login |

Hap and Leonard: a 2. évad – írta Pibanto

2017. 07. 24. 14:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Már az első évad is kellemes meglepetés volt, de a Hap and Leonard második szezonja talán még egy lapáttal rá tudott tenni az eddigi minőségre. Az új évad egy teljesen különálló sztori, mely a Mucho Mojo címet kapta, ami magyar keresztségben Fekete Rontás.

Az első hat részben megismerhettük Hap és Leonard különös kapcsolatát, melyet egy szörnyű gyerekkori baleset kapcsolt össze. Azóta elválaszthatatlan barátok, amit sokan furcsállnak is, hiszen Leonard egy fekete háborús hős, míg Hap egy börtönt is megjárt fehér férfi. Az első évad során egy rablás volt a sorozat célkeresztjében, míg a másodikban sokkal drámaiabb fordulatot vett a történet.

Az új évadban egy rejtélyes gyilkosság utáni nyomozás kerül középpontba, mely során a vártnál is több problémával kell szembenézni a főszereplőpárosnak. Megismerjük Leonard bácsikájának, Chesternek a lakókörnyezetét (azaz egy teljesen másik világot, mint az S1-ben), illetve az ottani problémákat, melyből kijutott Leonardnak is, aki Chester házát örökölte és ez által egy óriási kalamajkába keveredik.

A tovább mögött spoilerek nélkül folytatom.

Második évad elején azt hihetjük, hogy Hap és Leonard útjai különváltak, ugyanis Hap egy szervizben dolgozik, ahol autókkal bíbelődik, míg Leonard Chestertől megörökölt házában szenved, és a szomszédokkal vitatkozik. Ez azonban nem tart sokáig, ugyanis hamar beüt a krach. Hap megtudja, hogy egykori neje Trudy meghalt, míg Leonard egy kisfiú holttestét találja meg a háza beszakadt padlója alatt.

Innentől kezdve pedig elindulnak az események, ellentétben az első szezonnal, a második jóval gyorsabban építkezik és pörgősebb.

A sztori középpontjában egy sorozatgyilkosság áll, a tettes(ek) színes bőrű kisfiúkat ölt(ek) meg. A gyanú hamar a már elhunyt Chesterre és a házat örökölt Leonardra terelődik. Előkerülnek a faji kártyák is, illetve ami meglepetés volt, hogy Leonard homoszexualitása most kevesebbszer kerül terítékre, mint az első évadban, pedig erre okot adhatna a kisfiúkkal történt szörnyűségek.

A két főszereplő között kiváló a kémia, jól egészítik ki egymást, a sorozat pedig kiválóan mutatja be a feltétel nélküli barátságot. Talán ennyire jól semelyik sorozatban sem ábrázolják ezt, a két férfi maximálisan számíthat a másikra, akár még a legnagyobb bajban is. Leonard mikor börtönbe kerül, Hapben fel sem merül, hogy legjobb barátja bűnös lehet, inkább mindent elkövet, hogy kihozza őt onnan.

Természetesen a második évadban is jelen van a humor, melynek fő forrása Hap balszerencséi, amiből kijut neki bőven, de Leonard sem panaszkodhat, elég csak a lakókocsis jelenetre gondolni.

A két jó barát saját nyomozásba kezd, mivel a rendőrség abszolút rossz nyomot követ, ami meglepő eredményeket hoz. Mielőtt félreértenénk, nem kezdik el játszani a kemény rendőrt, hanem jó emberek módján megpróbálnak igazságot szolgáltatni az eltűnt gyerekeiket elkeseredetten kereső anyáknak.

Ellentétben az első szezonnal, ahol az évad végére kezdtek felpörögni az események, addig itt szép fokozatosan veszít az erejéből a sorozat, de így is marad egy csavar az utolsó pár percre. Persze ettől még szinte folyamatosan lázban tudják tartani az embert, egy olyan alaptörténettel, mely nem túl bonyolult.

Nem lehet okunk tehát a panaszra, ráadásul csodálatos tájak tárulnak a szemünk elé az évad során és a fényképezés is egészen remek volt. A hangulat páratlan, ami szinte rögtön magába szívja a nézőt.

A sorozat jól szemlélteti a rendőri túlkapásokat, illetve azt is, ahogyan próbálnak minél gyorsabban lezárni egy „biztosnak” tűnő ügyet. Ugyanakkor negatívumok között talán a mostani női főszereplőt említeném meg, ugyanis míg az első évadban Trudy rendszerint hozott magával valami pluszt a részekbe, addig ez nem mondható el Florida ügyvédnőről.

Összességében nagyon pozitív évadot tudhat maga mögött a Hap and Leonard, melyre én 8/10-et adnék.

3 hozzászólás Ne habozz!

cushingstein - 2017. 07. 24. 15:51

Nálam az egészet az húzza le 4-5 pontra, hogy olvastam néhány novellát és nagyon nem olyan a koncepciója, mint ahogyan elképzeltem. Egy ideális világban ez a sorozat a Justified örököse lenne, harsányabb sorozat amely nem próbálja rendszerint arcunkba vágni a tipikus rasszista paneleket és a tragikus sorsokat. De ugyanígy nem volt helye a természetfeletti szegmenseknek sem.

napocskin - 2017. 07. 24. 17:27

Imádtam minden percét. Mondjuk a sztori persze elég sötét volt, úgyhogy érdekesen keveredik ez a sajátos humor meg hangulat a komor történettel, de szerintem nagyon jól megcsinálták.

winnie - 2017. 07. 24. 17:49

de hiszen a rasszizmus, illetve a természetfeletti, a babonák, azok pontosan erre a tájára a legjellemzőbbek amerikának. a regények egy dolog, a sorozat egy másik, de nem hiszem, hogy bárki is állíthatná, hogy nem lenne hiteles. (nem mintha a rasszizmus vagy a természetfölöttivel való foglalkozás a világ minden táján nem lenne divat. viszont annál kevesebb a sorozat, ami komolyabban foglalkozik ezekkel.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz