login |

Pilot: Snowfall

2017. 07. 20. 21:45 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Kivételesen nem az érdeklődésem miatt csúszott a kritika, hanem más tartott fel. Mondjuk így is csak a második rész végéig jutottam el az FX drámájából, pedig a téma érdekes lenne, viszont egyelőre úgy néz ki, hogy túltömték az évad elejét.

A sorozata a crack cocain elterjedéséről szól a 80-as években. Viszont az előzetesen sugallt feketék közötti dílerkedés mellett van itt egy CIA kapcsolat, és még vagy kettő komolyabb mellékszál. A probléma tényleg annyi, hogy ebből egyedül a fiatal fekete srác története érdekes.

Persze már most is látszik, hogy összeérnek a dolgok, megvannak a kapcsolódási pontok és főbb konfliktusok, viszont tényleg csak a fűdílerkedésből a komolyabb pénz felé nyitó fiatal az, aki érdekel is. Pedig csak egy sima felemelkedéstörténet, az 1×02 végére az első komolyabb buktatóval, ami miatt szerintem még lecsúszik majd a folytatás.

Amúgy a Snowfall eddigi problémája nagyon tipikus, nem? Mármint mindenkinek van olyan sorozata, amiben sajnálja a bizonyos szálakra szánt időt. Nekem ilyen volt a Game of Thrones, mielőtt kiszálltam, de ott érthetőbb a dolog, itt viszont az elején jobban kellett volna fókuszálni arra, ami érzelmi kötödésre ad lehetőséget a nézőnek, és onnan kibontani a történetet. Vagy a többieket is erősebben alapozni. Így a kettő között leültek a földre.

Mivel peak TV van, és az FX eléggé komolyan áll a sorozataihoz, így nem meglepő, hogy a körítés amúgy remek. Főleg, hogy az egyik készítő John Singleton (Boys n The Hood). Pár gyönyörű kép, izzadt nyári hangulat, és visszafogott erőszak jellemző a Snowfallra egyelőre.

Na jó, még belekötök a zenébe is kicsit. Lehet nem kéne, de a pilot eszméletlen GTA: San Andreas-hangulattal indít, viszont sajnos kevés tényleg ismert számra tellett a büdzséből. Persze a kiemeltebb pillanatokhoz jókat választottak, de a többi dallam eléggé semmilyen lett.

Nem tudom azt mondani, hogy kötelező, de ha javul az egyensúly, akkor még lehet belőle valami. Egyelőre 6/10. Tudom, ez közepes pontszám, viszont itt erősen átlagolásnak kell elképzelni, a 8-9/10 pillanatokat váltják az 5/10-ek.

5 hozzászólás Ne habozz!

Rami - 2017. 07. 20. 22:19

Egyetértek veled abban, hogy inkább csak a fekete srác, Franklin szála az érdekes. A legtöbb képernyőidő neki jut, a készítők valószínűleg őt szánják központi figurának. A többiek sztoriját valóban jobban meg kellett volna alapozni, de így is vannak érdekes arcok pl. Claudia, a fehér kokainbáró vagy a latino, akivel Teddy összeáll (a nevekkel még a 3. rész után is bajban vagyok). Ha ezek a szálak összefutnak Franklin körül, akkor nagyszerű sztori kerekedhet belőle, bár nálam az eddigiek alapján is elnyerte a nyár sorozata címet (a GOT-ot leszámítva). A színészek jól játszanak, de nem emelnék ki senkit (kivéve talán “a fehér kokainbárót”). A fényképezés, a hangulat lenyűgöző és magával ragad. Én ajánlom. :)

danger - 2017. 07. 21. 10:59

Elegge kiemelkedik es foleg azert, mert film hangulata van nagyon.
Nalam eddig 8/10, de en nem is kaszaltam a GoT-ot.

Néma Harcsa - 2017. 07. 21. 18:03

Teljesen jó cucc, a Narcos és a Gomorra persze jobb jelenleg hasonló témában, viszont ez is próbára ajánlott minenkinek, aki azokat szereti. (Ha valami, akkor a CIA-szál muszáj bele, alap-konteó, hogy nyakig benne voltak a crackrobbanásban.)

dzsoker76 - 2017. 12. 16. 09:15

Jó kis sorozat lenne,ha a béna CIA-s szálát kivennék belőle,hogy ne altassa be az egyszerű nézőt.
Egyszerűen teljesen belassítja a sorozatot,nem hiszem el,hogy a készítőknek nem tűnt fel.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 28. 19:21

Remek volt ez a sorozat. Simán lehet a Narcos kistestvérének hívni, pedig nem is különbözhetne jobban annál.
A CIA-s szál szerintem is sokkal gyengébb volt, mint a másik kettő (a feka srác, meg a mexikói család+Oso), de mégis kell ez a szál is, mert így áll össze kerek egésszé. Mondjuk annak a CIA-s fickónak a motivációit nem mindig értettem, de a másik 2 szál meg annyira érdekes volt, hogy simán elnéztem. Franklin elég tökös csávó, simán elhiszem, hogy felépít majd valami komolyabb businesst, ahogy a mexikói csaj is. Bár az uncsitesó még életben van, kérdés hogy neki leesik-e majd, hogy ki állt apuci kinyírása mögött. Ha egyáltalán sikerült megölni.
A fényképezés nagyon szép, és a szubkultúra bemutatása is nagyon bejött mindkét oldalon. Azok a pillanatok meg a legjobbak voltak, amikor a szálak összeértek és láthattuk, hogyan kapcsolódik a 3 szál egymáshoz. Ja és a sorozatban szinte csak noname színészek vannak, de mindenki jól hozza a szerepét.

Nagyon gyorsan lecsúszott ez a 10 rész, gyakorlatilag nézette magát a sorozat. Szerintem az első részek után a színvonal is beállt egy elég magas szintre. A 2.évad már be van rendelve. Remélem addig még sokan felfedezik ezt a sorozatot.

8/10

még egy megjegyzés: én felirattal néztem, de a 9. résznél volt egy fordítói hiba szerintem. Amikor a latino Freddie Mercury beszél arról, hogy Kolumbiából kéne mégiscsak hozni a drogot és a CIA-s csávó mondja, hogy ott a drogpiac 90%-át már Escobar felügyeli, akkor a latino csávó utal arra, hogy a maradék 10% meg a Cali kartellé (“Out of Cali”), de azt valamiért Kaliforniának fordították. Ezt nem igazán értettem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz