login |

12 Monkeys: a 3. évad – írta Szalmi

2017. 07. 19. 18:10 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem gondoltam volna a 12 majomból készített sorozat első pár része, sem a 2. évadjának zárása után, hogy ilyen jól sikerül folytatás, a 3. évad.

Mint ismeretes, a 4. szezonnal zárul a sorozat, s mondanom sem kell, hogy kíváncsian várom, hogy sikerül kikeveredni az események láncolatából és az időben való ugrálásokból, mert eddig tényleg nagyon ügyesen csavarták készítők a szálakat, és emelték egyre magasabbra a szintet.

Amikor elkezdődött a sorozat, az volt az alapfelállás, hogy van egy bázis, ahonnan küldetéseket teljesít a főszereplő. 2043-ban egy kisebb túlélő csoportból James Cole utazik vissza 2015-be, hogy megtudja, mi okozta az emberiség nagy részének a pusztulását, és megakadályozza a katasztrófát. Ehhez egyetlen nyom áll rendelkezésére: Cassandra Railly.

Már ebben is sok lehetőség volt, bemutatták a két idősík szereplőit, ellenfeleket hoztak be, mitológiát gyártottak, megpróbáltak változtatni a múlton, miközben nehézségekbe ütköztek. Néha az akció közben nem is nagyon jutott idő megismerni a karaktereket, csak ide-oda rohangálás volt, egyes szereplők nem kaptak túl nagy hangsúlyt.

Aztán a történet és a részek előrehaladtával a helyükre kerültek a dolgok. A sorozat eléggé cselekményközpontú, nem karakterdráma, de azért mindenkinek megismerjük a múltját. És az események sem csak Amerikára korlátozódnak, Berlin, Párizs, London és Budapest is szerepet kapott.

A tovább mögött 3. évados spoilerekkel folytatom.

A 3. évadra a szereplők szétszóródtak az időben. Ismét Jennifernek jutottak a legjobb jelenetek: a világháború utáni karrierje és a dokumentum ellopásának terve, kivitelezése voltak a csúcspontok. A kislány Jenniferrel már végig is vettük életének szakaszait.

Tetszik, hogy a szereplőknek a tények ismeretében mindig valamelyik oldalra kell állniuk. Az 1. évad elején Ramse kis jelentéktelennek tűnt, majd ő lett az Utazó, akit Olivia szervezett be, aztán a jó-rossz és a barát-ellenség szálak között mozgott, míg végérvényesen szembe nem került Cole-lal.

A sorozatban egy fontos visszatérő elem, hogy a csapat az “A” oldalon áll és valaki a “B” oldal miatt szembefordul velük. Most Cassie és Cole bújócskázott Jones csapatával az időtlen fiúk érdekében.

Pár kérdés is felmerült bennem:

  • Ha tehetnéd, megölnéd-e a gyerek Hitlert. Itt meg is válaszolták a kérdést.
  • Van-e született gonosz? Esetünkben megtudjuk, hogyan is vált gonosszá a tanú.

A másik visszatérő elem, a gyerek a szülők önhibáján kívül szülők nélkül nő fel és majd egyszer valahol, valamikor találkoznak.

Nekem Athan tolvajos része tetszett a legjobban. Ahogy Cassie és Cole belelátnak a problémáiba – hogy például 607 alkalommal próbált megakadályozni egy eseményt – majd beugrik nekik, hogy egy beszélgetésnyire már találkoztak a múltban.

A 10. rész választ adott arra, amit a pilot kezdetén próbált Cole kideríteni.: hogy kezdődött ez az egész? A tények ismeretében a 4. évadban drukkolhatunk annak, hogy sikerüljön változtatniuk a történteken. Hiszen mindenki ezt szeretné a csapatból. Vagy mégsem?

12 hozzászólás Ne habozz!

Ghost - 2017. 07. 19. 18:55

Pár napja fejeztem be, az előző 2 évadot jobban kedveltem, az időmanipulálásban már kár lenne logikát keresni, de továbbra is nagyon jó sci-fi kaland, örülök hogy kaphat még egy lezáró évadot. Viszont a csatornának ez a kísérlete, hogy 2-3 nap alatt lezavarta az egészet, úgy tűnik nagy kudarc volt.

winnie - 2017. 07. 19. 19:05

miért lett volna kudarc? nem nagyon ismerjük a vonatkozó adatokat. igazából ez abból derülhet ki, hogy lesz-e még hasonló.

Faehren - 2017. 07. 19. 19:08

Az Athan-t játszó színész nagyon jó választás volt és az ő része szerintem is az évad legjobbja volt, a zenékkel, alakításokkal együtt. Kicsit gyengén indult nekem az évad, de a végére nagyon összeállt és tetszett. Hiánypótló sorozat szerintem, ami minőségi is.

Ghost - 2017. 07. 19. 19:51

Winnie: Úgy emlékszem volt itt egy nézettségi adat, ami igen alacsony számokat hozott, talán sorozatminimummal, ez alapján nem jött be a dolog. Aztán lehet tévedek, nem követtem hogy a csatornának és a sorozatnak átlagban mi számít jónak.

winnie - 2017. 07. 19. 21:21

ghost: igen, igen, jól emlékszel, ez igaz, de arra célzok, hogy ez a modell biztos, hogy nem a live adatokat részesíti előnyben, hanem a syfy.com-os, vagy más streameseket, amikről nem tudunk, hogy mennyire váltották be az előzetes számításokat.

Narxis - 2017. 07. 19. 21:24

Ez egy baromi jó sorozat, remek dráma, remek humor(pl. Jennifer musical-je vagy Olivia majdnem musical-es magyarázása). Tény, hogy ideje lezárni mert már nem lehet nyújtani de akkor is remek sorozat.

wovbagger - 2017. 08. 26. 14:19

A végére értem, és bár nem daráltam, hanem egyesével néztem végig a részeket, szerintem ez a sori minden évadával egyre jobb lett. Ramsey kiesését mondjuk sajnáltam, és igazából Deacon szereplését kicsit keveselltem. De kifejezetten élveztem, remélem az utolsó évad legalább annyira jó lesz, mint amilyen a harmadik volt.

Harmadik Éva - 2017. 09. 03. 17:15

Félig offtopic, de sose értettem ezt a megölnéd-e Hitlert kérdést? Dehogyis ölném, ugyan ki az, akinek nincs súlyos, személyes elszámolni valója vele, és ennek ellenére megölné? Akkor már miért “csak” és miért pont Hitlert? Ennyi erővel a “ha tehetnéd, agyoncsapnád-e az első cuki kis majmot, ami kimászott a vízből?” sokkal nehezebb, és a következmény szempontjából “hasznosabb” kérdés…

Amúgy ezen a sorozaton afféle most már mindegy alapon rajta ragadtam, noha már az első évad is vasárnap délutáni szunyókáláshoz háttérzaj jelleget öltött… És igazából a harmadik évadban sem változott, leszámítva az utolsó epizódot… Úgyhogy most fura számomra, a “fejlődési” folyamat “hangulatában” kicsit inverz Lost, ott a 6. évad leforgatásától (de legalább megnézésétől) tekintettem volna el inkább, itt meg az évadzáró epizódot megelőzők legtöbbjétől.

Pedig Gaius Baltart szeretjük.

interstate76 - 2017. 12. 06. 14:42

Az első évad elején tetszett a téma, de a hangulat már akkor sem ragadott magával. Ennek ellenére végigtoltam az első és elkezdtem a második évadot, majd akkor kaszáltam el végleg, amikor a 2. évad 3. részében Ramsey-t vissza tudják küldeni 2 nappal az anomália megtörténte előtti időpontra, 1944-be. Az ezt megelőző részben, Cole és Cassy visszaküldésekor még az volt a probléma, hogy egymáshoz képest akár több hónapos csúszással is érkezhetnek (ami be is következett), Ramsey-t pedig nem sokkal később már napra pontosan vissza tudják küldeni?

Tudom, nehéz ellentmondások nélkül megírni egy időutazós sztorit, no de ekkora bakikat talán nem kellene véteni.

Nyugodtan szóljatok, ha én siklottam, el valami fontos infó felett – ez sincs kizárva, nem kötött le igazán.

interstate76 - 2017. 12. 09. 20:06

Bocsi, újraolvastam a kommentem, és a nevek helyesen Ramse és Cassie.

ducquane - 2019. 06. 20. 22:40

A 12 majom 3. és 4. évadához mikor lesz magyar szinkron?

winnie - 2019. 06. 21. 04:47

jó kérdés – lehet, hogy soha? meg fogjuk írni, ha kiderül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz