login |

Startup: az 1. évad

2017. 07. 28. 21:34 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha nem nyaralok, és nem döntök úgy, hogy ezúttal nem viszek magammal sorozatepizódokat, és csupán streamoldalak kínálatából fogok darálni hajnalonként vagy éjszakánként, akkor lehet, hogy el sem kezdtem volna a Startup-ot, ami a Crackle streaming szolgáltató tavalyi őszi premierje volt (itthon az Amazon Prime-on érhető el), és anno a pilotjáról már írtunk, de nem övezte túl nagy érdeklődés junkie-körökben. PEDIG!

Nincs ‘pedig’. Illetve van, de annyira nem számottevő, nem azt fogom mondani, hogy mindenkinek látnia kell, de az biztos, hogy engem letaglózott, hogy ennyire bejött. Már a kezdés is tetszett, de összességében a teljes évad is nagyjából 8/10-es szinten mozgott, talán el is érte azt. Nagyon kellemes popcorn sorozat.

Lehet, hogy azért nem indultam be a sorozatra, mert az alapja nem keltette fel túlságosan az érdeklődésemet. Csak annyit tudtunk róla, hogy három fiatal gründol egy új startupot, egy digitális pénznemet (BitCoin iksz.nulla), és egy FBI-ügynök a nyomukba ered. Persze nem valami vállalati drámáról van szó, hiszen a hangulatos előzetes elég modern akcióthrilleres stílust jelez előre.

Aki kicsit is belenéz a linkelt trailerbe, annak persze azonnal lejön, hogy nem három barátról van szó, és nem sima vállalkozásról, hanem piszkos pénzből összedobottról. És a programozó/hacker csajt (Otmara Marrero meglepetés felfedezés), a gengsztert (Edi Gathegi) és a fiatal öltönyös csávót (Adam Brody) csak a sors sodorja össze, az FBI-os arc (Martin Freeman remek, nagyon nem tipikus figurát kapott) pedig nem igazán üldözi őket, van neki saját sztorija, amivel egy évadon át zseniálisan megteremtik a karakterét.

Adott tehát három “nembarát”, akik nem ismerik (jól) egymást, három totál másféle világból származnak, más életet élnek és más célok hatják őket (oké, a pénz azért közös valamennyire) – és akik baromira egymásra vannak utalva, csak hát a közös cél rengeteg súrlódást is eredményez, ami nem szerencsés, ha a körülmények olykor élet-halál szituációkat is teremthetnek.

A három szereplő viszont három külön sztoriszállal is jár, és ha az FBI-ügynökét is idevesszük, akkor összesen négyet kell kezelnie a sorozatnak. És bár egyik sem forradalmi vagy hajlekapós, sőt, leírva még túl érdekesen sem hangoznának (kitörési kísérlet a haiti gettóból, betörési kísérlet a techpiacra, önmegvalósítás és könnyű pénzszerzés minden áron), mégis lekötött mindegyik, talán azért, mert jól kezelték őket, mindig másik került előtérbe, olykor teljesen elválva a fősodortól.

Kifejezetten bejött, hogy a Startup mennyire kiszámíthatatlan. Na, nem úgy, hogy sorjáznak benne a WTF-ok vagy a csavarok, egyszerűen csak a történet egyáltalán nem olyan irányba megy, mint ahogy azt az alapsztori olvasása, vagy akár az első pár rész megnézése után gondolnánk. Az első évad egy brutális hullámvasút hullámhegyekkel és -völgyekkel, sikerekkel és bukásokkal, jó húzásokkal és kudarcokkal.

A másik nagy pozitívum számomra a realisztikussága, életszagúsága volt a sorozatnak. A tech dolgokhoz annyira nem értek, viszont mindhárom főhős szálán mintha direkt erőltették volna, hogy valósak legyenek a karakterek reakciói, illetve az őket körülvevő történések, és nem mentek el a “csak tévében”-irányban. (Oké, helyesbítek, mert a végén az orosz szál kissé soknak tűnt nekem, de hátha nem esnek át ezzel a ló túloldalára.)

Arról nem is beszélve, hogy van stílusa a sorozatnak, egy idő után felismeri az ember, hogy a Startup-ot nézi (bejött a karaktereket követő kamera, dinamikussá tette a jelenetet, és az egysnittes kunsztok is), a képek pedig olykor marha szépek, és nem csak azért, mert Miami, mint helyszín csodálatos és szörnyen változatos, hiszen nem csak a pálmafás tengerparti világot ismerjük meg, hanem az árnyoldalait is.

Egy baj van a Startup-pal, hogy nem igazán tudom úgy ajánlani, hogy az ember felkapja rá a fejét és azt mondja, hogy “ez érdekel, ez kell nekem”. Azzal senki nem megy semmire, hogy ennyire tetszett nekem, ha a színészgárda vagy az előzetes nem meggyőző, akkor hasonlítani nem nagyon tudom semmihez, hogy “eladjam” (valaki kisegíthet, ha van ötlete), és még a műfaját sem tudom jobban belőni annál, hogy bűnügyi-tech sorozat.

De lehet, hogy nem is olyan nagy baj, ha van olyan eredeti, hogy nem más jut róla az ember eszébe. Nyári darára egyébként ideális, hiszen szeptemberben már érkezik a 2. évad, aminek állok elébe, mert ha eddig nem volt kiszámítható, akkor most végképp gőzöm nincs arról, hogy mi lesz majd a folytatásban.

8 hozzászólás Ne habozz!

emese - 2017. 07. 28. 23:17

Ó de jó hogy eszembe juttattad, már réges rég elkezdtem, aztán valamiért megszakadt, és azóta csak tologatom. EGyébként engem az fogott meg, hogy Freeman itt mennyire (szerintem) undorító gennyláda és ezt mennyire jól hozza. :)))

bvr - 2017. 07. 29. 13:53

Hát én ezt már jó rég láttam, akkoriban még “reklamáltam” is (a Goliath-tal együtt) hogy nincs kibeszélő, most meg kb már elfelejtettem miről írtam volna :)
Rossznak semmiképp sem nevezném, de különösebben jónak sem, mert sokkal többet vártam. A technikai részét illetően is (engem érdekelt volna, mert ugyan sokat nem tudok a témáról, de érdekes) meg az egész olyan volt mintha nem tudná mi is akar lenni (lehet winnie erre gondolt a végén, és hogy ezt pozitívumként is fel lehet fogni (merthogy annyira eredeti lenne)), én azért nem értékelném ennyire szépen) A 2. évadnál persze azért kíváncsi vagyok a kezdésre.

winnie - 2017. 07. 29. 14:04

bvr: igen, ezért is mondom, hogy véletlenül sem akarom orrba-szájba ajánlani, hogy kötelező lenne, vagy zseniális, vagy minőségi (mondjuk szerintem nincs gond vele ilyen tekintetben sem), de nagyon, nagyon szerettem nézni, csont nélkül bejöttek a karakterek, a stílus, lekötött, szórakoztatott, és rossz belegondolni, hogy hány olyan sorozat van a nemnézőseim között, amiket ha elkezdenék nézni, akkor ugyanígy bejönnének.

Patyo - 2017. 07. 29. 20:30

Valóban nehezen ajánlható, ráadasul ezt a StartUp címet, kicsit félrevezetőnek tartom.
Nekem nagyon bejött, különösen a középső részektől.
Annyira szépen épült felfelé, és ahová eljutott
a 8. részben Freeman alakítása.
Le a kalappal.
Simán 8/10 nálam.

antares69 - 2018. 05. 29. 07:46

a sorozat rendkívül kellemes meglepetés, fantasztikus helyszínen (Florida, Miami), rendkívüli, egyedi, sosem látott történettel, remek szereplőkkel, nagyon ajánlott!

Zsoltisan - 2018. 06. 04. 18:01

Az 1. évadot most fejeztem be és nekem is abszolút bejött, annál is inkább, mert érdekel a téma. Az első 1-2 rész talán még nem volt olyan izgalmasnak mondható, ill a későbbiekben is volt pár dögunalmas jelenet, amit jobban is megvághattak volna. Összességében valóban simán 8/10 a sorozat.
A 2. évadot hol lehet nézni angol felirattal, tudja v.ki? Mert annyira azért nem jó az angolom, hogy anélkül belevágjak :)
Ja és a 2. évadhoz még annyit, hogy így, hogy Ron Perlman is játszik benne, még jobban érdekel :P

Jokki - 2018. 09. 09. 21:39

Unalomból kezdtem neki. Nem hittem, hogy tetszeni fog. 3 rész után baromságnak éreztem. De mégis tovább néztem. És jól tettem! A második évadot már alig vártam. Rohadt jó lett. Remélem hamarosan jön harmadik is!

Bence - 2018. 12. 10. 03:38

Én elhiszem, hogy van miből válogatni, de ez nem mentség arra, ha valaki nem nézi. Parádés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz