login |

Game of Thrones – 7×02: Stormborn

2017. 07. 24. 18:50 - Írta: CyClotroniC

332 hozzászólás | kategória: kritika,

A Chronicle of the Wars Following the Death of King Robert I

A Game of Thrones eheti – stílszerűen egy viharban nyitó – Stormborn epizódja több szempontból sokkal ötletesebb és jobb szezonnyitója volt ennek a szezonnak, mint a valódi. Noha az eddigi 6 szezon során Bryan Cogman-nek is akadtak már botlásai, az továbbra is látszik, hogy biztosabb kezű, kreatívabb író a showrunner párosnál.

Kár lenne olyas fajta alkotói szabadságot és kísérletezgetést elvárni itt, mint amit sok modern drámasorozat megengedhet magának, ez viszont közel sem jelenti azt, hogy a Game of Thrones-nál ne lehetne játszani néhány dologgal, többek közt az egyes epizódoknak adott tematikus keretekkel, amihez korábban is előszeretettel nyúltak már az írók.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Különösebb felvezetés nélkül, kissé sután került szóba Varys lojalitása és napraforgó-politikája Sárkánykőn, ami nem csak annak volt az előszele, hogy a szezon második órájában bizony többeknek kell majd farkasszemet néznie a saját múltjukkal, hanem arra is egy jó példa volt, hogy hogyan lehet egy ilyen tematika mentén tartalommal megtölteni a tanácskozásokat, amit az első epizódnak nem igen sikerült.

Tudjátok már jól, hogy kicsit hiányzik a Game of Thrones korai, hamiskártyás szakasza, ahol több háttérben zajló aknamunkára mi nézők is csak a karakterekkel együtt döbbentünk rá, sokszor csak akkor, mikor már késő volt. Ezzel szemben, most mindenki nyílt lapokkal játszik, tudjuk, hogy a döntően három nagy pólusra szűkült hatalmi játszmában ki milyen lépéseket tervez, ez pedig leginkább a Kisujj-hoz hasonló karaktereket teszi feleslegessé. Vagy ha nem is feleslegessé, de kellően megnyirbálja a lehetőségeit.

Talán ezért is tetszett a legkevésbé Kisujj és Jon jelenete a mostani epizódból, mert az egykori intrikamester tényleg csak fura kéjencnek tűnik a tárgyalóterem peremére szorulva, aki annak ellenére kitálal mindent a Sansa iránt táplált érzéseiről Jon-nak, hogy messze nem kapott akkora köszönetet a felmentősereges akciójáért, mint azt gondolta volna. Kisujj-ban mindig is volt egyfajta játékos, nyílt pimaszság, de mindig szabott azért határt ennek a nyájasságnak, akit pedig látványosan kihagynak a döntésekből és csak a falat támaszthatja, annak nem kéne ilyen magabiztossággal belefordítania az arcát a pofonba.

Dany-ék tanácsterme ezzel szemben sokkal több érdekességet tartogatott. Nem csak Varys állt karakánan a sarkára Dany előtt, de kaptunk abból is egy kis ízelítőt, hogy milyen királynőnek is képzeli majd el a sorozat Dany-t. Egyelőre jó nagy adag határozottságot sugallnak a döntései, és bár Tyrion szavainak visszamondásából is látszik, hogy hallgat az őt körülvevő józan észre, mégis egyértelművé teszi felsőbbrendűségét, ahogyan azt egy uralkodótól el lehet várni, bár Emilia Clarke egy fokkal érettebb alakítással adhatna ehhez egy erősebb gerincet is.

A szövetségeseivel tartott megbeszélés már csak azért is sikerült kategóriákkal jobban a szezonnyitós tervezgetéseknél, mert a rövid jelenet ellenére egész kerek képet festett az összes jelenlévőről. Yara-ék egyessége vagy Elaria bosszútól fűtött teljes inkompetenciája legalább annyira jól átjött, mint az, hogy Olenna még meggyengülten is pontosan tudja, hogy mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Elaria elvakult Lannister-gyűlöletével szemben remek ellenpontokat vonultattak fel, ahogy Tyrion elismerően beszél Jon-ról vagy Sansa Tyrion-ról.

Külön érdekesség még Melisandre felbukkanása, aki most már borítékolhatóan találkozni fog az őt száműző Jon-nal és Davos-szal is és helyzetét tekintve kifejezetten jó húzás volt Varys jelenete után behozni. Technikailag persze nem tért vissza még északra és nem szegte meg Jon feltételeit, de így is azért parázshangulatra számítok majd köztük.

Mel számomra továbbra is azért az egyik legérdekesebb karakter, mert még itt a végjátékban is teljesen egyéni, de nem önös célok alapján dönt. A Shireen-nel történteket nem fogja soha semmi se jóvátenni, de épp azért érdekesek a ballépései, amiért és amilyen úton teszi azokat, ahogyan most sem fordult meg a fejében egy percig se, hogy olcsón megúszva az egészet, visszahajózzon Essos-ra.

Ritkán marad bennem annyi kérdés, mint az eheti Arya jelenetek után. A Pitével való találkozás egyrészt baromira tetszett, bár egyszerre éreztem azt, hogy Maisie Williams baromi jól hozza a régi barátságoktól is teljesen elhidegült, bosszú fűtötte gyilkost és azt, hogy nagyon túljátssza. Egy biztos, múlt héten a Lannister katonáknál sokkal jámborabb, emberibb arcát mutatta, de az is simán benne van a pakliban, hogy a mostani jelenete fényében látjuk csak azt, hogy valójában mi vált belőle és a tábortűz mellett is csak maszkot viselt.

Az biztos, hogy már akkor nagyon éles a váltás, amikor Jon-ról hall először Pitétől, de később a Nymeria-val való találkozása után végleg eldől, hogy északnak fog tartani. Érdekes, hogy Arya kapcsán ez a fajta kettősség itt is megvolt bennem. Egyrészt lehetett úgyis érteni a jelenetet – ahogy mint kiderült a készítők is szánták -, hogy Nymeria, csak úgy mint egykori gazdája túlságosan is szabad ösztönlény ahhoz, hogy ne a saját útját járja. Másfelől pedig az is simán benne lett volna számomra, hogy bár Nymeria felismeri Arya-t, mégsem kötődik már hozzá ugyanúgy, mert Arya mostanra már rengeteget elveszített egykori önmagából.

Mindenesetre jó döntés volt az ifjabbik Stark lányt észak felé küldeni, mert rengeteg lehetőség van a Sansa-val való találkozásban, és kettejük kapcsolatán túl Sansa-nak is érdekesebb lesz így a sztorija, és nem csak Brienne és Kisujj fog majd csücsülni a két vállán, míg Jon vissza nem tér.

Euron nem csak Cersei-t, de azt hiszem a nézők többségét is megajándékozta a Martell-szál rövidre zárásával. Még mindig fáj egy kicsit, hogy a sorozat ennyire nem tudott mit kezdeni az amúgy kulturálisan rengeteg érdekességet kínáló Dorne-nal (Oberyn karakterét leszámítva), így kicsit se fáj a szívem, hogy Elaria-ból és Tyene-ből ajándék lesz, miután a másik két lánnyal saját fegyverük végzett.

Ezt leszámítva viszont azt kell hogy mondjam, sosem sikerült még ennyire semmilyenre csatajelenet a sorozatban. Az éjszakai ütközet miatt eleve csak kaotikus maszatolás zajlott a képernyőn, viszont egy olyan sorozattól, ami egy Hardhome-ot is letett az asztalra, erősen méltatlan volt már csak a hiteltelensége is az egész tengeri ütközetnek. Nem tudom, hogy mi volt a cél, esetleg a meglepetés, de kizárt dolog, hogy ennyire titokban rá tudjon úszni egyik hajó a másikra, ráadásul itt flottákról beszélünk.

Az egyetlen dolog, ami miatt nem mondom azt, hogy jobb lett volna csak hírt kapni az egészről, az Theon jelenete, akit Yara nem csak a védelmezőjeként vezetett fel, alig 10 perccel korábban, de kellően régóta tengődött csak nővére árnyékában ahhoz, hogy kapjon végre valami új impulzust a történettől. A csatával szemben itt mindössze pár vágókép elég volt ahhoz, hogy elképzeljük milyen régi emlékek is törhetnek újra felszínre Theon-ban, mielőtt a vízbe vetette volna magát a múlt démonai elől.

332 hozzászólás Ne habozz!

Garott - 2017. 07. 24. 19:14

Én egyre szomorúbban látom, hogy kész anyag hijján a készítők nem tudnak mit kezdeni bizonyos szálakkal, ezért fogják azt lemészároltatnak mindenkit. Nem volt csavaros, vagy meglepő, csak egy sima szál elvarrás, hogy ezen se kelljen már gondolkodni sokat. Pont mint az előző évad vége.

Hepciás - 2017. 07. 24. 19:21

Garott

Igazából az EGÉSZ hatodik évad szálelvarrós volt. Nézzük csak szépen sorban!

1.Rész: Doran és Trisztán szála
2.Rész: Roose bolton szála
?.Rész: Dothrakiak
8.Rész?: Arya és a botosok
9.Rész: Ramsay, és az egész “rabszolgásdi” odaát
10.Rész: Tirellek, Németh Sándor, Kevan és Tommen vs Cersei

winnie - 2017. 07. 24. 19:32

“nem tudnak mit kezdeni bizonyos szálakkal,”

nem hiszem, hogy ne tudnának, az írókra nem az a jellemző, hogy ne jutna tucatnyi megoldás az eszükbe, főleg, hogy direkt ők kerekítették úgy a sztorit, hogy a mostani állapot jöjjön ki.

egyszerűen csak ilyen döntéseket hoznak. amiket tippre nagyon jó érvekkel alá is tudnak támasztani.

nade - 2017. 07. 24. 19:38

“Euron nem csak Cersei-t, de azt hiszem a nézők többségét is megajándékozta a Martell-szál rövidre zárásával.” XDDD

Remélhetőleg nem kapott mérgezett vágást Euron, és sikerül kézbesíteni a csomagot.

Scared - 2017. 07. 24. 19:40

Jó, amit írtok, én is ezt látom. Még Kisujjt venném ide, akivel látványosan semmit nem tudnak kezdeni, pedig ő az egyik fő intrikus elvileg, de mióta lelökte Lisa-t, semmit nem csinált. A házat fel merném rá rakni, hogy idén ő is meghal. A Vas-szigetek uralkodóival együtt, talán Theon élheti túl.

Arról nem is beszélve, akik szálát teljesen kihagyták, Arianne-Doran-Quentin, Aegon-Connington, Victarion, Rickon..

Az a helyzet, hogy kevés évadot szántak a sorozatra, így most teljesen logikátlan események történnek, sok minden lóg a levegőben, mivel nincs idő kibontani. Ezért tekerem át az epizódok nagy részét.

Viszont a Falon túli jelenetek még mindig erősek, azért maradok, még bízom abban a szálban.

Más szóval az Éjkirályon és Jon-on kívül mindenki hót idegesítő/súlytalan. :D

szyszaa - 2017. 07. 24. 19:44

sokkal érdekesebb, tartalmasabb rész volt az előbbinél, és végre Theon is szerepelt, aminek külön örültem! :)

Rammsch - 2017. 07. 24. 19:47

Nekem valami hiányzott ebből a 2 részből, de meg nem tudom mondani mi… lehet csak amiatt más, mert már nem a könyv alapján megy…

Szerintem én a maradék részt egyben nézem meg inkább, hátha úgy hatásosabb lesz. :)

Skate - 2017. 07. 24. 19:48

Remélem Jaime fogja kinyírni végül Ellariát, sokkal erőteljesen lenne úgy ez a vég, mivel Cerseiből semmi érzelmi reakciót nem vált már ki gyermekei elvesztése. Nyugodtan átadhatná a bosszú beteljesülését a Királyölőnek. Neki jelent valamit Myrcella halála.

Hepciás - 2017. 07. 24. 19:54

Skate

Jaime-nél “Dártvéderi” szolgaságot érzek Cersei irányába. Cersei-nek viszont már régen nem számít Jaime (sem). Lehet így is érnek a végére, hogy Jaime majd jól lehajítja a “Mad Queen”-t.

hallak65 - 2017. 07. 24. 19:55

Számomra olyan az egész sorozat, mint egy zakatoló vonat. Az első évadban megindul és még lassú, nem tudja az ember hova tart, mikor ér oda, ki él, ki hal. Majd elkezd megállíthatatlanul gyorsulni. És most tartunk a végállomás előtt. Mikor már mindenki érzi, hogy le fog szállni. Mikor mindenki tudja, hogy felállt a tábla, megjelent minden játékos. Már csak a pokolnak kell elszabadulnia. Csak pár apró kanyar maradt a végére. Nincs sallang, nincs tétovázás, nincs filler. Nekem nagyon bejön és képes vagyok 1 órával hamarabb kelni, csak hogy még a napom indulása előtt tudjam mi történt.

Hepciás - 2017. 07. 24. 19:56

Rammsch

A könyv felejtős, sosem lesz befejezve. Ez a legmesteribb szadizmusok egyike. Amíg a sorozatból csörög a pénz, addig GRRM egy betűt nem fog írni. Az pedig még 2 év…

Irgum76 - 2017. 07. 24. 19:56

“Az a helyzet, hogy kevés évadot szántak a sorozatra, így most teljesen logikátlan események történnek, sok minden lóg a levegőben, mivel nincs idő kibontani. Ezért tekerem át az epizódok nagy részét.”

ezt aztán jól megmondtad! :D
ha hosszabb és aprólékosabb lenne nem tekernéd???

Matt89 - 2017. 07. 24. 19:58

Az nagyon jól esett, mikor Sansa bevédte Tyriont. Nem mondhatni, hogy nagy népszerűségnek örvend…ha akar még valamit Westeroson az efféle jó vélemény kell, mint 1 falat kenyér. (a fő karakterek közül neki szorítok leginkább, hogy a végén élve megússza)

Kisujj kezd átmenni lúzerbe, az mentené meg a szememben egy kicsit, ha tudná Jon származását és ezzel kavarná tovább Sansát Jon ellen, mivel így ő az egyetlen Ned gyerekei közül, akiről úgy tudják, hogy él.

Theon-t remélem felveszi Gendry.

Missandei jelenete helyett (bár lnem volt gyenge látvány) lehetett volna egy Sanyis vagy akár egy Branes, remélem a Grey Worm szerelmi szál ezzel le van zárva.

Sansa és Dany egoja egyre taszítóbb.
Qyburnben bíztam, hogy megint előáll valamivel, mint a kém filmek elején a karakter, aki az új kütyüket bemutatja. Az egyik sárkány szerintem le lesz lőve kérem…legalább Dany megérzi, hogy azért nem megy ez a hódítás ennyire könnyen.

Öreg Tarly egy nagyobb kérdőjel még, hogy ki mellé áll végül, főleg, hogy Billy Bones beállt a fiának :D
Meggyőző volt Cercei propagandája (ne hagyjuk, hogy Dany nevessen a végén!), de azért Tarly nem az a köpönyegforgató típus.

Euron badass volt, de azért valami nagyobb darab színész azért lett volna jobb, mert akkor lett volna valami “Victarion-os” jelleg is benne.

Arya-nál meg eddig arra tippeltem, hogy évad végén Jaime képében megfojtja Cerceit (és akkor jóslat is pipa többé-kévésbé), de ez a tipp lehet így már nem jön be….

Alexander - 2017. 07. 24. 19:59

Most komolyan…nem azért de…de…áááá.
Szóval az a gond, hogy már megint nehezíteni kellet Dany helyzetén és Cersei-t erősíteni, amit úgy érnek el, hogy na akkor a semiből előjön a Greyjoy óriás flotta és nyer egy csatát, a Martell-eknek meg majd kakukk lesz.

Mint tavaly Arya hasbaszúrós jelenete és utána a hip-hop felépülése. Logika? Realizmus? Minek? Gombhoz a kabátot a rajongók zabálják így is.

kla - 2017. 07. 24. 20:01

Nekem eddig nagyon tetszik az évad. Egyszerre sikerült azt megoldaniuk, hogy legyen egy sebessége a sztorinak, de mégis jusson azért tér a nyugodtabb, beszélgetős jeleneteknek, mint múltkor Sandorék, vagy akár most a – történet szempontjából is persze jelentős – sárkánykői(-kövi?) beszélgetések. Igen, nem tud már ezekben annyira újat, annyira frisset nyújtani a sorozat, mint korábban, de ha az elmúlt pár évek nagy tetőpontjaitól eltekintünk, az átlagos részek szintjén én a 4. évad óta nem élveztem ennyire a GoT-ot. Egyszerűen borzasztó jót tett a sorozatnak a karakterek összefonása és a mellékszálak elvarrása. Nem is csavarokat várok most már (régóta nem), hanem azt, hogy mindenki jusson el a logikus, a történetből következő végkifejletéig, konzekvensen vigyék is végig az eddigi szálakat. És ebben szerintem optimisták lehetünk.

Nem a GoT a televíziózás csúcsa a Peak TV lenyűgöző színvonalú mezőnyében, de ne menjünk el amellett, hogy nagyon-nagyon kevés olyan sorozat van, ami 60+ rész után is kézben tudja tartani a teljes mértékben átívelő sztoriját. A nem a valóságban játszódó drámák közül pedig talán egy sem. Adódnak szerencsétlen írói döntések, persze. De tény, hogy az eddigi évadok során sosem dobtak félre szálakat, minden karaktert végigvittek, évadokra pihentettek sztorikat, ha kellett, de sosem hagyták, hogy végleg a feledés homályába merüljenek a történet egyes részei. (néhány elhanyagolható kivételtől eltekintve, és ezek száma is egyre csökken) Nagyon jó, hogy tényleg előkerülnek a múltbéli ügyek, és nem tesznek úgy, mint sok más sokévados sorozatban, ahol igyekeznek elsunnyogni a korai történéseket. Ez szerintem mindenképp elismerést érdemel, minden időnkénti hülyeség ellenére, és ez az, amiért bizakodó vagyok, ami a hátralevő 5+6 részt illeti.

perszepolisz - 2017. 07. 24. 20:04

Euron túl sok Vikingeket nézett mostanában. Komolyan azt vártam, hogy Ragnar is felbukkanjon, vagy még inkább Floki.
Nyilván hót hiteltelen egy meglepetés a nyílt tengeren, de már az ezer hajó elkészülte is az volt, sajnos ezt le kell nyelnünk.
Egyébként nekem nagyon tetszett a rész, két jeleneten kívül (Szürke Féreg-Missandei és Jara-Ellaria erőltetett hülyesége) minden jó volt.

Irgum76 - 2017. 07. 24. 20:06

nem tudom mér gondoljátok, hogy Kisujj átment szerencsétlenbe
szerintem a tanácsüléseknél bevágott képek nem véletlenül maradtak a vágóasztalon
most figyel, kivár és szerintem már szövögeti a tervét csak még túl sok a változó ha majd helyzetbe kerül nem fog félni meglépni a szükséges lépéseket

fireblade "pistike" - 2017. 07. 24. 20:10

Szerintem nagyon látszik hogy azért írói képességben messze elmaradnak a sorozat írói R.R. barátunktól

Scared - 2017. 07. 24. 20:11

Irgum76

Ha nem össze-vissza kapkodás lenne, hanem jól fel lenne építve minden, mint mondjuk a negyedik évadig, akkor nem tekerném. Sokáig szerettem a sorozatot, nem voltam az a “tipikus” könyves, aki minden hülyeségen háborgott, ami nem olyan, mint a könyvben, de utána annyi minden történt, ami egyszerűen nem illik bele Martin világába. Ez az én véleményem, de sokaknak így is vontatott a sztori, ezért azt is megértem, hogy nem lassították le még jobban. Ha csak a sorozatot ismerném, lehet jobban tetszene nekem is.

Pepemixi - 2017. 07. 24. 20:13

Egyet kell értsek a cikk írójával: frappánsokkal jobb évadnyitó volt ez, mint az előző rész.

Kíváncsi vagyok Arya és Sanciék összetalálkoznak-e útközben? :)
Arya arcát megnézném, mikor rájön, hogy a Véreb él.
Egyébként Arya jelenete jól el volt találva. Sztem is az önmagával való szembenállást láthattuk a képernyőn. Mintha tükörbe nézett volna. Remélem ebből a vívódásból ki tudnak még vmit hozni az írók (mármint h akkor most Észak v Dél, otthon vagy lista, szeretet vagy bosszú. Mondjuk ha hazatérése előtt kinyírnák Jon-t, az végleg betenné nála az ajtót – bár ezt sztem nem húzzák meg a készítők.

Nekem is tetszik, hogy Theon végre megint a maga útját járhatja. Kíváncsi leszek merre sodorja majd az élet/tenger.

Bran nagyon eltűnt…

Az viszont, h most Baelish-t otthagyta Jon (ráadásul úgy hogy előtte még jól meg is félemlítette…
De legalább így megnyílt Littlefinger előtt a játszótér. Kíváncsi vagyok mit kezd el így majd kavarni.

Azéert végre kezd látszani, hogy semmelyik szövetség nem lesz azért annyira egyszerű. Lesznek itt még meglepetések.

Én bizakodó vagyok (bár egy kissé elfogult is) :)

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:14

fireblade

Nincs 10 évük a sztorira, mint R.R.cimbinek. Bár lassan neki se…

Rammsch - 2017. 07. 24. 20:14

Hepciás

Tudom… Martin előbb fog elpatkolni, minthogy befejezze… bánom is én… valahogy már annyira nem érdekel…lehet ez is kapcsolódik, ahhoz a leírhatatlan érzéshez…amiről beszéltem a hozzászólásban.

félOFF:
Egyébként is találok mást magamnak, most épp King Setét torony sorozatát olvasom… 1 bő hónap alatt lepörgettem 4 könyvet a 8-ból… és ez legalább kész… meg jön a mozi film, meg ki tudja mit alkotnak még, mert kezdenek rákapni Kingre a TV-s/filmes emberek.

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:15

Ha követnék R.R. gyorsaságát, akkor protézisragasztó és csirkefarhát társaságában néznénk az utolsó évadot.

CyClotroniC - 2017. 07. 24. 20:17

Irgum76: Hát helyzet az most lesz, ha csak Sansa marad ott, de a részéről már az is egy nagy félrematekozás volt, hogy nem borultak a csata után a nyakába. Ha lesz is valami, szerintem már az is árnyéka lesz önmagának, de hát lepjen meg, én örülnék a legjobban.

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:18

Rammsch

A legtöbb King adaptáció szánalmas, kivéve a Ragyogás, illetve a Halálsoron és a Remény rabjai. De pl. a “Langoliers” a fasírtgolyók támadásával inkább röhejes.

Sempronius89 - 2017. 07. 24. 20:19

Azért az gyönyörű ahogy sokan az MTA tiszteletbeli tagjainak és minden tudás birtokosainak érzik magukat, mert elolvastak 3 remekül és 2 vegyesen megírt szórakoztató regényt.

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:27

Sempronius89

Kö-HÖM

“a más kommentelőkkel vagy a szerzővel való személyeskedéseket, illetve a lenéző reakciókat mellőzd”

bvr - 2017. 07. 24. 20:28

Hát a sorozat nagy része olyan volt mint egy középszerű szavalóverseny (amit a készítők egy kis szex-faktorral gondoltak feldobni, csak az éppen pont a sorozattörténelem egyik legértelmetlenebb szerelmi szálában van…)
Persze mindig van néhány jobb pillanat is, de az írás minősége átlagos vagy inkább az alatti, rendszeresen megtűzdelve kimondottan röhejes mondatokkal. (ha egy sorozat első évada ilyen lenne már a kaszáláson gondolkoznék)
És aztán a zárásra meg a semmiből kirobban egy éjszakai flotta-összecsapás… Amúgy egy butuska kalandfilmbe (ahol nem merülnének fel olyan kérdések hogy ez most honnan? hogyan?) el is ment volna akció-betétnek, de az első évadok alapján többet várnék (hiába tudom én is értékelni Theon jelenetét, vagy hogy ezzel megkezdődött a homokkígyók kiírása)

Amúgy a felmerült “túl kevés évad” kapcsán, 8 évad az minden csak nem kevés (eleve nagyítóval kell keresni azon átívelő sorozatokat, még a legjobbak közül is, amik ne fáradnának el kb három évad után). Itt az elején jól-rosszabbul kb mindent képernyőre akartak adaptálni ami a könyvekben volt (csak éppen pont ennek a regény-folyamnak a sajátosságai miatt attól meg az az érzés lehetett hogy nem tart az egész sehova), amikor meg elkezdett fogyni az alapanyag (már a múlt évadban is) akkor meg stílust váltottak, jól-rosszabbul elkezdték lezárni/kiírni a szálakat, és transzformálni az egészet valamiféle klasszikus straightforward történetmenetté.

ThePoet - 2017. 07. 24. 20:28

“…sosem sikerült még ennyire semmilyenre csatajelenet a sorozatban”
Ennek az állításnak akkor lenne szerintem létjogosultsága, ha ez az összecsapás lenne az egyetlen az évadban. Mivel az előzetesek alapján látunk még idén néhány mészárlást, én Euron támadására úgy tekintek, mint mondjuk a 5×4-ben a Hárpia fiai és a Makulátlanok harcára. Bemelegítés volt, nem más, kicsit felpörgette a sztorit. Ilyen szempontból pedig tökéletes jelenetet láthattunk. A nagy pénzeket pedig tartogassák csak a Lannister vs Dothraki horda csatára, vagy arra, ami északon fog történni a trailer szerint…
Az epizódra én adok egy 8/10-et, jól szórakoztam rajta annak ellenére, hogy a sorozat nem olyan már, mint rég. De gondoljunk csak bele…. hány szériát láthatunk a tv-ben, aminek a 7. évada is böven az élvezhető kategóriába tartozik?

Rammsch - 2017. 07. 24. 20:28

Hepciás

Tudom, de a remény hal meg utoljára…
Pl. az új IT szeptemberben trailer alapján bejövős…
A Setét torony mozi meg azért érdekel, mert a folyatása a könyveknek… csak ugye ahhoz még el kell olvasnom a maradékot. :)

csak, hogy ne legyen OFF:
Sansa és Kisujj stílusa engem is idegesít már…
Illetve valahogy a végén a csata nem jött be, de az tuti, hogy teljesen megborítja az erőviszonyokat…

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:33

ThePoet

Big Bang Theory, Rém Rendes család, Simpsons, igaz ezek mind sitcomok…

Történetvezetős nem sok van…

Amúgy ez az úgymond “baj” a sorozatokkal és ezért jobbak a könyvek, ott nincs színészi szeszély, béna írók stb. hátránya: 10-15 év szüttyögés 1-1 könyvvel…

bvr - 2017. 07. 24. 20:33

Hú, viszont egy pozitívumot kifelejtettem: nagyon régóta most először nem érződött kényszeresen körkapcsolás-jellegűnek egy GoT epizód.

Sempronius89 - 2017. 07. 24. 20:35

Hepciás: Igazad van csak évek után megunja az ember.

A sorozat megpróbálkozok azzal amibe Martinnak beletört a bicskája. Lezárja a sztorit. Majd ha az öreg kiadja az utolsó könyvet akkor sírjunk, hogy ezt így is lehetett volna.

Rammsch - 2017. 07. 24. 20:38

bvr:
Nekem még mindig körkapcsolás volt, csak kevesebb megállóval… :)

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:38

ThePoet

De ne egy agyatlan mega-mészárlás III legyen már, gátnyi hullával…

Csata és csata között is van különbség.

2×09 jó volt.
4×09 Egyik kedvenc részem marad, minden percét imádom az elejétől a végéig
6×09 Látványosabb a másik kettőnél, szórakosztató, Ramsay stílusos… De így ennyi. Még mindig a 4×09 a kedvenc “csatás” epizódom.

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:41

Sempronius89

Ha valaha befejezi… Néha az az érzésem, hogy dafke se fogja. Amekkora szadista karaktereket alkotott, lehet ő így éli ki magát. Itt egy jó sztori, tök érdekes, várjátok a végét mi? Na itt is lesz jövőre…jövőre… BÁHÁHÁHÁHÁHÁ várjátok csak, mert neki se álltam még, sosem fogjátok olvasni. A Biblia mellett ez lesz a másik befejezetlen fantasy…

mmonitor - 2017. 07. 24. 20:41

Eddig ez olyan mint egy körkapcsolás különböző tanácskozások meg beszélgetések között cslekmény meg alig. Ettől még imádom.
Amúgy cersei beszédéről nekem is azonnal a propaganda jutott eszembe, simán beférne a jelenlegi kormányba.

Scared - 2017. 07. 24. 20:41

Az viszont jogos, hogy Martin papa nem könnyíti meg a helyzetet. Gondolom mikor kezdte az HBO, arra számítottak, hogy mire a meglévő könyveket feldolgozzák, addigra Martin halad valamerre. De nem nagyon, lehet ő se tudja mit akar kihozni az egész sztoriból. :D
Ez is fontos szempont és igaz, hogy 7 év után is akadnak jól eltalált jelenetek, epizódok. Hardhome azóta is örök kedvenc, pedig azt saját kútfőből írták. :)

Hepciás - 2017. 07. 24. 20:42

Hepciás

“szórakosztató”

Írás fail, én fail. Előfordul néha…

Rammsch - 2017. 07. 24. 20:45

Csak, hogy borzoljam a kedélyeket…King sorozatának könyvei közt 30 év telt el… Martinnál még csak a fele!!! :DDD

CyClotroniC - 2017. 07. 24. 20:48

Nekem az az egészben a fura, hogy elképzelni se tudom, hogy milyen lehet az, hogy ki tudja hány éve írsz egy regényciklust majd túl öt könyvön beelőz téged a saját műved adaptációja és önálló vizekre evez. Tuti hogy elveszteném a motivációm jó részét, hogy befejezzem az egészet. Az megint más kérdés, hogy ezzel azért lehetett előre számolni.

Az is beszédes az egész sztorit illetően, hogy az első 3 regény kész volt 4 év alatt, aztán az elmúlt 17 év során sikerült 2-t összehozni.

Sempronius89 - 2017. 07. 24. 20:50

Amúgy, hogy a részhez is szóljak.
Ez tankönyvien egy olyan rész volt ami JÓ volt, de azért nem fognak rá sokan emlékezni, viszont aki eddig nézte kaszálni sem fogja ezután a sorozatot. Viszont ha az első évadban megy le “a televíziózás forradalmáról” és egyéb dicsőítő jelzőkről olvashatnánk.

Irgum76 - 2017. 07. 24. 20:55

amikor lementek a kriptába sárkánynézőbe az volt a sejtésem, hogy bone dragont csinált a necromata mester :)
persze GoT világától elég idegen lenne hiszen itt a mágia épphogy csak jelen van de nézés közben ezen nem gondolkoztam

Hepciás - 2017. 07. 24. 21:00

Sempronius89

Magyarul egy steril, tökéletes semmi. A modern dolgok közül rengeteg esik ebbe a hibába, különösen a filmek. Jók, jók, szépek, izgi, szórakoztató, hurrá. 2 év és elfelejtjük. Semmi kult státusz, semmi idézgetés… Ez szerintem szomorú, ahogy az is, hogy hálivúdnak annyira telik, hogy “legyenmán dzsumándzsi felújítás” meg Karib-tenger X.rész.

tibi - 2017. 07. 24. 21:07

CyClotronic: és az a 17 év alatt megjelent két könyv tulajdonképpen csak egy könyv kétfelé bontva.
Én 99-ben olvastam az első két könyvet, 18 éve, Rickonról például azóta semmi hír a könyvekben. Ha a sorozat nem lenne,már régen nem érdekelne a könyv se. De az is igaz,hogy Martin bácsi a tökéletességre törekszik, és a könyvekben valószínűleg nem lesz a maihoz hasonló csatajelenet,ami után az jut az eszembe hogy ez történik ha egy tengeri ütközetben az egyik félnek van radarja.

Shed - 2017. 07. 24. 21:07

A végén a csatajelenethez csak pár másodperc kellett volna. Hogy észreveszik az ellenséges hajókat, elkezdik a kitérő manővereket, de ” Úristen, Euron mennyi hajót csinált, teljesen körbevették a mi 100 hajónkat. Ebből nem tudunk kimanőverezni.”

Ez már elég lett volna.

Másik problémám, hogy Euron ajándékot igért,mint kiderült konkrétan Eleriát, akit a kalózok rögtön felismertek a kajütben, nem is ölték meg. Mondták is, hogy nem az a cél.

Tehát Euron mikor Cerseinek ajándékot igért, akkor tudta hogy A dorniak mikor, hol, hova és milyen hajókkal fognak utazni. És a csata célja az ő élve elfogásuk volt, hogy Cerseinek imponáljon.

Kisujjnak nem tudom milyen dobásai lesznek még. OK, hogy ő vezeti valahol a Völgyet, de azok a lovagok nem fognak a mások elöl elmenekülni, velük már nem tud sakkozni nagyon. Mit tud ott északon csinálni, amivel Sansát sakkban tudná tartani, vagy rá tudná venni hogy mellé álljon Jonnal szemben? Főleg most, hogy Jon végig tök normális volt Sansával, mint egy igazi testvérrel. Sansa is a két részben aggódott miatta, nincs köztük valós, súlyos feszültség.
Eleve azért adta neki oda a hatalmat is, mert teljes a bizalom, Jon elfogadta hogy lehet hogy megöli Dany, és akkor tekerje a kormányt Sansa.

Sztem Sansa nem fogja megfúrni Jont, főleg mert Jont nem öli meg Dany, ő meg hazajön egy csomó sárkányüveggel. Ráadásul ha Sansát választották volna meg, Jon követné. Ezt Sansa is tudja. Mivel lehetne őket egymásnak uszítani? Hogy Jon nem a féltestvére, hanem az unokatestvére?

Sempronius89 - 2017. 07. 24. 21:08

Hepciás: Jó oké mi legyen? Aryát egye meg egy érzelmes egymásra találás végén a saját farkasa mert az csavar, Jont pedig politikája miatt a Deresi trónteremben szúrja hátba Sansa, de cserébe hozzák be új szereplőként Ingvald Snowfieldet, aki egy teljesen elszegényedet északi család sarja viszont az építő Brandon Starkhoz vezeti vissza őseit és Észak tényleg, de tényleg jogos királya vér és születés szerint.

Azt a történetvezetést ami az első 3 könyvben és 4 évadban volt nem lehet a végtelenségig folytatni, ezért nem halad Martin sem a könyvekkel mert nem tudja mi legyen.

Qedrák - 2017. 07. 24. 21:10

Nagyon egyet tudok érteni azzal, hogy most már szinte mindenki nyílt kártyákkal játszik, és ezért kevesebb a meglepetés, a karakterek felültek egy villamosra, ahonnan csak egyenesen előre van út, ki tudja milyen ütközésekkel. A tartaléklángon égő karakterek, amelyek a három pólus körül keringenek (lásd: Kisujj, Thoros, Sanyi, Ellaria, Olenna, Brienne stb., végtelenségig lehetne sorolni) valószínűleg erős ritkításon fognak keresztül esni, mert egyszerűen nem lesz elég játékidő, hogy mindenki szerepeljen.

A csatajelenet tényleg elég semmilyen volt, a vágások is elég gagyira sikeredtek, és bevallom, hogy itt a cgi sem segített a dolgokon. (Nem a minőségével volt elsősorban gond, hanem azzal, hogy milyen jelenetkiegészítésekre használták).

Érdekes, hogy Euront úgy reklámozták, mint valami übertuti főgonoszt. Egyelőre Ramsay stílusossága még körökkel veri, de majd meglátjuk, hogy mit hoznak ki belőle.

CyClotroniC - 2017. 07. 24. 21:11

Hepciás:

Viszont sorozatfronton pont az a trend, hogy egyre több rétegalkotás tud elkészülni, nagyobb a kísérletezőkedv és köszönhetően a streamszolgáltatóknak és az egyre több megjelenési felületnek, szétmorzsolódik annyi felé a nézettség, hogy már megéri eltérni a tömegtermékektől, mert egy szűkebb réteg is hozhat olyan nézettséget, amivel el lehet készíteni 2-3 szezont sok helyen.

Ezért is írtam a szezonnyitónál, hogy bármilyen fura is, de számomra már a GoT a legidősebb szkriptelt sorozat, illetve most, hogy műfajilag egy fantasy eposzban azért nincs annyi lehetőség a megújulásra, főleg miután kitaposott magának egy utat. Ekkora rajongótábor mellett nem az utolsó pár évre fognak kísérletezni, inkább próbálnak több pénzt beleölve növelni a minőségen megmaradva ugyanazon a terepen.

Direkt az HBO-nál maradva, míg egy The Leftovers megtehette, hogy 3 éven keresztül minden évben megújult valamennyit, karaktercentrikus részeket csinált, addig ez a fajta szabadság ebben a műfajban nehezen van benne, ráadásul szerintem a legtöbben még csak nem is várnák el a formai újításokat.

A GoT szerintem egy jó sorozat, ami minden évben tudott hozni legalább egy elképesztően profi és hatásos epizódot, de összességében annyi egyedi és különc cuccal van tele a kínálat, hogy nehéz ezek mellett kiemelkedő kedvencként tekinteni a GoT-ra, kivéve persze a hardcore rajongókat, akik nagyon kötődnek a karakterekhez.

Hepciás - 2017. 07. 24. 21:21

CyClotroniC

“hogy egyre több rétegalkotás tud elkészülni”
“2-3 szezont ”
“számomra már a GoT a legidősebb szkriptelt sorozat”

Itt vannak a bajok. Hiába a jó ötletek, ha 2-3 szezont kapunk összesen. A haláli hulláknál sajnáltam ezt leginkább, sok gagyi sorozat viszont 10.évadot tolja. Kit érdekel a Cobra 11-ből ennyi? Minden rész ugyanolyan, igazából egy kibővített BMW reklám az egész és mégis 1996 ót bohóckodnak. De szintén hosszú volt a vészhelyzet meg a rekszfelügyelő is, amik aztán tényleg “rettentő jók” voltak. Igaz az egy más kor volt, de én örülnék, ha valamelyik őrültebb sorozat hosszabb lenne. 3 sorozat van amit nézek és “hosszabb”, a GoT, az AHS és a TBBT. Mást el se kezdek, mert utálok csalódni, hogy 1 évad és vége, mert “kaszálták”. Olyan kiábrándító!

Aszusz - 2017. 07. 24. 21:23

Nekem alapvetően tetszett a rész.

Dany hozzáállása kissé ellentmondásos. Örülök, hogy Varys kapott legalább pár mondatot, Melnek is örültem, de az, ahogy elvárja, hogy Jon behódoljon, azok után, amit hallott róla, eléggé “agresszív”. Persze nem karakteridegen, ezért sem szeretem annyira Danyt. Remélem, Jon nem fog behódolni, bár azt tudjuk, hogy nem akart ő király lenni… Jon és Tyrion találkozására kíváncsi vagyok, és arra is, hogy Varys mit gondol majd róla.

Sansa viselkedése ebben a részben teljesen rendben volt, bár felnevettem magamban, hogy abban a pillanatban belement, hogy Jon elmenjen, amint kiderült, hogy ő lesz a főnök :D
Kíváncsi leszek, hogy mit kezdenek ezek után Sansával. Hatalmat akart, most megkapta. Nem hiszem, hogy Kisujj nagyon befolyásolni tudja, és nem fogja Jont elárulni, bár nem mindenben értettek egyet, de szeretném látni, ahogy Sansa az uralkodók napi ügyeivel bajlódik. Vajon mennyire vágyik majd hatalomra, ha megtudja, hogy mivel jár mindez? Vajon tényleg jó uralkodó lenne, vagy a képességei alapján inkább csak tanácsadónak jó?

Arya: szerintem jól átjött, hogy annyira el volt foglalva a Cersei elleni merénylet gondolatával, hogy Hot Pie-ra alig figyelt, bár az vicces volt, ahogy hozzáfűzte, hogy sütött egy-két pitét ő is :P
És Jon említésére azonnal döntött, hogy hazamegy, hurrá. Legalább Sansa nem marad egyedül Kisujjal. Arya elvileg átlát a hazugságon, szóval Kisujjnak vele mindenképpen nehéz dolga lesz.

Nymeria:
Ennek a jelenetnek csak annyi értelme volt, hogy elvarrják a farkas szálát, mert a CGI költségvetés nem engedi a farkasok jelenlétét. Ghost sem szerepelt :( Ha van valami, amiért haragszom a sorozatra, akkor az a farkasok teljes mellőzése, és a Stark-gyerekekhez való kapcsolatuk teljes lenullázása. Magyarázhatnak a készítők mindenféle identitásról meg ilyen hülyeségekről, de tény, hogy Nymeria sosem hagyta volna csak úgy ott Aryát az erdő közepén, még azt sem engedte, hogy hozzáérjen. De hát a sárkányok olcsóbbak, mint a farkasok, ez van.

Tengeri csata: az egész bagázs úgy ahogy van, nem érdekel. Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy Theonnal mi lesz.

CyClotroniC - 2017. 07. 24. 21:27

Nálam évek óta trend, hogy az év 8-10 kedvenc sorozatának a fele aktuális újonc. Én kifejezetten szeretem a pár évados, 10-30 részes történeteket, mert bőven van annyi utánpótlás, szóval ezt nem nagyon tudom átérezni :D

Lenry - 2017. 07. 24. 21:30

Theon nem hiszem, hogy gyávaságból ugrott volna a vízbe. ha nekiesik Euronnak, egész biztosan meghal ő is meg a nővére is.
így ő biztosan túlélte, és később még bosszút állhat bármiért

sfefe - 2017. 07. 24. 21:34

Hat ez egyre sza.abb lehet ideje lenne mar lezarni az egeszet…
Az a csata a vegen… mint egy kinai bunyos film…

Hepciás - 2017. 07. 24. 21:38

CyClotroniC

Mert mások vagyunk… Én utálnám-utálom mindig váltogatni, ahelyett, hogy belemerülhetnék, megkedvelhetném az adott sorozatot, színészeket, karaktereket. De én mindennel így vagyok, ínyencség, vagy válogatósság? Magam sem tudom. De valahogy nem megy az “amit elénk dobnak azt nézem” dolog, ez gyerekkori negatív hatása, amikor “amit ad a tévé” volt a műsor, net híján. És néztük a jó gagyi sorozatokat, te jó ég, mai szemmel… Rekszfelügyelő, Kszéna, Meggájver, Herkules, testvérem miatt medicopter, anyám vészhelyzet és harmadik műszak, apám győzike (igaz az nem sorozat), karátok közt, szeress most… Régi rossz idők.

Egyedül a Star Trek szériák többsége, Monk, Lost (igaz az utolsó évadokat már neten) és a Bűbájos boszik amik jó emléknek maradnak meg. Igaz ha újranézem szinte érzem az orromban a vasaló jellegzetes szagát, látom magam előtt a ronda sárga szőnyeget meg azt a tipikus vasárnapdélután hangulatot… BRRRR!

Hepciás - 2017. 07. 24. 21:39

“mint egy kinai bunyos film”

Jackie korai bunyós filmjei viszont jók, azokon rengeteget tudok röhögni. Groteszk, őrült, váratlan… Nem a szokásos unalom… De ez a verekedés itt a GoT-ban nem volt annyira nagyon jó.

Ayrons - 2017. 07. 24. 21:50

Martin a harmadik könyv után elvesztette a fonalat véleményem szerint. 4. és az 5. lényegében egy könyv és nagyon sok helyen már unalmas és időhúzásos az egész. Sőt túlbonyolítja. Túlbonyolítás miatt pedig nem képes haladni. Pedig a történet végére le kell tisztulnia mindennek. Ahogy itt is történik. Martinnak nem a sorozat ártott sőt az tette híressé. Egy interjúba mondta, hogy a kedvét az internet veszi el sokszor. Fórumokon jó páran kitalálták egyes történetszálak és karakterek sorsát és a netnek hála ez már az egész világon percek alatt elterjed , mint teória. De őt ezt zavarja, mert úgy érzi nem eléggé jót talált ki.

Előző rész: 10/9 lett nálam, mivel tipikus felvezető rész volt.
Ez a rész: 10/8.
-1: Szürke és a csaja miatt. Szépek a mellei stb, de nem érdekel a kinyalás meg a szerelmi életük.
-1: Farkasos rész…Tényleg azt vártam ,hogy megegye :D
Amúgy a rész maga rendbe volt. Északiak hülyék mint a seggem de a völgy lovagja is. Ha még a Másokat nem is vesszük figyelembe ott van 3 sárkány. Sansa most örülhet, hogy ő lett a góré. Kisujj 100% hogy meghal itten most. És a sárkányokból én -2-re tippelek. Egyet Cerseik, egyet meg az Éjkirály gyak le.
Töviskirálynő meg mondhatja a kis élettapasztalatait, csak egyedül maradt végül.Sokra ment a túléléssel ha mindenkije meghalt. Tyrionra kell hallgatni meg Varysra azt gond nem lehet. Dany is megkapta Varystől muhahhaha zseniális jelenet volt.
Theont megértem, semmi értelme nem lett volna odarohanni. Így legalább értesítheti Danyt. Homok szukát is mgkapták amit kellett. Euron meg badass nagyon. Szépen összegyúrták a két Greyjoy tesót. Hajó csata is nagyon jóra sikeredett. Ahogy megjelent a zászlós hajó és leugrott Euron az epic volt.
Meleg Pitét jó volt látni. Tarly meg sárkány étek lesz.
Sam-Jorah páros jó volt. Remélem előkerül az obszidián itt. Amúgy mesternek azt kellett volna mondania ,hogy a Trónok harca legyen a könyv címe :D

Alexejevic - 2017. 07. 24. 21:58

Itt már tényleg nincs időhúzás meg karakterépítés. Akit le lehet, szépen letörlik a térképről:D Yara lesz Cersei ajándéka, a Martell háznak és seregnek annyi. Szerintem a következő részben/részekben Olenna és a Tyrell ház lesz a következő, Tarly és a Lannisterek őket fogják leradírozni. És Dany megint egyedül marad majd a rossz döntéseinek köszönhetően, míg meg nem jön Jon…
Nagyon szépen pörgött a rész, elrepült a 60 perc. Minden jelenetnek volt értelme, szerintem pazar epizód volt.
Mondjuk arra a beszélgetésre kíváncsi leszek, amikor a “Nagy teremben” Dany felszólítja Jon-t, hogy térdeljen le, aztán majd mindenki csak pislog, mert senki nem tudja mi legyen:D:D

WhiteWalker - 2017. 07. 24. 22:11

Ez a rész teljesen rendben volt. Tetszett benne , h taktikáznak a különböző hatalmak.A trónok harca sunyulása,és ármánykodása most már igazi harctéri vérrontásba fog kifutni.A fenti fórumtársaimnak megjegyezném, h az első évadban volt egy összecsapás a Lannister és a Stark sereg között, ahol Tyrion már az első percben elveszti az eszméletét, és csak a végeredményre ébred fel…annál sokkal jobb volt ez a tengeri ütközet. Nem tudom eléggé üdvözölni Euron Greyjoy-t, a Vas szigetek törvényes királyát, aki kitörli a homokfattyúkat a történetből.
Missandei és Szürke Féreg párbeszédei a tv történelem legkínosabb jelenetei közé tartoznak, ezzel nehéz is lenne vitatkozni. Így próbálnak mind a két karakternek súlyt adni, csak sajnos egyik sem lesz tőle érdekesebb.Számomra a legérdekesebb Sam és Jorah jelenetei voltak, megérintett, h Sam segíteni akar a volt parancsnokának a fián, és mennyire király lenne, ha vhogy meggyógyítaná Joraht a végső háborúra. Jamie most is arcba kapta Tarly papától, h egy senkiházi királyölő :D

Nézőke - 2017. 07. 24. 22:14

vannak azért jó pillanatok (Missandeiről végre lekerült a szennyes:P..bár mi a rákot tud csinálni Féreggel, rejtély), meg a tanácskozás az asztalnál is, a Deres jelenetek..

de a vége, felháborító. Nem elég,hogy pont sikerül eltalálni éjnek évadján a flotta helyzetét, még Euron hajói is háromszor akkorák lettek,mint a vasflotta. Persze.

S mindezek tetejébe a terminátor Euron,akit hiába kasztráltak tökön és nyakon, meg szúrtak belé hatszor, ereje teljében vágtat tovább.
Mindez megfejelve egy követhetetlen csatajelenettel,és egy elmenekült Theonnal,akit persze nem halásznak és filéznek ki, csak hogy legyen még jogos örökös is a történetben.

..a nap fénypontja a “csodafegyver”, ami annyit jelent,hogy egy vasnyíl repül ki egy nagyobbacska nyílvetőből. Taps.

Csigusz - 2017. 07. 24. 22:27

Hát… a végét nem láttam jönni :D

@Irgum76: én is vártam a zombi sárkányt, de nem gyütt :( :)

ThePoet - 2017. 07. 24. 22:28

Eszembe jutott még egy dolog. Senki ne vegye komolyan, a hiba attól még hiba marad az epizódban. DE! Euron hajója a Silence. Úgy tűnik, nem hiába ez a neve. :D

Brynden Rivers - 2017. 07. 24. 22:28

“egyszerűen csak ilyen döntéseket hoznak. amiket tippre nagyon jó érvekkel alá is tudnak támasztani.”

Vagy egyszerűen csak nem elég jó írók :)

Éveik voltak kitalálni hogy mi lesz ha Dany ideér Westerosra, beköszönt a tél, stb. ehhez képest elég halvány amit leraktak az asztalra.

Randal - 2017. 07. 24. 22:34

CyClotroniC:
Tény, hogy a sorozat beelőzte a regényeket, de már az előző évad előtt elmondták, hogy Martin felvázolta, hogy kivel mi fog történni és hova fut ki a történet, csak ugye regényben még nincs meg, ezért szabadabb kezet kaptak a sorozatban ill. egyes dolgok a könyvben is máshogy lesznek.

Shed:
Simán meg lehet lepni egy hajóflottát éjszaka, a történelem folyamán is eljátszották párszor.

Shed/Aszusz:
Kisujj szerepe érdekes, biztos, hogy fog még kavarni és most nagyon jó lehetősége van rá. Nem hiába örült és ijedt meg Sansa ugyanabban a pillanatban mikor ő lett Észak őrzője, mert tudja mit akar Kisujj elérni.
Simán elkezdheti befűzni a többi nemest, hogy házasítsák össze Sansával, egyesítve Északot Cersei ellen, hisz nagyobb veszedelemnek tartják mint a holtakat. Ráadásul Sansának is tiszta, hogy most a döntéseinek súlya lesz.
Kíváncsi vagyok, hogy az írók megtörik-e ugyanúgy az ő karakterét mint Theonét.

Habár lehet éppen az ellentetje, hogy Kisujj próbálkozik aztán csúfosan bebukik.
A sorozatot ismerve, mindennek megvan a következménye, gyakorlatilag most totális káosz van.

Jonékat is érheti meglepetés, nem biztos, hogy sima útjuk lesz.

Ráadásul Danyéknek se megy olyan könnyen a dolog mint gondolták, szóval lesz még itt kavar rendesen. Nem biztos, hogy olyan békés lesz ez a megérkezés, ahogy Varis is jósolta tűz és vér fog folyni.
Gyakorlatilag a flotta fele elveszett, kb. a dornei segítséggel együtt, a másik fele meg úton van Casterly Rock felé.

Úgy látszik, csak én gondolom azt, hogy Arya nem északnak fog menni, hanem folytatja az útját dél felé és befejezi amit elkezdett?

Cerseinek amúgy így vagy úgy, de annyi lesz és kb. mindenki másnak is, aki hatalmi játékot próbál játszani.
Remélem nem arra fut ki az egész, hogy az összefogás, egymás megbecsülése és a szeretet segít legyőzni a fagyot és a holtakat. :D

Brynden Rivers - 2017. 07. 24. 22:48

Bran száláról:

ha már körkapcsolás volt az évadnyitó, meg ez is felépíthetnék úgy hogy Bran néz szét körbe Westeroson, kivel mi történik.

Néma Harcsa - 2017. 07. 24. 23:04

Fájdalmasan gyengék és szájbarágósak a párbeszédek a sorozat aranykorához (1-3. évad, de még a 4. is) képest, de lehet csak nekem tűnik így.
Amúgy is harmatos, de ha ebben az évaban is lesz egy olyan fél óra, mint a 6X10 eleje, vagy a Hardhome vége, még megéri nézni. Egyébként fejezzék már be az egészet mielőbb.

Hepciás - 2017. 07. 24. 23:05

Mesterekben csalódtam amúgy. Egyszer az egyikük rájött egy gyógymódra, amit azóta ignorálnak, mert később belehalt. Ez igen! Ez olyan, mintha anno a pestis gyógyszerének felfedezője pestist kapott volna, akkor ignoráljuk a gyógyszerét.

A mesterek számomra most a Mézga Család azon jelenetét juttatják eszembe mikor a beszélő kutyával elmegy hozzájuk Géza, a tudósok pedig azon vannak kiakadva, hogy kutya nem tag, vagyis nem szólalhat fel…

Viszont korunk bigott szkeptikus tudósait jól parodizálják. Ezt erősíti meg a könyvcím is… Nem is csodálom, hogy az olyan kreatív elméket, mint Quiburn kizárták, Picelle meg nagymesteri címet kapott…

Samet is úgy zárják ki, hogy csak úgy zörög…

Néma Harcsa - 2017. 07. 24. 23:08

Javítok: Stannis északon is erős volt.

Hepciás - 2017. 07. 24. 23:10

Tetszett viszont, hogy nem a teljes síkvidék áll Olenna mama mögött. Mondom én, hogy az öröklődés nem így működik.

Yara-Ellária “incselkedés”, ugyanolyan hatásvadász dolog, mint anno Loras meg Renly. Remélem Elláriától búcsúzunk még az évadban.

Ebben a részben jelesre vizsgázott Varys, Tyrion, Jaime és Cersei, semmibe nem tudok belekötni.

Lyanna Mormont meg tiszta Wednesday Addams hatást kelt…

Jon és Kisujj… Kisujj “dezsávű”, anno Ned folytogatta így, mikor a “megyünk Cat-hez” után irány a bordély…

Néma Harcsa - 2017. 07. 24. 23:12

(És egyelőre Sandor karakterének még most is sikerül jó tőmondatokat írni szerencsére.)

elektro - 2017. 07. 24. 23:20

Itt még alaposan megkeverhetik,a dolgokat nekem egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy Sansa veszi majd át Cersei helyét és addig rendesen keverhetik a lapokat még odáig eljut. Ha tippelnék a második záró évad végére kerül oda, mint a Vastrón tulajdonosa. Ő szabadon ügyködhet, még a többiek vagy elesnek addig vagy nem lesz mögöttük erő. Így Kisujj és Arya is szerephez juthat Sansa mellett a továbbiakban.

baggio - 2017. 07. 24. 23:59

Egy momentum említését nagyon hiányoltam a cikkben és a kommentek között, ez pedig hogy Kisujj és Jon beszélgetése ugye Ned szobránál (és hamvainál) történt, ami meglehetősen jól érzékeltette, hogy mennyi idő is telt már el az első évad óta (“seems like a lifetime ago”).

kampec - 2017. 07. 25. 00:04

Úgy látszik már mindenki elfelejtette, hogy Nymeriat Arya úgy zavarta el, hogy megmentse, kővel dobálta meg ilyenek, hogy ne jöjjön vissza. A farkas nem tudta, hogy ezt azért teszi, mert meg akarja menteni ő azt tudja, hogy elzavarta magától. Ezzel együtt kizárt, hogy már soha többet nem fog felbukkanni, számíthatunk rá, mint deus ex machinaként Aryat kimenteni egy necces helyzetből. Sajnos totálisan kiszámíthatóvá kezd válni az egész sorozat, mi most az új évad előtt darálva néztük az előző kettőt, napi 1-2 részt nézve, így friss emlékekkel állítom azt, hogy ahogy hagyták el a könyv cselekményét úgy csökkent a színvonal folyamatosan.

Mennyire béna már az, hogy a teljesen felesleges Missandei Szürke Féreg szerelmi jelenet időben hosszabb, mint az azt közvetlenül megelőző fő haditanács ahol Westeros elfoglalását tárgyalják ki (az odateleportált illetékesekkel természetesen).

Gyakorlatilag első néhány évadhoz képest, mintha egy teljesen más sorozat lenne már, ha ilyen színvonalon készültek volna az első évadok kötve hiszem, hogy ennyire sikeressé vált volna.

Mark Bolt - 2017. 07. 25. 00:22

Nem tudom min fanyalogtok, Daenerys kontaktusba lépett a westerosi szereplőkkel, soha korábban elő nem fordulható párbeszédeket láttunk, egyszerűen ittam minden ilyen jelenetet.

Ez nálam egy 10/10-es rész. Vagy legyen 8/10, na. Ezt onnan tudom, hogy tapadtam a képernyőre, és agyonizzadt pólóban álltam fel a fotelből. Talán csak a a töketlen srác szexjelenetén sóhajtottam, hogy kicsit több infó mint kéne. Viszont van egy olyan üzenete, hogy egy impinek is lehet jó nője ha jól nyal szal abszolút értékelendő. Nem mindig a nagy farkú srácoké a jó nő! :D

Mark Bolt - 2017. 07. 25. 00:23

Ja, Arya tiszta Hosszú Katinka. Ahogy ott ül a kocsmában és beszélget a Pitével és akkora változáson ment át az eltelt években hogy szinte félisteni státusza van, az kb. olyan mint mikor Katinka elmegy megmosni a lábát a strandon és hozzászól egy kövér kis hülyegyerekhez. :D

bulkin - 2017. 07. 25. 00:39

Szerintem nem hagyják el a könyv ívét. Mármint tudom, nincs megírva, de az öreg (Martin) már tudja mi lesz a történet vége, csak nem írta még le. Vagyis a főbb események adottak, csak most nincs könyv, amit szolgaian lehet másolni.

Úgy tudom elképzelni, hogy a fontosabb pontokat, és a végkifejletet ismeri a Beniof-Weis kettős, csak mostantól a sarokpontok közti cselekményeket írják ők. Martin biztos nem vinne bele ilyen baromságot, hogy pikk-pakk építenek ezer hajót, de gondolom a hajócsata, és hogy a Dorne szál így lesz elvágva, az adott volt.

Másrészt fentebb írta valaki, már nagyon nincs helye az intrikának, a felesleges játékosok kiestek, a maradék bábuk mozognak. Ezzel egyet értek, azzal együtt, hogy továbbra is azért erős a got, mert okozhat meglepetést. Mi a garancia arra, hogy Danny nem bukik el, vagy Arya nem hal meg? Ha Tyrion meghal, és olyan részt raknak mellé, mint a Hodor volt, az vajon mekkorát ütne?

Szóval én még nem temetem a Game of Thrones-t :)

Néma Harcsa - 2017. 07. 25. 00:44

@Bolt: jaj, hát hogy vannak megírva azok a párbeszédek? Csapnivalóan.
Arya-é és Hot Pie-é jó volt, mivel nem igazán volt párbeszéd (szóval Sandor-szerű), a többi mehh. Nem tudom, hány beosztott író felelős a dialógokért, de valami nem stimmel egy ideje. A minimál szöveges jelenetek emlékezetesek.

Néma Harcsa - 2017. 07. 25. 00:48

(Lásd 6X10 első fél óra. Nem a szövegek miatt jó.)

Csimpilota - 2017. 07. 25. 00:51

Randal:
szerintem se fog északra tartani Arya, visszafordul.
Mint ahogy mondta, “That’s not you”. Mintha már nem tartozna északhoz, túlságosan elsodorták az események. Nem egy Stark kislány, aki fakarddal játszik az erdőben. Már évadokkal ezelőtt lemondott a családi “idillről”, helyette egy küldetést választott, és visszatér a kis assasin énjéhez.

bela43nj - 2017. 07. 25. 06:31

Garott – 2017. 07. 24. 19:14
Én egyre szomorúbban látom, hogy kész anyag hijján a készítők nem tudnak mit kezdeni bizonyos szálakkal, ezért fogják azt lemészároltatnak mindenkit. Nem volt csavaros, vagy meglepő, csak egy sima szál elvarrás, hogy ezen se kelljen már gondolkodni sokat. Pont mint az előző évad vége.

pont így gondolom én is!

wizard1986 - 2017. 07. 25. 07:12

Randal és Csimpilota:
Én is ugyanúgy értelmeztem az Arya szálat, mint ti, ez a lány már nem északhoz tartozik.
Majd talán a végén hazatérhet, ha lezárja az assassin küldetését és megnyugszik, de ha fogadnom kellene, nem ez lesz a sorsa.

Aszusz - 2017. 07. 25. 07:22

wizard1986:
“Én is ugyanúgy értelmeztem az Arya szálat, mint ti, ez a lány már nem északhoz tartozik.”

Pedig dehogynem. A farkas csak azért nem ment Aryával, mert túl nagy lett volna a CGI költségvetés. Arya mindig is Északhoz tartozott, de legalábbis mindig Jonhoz tartozott, őhozzá megy haza.
A farkasnak meg kerítettek egy olyan sztorit, hogy úgy nézzen ki, mint ami el van varrva (és a jövőben nem kell rá költeni) és belemagyarázták azt, hogy nem megszelidítendő háziállat, mint ahogy Arya sem az. Persze, hogy hülyeség.

Egyébként nagyon sokan vélekednek úgy, hogy Arya most már csak egy hideg gyilkos, ez a sorsa, menthetetlen, stb. Érdekes, hogy én az egész kiképzést mindig is teljesen másképp fogtam fel: nagyon sok olyan hasznos képességet sajátított el, ami (számomra) azt jelenti, hogy remek uralkodó válna belőle. Nyelveket beszél, felismeri a hazugságot, és nem ijed meg az erőszaktól sem. Törődik a kisemberrel, hiszen egy volt közülük nagyon sokáig. (a könyv szerint a háztartás vezetéséhez és a matekhoz is jobban ért, mint Sansa).

Pepemixi - 2017. 07. 25. 07:53

@Csimpilota és mások, akik szerint Arya Délnek megy:

Jogos, amit mondtok, eléggé félreérthető volt az a mondat Nymeria felé. Kíváncsi leszek merre tovább…

ayren - 2017. 07. 25. 07:56

Matt89
“Theon-t remélem felveszi Gendry.”

Ja, aki 2-3 évada evezget a tengeren. :)

Aszusz - 2017. 07. 25. 08:10

kampec: “Sajnos totálisan kiszámíthatóvá kezd válni az egész sorozat,”

Én azért ilyenkor mindig megkérdezem, hogy akkor most pontosan mi is fog történni, ha ennyire kiszámítható? Nem nagy vonalakban, hanem részletesen, sorrendben, pontosan. Ki hal meg legközelebb? Dany mit fog mondani Jonnak? Évad végére Dany vagy Cersei győz (vagy egyik sem)? Ki ül majd a végén a Vastrónra (ez szerintem nem evidens, bár le lehet szűkíteni néhány karakterre)? Ki lesz majd Deres ura? Mi lesz a végén Sansával/Aryával/Brannel/Theonnal/egyéb fő karakterekkel? Ki éli túl és ki nem? Ez még ezen a ponton sem egyértelmű és kiszámítható. Utólag persze könnyű azt mondani, hogy semmi meglepetés nem volt, és kiszámítható az egész.

Mert nagy vonalakban már az első évad után meg lehetett jósolni: Dany sárkányai majd megnőnek, és visszajön Westerosba, Jonról kiderül, hogy Lyanna fia (én ezt az első évad második része után megmondtam, még a könyv olvasása előtt), A Starkok szétszóródnak, tanulnak, majd újból erőre kapva összejönnek, a Walkerek jönnek, sokan meghalnak, háború lesz, majd nehezen győznek.

Azóta sokkal több részlet kiderült, a sakktábla kitisztult, persze, hogy nem lesznek már olyan típusú meglepetések, mint az első néhány évadban. Imádom a könyveket, de szerintem még a maradék könyvekben sem lesz túl sok fordulatos esemény legalábbis olyan nem, amit ne lehetett volna előre megjósolni. Főleg, hogy tele van utalásokkal. Ha ezeket az ember észreveszi és helyesen értelmezi, akkor túl sok újat nem fog már mondani.

Én a magam részéről nem a meglepő fordulatok miatt nézem a sorozatot. A kedvenc könyveimet is képes vagyok sokszor elolvasni, még Agatha Christie krimiket is, pedig pontosan tudom, hogy ki a gyilkos. Engem a megvalósítás, a célhoz vezető út érdekel; az, hogy tudom, mi a cél, csak segít abban, hogy a részletekre figyeljek. (ezért nem vagyok spoilerérzékeny sem, bár direkt nem szoktam rákeresni)

winnie - 2017. 07. 25. 08:12

“Utólag persze könnyű azt mondani, hogy semmi meglepetés nem volt, és kiszámítható az egész.”

igen, itt a kulcs. hogy utólag. amellett, hogy tényleg nem a kiszámíthatatlanság tesz valamit jóvá. de tényleg, utólag egy krimisorozatban is azt hiszi az ember, hogy tudta, hogy ki a gyilkos, mert a 4 szereplő mindegyikére gondol menetközben, és a végére az marad meg benne, hogy gondolt a gyilkosra is. itt is sok minden történhet, és bármi történik, ha az embernek megfordul a fejében, akkor utólag igazolva fogja érezni magát. de én sem hiszem, hogy ez lenne a lényeg.

CyClotroniC - 2017. 07. 25. 08:43

Aszusz: ha csak az van, hogy drága a CGI farkas, akkor hozzá se nyúltak volna. Nymeria eddig is bőven el volt varrva, még azok számára is akik hittek abban, hogy életben van.

Asszem - 2017. 07. 25. 08:53

Én azt hittem Euron Tyriont szánja ajándéknak. Elaria max egy elbűvölő ráadás lehet, de ha Cerseit igazán szeretné meggyőzni, az egy élő Tyrion átadása lenne.

Malachi - 2017. 07. 25. 09:10

jó volt ez, korrekt rész. mondjuk a Ser Jorah/vacsora vágásért szívesen adnék egy tockost valakinek. atyaég.

Aszusz - 2017. 07. 25. 09:23

CyClotroniC: Nem tudom, nekem nem volt elvarrva. Gyakorlatilag mindig, amikor Arya a Folyóvidéken kószált, arra vártam, hogy mikor találkozik újra a farkasával. És szerintem nem voltam egyedül. Ha elhagyja a Folyóvidéket (akár Északra, akár Délre), már nem fog szerintem visszajönni, szóval most kellett találkozniuk, hogy ne legyen a nézőknek (vagy ezek szerint a nézők egy bizonyos részének) hiányérzete. De hosszú távon képernyőn tartani nem tudták volna a költségek miatt. Annyit tehettek volna, mint Szellemmel, hogy elvileg ott van, de sose látjuk, az sem lett volna jobb, így is elegen háborognak, hogy Szellem mintha nem is létezne. Úgy tudom, ebben a részben lett volna egy jelenet Jonnal és Szellemmel, de végül kivágták. Tényleg szeretném tudni, hogy készre csinálták a jelenetet (ebben az esetben a BluRayen még rajta lehet, mint kivágott jelenet), vagy csak felvették, de nem fejezték be az utómunkákat.

Tekintve, hogy a farkasokat sokkal jobban kedvelem, mint a sárkányokat, és azt is tudom, hogy a CGI sokkal drágább, még úgy is, hogy igazi farkasokkal dolgoznak, abban reménykedem, hogy egyszer majd készül egy animációs sorozat is, ahol nem herélik ki a Starkok és a farkasok közötti különleges kapcsolatot. Vagy legalább Martin befejezi egyszer a könyveket.

kampec - 2017. 07. 25. 09:48

Aszusz, a kiszámíthatóság duplán is megjelenik, egyrészt maga a fő történet is egyre kiszámíthatóbbá válik, de nem is ez a fő gond, mert az tényleg egy irányba tart, maguk az egyes jelenetek totálisan kiszámíthatóak, egyre “hollywood”-ibb egyszerűségűek, primitívek, kezd olyan lenni a feeling, mint Conan a kalandor, vagy Xéna a harcos hercegnő, csak jobb díszlettel, tehát egy átlag egyszerűségű 5/10-es fantasy sorozat. Meglátod az első snittet és mondod, hogy na most jön Nymeria vissza, meglátod, hogy a szekérrel királyvár felé indulnak már mondod, hogy Arya hosszan néz utánuk és megfordítja a lovát északnak, vagy előző részben ahogy megláttad Tomment és az ablakot, már mondhattad, hogy ki fog ugrani. Szájbarágós, halál egyszerű jelenetek sora, amiknek nincs szinte semmi felvezetése és kivezetése sem váltakoznak gyors egymás utánban, mint egy diavetítés ahol még ki is hagysz mindig 4 diát 2 újabb szájbarágás között. Nyilván az van, hogy ki lett mondva még 2 évad és végére kell érni, de ez nagyon a minőség rovására kezd menni szerintem, legalábbis annak a minőségnek a rovására amit az első évadokban tett le az asztalra a sorozat. Lehet ilyen sorozat is, ahogy írtam amivé most válik és ez is élvezhető, de ha elejétől ilyen lett volna biztosan nem válik ilyen népszerűvé.

carlos - 2017. 07. 25. 09:58

Jobb resz volt,mint a nyito, de meg mindig az az erzesem bizonyos jeleneteknel,h nagyon fogy a jatekido, ugyh egyetertek, ezzel kellett volna kezdeni.

Adam9456 - 2017. 07. 25. 10:15

Jó rész volt, a végén a csata Euronnal szerintem badass volt. Nem fog hiányozni a két idegesítő csaj akit megölt, Ellariának és a másiknak is elég valószínű annyi. Yara is, Theon még bosszút állhat később.
Give your uncle a kiss! A hét idézete. Ezen jót nevettem.
Cercei és a fegyver a sárkányok ellen meglátjuk mennyire lesz hatásos.
Arya jelenetei is jók voltak, szép volt a Nymerias farkasos jelenet.
Most az északi urak és Sansa kicsit idegesítettek, hogy maradj Jon, ne menj tárgyalni Danyvel, veszélyes. Nem fogták fel hogy nem tudják legyőzni a White Walker sereget Dany segítsége és Dragonglass nélkül. Nagyon Jonnal értettem egyet. A Dany-Jon találkozás érdekes lesz, vajon kiderül-e számukra majd hogy rokonok? Arra leszek kíváncsi a sárkányok hogy reagálnak majd Jonra, aki félig Targeryan. A Dany tárgyalótermi jelenet főleg Varyssal az elején jó volt.
Úgy látom a legundorítóbb jelenetek most már mindig Sam szálán fognak történni, Jorah-ról így komolyan egyesével akarja leszedegetni a grey scale-t?
Eddig jó ez az évad, és már csak 5 rész.

Hardy - 2017. 07. 25. 10:18

kampec
Tiszteletben tartva a véleményed, de ez a kiszámíthatóság duma hatalmas nagy baromság. Illetve elfogadom, hogy vagytok ti “látók”, akik mindent tudnak előre. A felsorolt példáid közül én speciel se Tommen kiugrását, se Nymeria megjelenését sem sejtettem. Persze lehet velem van a baj. Viszont az, hogy csalódottságodban egy Trónok harcát Xénához, meg Conanhez hasonlítassz hiteltelenné teszi az egész írásodat. Nem vitatkozni akarok, ahány ember annyi vélemény. De úgy érzem, kicsit elszálltak a gondolatok ezzel a sorozattal kapcsolatban.
Feltűnnek benne a szokásos klisés megoldások, amiket az ember előre tud. (pl amit te is írtál, hogy elindul a szekér Kingslanding fele és nézi meg vacillál) Persze, hogy vannak. De ahogy korábban már le lett írva, még ha sejtesz is valamit, a bekövetkeztéig vezető út sokkalta érdekesebb. Magasra tette a lécet ez a sorozat, csak saját magát kell(ene) legyőznie. És azt én is aláírom, hogy sok ültető rész van az utóbbi évadokban, más a tempó, az ütemezés. De másrészről abban is biztos vagyok, hogy most már akármi fog történni, mindig megjelenik pár ember, aki elmondja, hogy ez szar, mert várható volt. Ha pl Daeneyrs ledarálja fél világot, az is kiszámítható egyeseknek. De ha most hirtelen az összes szövetségese meghal, meg a sárkányai is, akkor meg az lesz egyértelmű valakiknek, mert hogy eddig túl erős volt, biztos meggyengítik valahogy. Sokat várunk el mi egyszerű nézők, de annyi meg annyi féle teória van már az egész sorozattal kapcsolatban, amiket a saját agyunk generál, hogy már emiatt is nehéz az igazi meglepetés faktor.

Aszusz - 2017. 07. 25. 10:21

kampec: “Meglátod az első snittet és mondod, hogy na most jön Nymeria vissza, meglátod, hogy a szekérrel királyvár felé indulnak már mondod, hogy Arya hosszan néz utánuk és megfordítja a lovát északnak,”

Szóval megláttad Nymeriát, és tudtad, hogy nem megy majd Aryával? Megláttad Aryát a kocsmában ülni, és tudtad, hogy mindjárt megszólítja Hot Pie? Sőt. Megláttad Aryát a kocsmában, és máris tudtad, hogy innen már Észak felé fog menni? Cersei felrobbantotta a Septet (szentély magyarul? nem tudom) – és tudtad, hogy Tommen erre kiugrik az ablakon?

“Szájbarágós, halál egyszerű jelenetek sora, amiknek nincs szinte semmi felvezetése”

Mi az, hogy nincs megalapozva? Az, hogy Arya Észak felé fordul, teljesen meg volt alapozva azzal, hogy előtte megtudta Hot Pietól, hogy Jon lett Észak Királya, és azonnal szedelőzködni kezdett. Sőt, az előző részben a Lannister katonás résznél is: ott láthattuk, hogy nem vált hideg gyilkossá. Az, hogy egy karakter valamely döntése megalapozott, azt jelenti, hogy valahol korábban már felépítették az alapokat, és ezért, amit tesz, nem karakteridegen – vagyis kiszámítható. És inkább legyen konzekvens, mint hogy tele legyen légből kapott hülyeségekkel, amiket semmi sem alapozott meg, teljesen karakteridegen, csak azért, hogy meglepetés legyen.

Scared - 2017. 07. 25. 10:59

Arya karaktere egyébként meg lett alapozva. Még ha a “kiképzése” elég gyorsan le lett zavarva, plusz az a bohóckodás a másik arcnélkülivel mi volt? :D
Pont, hogy nem lett hideg gyilkos, mivel ahhoz fel kellett volna adni az identitását, de soha nem tudott elszakadni Arya Stark-tól. Ha hideg gyilkossá vált volna, akkor listája sem lenne, hanem ott maradt volna Braavosban és mezei Arcnélkülivé vált volna. Így az is érthető, hogy inkább Északra fordul, mikor hallja, hogy Jon-ék uralkodnak. Arya egész útja arról szólt, hogy tartozni akar valakihez/valakihez, Gendry-ék, Sandor, Arcnélküliek… És most, hogy kiderül az igazi családból még sokan életben vannak, nyilvánvaló, hogy vissza akar menni.
Ez a jobban felépített szálak közé tartozik, ellentétben mondjuk Dorne-nal vagy a Vas-szigetekkel.

Randal - 2017. 07. 25. 11:05

Hardy/Aszusz,

Felesleges belemenni ilyen vitába, ha kampec így gondolja, akkor így gondolja.
Az is lehet, hogy ő teljesen átlátja a sorozatban lévő folyamatokat, hisz ahogy Martin papa is mondta, ha rendesen odafigyel az ember az apró részletekre is, akkor nem éri meglepetés.

Én mondjuk egyetértek veletek, attól még, hogy utalgatnak dolgokra a sorozatban, nem biztos, hogy az lesz, 50-50%. Például nekem még az is megfordult a fejemben, hogy a farkas lazán széttépi Aryat.

Az első részben is benne volt, hogy az öreg Frey direkt nyírja ki a saját családtagjait, mert veszélyesnek érzi őket és új, hűségesebb családtagokat akar kinevezni.

Ha felszínesen nézzük a sorozatot, akkor persze, hogy egyszerűnek tűnik, de ha figyelembe vesz az ember minden tényezőt, kimenetelt, akkor már megint ott vagyunk, hogy koránt sincs még lefutva ez a menet.

Azt se tudjuk, hogy Olenna mit akar, csak az tiszta, hogy bosszút és hatalmat. Befolyását simán használhatja arra, hogy Danyt megpróbálja irányítani.

Kíváncsi vagyok most mi lesz Yaraval és a Martellekkel. A hajóhad fele oda, Danyéknek van egy bizonytalan szövetségesük és talán egy-két stabil szövetségesük délen, de ettől függetlenül hátország nélküli megszállók egy szigeten, Észak és Királyvár között, ami jelenleg a senki földje, hacsak a Tullyk be nem foglalták megint a Folyóvölgyet és az Ikreket. Akkor meg megint problémás dolguk lesz.

Euron a hajóhadával uralja a tengereket és totál kiszámíthatatlan.

Theonnak szerintem annyi, nem hinném, hogy látjuk még, hacsak nem fullad bele a tengerbe és támad fel.

Ja, és már kint van a következő rész előzetese, izgalmasnak tűnik.

ende - 2017. 07. 25. 11:07

kampec: a sorozat “kiszámítható”, mert a karakterek fel vannak építve és ahhoz is tartják magukat. Én inkább a “következetes” szót használnám. Te meg akarsz lepődni, sokkot akarsz kapni minden epizód végén – rendben. Engem a történet és a karakterek sorsa érdekel.

Amúgy mi van Kisujjal? Már rég áskálódnia kellene, de csak negédeskedés meg sarokban fintorgás telik tőle. Na ez zavaróan karakteridegen, sőt kiszámíthatatlan.

Venessiel - 2017. 07. 25. 11:10

Ellaria és Tyene ott heverészett feltűzdelve a hajó ormán a rész végén, nem lesz már itt nagy visszatérés.

ende - 2017. 07. 25. 11:14

Venessiel, nem Ellariáék voltak azok szerintem, hanem a másik 2 “homokkígyó” lány. Ők ketten – meg Yara – mennek ajándékba Cersei-nek.

Dori - 2017. 07. 25. 11:29

2 dolog: Arya nem fog északra menni, mert az nem ő lenne.

A másik, HÁLÁS KÖSZÖNET az írók ak, hogy hanyagolják a falon túli eseményeket, Brant és mindenfajta feketemágiát.

Near - 2017. 07. 25. 11:34

Missandre és Szürke féreg jelenetei az idegeimre mennek. Értem én, hogy ez egy szomorú szerelmi szál, és talán az egyetlen tiszta szerelmi történet a sorozatban, de miért két olyan ember játssza el, akik között nemhogy nincs szikra, de még a színészek is annyira élénkek, mintha két beszélő szobor lenne. Olyan Szürke 50 árnyalata stílusban izzadtság szagú a köztük lévő vonzalom. Már csak az intimitás hiánya miatt is. Most komolyan, két méteres távolságba beszélgetnek arról, mennyire fontosak egymásnak, aztán hirtelen lesmárolja. Mintha a csajnak büdös lenne a szája, és a rác nem akar túl közel menni hozzá, de mivel van egy csók jelenet, így gyorsan túl akar rajta esni. Szörnyű volt. :D

Meg arra számítottam, hogy a sorozat bevállalós lesz, és megmutatják, hogy mije nincs neki. De nem. Csak Missandre arcát, ami inkább kiábrándultnak festett, mint kielégültnek. :D Nem tudom, ez koncepció volt, vagy ennyire rossz a színésznő…

Reinhardt - 2017. 07. 25. 11:35

Biztos, hogy Aryanak “a Nymeria-val való találkozása után végleg eldől, hogy északnak fog tartani”?
Nekem ezzel az “az nem te vagy” aki visszamegy eszakra, olyan erzesem volt, hogy Arya se fog.

Scared - 2017. 07. 25. 11:47

Arya simán visszamegy, mert az teljesen ő lenne. Ez olyan biztos, mint az, hogy a Homokkígyókat egy brazil szappanoperából szalajtották. :D

CyClotroniC - 2017. 07. 25. 11:48

Én még kitartok amellett, hogy az Arya-ban viaskodó két oldalból akkor nyer az igazi, kiképzés előtti Arya, ha északnak megy. Max majd tévedek, de számomra az észak/dél kérdés tök jó vetülete ennek a belső harcnak.

CyClotroniC - 2017. 07. 25. 11:54

Amúgy már érdekel, hogy mire számítotok többen Arya témában, szóval csináltam egy gyors pollt, hogy mi az arány.

https://twitter.com/CyClotroniC_/status/889785406992109569

Aszusz - 2017. 07. 25. 12:06

Cyclo: Twitteren nem vagyok fenn, szóval nem tudok szavazni, de szerintem Északra megy.

Randal - 2017. 07. 25. 12:12

ende:
Ha érdekel a véleményem, akkor fentebb írtam Kisujjal kapcsolatban. Eddig nem volt olyan helyzetben, hogy ármánykodjon, ráadásul Északon nem kedvelik az intrikát, most talán lesz lehetősége, de nem sok, talán csak Sansa fülébe sugdoshat.
Ne felejtsük el, hogy addig amíg oda nem dobta Ramsaynek (akiről azt állítja, hogy nem tudta milyen), addig felnézett rá, Kisujj mindig megvédte és a seregével is segített. Habár utána bevallotta Sansának mi a célja. Kérdés, hogy ebben Sansa segít-e neki és saját magának ha olyanra fordul a helyzet.

Near:
Két rabszolgáról beszélünk, ráadásul az egyiknek nem lehettek érzelmei, most mégis mit vársz tőlük?

cato - 2017. 07. 25. 12:30

Én még nem írnám le a homok kígyókat. Elariát talán, de Tyene még ellovagolhat a naplementébe Bronn-nal. Pár évaddal ezelőtt volt néhány pillanatuk.

leviske - 2017. 07. 25. 12:41

Nagyrészt egyetértek, de szerintem az első rész a maga eseménytelenségével is jobb volt, mint ez. Számomra az egész 2. epizód súlytalan volt.

A záró csatát meg egyenesen nem is értem. Az eddigi évadok során soha nem volt olyan alkalom, hogy ne hagyták volna egy adott helyzethez hozzászokni a nézőt (jelen esetben ahhoz, hogy a Martell ház tagjai személyesen is ott vannak Daenny oldalán), mielőtt azt felkavarják. Most viszont még arra se adtak időt, hogy eldöntsem, kinek szurkolok.

Malachi - 2017. 07. 25. 12:45

figyelem, nagyon szerintem vélemény. nem olvastam a könyveket, csak a sorozatos infókkal bírok.

én úgy látom, hogy egy dolog kb. világos az elejétől fogva: a sorozat arról szól, hogyan oldódik fel az évezredes ellentét a nyár/tél, a vadak/falon inneniek, a whitewalkerek és más “meselények”/emberek között. nagyon nagy vonalakban még a Gyűrűk urát is felhozhatnám, szóval itt most az utolsó kort, a Harmadkort látjuk, aminek a végén a tündék lelépnek, a varázslatok és sárkányok korának vége szakad, a törpök lassan eltűnnek és marad az ember.

ugyanerre a vázra simán felhúzható a Trónok harca, és ha így gondolkodunk akkor világos, hogy a fontosabb pozitív szereplők motivációját az összefogásra való törekvés irányítja. Dany egyesítette a dothrakiakat és az unsullied sereget, Jon a vadakat vette be a csapatba, most ők esélyes, hogy összefognak majd Cercei ellen és ha győznek (mert úgyis győznek), akkor szövetségesek maradnak. Jon mindig is higgadt volt, Dany pedig egyre inkább hallgat az okos tanácsokra, és taktikusan próbál dönteni. még nem tart ott mint Jon, mert ahogy mondta kizárólagos jogot formál a trónra, de ki tudja mi lesz.

szóval szövetség, szövetség, szövetség, csak az győzhet az egyetlen igazi fenyegetés, a whitewalkerek ellen. (még azon se lepődnék meg, ha a végső győzelemmel leomlana a Fal, mert már nincs rá szükség. a körforgás megszakad, eljön a béke kora, lassan a királyoknak is leáldozik, stb. blabla.)

na, és wait for it: ezért gondolom én, hogy Arya most, hogy tudja a családja visszaszerezte Winterfellt, hazamegy. :D lassan rendeződnek a sorok, mindenki visszatér a sajátjaihoz az új tudásával, bölcsebben. ez az évad szerintem végig lassan építkezik majd, hogy felkészüljön a befejezésre.

Randal - 2017. 07. 25. 13:13

Malachi:
Ezzel csak az a baj, hogy a sorozat egyáltalán nem happy és nem igazán lesz happy end a vége.
A döntéseknek súlya és ára van amit meg kell fizetni.

Attól még, hogy Jon és a vadak tisztában vannak vele mit jelentenek a White Walkerek, rajtuk kívül senki más, még az északiak se.
Ott is csak a hűség miatt vannak vele, de ha kiderül, hogy félig ő is Targaryen, az még okozhat problémát.

Persze, a sorozat egyik lényeges pontja, hogy aki nem figyel és nem alkalmazkodik annak annyi, de aki nem figyel oda azokra akik nem akarnak/képesek alkalmazkodni, annak is annyi.

A white walkerek még csak egy távoli fenyegetés a többieknek és egyébként is ott a Fal, mindenki abban bízik, hogy az most is megvéd, ahogy a mesterek is mondták, csak éppen most náluk van a Kürt amivel le tudják bontani a falat.

Matt89 - 2017. 07. 25. 13:23

Malachi:

Csak az a baj, hogy az szinte kizárható, hogy a White Walkerek a “megtestesült papírforma gonoszok” lennének itt. Ez már nagyon sokszor sok ehyen elhangzott szerintem. Megalapozott motivációval masíroznak dél felé. Nem simán a pusztítást, hideget meg éjszakát akarnak Westerosra zúdítani.

Az meg, hogy a “pozitív” szereplők összefognak, szerintem teljesen nézőpont kérdése, hogy kinek mi pozitív. Nálam talán Tyrion. (de ő is kinyírta az apját, amit szerintem még a körülmények ellenére sem pozitív)
Dany pl nálam teljesen ellenkező (nagyképűség, hisztisség, mindenki térdeljen csak mert nekem ez jár stb..) Egyenesen örülnék, ha Jon nem szövetkezne vele, (sőt összefogna akár egyéb házakkal is ellene :D)

Malachi - 2017. 07. 25. 13:55

Randal – hát, kinek mi a happy end, persze. azon mondjuk nagyon meglepődnék, ha a Whitewalker fenyegetést valahogyan fel lehetne oldani anélkül, hogy agyonvernék őket – és ha ők nem lesznek, akkor mi marad. nyilván lesznek még nagyon fájó veszteségek, amíg eljön a nagy csata, és ki tudja azt ki éli túl. de ennyire nem akartam belemenni, tényleg csak nagy vonalakban sejtem mire mehet ki az egész.

Matt89 – oké, ez megint csak nézőpont kérdése, de akkor mik ha nem gonoszok. olyanok, mint a Reaperek a Mass Effectben? azért vannak, hogy menetrend szerint kipusztítsák a fajokat valami nagyobb cél érdekében? mert az biztos, hogy nem kímélnek senkit és semmit, ami a szemük elő kerül. így pedig tuti, hogy nem lehet vége harc nélkül, a pusztulásuk nélkül.

a pozitívat szerintem kevered itt a rokonszenvessel, a sorozat világában szerintem mostanra(!!!) világos a jók/rosszak felállás. nyilván semmi nem fekete/fehér, ezt nagyon szépen mutatták be az évadok alatt, de végül akkor is felül majd valaki arra a trónra és elég jól látszik ki az, aki önző és csak önmagával törődik (Cersei/Euron), és ki igyekszik úgy előrejutni, hogy azzal ártatlanoknak lehetőleg ne ártson (Jon/Dany/Sansa/Arya/Tyrion). persze egy uralkodónak mindig nehéz döntéseket kell hoznia, és nem dönthet jól mindig. abban szerintem igazad van, hogy Dany a legrizikósabb a csapatban, ő elborulhat talán, mint az apja. de egyelőre szerintem inkább a jó oldalra tartozik.

Malachi - 2017. 07. 25. 13:56

Randal – hát, kinek mi a happy end, persze. azon mondjuk nagyon meglepődnék, ha a Whitewalker fenyegetést valahogyan fel lehetne oldani anélkül, hogy agyonvernék őket – és ha ők nem lesznek, akkor mi marad. nyilván lesznek még nagyon fájó veszteségek, amíg eljön a nagy csata, és ki tudja azt ki éli túl. de ennyire nem akartam belemenni, tényleg csak nagy vonalakban sejtem mire mehet ki az egész.

Matt89 – oké, ez megint csak nézőpont kérdése, de akkor mik ha nem gonoszok. olyanok, mint a Reaperek a Mass Effectben? azért vannak, hogy menetrend szerint kipusztítsák a fajokat valami nagyobb cél érdekében? mert az biztos, hogy nem kímélnek senkit és semmit, ami a szemük elő kerül. így pedig tuti, hogy nem lehet vége harc nélkül, a pusztulásuk nélkül.

a pozitívat szerintem kevered itt a rokonszenvessel, a sorozat világában szerintem mostanra(!) világos a jók/rosszak felállás. nyilván semmi nem fekete/fehér, ezt nagyon szépen mutatták be az évadok alatt, de végül akkor is felül majd valaki arra a trónra és elég jól látszik ki az, aki önző és csak önmagával törődik (Cersei/Euron), és ki igyekszik úgy előrejutni, hogy azzal ártatlanoknak lehetőleg ne ártson (Jon/Dany/Sansa/Arya/Tyrion). persze egy uralkodónak mindig nehéz döntéseket kell hoznia, és nem dönthet jól mindig. abban szerintem igazad van, hogy Dany a legrizikósabb a csapatban, ő elborulhat talán, mint az apja. de egyelőre szerintem inkább a jó oldalra tartozik.

_Peter - 2017. 07. 25. 13:59

Túl nagyvonalúan félreteszik a logisztikai kérdéseket. Üresen áll a Targeryen és Lannister kastély is? Csatajelenetnél ugyanaz a nép egyáltalán honnan tudják sötétben és káoszban kit kell ölni a hajókon? Kopár szigetek és óriási flotta? A töketlenek serege és a dotraki banda mit eszik, Tyrell mama hozza a kaját? Nem ők a Seven Kingdoms éléskamrája? King’s Landing most mit eszik?

Túl kényelmes Sam két rész alatt megoldotta a dragonglass és grayscale problémát is.

Túl ismétlődő tökölés: Jon Snow századszorra tart motivációs beszédet “mi a pocsomet nem értetek azon jön a halottak serege és csak speciális módon lehet kinyírni őket, ezért ezt és ezt kell tenni kuss és mindenki munkára!”

Túl későn tud meg mindenki mindent, eddigi évadokban azonnal ment a raven email mindenről. Most csak néznek a szereplők hmm Tyrion Danny-vel van, hmm Snow király lett, hmmm Arya végre megtudja élnek a tesók, Littlefinger sincs annyira képben?

Az tetszett Arya és Hot Pie jelenetben, Arya tök olyan mufurc stílusban szövegelt mint Sanyi bácsi: Add a kaját, van söröd? :D

Várom Jaime és Cersei mit tesznek Euron ajándék nőcivel aki megmérgezte a lányukat. Az durva lesz.

Az is tetszett Jon és Sansa múltkor is és most megbeszéltek mindent, nem háttérben puffogtak a másikra a vita közben.

ayren - 2017. 07. 25. 14:00

@Randal
Theonnak szerintem annyi, nem hinném, hogy látjuk még, hacsak nem fullad bele a tengerbe és támad fel.

Szerintem meg simán látjuk még. :) Fontosabb karaktert nem nyírnak ki ilyen semmitmondóan.

Matt89 - 2017. 07. 25. 14:31

Malachi

Youtube-on lehet látni pl rengeteg teóriát a white walkerek motivációjáról (most ide nem sorolnám a részleteket, mert gépelnék estig). Egyébként az eddig történtek alapján tényleg tűnhet úgy is, hogy csak ész nélkül világvégét akarnak, de én a sok szövevényes videó átgörgetése után ezesetben nagyot csalódnék.

Abban teljesen egyetértek, hogy miden nézőpont kérdése. :) Dany-re viszont nem mondanám, hogy teljesen figyel az ártatlanokra. Ez már lehet szőrszálhasogató tőlem, de szerintem totál szétbarmolta a Rabszolga-öbölt és elég sok “ártatlan” rabszolgakereskedőből lett barbecue az essosi tartózkodása végén…
Az ártatlant úgy értem, hogy ők csak követni akarták a jelenlegi társadalmi viszonyokat, amik alapján alap, hogy van rabszolgád.
Azt meg hab a tortára, hogy miután feje tetejére állít 1 társadalmat, kb megbízza Daariot annak vezetésével.

A “jók” közül mindeketten kihagytuk viszon Jaime-t, akit szintén nehéz lesz elképzelni a többi “jó” oldalán. Arra a kimenetelre, azért nagyot fizetnének a fogadóirodák, hogy túléli Cerceit, utána meg beáll Jon v Dany kistanácsába. Talán pont emiatt az underdog szerepe miatt szorítok érte a legjobban, hogy valahogy jól jöjjön ki a végére.

Ha Bronn megkapná a megmaradt homokkígyót a naplementében, az duplán király lenne :D

clegane - 2017. 07. 25. 14:32

Sam egy szadista állat. nem igaz, hogy nem talált egy pohár máktejet az egész Citadelben annak a szerencsétlen Jorahnak.

nekem is hiányzik Kisujj körmönfontkodása. az ziher, hogy a könyvben Martin még szán neki valami hatalmas színfalak mögötti fordulatot.
remélem, itt is csak arról volt szó, hogy valamelyest kedveli Jont, ezért adott neki egy esélyt arra, hogy haverok (sógorok) legyenek, de “ha nem hát nem” alapon most akkor lelkiismeretfurdalás nélkül visszakapcsol áskálódó intrikus üzemmódba.

szerintem is azt vonta le tanulságként Arya, hogy “te nem az a fajta vagy, aki hazamegy a családjához boldogan éldegélni”, és magára gondolt ilyenkor, tehát inkább mégis délre fordul. mondjuk akkor az egész pingpong kissé fölösleges volt vele, úgyhogy lehet hogy mégsem. viszont az is fárasztó lenne, hogy most ismét egy hajszálon múló reunion lesz Jonnal, erre az meg pont most megy Danyhez.

Matt89 - 2017. 07. 25. 14:40

Itt a teleportálások miatt tuti lesznek még érdekességek.

Ha Arya nem fordul délnek, szerintem jó esetben a 6. rész körül érhet Deresbe. Értem, hogy hajóval gyorsabb, de Jon azalatt 2x megjárja ezeket a távokat. Szürkeféregék is gyorsan Kaszter-hegyre ugranak…Jaime gondolom Highgarden stb..

Durva tényleg, hogy lassan úgy röpködnek a galambok, mint az emailek, de a legnagyobb koponyák meg meglepődnek az előző évadban is köztudott dolgokon…

Randal - 2017. 07. 25. 14:45

Malachi:
Nem hinném én se, hogy a White walkerekkel lehet értelmesen beszélni, ott a totális pusztításon kívül más célt nem láttam/olvastam, nemtom a többiek miről beszélnek velük kapcsolatban.

_Peter:
Ja, a logisztika eléggé hanyagul volt kezelve, most is repkednek a seregek oda vissza, kár, hogy időérzékelés az nulla.

ayren:
Nemmtom, sztem Theon nem egy jelentős szereplő, gyakorlatilag egyik lehetőségével se tudott élni, folyamatosan rossz döntéseket hozott, most is csak csatlós szerepe volt és ezzel ő is tisztában volt.
Neki az egyetlen erénye, hogy belátta jelentéktelenségét.

Ha belegondolok, hogy a következő évaddal együtt van még 11 rész, hááát, hullani fognak itt a szereplők és lesz még politikai cselszövés meg csatározás.
Az évadzáróra is kell egy cliffhanger…

Félek, lesz még itt Kisujjnak szerepe.

Isaac - 2017. 07. 25. 14:48

A haditanács tetszett,végre valaki el és felismeri Tyrion zsenijét,valamint Daenerys végre fejlődik és nem vakon bízik abban aki elé áll (mell döngetve)bármennyire mézes mázos. Jon is úgy viselkedik,mint egy uralkodó aki ha kell a többség ellenében is dönt,ha az a helyes (szövetséges nélkül mindenkinek vége lenne, csak később).
Kisujjt is helyre rakta,de azért remélem a hollókat elzárták a fazon elől. Arya jelenetei nekem bejönnek,a kocsmában csak a széket nem rúgta ki maga alól,annyira akarja látni a családját és Jont (ennyit az érzéketlen gyilkos teóriáról).Egy hasonló világban ,mint a GoT szerintem nem csak ő gondolná,mivel a családját kiirtották neki a bosszú maradt. Az ominózus mondat szerintem kétértelműségére ellenére is inkább a farkasnak szólt,de igaz már egyikük sem az,mint mikor elváltak.
Azt azért csodálnám,ha most láttuk volna utoljára Nymériát.Euron belépő hatásos volt,fogadjuk el ő ennyire profi,lábujjhegyen is képes hajózni.Stílusa van,mindkét Homokkígyó saját fegyvere által esett el és hajó orrán is ekképpen voltak díszek. Theon az egyetlen megoldást választotta,amivel talán még segíthet a tesón,ha ott hősi halált hal,erre semmi esélye. Myrcellát “anyuka” ölte meg,szóval Cersei örülhet az anya-lánya párosnak (újabb ajándék a Hegynek? ) Ja és még egy mondat,amíg ilyen tolmácsok vannak,van jövője a szakmának ;)

Neoprimitiv - 2017. 07. 25. 15:00

Randal: Theon-t egészen biztosan látjuk még és arra is nagy tétben mernék fogadni, hogy megkapja majd a maga “most én jövök” jelentét. Különben már régen ki lehetett volna nyírni, semmi értelme évadokon keresztül azt ragozni, hogy jaj, hát ő egy megtört, gyáva alak.

Más. Dani-t elég menő utálni és sajnos sem Martin karakterizációja, sem Clarke játéka nem igazán segít ennek a tompításában.

Viszont akik fikázzák a hozzáállását, azok azért egy picit gondoljanak bele a sztorijába. A sorozatban a felháborodás csökkentésére öregítették egy kicsit, de a könyv szerint ő ha jól emlékszem talán 13-14 éves.

Egészen a történet kezdetéig a monomániás és erőszakos bátyja csatolt része volt. Addig és azóta is azt látta maga körül, hogy aki erős, az pofán vágja a gyengét és elveszi amit akar, a sok ész pedig általában árulást is jelent. Ehhez jön az a meglepi, hogy kiderült, a hülye bátyja rizsájából tényleg igaz az, hogy pusztán a származása okán tűzálló és tud bánni a sárkányokkal is, amelyektől mindenki összeszarja magát. Mégis miért NE tartaná innen kezdve igaznak a többi elemét a történetnek (jogos uralkodó, nekik ez jár, stb.)?

Ráadásul senki sincs körülötte, akinek a tanácsaira feltétel nélkül támaszkodhatna. A megbízhatóak (Missandei, Féreg) legfeljebb emberileg, esetleg taktikai kérdésekben használhatók. Az okosak/tapasztaltak viszont mint Varys vagy Mormont viszont már mind elárulták és főleg mind a saját érdekei szerint akarta/akarja befolyásolni. Marad Tyrion, aki akármit is mond, mégis a jelenlegi fő ellenségének a testvére. Dani azt az egyet biztosan megtanulta ebben a környezetben, hogy ha rosszul, netán ostobán dönt az még mindig kisebb veszély, mint ha határozatlan.

Ettől még valóban rémesen idegesítő a karaktere a képernyőn, de sajnos Martin ilyennek írta meg. Amikor az első kötetet olvastam, az ő fejezeteit vártam a legjobban, a végére pedig már szinte csak átfutottam azokat, szóval itt nem a sorozat készítőiben van a hiba.

Magyarázom - 2017. 07. 25. 15:26

Az megvan még, amikor Theon-ék elfoglalják Derest, aztán jönnek a Boltonok, Theon egy szép beszédet mond, a maroknyi vas-szigeteki éljenez, aztán az egyik leüti hátulról és elhúznak a p*csába, mielőtt mindegyikük meghal?

Na, Theon pont ugyanezt csinálta; amit bármelyik vas-szigeteki is csinált volna. Ennyi.

(Persze valójában a színészi játékból és a helyzetből nekem se jött le, hogy most betojt vagy józanul mérlegelve a helyzetet, inkább elúszott a naplementébe? Én most az elsőre tippelnék, de ki tudja.)

ayren - 2017. 07. 25. 15:28

Randal
Itt nincs abszolút főszereplő, csak jelentős és kevésbé jelentős szereplők vannak, Theon a kevésbé jelentősek közül egy fontosabb karakter. És dramaturgiai szempontból én kizártnak tartom, hogy ennyi legyen róla és a többi néma csönd. De majd kiderül.

Dytta - 2017. 07. 25. 15:54

“Tell Johns Snow that his queen invites him to come to Dragonstone and bend the knee.”
A kerdes, hogy ki a jogos orokos. Dany ugye az orult kiraly lanya, John viszont a tronorokos fia. Es mint Targaryen, o is uralkodik a sarkanyok felett. Vagy nem?
Egyebkent szerintem Dany elegge pszichopata. Ugy kb Drogo halala ota formalodik nala az orultseg.

Arya meg mindig a legjobb karaktere a sorozatnak. Ha teljesen hideg gyilkologeppe valt volna, soha meg sem fordult volna a fejeben, hogy eszakra menjen.

Sajnalnam Yara’t. Remelem, feltunik meg.

Shed - 2017. 07. 25. 16:10

Theon jelentéktelen szereplő. Sztem neki nem fog ” eljönni az ideje”. Nincs és nem is lesz mögötte senki soha. A saját népe semmibe veszi, soha nem lesz tényező.

Vele ellenben Sanyi pl. még kaphat komolyabb szerepet, mivel sztem a sors fura fintoraként a tűz istenének lesz a követője. Legalábbis mikor a lángokba néz valaki és látja a jövőt, akkor azért hajlamos átgondolni az életét.

Arya biztos hogy megy tovább északra. Az utolsó élő rokona, konkrétan az akit az apja és anyja után legjobban szeretett még él, és a segítségére van szüksége. Tuti hogy nem fordul délre.

Gyanítom én is, valaki írta, hogy Bronn előző évados jelenetei a jó mellű homoki kigyóval megalapozták azt, hogy a Martell ház nem fog kihalni. Sztem megmenti, ugyanúgy ahogy Tyenne is odaadta neki az ellenszert.

Az anyja viszont megy a Hegyhez, meg is érdemli. Ő talán a legalja a sorozatnak. Sztem rosszabb mint a Bolton kölyök, mert még ostoba is.

Egyébként kb. Dorne lett legjobban elcseszve a sorozatban. Egyedül a Vipera karaktere sikerült jól, de maga a hercegség, a többi Martell egy katasztrófa minden szempontból. Azért a könyvben komolyabb csapat volt, nekem ott szimpatikusak voltak.

Shed - 2017. 07. 25. 16:18

Dytta:

Jon törvényes származására nincs bizonyíték, nem is lesz már, mert mindenki halott aki ott volt a születésénél. Egyébként Dany idősebb nála, és ő az őrült király lánya, nem az unokája mint Jon. A nagy találkozás során sztem Jon összefut a sárkányokkal is, és ott ki fog derülni hogy a sárkányok nem bántják. Kétlem hogy kihagynák a ziccert.

Wyrr - 2017. 07. 25. 16:32

Teljesen mindegy, hogy ki örökölné, a trón ezen a ponton azé lesz, aki megszerzi.
Nem hiszem, hogy bárki elvárná, hogy mondjon le róla más javára, csak mert az X évvel ezelőtti állapot alapján úgy felelne meg az öröklési hagyományoknak.

Jon egyébként idősebb, ő a lázadás végén született.
Dany csak hónapokkal később.
(De ha törvényes származású Rhaegar fiaként amúgy is előrébb állna a sorban Rhaegar húgánál.)

Howland Reedről egyébként mintha nem derült volna ki a sorozatban, hogy él-e vagy sem. Bár valószínűleg ő se őrizget semmiféle bizonyítékot ott a mocsárban. Mondani meg bármit lehet.

karit - 2017. 07. 25. 16:45

“Sokat várunk el mi egyszerű nézők, de annyi meg annyi féle teória van már az egész sorozattal kapcsolatban, amiket a saját agyunk generál, hogy már emiatt is nehéz az igazi meglepetés faktor.”

Elképzelem a minél csavarosabb sztorin izzadó Martint, amint éjszakánként idegesen tekergeti az egerét a neten lévő csillió sorozatos fórumon meg blogon, majd időnként egy-egy bazmegköcsögöt eldörmögve felpattan, és újabb fejezetet szaggat ki a kéziratából.

Végül is tök mindegy, ki merre kanyarog, a vége úgyis az lesz, hogy a rusnya kékszemű ül bele a Vastrónba. Addig meg a klisék miatt aggódók reménykedjenek, hogy nem lovagol el Arya egy földből kimagasló, fáklyát tartó női bronzkar mellett. Bár…

Ayrons - 2017. 07. 25. 16:52

Nem igaz. Columbo feleségének szintjén lévő Reed apuka még él és ő ott volt, ő szúrta le nagy Hajnal kardját hátúról. Meg Bran a kis látomásaival is tudja igazolni.
Kisujj-Jon margójára: Apjával is ilyen volt azt szépen hátba szúrta Nedet. Azért nem lép most semmit ,mert Jon ott volt. Ahogy kilép már kavarni fogja a dolgokat.
Komolyan gondoljuk ,hogy Theonnak annyi ? Visszamegy Danyhez azt jelenti ,hogy baj van azt Jon meg megveri.

Martin azt ,hogy a Gyűrűk ura vége nagy hatással volt rá. És szeretne olyan véget írni a Gotnak is. Jók bár győznek a világ maga megváltozik és nagy áldozat árán vívták csak ki a győzelmet. Megye romba dőlt, Frodó megtört, Bölcsek és a tündék és más meselények eltűnnek fokozatosan. Sok terület a háború martaléka lett vagy a gonosz szennyezte be. Sok jó ember meghalt.

Hepciás - 2017. 07. 25. 16:56

Wyrr

Tudom, csúnya dolog, de én már nem látom az értelmét annak, hogy EGY király/nő legyen. Sokkal jobban tetszene, ha a Westerosiak is rájönnének, hogy ennek az “egykirály” dolognak semmi értelme, csak hadakozást szít és aránytalan hatalmat adhat arra érdemteleneknek (különösen származás jogán, jó kis áldott Baelor, kegyetlen Maegor, őrült király, és ha nagyon szigorúan nézzük, akkor őt Vyseris követte volna, ha maradnak hatalmon “Regár” halála után is, illetve ott volt Joffrey Róber bácsi halála után… Nagyszerű egy olyan király aki viccből felgyújt egy elefántot mondván “a lángoló elefánt impozáns látvány”).

Örülnék, ha a végére átállnának egy “vezérkaros” rendszerre (NEM kitanács), ahol nincs már meg ez a talpnyaló rendszer, lásd anno Picelle és Kisjujj, vagy tettetett nyájasság szervezkedéssel (Varys).

De ezt Dany egója nem venné be. Önteltebb, mint Cersei, pedig egy nagy szó. Cersei látszólag tisztában van azzal, hogy kb. bármikor fordulhat a kocka, Dany – ha nincs Tyrion – a szokásos taktikáját alkalmazná. Leölünk mindenkit aki nem vág jó pofát hozzám.

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:01

Ayrons

“És szeretne olyan véget írni a Gotnak is.”

Ne!!! Nem hiányzik egy ilyen gicces, geil befejezés, mint ez:

“Az 1420-as év a Megyében különben is csudálatos év volt. Nemcsak hogy csodásan sütött a nap, és kellemes volt az eső, mind a maga idején és a kellő
mértékben, de valami más is tette: a gazdagság, a növekedés érzése, a minden halandó nyarat megelőző szépség, ami ott csillogott
Középföldén. Ahány gyerek csak született, márpedig ebben az évben sok született, az mind szép
volt és erős, hajuk dús és aranyszőke, ami azelőtt ritkaság volt a hobbitok között. Gyümölcs annyi
termett, hogy még a kölyökhobbitok is dúskáltak a tejszínes eperben; aztán meg letelepedtek a
szilvafa alá és ettek, amíg csak annyi mag össze nem gyűlt, hogy kicsi piramisokat vagy a hódítók
koponya-hegyeihez hasonlatos halmokat nem építettek belőle; aztán továbbmentek. És senki nem
volt beteg, és mindenki jól érezte magát, csak azok nem, akiknek a gyepet kellett nyírniuk.
A Déli Fertályon roskadoztak a tőkék, és annyi pipafű termett, hogy az bámulatos; az aratás
olyan gazdag volt, hogy dugig telt minden magtár. Az Északi Fertályon olyan jó volt az árpa, hogy
az 1420-ban főzött sört sokáig megemlegették és közmondásossá vált. Igen, még egy nemzedékkel
utóbb is, ha egy öregapó beült a fogadóba, hogy megigya jól megérdemelt korsó sörét, letette a
korsót és fölsóhajtott: – Haj-jaj! Az volt ám az igazi! A négyszázhúszas!”

GICCS, GICCS, GICCS! Ilyen méltatlan befejezést ne. Amúgy tiszta árja elképzelés ez a “csak szőkék születtek” dolog, itt lehet picit belepiszkált pár háborús bűnös (akkor még sok élt)

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:03

Ayrons

Könyörgök, ne legyen olyan geil befejezése, mint a gyűrűk urának a “hurráéljendeszépamegye” befejezés a “csak és kizárólag szőkék születtek (tiszta fajelméleti menyország) és senki nem volt beteg meg tonnaszám ették a habos epret” dolog… Ez giccses.

http://hobbitfalva.uw.hu/xxx/irasok/KZSmiertvanelegemtolkienbol.pdf

Utolsó oldalon az idézet. Kijön a gálám az ilyentől.

Wyrr - 2017. 07. 25. 17:04

Hepciás

Én abszolút támogatnám, hogy megszűnjön ez az “egy birodalom” berendezkedés.

Ennél az is jobb lenne, ha a Mások után (ha lesz Mások után, bár ez biztos) újra több királyság osztozna Westeros területén. Nem feltétlenül hét, de egynél több.

Dorne úgyis mindig csak fél lábbal volt benne a birodalomban. Más kultúra, más törvények stb. És Észak is eléggé eltér a többi régiótól.

De hát ezt már Renlyvel és Stanisszel se lehetett megbeszélni, ők is a “HÉT királyság uralkodója akarok lenni” szöveget szajkózták.

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:10

Amúgy egy másik ügy: Csak szerintem klisés, hogy szinte minden jobb fantasy-ban 500-1000-5000 évig mennek a vérvonalak, titkos szövetségek stb. aztán jön a regény és max 5 év alatt az összeset lezúzzák. Lásd GoT többszáz-ezer(?) éves házai. Eddig tök jól működtek, most meg eddig kihalt pár év alatt: Tyrell, Martell, Baratheon, Bolton és talán a (fattyak nem számítanak) és hamarosan az Arryn is követi őket szerintem. Hosszabb távon a Lannister is, mivel Cersei túl van a “koron” már, Jaime csak Cersei iránt képes bármit is produkálni, Tyrion pedig Shae óta aszexuális dolgokat produkál. Grayjoyék családfáját is szépen megmetszette Ramsay, Euron pedig egy idősebb nővel kíván összejönni.

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:18

Wyrr

Kicsit hasonló a helyzet az unióhoz… Betereljük a sok-sok különböző kultúrát egy akolba, aztán csodálkozunk, ha nem működik. (Bár Westeroson legalább a pénzügyi helyzet azonos).

És miért 7 királyság, mikor a történet idejére már egyértelműen több van? Észak, Völgy, “Nyugat”, Viharföldek, Dorne, Síkvidék, Vas-szigetek. És mi van a Folyóvidékkel? Sosem értettem miért nem királyság, mikor elég nagy, van normál vára, tiszteleteméltó uralkodója – ez már több, mint amit a Vas-szigetek fel tud mutatni. Oké, hogy Aegon idejéből maradt fent az elenevezés, de ez így olyan, mintha mai napig Monarchiáznánk közép-európát, mert Habsburg XY idejében az volt.

9 önálló királyság ötlete viszont tetszene (a 9.Dany lenne a mostani “királyi földek”-en). Gyorsabb lenne a fejlődés, mint így.

Thunder - 2017. 07. 25. 17:22

csak nekem tűnik fel az elképesztő túlsúly csajokat tekintve, vezető pozícióban, lásd Dany-nél kik tanácskoznak? Kígyócsajok, hajós lány, großmutter … a háttérben szmelélődve Varys és Tyrion. Királyvárban? Cersei. Északon? Sansa központi figura … és Arya vonal.

Mivel a GoT univerzum nagyjából a középkori európai feudális viszonyok alapján lett kialakítva – jó, némi mágiával fűszerezve :) – ezért is hat annyira furcsán a power girl-ök dominanciája. Azt gondolom, hogy a hollywood-i elefáncsonttornyokban némi önmérsékletet kéne tanusítani végre …

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:29

Thunder

Egyszer írtam itt erről és a mai kor elvárásairól (kötelező “görlpávör” erőltetése, ami a GoT-nál valami “bűnbánásszerűség” az első pár évad dolgai miatt), de nem ment át a szűrőn…

Egyszer végignéztem, hogy igazából pozitív/semleges jellegű egészséges férfi nem sok van a sorozatban. Davos, Edmure, Gendry, Jon. Ennyi. A többi vagy gonosz (Kisujj, Euron), vagy nem egészséges (Mormont, Theon, Varys, Tyrion, Sam).

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:33

Illetve szépen lassan szabadult meg a széria a régi évadok “akkori állapotok szerint vezető” férfiaktól, akik között voltak nem túl jók (Robert, Tywin), és barátságos, szimpatikus alakok is (öreg Mormont, kezdetben Stannis, az éretlen Robb, Ned stb.)

Remélem csak rémeket látunk és nem azt hozzák ki a végére, hogy Dany királynő, Yara a szerelme a tanács pedig egy törpe, 3 eunuch és nők. Nincs bajom a női vezetéssel, de nem egyoldalúan. Normális országokban fele-fele arányt szoktak megtartani (skandináv országok).

Hepciás - 2017. 07. 25. 17:38

És a legnagyobb logikátlanság, tegnap ugrott be este.

Hogy-hogy nem zavarja Randyll Tarly-t, hogy Sam lenyúlta a kedvenc kardját? Azóta vártam, hogy mi lesz ebből, de úgy nézem az öreg elég könnyen belenyugodott a dologba. MIÉRT? Az a kard a mindene, Samet utálja… Vagy ez ilyen bizarr: “Büszke vagyok a fiamra, mert végre szembeszállt velem” dolog?

Kyra - 2017. 07. 25. 17:45

Érdekes, hogy mennyire megoszlik ki milyennek latja Aryat. Bennem megsem fordult, hogy északra megy a farkasos találka után. Számomra azt mutatta a jelenet, hogy messze nem az a kislány aki elengedte a farkasát évekkel korábban. Túl sok mindent látott és tett azóta… A saját nevéhez ragaszkodik, de eddig is a bosszúvágy vitte tovább minden eseményen nem a családi ragaszkodás (eddig is tudta hogy John él). Ezen kívül Királyvárban nagyobb szerepe lehetne mint Deresben. Képzett gyilkos lett belőle nem hadvezér vagy bármilyen vezető.

Rob - 2017. 07. 25. 18:15

Miből gondolod, hogy az öreg Tarly-t nem zavarja a dolog? Mert nem panaszkodott trónteremben a Lannistereknek vagy mi? most szerepelt először azóta, hogy Sam elvitte a kardot.

Hepciás - 2017. 07. 25. 18:22

Rob

A kard iránti mániája ötvözve a Sam iránti megvetésével az alábbi logikát vonná maga után:

Már másnap hajnalban csapatot küld utána, Samet és csaláját leölik, az anyjának meg bead egy kamut “a renegát hordák rajtaütöttek”. Simán utolérné a lassú járművel haladó fiút.

De ez a totál “beleszarok” dolog nekem nem igazán “jött át”.

csuszka - 2017. 07. 25. 19:16

Hepciás

A házak kihalásával kapcsolatos dolgokban részben igazat adok neked, a sorozat tényleg túlzásba viszi ezt, Lannister házat jó esetben Tyrion, Targaryeneket Dany és/vagy Jon, Greyjoyokat talán Asha viszi tovább, bár Starkok tuti megmaradnak.

A könyvekben viszont eddig egyik ház se halt ki (csak a Starkot hiszik kihaltnak), és szerintem a házak többségének marad élő, nem fattyú tagja a regénysorozat befejeztekor.

De azért van még egy ismert példa hasonlóra Westeros történelmében: Aegon hódításakor is kihalt a Viharföldeket uraló Argilac- (helyette Baratheon), a Síkvidéket uraló Gardener-, illetve a Vas-szigeteket (legalábbis névlegesen) és a Folyóvidéket uraló Hoare- (Fekete harren és fiai) ház.

Plusz eddig nemigen dúlt ilyen hosszú, globális háború Westeroson, de ez a könyvekben inkább a véletlen (persze valójában Martin) művének tűnik: Stannis nem halt meg a királyvári csatában, Euront választották a tengerkő trónusra, Tywint saját fia ölte meg – ezek mind a békét akadályozó, meglepő fordulatok voltak.

Ráadásul bár kb minden ház ezer évvel ezelőtt élt ősig vezeti vissza családfáját, ez csak legenda: simán lehet pl. hogy a Lannisterek pl. 4száz évvel Aegon hódítása előtt váltak Nyugat egyértelmű uraivá.

Hepciás - 2017. 07. 25. 19:18

csuszka

Kihagytad, hogy Varys papa kivégzi Kevant, mert a reformjai a békét erősítenék a káosz helyett.

Hepciás - 2017. 07. 25. 19:32

csuszka

A sorozat bénázik e téren inkább, Martinnál tényleg minden klán egész sok taggal él még és nem hagynak ki mindenkit szinte (Tyrelléknél pl. 4 gyerek van), Grayjoyéknál is van Victarion és az a papszerű fickó, Lannistereknek tucatnyi ága, Martelleknél is több gyerek van stb.

Egyedül Arrynék állnak nagyon csehül a könyvben, ott már erősen készülődhet “Trónörökös Harry”.

csuszka - 2017. 07. 25. 19:43

Igen, de Stannis megmenekülése, Balon Greyjoy és Tywin halála nekünk, olvasónknak inkább a háborút továbblendítő véletlennek tűnik, mint Kevan megölése, aminek nyíltan a káoszkeltés volt a célja.

csuszka - 2017. 07. 25. 19:45

Igen, az Arrynok felett elsiklottam, mert ők nem is vettek részt a háborúban; de valóban, ők és a Baratheonok (esetleg a Boltonok) állnak közel a kihaláshoz.

csuszka - 2017. 07. 25. 19:53

Egyébként a nők előtérbe kerüléséről: nyilván ezt is kicsit “túltolták”, de a legtöbb nőt a sorozat elején lebecsülték, és mindenki először férfi riválisait, ellenségeit próbálta eltenni az útból. Miután az ” erős” férfiak többsége meghalt, az “erős nők” kerültek hatalomra. Leegyszerűsítve ezt lehet elmondani, de részletezhetem ha kell.

csuszka - 2017. 07. 25. 19:58

Amúgy lehet hogy én látom rosszul ( akk írjátok meg), de Jonnak mi oka van így bánni Kisujjal?

Nem tud sokat a mesterkedéseiről és “apja” halálában való részvételéről semmit, nincs oka utálni őt.

Sőt, inkább meg kéne köszönnie a segítséget, amit kapott, valamint tanácsait kérni.

Nyilván idővel átláthat fondorkodásain, de ennek min 2-3 rész után kéne megtörténnie, ha egyáltalán.

Ayrons - 2017. 07. 25. 19:59

Sansa elmondta neki ,hogy nem bízhat meg benne és ő dobta oda őt a Boltonoknak.

Hepciás - 2017. 07. 25. 20:03

csuszka

Én “fanservice”-nek érzem, és kompenzálásnak, mert az első pár évadra rögtön sovinizmust rikácsolt pár unatkozó amcsi szervezet. A Sansa-Ramsay dolog után pedig próbáltak jó nagy műbalhét csinálni egyes demokrata politikusok, igaz akkor indult a választási dübörgés.

Kisujj pedid odadobta Ramsay-nek Sansát, Sansa pedig sokat mesélhetett Jonnak róla (saját szövetségeseinek rendszeres elárulása, esetenként meggyilkolása).

cato - 2017. 07. 25. 20:09

Még hogy Arya-át jobban érdekli a bosszú, mint a családja?! Ha volt választása mindig a család nyert. Amikor megszökött Harrenhall-ból (remélem jól írtam) Jacquen hívta, de ő inkább ment a családjához,amikor a Bravosi kapitány nem akart Északra vinni, csak akkor állt Arctalannak. Oké, ott kicsit agymosták, de aztán visszatért a saját kerékvágásába. Eddig úgy tudta a családja halott, most már megint háttérbe szorult a bosszú. Simán meg tovább Északra.

csuszka - 2017. 07. 25. 20:14

Sansa sztem nem úgy érzékelte, hogy Kisujj csak “odadobta” a Boltonoknak – abban a jelenetben, mikor ezt megbeszélték, Sansa először kifakadt, de aztán Kisujj elhitette vele, hogy van választási lehetősége, és hogy ebben az ő döntése is benne van.

Egyébként meg tényleg ő mentette meg a Starkokat, és Jonnak valahogy illett volna kimutatnia háláját, és nem letorkolni első adandó alkalommal. Mégis a Völgy Védelmezőjével és a Folyóvidék urával beszél, nem egy holmi kisnemessel…

Azóta pedig alig csinált valamit Kisujj, amivel így megsérthetné Jont.

Hepciás - 2017. 07. 25. 20:16

“a Völgy Védelmezőjével”

Vagyis inkább a fickó aki uralkodik a Völgy urán.

Folyóvidéknek nem ura. Van egy kastélya, de nem Fray vagy Tully a befolyása ott.

csuszka - 2017. 07. 25. 20:30

De Zúgó fölött áll mint Harrenhal ura; asszem ezt Jaime meg is jegyezte Emmon Freynek. A 4. könyv egyik Jaime fejezetében: “Petyr Baelish a Három Folyó Legfelsőbb Ura, Zúgó Harrenhal fennhatósága alá tartozik majd.”

Dytta - 2017. 07. 25. 20:30

Shed,
szerintem ki fog derulni, hogy John Snow kicsoda. Eselyes a Vastronra es nem hiszem, hogy ezt kihagynak a tortenetbol. Akkor be sem hoztak volna a szalat es hagytak volna, hogy mindenki azt gondolja, egy torvenytelen Stark.

Hepciás - 2017. 07. 25. 20:35

csuszka

A könyvben igen, de a sorozatban nem. Nem lehet egyszerre Walder is meg Kisujj is boss. De a könyvben nincsenek is ilyen sziutációban, mint a sorozatban

csuszka - 2017. 07. 25. 20:45

Ez hol volt a sorozatban?

clegane - 2017. 07. 25. 20:54

csuszka: lehet, hogy Sansa nem így érzékelte, de nekem is az rémlik, hogy Jonnak ennyi jött le a történtekből, hogy Kisujj ötlete nyomán lett Boltonné Sansából. és hogy ő biztos tudta, mekkora genya a kisBolton, és mégis.
ettől eltekintve tényleg nem kényszerítette a dolgot Sansára Kisujj, és politikailag csakugyan jó ötletnek tűnt akkor jobb híján, továbbá az sem feltétlen lett volna garancia arra hogy rossz férj lesz belőle, hogy az ellenségeit szereti kínozni, persze utólag könnyű okosnak lenni.
szóval mindenesetre én se értem, miért bánik Jon Kisujjal úgy, ahogy, tökre az apja hülyeségét ismétli ezzel meg, mint ahogy amúgy erre a beállítások szépen utaltak is.

Hepciás: nekem nem rémlik már, hol tér el a sori a könyvtől ebben a viszonylatban? Walder meg Kisujj szála nagyjából változatlan maradt, vagy nem?

Wyrr - 2017. 07. 25. 20:54

csuszka

3.évad 10. rész elvileg.

csuszka - 2017. 07. 25. 20:57

Dytta,

Oké de ez kicsit kevés bizonyíték.

A cölöplakók nem örvendenek nagy népszerűségnek, nem tudom h bíznának-e Howland Reed szavában.

Bran meg nem tudja egyelőre mindenkinek megmutatni a múltbéli “látomását”, és szerintem még ő sincs teljesen tisztában azzal, hogy a látott csecsemő Havas Jon.

Esetleg azt tudnám elképzelni megoldásnak, hogy Bran valamiképp “megosztja” a többiekkel (néhány úrral pl) azt amit látott, és segítségükkel leszűrné a helyes következtetést.

csuszka - 2017. 07. 25. 21:06

clegane,

“csakugyan jó ötletnek tűnt jobb híján”: visszanézve úgy tűnik, Kisujj ezzel túlzott kockázatot vállalt. Ezzel a döntéssel legfeljebb a Boltonok jóindulatát nyerte meg, és a trónt is magára haragította.

Persze lehetett volna jó vége a dolognak: ha Stannis győzelmet arat a Boltonok felett, majd Kisujj a Völgy seregével “megmenti a királyságot Stannistól, valamint Északot is”, akkor sztem jutalomként megkaphatta volna az “Észak Őrzője” titulust.

De ennek nem volt túl nagy a valószínűsége, mert Stannisnek nem állt túl jól a szénája; ám mi más célból adhatta volna Kisujj Sansát a Boltonoknak?

Nem lett volna kifizetődőbb, ha maga mellett tartja, esetleg Robinnal összeházasítja vagy valami ilyesmi?

csuszka - 2017. 07. 25. 21:13

Dytta,

szerintem ha kiderül Jon “Targaryensége”, az az esetleg kialakuló (remélem nem!) Jon-Dany kapcsolatnak is véget vethet.

Ugyanis Jon – ha még szerelmes is Danybe – nem kötne házasságot a közeli rokonával, ehhez túlságosan Stark, ráadásul szeme előtt lebegne a pszichopata Joffrey és az Őrült Király, akik szintén közeli rokonok nászából születtek.

Ezt még tetézné az, hogy miután kiderülne Jon valódi származása, utána lehet elvárás lenne, hogy az utolsó 2 Targaryen, Jon és Dany házasodjanak össze, ahogy az szokás a sárkányuraknál.

Viszont Jon elutasítaná a vérfertőző házasságot, ezzel konfliktust generálva, amelynek feloldása a 8. évad egyik fontos témája lehetne.

csuszka - 2017. 07. 25. 21:16

Hibázni emberi dolog.

“ha még”—>helyette “még ha”

clegane - 2017. 07. 25. 21:23

csuszka: a “jó ötletnek tűnt” -et pont hogy olyan szemszögből gondolom, ami nem Kisujj önös érdekeinek kedvez, hanem annak, hogy Sansa visszakapja családi otthonát, Észak úrnője legyen, hazakerüljön. csupa olyasmi, ami Jon szemében is akár pozitívum is lehetett volna, ha speciel nem bizonyul ifjabb Bolton erőszakoskodó férjnek, amit előre azért annyira nem lehetett tudni biztosan, legfeljebb sokadkézből származó pletykái lehettek bárkinek arról, milyen alak is ő. illetve még ha csak egy kicsit bizonyul erőszakos férjnek, még akár az is “oké” lehetett volna a kornak megfelelő normák szerint, ha nem kortárs modern felfogással tekintünk a szituációra.

Neoprimitiv - 2017. 07. 25. 21:32

csuszka: “Oké de ez kicsit kevés bizonyíték.”

Most komolyan azon megy a vita, hogy egy történetben, ami úgy alakul, ahogy Martin akarja, elég lesz-e a bizonyíték? Elég lesz, ha máshogy nem, akkor a kétkedőknek meg fog jelenni Lyanna szelleme és úttörő becsszavát adja, hogy Jon az ő gyereke Rhaegartól.

Ez egy regény, nem a valóság, nem raknak bele évadonként ötször belebegtetett Nagy Titkot, ha utána kiderül, hogy nincs is titok.

csuszka - 2017. 07. 25. 21:35

Amúgy erről az évadról: egyértelműen jobban tetszik, mint az előző, bár egyelőre nem ér fel a 2. és 3. szintjére.
Végre befejezték a karakterek logikátlan kiírogatását (a mostaniak mint meg voltak magyarázva, előlegezve – pl. Freyek, 2 Homokkígyó), és a karakterek fejlődése is jobban előtérbe került.
További pikantéria az, mikor a karakterek szembesülnek azzal, mi minden történt velük az elmúlt kb. 3 évben (a történet kezdete óta).
Voltak váratlan kisebb fordulatok, meglepetések is (pl. Euron ajándéka Arianne, Sam montázsa, Nymeria nem tart Aryával), persze a kedvencem Theon Bűzössé visszavedlése volt.

Ebben a részben a politika is nagyobb hangsúlyt kapott, bár Danyék alaposabb tervet is készíthettek volna (ha valami befuccsolna).

Amit viszont nagyon hiányoltam, az a “hatalmasok játszmája”: ennek mesterei háttérbe szorultak (Varys, Tyrion), vagy látszólag “elfelejtették”, mi a játék “módja” (Olenna, Kisujj), esetleg már a 6. évadban kiírták őket (Doran herceg, Roose Bolton :( ). Mintha korábbi befolyásuk semmivé lett volna, az eseményekre alig tudnak hatni.

Már a 6. évadban is éreztem visszafejlődést ezen a téren, de most úgy néz ki, hogy nekik befuccsolt. Olenna látszólagos”elbutulását” még meg tudom magyarázni gyermekei és unokái elvesztése miatt érzett bánattal.

Merem remélni, hogy legalább Kisujjtól kapunk valami értelmes próbálkozást Sansa manipulálására (bár már a kockát “majdnem teljesen” elvetette azzal, hogy többeknek beismerte valódi terveit), ami ideig-óráig sikerrel jár, és Tyrion és Varys sem tétlenkedik majd a háborúban (Kaszter-hegy bevétele, illetve káoszkeltés).

Viszont minden jel arra utal, hogy nekik (főleg Kisujjnak és Olennának) már nem sok babér terem a 7. és 8. évadban, ugyanis az egyesülés felé tartunk, míg ők inkább a széthúzás megteremtésében jeleskedtek.

Dytta - 2017. 07. 25. 21:35

Remelem John es Dany kozott nem lesz semmi. Egyreszt nagyon kozeli rokonok, masreszt Dany egy szocio. Igen nagy eselye van azonban, hogy ok ketten osszejonnek.
De majd meglatjuk.

clegane - 2017. 07. 25. 21:37

Neoprimitiv: jaj nemár, azt azért mindenki elvárja egy fiktív történettől is, hogy legyen belső logikája.
ha nincs rá elég bizonyíték, akkor nem hiszik el, ezt várja el mindenki bármi fiktív detektívsztoritól is.
ha meg komolyan kinézed az alkotókból az eddigiek alapján, hogy annyira amatőrök, beletojósak, hogy akkor majd beleerőltetnek valami irreális deus ex machinát, akkor nem értem, miért nem találod az egészet egy rakás kakának és hagytad itt évekkel ezelőtt.

csuszka - 2017. 07. 25. 21:45

“clegane”: értem most már, mire gondolsz, igazat adok ebben neked. Csakhogy nekem a sorozatból egyáltalán nem az jött le (de ez eléggé szubjektív vélemény, és a könyvben nem így éreztem), hogy Kisujj elsősorban felhasználja Sansát, és csak másodsorban törődik vele.

Viszont ha Kisujj tényleg csak jót akart Sansának a házassággal, akkor gondolom Sansa is látja ezt. Sansa nem tud arról, hogy Kisujj bármikor is rosszat próbált volna tenni neki, és egészen kedvelte is őt – ez nem mondható el Jonról, nem tekintette őt igazi testvérnek

Ráadásul mindketten megmentették őt egyszer – Kisujj az esküvő utáni menekülésnél, Jon pedig a Ramsey kutyái elől meneküléskor. És ha úgy vesszük Kisujj Északot meg is mentette Sansának a Völgy seregével.

Szóval oké, vannak testvéri kötelékek, de az végképp érthetetlen számomra, Sansa miért nincs jó véleménnyel Kisujjról, legalább némi szimpátiát mutathatna az irányában.

clegane - 2017. 07. 25. 21:50

amúgy nekem is az a konklúzióm, hogy nem értem, miért bánik Kisujjal Jon meg Sansa ilyen ridegen, szóval egyetértünk!

csuszka - 2017. 07. 25. 21:51

Neoprimitiv

Lehet hogy a sorozatban volt 1-2 logikátlanság ami a szemfülesebb nézőnek szúrta a szemét, de az “átlagnéző” elsiklott felette.

Pl. a Tyrellek halála után Olenna a vezető—>viszont eddig őt láttuk talán legtöbbet Síkvidékről Margaeryn-kívül, és láttuk hogy okos meg befolyása is van—>tehát az “átlagnézőnek” elfogadható, hogy ő lett a vezér.

Ám ha elegendő bizonyíték híján mindenki elfogadná és elismerné, hogy Jon Targaryen (Jon is elfogadná!!!), azt minden néző észrevenné és hüledezne a képernyők előtt ekkora baromság láttán.

csuszka - 2017. 07. 25. 21:52

clegane

Ebben van valami. :)

Hepciás - 2017. 07. 25. 21:54

Tudom, csúnya dolog, de én pl. NEM kedvelem a Starkokat. Túlságosan is igaz rájuk az amit Tyrion abban a béna viccben elsütött. “Köpöd ki…”

Ha végignézem a Starkokat, nem kedvelem őket. Bár őket sajnálom leginkább, mert jó családi életet éltek, Ned és Cat jó szülők voltak (Westeroson ez ritkaság Tywin és Randyll világában)

De most a Starok…

Brandon (Ned bátyja) amit tudok róla azalapján egy agresszív, erőszakosabb figura, Kisujjat nagyon durván elverte(?)

Ned: Családapámak, tanítónak nagyon jó, de eléggé naív és mindent a becsület alá rendel, erre is fázik rá.

Robb: Szimpatikus, ahogy Ned is, de szörnyű diplomáciai érzéke van és nagyon a szívével gondolkodott. Apjához hasonlóan naív és “brute force” módszerrel kíván háborút nyerni.

Sansa: Na, ő messze a legkevésbé szimpatikus, igaz erre rásegít a lányregényes leírás a könyvben és a színésznő hangja aki alakítja (tudom ez nem kellene hiba legyen, de Sansa és Theon hangjától kivér a víz). És nagyon öntelt újabban, és ő is ilyen becsületmániás (öljük le a lázadók gyerekeit)

Arya: A történet első részeiben szánom őt, elég brutál amin végigmegy, de ha jobban belegondolok ő is ugyanolyan brutális, mint Brendon bácsi. Még bosszúból sem főzünk bele másokat a süteménybe amit megetetünk a faterral…

Bran: Idegesítő szereplőnek érzem, a butasága miatt “őrült meg” Hodor és adott a Jégkirály kezébe új adukat.

Rickon: Túl fiatal.

Jon Snow és Benjen bácsi akik szimpatikusak.

csuszka - 2017. 07. 25. 21:56

clegane

Van valami abban, amit mondasz. :)

Szerintem ez “fanservice” lehet, mert a nézők többsége “elvárja”, hogy Jon leckéztesse meg Kisujjt a korábban elkövetett bűnei miatt, és miután Kisujj elárulta céljait előző évad végén, már nem tudnak a készítők sok mindent csinálni vele.

De szerintem Ned épphogy nem így bánt Kisujjal, jobban megbízott benne. Épp ez volt a hibája, ezért is bukott meg.

csuszka - 2017. 07. 25. 22:00

Rickon eléggé vad is, a fiatalsága mint probléma… :)

Hepciás - 2017. 07. 25. 22:03

csuszka

Nála ezért is nem írtam semmit, mert fiatal.

Bár van egy jó jelenete még az első évadból, erős jelenet:

“Majd hazajönnek anyánk” mondja Bran
“Nem fog…” mondja Rickon valami nagyon fura hanglejtéssel.

Dytta - 2017. 07. 25. 22:17

Mindket Stark lany keresztulment egy csomo mindenen. Mashogy erintette oket.
Sansa is megedzodott, csak mashogy. O is raengedte a kutyakat Boltonra. O is siman vegignezi, ahogy masok olnek helyette.
Arya pedig a sajat kezebe veszi a dolgokat. Kemeny? Igen az, de mar majdnem mindenkit elveszitett.

csuszka - 2017. 07. 25. 22:20

Sansa becsületmániás?!!

Már bocs, de a lázadók fiainak leölése nem épp becsületes. Emlékezz vissza, hogy Ned nem pártolta Daenerys megöletését sem, valamint Rhaegar gyermekeinek brutális meggyilkolásáról is igen rossz véleménye volt.

Sansa nekem se tartozott a kedvenc karaktereim közé, de szerintem ő nagy fejlődést mutatott be az első 4 évadban, ahogy ráébredt arra, hogy a világ nem olyan rózsaszín és gyönyörű, mint ahogy azt elképzelte. Viszont “pályafutását” a Ramsey-s házassággal sikerült megszakítani, amit nagyon sajnáltam, eltékozolt lehetőségnek tartom. Így most kissé egy durcás kamasz képét mutatja.

Bran nehéz karakter a könyvben, a legfiatalabb szereplő. A sorozatban ez kevésbé okoz problémát, de nem véletlenül nem szerepelt az 5. évadban.

Ám egy 8-9 éves (sorozatban 11) éves emberke nem látja előre tettei súlyosságát, következményét, könnyen rászedhető. Az Éjkirály jeléről honnan tudhatna?!

A Hodoros dologról meg annyit: ami eleve ‘el van rendelve’, azon butaság vagy okosság nem változtat – sehogy se akadályozhatta volna meg azt, ami történt – sőt, ha úgy vesszük, ez a Háromszemű Holló hibája volt, mert ő tudta, mi következik és mégsem akadályozta meg!!!

Robb szimpi volt míg Jeyne-el össze nem házasodott, aztán már csak fogtam a fejem, mint ahogy Tyrion is csak hüledezett a hír hallatán. Ezután már sorsa meg volt pecsételve.

Arya: remélem, most leáll a gyilkolászgatással és számára az új kihívás az lesz, hogy visszailleszkedjen valamennyire a normális életbe, ha tud. Ha ezt jól megcsinálják, azt merem majd mondani, jól volt felépítve a karakteríve és karaktere.

Ned szerethető karakter volt, de néha ő is csinált olyan ostobaságokat melyek után csak csóváltam a fejemet.

Jon egy fokkal jobbnak tűnik, kötik a saját szabályai, de hajlandó ezeken változtatni, ha a körülmények úgy alakulnak. Belőle akár még jó király is lehet, de ahhoz még van hová fejlődnie (könyvben remélem ha feléled/túlél akkor tanul az ellene elkövetett merényletből).

Neoprimitiv - 2017. 07. 25. 22:27

csuszka: megvan a belső logika, le is írták korábban. Az, hogy te vagy bárki más ezt utána elegendőnek tartja-e, magánügy, Martin eddig sem törődött vele.
A történetben (a könyvekben és a sorozatban is) éppen elég “deus ex machina” esemény van, amelyek vagy véletlenek, vagy olyan dolgok, amelyekről addig nem volt szó. A sorozat ilyen szempontból még jobb is, mert kénytelen összeszedettebben tálalni a dolgot, mint Martin.

A házak kihalásához pedig annyit, hogy egy tévésorozathoz nem lehet kétszáz oldalas függeléket mellékelni az összes ház minden tagjával, negyedik unokatestvérig. Pedig hát ők is ott vannak, Cersei, Jon vagy akár Robin udvartartásában nem csak öt-hat családfő lézeng. Csak nem lehet – illetve lehet, csak fölösleges – évadonként egyszer megemlíteni valamilyen szöveg nélküli rokon nevét, a kutya nem emlékezne rájuk.

csuszka - 2017. 07. 25. 22:37

neoprimitiv:

1. Hol van “deus ex machina?” a történetben?

2. Vannak kis “finomságok”, kisebb, de nem szembetűnő logikátlanságok a történetben (főleg a sorozatban, a könyvben nemigen, ezért is tart ilyen sokáig megírni) amivel az átlag sorozatnéző nem foglalkozik. Pl. a Tyrellek öröklése ilyen dolog: az átlag sorozatnéző el tudja fogadni, hogy Olenna kerül a vezetői posztra – eddig őt láttuk a legtöbbet, okos, van befolyása. Persze sokaknak – de a többségnek nem – szöget üt a fejébe, hogy miért nincs hatalmi harc (talán túl sok ilyen ember is volt, ezért került sor erre a Tarly-s jelenetre a 2. epizódban, ami ezt a dilemmát részben feloldja).

Viszont ha normális magyarázat nélkül mindenki elfogadná Jon származását (Jonnak is el kell fogadnia), az már annyira szembetűnő baromság, logikátlanság lenne, hogy kb mindenki hüledezne hogy ez most miért történt.

csuszka - 2017. 07. 25. 22:38

az első mindenki= a nemesek, lovagok, előkelők Westeroson, a második mindenki=a sorozatnézők

Platschu - 2017. 07. 25. 23:15

Talán hülye kérdés, de Dany hogy uralkodhatna, ha meddő? Hiszen minden királytól vagy királynőtől elvárták, hogy teljesítse elsődleges feladatát, az utódnemzést. Na most ha jól emlékszem, akkor a vetélés után Danynél azt mondták, hogy nem lehet többet gyermeke. Nyilván ez nincs ráírva egy nőre és nem olyan egyértelmű a helyzet, mint egy kasztrált férfinál. Szóval mégis Dany mit akar? Utódai így se, úgy se lesznek, tehát dinasztiát ő sem tud alapítani.

Neoprimitiv - 2017. 07. 25. 23:33

csuszka:
1.)
– Aryat leszúrják, de ja mégsem (persze tudom, ez csak kiképzésenk köszönhető, de mikor volt szó róla, hogy az arctalanoknak az ilyen apróságok nem ártanak?)
– Benjen pont jókor kerül elő, hogy segítsen
– gyakorlatilag Rholl összes újraélesztős mókája (hála istennek a sorozat egy kicsit visszavett belőle), amitől súlytalanná váltak a halálok – soroljam?

2.) A sorozat az átlag sorozatnézőnek készül. Ha úgy gondolod, hogy a most látott második részben azért szerepelt valami, mert az első rész után “túl sok ember” gondolt valamit, akkor szerintem mélyedj el egy picit a forgatások időrendjében.

Tarly-ék nem azért kerültek bele, hogy legyen hatalmi harc, hanem mert kellenek töltelék szereplők is a névtelen statiszták mellé a hadakozásban, ha már Cersei és Jamie jó eséllyel legalább az évad végéig ki kell húzzák. Ők már előkerültek Sam kapcsán, a nézőknek nem kellett egy új bagázst bevezetni. (Legfeljebb egy másik színészt, de ki törődik ezzel.)

Jon származására az lesz a “normális magyarázat”, amit a megírt szereplők annak fogadnak el. Mivel a sorozat készítői egyeztettek Martinnal a fő eseményekről, ez olyan lesz, amit ő talált ki. Az eredeti kérdés egyébként nem ez volt, hanem hogy kiderül-e Jon Targaryen származása. Igen, ki fog, és igen, el fogják hinni róla.

Elég ellentmondásosnak érzem, hogy miközben szerinted legfeljebb “finomságokban” vannak problémák a könyvekben, nem tételezed fel Martinról, hogy volt valami épkézláb ötlete a Nagy Rejtély feloldásra…

Wyrr - 2017. 07. 25. 23:50

Platschu

A sorozatban elhangzik valaha is, hogy az?
Nem állítom, hogy nem, csak nem emlékszem.
A Mirri Maz Duur-féle jelenetekben mintha nem lenne benne. Később valamikor?

(A könyvben tudom, hogy szerepel, hogy meddő, de valószínűleg mégsem az ott sem, mert az ötödik kötet végén egy jelenetben eléggé úgy tűnik, mintha épp elvetélt volna.)

clegane - 2017. 07. 26. 00:12

Neoprimitiv: na de Csuszka se azt mondja, hogy így lesz vége a sorozatnak, hogy hát sajnos nincs Jon származására bizonyíték, így senki se hiszi el hogy Targaryen, magányosan belesétál a naplementébe.
hanem hogy amit eddig nézőként / olvasóként tudunk, az alapján nem bizonyítható, ezért még alighanem lesz valami olyasmi – remélhetőleg logikusan megírt – fordulat, ami majd bizonyítékot szolgáltat.

Neoprimitiv - 2017. 07. 26. 00:46

clegane: ezért kérdeztem az elején, hogy most komolyan azon vitatkozik valaki, hogy a dolgok mostani állása alapján nem lenne elég bizonyíték?

Az eredeti komment – azt hiszem Dyttától – annyi volt, hogy nyilván ki kell derüljön Jon háttere, különben nem vezették volna fel ennyire. Erre volt az a reakció, hogy erre nincs meggyőző (a szereplőket meggyőző) bizonyíték. Na és? Nyilván lesz, mert ha mégsem, akkor Martin írás helyett halfeldogozót fog nyitni egy ekkora vörös heringgel.

clegane - 2017. 07. 26. 01:03

Neoprimitiv: dehát ez igaz, hogy “a dolgok mostani állása alapján nem lenne elég bizonyíték.”

te mintha amellett érvelnél, hogy “az mindegy, mert odamegy és mindenki hisz majd neki akár csak ennyi alapján is, csak mert Martin azt írja meg és kész”.

mink meg aszondjuk, hogy “csak ennyi alapján márpedig nem fognak hinni neki csak úgy csodamódra, hanem még lennie kell majd itt vmi fordulatnak ahhoz, hogy higgyenek neki.”

hogy mér elmélkedünk ilyenekről, azt ne a rajongói kibeszélőben firtasd.

Neoprimitiv - 2017. 07. 26. 06:40

clegane: bocs, nem tudtam, hogy kizárólag rajongók írhatnak. Eddig általában nézők szoktak.

Magyarázom - 2017. 07. 26. 08:35

A LEGNAGYOBB deus ex machinát tuti nem fogják kihagyni:

Arya északra megy, de hirtelen úgy tűnik majd, hogy eltűnt/meghalt, aztán az évad végén kiderül, hogy Deresben belebújt valakinek a bőrébe, a háttérből figyelt és ügyködött és a kritikus pillanatban csak annyit látunk majd, hogy a győzelmén vigyorgó Kisujj pofájából hátulról kibukkanik Tű. :D

clegane - 2017. 07. 26. 10:16

Neoprimitiv: neked valahogy mindig sikerül belekötni valamibe, ami tökre nem úgy volt értve ahogy te érted.

Shred - 2017. 07. 26. 10:57

Nekem úgy rémlik, pár résszel korábban valamikor már eljátszották, hogy egy ember vagdalásáról közvetlenül étel vagdalására váltanak, valakinek megvan ez még?

ende - 2017. 07. 26. 12:06

kit érdekel, hihető-e a R+L a dolgok jelenlegi állása alapján. Ha Martin vagy a showrunner kitalál vmi ütős bizonyítékot, azt a sorozat belső logikájához igazítva fogja kitalálni, aztán hihető lesz. Teszem azt, ha Brannek/Howland Reednek még nem hiszik is el a dolgot, kiderülhet Jonról hogy pl tűzálló és jóban van a sárkányokkal. (Ügyetlen ötlet persze, de R. R. tudhat ennél jobbat is, elvégre az ő gyereke ez az egész)

Magyarázom - 2017. 07. 26. 12:12

Ende:

Sajnos John már az első szezonban megégette a kezét, amikor megmentette Mormontot az élőhalottól.

Persze azóta visszatért már a halálból is…

ende - 2017. 07. 26. 12:20

“hogy mér elmélkedünk ilyenekről, azt ne a rajongói kibeszélőben firtasd” Neoprimitiv: ezzel clegane azt próbálta közölni, hogy igenis helye van itt az efféle vitának, mert sok a rajongó. semennyire sem következik belőle hogy csak rajongók írhatnak.

Engem nagyon is érdekel, ki mit gondol erről. Kvázi ez a legfontosabb szál az egész sorozatban és a könyvekben, biztos vagyok benne, hogy nem hasukra ütve, megalapozás nélkül fogják elintézni a kérdést. most még tényleg gyenge lábakon áll a dolog, de várjuk ki a végét.

Arról nem is beszélve, hogy a könyvekben még ott van az Aegon-szál is, ami számomra egyértelműen úgy jön le, mint az olvasó terelése: annál nagyobb lesz a meglepetés, amikor Jonról kiderül, hogy ő az igazi Aegon. Ezt a csavart mondjuk jól hazavágta Martinnak a könyveket lehagyó sorozat, de nagy döbbenet akart lenni, az biztos. Kb az egész erre van kihegyezve.

ende - 2017. 07. 26. 12:21

Magyarázom: igaz, igaz. Mondom, Martinnak biztos akad jobb ötlete is.

Irgum76 - 2017. 07. 26. 12:29

Lehet volt már, nem olvastam végig ezt a 200 ezer hsz-t

de Theon vízbe ugrása egyértelmű:
mikor a csaj nyakához fogják a kést akkor oldalra néz és látja,hogy hogy csonkítják meg a haldoklókat, fülüket, ajkukat levágva
itt eszébe jutott a dobozban elküldött farka és egyéb kínzások így inkább menekülőre fogta a dolgot

A másik a kicsávó látomása alapján nekem az jött le, hogy Jon vér szerinti Stark csak az anyja Ned Stark nővére-húga, akivel lehet ő is vérfertőző kapcsolatban volt vagy csak felnevelte a testvére gyerekét

Vanda - 2017. 07. 26. 12:37

Theont megértettem, Poszttraums sz. van ilyen. De ha Danyt meg Jont összehozzàk hányni fogok.

Wyrr - 2017. 07. 26. 12:51

Irgum76

Csak felnevelte a testvére gyerekét.
Lyanna eltűnése és halála között egy év (vagy kicsit több) telt el.
A gyerekének tehát egyvalaki lehetett az apja, Rhaegar.

Shed - 2017. 07. 26. 13:40

Vanda:
A rokonkötelék miatt?

Azért annyira nem közeli hozzátartozók ők. Konkrétan Jon az Őrült király unokája, Dany meg a lánya. Nagynéni és unokaöccs. Nem azt mondom hogy ez nekem bejön, vagy hogy elfogadottnak tartom, de még pl. 120-150 évvel ezelőtt nálunk is teljesen OK. volt pl. unokatestvérek házassága. A sorozatban is Ned és Cat unokatestvérek, úgy házasodtak össze. Dany pedig ha idősebb lett volna, akkor Viseryshez vagy Rhaegarhoz ment volna feleségül. A két fiútestvére közül valamelyikhez.
Ja és valaki irta, hogy Jon az idősebb. Nem, Ned a tower of Joy jelenetben mondja is a két királyi testőrnek. ” The Mad king is dead, Rhaegar is dead. Where is my sister? ”

És a tesója még csak ekkor szüli meg Jont és hal meg.
Ekkor már rég halott az őrült király, halott a felesége is, Dany meg a testvére meg már menekítés alatt vannak.

A sárkányok miatt mindenképp házasodniuk kell, mert ha felhigul a vér, a dögök nem fogadnak el senkit uruknak. Lásd a Martell herceg a könyvben.

Wyrr - 2017. 07. 26. 13:53

Shed

Ned és Cat nem voltak unokatestvérek. Ned északi, északi ősökkel, Cat folyóvidéki, ottani felmenőkkel. Ned apja épp hogy újítani akart az addigi házasodási politikájukon azzal, hogy délebbre keresett szövetséget.
(Tywin és Joanna viszont tényleg unokatestvérek voltak.)

De bizony, Jon idősebb.

Rhaella királynét és Viseryst azután küldték el Királyvárból Sárkánykőre, hogy híre jött Robert Rhaegar feletti győzelmének.
Rhaella akkor más várandós volt. (Nagyjából pont az elutazása előtti időszakban eshetett teherbe.)
Nem sokkal ezután megszületett Jon és meghalt Lyanna.
Rhaella ekkor még mindig terhes. Sárkánykő pedig egyelőre Targaryen kézen van, egy flotta védi. Hónapokkal később megszületik Dany, a flottát ugyanaz a vihar, ami a születése éjjelén tombol, megsemmisíti. Willem Darry elmenekíti az elárvult Danyt és Viseryst Essosra, Sárkánykő pedig megadja magát Stannisnek.

A születési éveik a könyv szerint: 283-Jon, 284-Dany, a sorozat szerint: 281-Jon, 282-Dany.

ende - 2017. 07. 26. 13:54

@Shed – ezt tudjuk, hogy Targaryen vér kell a sárkányok irányításához? Na és Tyrion a sorozatban?

clegane - 2017. 07. 26. 13:56

ende: az pont alapot szolgáltat az olyan spekulációkra, hogy lehet hogy nem is Tywin fia Tyrion…. :)

ende - 2017. 07. 26. 13:57

*Igaz, szigorúan nézve nem parancsolt nekik. Inkább valamiféle elfogadásról volt ott szó.

ende - 2017. 07. 26. 13:58

Ismerem a teóriát, de még akkor is csak 50% Targaryen lenne. Pont mint Jon.

Irgum76 - 2017. 07. 26. 13:59

Wyrr:

nekem úgy rémlik úgy beszéltek Jon anyjáról mint Ned Stark egyetlen igaz szerelméről

de lehet keverem valakivel

ende - 2017. 07. 26. 14:03

Irgum: volt egy Wylla nevű nő, akit Ned Robert előtt emlegetett. Valószínűleg sosem létezett, a fedősztori része ő is. Robert 5 percet sem adott volna Jonnak, ha megtudja, ki ő.

ende - 2017. 07. 26. 14:05

Két mondattal később meg az került szóba, h Lyanna Stark, Ned húga meg Robert “egyetlen igaz szerelme” volt. Szerintem ez a párbeszéd maradt meg neked kicsit összefolyva.

Hepciás - 2017. 07. 26. 14:08

Wyrr

Kár! Én eljátszottam a gondolattal, hogy Robert fia Jon, csak nem tudnak róla, mivel Ned is azt hitte, hogy Rhaegar. Jó lett volna, ha úgy lett volna, mert akkor ő a király törvényesen is. És a Danyvaal összejövés is vicces lett volna – egy Baratheon-Targaryan házasság… De így akkor tuti nem…

Aegon meg hogy lehetne Jon? Aegon Rhaegar normál házasságából született a Martell-nőtől, ahogy egy lány is akit megöltek.

A könyvbe még bele lehet préselni a dolgot, ha Martin jól zsonglőrködik, de a sorozatban én bakinak érezném.

Wyrr - 2017. 07. 26. 14:09

Irgum76

Pletykák voltak.
Robert próbált még az első évadban “régi szép idők, régi nőügyek” stílusban beszélgetni Neddel Jon anyjáról, de látszott, hogy ő se tud semmi konkrétat, csak emlékszik valami csinos lányra, akit hogy is hívtak… hogy is…
Ned meg végül kiböki, hogy Wylla, de az ő viselkedésén is érződik, hogy csak azt akarja, Robert fogja már be.
Valószínű – bár ezt csak feltételezem – annak idején, mikor előkerült Jon, mondania kellett valami magyarázatot, és akkor hivatkozott erre a nőre.

[A könyvben Ashara Dayne-t emlegetik, akibe Ned elvileg beleszeretett Harrenhalban (lehet, hogy tényleg, bár Asharának meg az utalások szerint talán inkább Brandonnal volt valami afférja), de Ned ezeket a pletykákat hamar el is fojtja. (Plusz Asharát “tisztázza”, hogy csak egy lányt szült, holtan.
Wylla neve is előkerül. Egy Dayne-fiú szerint Wylla, aki az ő szoptatós dajkája volt odahaza délen, Jon anyja, de ez megint csak feltételezés (és simán jöhet egy elterelésként előadott sztoriból).]

A lényeg az, hogy az eltelt idő miatt Lyannának csak Rhaegartól születhetett gyereke. És a jelek alapján – akár a sorozatot, akár a könyveket nézzük – ez a gyerek Jon.

Hepciás - 2017. 07. 26. 14:11

Wyrr

Szerintem Ned sosem volt szerelmes, nem olyan típus, inkább a kötelességtudó férj és apa, aki megszerette a feleségét, de nem olyan heves módon volt szerelmes, mint Robert, Rhaegar vagy Robb. Hanem inkább a Stannis-Roose Bolton-Randyll Tarly módon.

Irgum76 - 2017. 07. 26. 14:19

köszi

Wyrr - 2017. 07. 26. 14:21

Hepciás

Én mindig is úgy éreztem, olvasásnál is, a sorozatnézésnél is, hogy Ned és Cat szerelmesek voltak, ha nem is látványosan.
Csak Ned egyszerűen zárkózottabb típus, aki nehezebben mutatja ki az érzelmeit, de ez nem jelenti, hogy nincsenek erős vagy heves érzései.
Nem is volt olyan helyzetben, ahol ez nagyon kiütközhetett volna. Catelynt igazán csak azután ismerte meg, hogy Deresben újra találkoztak a lázadás után. Aztán hosszú évekig nyugodt családi életük volt, és mikor el kellett válniuk, az is még viszonylag nyugodt körülmények közt történt.

(Az Ashara-ügy más, az inkább vonzalom lehetett, ha volt, nem komolyabb érzelem.)

Robert, Rhaegar és Robb helyzete szélsőségesebb volt, tehát a rá adott válaszaik is azok voltak.

Stannis és Bolton megint más. Valószínű Tarly is, de nála ez nem nagyon kerül elő.

Wyrr - 2017. 07. 26. 14:22

Hepciás

Én mindig is úgy éreztem, olvasásnál is, a sorozatnézésnél is, hogy Ned és Cat szerelmesek voltak, ha nem is látványosan.
Csak Ned egyszerűen zárkózottabb típus, aki nehezebben mutatja ki az érzelmeit, de ez nem jelenti, hogy nincsenek erős vagy heves érzései.
Nem is volt olyan helyzetben, ahol ez nagyon kiütközhetett volna. Catelynt igazán csak azután ismerte meg, hogy Deresben újra találkoztak a lázadás után. Aztán hosszú évekig nyugodt családi életük volt, és mikor el kellett válniuk, az is még viszonylag nyugodt körülmények közt történt.

(Az Ashara-ügy más, az inkább vonzalom lehetett, ha volt, nem komolyabb érzelem.)

Robert, Rhaegar és Robb helyzete szélsőségesebb volt, tehát a rá adott válaszaik is azok voltak.

Stannis és Bolton megint más. Valószínű Tarly is, de nála ez nem nagyon kerül elő.

csuszka - 2017. 07. 26. 14:52

Neoprimitiv

1) R’hllor kit támasztott fel? Megvédte Melisandrét a haláltól (mikor Cressen mesterrel poharazgatott), feltámasztotta Bericet (de könyvben volt is szó róla, hogy közben sokat ” veszített” régi önmagából), könyvben Catelynt (de Bericért cserébe), sorozatban Jont.

Ezekből én csak Jonét éreztem eléggé súlytalannak (kb. semmi áldozatot nem kellett ezért hozni), Catelyné először fura volt, de Beric önfeláldozásával érthetővé vált.

Ami szerintem érthetetlenebb, az a Hegy feltámasztása (Qyburn kit tud feltámasztani és kit nem?), és az “árnyékszülés” (mit okoz ez Melisandrének?), ezekre remélem legalább a könyvekben fény derül majd (ha kijönnek egyáltalán).

Arya leszúrását pedig tényleg “elszúrták”, kb mindenkinek feltűnt ez a baki (= átlag sorozatnézőnek is), de azon már nem tudtak korrigálni.

Benjen pedig sztem végig Branék közelében volt, és akkor jött segíteni mikor látta h jönnek a Mások.

Vanda - 2017. 07. 26. 15:02

Nem, egyszerűen nem kedvelem Danyt, szerintem ugyanolyan őrült mint az apja. Jon túl jó hozzá. Meg nekem elég klisés lenne.

csuszka - 2017. 07. 26. 15:05

2) Én épp arról beszéltem, hogy a sorozat az átlag sorozatnézúnek készült és az apróbb bakik, mint pl. a Tyrell öröklési harc hiánya a többségnek nem tűnt fel, de pl. az Arya-féle “regeneráció” már nagyon sokaknak szúrta a szemét (ahogy a neten olvasgattam), csak ezt nem tudták visszacsinálni.

A “Jont mindenki bizonyíték nélkül elfogadja Targaryennek” jelenet pedig már minden nézőnek nagyon fura lenne.

Viszont a készítők nem az idei 1. epizód, hanem a tavalyi 10. epizód hatására változtathattak kicsit a forgatókönyvön, hisz ott már sokaknak feltűnt hogy hogy lehet, hogy Olenna mama gond nélkül megszerezte az irányítást Síkvidéken. És a tavalyi 10. epizód óta azért elég sok idő eltelt…

kla - 2017. 07. 26. 15:15

Az Ashara Dayne-ügyben még az érdekes, hogy Ned az Öröm Tornya után visszavitte a Dayne-házhoz (nem ugrik be a vár neve) Hajnalt, Arthur Dayne kardját. Ashara nem sokkal ezután lett öngyilkos – hogy azért-e, mert a szeretett Ned ölte meg a testvérét, vagy mert a Catelynnel kötött házasság miatt Ned sosem lehet az övé, vagy ezek mind, ki tudja – és innen tért haza Ned egy csecsemővel a karján és jó pár pletykával a háta mögött. És ha belegondolunk, hogy Nednek valahogy el kellett látnia a kis Jont, akkor már világos lehet Wylla szerepe, aki szoptatós dajka lehetett a Dayne-ennél. Ezért mondhatta a Dayne gyerek, hogy Wylla Jon anyja.

(Persze mindez a sorozat sztorijában sosem jelent meg, csak érdekesség.)

ende - 2017. 07. 26. 15:24

Vanda: egy Jon+Dany love story szerintem is idegen lenne az egész eddigi történettől. Inkább azt várom, hogy a sárkánylányban elpattan valami és az Éjkirállyal egyenrangú antagonistává válik az évad végére, így a másik oldalon a Jon – Tyrion – Cersei stb. tömböt találjuk az amúgy feloldhatatlan belső ellentéteivel, intrikával és széthúzással. Innen szép a győzelem.

Shed - 2017. 07. 26. 17:34

csuszka:
Sztem meg nem pont az nem szúrta nagyon senki szemét. Én legalábbis feltételeztem ,hogy nem véletlenül hívják Töviskirálynőnek. Sztem rajta tartja mindenen a kezét Égikertben.

Nekem inkább az szúrja a szemem, hogy mi a fenét kerestek Égikert lordjai Cersinél. Konkrétan az előző évadban Cersei megölte Égikert urát, Égikert örökösét, a “vérükből való” királynőjüket, valamint fene tudja mennyi égikerti nemest.

Nyilván Olena háborút hirdetett, összehívta Égikert urait és a hűbéri esküjükre, a becsületükre hivatkozva segitséget kért. Innen nézve ki az a hülye égikerti lord, aki elmegy Királyvárba, hogy kitegye magát Cersei kénye-kedvének.

Ez kb. ugyanaz, mint amikor levágják Ned Stark fejét, és amig Robb szervezi a lázadást, addig mondjuk a Karstark, Umber urak elmennek meghallgatni Joffreyt, hogy hátha okosat mond. Nem árulók még, csak elmennek meghallgatni mit mond.
LOL.

csuszka - 2017. 07. 26. 18:29

De ő sem közvetlenül irányította Égikertet, hanem közvetetten, tehát “meggyőzött” embereket arról, hogy azt tegyék, amit ő szeretne…

Nem hinném, hogy a síkvidéki lordok csak úgy elfogadnák, hogy Olenna, egy nem túl fontos házból származó nő irányítsa Égikertet, csak azért mert ő volt Mace Tyrell anyja.

Azt el tudom képzelni, hogy jó kapcsolatai révén magához tudja ragadni a hatalmat, de ő nem Tyrell – vérségi alapon inkább a Redwyne-ok örökölnék Égikertet (Mace Tyrell felesége révén) – vagyis több kisebb-nagyobb háznak is fel kéne lázadnia ellene. Ami azt eredményezné, hogy káosz tör ki a Síkvidéken, Olennának először helyi ellenségeit kell legyőznie, amihez Dany-től esetleg segítséget kér.

A sorozatban semmi ilyen nem történt, viszont ezt egy nagyobb hülyeséggel helyettesítették (ahogy te is írtad): az Olennát nem követő házak Cerseihez fordulnak segítségért, pedig neki nincs sok esélye a győzelemre, és nem is túl megbízható – nem kéne szövetkezniük vele, ha nem akarnak a Tyrellek sorsára jutni. Ha már Olenna bírja a Síkvidék többségének támogatását, akkor nekik is el kéne őt fogadniuk. Ami az egészet még rosszabbá teszi, hogy Randlly Tarly az, aki Cerseijel szövetkezni próbál: őbenne azért elég erős a Tyrellek iránti hűség, úgy lett volna logikus, ha épp ő fogadja el Olennát vezetőként (bár a nőket lebecsüli), nem fordul ellene.

De abban igazad van, hogy ha a legnagyobb síkvidéki lord, Tarly is támogatná Olennát, még elképzelhető is lenne, hogy vérontás nélkül szerzi meg a vezetői pozíciót. Tehát ez még egy elképzelhető, de nem valószínű forgatókönyv; inkább a Homokkígyók hatalomra kerülése tűnik elképzelhetetlennek, még ha népszerűek is a dorne-i nép körében.

clegane - 2017. 07. 26. 18:30

Shed: dehát ilyen esetben pont az a necces (és reális dilemma) a nemesek számára, hogy két embernek is hűséget fogadtak (a királynak is meg a közvetlen hűbérúrnak is), akik most szemben állnak egymással. akkor mi számít árulásnak?
amúgy nyilván nagyobb kaliberű árulás a királyt elárulni, mint a hűbérurat. tehát az cselekszik “helyesen” Égikert nemesei közül, aki elmegy Cerseihez.

Aszusz - 2017. 07. 26. 18:32

Wyrr: Ned és Cat tényleg nem voltak unokatestvérek, de Ned szülei igen. (és Tywin és Joanna is).

Könyves fejtegetés: Szerintem Ned valamennyire beleszeretett Asharába, de ő viszont Brandonnal kavart és tőle esett teherbe. Mivel Brandonnak Catet kellett elvennie feleségül, szerintem Ned hajlandó lett volna elvenni Asharát, de Brandon meghalt és Nednek hirtelen el kellett vennie Catet. Aztán Ashara megszült, és Ned megjelent nála a karddal, ekkor lett öngyilkos (vagy nem, erre is van teória, hogy életben van).

Sorozatos: Többször felmerült már, hogy Kisujj vagy Varys tudhat Jon származásáról: szerintem senki sem tud róla. Pont az benne a zseniális, hogy a naiv, sokszor leszólt, becsületes Ned Starknak sikerült egész Westerost az orránál fogva vezetnie ez ügyben. Két ember tudhat a dologról: a dajka, aki Lyannával volt (talán ő lehet Wylla), és Howland Reed, aki azóta sem jött elő a mocsarából. Meg persze most Bran.

csuszka - 2017. 07. 26. 18:35

Szóval lehet hogy a Töviskirálynő kerül hatalomra, de valami lázadást csak “elvárnék”, nem mindenki fogsdná el őt. Főleg mert neki már nincs (nem lehet) sok éve hátra, és halála után újabb öröklési küzdelem robban ki, ezt mindenki láthatja.

Shed - 2017. 07. 26. 18:53

Elfogadom amit mondasz a Töviskirálynőről, de azt ne feledd el, hogy a férje volt az előző Lord Tyrell, aki volt annyira okos, hogy lelovagolt valami hegyoldalról. Mance, az új Lord Tyrell, volt kb. 50 mikor meghalt,az unokái meg 20 éveik elején. (Nem a könyvről beszélek)
A Töviskirálynő (Mance jellemét ismerve) lehet hogy a férje halála óta, akár 30-40 éve irányítja Égikertet.

Nyilván a sorozatban kihaltak a Tyrellek, most egy másik család jön. A vicces, hogy a könyvben meg azért vannak bőven.

A könyvben kicsit reálisabb ez a rész. Pl. a Martellek mennyien is vannak? A Kigyókon kívül a Viperának volt még törvényes felesége is, jópár gyerekkel. És pl. a könyvben azért a Starkok se fogytak el annyira. A testvérek közül csak Robb halt meg, két törvényes fiú, két törvényes lány ott van. Jont meg ne is számoljuk.Lannisrév is tele Lannisterekkel. Egyedül a Baratheonok koptak el, de ott ugye kellett hogy Renly homokos legyen, Stannis és a felesége teljesen kész voltak, Robertet átverte Cersei, a rengeteg fattyát meg kinyirták.

csuszka - 2017. 07. 26. 19:15

A fattyakból azért maradtak még, ha nem is bőven: Viharos Edric és Gendry biztosan, és lehet h még van aki megmenekült. De ők nem örökölhetnek, max Viharos Edric viheti tovább a Baratheon nevet, sorozatban pedig Gendry.

csuszka - 2017. 07. 26. 19:17

A könyvekben is ugyanannyi Stark van, csak a sorozatban Rickon nyílvessző általi halált halt.

csuszka - 2017. 07. 26. 19:27

Tényleg most jutott eszembe: nem nagyon fura a Dorne-Égikert szövetség? Az uralkodó házak meglehetősen utálják egymást, aztán mégis ugyanazt tanácsolja Ellaria és Olenna is Danynek?

Egyébként 2 kérdés: ti milyen stratégiát javasolnátok Danynek, hogy hódítsa meg Westerost? Mit tennétek Cersei helyében?

Hepciás - 2017. 07. 26. 19:41

csuszka

Én továbbra is szeretném, ha Gendry kerülne trónra valahogy (ha már Dany-nek mindenképpen “győznie kell” akkor legyen már Gendry a férje…) Mekkora lenne már, ha ezt úgy adnák elő, hogy Gendry volt az a Baratheon akit vöröslédi a tűzben látott és ő zúzza meg az Éjkirályt és nem Jon/Dany, ahogy mind várjuk.

Hepciás - 2017. 07. 26. 19:44

csuszka

Cersei-t annyira utálja mindkettő, hogy inkább összefognak, csak bosszú. Bár a nagyi esetében jogosabbnak érzem, a homokcsajnál nem igazán értem mit rí, amikor natúr párbajban hunyt el Oberyn, aki magának köszönhette a halált, mert “nekem nem kell sisak…”

Amúgy jó látni, hogy ti is vitatkoztok a Síkvidék urnője nem lehet instant Olena dolgon. Tavaly még leszidtak itt érte, mikor szóvá tettem…

Hepciás - 2017. 07. 26. 19:47

Shed

Bariék mekkora lúzerek már e téren. 3 férfi nem volt képes egy örököst összehozni. Renly aki olyan szinten meleg, hogy még kötelességből sem, Stannis akinek minden fia halott torzszülött, Robert meg csinált ugyan 16 gyereket, de mind fattyú. Ehhez kell tehetség. Tully-éknak előbb jósoltam volna névkihalást.

csuszka - 2017. 07. 26. 19:52

Gendry szerintem alkalmatlan lenne erre a pozícióra. Egyszerű közemberből nem lesz király, még ebben a káoszban sem.

csuszka - 2017. 07. 26. 19:53

Ráadásul eddig igencsak mellékszereplőnek tűnt, a könyvben és a sorozatban is.

Hepciás - 2017. 07. 26. 19:59

csuszka

Igen, ez a baj. Bár szerintem Dany is alkalmatlan uralkodónak, mégis rá veri már szinte minden néző, hogy legyen ő királynő (én nem szeretném, mivel bármennyire is szépítjük Dany brutális és van benne egy nagy adag diktatórius hajlam – na jó, nem annyira mint a bátyjában, de azért jutott neki is a kegyetlenkedések kedvteléséből.

csuszka - 2017. 07. 26. 20:44

Hepciás

Őszintén szólva nekem is úgy tűnt Meereenben, hogy Dany csak küszködik az uralkodással… de te mit tettél volna a helyében, ha ott akarsz maradni?

Én úgy látom, hogy Dany hibája inkább az, hogy korábban kevéssé hallgatott tanácsadóira, és mindig tétlenkedik, többször döntésképtelen.

A sorozatból nekem is átjött a diktatórikus hajlam, túlságosan sok időt töltött a dothrakiak között és valamennyire az ő fejükkel gondolkozik.

Szerintem viszont még “kinőheti” ezt. Elsősorban arra kéne rájönnie, hogy a bátyja szemenszedett hazugságokkal traktálta őt, és Westeroson nincs túl jó híre a Targaryen névnek.

Ez még rosszabbá válik, ha megjelennek a barbár dothrakiak és fosztogatni kezdenek – ezután Danyt is barbárként fogják elkönyvelni.
Plusz Dany teljes seregének szüksége van élelemre, és mivel láthatóan nem hozott túl sokat magával, Westerosról szerez utánpótlást – ez viszont komoly gond lesz, ha elfoglalják Égikertet a Lannisterek, mivel akkor az eddig is éhező néptől kell majd elvenni az enni-innivalót, innentől pedig mindenki gyűlölni fogja őt ezért.

Újabb probléma, hogy Dany mit fog tenni a dothrakiakkal és Makulátlanokkal háború után – utóbbiakat esetleg megteheti személyes testőrségének, de előbbiekre nincs ötletem.

Danynek korábban végig kellett volna gondolnia ezeket a problémákat, és értelmes választ adni rájuk. Ami fura, hogy erre Varys se hívta fel a figyelmet, pedig ő mindenre szokott gondolni, és elvileg a népet szolgálja, nem az aktuális uralkodót.

Egyébként személyes véleményem az, hogy Kisujj lenne a legjobb uralkodónak.

Kiváló diplomáciai érzékkel rendelkezik – el tudná simítani a konfliktusokat, hajlandó lenne kompromisszumokra – békét hozna a háborúban megfáradt királyság számára, és a Vasbankkal is megegyezésre jutna (ha a Másokkal nem is :D).

Ezen felül jól bánik a pénzzel is, és tehetséges embereket helyez magas pozíciókba (asszem a könyv egyik Tyrion fejezetében volt szó erről: “Petyr Baelish mesteri pénzzsonglőrnek bizonyult. Ó, igen, okos ember volt. Nem egyszerűen begyűjtötte az aranyat, aztán elzárta egy kincseskamrába, nem. A király adósságait ígéretekkel fizette meg, az aranyát pedig megdolgoztatta. Szekereket, üzleteket, házakat vásárolt. Bőséges aratás idején búzát vett, majd szűkös időkben kenyeret adott el. Gyapjút vett északon, lenvásznat délen, zsinórt Lysben, majd megmozgatta, befestette, eladta. Az aranysárkányok szaporodtak, Kisujj kölcsönadta őket, s a fiókákkal együtt hajtotta be ismét. Mindeközben pedig a saját embereit juttatta pozíciókba. A Kulcsok Őrei az ő emberei voltak, mind a négyen. A Királyi Számadót és a Királyi Hitelesítőt ő nevezte ki, a három pénzverde felügyelőit szintén. Minden tíz kikötőmesterből, adószedőből, vámtisztviselőből, gyapjúkészítőből, díjbeszedőből, élelmezési tisztből és borkereskedőből kilenc Kisujjhoz tartozott. Legnagyobb részük középosztálybeli származású volt: kereskedők fiai, jelentéktelenebb urak, néha még külhoniak is, ám eredményeik alapján jóval tehetségesebbnek bizonyultak, mint előkelő elődeik. Soha, senkinek sem jutott eszébe megkérdőjelezni a kinevezéseket, de mi okuk is lett volna rá? Kisujj senki számára nem jelentett fenyegetést. Okos, mosolygós, szívélyes modorú férfi volt, mindenkivel jó barátságban állt, mindig előteremtette az aranyat, amire a királynak vagy Segítőjének szüksége volt, és jelentéktelen származása miatt – hiszen mindössze egy lépcsőfokkal állt a kóbor lovagok felett – nem kellett tartani tőle. Nem voltak vazallusai, akiket hadba hívhatott volna, nem volt fegyveres kísérete, hatalmas vára, említésre méltó birtoka, sem pedig kilátása valamilyen előnyös házasságra.”) – ők sokkalta szorgalmasabban és hatékonyabban dolgoznak, mint a nemesek gyermekei – ezzel gazdagságot és jólétet hozna Westeros számára.

csuszka - 2017. 07. 26. 20:46

Most mondd, hogy nem értesz egyet ezzel! :)

Platschu - 2017. 07. 26. 22:39

Azért az ironikus lenne, ha majd Cersei vagy Jamie arra kényszerítené Ellariát, hogy ölje meg a saját, utolsó életben maradt lányát. Ez méltó bosszú lenne Myrcella halálért még ha Bronn esetleg tiltakozna is ellene. Utána pedig stílszerűen én belökném egy kígyókkal teli verembe Ellariát vagy simán oroszlánok elé dobatnám. :P

Bár itt még esetleg kibukhatna az információ, hogy a Joffrey elleni merényletben milyen méreg is volt használva… S hogy mit tett Margaery, Olenna és Kisujj, de tételezzük fel, hogy nem dorni mérget használtak és erről Ellaria nem tud az életéért cserébe új infót adni.

Ufó Pista - 2017. 07. 27. 00:35

A GOTH egy olyan film, ami úgy működik, hogy a részek végén 2 percben történik valami ami nagyot ígér és sejtet a következő részre, aminek persze majd szintén a végén fog történni valami.
A 2-ik résszel csak annyi baj volt még ezen felül, hogy Euron nem tudta volna őket így meglepni, és nem hordta volna ki lábon, hogy egy tőrrel tökön szúrják, meg nem kellett volna idelopni a Lotr-ból a törp nyílvetőt a sárkány ellen.

Irgum76 - 2017. 07. 27. 02:08

ez is jobb lett volna a nyílpuska helyett:
http://coub.com/view/w7ib6

clegane - 2017. 07. 27. 09:10

benne vagyok, legyen Kisujj a király! én mindig is bírtam.

Randal - 2017. 07. 27. 11:31

csuszka:

Nem hinném, hogy Kisujj király lehetne.
Az tény, hogy kiváló manipulátor egy bizonyos szintig, de nem volt olyan nemes aki kedvelte volna, mert tudják, hogy nem bízhatnak meg benne. Oda-vissza alapon kihasználták egymást.
Ráadásul nem is nevezhető nemesnek, egyetlen lehetősége egy olyan házasság lenne mint amilyen Bronnak volt.
Sansánál hiába próbálkozik, mert nincs semmilye. Ott is csak a háttérből irányíthanta.
És pontosabban ebbe bukott bele/fog belebukni, hogy szeretne előrelépni és nem a háttérből irányítani.

clegane - 2017. 07. 27. 12:56

Kisujj feleségül veszi Danyt és el van intézve.

de amúgy komolyan nem hiszem, hogy most pont ne lenne valami működésben lévő terve a háttérben, de vajon mi az?

lehet, hogy a pénzemberes kapcsolatai révén intézi el, hogy Dany egy vércsepp ontása nélkül besétálhasson Westerosra, cserébe a házasságért.

Cave - 2017. 07. 27. 14:09

Égikert örököse él, és boldogan üldögél a tolószékében egy kellemes szőlőlugasban ( már persze a könyv szerint ) Az, hogy Oberyn juttatta oda, már csak hab a tortán ( nesze neked Tyrell-Martell szövetség )

Wyrr - 2017. 07. 27. 14:26

Cave

Ettől függetlenül ő maga jóban volt Oberynnel. Levelezgettek is kutya- és lótenyésztés témakörben.
De a sorozat szempontjából ez úgyis mindegy.

Kisujjhoz: nekem inkább úgy tűnik, mintha mostanában kicsit lehagyták volna az események. (És még érik majd meglepetések.)
Észak nem az ő terepe, és ezt szerintem érzi is.
Persze biztos vannak ötletei, mihez kezdjen, de kirántotta alóla a talajt, hogy se Sansa, se Jon nem olyan hálás neki, mint szeretné, és emiatt nincs olyan helyzetben, hogy egy jelentősebb döntéshozót befolyásolni tudjon, ennek révén pedig megágyazzon a saját céljainak.

csuszka - 2017. 07. 27. 14:28

Egy szóval se mondtam, hogy Kisujj uralkodó lesz – a sorozatban esélytelen, a könyvekben is szerintem csak rövid ideig fogja birtokolni ezt a címet (talán Dany Westerosra érkezése előtt?) – csak azt, hogy ő a lenne a legjobb uralkodó a lehetséges jelöltek közül!

csuszka - 2017. 07. 27. 14:31

Amúgy könyvben Renlyvel, Sansával, Tyrellekkel, Lannisterekkel, Tullykkal is igen jó kapcsolatot ápol.

G. - 2017. 07. 27. 23:11

Csak szerintem alakít hatalmasat Pilou Asbæk? (Euron)
Valami elképesztően jó stílusban nyomta végig a csatát, az elején, amikor elmosolyodik, annyira zseniális!
G.

sepörd - 2017. 07. 27. 23:34

szerintem meg nem északnak megy és győz a rossz énje, ez lesz a csavar. Theon szálat lezártam volna engem már rohadtul untat a szenvedése.

Irgum76 - 2017. 07. 28. 01:09

G.:

nekem az előző részben a trónteremben Negan jutott róla eszembe a nyeglesége, testbeszéde nagyon hasonló volt
ahogy olvastam a kritikusoknak bejött bár anno Neganel is így voltak aszt pár résszel később már unalmas ripacskodásként jellemezték az alakítását

de a csatában megkérdőjelezhetetlenűl badass volt

Cave - 2017. 07. 28. 07:36

Szerintem Theonnal meglépik azt, amit Yara tett érte. Gondolom Euron hazaviszi Yarat, nem adja le Cerseinek.

Asha - 2017. 07. 28. 12:26

G: Nagyon jól akakít, előzò évadban nagyon fura volt a könyvek után így látni Euront, de bíztam benne,mert Pilout nagyon kedvelem. Tróntermes jelenetben, csatában is imádtam,elfogadom, hogy a sorozatos Euron más lesz,mint a könyves. Tegnap olvastam egy interjút Pilouval, amiben elmeséli,hogy mikor elfogja Yarat, több ötlete is volt,hogy mit tenne Euron,mikor Theon inkább a vízbe ugrik. 1.) Megcsókolja Yarat. 2.) Lenyalja a vért Yara arcáról. Mind a 2 verziót felvették, de egyik sem tetszett neki, végül kitalálta, hogy egy őrült nevetés lesz a legjobb :) Remélem még a következő évadban is benne lesz, szeretem nézni,mikor a színész élvezettel alakítja a karakterét….és még jól is ;)

clegane - 2017. 07. 28. 14:43

amúgy nekem is Negan jutott eszembe róla!
meg is jegyeztem magamban, hogy ma már nem tudják, hogy néz ki egy badass gonosz karakter, csak ilyen piperkőcöket tudnak elképzelni.
pedig Euron lehetett volna inkább egy Anton Chigurh.
mindegy, a színész szimpi, még kisülhet belőle jó is.
(mondjuk Jeffrey Dean Morgan is szimpi, viszont a TWD íróiból már ki sem nézem hogy képesek lennének jó karakterábrázolásra.)

Hepciás - 2017. 07. 28. 20:14

Csuszka

Én egyetértek félig, a “régi” Kisujj lehetett volna jó uralkodó (felteszem ez a leírás még Robert előtt volt, szóval akkor forgatta jól a pénzt, Robert alatt már segílykén volt a birodalom…) De ez az “őrült” Kisujj akivel a sorozatban (könyv nem) megismerkedhettünk egy gátlástalan szociopata. Így nem lehet jó királynak lenni, hogy előtte mindenkit hátbaszúrunk és ledobjuk az érdekházastársunkat a retekbe…

Amúgy milyen hülyék vagyunk mi emberek – westerosiak is, mi élők is – ezzel a “nemesi” baromsággal. “Királyi vér” meg ilyesmik – ez szerintem nagyon butaság, a vér csak vér, nem “nemesebb” Erzsébet királynő vére, mint a tied vagy az enyém. Mégis ezt játszottuk évezredeken át, hogy XY király vagy császár, csak mert a faterja is az volt. Ez régen rossz, a sorozatban Joffrey mutatta ezt be nekünk.

De mi ez a hatalom? Nekem Varys hozzáállása tetszik a “hatalom ott van ahol az emberek hiszik, hogy van”. A politika is így működik. Mi adjuk a hatalmukat és ez egyszerre rémisztrő és szomorú, hogy képesek vagyunk sokszor arra érdemteleneknek hatalmat adni (vallási szélhámosokról nem is beszélve).

csuszka - 2017. 07. 28. 21:18

Hepciás:

Nem, én egyszerűen képtelen vagyok megérteni, miért hiszik sokan azt, hogy Kisujj szerepet játszott a Vastrón adósságának “felhizlalásában”.

Egy részlet az 1. könyvből, mikor a Segítő tornájának költségeiről van szó:

“Ned döbbenten állt.

– Azt állítod, hogy a Koronának hárommillió arany adóssága van?

– A Koronának több, mint hatmillió arany adóssága van, Lord Stark. A Lannistereknek tartozunk a legtöbbel, de kértünk kölcsön Lord Tyrelltől, a braavosi Vasbanktól és számos tyroshi kereskedőkartelltől is. Legutóbb már a Hithez kellett fordulnom. A Fősepton jobban alkudozik, mint egy dorne-i halaskofa.

Ned elsápadt.

– Aerys Targaryen arannyal roskadásig megtelt kincstárat hagyott maga után. Hogy engedhettétek, hogy ez megtörténjen?

Kisujj vállat vont.

– A pénzmester megszerzi a pénzt. A király és a Segítő elköltik.

– Nem hiszem el, hogy Jon Arryn hagyta, hogy Robert koldusbotra juttassa a királyságot -vágta rá Ned hevesen.

Pycelle nagymester megcsóválta nagy, kopasz fejét. Láncai lágyan csilingeltek.

– Lord Arryn megfontolt férfiú volt, de attól tartok, őfelsége nem mindig hallgat a bölcs tanács- ra.

– Felséges bátyám imádja a tornákat és a lakomákat – szólt közbe Renly Baratheon -, és gyűlöl, ahogy ő mondja, „rezet számolgatni”. ”

Nekem ebből az jött le, hogy Kisujj próbálta megoldani a problémát.

Ez a sorozatban nincs ilyen részletesen kitárgyalva, és az alapján, amit ott szerepel, el tudom képzelni, hogy Kisujj “segített” az adósság felhalmozásában.

Viszont a könyvből egyértelműen az jön le, hogy Kisujjnak köszönhető, hogy a korona egyáltalán fizetni tudta a “törlesztőrészleteket” (elsősorban a braavosi Vasbank számára illetve különböző kereskedőkartelleknek), de vigyázott, nehogy túlzásba vigye az adókat, mert azzal a nemesek többségének tiltakozását váltotta volna ki (Robertét is sztem).

Hogyha Kisujj annyira ügyetlenül csinálta volna azt, amit csinált, az legalábbis Jon Arrynnek feltűnt volna, és valószínűleg az elbocsátását vonta volna maga után.

csuszka - 2017. 07. 28. 21:23

Egyébiránt nem, a leírás a 2. könyv egyik Tyrion fejezetéből való. Honnan gondoltad, hogy Robert előttről van?!

Ebben Tyrion azon morfondírozik, vajon eltávolíthatja-e posztjáról Kisujjat (aki ugye hazudott Catnek a tőrrel kapcsolatban, ezzel az ő elrablását okozta), de végül úgy dönt, hogy nem, mivel túl fontos szerepe van.

Amikor pedig Tyrion szerezte meg a pénzmesteri pozíciót, ő (aki azért nem hülye, és ért a számokhoz is) is nehezen boldogult vele, alig tudta átlátni, Kisujj hogyan forgatja a korona által beszedett pénzeket, hogyan gyarapítja azt.

csuszka - 2017. 07. 28. 21:34

De én is érzem a különbséget a könyves és sorozatos Kisujj között. Előbbi mintha valódi szerelmet érezne Sansa iránt, és tényleg segíteni próbálna neki, utóbbi viszont úgy tűnik, mintha csak felhasználná őt.

Vagyis könyvben látszólag vannak érzelmei, sorozatban egyáltalán nem. Szerintem még a 2. évad 4. epizódja is jól mutatta ezt, ekkor tört el végleg Kisujjban valami (mikor elment Catelynhez és meggyőzte, hogy engedje el Jaimet, ám Cat gyűlöletet sugárzott felé).

Hepciás - 2017. 07. 28. 21:54

csuszka

Azt nem mondtam, hogy ő teremtette az adósságot, de ellene sem tett semmit. Számomra olyan “utánam a vízözön” érzete volt az egész pénzügyminiszterkedésének. Ha nagy baj lesz, majd továbbállok, vagy szövetkezek a király ellen egy kis jutalomért.

Aaz viszont fix, hogy csak miatta ment a törlesztők fizetése és tartotta magát úgy-ahogy az aranyszarvas…

” Az aranysárkányok” – valamiért nekem az jött le belőle, hogy ez még a “sárkányok” uralkodása alatt történt… Meg a leírásban úgy írja, hogy minden tök jó, forog a pénz, növekszik a vagyon – a hatmilliós adósság nem igazán erre utal. Robert alatt már nem aranyszarvas volt a pénz? Elég fura lenne, ha aranysárkány lenne annak a pénznemén aki rühelli az összes sárkányost… Tywin segélykéje nélkül nem tudom mit tudott volna tenni Kisujj…

A könyvben amennyire emlékszem sokkal normálisabb volt, Sansával sem bánt így. Igaz a könyvekben Sansa, Varys stb. is másmilyenek. A sorozat nagyon egyszerűsít.

Hepciás - 2017. 07. 28. 22:00

“Vagyis könyvben látszólag vannak érzelmei, sorozatban egyáltalán nem. Szerintem még a 2. évad 4. epizódja is jól mutatta ezt, ekkor tört el végleg Kisujjban valami (mikor elment Catelynhez és meggyőzte, hogy engedje el Jaimet, ám Cat gyűlöletet sugárzott felé).”

A sorozatban konkrétan egy psychopatát látunk nulla gátlással, émelyítő stílussal és a lelkiismeret teljes hiányával.

Az általad említett részre jól emlékszem (kedvenc évadom a második), és nem is igazán értem, hogy mire számított. Ott is jól kijött a psycho gondolkodásmódja. Mit gondolt? “Szia Cat, árulássommal kinyírtuk a férjed elfogtuk a lányaid, na ugorj ide a karomba…” De az igen, tényleg úgy volt, hogy utána lett neki kis túlzással “minden mindegy” és vált kiszámíthatatlanná és kezdte erőltetni a “chaos is a ladder” dolgot.

csuszka - 2017. 07. 28. 22:06

Igen, értem a problémádat, erre az aranysárkányos problémára nem is gondoltam. Ebben van valami…

Viszont Kisujj akkor nevezhetett ki embereket, akkor vehetett házakat és tömkeleg gabonát, mikor pénzmester volt, pénzmesterré pedig Jon Arryn nevezte ki, ez pedig Robert uralkodásának eleje-közepe táján történhetett meg.

Nem tudom elképzelni, hogy Kisujj pénzmester lett volna már Aerys idején is, jóval fiatalabb annál és akkor hallottunk volna róla az előző háború kapcsán is.

Ebből az következik, hogy az aranysárkány a birodalom pénzneme. Az előbb említett párbeszéd előtti Kisujj-megjegyzés:

“- Miféle kincstár? – kérdezett vissza Kisujj fanyar mosollyal.

– Hagyjuk a képmutatást, mester. Ugyanolyan jól tudod, mint én, hogy a kincstár már évek óta üres. Kölcsön kell kérnem a pénzt. A Lannisterek minden bizonnyal segítőkészek lesznek. Már így is vagy hárommillió aranysárkánnyal tartozunk Lord Tywinnak, mit számít még százezer? ”

Amúgy igazad van, ez tényleg illogikus. Vagy Martin hibázott, vagy Robert nem vette a fáradságot arra, hogy új pénzt adjon ki (én az utóbbira tippelnék, de ez jó kérdés), hiszen nem szeret foglalkozni a költségvetéssel.

Wyrr - 2017. 07. 28. 22:13

Aranysárkány maradt a legértékesebb westerosi pénz Robert alatt is. A sárkányt aranyból verik, a szarvas ezüstpénz.

Pl. Edmure 1000 aranysárkányt kínál annak, aki elfogja Jaimet.
A Sansa hollétéről szóló információért pedig 100 szarvas, magáért Sansáét 100 sárkány járna az udvarban.

Kisujj azután került csak az udvarba, hogy Jon Arryn Robert Segítője lett.

Hepciás - 2017. 07. 28. 22:18

Wyrr

Furcsa, nekem úgy rémlett, hogy az egyik epizódban mikor Jaime mesél arról, hogy leszúrta az őrült királyt, akkor mintha úgy fogalmazna, hogy “Varys és Kisujj ellenezték, hogy apámat és a seregét beengedjé a városba, de Pycelle mellette volt így végül beengedték” (nem pontos idézet). Mit keresett volna a király mellett, ha nem volt pénzmester? Annyira nem voltak jóban, gondolom én… Ő fiatalként inkább a Stark-Arryn-Tully-Baratheon “gyerekekkel” volt egy helyen. Vagy a sorozat bakizott? Vagy én emlékszem rosszul? Most mindjárt rákeresek…

Hepciás - 2017. 07. 28. 22:21

Wyrr

Fura ez is, hogy maradt a sárkány. Miért? Nekem az első dolgom lett volna az általam legyőzött és mélységesen megvetett család címerállatát leradírozni és a sajátomat a helyére rakni. És a legtöbb uralkodócsalád így is tett a “való világban”.

Platschu - 2017. 07. 28. 22:24

Már rég láttam a korai évadot, de a pités srác honnan tudta Arya igazi nevét és rangját? Mert nekem úgy rémlett, mintha nem fedte volna fel magát neki.

Wyrr - 2017. 07. 28. 22:25

Hepciás

A részbe, ahol Jaime erről mesél, nem tudok most belenézni, de ahogy utánaolvastam, a sorozat múltjában is úgy alakult a pályafutása, ahogy a könyvben: Lysa révén Jon Arryn kegyeibe férkőzött, és úgy kerülhetett aztán Királyvárba, ahol gyorsan karriert csinált magának.

(A könyv szerint meg ugye csak 14-15 éves a lázadás idején.)

Hepciás - 2017. 07. 28. 22:25

Platschu

Brienn “jóvoltából”, nem?

Wyrr - 2017. 07. 28. 22:30

Hepciás

Gondolom, belátta, hogy butaság lenne nekiállni átvariálni a 300 év alatt kialakult pénzrendszert, főleg, hogy eleve létezett sárkányos meg szarvasos érme is. Csak káoszt okozott volna az átállás.

Annyira azért nem vihette túlzásba a Targaryen-gyűlöletet se – persze, a mostani generáció vesszen, de azon túl -, elvégre részben ő maga is Targaryen volt.
(Az apai nagyanyja Rhaelle Targaryen volt; ezzel is megtámogatta a trónigényét a lázadás után.)
Ezek után nem vághatott el mindent, ami az előző rendszerhez kötötte az újat, bizonyos dolgokban érdemesebb volt őrizni a folytonosságot.

csuszka - 2017. 07. 28. 22:56

Tehát a többiek is egyetértenek ebben velem. Egy pénzreform nagyratörő dolog lett volna, és nem volt igazán szükség rá.

Egyébként pedig gondolj bele: Westeros egy fél- (ha nem teljes) európányi méretű terület, egy ilyen váltás kb olyan lenne, mintha az eurót 2 éven belül az euróövezet minden országában megszüntetnék és helyette a magyar forintot tennék meg fizetőeszközzé. :D

Ráadásul Robertről van szó, aki alig-alig adott ki saját maga által kiötölt rendeleteket, csak a harcban és az ágyban jeleskedett. Lusta lett volna véghezvinni egy ilyen “monumentális” tervet.

Hepciás - 2017. 07. 29. 00:35

csuszka

Igazatok van, én vagyok túl idealista és gondolkodom a “múltat végképp eltörölni” elvén.

csuszka - 2017. 07. 29. 08:20

Egyébként pedig ha egy államnak adóssága van, működhet az jól.
Egyrészt a Vastrón a saját pénzét nem a kincstárban tartja, hanem befekteti, így ebből a befektetett pénzből vissza lehetne fizetni idővel az adósság egy részét.
Másrészt pedig Robert idején azért is lehetett “aranykora” Westerosnak, mert jórészt béke volt és egy nagyon hosszú nyár, illetve mert a kereskedelem fellendült, gondolom Kisujj intézkedéseinek köszönhetően.

Csak aztán Petyr úgy döntött, magasabbra akar lépni azon a bizonyos létrán, és kirobbantotta a háborút…

Amúgy Westerosban a nemesek és a király hogy szedi be az adót? A különböző kereskedelmi vámoktól eltekintve.

Hepciás - 2017. 07. 29. 10:36

csuszka

(viccesen nézve)

Északiak, Folyóvidékiek, Völgy lakói befizetik becsületből.

Nyugaton befizetik presztízsből.
Viharföldeken befizetik idegből
Sívidéken befizetik taktikából
Dorne befizeti amennyit jónak lát

Vas-szigeteken meg mindenki adócsaló, igaz nincs is mit leadózni.

De komolyabban nézve – nem tudom. Gondolom a hűbéri rendszerben, minden úr a saját földjén, továbbb a saját uralkodójának, az pedig a királynak.

Rossz példa:

Olly faterja leadózott Umberéknek, aki küldte tovább Starknak, aki küldte tovább Robert királyna…

De nehezen képzelem el, ahogy a parasztok meg a lovagok írják az adóbevallást… :D “Egy új kard… Hmmmmm, ezt leírhatom az adóból… Egy sisak… Na ezt már nem…” :D És jön az APEH időnként életvitel-ellenőrzésre… Nocsak-nocsak Walder úr, maga túl sokat étkezik a bevallott bevételeihez képest…

Hepciás - 2017. 07. 29. 10:43

Csuszka

“Egyébként pedig ha egy államnak adóssága van, működhet az jól.”

Ezt sosem értettem igazándiból, a való világban sem, hogy hogy a fenébe van ez, hogy minden ország adós a másiknak és viszont, még a nagy ámeriká meg Kína is. Hogy lehet jó valami amin adósság van? Én, ha országot vezetnék próbálnám elérni, hogy ne legyen adósság, vagy ha mégis akkor azt fizessük is vissza amint lehet. Én nagyon kockázatosnak érzem ezt az “áh, ugyan az államadósság CSAK a GDP 70%-a az nem is sok…” felfogás.

Westeroson pedig a vasbank egy nagy fail. Ha nem fizetsz pénzelem az ellenségeidet? Lássuk csak, mennyire jött ez be:

Pénzeljük a koronát.
Pénzeljük Stannist.

Egyik se adja meg már soha a sorozatban, mert Stannis halott, a korona meg beintett. Az a bankár fickó így járt a nagy okoskodásával a számokról.

csuszka - 2017. 07. 29. 11:52

Stannisnek végül nem adtak nagyobb összeget sztem, mert elbukott.

A koronától pedig vissza fogják kérni a pénzt, amint valaki végérvényesen trónra kerül. Az pedig ki fogja fizetni Kaszter-hegy aranyából (jobb híján). Ha nem fizeti ki, találnak egy potenciális lázadójelöltet és azt támogatják, vagyis háborút kreálnak.

A háború költsége pedig sokkal nagyobb – még ha a Vastrón eddigi birtokosa győzedelmeskedik is – mint a Vasbanknak visszafizetendő pénz.

csuszka - 2017. 07. 29. 11:55

De vannak más módjai is káoszkeltésnek: pl. Braavosból nem engedik ki a Westerosba tartó hajókat, megvámolnak mindent, ami Westerosból jön – vagyis kereskedelmi blokádot hirdetnek, kereskedelmi szankciókat alkalmaznak.

Hepciás - 2017. 07. 29. 12:05

csuszka

Kaszter-hegynek nincs bányászható aranya. “Tudod mennyit bányásztunk az utóbbi három évben?” “Nem.” “Tippelj…” “Szekérnyit, zsáknyit, hordónyit?” “Mindegy, mert a válasz ugyanaz… ‘nem eleget'” Nekem az jön le, hogy már nincs arany ott, ami kb. fél évezred állandó bányászata után nem is csoda.

Kár, hogy a sorozat már magasól tesz az összefüggő logikára a szórakoztatás ellenében, de a könyben szívesen látnám ahogy szankcionál a Vasbank.

Kacsa Mester - 2017. 07. 29. 13:01

csuszka

Én is úgy emlékszem, hogy mondták a sorozatban, hogy Kaszter-hegyen már alig van arany, szóval abból nemigen fizetik ki a Vasbankot.
Ahogy már írták is előttem, az évszázados bányászat felemésztette a Lannisterek aranyának nagy részét. (Főleg most, hogy háború van)

Dytta - 2017. 07. 29. 13:08

Platschu:

En ugy emlekszem, hogy Arya es Hot Pie egyszer egyutt menekultek valahonnan. Aztan Hot Pie ott maradt a fogadoban.
De lehet, hogy keverem mar a dolgokat.

Dytta - 2017. 07. 29. 13:14

Megtalaltam, a Blackwater-i csata utan menekultek egyutt; Hot Pie, Arya and Gendry.

Ayrons - 2017. 07. 29. 14:26

Középkori adózás nem úgy ment mint a modernkori. Voltak titkárok akik ezzel foglalkoztak, koronának szedői. Tartományurak is ellenőrizték a dolgokat.

Kisujj a könyvben sokkal sejtelmesebb de ugyan úgy egy rohadék aki csak a bosszúját akarja megvalósítani.

russzofil - 2017. 07. 29. 21:29

Nagyon jó volt a kikacsintás újra, miszerint Sam írja a könyvet. Valami költőibbet akart a “A Chronicle of the Wars Following the Death of King Robert I”-nél. Talán Songs of ice and fire? Gondolom, meghal majd az öreg és ő fejezi be. Mellesleg még hasonlít is Martinra, talán nem véletlenül.

Hepciás - 2017. 07. 29. 21:45

“Mellesleg még hasonlít is Martinra”

Mármint Sam, vagy a papi?

russzofil - 2017. 07. 29. 23:35

Sam. Ő lesz az író.

Hepciás - 2017. 07. 30. 11:00

russzofil

Nekem volt régen egy olyan teóriám, hogy Sam = Martin könyves énje, nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy Martin faterja is katona-agyú őrült lett volna és katonai iskolába küldte Martint (a fal) stb.

Platschu - 2017. 07. 30. 20:45

Kár, hogy a katonai pálya helyett utána kivette a “szadisták kézikönyvét” a könyvtárból és túl sokat lapozgatta… Ennyi kínzást sorozatban! Mi nem volt még? Karóba húzás? Mert gyakorlatilag már végigjárták az összes középkori kivégzési módot. Brrr.

Azt egyébként megfigyeltétek, hogy az összes karaktert úgy kínozza meg fizikálisan vagy érzelmileg, ami az az adott szereplőnek kiemelkedően fontos? Én nem olvastam a könyveket, de nagyjából ez jött le :

Cersei – anyaság – elveszíti a gyerekeit
Jaime – kardforgató képesség – elveszíti a karját
Theon – kurvázás – elveszíti a kedvenc játékszerét
Robb – fogadalom – bosszú az esküvőn
Ned – becsület – esélyt ad az ellenségeinek
Bran – falmászás – elveszíti a lábait
Brie – magas nő – ki van/volt rekesztve egy olyan tulajdonságért, amiről nem tehet
Margaery – jó helyzet felismerő képesség, helyezkedés – mégis fogságba esve nem tud kitörni
Ramsay – árulás – a saját kutyái tépik szét
Arya – más szerepet játszani, leosztott szerepet elkerülni – lassan elfelejti, hogy kicsoda pontosan
Sam – elméleti tudás – mellőzöttség
Jorah – gyengédség, intimitás – senki nem érhet hozzá
Tyrion – kis ember – előítéletek ellenére nagy tettek

és még lehetne sorolni a sort, bár lehet egy kicsit bele is magyaráztam. Éppen ezért azt várom, hogy a végjátékban :
– Danyt a saját sárkányai nyuvasszák meg vagy beleesik egy lávatóba, aztán ott már lehet “immune to fire”
– Aryának más testét felvéve kellene meghalnia
– Kisujj eltaktikázza magát
– Varys jól informált módon tudatosan választja a halált egy lehetetlen szituációban
– Mellisandrei – ő az Éjkirállyal együtt hal meg (kioltják egymást) – esetleg a sárkányok pörkölik meg
– Jon elbukik és átáll az Éjkirály oldalára/helyére

Kvanar - 2017. 07. 30. 20:51

A Broadway mellett nőtt fel egy átlagos családban. Színház, mozi, könyvek. Sam egy klisé karakter.
Martin tökéletesen megtanult forgatókönyvet írni a B kategóriás sorozatok világában, és elolvasott minden könyvet ami a kezébe került.
Az egész trónok harca regény világa egy gyönyörűen, és és profin felépített sorozat háttér, szappanopera karakterekkel feltöltve.
Ez Martin, egy zseniális szappanoperaíró.

csuszka - 2017. 07. 30. 21:03

Hát őszintén én ezt a “Kaszter-hegy aranya elfogyott” dolgot kicsit kamunak tartom:
1) “véletlenül” épp most fogyna el, mikor igazán szükség lenne rá
2) Ha Tywin látta, hogy már alig bányásznak aranyat, miért adott kölcsön egy csomót Robertnek és a koronának? Nem volt ez kötelessége, egyáltalán nem.
3) A Lannisterek nem szórják el az összes pénzt, amit az arany kibányászása által szereznek. Kölcsönadják, illetve különböző bankokban, rejtekhelyeken, valamiféle kincstárban tárolják. Biztosra veszem, hogy “tartogattak” még elég pénzt “ínségesebb időkre”
4) amúgy a könyvben asszem később tisztázzák is, hogy csak az egyik fő “tárna” merült ki, ami a fő aranyforrás volt. Most újakat “nyitnak”, és az arany újra ömleni fog

csuszka - 2017. 07. 31. 00:28

Platschu

Várjuk ki a végét… Kezdve a mai nappal :D

pipacs00 - 2017. 07. 31. 07:40

“Ez Martin, egy zseniális szappanoperaíró.”

Hát ha így nézzük, akkor meg Shakespeare amolyan 16. századi előfutára a mai szappanopera íróknak :D

“Ő Jon Snow… Észak királya” szöveget lehet valahol a hét idézetének javasolni?

Macsi - 2017. 07. 31. 07:53

Pipacs00: Ez hatalmas jelentek volt :)
Kezdik kiírtani a szálakat rendesen. Ami meglepő volt,nekem, h John Snow nem térdelt le Dany előtt, tökös volt,végre,mert vitázni.

Rammsch - 2017. 07. 31. 08:52

Macsi, ha “lefekszik” Danynek, könnyen lehet az északi urak inkább Sansa felé fordulnak…

Na érik egy Stark reunion? Snownak meg Aryának kell már csak vissza érkezni…

PuMa - 2017. 07. 31. 08:58

7×03

SPOILERES

Sajnálom a Töviskirálynőt, de azért elképesztő stílusosan tud meghalni is :D a halála közben is odaszúr egyet a tövissel…

Ami nem világos: akkor most a makulátlanokból az a 3 ember maradt életben ott a fal tetején? :O hát ez elég fura lenne. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire badass seregként lettek beharangozva. Hát egyrészt ez az ostrom, hogy egy távolra vivő fegyvert, akár egy íjat sem visznek magukkal. Így hogyan ostromolnak? Ha elviszik a Lanni sereg nagy részét, akkor meg mitől haltak meg ennyien, hogy csak 3-an maradjanak? Most ez nekem nem teljesen érthető. Meg miért nem mentek éjjel a csatornába, mint egy normális cseltámadás esetén. A csapat nagy rész maradhatott volna lőtávon kívül amíg a többiek kinyitják a kaput. Szóval nem tudom, többet vártam a makulátlanoktól, de már a Hárpia fiai ellen is csalódást keltő teljesítményt nyújtottak

Azt sem értem Brannek miért kell ilyen talányosan beszélnie, miért nem mondja meg Sansának mik történtek vele. Ha nem hisz neki, úgyis tudja azzal bizonyítani, hogy elmondja neki milyet szart előző reggel.

Ami tetszett: Dany is Jon jelenetei. Jó, hogy nem oldották fel valami gagyi fellengzősséggel a köztük levő feszültséget. Aztán tetszett Cersei hidegvérű kínzása Ellariaval szemben, meg hogy a Lannisterek mégsem olyan gyenge ellenfelek. Na persze a Tyrell sereg azért elég gyatra ellenállást tanúsított, pedig számban sokkal többnek kéne lenniük, hiszen nem vívtak még csatát a háborúban (na jó, talán a feketevíti végén volt szerepük). És Dorne miért is szállt ki a versenyből? Mert megölte 4 jogtalanul uralkodó fattyút? Szerintem ettől még találhatnak új vezetőket és azok eldönthetik kinek az oldalán avatkozzon be a Martell sereg.

Platschu - 2017. 07. 31. 10:50

Nekem úgy tűnt, hogy a Tarly sereg átállt a Lannisterékhez, hiszen együtt lovagolt Jaimevel és Bronnal és ezért tudták ilyen könnyedén bevenni a Martell várat. A Töviskirálynő király volt, bár én még húztam volna tovább azt a jelenetet. Esetleg Jamie megszivatja azzal, hogy nem méreg volt az italában. :)

Az sem teljesen világos, hogy akkor a hajóflotta 1 elment a Makulátlanokkal egész Westerost délről megkerülve a Lannister fészek felé, akkor hogy nem futottak össze Euron hajóhadával? Miközben hajóflotta 2 meg simán leszerepelt az előző részben.

Ayrons - 2017. 07. 31. 11:01

Attól még ,hogy 3-t láttunk még több is életbe maradt sose értettem ezt a logikát. Nyílt támadás csak csel volt, míg a védők akik ott voltak azzal voltak elfoglalva ,hogy a falakat védjék addig egy különítmény bejutott és kinyitotta a kapukat. Bumm nyertek is.
Bran meg a nagy egész szempontjából Sansát letolja. Szereti és sajnálja de ő a gonosz elleni harcra koncentrál és abba Sansa nem lényeges.

Tyrellhez hű zászlóhordozók egyrészes már alapból nem állt s Tarlly átállásával lehetséges még több elpártolt. Meglepetés volt a támadás is.
Dornei segítségre meg azért nem számíthatnak ,mert Napdárdát Euron lerohanta és elfogta a vezetőket kellene oda küldi egy vezetőt aki egyesíteni újra a zásszlósurakat.
Dany egyre szarabb helyzetbe van. Flottájának 2/3 oda, Dorne és a Síkvidék kiesett a seregének egy része meg csapdába egy olyan vidéken amit kifosztattak már rég az északiak Robb idején. Lannistereknek meg 3 serege van: Folyóvidéken egy, Síkvidéken kettő. Plusz az armada (ha bevezetik Euron az 5. évadba és azóta építeni a hajókat nem lenne annyira zavaró az 1000 hajója).

Jon-Dany találka nagyon jó lett és Varys és Melike eszmecseréje is jó volt. Tyrio még mindig nagyon jó. Samnél vártam volna ,hogy benyögi hogy obszidián. Ha már könyvbe amit olvasott Szegfügnél bele volt írva gyógymódnak. Sansa is milyen kedves már Jonnal egyből kitúrná Deresből.Meg az Északiakt hogy mellőzi már…
Kíváncsi vagyok Yaraval és a megmaradt Homok lánnyal mi lesz. Nagyon zavaró ,hogy Bronn Cersei miatt nem szerepelhet annyit, basszus színésznő lépjen már túl rajta a forgatás miatt…Euron mg egyre jobb nagyon eltalálták.
10/9 a rész nálam gyedül az zavart hogy Kaszter-hegyet és Égikertet nem mutatták az elején jó lett volna látni őket makettként.
Vasbank is visszatért és jó volt indokuk is. Ez kimondottan tetszett.

Ayrons - 2017. 07. 31. 11:02

Tyrell az Martell ;)
Bent maradt a kommentem :)

Platschu - 2017. 07. 31. 11:07

Jaja. Kicsit össze vagyok már zavarodva. Tyrell vár, nem Martell vár. :)

len90 - 2017. 07. 31. 11:09

Mondjuk azt még én is vártam volna, hogy miután Olena azzal a fellengzős mosolyával közölte, hogy ő ölte meg Geoffrey-t Jaime közölje, hogy “Tudom” és kiderüljön, hogy ugyanazt a mérget használta Olenára, amit ő Geoffrey-re és kínok kínja között haljon meg. Mondjuk sajnáltam volna Olenát, mert nagyon bírtam az öreglányt, de ennek meg lett volna az a badass faktora, ami feldobta volna a jelenetet, plusz ugye szépen keretezte volna, hogy Cercei eközben kb. ugyanezt csinálta Ellariáékkal…

Amúgy elég érdekesen kettős az évad, mert rengeteg nagyon erős jelenetet szállít, ugyanakkor már tényleg (érthetően) kihalt belőle a meglepetés faktor, meg ugye nekem eleve az a problémám, hogy ezek a hatalmi harcok (pont, amikről szól a sorozat, és amit régen annyira élveztem) tényleg sújtalanok annak fényében, hogy tudjuk, hogy a WW-k lassan rájuk törik a falat, és a nagy összefogás elkerülhetetlen. Én tényleg csak azt remélem, hogy a WW harcot előre hozzák, és az inkább a 7. évad vége lesz, mint sem a 8.-é és akkor a túlélők még a rövid utolsó évadban lejtszhatják a saját harcukat…

Acheron - 2017. 07. 31. 11:11

SPOILER

@PuMa: Az az ostrom jelenet, csupán egy megnem történt elképzelés volt, hogy mi lett volna ha átlagos módon rohamoznák meg a várat. Úgy egy csomó áldozat lett volna, és a Makulátlanok többsége is odaveszne.
De ahelyett besurrantak, és legyakták azt a kevés Lannistert akik védték a várat. Az, hogy fent a falnál csak hárman voltak nem jelenti azt, hogy annyian maradtak. Szerintem. :-)

Platschu - 2017. 07. 31. 11:30

Én még azt hiányoltam, hogy Olenna sajnálatát fejezi ki a kisebbik fiáért, aki tényleg szerette Margaeryt. Illetve egy félmondatban megpengethették volna, hogy Tyrion tényleg ártatlan volt a Jeoffrey elleni merényletben, de talán erre sor kerül majd a köv. részben.

Jon és Dany kapcsolata is érdekes alakul. Lehet simána hazamegy, majd a döntő pillanatban Dany mégis segít neki a sárkányokkal. Lehet erre fog kifutni a 7×07. Amit nem értettem, hogy most is elrepülhetett volna Északra ránézni a holtakra és akkor hinne Jonnak…

Így is félek attól, hogy Dany és segítői eltaktikázták magukat, mert már rég uralkodhattak volna, ha nem finomkodnak.

Bran is mesélhetne egy csomó mindent vagy elég lenne egy látomásban elvinni Sansát valahová a múltba. Így is kinyöghetné már, hogy Jaime taszította le a toronyból vagy mi is Jon múltja pontosan.

Én kicsit többet vártam Varys és Melissandrei találkozásától is. Ha jól emlékszem ő férfiatlanította fiatal korában, tehát vártam, hogy lesz valamilyen leszámolás közöttük, még ha nyilván Varys nem ellenfél neki. Vagy ha nem is vele lesz konfliktusa, akkor majd Jonékkal, erre nagy hallgatás folyt erről is. Kíváncsi vagyok, hogy mire utalt azzal, hogy Varysnak meg kell majd halnia. Akkor ő is látná a jövőt? A Danyval való találkozásnál az előző részben többet vártam, hiszen ő a tűzistent (elemet) szolgálja, erre ott áll előtte az egyetlen ember, akin egyáltalán nem fog a tűz. Erről azért lett volna mit beszélgetniük.

Én egyébként azt várom, hogy a végén már csak a 3-4 természetfeletti entitás marad meg, de az meg olyan méltatlan szerep lenne az ember karakterekkel szemben. Tehát van Éjkirályunk, tűzimmunis főszereplőnk és egy tápos-mákos tűzmágus papnőnk, egy időutazó druida, illetve egy alakváltónk. Mi fog ebből kisülni? Mert gondoltam a négy őselem harcára, de elsősorban a Tűz és a Jég csatája folyik, ahogy a könyvciklus is el van nevezve. Ha logikusan követjük az eseményeket, akkor feltételezem, hogy előbb-utóbb valamelyik karakter vagy sárkány át kell, hogy álljon az Éjkirály oldalára, mert a 8. évados végjáték ezt követelné meg. Valakinek szerepelnie kell a Jég oldalán is és erre az elsőszámú jelölt továbbra is Jon Snow.

Ayrons - 2017. 07. 31. 11:33

Varys a második évadban nyírta ki azt a fószert aki megvágta. Mel meglátja a jövőt de csak képfoszlányokat és félre értelmezte őket többször.

Irgum76 - 2017. 07. 31. 12:37

Platschu: nem tudom te melyik sorozatot nézed de biztos nem ezt…

Anthonz - 2017. 07. 31. 12:40

Ez a Starkok dédnagyapja örök hűséget fogadott a Targaryen dédnagyapának, és az alapján térdeljen le Jon mekkora baromság már.

Irgum76 - 2017. 07. 31. 12:57

“Illetve egy félmondatban megpengethették volna, hogy Tyrion tényleg ártatlan volt a Jeoffrey elleni merényletben”

most már nem tök mindegy? Cersei szerint egy vérszomjas lázadó, trónkövetelő tanácsnoka

“Amit nem értettem, hogy most is elrepülhetett volna Északra ránézni a holtakra és akkor hinne Jonnak…”

a sárkányok nem helyközi repülőjáratok

“Bran is mesélhetne egy csomó mindent vagy elég lenne egy látomásban elvinni Sansát valahová a múltba”

minek? már meggyőzte azzal a pár mondattal amit felidézett neki

“Így is kinyöghetné már, hogy Jaime taszította le a toronyból”

ez is tök nyolc így is úgy is rühellik egymást

“vagy mi is Jon múltja pontosan”

na ez érdekes lehetne már ha tudná látott egy olyan víziót amiben ismeretlen emberek egy csecsemőt segítenek világra

“Én kicsit többet vártam Varys és Melissandrei találkozásától is. Ha jól emlékszem ő férfiatlanította fiatal korában, tehát vártam, hogy lesz valamilyen leszámolás”

valami jött-ment varázsló (férfi) használta tökét vérmágiához

“mire utalt azzal, hogy Varysnak meg kell majd halnia. Akkor ő is látná a jövőt?”

nem kell ahhoz jövőbe látónak lenni, hogy tudjam , hogy te is én is meg mindenki akit ember szült előbb-utóbb meg fog halni

“Én egyébként azt várom, hogy a végén már csak a 3-4 természetfeletti entitás marad meg, de az meg olyan méltatlan szerep lenne az ember karakterekkel szemben. Tehát van Éjkirályunk, tűzimmunis főszereplőnk és egy tápos-mákos tűzmágus papnőnk, egy időutazó druida, illetve egy alakváltónk. Mi fog ebből kisülni? Mert gondoltam a négy őselem harcára, de elsősorban a Tűz és a Jég csatája folyik, ahogy a könyvciklus is el van nevezve. Ha logikusan követjük az eseményeket, akkor feltételezem, hogy előbb-utóbb valamelyik karakter vagy sárkány át kell, hogy álljon az Éjkirály oldalára, mert a 8. évados végjáték ezt követelné meg. Valakinek szerepelnie kell a Jég oldalán is és erre az elsőszámú jelölt továbbra is Jon Snow.”

hát erre meg csak annyit tudok írni, hogy WTF???

Irgum76 - 2017. 07. 31. 13:04

Macsi:
“Ami meglepő volt,nekem, h John Snow nem térdelt le Dany előtt, tökös volt,végre,mert vitázni.”

szerintem meg olyan kis megszeppent volt mint egy tanyasi fiú a nagyvárosban
de ez nekem pozitívumként jött le :)

Wyrr - 2017. 07. 31. 13:09

Irgum76

“na ez érdekes lehetne már ha tudná látott egy olyan víziót amiben ismeretlen emberek egy csecsemőt segítenek világra”

Szerintem pontosan tudja.
Hallotta már nagy vonalakban korábban is a Ned és barátai megküzdöttek a testőrökkel, de már csak a haldokló Lyannát sikerült megtalálni sztorit. (Ahogy mindenki a birodalomban.)

Ezek utána látta, hogyan is történt pontosan a dolog, és mi az, amit senki nem tudott, az apján és Howland Reeden kívül.

Előtte is átélt Ned+Lyanna víziót. Pontosan tudja, hogy ők voltak azok. A toronynál is.
A tornyos esetet ráadásul két részletben nézte meg. Elsőre Ned után is kiabálja, hogy “apa”. (Akkor viszi ki a tanítója a látomásból.)
Másodszorra már azért kerül oda, mert tudni akarja a folytatást. Felismeri Lyannát is, onnantól meg nem nehéz összerakni, ki a csecsemő.

Platschu - 2017. 07. 31. 13:09

Irgum76: A nagyobb képet is látni kellene, nem csak a helyi csatákat és intrikákat. A felsőbb hatalmak csak szórakoznak a gyarló halandókkal, erre akartam utalni….

Irgum76 - 2017. 07. 31. 13:19

Anthonz:

Daenerys mint (szerinte) a vastrón egyetlen jogos örökösének a 7 királyság uralkodójának kellett volna behódolnia “észak királyának” mivel észak is a 7 királysághoz tartozik és így ha nem esküszik fel rá akkor árulónak tekinti

csuszka - 2017. 07. 31. 13:21

Lehet h én vagyok hülye de most pontosan mit ajánl a braavosi Vasbank Cerseinek? Annyi jött le, hogy vissza fogja fizetni az adósságait a Vastrón a Vasbanknak, és ezért cserébe a Vasbank segít. ?

Irgum76 - 2017. 07. 31. 13:29

Csuszka:
szerintem Cersei csak arra mutatott rá, hogy a Lannisterek megfizetik a tartozásukat míg egy barbár királynő nem fog nekik egy fillért sem adni

nem segítséget kért csak haladékot
szerintem…

Macsi - 2017. 07. 31. 13:31

Irgum76:szerintem ennél sokkal nyámlinyább volt Havas ezelőtt.:) nekem tetszett a fellépése Dany előtt. Bár ő kedvencem, elfogult vagyok.

Bran süketelése nekem is feltűnt, Sansa nem értette, ott is hagyta. Szerintem nem fogta még fel Bran képességét.

Irgum76 - 2017. 07. 31. 13:34

Bran süketelése nekem is feltűnt, Sansa nem értette, ott is hagyta. Szerintem nem fogta még fel Bran képességét.

szerintem meg pont, hogy megértette és azért hagyta faképnél mert megdöbbentette

len90 - 2017. 07. 31. 13:42

Egyébként arra is kíváncsi vagyok, hogy a Night King karakterét mennyire akarják majd mélyíteni, én továbbra is hiszek benne, hogy neki indítéka és tervei is vannak, lehet, hogy neki is csak az eszközei “piszkosak”. Elvégre őt a Children of the Forrest hozták létre OKKAL, és amennyire én meg tudtam ítélni, ő Bran-t és John Snow-t is “direkt” engedte el, ha igazán akarta volna még el tudta volna őket kapni: Brant a “Hodoros” résznél, John Snow-t a Hardhome című részben. Ahogy Bran-t megérintette nekem az is úgy tűnt, hogy ő mondani/mutatni akar neki valamit, csak Bran annyira fél tőle, hogy meg sem hallgatja, csak menekül…

Ráadásul egyszer le is nyilatkozta R. R. Martin, hogy itt direkt nagy szimbolikája van annak, hogy nem mindih az a jó fiú, aki annak néz ki (lásd.: gyönyörű Lannister klán, roppant emberietlen indítékokkal és célokkal). Én szerintem az sem véletlen, hogy a The Army of the Dead miért most indult meg. Én simán el tudom képzelni, hogy ők amolyan apokalipszis lovasai és az eljövetelük kb. annyit jelent, hogy a jelenlegi rendszer “megérett a pusztulásra”, valamint hogy az általuk okozott káosz még mindig egy jobb és temrészetesebb order lenne, mint az a közeg, amit az ennyire elharapódzott erőiszonyok és hatalmi törekvések formáltak: ahol az “oath”-oknak már rég semmi jelentősége nincs, az adott szavát bárki megszegi a hatalomért cserébe. Én mondjuk el tudnánm képzelni, hogy ha ő tud beszélni (???) meg tudna győzni néhány szereplőt, hogy mellette harcoljon, és eltörljék a jelenlegi hatalmi rendszert Westeros színéről.

Mondjuk én nem olvastam a könyveket (bár nem rég elkezdtem), a sorozatban említették, hogy egyszer ők már megindultak délnek, de akkor sikerült legyőzni őket. A könyvekben van arra utalás, hogy utána mi történt? Ők csendben visszavonultak és vártak pár száz/ezer évet? Valamint, ha már egyszer eljöttek, akkor hogy lehet, hogy a déliek a mai napig nem hisznek bennük?

Hepciás - 2017. 07. 31. 13:55

Eddig az évad legjobb epizódja, nem unatkoztam egyszer sem, minden jelenet fontos volt, egyedül a “Cersei-Jaime orál” dolog ami kihagyható lett volna.

A csaták megfelelően vannak bemutatva, Lannisterék jól taktikáznak, de Dany még így is masszív túlerőben van a 40 ezer(?) dothrakival és észak hallgatólagos támogatásával.

Síkvidék elnöke meg innentől Randyll trotty, szerintem megkapja a címet.

Hepciás - 2017. 07. 31. 14:01

Illetve remélem Randyll trotty innentől áruló Dany szemében és sárkánytáp lesz belőle.

Tövis mamó jelenete nagyon hangulatos lett, sajnálom a karakter távozását, habár neki is “ért” már.

Cersei meg fix, hogy megőrült, rövid hajjal tisztára úgy néz ki, mint a megboldogult elsőszülött fiacskája.

Apropó Cersei… Jaime a legérdekesebb karakter lehet évad végére, már megint Palpatine – Vader viszonyt láttam közöttük, “extrákkal”. Jó kérdés, vajon mikor jön rá Jaime, hogy ki van használva és Cerseinek annyit jelent ő, mint egy eszköz, egy csicska, egy gólem… Volt pár erre utaló dolga ma is “Kaszter-hegy nekem még jelent valamit…”, Euronos jelenet, Tövis mamó iránti kegyelem stb.

Martellfalva pedig akkor most le lett zúzva, vagy nem? Miért nem csinálnak semmit? Vagy a kövi epizódban megy oda a Lannister-sereg?

Hepciás - 2017. 07. 31. 14:04

Remélem átengedi az előző kommentem, most nem jelent meg, ezért zanzásítom, a “Cersei és Jaime = Palpatine és Vader” dolgot… Remélem Jaime fellázad “mestere” ellen, volt pár erre utaló dolga ma is “Kaszter-hegy nekem még jelent valamit…”, kegyelem Tövismamó iránt, Euron-jelenet.

Hepciás - 2017. 07. 31. 14:07

Vasbank! Nagyon tetszett, hogy behozták a szálat, örülök, hogy egy kis logika is megjelent.

Yara-t viszont úgy láttam nem adta le Euron… Megtartja magának?

Hepciás - 2017. 07. 31. 14:09

Tyrion és Varys nagyon kellenek Dany mellé. Ma is végig ámokfutott volna, ha Tyrion nem hoz egy kis fényt a sötétségébe… Eléggé apja lánya, hiába normálisabb.

Succ - 2017. 07. 31. 14:19

Yara-t valószínűleg megtartotta magának, mert szerintem majd haza viszi a Vas-szigetekre, hogy ott végezze ki és megmutassa a népnek, hogy ő a főnök. Töketlen Theon szerintem már nem számít a Greyjoy birodalomban.

Jaime nekem az egyik kedvenc könyves karakterem. Remélem hamarosan észhez tér, hogy a húgocskája nem komplett :D

Szerintem maradhatott volna az évad 10 részes, mert rengeteg a lyuk a sztoriban. Példaként jó, hogy akkor most mi is történt Dorne-al? Edmure-ról és a Folyóvidékről sem tudunk semmit, csak annyit, hogy a Zászló nélküli testvériség lófrál fel-alá…

Hepciás - 2017. 07. 31. 14:26

A 7×04 trailere alapján jövő héten mennek Dorne-ba a Lannisterek… Fosztogatni(?) az aranyjelenet alapján… És Gendry is megjelenik…?

csuszka - 2017. 07. 31. 15:07

Egész jó epizód volt, a kedvencem a Makulátlanok Kaszter-hegyes cselére való ráfázás volt. Ebben az évadban eddig Dany csak szenved, hiába vannak elvileg a legjobb tanácsadói. Azért kicsit elővigyázatosabb lehetne (ahogy szövetségesei is), most már sárkányok nélkül már-már Lannister fölény lenne.

Cersei bosszújáért nagy taps, ez kiváló ötlet volt!

Euron jelenete is kiváló volt, kezdek rájönni hogy ez az ember a populista mintapéldánya…

Sam-es szál kezd már unalmassá válni, lassan nagyobb horderejű felfedezést kéne tennie/ néhány részig hanyagolni. Az a baj h az óvárosi szál nincs túl jól felépítve (ellentétben a könyvvel), mondjuk a most történtek logikus következményei voltak a 2. epizódénak.

Ámde nem értem
1) Euron flottája hogyhogy nem találkozott Szürke féregével?
2) Euron flottája hogyhogy ilyen gyorsan visszaért Pyke mellé (ami elvileg helyszín volt, de mikor szerepelt? Theonos jelenetben?), Kaszter-hegyre, hogy hátbatámadja a Makulátlan flottát? Esetleg kettéosztotta flottáját és az egyiket Pyke mellett hagyta (ez gyújtotta fel Szürke féreg hajóit), a másikkal pedig Dorne mellé hajózott?
3) Hogyhogy a Makulátlanok ennyire megkésve vették észre a cselt? Azt hittem csak hagytak valakit a hajóknál, és ráadásul az utolsó ember kiiktatása után néztek csak körül?
4) Egyáltalán hol volt a Tyrell sereg? Azt hittem égikertet nem ilyen egyszerű bevenni
5) Mikor Olenna látta h minden veszve van miért nem ölte meg magát? Én a helyében ezt tettem volna, hisz a Lannisterektől csak rosszabb halálra számíthatott (meglephette a méregpohár), főleg ha ráébredtek, ki volt Joffrey “igazi” gyilkosa.
6) Mit akart pontosan a Vasbank küldötte Cerseitől, mármint az adóssága visszafizetésén kívül? Újabb kölcsönt ad, vagy ha a Vastrónnak nem lesznek adósságai akkor hátráltatni fogja Daeneryst?
7) Sárkánykő nem egy hatalmas sziget. Hol vannak a dothrakiak, miből élelmezik őket?

csuszka - 2017. 07. 31. 15:09

Lassan kezdem azt hinni Cersei mégis jobb uralkodóvá válna hosszú távon. :) Az aljasságnak eddig inkább hasznát vette kb mindenki

csuszka - 2017. 07. 31. 15:16

Oké trailer megadja 6)-ra a választ, Vasbank támogatni fogja Cerseit, ha visszafizeti az adósságokat.

Blobov - 2017. 07. 31. 15:21

Abszolút nem lényeges észrevételek:
– Lena Heady szerintem ezúttal nem használt body double-t, piros pont érte,
– az Olennát alakító színésznőt nagyon sajnáltam: rettentően megöregedett, ha megnézitek, nincs már olyan jelenete, ahol a színésznő állna, amikor az ablakban van, nem is látjuk az arcát.

Luca - 2017. 07. 31. 15:34

Szerintem meg Martin papa, ha már beérték, akkor megvárja a sorozat zárását és majd ír egy sokkal jobbat.

Hepciás - 2017. 07. 31. 16:03

Luca

Remek… Tehát 2019 végén nekiáll írni egy regény ami 15 évig tart kb. 2034-ben olvashatjuk is talán…

Még 15 év az utolsó regényre, mondom én, hogy műfogsorragasztó és csirke far-hát társaságában fogjuk már azt olvasni…

Matt89 - 2017. 07. 31. 16:17

Blobov:

Volt ott double szerintem (többször belassítottam) :D

Bran bevolt állva, mint a gerely…weirdo lett, az kellene még, hogy tényleg ő legyen a végén a Night King (!). Igen, vannak ilyen teóriák is, hogy Bran egy folyamatos időhurokban van, visszamegy majd felnőttként és a gyermekek belőle csinálják a Night Kinget.
Jó pár dologra magyarázat lenne ez egyébként…

PuMa - 2017. 07. 31. 16:25

Ayrons

Igazad van, újra megnéztem, és csak a feliratot olvastam félre első alkalommal, azt hittem Szürke Féreg azt mondja “többen kellene lennünk”. De azt mondta “lenniük”. Akkor valszeg több Makulátlan van. Ez mondjuk még nem magyarázza, hogy miért ilyen töketlenek (mármint a szó átvitt értelmében, ha értitek mire célzok… :D). Meg hogy miért nem használnak ostromra alkalmas fegyvereket. Főleg, hogy azt hiszem Meereen-nél volt még nekik. De hogy csak dárdákkal rohamoznak egy várat, az nevetséges.

Tarlyt sem vettem elsőre észre, Bronn lekötötte a figyelmemet. Ennek ellenére is túl simának tűnt a győzelem. Gondolom a Tyrelleknek nem csak Tarly a zászlóhordozója. Hova tűnt a többi? Meg aztán Égikert ha jól tudom a lovagi élet fellegvára, akadhatott volna több ügyesebb fegyverforgató itt. De azt hiszem innen inkább csak azt hiányolom, hogy az ostromot nem mutatták rendesen. Amúgy is az évad eddigi csatajelenetei szerintem szánalmas spórolásnak tűnnek. Vegyük csak sorra: a múltkori hajós rajtaütés egy istentelen kamerarángatózás volt, sötétben. A kaszter-hegyi ostrom nem volt rossz, de elég rövid (és továbbra is, mitől ilyen béna harcosok a makulátlanok?). Az égikerti ostromot nem mutatták szinte semennyire, amit láttunk az egy maroknyi Lannister sereg, megintcsak ostromgépek nélkül. Most komolyan, ennél még az Egri csillagok filmben is komolyabb sereget sikerült összerakni a korabeli technikával (oké, hogy ott nagyobb sereget akartak mintázni). De egy várnak (ráadásul tele ellátmánnyal) bőven meg kéne mondjuk 100 jó emberrel tudnia magát védeni ennyivel szemben, ha az ellennek nincs ostromgépe. Hát ott 1000-nél több katona nem volt. Egy várostromról beszélünk, ennél azért több kell a sikerhez. Nem tudom mibe telt volna CGIal odarakni még pár ezer katonát, meg néhány gépet. És hogy lespórolták a csatát, és csak két rózsás pajzsot látunk, hogy tudjuk a végeredményt…hát, vérzett a szívem. Hol van már a Feketevíz és a Fattyak csatája grandiózussága. Én megértem, hogy az első évadokban még spórolni kellett, de azért mostmár igazán költhetnének többet a csatákra.

És azt meg honnan veszed, hogy Euron lerohanta Napdárdát? Átsiklottam volna egy mondat felett, amikor elmodták? Mert szerintem csak a homokkígyókat kapta el, akik a Greyjoy lánnyal utaztak, de azokkal nem ment együtt a Martell sereg.

Cornelius - 2017. 07. 31. 17:02

Mondjuk pár hete néztem egy videós dolgot amiben dicsekedtek az alkotók, hogy most már nem kell spórolni a sárkányok látványával sem, mert sokkal több pénz áll a rendelkezésükre, erre eddig nem sok jelét láttuk nekik :D
Eddig nekem egyébként felemás az egész évad. Értem én, hogy kezdenek összeérni a szálak, de mégis mintha kapkodósan lenne vezetve az egész.

csuszka - 2017. 07. 31. 17:08

Igen, szürke féreg azt mondta, “többen kéne lenniük”, vagyis sokkalta kevesebb Lannister katona volt Kaszter-hegyen, mint amennyire számított.

Irgum76 - 2017. 07. 31. 18:22

nekem pont, hogy tetszettek ezek a csata megoldások
Tyrion féle naurálós is
meg a győztünk aszt kész is
nem kell minden részben csihi-puhi elég unalmas lenne

“több Makulátlan van. Ez mondjuk még nem magyarázza, hogy miért ilyen töketlenek”

hát nem tudom te mit néztél de egyetlen makulátlan néhány suhintással és egy lándzsa hajítással kb 5 ellenfelet szedet le egy karcolás nélkül
ha ez neked töketlen hát akkor nem tudom hol kezdődik nálad a tökösség…

PuMa - 2017. 08. 01. 17:52

Irgum

PuMa - 2017. 08. 01. 17:54

Hát szürke féreg nyilván jól tolja, de azért a hárpiák és most a lannister katonák is simán verték 1v1-ben a makulátlanokat. Nézd a háttérben, milyen simán esnek el. De itt arra is gondoltam, hogy tény csak dárdásokkal támadnak egy várat?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz