login |

Circle – Two worlds connected – írta LasDen

2017. 07. 20. 17:07 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Múlt, jelen és jövő. Három különböző év (sőt, évtized), három történet, egy végkifejlet. Ezzel és rengeteg drámával, fordulattal és meglepetéssel kecsegteti az embert az idén bemutatott Circle.

2007-ben Kim Woo-Jin és Kim Beom Gyoon hazafelé tartanak, miután Woo-Jin az állítása szerint idegent látott. Ekkor egy vakító fény kezdi üldözni őket, ami nem sokkal később be is éri kettejüket. Egy alak lép ki a fény mögül, ezzel teljesen megváltoztatva az ikrek életét.

2017-ben Woo-Jin az egyetemen és az életében is próbál helyt állni, normálisan akar élni. Közben Beom Gyoon frissen szabadul a börtönből, ahova az idegenekkel való megszállottsága juttatta. A dolgokat bonyolítja, hogy az ő korábbi incidenseire kisértetiesen hasonlító halál eset történik az egyetem területén.

2037-ben Szöul (Normál Föld) már nem az a szép hely, ahová túl sokan kívánkoznának. A levegő szennyezett, a közrend és az életminőség is mélyponton van. Már csak azok maradtak, akiknek nincs pénze, hogy az Okos Földre, Városba költözzenek.

Az Okos Föld valóságban egy város távol a szennyeződésektől és a káosztól. Egy hely, ahol az Emberi Törődés Rendszer (Human Care System) segítségével már 5.000 napja szabadságban, békében és bűnözéstől mentesen élhetnek az emberek. Kim Joon-Hyuk nyomozó pedig ide szeretne bejutni a saját céljaitól vezérelve.

Természetesen 12 részben nem lehet mind a 3 idősíkra egyenlő mértékben időt szakítani, így a hangsúly a jelenen és a jövőn van. A 2007-es események főleg néhány perces jelenetekben és beszélgetésekben jelennek meg.

Ez egyrészt segíti a sorozatot, hiszen az információk hiányában nehezebb összerakni az eseményeket, másrészről ezekben nem feltétlenül van annyi, hogy hosszabb kibontást érdemeljenek.

Így az epizódok struktúrája végig lineáris vonalat követ. A Part 1 mindig a jelennel foglalkozik, esetlegesen néhány releváns perccel a múltból, hogy aztán egy pofás átvezetővel ugorjunk a Part 2-ra a jövőbe. Így kvázi két cliffhangerrel zárulnak az epizódok. Egyszerű komstrukció, de működik.

És nagyjából ez lehetne az egész sorozat jelszava is. “Működik”. Mert nincs itt semmi olyasmi, amit edzett néző ne látott volna már valahol: a mégsem annyira utópisztikus világ, a rejtélyek vagy a megszállott karakter.

Az írás sem különleges, de kiválóan építenek a részek egymásra, nagyon jó ütemben kerülnek az újabb rejtélyek bemutatásra s oldódnak meg a régiek. Az egyik idősík jól reflektál a másikban történtekre, minden olyan organikus sorrendben következik. Az meg már szinte röhej, hogy minden részben tudják emelni a tétet és valami újról lerántani a leplet, mikor már így is annyi mindenre fény derült.

Nem kikövetkeztethetetlen a történet, de ügyesen rejtegetik a fordulatokat, így az embert magával ragadja. Persze ennek akkor van nagyobb hatása, ha olyan a néző, mint én, hogy egy-egy rész után nem szokott sokat agyalni a történteken. Főleg ha darálásról van szó, akkor még idő sem nagyon van rá, csak sodródni az árral.

A tovább mögött spoilermentesen folytatom.

A karakterek frontján sincs semmi extra vagy különleges, cserébe mindenki korrekten van megírva. Mind a két idő síkon van 3-4 központi karakter, ők a fontosak, a többiek pedig a töltelék. Közülük a legfontosabb Woo-Jin és Joon-Hyuk. Az egyik egy tipikusan az események forgatagában először csak sodródó, majd szép lassan azokon felül kerekedő mindennapi átlagember.

Míg a másik egy kemény, laza nyomozó, aki sajátos módon közelíti meg az ügyeket. Érdekes analógia fut a két karakter szerepét illetően, ami láthatóan, de megbújik az egészben. A motivációik teljesen tiszták és érthetőek, emiatt lesznek igazán kedvelhető, szerethető karakterek. Mindkettő olyasmit akar, amit mindenki ismer és így együtt tud érezni vele.

Szerencsére hőseink többé-kevésbé racionális döntéseket hoznak és folyamatosan a céljuk felé próbálnak haladni. Egész üdítő volt látni olyan szereplőket, akik tudják mit kezdjenek egy-egy információval, eseménnyel, és így nem éreztem azt, hogy hülyeség hülyeséget követne, csak azért, hogy megteremthessék a drámát.

A mellékszereplők pedig szintén elfogadható alakítást szállítanak. Én egy-két emberből kicsit többet is elfogadtam volna, de nincs így sem probléma. Akiből kellett, abból eleget láttunk, és még nekik is jut egy-egy kisebb történet ív, hogy teljesebb legyen a fejlődés.

Amit még a pozitívumokhoz sorolnék az a zene. A fő témát néha nagyon túl tolták, de ezt leszámítva jó zenék szólnak az epizódokban. Bár azért itt-ott túl drámaira vagy érzékenyre vették a figurát.

De persze semmi sem lehet hibátlan, így itt is akad pár dolog. Néha borzalmasan túl tolták a drámai hatást, s ennek köszönhetően néhányszor röheje fulladnak a dolgok. Ilyenkor úgy érezhetjük, mintha egy szappanoperában lennének, ahol egy percig kell hangsúlyozni, hogy itt most valami nagyon fontos történt. Oké, értjük, láttuk.

A sci-fi hiányát is ide lehet venni úgy érzem. Bár a sorozat egyik fele 20 évvel később játszódik, de ez csak néhány dologban látszik. Átlátszó kijelzők, chipek az emberekben és modern dizájn. Ezeken kívül túl sok minden nem utal arra, hogy ez a jövő. Nem igazán érezni azt, hogy micsoda szép új világ ez. Egy kis túlzással, akár a jelen is lehetne.

Ráadásul a készítők képesek a történet késői szakaszában is, csak azért hogy újabb fordulat legyen, a semmiből új karaktereket előhúzni és bemutatni. Nem hiszem, hogy közel a sorozat végéhez arra lenne szükség, hogy valami új tag kerüljön a képbe, akiről nem is tudunk semmit és még csak nem is próbáltak rá korábban utalni. Nem teljesen fair így a játék.

Vannak még olyan apróságok, mint hogy a nagy felfedezés során mi nem látunk mást, csak a szereplők meglepődött arcát. Apró csalás, de meg lehet bocsájtani.

A Circle egy teljesen átívelős popcorn sorozat, aminek nincsenek mélyen szántó üzenetei vagy túlságosan látványos jelenetei. “Csak” 12 óra tiszta szórakozást és kellemes kikapcsolódást kínál egy lebilincseló történettel. Mindenkinek bátran ajánlom, hisz tényleg bárki megtalálhatja azt a szórakozást benne, amit keres.

2 hozzászólás Ne habozz!

LambSkewers - 2017. 07. 20. 17:37

Én az első 2 részt láttam, aztán valahogy a következő héten már nem volt kedvem a 3. részhez. Nem igazán fogott meg 2 rész alatt, sem az alaptörténet, sem a karakterek. Sokan dicsérték, lehet, ha nem hagyom abba, akkor nekem is tetszett volna, de most egész sok jó sorozat van kint és nincs kedvem ismét elkezdeni.

energy - 2017. 07. 20. 18:14

Én 2X belekezdtem de nem érdekes…a 12 rész miatt talán kap még egy esélyt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz