login |

The Strain: kezdett a 4. évad – írta Lantaar

2017. 07. 18. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Végre elkezdődött a strigoi holokauszt… és egyelőre legalább annyira vérszegény, mint az odavezető út.

Maga az évad egy soft reboottal kezd, amit egy 9 hónapos időugrással hoztak el. New York (és talán San Francisco) elesett, beállt a nukleáris tél és pikk-pakk náci Németországgá züllesztették az Egyesült Államokat, ahol a strigoiok élnek a menő villákban, míg az emberek karszalaggal megbélyegezve, naponta kötelezően vért adva szenvednek.

Ez nem is hangzik olyan rosszul ugye? Naná, hogy nem, de papíron mindig is jól nézett ki a The Strain (elég csak megnézni a posztereiket), gyakorlati megvalósításban viszont szerintem az egyik legnagyobb kihagyott ziccer a mai tévés felhozatalban.

A sorozat alapjául szolgáló könyv szolid volt, del Toro gyakorlatilag már a Blade 2 óta finomítgatja az ilyen típusú vámpírjait, ráadásul még egy elég szórakoztató színészi gárdát is sikerült összerántaniuk, de egy valamin elbuknak folyamatosan, ez pedig az írás.

Már egy ideje van egy elméletem a sorozatról: a csatorna vezetősége ebben láthatta a The Walking Dead utáni “next big thing”-et, amit hosszú, hosszú évadokra lehet nyújtani, ezért ukázba adták a készítőknek, hogy nem kell elsietni az események alakítását.

Viszont az alapanyag ehhez nem volt elég terjedelmes és az írók sem elég ügyesek, így jóformán mást nem tudtak kitalálni, csak azt, hogy elméletileg hihetetlenül intelligens emberek rendkívül buta döntéseket hoznak és futják a felesleges köröket pusztán azért, hogy ki lehessen tölteni az évadra szánt 10-13 részt.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Esküszöm, ha a felesleges töltelék baromságokat kivágná valaki, akkor az eddigi három évad mindegyikéből lehetne csinálni egy egyenként kábé 2-3 órás pörgős horrort, amit érdemes lenne megnézni.

Sajnos pont ez a hozzáállás áradt a premierből is, annak ellenére, hogy a készítők is tudják előre, hogy ez lesz az utolsó évad. Az időugrással lehet, hogy azt a látszatot keltették, mintha felpörögne a sorozat, de fogadni mernék, hogy Fet és a bandája nem a jövő héten fogja megtalálni az atombombáját, de nem is azután.

Eph meg heteken keresztül fog szenvedni a lázadókkal, mielőtt azok jelentéktelenül elpusztulnak, csak azért, hogy könnyebb legyen a lelke, amikor megint összefutnak a csapat útjai és hátra kell hagynia az elmúlt hónapokban építgetett életét. És Zach… ő már eddig is az egyik legrosszabb gyerekkarakter volt és ebből a magányos, kicsit emós szála sem menti meg, hiába dobál neki jutalomfalatokat a Mester.

És akkor még ilyen apróságokról nem is beszéltem, hogy egy valódi nukleáris tél pont ellenkezőleg hatna és nemhogy blokkolná, hanem inkább megduplázná az UV sugárzást, így még a felszín közelébe sem mehetnének a strigoiok.

Vagy a logikai bukfenceket, hogy két atom után hirtelen átmegy teljes anarchiába az USA 300 millió lakosa, akik szinte kapásból behódolnak a vámpíroknak? Az utolsó évad premierje ugyanannyira buta, mint amilyen az előző 3 szezon volt és úgy látszik, ezen nem nagyon akarnak változtatni már a készítők.

Egyszerűen 4/10-nél többet nem tudok adni a premierre, mert láttunk már sokkal jobb érdekesebb, szórakoztatóbb és logikusabb disztópiákat, amikben a szereplőket is képesek voltak emberire írni. Itt viszont erről szó sincs, Azért mert kapott egy új külsőt a sorozat, attól még nem lett mágikusan jobb. A négy pontból ráadásul egyet kizárólag azért adtam, mert Fet még mindig baromi jó arc.

11 hozzászólás Ne habozz!

Reinhardt - 2017. 07. 18. 20:31

Mar csak azert nezem, hogy Carl-t (tudom, hogy nem ez a neve, de kb ugyanazt hozza) vegre lassam megdogleni.

zolkó - 2017. 07. 19. 08:02

Arra szerintem várnod kell tippre az utolsó részig. :D
A Mester bele akar majd költözni, és a saját apja fogja kinyírni.

Nyomell - 2017. 07. 20. 15:33

Nem tudom elképzelni , hogy azt meglépjék. Eph és Zach család egyesülés lesz majd happy end.. sajnos

Thomas - 2017. 07. 23. 21:18

Én ennyire nem utáltam ezt a kezdést. Jó az új felállás, és az alapozást mindig jó volt nézni ebben a sorozatban. Gondolom most is megy ez majd úgy a 8-9. részig, aztán kapunk valami hihetetlen gagyi lezárást, ahogy szokott lenni.

Thomas - 2017. 07. 25. 21:53

Mondjuk a folytatás már sok jóval nem kecsegtet. Dutch ottragadt a keltetőben, ezzel teljesen kivonták a forgalomból. Eph majd talán az évad közepére megmérgez pár ezer strigoit az ellenállókkal, és akkor mi van? Gus szintén külön utakon fut, annak a szálnak sem látom sok értelmét. Setrakiannal ki tudja, mi van, majd gondolom ő a következő részben jön. A legérdekesebb Fet + Quinlan szála lenne, talán ez hordozhatná a megoldást, de ez meg teljesen kimaradt most. Eddig nem olyan, mintha valami epic finálét készítenének elő, hanem hogy minden szereplőnek kényszerből próbálnak valami saját sztorit írni.

sfefe - 2017. 07. 31. 00:40

Be kellett volna fejezni a 3. evad vegen..
Ez igy mar kicsit baromsag es unalmas kezd lenni…

winnie - 2017. 08. 03. 10:10

sfefe: befejezhetted volna:) tudatosabb döntés, ha a néző hagyja abba, ha már nem tetszik neki vagy unja, mintha megvárja, hogy a csatorna hagyja abba. mert így lehet, hogy még évekig nézheti, főleg, ha mindenki hasonlóképpen gondolkodik, és marad a nézettség.

Thomas - 2017. 08. 12. 21:05

Igaz, most már én is azt mondom, hogy a 3. évad során kaszálnom kellett volna, annyira leromlott. De aztán bejelentették az utolsó évadot, most már nyilván befejezem. De az eddigiek alapján ugyanaz megy, mint a Falling Skies-ban, azt sem volt értelme végigszenvedni. Szétszedik a szereplőket, mind kap valami alibi sztorit, elmegy a nagy része azzal, hogy egymásra találjanak, aztán majd kapunk valami banális, 2 részes lezárást. Az ember azt gondolná, hogy nem esek újra meg újra ugyanabba a csapdába, aztán mégis:)

SASI - 2017. 08. 28. 22:20

A mostani 4×7 azért egész korrektre sikerült szerintem. Ti mit gondoltok?

Jack Bauer - 2017. 08. 30. 16:40

igen, a 7. rész volt eddig a csúcspont, sőt megkockáztatom, ebben volt a legjobb jelenete eddig a sorozatnak.

viszont a The Strain tökéletes példája annak, hogy kell egy sorozatot teljesen elbaszni. most már nagyon pörgetni kellett az eseményeket, hogy vége legyen a 10. résznél mindennek. szerintem túl hamar és egyszerűen le lesz zárva minden, sajnos úgy gondolom, a happy end dübörög majd a legvégén. bár Zacket legalább az első évad óta várom, hogy mikor pusztítják végre el.

Szabó Csaba - 2018. 02. 04. 00:37

2017. 07. 18. 14:50 – Írta: vendegblogger “És akkor még ilyen apróságokról nem is beszéltem, hogy egy valódi nukleáris tél pont ellenkezőleg hatna és nemhogy blokkolná, hanem inkább megduplázná az UV sugárzást”
Még mielőtt ilyen nagy marhaságokat írnál néz utána a fogalmaknak.A magas sugárzási szint a fegyverből származik és nem dupláz meg semmit te…épp ez a lényeg,hogy blokkolja a napfényt főleg ha gyúlékony részeken vetik be és ebből adódóan az is rátesz egy lapáttal. 30 °C-kal is lecsökkentheti a hőmérsékletet. Nem tudom hogy hol tanultál fizikát de biztos hogy megbuktál belőle!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz