, a lényegük megmaradt, és a karakterek (akikről majd kicsit később) is jól illenek bele. Erre a szellemidézéses rész a remek példa, a készítőknek igazi jutalomjáték lehetett ilyen stílusú dolgot forgatni a sok napsütés és boldogság után. Mi is kaptunk valami extrát azzal, hogy a család többi tagját is belehelyezték, hiszen a könyvben csak Mama és Gerry van jelen.

Ez az aspektus tehát abszolút pipa, technikailag a megvalósítás remek, a történetek szórakoztatóak és frissek, és azzal sincsen semmi gond, hogy nem mindenhol követik betűre a könyvet, minek is tennék, készült már más mozgókép, újat adni jó dolog.

A most hozzáadott részek közül a pénzzel foglalkozót az első évadban is nagyon szerettem, mert mélységet és realitást ad az amugy teljesen tündérmesének tűnő történethez. Miért is lenne minden csodálatos csak attól, hogy valaki Korfura költözik a szegénység elől? Valamiből ott is enni kell, mert a boldogság meg a gyönyörű tájak nem lakatnak jól.

Ez a szál idén is folytatódott, a család piaci próbálkozásai szórakoztatóak, és néhol kifejezetten szomorú pillanatokat szállít, amire aztán gyorsan kapunk mindig valami vidámságot. Ettől kifejezetten sokoldalú szórakozás egy Durrells-rész, nem csak annyi hogy kapunk 40-50 perc napsütést és boldogságot (aki csak azt akar, annak a Hart of Dixie-t ajánlanám).

A Mama szerelmi szála biztos hogy kérdésesebb. Abszolút újítás ez a könyvekhez képest, ott ilyesmiről szó sem volt. Egyszer próbálták meg férjhez adni, de semmi érdeklődést nem mutatott. Itt viszont fiatalabb, szebb, és abszolút ő a főszereplő, a férfiak meg fontosak.

Az első évad Svenről szólt, idén pedig kaptunk egy Hugh Jarvis nevű angolt, aki először rettentő ellenszenves volt, a végére viszont szépen összejöttek a Mamával. Ez egyébként meglepett, amikor először megjelent annyira irritálónak mutatták, hogy azt hittem csak a Mama Spiro vagy Sven felé való terelésére hozták be.

Apropó Spiro. Nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik évadban ő lesz a Mama következő áldozata. Sokaknak a pilot után feltűnt, hogy miért ilyen jóképű, amikor a könyvben egy alacsony, görbe lábú, hordóhasú görög aki meglehetősen rosszul tud angolul. Itt is van családja, és hogyha valóban errefelé mozdul el a történet, akkor abból biztosan sok jó drámai pillanatot ki lehet hozni.

A Mama-Spiro szál egyébként a könyv minden elemével szembe menne, és nyilván sokak szerint teljesen elfogadhatatlan. Nekem viszont úgy tűnik eddig, hogy a készítők amihez nyúltak azt jól csinálták, az írás jó, a karakterek jók, és a filmezés szép. Bármi is lesz, jó lesz.

Végül a karakterekről. A Mamáról már esett szó, őt alaposan átdolgozták. Larry nagyjából hasonlít a könyvbeli alakhoz, ugyanaz a halálosan magabiztos, mindenki mást lefitymáló bölcsész. Talán annyiban kaptunk újat, hogy a család iránti viszonya egy kicsit jobban előtérbe került. Leslie a könyvben nem ennyire buta, viszont itt ez halálosan szórakoztató.

Margo talán a sorozat legnagyobb erénye, a casting itt zseniális, a színésznő remek, es a karakter szállítja a legjobb poénokat. Tenyleg le a kalappal a készítők előtt, ez nagyon el lett találva. Gerry meg kicsit jelentéktelen, elvan az állataival, de valahogy hiányolom azt a nagyon fontos részletet, hogy minden amit tudunk a családról az tőle jön, az ő élményei és benyomásai határozzák meg hogy mi mit látunk.

Összességében egy jól megírt, szépen filmezett, egyszerre mély, feelgood és hangosan nevetős sorozat a Durrells, az egyik legjobb a mezőnyben. 7/10 minimum, és nagyon várjuk már a következő évadot. Annyira sűrű egyébként, hogy ha nem is 22, de 10 részes évadokkal szerintem sokkal jobb lenne.

8 hozzászólás Ne habozz!

sophie - 2017. 07. 17. 15:07

Annyira imádom a 3 Korfun játszódó könyvet,hogy nem mertem belekezdeni. De bíztató az írás. Spiro a regényekben imádja Mamát,jó nem jönnek össze,de emlékszem azon nagyon röhögtem,mikor Gerry ezt kihasználva megtréfálja, hogy Mama meghalt, Spiro meg behajt az árokba.

ayren - 2017. 07. 17. 15:27

Nem, nem, nem! Mama bárkivel összejöhet, csak Spiróval nem. :( Az szörnyű lenne!
És biztosan 23 éves Larry a korfui élet kezdetekor? A könyvek szerint 19, ha jól emlékszem.

Vattacukor - 2017. 07. 17. 17:22

4 gyerek van, nem öt. Larry, Leslie, Margo és Gerry

Natale - 2017. 07. 17. 18:52

@Vattacukor: Jogos, osszesen vannak oten.

@ayren: a konyvbol nekem is 19-20 remlik, de a sorozatban 23, nem? Mintha mondtak volna. Meg jobban is illene hozza, latvanyosan nagyobb a kulonseg korban pl kozte es Leslie kozott.

Tenyleg erdemes megnezni, csak fontos hogy ne pontosan ugyanazt varja az ember mint ami a konyvben van, mert lathatoan nem felnek hozzanyulni dolgokhoz.

galocza - 2017. 07. 17. 21:22

sophie: sok sikert, én lebeszélnélek.

amúgy itt mama sokkal fiatalabb mint a könyvekben + marhára nem voltak pénzügyi gondjaik (az indiai évekből elég jól jött ki a durrell família, ha jól tévedek).
…éééés kb nálam itt el is hasalt a sorozat, hónapok óta nem bírom rávenni magamat a 2. évadra. mert akkor mi is ez? adaptációnak ****. biográfia? még ****abb. én határozottan haragszom.

(casting tényleg jó!)

dinnyemano - 2017. 07. 17. 22:08

Én imádom.
Annyira kevés az ilyen sorozat,
ami értelmes, érzelmes, feelgood,
többgyermekes anyuka a főszereplő, és igen neki is lehetnek érzelmei…
Olyan csodás pillanatok voltak ebben a második évadban is, hogy teljesen meghatódtam. Az évadzáró meg 10/10 volt! A szülések-születések…

A szereplők is mind szeretnivalóak!
Én örülök, hogy nem olvastam a könyveket, így nincs semmi elvárásom.

Várom a harmadik évadot!

Mariann - 2018. 01. 03. 16:38

Nekem kifejezetten tetszett! Bár lehet, hogy túl régen olvastam a korfui sztorikat, és csak rémlenek dolgok😆
Őszintén, nekem bejön, hogy Durrell mama előtérbe került, hajrá egyedülálló szülők, hajrá özvegyek! Szurkolok, hogy ebben a fiktív történetben összejöjjenek… nagyon sok szál utalt már erre! Szórakoztató, bájos, szép, nosztalgikus, csak az epizódokat keveslem, hetekig elnézegetném! Így 3 nap alatt megvolt 😒 (kösz újév)

Lemoni - 2018. 02. 18. 13:18

A szürke téli időszakra tartogattam a darát, nálam nagyon beválik, remek hangulat javító a napsütéses feelgood sorozatozás :)
Tini koromban töménybe’ zabáltam Gerald Durrell könyveit, imádtam a humorát, az állat- és életszeretetét, a stílusát. Ennek a sorozatnak sikerült elérni, hogy nem nyavalygok a könyvtől való eltérések miatt, mert olyan jól megoldották, hogy így is végtelenül szerethető maradt mind a történet, mind a szereplők. Ha netán sajnálatosan véget érne a korfui kaland a 3. évad után, remélem, folytatják Durrell más írásaival, hiszen rengeteg történetet hagyott maga után.
A kis srác, aki Gerry-t játssza, annyira hasonlít Thomas Brodie-Sangsterre, hogy megdöbbentő :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz