login |

Game of Thrones – 7×03: The Queen’s Justice

2017. 07. 31. 18:40 - Írta: CyClotroniC

217 hozzászólás | kategória: kritika,

I have to die in this strange country, just like you.

A történet kerek egészét tekintve, több szempontból is fontos epizódot hozott az eheti Game of Thrones, először találkozott ugyanis egymással két meglehetősen fontos karakter és több kósza szálat varrt el alighanem teljesen a 7×03.

Már csak a szezon természetes ívét tekintve sem meglepő, hogy ismét egy fokkal érdekesebb egy órát kaptunk a sorozattól, mint múlt héten, de érezhetően jót tett neki a jóval kevesebb helyszín mellett a múlton vagy a jövőn való merengés is, ráadásul emlékezetes egysorosok tekintetében is egész jó hetet zárhatunk.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Nyúlfarknyi jelenet volt csupán, mégis régi ismerősként idézett meg némi sejtelmességet Varys és Melisandre beszélgetése, melyben Mel nem csak saját, de Varys sorsát is előrevetítette. Kifejezetten szimpatikus húzás a sorozat részéről, hogy a vihar előtti csend nem csak a téblábolásról vagy a végjátékhoz szükségtelen történetfonalak elégetéséről szól, hanem ilyesmiről is, amihez nem kell Falon túlról hazatérő druidának vagy vörös papnőnek lenni, bőven elég ehhez akár Jorah és Sam búcsúja vagy Jaime és Olenna zárójelenete is.

A jövőnél talán még érdekesebb szerepet kapott a múlt, amivel ugyan a mostani epizód hangsúlyosan foglalkozott, de kifejezetten fontos volt eddig általánosságban is. A jelmeztervezők nem csak az ajtón kopogtató télnek rendelték alá az idei szezon ruhatárát, de ha megfigyelitek, szépen megfosztottak mindenkit a színektől is.

A fekete persze több ház lobogójában is megjelenik, így Dany és tanácsadói komorabb viselete ezzel, míg Cersei vagy Olenna ruhája főleg a gyásszal magyarázható. Azért is érdekes a halál, az elmúlás és a bosszú témája ebben a sorozatban, mert ezek azok a régi terhek és tüskék, amik nagyon megnehezítik vagy egyenesen ellehetetlenítik az egyre égetőbben szükséges összefogást.

A Game of Thrones egyik kedvenc szadista játéka mindig is az volt, hogy éppen attól fosztja meg rendre karaktereit, ami a legfontosabb számukra, legyenek azok Cersei gyermekei, Jaime keze, Bran szabadsága vagy Tywin latrinán hagyott büszkesége. Nem érhet hát meglepetésként senkit, hogy a sorozat idén kifejezetten lubickol a fogat fogért szellemiség iróniájában és hiába lenne egyre sürgetőbb a békepipázás, nem úgy tűnik, hogy megszakadna valaha is ez a kör.

Ott van Arya Frey-lakomája, Obara és Nymeria halála, és most Tyene-nek is pontosan azt a halált szánta Cersei, amit Ellaria is Myrcella-nak (és ha csak véletlenül is, de Jaime Olenna-nak). Fel is vetődött bennem a kérdés, hogy vajon ti mit éreztetek, mennyire gyűlöltétek ezért Cersei-t vagy volt édes a bosszú számotokra?

Akárhogy is, mindenképpen érdekes aspektusa a sztorinak ez a kibogozhatatlan morális háló, amiben mindenki jogosnak látja a saját bosszúját, de azonnal bosszút esküszik, ha éppen rajta csattant az ostor. Pedig jól látszik, hogy a nagyok de-hát-ő-kezdte játéka egy fikarsznyit sem érdekli például Királyvár népét, ugyanúgy megtörlik a lábukat a meztelenül végighurcolt Cersei-ben, mint annak foglyaiban is, nekik tényleg édesen mindegy, hogy kitől van a kenyér és a cirkusz. Ezért is érdekes számomra, hogy mekkora szerep jut majd minden olyan apró gesztusnak, amit ezzel a szemlélettel szemben tett bárki is a történet folyama során, gondolok itt akár Melisandre elengedésére vagy Jorah meggyógyítására.

Jon és Dany első találkozását annak ellenére beárnyékolták őseik tettei, hogy egyikük sem felelős azokért. Amellett, hogy jó pár dologban különböznek – amit amúgy a bemutatásuk mesterien festett le -, mégis meglehetősen sok közös van Jon-ban és Dany-ben a belengetett vérvonalon túl is. Bár az első évadokhoz képest sokat pallérozódott Jon stílusa is, még mindig nem az a jellem, aki fölöslegesen csűrné és csavarná a szavakat és bizony kell neki egy Ser Davos, akinek legalább annyira remek érzéke van az ilyesmihez, mint Dany oldalán Tyrion-nak.

Míg Jon döntően a Falon vagy azon túl töltötte a történet eddigi részét, Dany Essos-t járta be. Ki a vadakat, ki a makulátlanokat és rabszolgákat mentette meg és állította maga mellé, ráadásul egy volt kalózzal csempésszel, keleti papnővel, törpével, eunuchhal és egykori rabszolgalánnyal veszik magukat körül, teljességgel hátat fordítva a westeros-i konvencióknak.

Nem vagyok biztos, hogy elengedhetetlen volt, hogy ennyire távolról induljanak meg a közös nevező felé, de főleg Dany-nek tenne jót, ha felmelegedne ez a viszony közöttük. Dany ugyanis továbbra sem működik nekem igazán, pedig nagyon kevés kéne ahhoz, hogy kategóriákkal javuljon a karaktere.

A sorozat első szezonjában messze az egyik legérdekesebb története volt az idegen kultúrába csöppent szeppent kislányként, ahol hamar a talpára, majd idővel a sarkára is állt, de ami a legfontosabb, hogy tele volt a sztori emberi, személyes pillanatokkal, amikből egyre kevesebb jutott neki az évek haladtával, ahogy a barátibb kapcsolatai is inkább professzionálissá hidegültek idővel.

Rendre furán érzem magam a jelenetei alatt, mert végig az motoszkál a fejemben, hogy az írók egy magabiztos, erős, határozott uralkodónő képét akarják lefesteni, számomra mégis inkább az akaratosság és gőgösség kerül az előtérbe viszonylag kevés pozitív éllel. Ez kisebb részt Emilia Clarke hibája is, akinek amilyen jól állt az első szezonos Dany szerepe, annyira idegenül fest most Daenerys Targaryen bőrében, a nagyobb baj viszont talán az, hogy hiányzik mellőle egy Drogo vagy egy Jorah, akivel néha Dany is lehetne, nem csak fél tucat cím birtokosa.

Végül, de nem utolsó sorban, még meg akartam említeni a Stark gyerekeket is egy kicsit, ha már végre Sansa-t is sikerült egy jóval kompetensebb színben ábrázolni, akiről újfent simán elhiszem, hogy el tudna vezetni egy házat.

És hát itt van Bran is, akiknek a száláért sosem rajongtam igazán, így engem lepett meg a legjobban, hogy mennyire tetszett most nyugodt hangú, sejtelmes druidaként, akit tényleg úgy lengett körbe a misztikum, hogy egy másodpercig sem volt túljátszva a jelenet. Már előre várom, hogy mi lesz itt, ha Arya is csatlakozik hozzájuk, mert mindhárman annyi változáson mentek keresztül az első évad óta, hogy én a készítők helyében egy fél epizódnyit simán elidőznék mondjuk az első közös vacsorájukon.

217 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2017. 07. 31. 19:05

Nekem az rohadtul nem tetszik, ahogy a semmiből előtűnnek egész hadseregek. A semmiből!

kla - 2017. 07. 31. 19:06

Egyre jobb ez az évad, és nekem már az eleje is tetszett. Annyi minden történt most is, ami kis túlzással egy évadra elég lenne máskor, és valahogy mégsem éreztem elsietettnek, minden megkapta a kellő teret. Amit elsiettek, vagyis a két ostrom, ott kimondottan okos húzás volt, hogy nem pazaroltak képernyőidőt és szemkiszúrós CGI-orgiát két sem túl kritikus kimenetelű, sem karakterszinten jelentős szembenállást feloldó csatára, hanem az egyiket Tyrion narrálására, a másikat pedig a Jaime-Olenna szembenállásra fűzték fel, és maga a csata szinte csak jelzésértékűen jelent meg (de azért az 1. évad ilyen jellegű sutaságához képest mégiscsak kihasználva a büdzsé adta lehetőségeket).

Cersei bosszújával kapcsolatban: bármennyire idegesítő volt a dorne-i szál, azért nehéz volt most nem együttérezni velük. Ebben nagy szerepe volt Indira Varmának, akinek a castingjának annak idején nagyon örültem, aztán az idióta bosszúszomjas énjével a karakterének ő sem nagyon tudott mit kezdeni, ami meg is látszott az alakításon, valamikor egy hét kérdésénél még fel is hoztam őt, mint leggázabb színészi produkció egy egyébként jó színészi gárdában. De a mostani jeleneteiben fantasztikus volt, és látszott, hogy mennyire testhezálló lett volna neki ez a szerep, ha a könyves karakterét kapja – mindenesetre örülök, hogy így a végén még Dorne is ki tudott váltani érzelmi reakciót belőlem.

kla - 2017. 07. 31. 19:07
39lépcsőfok - 2017. 07. 31. 19:16

Én nem sajnáltam túlzottan a dorniakat. Az a szál már menthetetlen volt, legalább lezárták.

Ha ilyen gyorsan pörögnek az események, az utolsó évadra tényleg csak a Háború a Hajnalért marad.

miertez - 2017. 07. 31. 19:18

Euron Greyjoyból a 14 tenger legnagyobb kapitányából és láthatatlan flottájából kezd kicsit sok lenni, egyébként rendben volt

seven - 2017. 07. 31. 19:28

szerintem sokat zuhant ennek a sorozatnak a színvonala mióta nincs könyv amit követni tudnak. Egyik nap újranéztem egy epizódot az 1. évadból, és hát ég és föld a különbség a párbeszédekben is. Elképesztő módon le lett egyszerűsítve.

CyClotroniC - 2017. 07. 31. 19:33

seven: Általánosságban szerintem is jelentősen erősebb és színesebb volt az első 4 szezon. Azóta sok minden fapadosodott az egy-két látványcsatát leszámítva. Igazából ennek pont jót tenne a darálva fogyasztás, csak hát kellően spoilerérzékeny a sorozat.

mmalna - 2017. 07. 31. 19:34

Komolyan, tudom, hogy nagy esély van rá, hogy Martin soha nem fejezi be a könyveket, és valahogy vigasztaló volt, hogy legalább a fő események meglesznek sorozat formában. De ahogy halad a sorozat, egyre jobban látszik, hogy tényleg csak a legfőbb pontok lesznek azonosak, és ez megint elszomorított, mert így valószínűleg nem lesz meg az “igazi” befejezés. Nézem, nézem, és még tetszik is, de valahogy folyton bevillan, hogy itt meg itt már megint ronggyá egyszerűsítettek valamit. Sorozatszempontból ez tök érthető amúgy, nekik már gyorsan kell elvarrniuk sokat, csak nekem nem tudnak nem zavaróak lenni hirtelen felduzzadó vagy éppen eltűnő hajóhadak, hadseregek, egyéb logikátlanságok, vagy hogy szinte minden nagy ház tőből ki van már irtva.
A rész eddig a legjobb volt az évadban, Lady Olenna igazi boss, és mennyire jó lenne, ha Cersei ebből az infóból rájönne, hogy már megint lábon lőtte magát a felesleges szarkavarásaival, mikor Tyrion elítélését erőltette, de szerintem túl van ő már az ésszerűség határán. Bran olyan volt, mint aki be van állva, Sansát bírtam, Kisujj monnyonle. Danyt pedig baromira idegesít mindig, amikor elkezdi ezt az Iron Throne az én jogos jussom, ezért mindenki boruljon le elém – dumát, még akkor is, ha most épp mindkettejüknek igazuk volt valamennyire. Nem királynője ő még semminek Dragonstone-on kívül, szóval visszavehetne az arcából.

mmalna - 2017. 07. 31. 19:38

Ja, utógondolat, hogy nézett már ki Highgarden?

Llew - 2017. 07. 31. 19:42

mmalna
pont úgy, hogy egy ilyen mezőn felvonuló akár mekkora sereg is csak nagyon sokára vette volna be vagy max úgy mint Catelry Rockot

ayren - 2017. 07. 31. 19:45

Na végre, ez az epizód végre tetszett. Megvolt benne az ismerős szellemes-magvas gondolatfuttatás Tyrion részéről, valamint beteljesedett bosszú, kettő is. A nagy kérdés viszont nekem Jaime karaktere. Hogy most csak terelnek a készítők, vagy tényleg úgy döntött, hogy mindhalálig Cercei mellé áll. Bármelyik is lesz, nagy meglepetésre nem számítok: vagy az ikertestvére védelmében esik el, vagy egy “csavarral” királynőölőként hal meg. Egyre kevésbé valószínű, hogy életben marad a végére.

mmalna - 2017. 07. 31. 19:49

Llew
Egyrészt igen, erre is utaltam az első kommentemben az egyszerűsítésekkel meg a logikátlanságokkal. Másrészt a Tyrellek voltak kb. a leggazdagabb család, vagy legalábbis tombolt arrafelé a jólét, mindenük mindig túldíszített, elvileg Highgarden kb. a legszebb kastély a 7 királyságban, ehhez képest úgy nézett ki abban a távoli snittben, mint valami pici lovagvár. Casterly Rock dettó, akkora sziklán kellene lennie, hogy kb. a természetes akadályok miatt alig juthat fel valaki, aki nem kívánatos. Mondjuk biztos, hogy itt összemosódnak az elképzeléseim a könyves háttér miatt, de nekem pl. Deres is nagyon kicsinek tűnt a sorozatos világban, szóval lehet, hogy ez nálam ilyen állandó probléma.

Rami - 2017. 07. 31. 19:58

Dany útját végig imádtam, szerintem joggal magának követelheti a legérdekesebb történetszálat a csodálatosan változatos helyszínekkel és az egyedülálló karakterfejlődésével. Most jön a de: mostanra totál egydimenziós lett a karakter és unalmas az, ahogy végtelen gőggel és arroganciával folyton folyvást ismételgeti, hogy a trón őt illeti. Egyetértek a posztíróval, mellé kellett volna egy férfi, akivel előjöhetett volna egy másik, szenvedélyesebb oldala, hogy ne csak ezt a hűvös, mosolytalan királynőjelölt-arcot lássuk.
Az epizódból még Brant emelném ki, szerintem borzasztó volt a színész játéka, a Sansával közös jelenete pedig rendkívül bizarr. Számomra hirtelennek tűnik a karakterében az a hatalmas váltás, hogy most ő a mindentudó, mindent látó önjelölt Yoda mester. Igazából mindig is őt tartottam a legkevésbé érdekesnek a sorozatban, ami furcsa, mert a könyvekben kifejezetten kedveltem.
Az en bloc a sorozatot érintő kritikákkal nem értek egyet. Az őrületet nem lehet a végtelenségig fokozni, ez már az endgame, biztosan lesznek még meglepetések, de nem fogják random kinyírni a legfontosabb szereplőket (bár abban is biztos vagyok, hogy a sorozatot csak egy élheti túl a Jon és Dany párosból, és kettejük közül kerül ki az új uralkodó). Az előző 6 évad alatt felépítették mindezt, szerintem természetes a sorozat új “arculata” és várható volt. Ennyi sokk után már csak az lenne megdöbbentő, ha a végén a Night Kingé lenne Westeros – na, ilyen szintű dolgokat pedig nem fognak meglépni. A másik, amin problémáznak mostanában az emberek, hogy felgyorsult a sorozat és a régen hatalmasnak számító, több epizód által megtett távolságokat most pikk-pakk teljesítik. Ebben az esetben sem értem, mire számítanak. Talán még az utolsó epizódok is az utazásról kellene, hogy szóljanak? A sztorit le kell zárni, és fogy az idő, fogynak az epizódok. A távolságokat nyugodtan tegyék meg két rész között, kamerán kívül.
Én továbbra is elégedett vagyok a sorozattal, minden rész moziélményt nyújt és szerintem aligha érhet fel vele a közeljövőben másik sorozat!

Rami - 2017. 07. 31. 20:02

Még egy gondolat: hogy negatívat is mondjak, a semmiből felbukkanó hadseregek és armadák, illetve a már említett Highgarden és Casterly Rock kidolgozatlansága engem is zavart. Egyáltalán nem így képzeltem el a könyvek alapján, sokkal grandiózusabb várak kellettek volna.

ThePoet - 2017. 07. 31. 20:04

Euron és a teleportáló hajóhad…
Kérdésem a következő: honnan tudja mindenki, minden fórumon, hogy Euron a hajón volt? :D
Még egy ilyen badass is megbízhat valakiben, aki elvezetgeti a hajóit, ameddig ő lánykérésen van épp.

Lord Picard - 2017. 07. 31. 20:06

Tetszik nagyon ez az évad, de látszik, hogy gyorsítottak a tempón (Jorah…). Az a baj(?), hogy Martin már 6 éve írja, csinosítja a könyvet, alaposkodik, addig a sorozat készítői nem engedhetik meg ezt a luxust. Biztos utólag ők is homlokukra csapnak egy-egy alkalommal, hogy “ez mennyivel jobb lett volna így…”. Az eddigi három rész legalább 5-6 rész lett volna egy tíz részes évadban. Most már azonban egy picit lassíthatnának, és akkor jöhet a befejező 10 rész.

Korábban már írták többen, hogy “kiszámítható”, “erőltetett” a történet menete, de ez már a végjáték, már nem kerülnek fel újabb figurák a táblára (nagy pacsi a Vasbankért, már hiányoltam őket). Én nagyjából, még az évadra várakozás közben, hogy Kisujj mondandóját erősítsem, előre lejátszottam már sok forgatókönyvet, a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a Vastrón végül… senkié sem lesz. Ha nem is pusztítják el Királyvárat (bár számítok rá), egy szuverén Észak nem fog már újra behódolni a Vastrónnak…

A Dany-Jon bemutatkozásnál hangosan nyerítettem :D Nyilván itt olvastam, évekkel ezelőtt egy hozzászólásban, hogy de nagy lesz, ha Dany bemutatkozik Jon-nak, hát bejött :D

sehrezad - 2017. 07. 31. 20:18

Még mindig az első rész a kedvencem az évadból (nekem nagyon bejött ez a mozaikos-töredezett-epizodikus, motivikusan felépített rész, sok kis hétköznapi jelenettel), de a mostani is erős hangulatú volt nagyon, hosszú lecsengésű, néhány kitartott nagy találkozással.
Cersei bosszújánál elképzelni sem tudok kegyetlenebbet egy anya számára, és ez abszolút illik a jelleméhez (nem a konkrét szemet-szemért halálnemre gondolok, hanem arra, ami utána következik – és az, hogy mindez némán, csak testtel, szemmel kommunikálva, brrr) – az ő bosszújától tartanék a leginkább, ehhez képest Arya tiszta és könyörületes eddig… Még a Ramsayt ért vég hasonló hozzá, de mégsem volt ennyire vérfagyasztóan kegyetlen.
Danyben és Jonban van ott a potenciál, hogy véget vessenek a bosszú köreinek, de a mostani beszélgetésüket még nagyon is meghatározta a múltjuk.
Olenna azért ügyesen odatette a végén még utoljára :)

sehrezad - 2017. 07. 31. 20:20

A semmiből felbukkanó hadseregekhez: ebben a sorozatban kifejezetten sok a nagy időbeli ugrás (akár hetek is) két epizód között jelöletlenül.

perszepolisz - 2017. 07. 31. 20:22

Dany annyira antipatikus, Jon meg annyira szerencsétlen, hogy már nincs más akiknek szurkolni lehet, csak a Lannisterek.
Az különösen tetszik, hogy végre megint emberek harcolnak emberekkel nem pedig holtak, sárkányokkal, vagy ilyenek.
A semmiből előkerülő seregek persze bosszantóak.
Azt hittem Theontól is elköszönünk.

perszepolisz - 2017. 07. 31. 20:27

Egyébként elhiszem, hogy hetek, hónapok telnek el a részek között, de akkor hol rákban vannak a Mások. A 6. évadban már majdnem elkapták Brant, aki már Deresben ücsörög, pedig elég lassan halad szegény.

Cardas - 2017. 07. 31. 20:27

első epizód az évadból, ami tetszett. tartsák a szintet, plíz:)

kla - 2017. 07. 31. 20:29

Az első 4 évadhoz: azzal abszolút egyetértek, hogy a legjobb párbeszédek színesebbek, izgalmasabbak voltak – most sem rosszak, de tény, hogy valahogy sterilebbek és kevésbé természetesek. De azért ne felejtsük el, hogy annak idején is inkább csak néhány szálra koncentrálódtak ezek a párbeszédek, és bármilyen fantasztikus volt, amikor például Tyrion a fénykorát élte Királyvárban, vagy Jaime és Brienne utazása, de bőven volt mellette olyan, mint Dany sárkánykergetése Qarthban, vagy Robb romantikázása, amikről sok dicséretet nem lehet elmondani. Lehet, hogy kevesebb ütős párbeszédet nyújt most a sorozat, de sokkal konzisztensebb is szerintem, mint a korábbi években volt. Persze mostanában is előfordult olyan béna szál, mint a 6. évadban Arya Bravosban, de idénre végképp azt lehet szerintem mondani, hogy nincs olyan szál, ami lefelé lógna ki. És amit nem tudnak már hozni párbeszédekben, azt nálam valamennyire azért helyettesíti az a lendület és rengeteg interakció, amit a szálak összefonódása és a végjáték közeledése lehetővé tesz.

Mondjuk az biztos jót tenne a sorozatnak, ha nagyobb írószobával dolgoznának, nem akarom leszólni a showrunneröket, mert akár még meg is értem, hogy a GoT egy akkora léptékű produkció, hogy a forgatókönyv csiszolására kevés idejük marad. De kár, hogy ennyire ragaszkodnak ahhoz, hogy a scriptek nagy többsége hozzájuk tartozzon, mert ha csak egy picit is kiengednének a kontrollból, és többet adnának át másoknak, valószínűleg sokkal jobb forgatókönyveik lehetnének.

Llew - 2017. 07. 31. 20:30

sehrezad
ez eddig is így volt, de ennyire engem még sosem zavart, mint most hogy Euron flottája hol a kontinens egyik majd a másik felén van. Hatalmas seregek ugrálnak úgy és folytatnak le több hetes ostromokat, hogy arra semmi utalás, és Varys a mindentudó hirtelen csak szalad azt események után.

perszepolisz - 2017. 07. 31. 20:31

Elhiszem hogy hetek telnek el a részek között, de akkor hol vannak a Mások. Brant már majdnem elkapták, de ő már Deresban van, pedig elég lassan mozog szegény. Már a Falon kellene nyüzsögniük.

Boci - 2017. 07. 31. 20:33

Dany kenényen 1 részen ét nem tudott idegesíteni, erre jön megint az “engem illet, mert csak” gőgös dumával. De azért volt egy pozitív jelenete, hogy maga akart menni a sárkányokkal kommandózni. Engem bosszamt, hogy Cersei a semmiből is vissza tudha fordítani a dolgokat, legalábbis úgy látszik.
Bran fura volt, de kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle.

Hepciás - 2017. 07. 31. 20:48

Amúgy hol vannak a civilek? Királyvárat leszámítva szinte sehol nem látni civileket, csak katonákat és uralkodókat…

Hol vannak a droidiká… vagyis a civilek?

Rami - 2017. 07. 31. 20:55

@sehrezad: Nem az időbeli kiesésre gondoltam a hadseregekkel és a hajóhadakkal kapcsolatban, hanem arra, hogy méretükhöz képest milyen láthatatlanul közlekednek. Avagy no one saw them coming :D Korábban jóformán még el sem indultak, de a világ másik részén lévő ellenség már tudta, hogy jönnek.

Nézőke - 2017. 07. 31. 21:06

nem volt ez rossz rész,sőt.
De sajnos egyet kell értenem a teleportáló hadseregek kapcsán előttem szólókhoz.
Nézzük csak sorjában:

A töviskirálynő Sárkánykőn van a kis gyűlésen,amikor Tyrion ecseteli a tervet. Rendben, a makulátlan hadsereg elindul az ősvárba ostromolni, Theonék elindulnak a tengeren, Olenna meg elindul haza(?).

Westerosban megígéri Euron,hogy hoz valamit, aztán hihetetlen módon pont telibe trafálja Theonék flottáját, legyakja + visszaút + ünnepeltetni magát. A Vasbank ekkor kap ígéretet arra,hogy két héten belül kifizetik, tehát már tudja Cersei,hogy Olennától lesz a vagyon, feltételezem,hogy két hét alatt Jaime megjárja oda-vissza.( Ekkor Jaime még ott van, x idővel később meg már Olennánál) Eközben a flotta tovaindul a makulátlanok felé úgy,hogy amíg azok úton voltak,semmit nem láttak és hallottak. Az lényegtelen,hogy Euron rajta van-e vagy sem. Mire a makulátlanok odaérnek, kiderül hogy a westerosi hadsereg odaért Olennához, különösebb fennakadás nélkül.

1. Euron flottája elkapta odafelé félúton Theonékat, visszament Westerosba, a flotta (Euron nélkül vagy sem, mindegy) hátbatámadja a Makulátlanokat.

Tehát euron flottája kétszer gyorsabb bármilyen hajónál.

2. Honnan tudta bárki is,hogy Olenna otthon van,és vár? Ha tudták,akkor a westerosi sereg mire odamasírozik,akkor megvárja őket (kell két hét oda-vissza,ne feledjük)? Nincs kéznél egy Varys holló, kismadár vagy egy árva fióka sem Danyéknél se??
Egy sárkánnyal máris meg lehetne állítani Jaime-t,és kész.

Azt meg,hogy nem támadja meg Dany a flottát a sárkánytűzzel, attól még mondhatja a két kicsinek hogy mit kell csinálni, ő meg tisztes távolból nézi Drogo hátán ülve.

Kicsit sok lett,de csak így tudtam megfogalmazni hogy mi a baj az idővel és a távolsággal.

Melkon - 2017. 07. 31. 21:11

“Azt meg,hogy nem támadja meg Dany a flottát a sárkánytűzzel, attól még mondhatja a két kicsinek hogy mit kell csinálni, ő meg tisztes távolból nézi Drogo hátán ülve.”

Szerintem nem ez a lényeg, hanem hogy elég valószínűtlen, hogy fél óra alatt megtalálná a flottát, órákat/napokat sárkányon repülni a szembefújó 200 km/h-s széllel… ööö, elég irreális. :)

Mersby - 2017. 07. 31. 21:13

Dany hatalmas sereget és flottát toborzott 6 évadon keresztül, de Euron két rész alatt szétveri. :D Vicces. Ha ilyen potenciál volt bennük, az öreg Balon mit töketlenkedett a mohás sziklákon?

Nagyon jó rész volt, végre kaptunk egy kis nosztalgiát, hogy miért is szerettünk bele a sorozatba. Végre Varys, Kisujj és Tyrion is megvillantott valamit régi önmagából. Sőt Cersei is, bitang volt a cellás része a kígyókkal.

Jaime viszont totál súlytalan lett.

droid - 2017. 07. 31. 21:14

A Vas Szigetek nagyon közel van Casterly Rock-hoz. Euron biztos nem hagyta védtelenül, szerintem több flottája van. Onnan meg csak elég figyelni mi történik, és a megfelelő pillanatban lecsapni a hátrahagyott Unsullied hajókra.

Platschu - 2017. 07. 31. 21:14

Szerintem nem volt egyértelműen kihangsúlyozva, hogy a Tarly sereg átállt a Lannisterékhez, ezért taktikázta el magát Olenna.

(Csak úgy mellékesen egy javaslat. Nem lehetne, hogy a jövőben, ha kiraktok egy évadnyitó részt beszélgetésre oldalt, akkor utána belinkelitek az évad összes epizódját a poszton belül? Mert elég zavaró, hogy a 7×02-nél kezdtünk el beszélni a 7×03-ról is már, aztán az be lett véve és visszakerült az évados poszt. Ilyenkor azért nem lenne rossz, ha mutatna link az évadon belüli későbbi részek felé is. Szvsz.)

Nézőke - 2017. 07. 31. 21:16

Melkon: hát ha 5x gyorsabba repülve fentről pásztázva nem találod meg,akkor Euron egy GPS segítségével találta telibe ÉJSZAKA a kupac közepét.
elég hihető.

Sajnos azt hiszem tudom miért nem opció ezt bevetni,mert akkor nem lenne még 5 rész,ami a töketlenkedésről szól.

CryoGenetic - 2017. 07. 31. 21:17

Égikert de ótvar szar volt, te jó isten…

Egy aprócska váracska, sereg nélkül csak pár védővel, egy szobában üldögélő és mélázgató Töviskirálynővel. A Tyrell sereg meg gyakorlatilag nem létezett, holott mennyire terveztek velük Danyék. Borzalmas.

Egyszerűen nem veszi be a gyomrom, ezt az autobalance-ot, mert ugye ki kell egyenlíteni az erőviszonyokat a Lannik javára.

Wall-E - 2017. 07. 31. 21:18

Igazából mivel minden részről készül írás, így praktikus lehet, ha amint kikerül az új post, az érhető el az oldalsávban és az új részről szóló kommeneteket meg átemelni hozzá az előzőből. Ahogy láttam ez történt a 7×02 esetében is.

Crav - 2017. 07. 31. 21:19

Nem tudom, nekem pont hogy elnagyoltnak tűnt Sansa része. Mintha Benioffék észbe kaptak volna, és hirtelen mindenkit biztosítani akarnának, hogy igenis, Sansa egy erős és okos személyiség, de két jelenettel nem lehet behozni, amit évadokon keresztül nem láttunk. Nekem legalábbis több kell, hogy elhigyjem, mint hogy bevonatja bőrrel a páncélokat…

Mersby - 2017. 07. 31. 21:19

CryoGenetic

Autobalance, faszán fogalmaztál, teljesen egyetértek.

Melkon - 2017. 07. 31. 21:21

Nézőke: “hát ha 5x gyorsabba repülve fentről pásztázva nem találod meg,akkor Euron egy GPS segítségével találta telibe ÉJSZAKA a kupac közepét.
elég hihető.”

Az Euronos valóban wtf, de egy tenger kurvanagy, nem lehet fél óra alatt körberepülni. Főleg ha még csak nagyságrendileg sem tudod, hogy merre kell keresgélni az ellenfelet, de ha nagyságrendileg meg van, akkor sem egyszerű.

Egyébként még repülve is lehet, hogy akár több napnyi távolságra van királyvár. Kíváncsi vagyok mennyi idő odaérni.

Mersby - 2017. 07. 31. 21:40

Ja és kezdek nagyon félni, hogy mi lesz az a keserédes finish. :D

Ayrons - 2017. 07. 31. 21:44

Kaszter-hegy és Égikert jó szar lett sajna ez igaz.
DE
Lannister sereg sose szenvedett igazán nagy veszteséget Tywin elég jól taktikázott se Robb se Stannis ellen nem szerzett a fősereg komoly veszteséget. Két Lannister sereg semmisült meg egy Zúgónál egy pedig Ökör-gázlónál ám később kiderül ,hogy képesek voltak még egy sereget kiállítani. Tehát számottevően sok embert képesek hadra fogni(könyvbe is képesek voltak erre).Tyrion azt gondolta ,hogy fősereg a Lannister fészket védi de közben meg Királyvárnál voltak sőt a másik sereg a Folyóvidéken. Itt az igazi kérdés az ,hogy Varys ezekről ,hogy nem értesült a kémein keresztül.

Theon és Yarat pedig a dorne-i partoknál kapták el. Euron látta ,hogy arra tartanak lévén Királyvárnál volt és csapdába csalta őket. Dorneba kellene egy vezető ,hogy mozgósítsák a hadsereget. Euron a könyvbe is hol ott hol ott terem elő valami kis mágusai vannak meg assai fából készült hajója. Lehet NApdárda is elesett.

Síkvidék meg megosztott volt és Tarly átállása miatt a Síkvidéki hadsereg jó része elpártolt a Tyrell háztól.

Alexejevic - 2017. 07. 31. 21:50

Nagyon “perverz” lesz amit írok…De a jelenlegi helyzet szerint Dany elveszítette a Makulátlanokat, elveszítette Dorne-t, elveszítette a Tyrell-eket, a flottáját… Szerintem úgy áll a helyzet, hogy neki kell majd “letérdelni” Jon elé egy kis északi segítségért:D

Ayrons - 2017. 07. 31. 21:55

Dorne-i sereg még érintetlen csak vezető nélkül semmit nem csinálnak. Makulátlanok egy kifosztott és leamortizált vidéken vannak , előttük és mögöttük egy ellenséges sereg.. Síkvidék oda a flottájából már csak egy rész maradt meg Sárkánykőnél. Dothraki lovasság és a sárkányok ott lenni.
Lannistereknek 2 sereg ,Euron armada és Síkvidéki sereg. Sárkányokkal képes lehet fordítani szárazföldön csak a csoda armada mindig hátba támadja.
Északiak meg miért segítenének ? Nem fognak délnek vonulni. Jon politikai öngyilkosságot hajtana végre ilyen parancs kiadással.

tobias88 - 2017. 07. 31. 21:56

Kicsit csapkod eddig ez az évad. Amúgy meg olyan érzésem van mintha Dany-t össze akarnák hozni Jon-nal, legalábbis nagyon felcsillant a szeme a szíven döfték szövegre. Remélem nem lesz valami nagy szerelmi szál is a végén

Ayrons - 2017. 07. 31. 21:57

Könyvsorozat címe : Jég és a Tűz dala. Vagy Jonra vonatkozik ez a származása miatt vagy Dany és Jon párosra :)

deszka - 2017. 07. 31. 21:58

Simán emészthető az időbeli ugrás. Kaszterhegyi sereg négyötöde bedarálja égikertet. A vénasszonynak ezuttal talán kellett volna halgatnia a tanácsadójára ha volt egyáltalán, dehát neki bedurrant az agya és királyvár felé koncentrált.
A szőke csaj arcoskodása is rendben van. Ebben a világban a neved meg a származásod feljogosít dolgokra, akkor is, ha nem kellene :D Miről beszélünk, egy kislány leoszt mindenkit egy komoly gyűlésen északon, ahelyett hogy elzavarnák aludni a babájával LOL, ezek után alap amit a Targi lány csinál.

Hor1 - 2017. 07. 31. 22:02

Csítelnek rendesen, hogy Lannisterék ne legyenek olyan esélytelenek, túlzásba is vitték már szerintem. Amit a Greyjoy-flotta csinál az konkrétan nevetséges. Meg ez a Tyrell várbevétel is vicc..

deszka - 2017. 07. 31. 22:03

Varysnak meg bedöglött a rendszere, egyértelmű.
Az utcakölyköknek nem parancsol többet.

Ayrons - 2017. 07. 31. 22:07

Ilyenkor mint uralkodó feltenném a kérdést magamnak mi szükség van a Besúgok mesterére ,ha nem tudta kideríteni ,hogy az ellenségem serege nem ott van ahol hittük.
Nekromanta Segítő ennyivel jobb lenne ?

Shed - 2017. 07. 31. 22:12

Alexejevic:

Elviekben most Sárkánykőn, ahol Stannis elmondása szerint semmi nem terem meg, van 100,000 dothraki meg 100,000 ló. Hogy ők mit esznek ,azt ne kérdezd.

Serege még van, csak át kéne dobnia a kontinensre. Bár, az autobalance miatt lehet hogy Euron meg hirtelen visszatér és elsüllyeszti a maradék hajókat is.

Hepciás - 2017. 07. 31. 22:14

Ayrons

Hogyan legyen a besúgók mestere egy olyan világban ahol csak Királyvár rendelkezik CIVIL lakóssággal, Sárkánykő, Deres, Zúgó, Kaszter-Hegy, Égikert, Dorne civil lakóssága nulla a sorozat alapján… Így nehéz kémeket toborozni. Bár a civil népesség hiánya megmagyarázza a bazu nagy Lannister-sereget úgy tűnik mindenkit besoroztak…

Sempronius89 - 2017. 07. 31. 22:16

Na az Égikertet ostromló Lannister sereg még érthető is.

Kaszter hegyen állomásozó 10.000-ből csak előörs maradt, Királyvárban is voltak katonák meg a déli urak közül sok átállt.

Ez nem lesz kifejtve, de a sorozatos Olennának, nincs élő örököse. Minek harcoljanak egy 80+ éves öregasszonyért, aki után nem marad senki? A valóságban egy hűbéres sem maradt volna mellette bármennyire tisztelik.

Hepciás - 2017. 07. 31. 22:16

Shed

Valószínű onnan szerzik az élelmet, ahonnan Euron az 1000 hajóhoz a fát :D Mi is volt anno a cheat ageof-ban? “pepperonipizza”? sűrűn írhatják be a cheat kódokat a szereplők, a végén még a Gyűrűk urás sasos csalását is meglépi valamelyik…

perszepolisz - 2017. 07. 31. 22:17

Én azt nem értem danynek mi szüksége van az északiakra?
A fattyak csatája óta vannak vagy 500-an. De lehet, hogy 1000-en

Hepciás - 2017. 07. 31. 22:20

perszepolisz

Elnézve az évad hirtelen felbukkanó 10.000 seregeit, lesznek még az északiak is több tízezren… + 5000 hajó csak úgy.

Marcipánmacska - 2017. 07. 31. 22:21

Nagyon sajnálom, hogy a számomra egyik legérdekesebb könyvbéli karaktert – Jaime-t sikerült teljesen kiherélni. Kisujj sem tud magával semmit sem kezdeni idén. Remélem lesz még ezeken a szálakon valami pozitív csavar.
Amúgy ezektől és az idő/térbeli zavaroktól eltekintve nagyon tetszik eddig az évad. Elég gyorsan hullanak a szereplők… szinte már tényleg nem marad majd más a végre csak a holtak és élők csatája.

deszka - 2017. 07. 31. 22:25

Nincs szüksége rájuk, nem is az ő ötlete volt meetingelni havassal, lövésük sincs az ottani számokról, arya is a pités kölyöktől kapta a friss infókat, pedig ő gondolom közelebb volt. ebből is látszik hogy az információáramlás eléggé meghanyatlott. tul sok dolog történik, sokfele és relative gyorsan, varys ráadásul mozgásban is van nameg az utcakölykök a seregekről nehezen iformálódnak mostmár azért pislog mint hal a szatyorban.

wellwellwell - 2017. 07. 31. 22:30

denerisz évadok óta elviselhetetlen a születési jogával együtt. totál kétdimenziós lett, mint egy üres viaszbáb, a műhaja még rá is dob egy lapáttal.
de ez szinte minden karakterre igaz.

Vödör - 2017. 07. 31. 22:35

Én ott ragadtam le, hogy féregék egész westerost megkerülik két rész között, ehhez képest Euron flottája mint deus ex machina már meg se kottyan, a dorni hadsereg két perces szerepéről nem is szólva. Én azt mondom nem kellenek ide sárkányok, elég lenne Euront északra küldeni a mások ellen és ő egy részen belül meg is járná.

Wall-E - 2017. 07. 31. 22:48

Dany szálán érdekes, hogy ilyen megfontolt minden, ugye minden évadban volt akár több olyan epizód, illetve jelenet, ahol valami grandiózusat visz véghez, ezek számomra kivétel nélkül működtek, átadták azt az inspirációt, amit a készítők elképzeltek, na most ez az amit nagyon várok ebben az évadban, amikor Westeros emberei is tanúi lesznek egy ilyennek, vagy többnek.

Egyébként pedig Dany szálán lehet reménykedni, láthatjuk, most is azzal nyitottunk, hogy John Snow már meg is érkezett, ebből a tempóból sejthető, hogy Ser Jorah tán elég hamar újra Dany mellett lesz majd, ez pedig dobhat a karakter helyzetén, ahogy a Jon-nal való további interakciók is, remélem lesznek közös jelenetek a következő részben, ahol jobban megismerhetik egymást. Végre itt az alkalom, hogy együtt vannak a főbb karakterek, ütni kell ezzel a vasat.

Tyrion és Jon is remek volt együtt például, ezeket akarjuk azt hiszem mindannyian látni.

sehrezad - 2017. 07. 31. 22:49

Vödör: a poén jó, de kár, hogy a Mások épp a vizet nem kedvelik :) Szárazföldön Euron sem lenne annyira erős, a különleges hajói adják a lehetőségei nagy részét.

sehrezad - 2017. 07. 31. 22:52

Rami: igen, ez problémás lehet. De hát a fantasy filmek nem a reális hadviselés szabályai szerint működnek :) Én elengedem ezt a szempontot a magam számára.

Llew - 2017. 07. 31. 23:08

Kíváncsi leszek, hogy Danny rossz indítása után most az jön-e, hogy Cerseiék elbízzák magukat ő meg a sárkányokkal meg a dothrakiakkal ad nekik egy méretes pofont, vagy esetleg még egy sárkányt is elveszít ezek után. Egy nyílvetőt túl egyszerű megoldásnak látnék, de Tarly papát a jelek szerint meggyőzte.

Geza Kovacs - 2017. 07. 31. 23:22

Én megértem, hogy ezt nem egy csihipuhi háborúzós/akciós sorozatnak szánták, hanem inkább szövegelősnek meg elmebetegkínzósszadulósmeztelenkedősszexelősnek (ami utóbbi mára egyre kevésbé igaz), de akkor is a Trónok HARCA nevet adták neki, ezért elkerülhetetlenek benne a háborús események, csaták, ostromok, stb.

Amikor az első évadban a törpe elájult a csata elején, és csak a végére tért magához, még meg lehetett nekik valahogy bocsátani, de később kiváló csatákat, ostromokat filmesítettek meg, nem is feltétlen egész résekben, de jól felépítve, és ezért a mostani, végjáték közeli állapotban már nem tudom nekik megbocsátani, hogy ezt a történetvezetést próbálják letolni a torkomon.

Ki mondta, hogy legyen 7 rész az évad, amikor ekkora hisztéria még sosem volt a sorozat körül? 3 részből 2 elment kb. teljesen szövegelős építkezéssel, erre a mostanihoz is hozzákezdenek ugyanúgy. Nyomják a rész kétharmadáig, majd hirtelen két kiemelt fontosságú szereplőt/helyet nyomnak le 20 perc alatt nem túl hangsúlyos jelenetekben, majdhogynem említés szintjén csak.

Csúcsnak meg itt van ez, hogy a mindenki által félt holtak hadserege, akik alig szerepeltek, de mindig mindenki odavolt ezektől a részektől, mostanra már egyáltalán meg se jelenik, kb. soha. Gyanítom, majd a 8. évad utolsó részének végén lesz 15 percben valami róluk még, mert túl sok kerül velük forgatni, úgyhogy addig játsszák velük Columbo feleségét.

Kicsit sajnálom, hogy ilyen lett, mert csak megszerettem ennyi idő után ezt a beteg sorozatot, mégiscsak 7 éve követem őket.

Barbi - 2017. 07. 31. 23:27

hát… jó rész volt amúgy de Jaime-ben csalódtam. elég volt a félkezűnek egy pipa és megint a bolond ikertesója csicskása lett :(

CyClotroniC - 2017. 07. 31. 23:36

Azért tegyük hozzá, hogy harc csak a magyar címben van, az eredeti ugye “game”. A sorozat első fele meg pont nem a csaták miatt volt jobb szerintem, épp ellenkezőleg.

Annatar - 2017. 07. 31. 23:42

Egy kis kiigazítás: Davos nem kalóz volt, hanem csempész. Nem mindegy azért…

Hepciás - 2017. 07. 31. 23:47

Annatar

Ezt mindig ki is kérte magának :D “Ha híres csempész vagy, akkor valamit rosszul csinálsz”.

A könyves Davosnak amúgy valami 7(?) gyereke van. Igaz ebből pár már meghalt…

Danee - 2017. 07. 31. 23:58

Tyrion “Walking Dead”-es kiszólását senki nem vette észre, vagy csak én mosolyogtam ilyen jót rajta? :D

Mark Bolt - 2017. 08. 01. 00:02

A stratégiai lépések össze lettek csapva ugye, mindenesetre nekem tetszik ahogy kiütközik, hogy Tyrion nem egy tapasztalt stratéga, olyan döntések meghozásához, mint pl. hadseregek irányítása neki egészen pontosan nulla tapasztalata van. Szerintem hamarosan leváltásra kerül. Vagy legalábbis dorgálást kap és Daenerys elkezd nélküle működni, összeszedi a sárkányokat és valahol megrendezi a lannistereket.

CyClotroniC - 2017. 08. 01. 00:03

Annatar: thanks, jogos, my bad, javítom.

Csigusz - 2017. 08. 01. 00:11

Ser Davos, ebben a világban nincs “Sir”

Amúgy rendben volt, ahogy az eddigiek is, persze kicsit csapong időben, de ezt nem most kezdték el, még mindig szórakoztató heti 1 óra. És pont.
Vicces látni ahogy idén mindenki kiakad meg fröcsög minden rész után, hogy mennyire “szar” lett a sorozat :D

Hepciás - 2017. 08. 01. 00:28

“még mindig szórakoztató heti 1 óra. És pont.”

Pont ez a mentalitás vágja taccsra a sorozatok és filmek többségét. Nem volt túl jó, nem volt kiemelkedő… de azé’ szorakóztató vót. És hiszik azt az alkotók, hogy minden oké, kell a Transzformersz századik rész, hiába rossz ami előtte volt, mert sokan a “há’ azé’ szórakosztató vót” belenyugvással legitimálják. Régi szép idők, amikor mindenki savazta a Batman&Robint, ma menne a “szarvót, de azé szórakosztató is vót ám” mentalitás, ami szomorú.

Csigusz - 2017. 08. 01. 00:32

Azért ne keverjük azt, hogy valakinek nem tetszik a történet alakulása és elkezd orrba szájba szarozni, olyan dolgokkal mint a TF vagy a B&R. (Egyébként ha neked a GoT az általad említettekkel van egy szinten akkor most minden rossz nélkül kérdem, hogy minek nézed még? Hozhattál volna kevésbé erős példát is, de mivel sikerült a legmélyére belenyúlnod ezért kérdezem :D)

Natale - 2017. 08. 01. 00:35

Ehh, felhuzott ez a resz elegge. Egyet ertek az elottem szolokkal, nevetseges ez az ide-oda ugralas meg a semmibol elotuno seregek. Autobalance, zsenialis. Euron hajoi mar ki lettek targyalova, en meg ennyit fuznek hozza:

A Lannister seregek az egesz sztori alatt folyamatosan harcolnak, Robb Starktol kezdve Stannisen at folyamatosan eros seregek ellen, es fogynak is rendesen. A Tyrell sereg az egesz sztori alatt egyszer mozdul meg, amikor Kiralyvarat felszabaditjak. Az a Tyrell sereg, akik kimondottan a legnagyobb az orszagban, amelyik annak idejen eleg volt arra hogy mindenki tenykent kezelje azt hogy Renly lesz a kiraly. Del kimondva a leggazdagabb regio, Olenna maga jegyzi meg hogy az egesz kiralyvari bulit, mindent ok fizetnek, a Falra is ok kuldik mindig a legtobb elelmet. A nagy Ovaros a _masodik_ legnagyobb varos delen, ki veszi azt komolyan hogy az orszag leggazdagabb regioja, a legnagyobb sereg iranyitoja nem epit egy vedheto varat?

Karakter szempontjabol Randyll Tarly arulasa abszolut nem hiheto, egyreszt ugye becsuleti dolog amiben neki nagy hire van, masreszt meg Olenna elvileg Daenerys oldalan allt, es amirol Randyll Tarly hires az Robert legyozese, amit szinten a Targaryenek oldalan csinalt. De ha lat egy nyilpuskat akkor mindez nem szamit. (Ez egyebkent tulajdonkeppen meg belefer, a sorozatban nem bontjak ki rendesen ezt a karaktert.)

Sajnos azt erzem en is hogy konyvek nelkul elcsuzsott mar ez, es a szorakozas rovasara megy a kovetkezetlenseg. Martinnak tart ameddig tart megirni oket, de legalabb esszeru kovetkezmenyek es cselekmeny folyik. Nem szuperhosfilmet nezunk.

Hepciás - 2017. 08. 01. 00:55

Csigusz

Nem tartom egy szintnek, csak mondom, hogy manapság kimentenék ezeket is, mert nem merjük kimondani, hogy “ez rossz”. GoT esetében pedig régen rossz az, ha az alkotók és sok néző is cinikusan legyint amikor szóba hozzuk a bakiparádét, hogy “csak fikáznak!”. Nem. Ki kell mondani ami rossz és javítani rajta.

Jolly - 2017. 08. 01. 01:30

Szerintem a Lannister sereg azért lett ekkora és ilyen védtelen Égikert, mert az érintetlen Tyrell sereg amiről beszéltetek átállt a Lannisterekhez. A Tarly volt a szószólója az első részben meggyőzendő sok főúrnak, és szerintem Cerseinek sikerült átvinnie a “idegen hódítók a dothrakikkal” beszédet.

Szerettem a Jon Dany jeleneteket, nagyon viccesek voltak, remélem Dany arroganciája kicsit letörödik. Alig várom a Jon-Arya-Bran-Sansa vacsorát. :D

Jarlaxle - 2017. 08. 01. 01:34

Látom az “Autobalance” nem csak engem zavar. Az Éjkirály nem tud olyan gyorsan sereget teremteni legyakott vadakból, mint ahogy Euron csodaflottát, a Lannisterek meg sereget.

winnie - 2017. 08. 01. 01:39

“Pont ez a mentalitás vágja taccsra a sorozatok és filmek többségét. ”

csak akkor, ha valaki érvként használja. pont olyan, mint az egyszernézős nonszensz kijelentés, hiszen ami csak ebbe a kategóriába fér bele, az felejtős, ergó, ami egyszernézős, az nemnézős. (tényleg nem értem, miért ajánlana bárki is valami egyszernézőset egy csomó zseniális darab mellett.)

milesteg - 2017. 08. 01. 02:20

Jót mosolyogtam az autobalance felvetésén és a ráharapókon nem kevésbé :)

avabroncos - 2017. 08. 01. 05:58

Sam arcmimikája csak szerintem fejlődött az utóbbi években, vagy csak most írtak nekivaló jeleneteket ?
Amennyire untam az eddigi szereplését, annyira jó az idén.

szk - 2017. 08. 01. 06:21

Én a teleportáló seregekkel is ki tudnék egyezni nagy nehezen, ha időközben az Éjkirály és kis csapata nem csiga kettes sebességgel közeledne. A kettő együtt nagyon zavaró, még akkor is ha tudom rájuk a 8. évadig kell várni.

Zgergely - 2017. 08. 01. 06:44

Nekem tetszett, szép manőver volt Jamietol Casterly rock feladása és egikert kapitulacioja. Az ő jellem fejlődése vitathatatlan, az első evadokban egy beképzelt majom volt, ki is kapott Robotok, de mára már lett esze, de mellette nem tudja elengedni Cerseit, és ez vezet majd a végzetes ez. Ami még nagyon tetszett, Dány hányszor mondja már hogy én vagyok a jogos uralkodo. Honnan. JONNAK :) Ha tudná hogy ki is ő….
Ami szerintem nagyon hiba, és ezt már Során meggyilkolásával elbasztak, Döme egy semmi lett, pedig a könyvek szerint 40000 darda várja a háborút. Már a Vipera megölése kor menni akartak, lazongott egész Sornel. Most meg semmi? Csak napoznak?

Don Fanucci - 2017. 08. 01. 06:52

Remek resz volt, csak ugy sistergett! Az egyik legjobb, amit regota lattam ettol a sorozattol.

De epp az elegans vonalvezetes volt az, ami felfedte azokat a hibakat is, amelyek mellett nem tudok elmenni. A legfobb problemam, hogy, ha a Lannistereknek tenylegesen ennyi, ilyen gyorsan hadrafoghato emberuk van, megis miert tartott ilyen sokaig lenyomni ketszaz realis harcertekkel nem biro fanatikust?

A masik Egikert volt. Reszeken keresztul aradoztak a szepsegerol, majd kapunk egy randa varfalat, meg egy jellegtelen szobabelsot? Na ne mar!

Ezt a ket nagy wtf-et es par aprosagot leszamitva viszont tenyleg imadtam minden pillanatot, foleg Danny-t es Jon-t. Bivalyeros paros az ovek, remelem, meg lesz egy-ket izgalmas pillanatuk az evad soran. Annak is orulok, higy vegre Tyrion is tobb szerepet kapott. Az o, no meg Littlefinger aranykopesei nagyon eros szellemi toltetet adtak a torteneseknek, megint.

Nagyon varom mar a nagy Stark reuniont. A tobbseggel szemben en csiptem Bran tortenetszalat, es most is kivancsi vagyok, mit akarnak meg kihozni belole az alkotok.

Ayrons - 2017. 08. 01. 07:03

Kisujj évadokon keresztül teleportált jobbra és balra. Yara egy rész alatt kerülte meg a kontinenst Rémvárhoz. Robb egy évadon át táborozott a vadonba a 20.000 fős seregével és úgy harcolt a Folyóvidéken ,hogy a folyami uraknak se hírét se hamvát nem láttuk.
Stannis kapott egy nagy sereget de inkább a Falra ment vele. Ezelőtt is voltak ilyen kis nyalánkságok. Kisujjnál főképp zavaró volt hogy egy részen belül 1000 km tett meg pikk pakk.

perszepolisz - 2017. 08. 01. 07:10

Vajon mit csinálhat most az Éjkirály, meg a rengeteg zombija? Engem csak ez érdekel. Bran már Deresben van.

Másik: hogy fogja Havas Jon kibányászni a rengeteg sárkányüveget? Hozott magával bányászokat? Vagy ő áll neki csákánnyal?

razs - 2017. 08. 01. 07:16

Másnak nem jutott eszébe az, hogy Varys és Tyrion közül valamelyikük szándékosan intézi úgy, hogy Dany seregei és szövetségesei meggyengüljenek?
Egyelőre nem tudom hogy melyikük, illetve mit a szándékai vele, csak túl látványosan szívták meg a makulátlanok, Dorne, Tyrellek, Euron kivételével a Greyjoy-ok mind-mind.
Vélemény? :)

Lokiee - 2017. 08. 01. 07:37

Én eltudom képzelni azt az opciót is, hogy a Mások is csatlakoznak a Targaryen jány mellé(most, hogy ilyen nagyfokú leamortizálás volt, nagyjából 75% az esély rá). Hogy ez most, hogyan lesz kivitelezve, az már jó kérdés.

Mark Bolt - 2017. 08. 01. 07:45

“Én eltudom képzelni azt az opciót is, hogy a Mások is csatlakoznak a Targaryen jány mellé”

???

dexike3 - 2017. 08. 01. 07:55

én mindent elhiszek és elfogadok, amit a készítők megírnak, megvalósítanak. de azt nem, hogy Arya nem ér Deresbe, pedig mások hipp-hopp feltűnnek ott ahol akarnak. vagy mégis visszafordult és Királyvárba tart?

Wickerman - 2017. 08. 01. 07:59

Itt a Stark családi vacsi szövege :

Sansa: Bran!
Bran: Im the 3-eyed raven now.
Sansa: Arya!
Arya: Im not Arya, I’m No one.
Sansa: Jon!
Jon: I’m a Targaryen now.
Sansa: Fck you all, I’m out! :D

Babesz - 2017. 08. 01. 08:07

Én nyár elején daráltam le az 5. és 6. évadot mert a 4. évad után leálltam a sorozattal, de nem azért mert nem szerettem, csak időm nem volt semmire, nemhogy sorozatokra. Most így a 3. rész után azt mondom, hogy nekem eddig ez a 7. évad sokkal jobban tetszik mint a 6., végre haladunk a végkifejlet felé és emiatt totál nem érdekel hogy ki hova teleportálgat :)
Olvastam korábbi évadok hozzászólásait és akkor sokaknak az volt a baja, hogy Dany erőfölényben van és nincs ellenfele. Megoldották a készítők hogy ez ne legyen így, most meg ez a baj, hogy mégis ezt hogyan képzelték.
Nekem egy bajom van a sorozattal.. elindul egy epizód, nézem vagy 5 perce és mikor ránézek mennyi van még hátra akkor kapok észbe hogy már mindjárt vége :)
Utólag okos az ember, de nagyon úgy tűnik jobban járt volna Dany ha Olennára hallgat és nem Tyrionra, utóbbi rendesen megbukott mint stratéga, pedig nagyon jónak tűnt a terve. Melisandre-t sajnálom hogy hanyagolják, ennyi volt a szerepe hogy összehozza Jon-t és Dany-t és már megy is az útjára? Nagyon szeretem a karaktert, alig vártam hogy szerepeljen, csalódás volt hogy itt ő ezzel be is fejezte.

piocasember - 2017. 08. 01. 08:09

Amúgy Jon nak ott van Kisujj serege, kisegítheti velük Danyt,elég ha felajánlja cserébe Sansat… Így ismét találkozhatna Kisujj Varyssal.
Sztem nem lehet, hogy Danyéknek nem volt B terve és nem számítottak meglepő húzásra a Lannisterektől, ez egy elég gyenge húzás len Tyriontól is…Itt még lesz csavar…

deszka - 2017. 08. 01. 08:40

A téllel együtt jönnek a zombik, vagy a zombik hozzák a telet? Ha az előbbi, akkor érthető hogy fagyikirály miért ilyen lassú.

Kacsa Mester - 2017. 08. 01. 08:41

razs
,,Másnak nem jutott eszébe az, hogy Varys és Tyrion közül valamelyikük szándékosan intézi úgy, hogy Dany seregei és szövetségesei meggyengüljenek?”

Ez nekem is eszembe jutott. Dany szövetségesei eddig látványosan megszívták. Remélem lesz még itt valami fordulat.

csuszka - 2017. 08. 01. 09:02

Nekem az a fő problémám, hogy számomra úgy tűnik, mintha Mereenben kb. ugyanaz történt volna Danyvel mint most (csak most gyorsabban).

1) Megérkezik Mereenbe/Sárkánykőre
2) Nem akar ártatlanokat megölni (akár 5000-t sem), ezért nem használja a sárkányait (+jelen esetben a dothrakiakat)
3) Ellenfelei nagyon megszívatják (pl. most állandó vereségek, legutóbb Hárpia Fia, yunkaiak)
4) Végül mégis beveti a sárkányait (és most gondolom a dothrakiakat), mert különben elvesztené a csatát

Azt gondolná az ember, hogy
1) azóta tanult a hibáiból
2) most már jó tanácsadói vannak

azonban úgy tűnik, egyik sem igaz.

Királyvárat kellett volna bevennie, csak elsősorban nem sárkányokkal. Vagyis:
1) Makulátlanok, Tyrell és Dorne seregek nagyobb részével Királyvár felé hajózik
2) A másik részével Kaszter-hegy felé indul meg
3) Ha esetleg a királyvári flottáját megtámadná egy másik hajóhad (jelen esetben Euron flottája), akkor azt Drogonnal megtámadja és felégeti
4) ezután Tyrion cselével a sereg másik része beveszi Kaszter-hegyet
5) A maradék “kószáló” Lannister-seregeket nyílt terepen, dothrakiakkal győzi le

csuszka - 2017. 08. 01. 09:04

Igen, csak Tyrionnak mi oka lenne elárulni Danyt? És Varysnak?! A sorozatban már nem feltételezek ilyen fordulatokat, a könyvben egy ilyen szituációban csak ezt tudnám elképzelni. :)

k.karas - 2017. 08. 01. 09:41

@Mindenki aki lassúnak tartja a másokat

Ha jól emlékszem, hiába mennének a falhoz a mások, mert varázslattal van felepitve és ameddig nem találnak megoldást, nem tudják megostromolni. Ezért vonulnak már ilyen régóta.
Úgy mint ahogyan az erdő gyermekeihez sem tudtak bejutni.

Anthonz - 2017. 08. 01. 09:51

Szerintem a Mások “várják”, hogy megérkezzen egészen a tél. Északon már alakul, de majd akkor fognak jönni, amikor a legjobban tombol a tél.

Shed - 2017. 08. 01. 09:56

Magam részéről kicsit logikátlannak érzem azt, hogy honnan tudta Cersei és Jaime hogy Dany nem fogja megtámadni Királyvárat és nem öli meg Cerseit. Mert ugye most a főváros lényegében védtelen, bármikor megölhetné Cerseit. Ennek dacára a Lannister seregek a világ másik felén vannak. Továbbá az sem világos számomra, honnan jött rá Jaime hogy a Makulátlanok megtámadják Kaszter hegyet, mert ugye rá is készült. Raktárak kiürítve, katonák csak minimális őrség. Ráadásul arról sem tudott hogy van egy titkos alagút, mert ha az nincs, lehet el sem tudják foglalni a várat.

Tehát Jaime és Cersei igy gondolkodott saját kútfőből:

” Áh, Dany úgyse támadja meg Királyvárat, mert…őőő..nem fogja. Azt ne védjük, de az elfoglalhatatlan Kaszter hegyet, amit mi védünk 10,000 katonával, biztos elfoglalja a 7,000 eunuchjával. Szóóóóval ürítsük ki Kaszter hegyet, hogy biztos el tudja foglalni, támadjuk meg Égikertet nyugodtan, mert majd Euron hajóhada elintézi a többit. A Lannister seregekre nincs szükség Cersei királynő és Királyvár védelmére. Hmm, igen…ez jó terv lesz. ” :)

És bejött :D

magyarázom - 2017. 08. 01. 09:57

Nem abban egyeztek meg a 2. részben, hogy a Tyrell sereg a dorni-val együtt délről megy Királyvár felé?

Vagyis a Tyrell sereg nem volt a várban, mikor megostromolták, csak egy gyenge véderő.

Vagy rosszul emlékszem?

magyarázom - 2017. 08. 01. 10:03

Hogy honnan tudták a tervet?

Elfogtak egy csomó foglyot amikor Euron megtámadta először Theonékat. Valakiből kiszedték a tervet.

Egy rakás makulátlant szállító hajóhad, ami megkerüli a kontinenst nem tűnik fel senkinek? Lehet, hogy kitalálták, mire készülnek.

csuszka - 2017. 08. 01. 10:10

Shed

Igen, ha a sorozat reálisan akarja megoldani a dolgokat, akkor ezt csak egy/több besúgó jelenlétével magyarázhatjuk.

Bár szerintem Kaszter-hegy kiürítése egyébként is logikus lépés: a Lannistereknek minden katonára szükségük van hatalmuk megtartásához, és ráadásul Dany szövetségeseit minél gyorsabban ki kéne iktatni.

Euron pedig valszeg hagyott hajókat Pyke mellett, amik megtámadták a Makulátlanok flottáját, mint ahogy talán parancsba adta (hollóval?).

A Tyrellek hűbéresei közül pedig sokan jutalom reményében a Lannisterekhez pártoltak át, tehát így a Lannister-Tarly-? sereg nagy túlerőben volt az Olennához hűségesekkel szemben.

Nekem inkább az a furcsa, hogy Varys hogyhogy ennyire alulinformált. Az ő ideje alatt fejlődött ki a “kémrendszer”, az lenne a logikus, ha még mindig irányítása alatt lenne rengeteg “madárka” – hiszen ők elsősorban hozzá, és csak másodsorban a koronához hűségesek. A könyvben sem értettem, hogyhogy Qyburn ilyen simán át tudta venni a helyét. Van valakinek erre értelmes magyarázata?

A Cerseis dolog viszont teljesen érthetetlen, épp az tűnne logikusnak, ha Daenerys Királyvárat támadná meg először.

Így már a Lannisterek nem tűnnek gyengének: nekik van jelenleg a legnagyobb seregük – 1 a folyóvidéken, 1 délen (nagyrészt Kaszter-hegy korábbi védői), plusz eddig folyamatosan toboroztak kevésbé harcképes katonákat is. Ezenkívül támogatja őket több folyóvidéki úr és a síkvidéki nagyurak kb. fele (vagy még nagyobb része) is.

Viszont a sárkánytűz ellen nincs normális védelem…

csuszka - 2017. 08. 01. 10:15

magyarázom

Igen, és azok a foglyok – nagyrészt közrendűek – tudták a tervet?

Ellariát biztos nem kényszerítette Cersei vallomásra. Esetleg Asha vallhatott? (de ez is fura lenne)

Egyébként meg épp az a fura, hogy Tyrionéknak változtatni kellett volna terveiken, mikor értesültek Ellariáék elfogásának híréről. “Soha ne tedd azt, amire tudod, hogy ellenfeled számít, ha van más lehetőséged!” (na jó, ezt csak én találtam ki, de értitek!)

csuszka - 2017. 08. 01. 10:47

k. karas

Nekem az a problémám, hogy már igen közel van a sorozat vége, alig van információnk a Másokról. Tudjuk, hogy a sárkányüveg hatásos ellenük, tudjuk, hogy életre tudják kelteni a holtakat, tudjuk, hogy kétszer (az Elsők Öklénél és Rideghonnál) megtámadták az embereket… és ennyi.

Miért most támadnak az emberiségre, az elmúlt 500-1000 vagy még sokkalta több évben miért nem tették? Nem tudom, mi utal arra, hogy ez a tél sokkal hosszabb lesz az eddigieknél.

Eddig – az elmúlt 1000-10 000 évben – mit csináltak? Nyalogatták a sebeiket, amiket az előző fontosabb támadásuk során (Hosszú Éjszaka) szereztek? Mert ha intelligens lények, és most tervezték megtámadni az emberiséget, akkor jobban felkészülhettek volna rá – pl. keresnek valamit, ami “semlegesíti” a Fal mágiáját, vagy ledönti a Falat – esetleg kitalálnak egy módszert, amivel a Fal megkerülésével eljuthatnak Westerosba.

Miért nem meglepetésszerűen támadják le az embereket? Minél több támadást intéznek a Mások, az emberek annál inkább megbizonyosodnak arról, hogy valóban léteznek. Gyorsan kéne lecsapniuk, hogy ne legyen idő reagálni rá.

Havas Jon miért olyan biztos benne, hogy a Mások meg akarják semmisíteni Westerost? Ő is kb. csak Rideghonnál látott “valódi” Másokat, akik egyszerűen felélesztették a holtakat. Tudtommal ő nem látta azt, amit mi: a Mások menetelését a Fal felé.

Ismeretei alapján simán elképzelhető, hogy a Mások csak a Faltól északra lévő területeket szeretnék kisajátítani, mert a “déli vidékek” “túl melegek” számukra. Főleg hogy úgy tűnik, a Mások nem csinálnak kb. semmit: 2 támadást indítottak eddig összesen, a Faltól északra, és Jon nem kapott még levelet Bánatos Eddtől (asszem ő az Éjjeli Őrség új vezetője), miszerint “Mások a kapuk előtt!”.

Mégis úgy sürgeti a nagy összefogást, mintha nagyon sietni kéne, de én valahogy nem érzem ezt. Dany partraszállása óta több mint 1 hónap telt el, és semmi hír a Másokról – sőt, már kb. fél éve, Rideghon óta nincs róluk információ.

Ha pedig Jon értelmes lenne, akkor segítséget ajánlana fel Daenerysnek, hogy minél előbb megszerezhesse a drágalátos Vastrónját, azért cserébe, hogy amint ez sikerül, Dany azonnal északra repül sárkányaival és odaviszi csapatait, hogy megbizonyosodjon a Mások valódiságáról.

Azonban olybá tűnik, hogy drágalátos Jonunk nem hallott még a kompromisszumról… észrevehetné, hogy Dany nem fog segíteni neki, amíg meg nem szerzi a Vastrónt.

Derüljön már ki az évad végére, hogy mi a válasz a Másokkal kapcsolatos rengeteg kérdésre (vagy legalább néhányra)!

állat - 2017. 08. 01. 10:51

@csuszka:

Válaszom teóriát tartalmaz szóval csak esetleges SPOILERES választ tudok adni! Ha így is érdekel hajrá!

Könyvekben Qyburn elég érdekes és szerintem az egyik legrejtélyesebb mellékkarakter. Van egy teória: Dorne8 mesterterv melynek egyik alappillére Qyburn. Csekkold le ha többet akarsz tudni… Mindenesetre ez akár igaz akár nem azt tényleg meglehet figyelni hogy információi elég hiányosak.
A völgyből Kisujj révén szereznek infókat, északról ügye boltonoktól stb. Síkvidékről is ugye az ottani uraktól… Varysnak pedig mindezen területeken illetve nyugatföldén is kiterjedt kémhálózata volt, szóval úgy látszik a könyvben varys madárkái még mindig varys madárkái…

csuszka - 2017. 08. 01. 10:53

A könyvben sem jobb a helyzet, sőt még rosszabb is: ott még Mások egyesített seregéről se tudunk.

Viszont könyvből még lesz 2, sőt valószínűleg 3, tehát ott még van idő ezt jobban kibontani, de én örülnék, ha a Tél szelei olvasása után úgy érezném, a Mások kimutatták a foguk fehérjét és van magyarázat indítékaik egy részére is.

Mazsola - 2017. 08. 01. 10:59

A holtak serege alapból lassabb, mint a normál seregek, ráadásul szerintem a Mások nem kapkodós típusok, mindent a maga idejében, szépen-lassan lefagyasztva haladnak előre – feltartóztathatatlanul. Szóval ez a része még hiteles szerintem. Euron már nem…

Viszont. Mindezek után én most már egyre jobban kíváncsi vagyok, hogy mindebből mennyi, amit Martin kotyogott el a sorozat készítőinek, és mennyi a saját ötlet/kidolgozás. Mert a rengeteg különbség ellenére a főbb vonalaknak meg kellene egyeznie, és ha jól emlékszem pár éve nyilatkozták hogy GRRM elárulta nekik “mi a vége” – no de hogy hogy jutunk el oda, az nagyon nem mindegy.
Ráadásul szerintem azért is írja ennyire lassan a 6. könyvet, mert most már lehet hogy kénytelen igazodni a sorozatos megoldások egy részéhez.

Szerintem óriási hiba volt a könyvben Dany-t és Tyrion-t nem összehozni Essoson, a soriban ezt pikk-pakk megoldották, igazi fanservice módon. Ugyanilyen hiba volt a könyvben az Arya-klón használata Ramsey feleségeként, Sansa viszont tökéletes választás lett erre a szálra a sorozatban. Persze ezek már kijavíthatatlan hibák a könyvben, pontosabban nem is hibák, hanem a “több szem többet lát”, a közös gondolkodás hiánya, ami a könyvnél még nem volt meg, de a sorozatnak sokat segített. Azért kíváncsian várom még mi marad közös a könyv és a sori között…

Az is nagy kérdés még, hogy az alakuló Dany-Jon románcot mennyire fogja szétrombolni, amikor Bran közli Jon valódi származását. Bár a Targoknál a házon belüli viszony még akár előny is lehet! :) (ok, Jon csak fél-Targ)

Ja, és nekem kifejezetten tetszett ebben a 3. részben az elmesélős ostrom… nem láttunk még ilyet a soriban azt hiszem. Jó lesz ez, kiválóan felpörgették! :)

Mazsola - 2017. 08. 01. 11:22

Csuszka,
Csak a könyvek alapján kialakult véleményemet tudom felhozni. Ez alapján úgy vélem, hogy csak bizonyos időközönként van lehetősége a Másoknak délre vonulni, tehát ha úgy tetszik valamiféle kozmikus együttállásnak kell beteljesülnie ehhez (hasonlatosan pl. a Földi, állandóan ismétlődő jégkorszakokhoz, lásd Vosztoki jégfúrás adatai, kb. 10-15 ezer év melegedés, ezután kb. 100 ezer év jégkorszak, mindez ismétlődve).
Jon pedig azért sürgeti az összefogást, mert jó északiként, sőt Starkként ismer minden ősi „mesét” a hosszú télről és annak eseményeiről, és ezt ők ott baromi komolyan veszik, pláne úgy hogy még látta is őket „élőben”. :)

VanillaSky - 2017. 08. 01. 11:28

Területileg mekkora ez a 7 királyság 1-2 ezer km2? A fantomflottát Jck Sparowék is megirigyelhetnék, ezek állandóan úton vannak és senki nem tudja, hogy éppen hol csapnak le.

_Peter - 2017. 08. 01. 11:39

Múltkor én is feltettem a kérdést Iron Island hogyan épít óriási flottát, mit eszik az aranyhorda a sziklákon, mit esznek a Lannisterek hiszen korábbi szövetségesük Tyrell mama területe volt az éléskamra King’s Landing számára. Most legalább északon Sansa kormányoz kommentár nélkül jeleneteiben mondták kevés a kaja befogadva a wildlingokat, jobban kell készülni. Ez jó pont azért. Nincs teljesen figyelmen kívül hagyva a logisztika.

Azért így is megakasztja a sztorit az ilyesmi nagyvonalú megoldás, korábban a Tyrell sereg Renly-vel száz ezres is volt, most hipp-hopp oda a vár is. Nem is kell nagy szálak szintjén nézni, Sam is egyedül a sz@rban megoldotta hipp-hopp a dragonglass és grayscale problémát két WC pucolás közben “hát izé olvastam a könyvben sima ügy”

A várak bevételének megvalósítása nem zavart, sem Danny stratégiája: a sárkányokat bizonyára nem sütik el rögtön King’s Landing és a Walking Dead előtt. Jorah-val vezérként majd jobban fognak taktikázni.

This is Jon Snow. :) Hatalmas volt Devos.

Jont sajnálom minden részben 5 perce elmegy rá magyaráznia kell a Holtak támadását és még olyan se hisz neki akin nem fog a tűz és sárkányok hátán repked. Frusztráló lehet, legalább Melisandre úgy hozta volna össze a találkozót: ez itt Ms. Danny Unburnt sárkányokkal, ez itt Mr. Jesus Snow nagy harcos és feltámadt. Mindjárt kevesebb értetlenkedés lenne.

Nagyon durva szövegek voltak, szegény Jaime-t mennyire osztotta Euron és Tyrell mama is utolsó szavaival.

Tyrion mondja Jonnak nem nyúlt Sansához, Bran meg rögtön WTF?!
Sansa: so what is this three-eyed raven thing?
Bran: hey sis I saw your rape you were beautiful.

Szegény Sansa, lett egy weirdo öccse, egyik bátyó halott, a másik Targeryan, megjön a hugi neki meg annyi arca van mint Tom Cruise-nak a MI-ben. Azért jó volt Littlefinger tanácsa és a két jelenet egyben: Sansa mindent tudnod és látnod kell, mindenre fel kell készülni. Oh. Lady Sansa megjött az öccse! Mizújs? Mindent tudok és látok!

Jó a fantáziára hagyatkozni, de néha tényleg kiírhatnák 2 weeks later és ekkora seregek itt és amott. Cersei dublőre csinos. :)

dexike3 - 2017. 08. 01. 11:40

az elképzelhető, hogy Deny férjének akarja majd Jon-t, aztán meg jön a pofára esés, hogy rokonok (bár ez Cersei-Jamie párosnak sem okoz /már/ gondot)?

deszka - 2017. 08. 01. 11:45

Nincs itt semmilyen fantomflotta.
Két jelenet között simán hetek telnek el, vagy hónapok, ki tudja. Lehetne egyértelműbb az idő múlása, persze vannak jelek, havasjon egyszer északon van aztán hipp-hopp már targinál, jorah gyógyulása nállam simán két hónap pl, aligha néhány éjszakába telt amíg megpucolta Tökfej Tarly mint egy narancsot.
Csak nehéz sorrendbe állítani az eseményeket.

deszka - 2017. 08. 01. 11:49

Látom előre, hogy Jon is megfogja simogatni a sárkányokat.

VanillaSky - 2017. 08. 01. 11:53

Persze, hogy az időmúlás miatt bosszankodók sem azt hitték, hogy pénteken Északon, hétfőn meg Danynél van Jon. Csak az összedobott évad hatalmas kontraszt ahhoz képest, hogy Zúgót a Lannisterek/Freyek 1 évadon keresztül ostromolták, itt meg 1 részben vesznek be két várat, veszteségek meg minden nélkül. Varys kémserege sem bír infokat küldeni, hogy hoppá egy flotta száguld felétek. Szóval nem magába az időmúlás be nem mutatása a baj, hanem az eszeveszett baromságok amit felvonultat a sorozat.

deszka - 2017. 08. 01. 12:15

Tyrell nyanya is elismerte, hogy a harc sose volt az erősségük, a lannister sereg fel van tuningolva, ömlik beléjük az állami pénz vagyis a bankárok pénze, a vénasszony csak szompolyogni tudott, az erővel szemben megállt a tudománya, a Tyrellek promózták magukat állandóan aztán ennyit tudtak, ez van.
Hatékonyság és időzítés, ebben most cerci jobb. nincs kistanács nem kell megbeszélnie a dolgokat senkivel, főleg a sok kétszinu sutyerákkal, van ő meg a félkezü, frankeinstein rendezi amiket a homályban kell rendezni, a szociopata csónakos meg halad előrefele, nincs itt gond. Ezzel szemben a szöszke még mindig messze van a hódítótol, a politikához nem ért, mond valamit mindenki beleugat, sokat matekol, pénze nincs, csak az istenkultuszára tud hagyatkozni. Szervezetlen bagázs.
Varysnak meg továbbra sincs kémserege. Királyvárban tudták hogy müködött, ezt bukta. Kémkedtek neki, amíg királyvári fejes volt, de már csak egy számuzott kopasz kutya, az se biztos hogy jó infókat kap.

Kacsa Mester - 2017. 08. 01. 12:23

Egyébként én bírnék egy olyan fordulatot is, hogy Dany az apja nyomdokaiba lép és ugyanolyan őrült lesz. Már most is néha az agyamra megy a folytonos ,,A VASTRÓN AZ ÉN JOGOS TULAJDONOM”-dumájával.

pocokarcú fiú - 2017. 08. 01. 12:30

Honnan tudják Sárkánykőn, hogy alattuk van a sárkányüveg? Azt elvileg Sam tudja csak a fellegvárban. Vagy küldött hollót valakinek és elsiklottam felette?

ende - 2017. 08. 01. 12:38

Amikor Jon elindul délre, mondja a vazallusoknak, hogy azért kell mennie, mert Sam írt a sárkányüvegről. Ők meg azzal jönnek, hogy sose sült el jól, ha egy Stark délre ment. Elég hosszú jelenet szólt erről az előző epizódban, szóval igen, elsiklottál felette.

bvr - 2017. 08. 01. 12:46

Kezdve a jó dolgokkal: a múlt heti résznél kiemeltem hogy az 1. évad vége óta szinte az első rész volt amit nem vágott haza a körkapcsolás jelleg, kb annyi szálat mozgatott és kb olyan ritmusban ami ennyi műsorpercbe belefér. Na ez erre a részre még inkább igaz volt, ami remek.
(Már a 2. 3. évadnál is írtam hogy sokkal bátrabban kellett/lehetett volna adaptálni. Kár hogy a 7. évadig kellett ezzel várni, meg hogy elfogyjanak a könyvek… Mert most már ugyan ritmus/szerkezet szempontjából rendben lesz a dolog, “éppen csak” a tartalommal vannak a bajok :))
Na hát akkor a pozitívumokkal meg is vagyunk, sajnos a negatívumok sokkal súlyosabbak, csak két alapvetőt emelnék ki.
– a készítőknek nem ártana eldönteni hogy valami komolyan vehető, végiggondolt, összetett, stratégiai dolgot szeretnének elmesélni, vagy egy kaland/fantasy dolgot (utóbbi egyáltalán nem degradáló akar lenni, pl. a Peter Jackson féle LOTR az utóbbiba tartozik (háttérként Tolkien aprolékosan kidolgozott mitológiájával)
Mert a könyves alapoknak köszönhetően ez sokáig az első volt, de csak az idei részek alapján már volt egy semmiből megteremtett hatalmas flotta, aztán ez a flotta éjszaka, lopakodó üzemmódban megsemmisítette a másik oldal egyik fő erejét (tehát igen komoly történetformáló erővel bír), most meg volt két olyan “ostrom” hogy megintcsak ez így hogy? miért? minek?
Hasonlóképp, ha realista fantasy keretek között maradunk akkor f*szom értelme sincs elsőre közvetlenól egy ilyen tróntermi Jon-Dany tárgyalásindításnak (mert ez a semmi eredmény még akkor sok is volt) Viszont aztán ehhez képest meg utána kettesben szépen elbeszélgetnek a sziklaszirten (amivel amúgy semmi bajom, legyen ilyen, főleg mert már relatíve kevés rész van csak hogy elmeséljék a hátralévő történetet)
– itt rákötve a másik súlyos problémára, Emilia Clarke… Az már évadok óta világos hogy ez bizony egyetemes sorozattörténelmi miscast, ennyire fontos szerepre egy ennyire alkalmatlan színésznő… De most hogy először voltak közös jelenetben Kit Haringtonnal, folyamatosan az (is) járt a fejemben mennyire ellentétes utat járt be nálam ez a két színész _és_ karakter. Én a könyveket az első évad utáni nyáron “daráltam le” , és a borzasztóan tetsző tévés első évad nagyon kevés hibájából egyre nagyon haragudtam, hogy a sok remek casting mellett volt néhány nagyon rossz, és az egyik pont egy annyira fontos karakteré mint Havas Jon. Harington rettenetes volt, és nem tudtam elvonatkoztatni ettől, így a könyvekben sem szerettem a történetszálát (hiába gondoltam “objektíven” nagyon jóknak, pl. a falon túli nagy kalandot)
Viszont az első évadban Emilia Clarke meg szerintem tök jó választás volt arra amire akkor szükség volt , és bár megértem hogy a készítők akkor még nem láthaták hogy ennyire tehetségtelen és fejlődésképtelen (ezt azóta már filmekben is “sikeresen” “bizonyította”)…. de egyszerűen rettenetes, és hát az a helyzet hogy ez egy kulcsszerep, így évadok óta húzza lefelé az egész sorozatot (és most hogy már ennyire futnak össze a szálak, ez ha egyáltalán lehet, egy fokozódóan súlyosbodó probléma)
(az meg nálam csak plusz gond, hogy Dany szála engem a könyvekben is egyre jobban idegesített (hiába volt az elejétől világos hogy ez egy kitüntetett jelentőségű szál a végjáték szempontjából is), szóval még inkább kellene a jó színészi játék hogy ezt el tudja adni. Amikor most Tyrion pár mondatban összefoglalta Jon-nak hogy mit is kellene tudni Danyről, hogy az mekkora kontrasztban állt azzal amit évadok óta nekünk nézőknek figyelni van “szerencsénk”… hát ez egy igazi tragédia)
Ezzel szemben viszont Kit Harrington szép lassan az évadok során eljutott nálam oda hogy kimondottan megkedveljem, a mostani részben meg kimondottan tetszett. Hát legalább vannak sikertörténetek is :))

Mark Bolt - 2017. 08. 01. 13:35

Az is picit disszonáns (vagy nem tudom minek nevezzem), hogy mennyire nincsenek tisztában a Másokkal, az Éjkirállyal, miközben a Fal védői többször megütköztek velük a múltban, pl. emlékszem hogy van az a mondásuk, hogy ha 3-szor szól a kürt, akkor menekülj mert jönnek a holtak. Tehát ez nem egy olyan újdonság amire rá kellene csodálkozni. Az mondjuk nem tiszta, hogy a korábbi telek alkalmával mért nem vonultak le a walkerek. Valami mágia tartotta őket északon? A háromszemű hollós témában mintha ezt elmesélték volna.

poohtheone - 2017. 08. 01. 14:13

“Viszont könyvből még lesz 2, sőt valószínűleg 3”

Oh, my sweet summer child. Örüljünk, ha még egyet is befejez. :D

Kár a GoT-ért: a követhetetlen tér- és időbeli ugrálásokért, a random megjelenő hatalmas seregekért és flottákért, a ki nem fejtett örökösödésekért (Highgarden, Dorne), a logisztika figyelmen kívül hagyásáért, az erőltetett autobalanszért. RIP.
Ettől függetlenül még nézős, de már korántsem akkora elánnal, mint korábban.

Blobov - 2017. 08. 01. 14:13

@Csuszka:

“Nekem inkább az a furcsa, hogy Varys hogyhogy ennyire alulinformált. Az ő ideje alatt fejlődött ki a “kémrendszer”, az lenne a logikus, ha még mindig irányítása alatt lenne rengeteg “madárka” – hiszen ők elsősorban hozzá, és csak másodsorban a koronához hűségesek. A könyvben sem értettem, hogyhogy Qyburn ilyen simán át tudta venni a helyét. Van valakinek erre értelmes magyarázata?”

Nekem van: emlékeim szerint a madárkákat nem veszi át Qyburn, sőt, Kevant is Varys öleti meg a madárkákkal (addig egy köteten át nem szerepel, majd váratlanul felbukkan a könyv végén egyértelművé téve, hogy ő a káoszban érdekelt addig, amíg nem jön vissza egy Targ).

patocsviktor - 2017. 08. 01. 14:22

Azon még nem gondolkozott el senki, hogy lehet Vary megint simán átveri az adott “királynőét” és közben segíti a Lannistereket? :D

Enci - 2017. 08. 01. 14:31

én ma hallottam egy érdekeset:

Danerys, Viserys, Varys…

Mi van akkor, ha Ő is Targaryen? Valami balfélről született Targaryen? Kopasz, senki sem tudja, milyen a hajszíne. Akár Targaryen is lehet… (bár Jon Snow elég sötét, annak ellenére, hogy elvileg Targaryen, ráadásul apai ágról, ahogy Tyrion is szalmaszőke és nem ezüstös, pedig elvileg Ő is Targaryen, apai ágról)

Már csak az a kérdés ez esetben (ha az elképzelés lehet igaz), hogy ki fia-borja, és hogy bosszút akar-e állni rajtuk, vagy csak szimplán rosszul jött ki a lépés, de Danerys mellett áll?

DarkEagle - 2017. 08. 01. 16:55

Varys tuti nem Targaryen, de egyébként érdekes elmélet, Jon meg szimplán az anyjára ütött, ennyi. Ezt a Tyrion is Targaryen elméletet már nagyon régóta látom de nem igazán értem, hogy merült fel ez egyáltalán bárkiben. Oké a sárkányok csípik de ennyi? Vagy könyvben van valami utalás erre de még ha lenne is akkor se biztos hogy a sorozat is hasonlóan csinálná. Vagy esetleg a sorozatban volt erre utalás mert azt nem hiszem.

Egyébként én nem rónám fel teljesen Emilia Clarke-nak, hogy nem brillírozik hiszen amikor normálisan írják a szerepét akkor nagyon jó. Főleg az írók hibája hogy ennyire le van egyszerűsítve. Ezért is várom hogy most megint a saját kezébe vegye az irányítást mert akkor jó igazán és akkor volt sikeres is ahogy azt fentebb is írták.

Amúgy én az írók helyében Aryát nem Északra vittem volna hanem tovább Cersei felé, hogy mire Dany odaér Királyvárba addigra a királyné halott legyen. Azért az mekkora húzás lett volna már? :D De ezt sem merik bevállalni a készítők. Mióta nem a könyveket követik nem túl bátrak az írók. És oké csinálnak pár érdekes dolgot de nagyon nem olyan brutális a sorozat mint az elején. Végül is már nagyon sok mindenkit nem ölhetnek meg hisz aki van annak muszáj itt lennie a végéig mert mindegyiknek fontos szerepe lesz a Walking Dead-ek ellen. Akik itt meghalhatnak még az a Jaime meg Cersei. Rájuk semmi szükség és nagyon kiégtek már.

Luca - 2017. 08. 01. 16:59

Engem most több dolog is idegesít. Az egyik a Tyrellék szálának lerendezése. A Martellek sosem érdekeltek valahogy, bár azért értük is kár. De én az egész sorozat alatt mindig csak azt vártam, hogy mikor hagyják már végre a Tyrelleket kiteljesedni. De sajnos szerintem erre nem került sor. Kár, mert mindketten az egyik legérdekesebb karaktereknek számítottak a szememben. Margaery halála után azt hittem végre Olennának lesz esélye lecsapni, de nem. Szerintem ezt elszúrták.

A másik, az új évad óta folyamatosan hiányérzetem van. Nem tudom miért, de az van. Talán azért, mert a könyv hiánya óta én azt érzem, hogy rohamtempóba próbálják elvarrni a szálakat. Azóta ürresebb is az egész.

A harmadik Deny. Egyszerűen amióta megérkezett Dragonstone-ba, nem ismerek rá. Eddig sosem dobálózott azzal, hogy ő Targaryen. Most meg kb csak azt hallani tőle, hogy őt illeti a trón, mert ő Targaryen, és mindenki hajtson fejet előtte. Eddig szerintem ő lett volna az utolsó, aki a családnevével dobálózik és amiatt vár el dolgokat. Eddig mindig a tetteiért tiszteltük őt, és a tetteiért is várt tiszteletet. Nem is véletlen, hogy inkább megbecsülik őt a címeiért, mint a családnevéért. Számomra ez a szerep olyan idegen tőle, nem illik hozzá.

clegane - 2017. 08. 01. 17:09

szerintem Danytől most eleve nem az írók szándéka, hogy ő most egy erős uralkodónak tűnjön. pont azért nincs baj Emilia játékával, mert pont egy ilyen figura akar ő lenni, aki magára erőlteti a magabiztos uralkodó maszkját, de közben meg tökre nem az. valódi meggyőződés híján lózungokat ismételget, hogy magával is elhitesse, hogy az ő jogos jussa a trón, miközben maga sem biztos benne, hogy kell-e az neki, tényleg érdemes-e rá, valóban el fogják-e fogadni, mit fog vele kezdeni. mégiscsak egy fiatal lány, aki sokmindenen ment ugyan keresztül, de sosem kapott olyan “udvari” nevelést, mint amivel egy igazi trónörökösbe gyerekkora óta sulykolják, hogy születési előjoga az uralkodás.
igen, hiányzik neki egy biztalmas, akinek mindezt bevallhatja, de most pont nincs ilyenje. azt meg csak nem mutathatja a sorozat, ahogy az üres szobában monologizál magában.

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2017. 08. 01. 17:13

@Enci, DarkEagle

Pedig Enci eléggé rátapintott a lényegre. A sorozatból kihagyták az életben maradottnak bemutatott Aegon Targaryent. Őt támagotja Illyrio Mopatisarys és Illyrio Mopatis Daenyers mellett.

Csakhogy a második könyv végén, a Haláltalanok Házában látott látomás és Quaithe ötödik könyvbéli szavai alapján ő valójában a komédiás sárkánya.

Van egy olyan elmélet miszerint Varysék az egyik fattyú Targaryen által alapított majd elbukott ház, a Blackfyre leszármazottai és így akarnak bosszút állni részben a múltért.

CyClotroniC - 2017. 08. 01. 17:17

Mindenki költői/ironikus módon íródik ki többnyire, szóval rém uncsi lenne Cerseit Arya-val lerendezni, plusz ő azért tényleg az utolsó human villain a sztoriban, így még korai is lenne. Jaime nagyon adja magát gyilkosnak, sokan is várják ezt, de én még ennek tetejébe úgy sakkoznék, hogy Jaime ráadásul Tyriont mentse meg a nővérétől, mert úgy lenne igazán sötét a dolog.

Wyrr - 2017. 08. 01. 17:18

DarkEagle

Arra több utalás is van (könyves), hogy Aerys számára nem volt közömbös Joanna Lannister. És előkerül olyan pletyka is, hogy kölcsönös lehetett a dolog, sőt, hogy viszonyuk is volt. De jelen állás szerint csak szóbeszéd.
Tyrion az azt követő évben születik, hogy Joanna egy lovagi tornán találkozik Aerysszel. (A teória szerint akkor foganhatott Tyrion, valószínűleg – bármi volt is korábban – erőszakból.)

Bár én azt remélem, hogy Tyrion mégiscsak Tywin fia.

Isaac - 2017. 08. 01. 17:46

Dany esetén én ezeket a felsorolásokat két dolog miatt sem tartom zavarónak…az egyik minden király esetében akár többször is hallottuk felsorolni a titulusukat,érdemeiket vagyis ez bevett szokás arrafelé. A másik pedig,nála még elmondható az is sokat tett azért,hogy elnyerje ezeket (nem mint,Joffrey akinek csak megszületni volt nehéz). Ez kicsit olyan,mint az állatok esetén,mikor “felfújják” magukat,mintegy tettek nélkül is tiszteletet,félelmet kiváltva a jelenlévőkből.

ui. : nem beszélve arról,hogy szerintem a rész egyik legjobb jelenete maradt volna ki,ha elhagyják ;)

perszepolisz - 2017. 08. 01. 18:56

Nem látom sok értelmét a Tyrion származásának. Mit változtat a figurán? majd felpattan a sárkányra? Vagy mi? Egyébként lehet, csak azt nem tudom, hogy honnan tudnánk meg mi nézők, esetleg a karakterek? Évek óta minden egyes rész után olyan vad elképzeléseket olvasok a fórumokon, amikből igen kevés jött be. Egyedül a R+L=J, ami számottevő és bejött. De majd kiderül.

Ki számolna be egyébként hitelt érdemlően Tyrion anyjának félrelépéséről? Nincs senki a sorozatban aki már akkor él volna. Akkor még Varys is Essoson koldult.

perszepolisz - 2017. 08. 01. 18:58

Nyilván Bran, de az szerintem nagyon erőltetett lenne.

Enci - 2017. 08. 01. 19:11

De valahonnan mégiscsak kell, hogy előkerüljön három sárkánylovas a három sárkányhoz…

Az meg ésszerűen három Targaryen lenne, nem?

mmalna - 2017. 08. 01. 19:42

Enci

Szerintem egy sárkány kiesik valahogy, ezért szórakoztak a nyílpuskával. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: drámafaktor, plusz megoldódik a ki lesz a harmadik sárkányon kérdés.

állat - 2017. 08. 01. 20:05

@Csuszka:

Jaja, Qyburn szinte biztos nem szerezte meg Varys kémszervezetét. Egyrészt ugye az utsó könyv epilógusa a bizonyíték ahogy @Blobov mondta, illetve az szerintem hogy eléggé rossz munkát végez mint kémmester: Csak a Koronaföldekről, Keletről illetve Dorne-ból szerez infókat, ja meg talán Euron királlyá választását ha jól emlékszem, mondjuk azt hogy?!
Varysnak meg ugye mindenhol kiterjedt kémhálózata volt.
Itt a sorozatban meg hát ja, következetesség ezen a szálon sem az igazi.

egyvélemény - 2017. 08. 02. 01:24

Én úgy kezdtem el annó a könyveket olvasni valamiért, hogy megláttam az első részt a sorozatból, és arra gondoltam, h ezt könyvben kell olvasni, éppen az iszonyatosan kidolgozott, elrejtett háttértörténet miatt.

Nem gondolom, hogy én vagyok az egyetlen, aki valahogy az elejétől fogva így látja ezt a világot: Az elnyomott mágikus erőknek vissza kell foglalniuk ezt a világot.. Minden más lényegtelen.. A modern emberek csak egy önpusztító korcs, csak éppen ez utóbbit jól szétboncolva nézhetjük..

A könyv, sajnos már kopnak az emlékeim, de részletesen beszámol arról, hogyan nyomódott el egymásra rakódó rétegekben, hosszű évek alatt a mágikus világ, hogy végül az általunk ismert emberi középkori világ helyet szoríthasson magának benne. Robert alatt tetözve, abban az időben, amikor a sztorival először találkozunk. Az utolsó Targ királyjal eltűnt az utolsó jele is a mágianak.
Valahol az elsőknél kezdődött, akik teljesen együtt éltek a természettel meg a mágiákkal, aztán jöttek az építők, akik a falat is építették. Már kevesebb mágia, de még mindig faistenek meg minden (Stark ősök). Aztán ahogy a veszély múlt, jöttek az andalok, akik elsöpörtek mindent. Keresztény egyházhoz hasonló vallás, bár 7 isten, klasszikus királyság, politika, középkor, szürke, gyarló emberi dolgok..
Emelett vagy szemben van a tűz vonal a valiriai acéllal meg a sárkányokkal és a targokkal, ami szintén ősi, de az is visszaszorult.

És nekem ez a zseniális a Martin féle felvezetésben, ahogy az első oldaltól kezdve többezer oldalán át, egyre vadabbul lüktet a feltörni készülő mágia. Egyre töbet ír róla, egyre több helyen jelenik meg. Miközben a felszínen hibátlanul kavarognak a szálak, Házak, vezetők ölik, furják egymást, brutálisan kidolgozott szálak és csavarok mentén. Végülis úgy fűzve őket, hogy a mágikus vérvonalak, és mágiához közelebb állók erősödnek és az egész szépen eltörpül valami nagyobb erő előtt. Az egész történetvezetés arra megy ki, hogy egy valódi történelemkönyvet megszégyenítő részletességű, realisztikus hatalmi játszmás történetből bontakoztasson ki szépen lehámozva végül egy Tolkien szintű fantasy világot. Valószínűleg a soha el nem készülő utolsó könyv teljesen fantasy lenne, míg az első végülis egy töri könyv volt, 1-2 mással meg óriásfarkassal. Hihetetlen élmény volt számomra ezt az átalakulást sorról sorra olvasni.

Én úgy képzelem pont emiatt a történet lezárását, hogy a tisztán fantasy világ újra létrejön, mint azelőtt volt. Hogy az embereknek, mármint a Westeroson élő. kvázi “modern” népnek teljesen el kell tűnnie újra, vagy visszaszorulnia és egy jóval kisebb csoportulást kell alkotnia (mint mondjuk WoW-ban is vaank emberek, 1 a 10 faj közül). Amikor ekkora erők vannak a háttérben, akkor a felszínen nem maradhat fent ilyen hitetlen nép, pláne nem uralkodói pozícióban.

Ugye ez a nép, az általunk ismert világ, a házakkal, lovagokkal.. A Martin a könyvek során szép lassan, a politikával és a hatalomvággyal nem kis brutalitással önmagát pusztítja el. Ez szerintem egy szép üzenete is lenne a történetnek kifelé nézve. Társadalmi görbetükör vagy nem is tudom.

Szerintem valami ilyesmi végkimenetelt adhatott le Martin az HBO-nak aranyboritekba zárva. :) És ezt a vonalat követve a Lannistereknek, mint utolsó erős emberi (kevésbbé mágikus) elemeknek kell önnön “fajukat” a szokásos viszálykodásos módszerekkel kiirtaniuk, hogy az üzenet megmaradjon. Tehát ők végeznek Égikerttel pl., és valszeg Sansa, Kisujj, meg többi “normális” karakter is megy majd a levesbe, idióta döntések vagy bosszúvágy vagy hasonlók miatt.
Ti is mondjátok, hogy amugy a civilek nagy része is már felemésztődött..Csak ezt most rohadtul felgyorsítva kell mutatni, hogy a fantasyre is legyen idő. Kárára azoknak, akik a viszálykodást szeretik..

A Lannisterek végül szerintem Jamie vezetésével, vagy fentmaradnak kis egységnek vagy feláldozós hősi halált halnak. És ezzel megvan az üzenet, sima embernek lenni, és kapzsiként meg gyökérként élni az életet nem vezet sehova.
A végkimenetelben pedig megkapjuk a világot, a “jónak” mondható tűz karakterekkel, akiknek vérében tűz folyik: Dany, Jon, talán Tyrion, meg Varys. Összefogva egyéb mágia meg hit által támogatott hordákkal (talán még Greyjoy is), és nem utolsó sorban a tűz istene által támogatva ( a papok, Hound, stb..) nekiesnek és kibalanszolják a világot a “gonosz” hideg Mások ellen. És a kialakult világban újra mindent beleng a mágikus erő. Felszabadult elsők, vargok, vízbefult istenes Greyjoyok, sárkányos Targok, véráldozatos hordák, északon hideg zombik. Színes világ, semmi rasszizmus.. Jin/Jang.. :D

Asha - 2017. 08. 02. 08:14

Az az érzésem,hogy a sorozatban ki fog derülni, hogy Euront segíti a Vízbefult Isten( nem véletlenül mutatták a koronázása előtti szertartást) és hogy talán mágiát is használ, ahogy a könyvben is utalnak rá. És bár nincs sok esély rá, örülnék ha a sorozatban is meg lenne a sárkánykürtje.

majsz - 2017. 08. 02. 09:54

Kezd érződni erősen, hogy nincs a dolog mögött “Martini” írás. A tempóval nincs is gond, sőt nincs problémám a részlegesen/sehogy ábrázolt csatajelenetekkel sem, de a faék párbeszédekkel már akad. Eléggé kitűnt most, hogy ha épp nem ölnek vagy valaki után sétál az operatőr, akkor nagy részben egy helyben állva/ülve mormogják a szöveget, mindenféle hozzáadott mozdulatsor nélkül, csak éppen ahogy legegyszerűbb beállni poré kameramunkával.
A Danny meg Jon first contactból sokkal többet lehetett volna kihozni szerintem, de se színész se szöveg nem volt hozzá. Másrészt a halálok sem voltak egyáltalán olyan hatásosak mint anno, valamelyest szánhatták ironikusnak, hogy a mérgezőket mérgezik, de a jelenetek után mégis csak ennyi jött fel bennem, hogy meh..

Bagosz - 2017. 08. 02. 10:39

Na nehogy már ne higgyenek a másokban,amikor volt régen is tél,ráadásul már most is sokan látták őket,Cersei és Dany is mindig mindenről tud,gondolom informátorok kémek az egész világban vannak.

fransancisco - 2017. 08. 02. 10:53

Szerintem a sorozatban azoknek az embereknek, akik átélték a halálukat, az átlényegült tudása lesz az az erö ami megállítja az Éjkirályt & seregeit.
ki az aki meghalt és feltámadott? Euron, Dany, Jon, Bran… talán Jorah… a tüz pajtása [Beric]… Melissandre…

Rea - 2017. 08. 02. 11:02

Sziasztok! (Nem olvastam végig a kommenteket, így bocsi, ha már kiveséztétek.)
a) Mi történt Szelemmel? Most én vagyok amnéziás, vagy hol van? Sárkánykőre mehetett volna a háziállatok találkozójára.
b) Quarth-ban a boszorkánymesterek tornyában Dany-nak volt egy látomása, amiben a Fal szerepelt. Szerintem egyértelmű, hogy eljut oda.
c) Dany-nak nincs utódja, aki átvenné a trónt, ha megszerzi. Mivel Jon 50 %-ban Targ meg a vérvonalat is tisztán kell tartani, sajnos úgy néz ki, lesz itt egy love story.
d) Tristan Dorne-ban? Most él vagy hal? Mert elképzeltem, h. a dorne-iak élére áll.

Én még egy Sansa-Sandor Clegane fordulatot is el tudnék képzelni. Nem tagadom, nálam Sansa a nyerő: szerintem az ő karakterfejlődése nagyobb, mint Dany-é.

Azt meg ne felejtsük el, hogy Varys x időt távol volt otthonról, szerintem ilyen idő alatt akadozhat a hálózata. Különben is Euron támadásáról senki nem tudott a várban. Szóval jah, most rohangálhat, mint pók a falon.
Viszont Égikertről talán tudhatott, talán ezért ment Olenna haza.

A kritika amúgy tetszik.:)

zolij - 2017. 08. 02. 15:10

@Rea: Trystane-t megölték a homokkigyók

MsMe - 2017. 08. 02. 23:19

Qyburn megszerezte Varys madárkáit, nem? Volt egy rész, amikor csokit adott nekik, aztán az öreg fingós bácsit is velük ölette meg.

csuszka - 2017. 08. 03. 08:28

@Blobov, @állat

Igazatok van, részben megtartotta (legalábbis a könyvben); de azt várnám igazándiból, hogy teljesen megtartsa. Hiszen ő volt az, aki az egészet kiépítette!

Qyburn azért túl sok esemény tudója volt ahhoz, hogy azt madárkák nélkül meg lehessen magyarázni, nekem is elsősorban a Vas-szigeteki választás eredményéről jelentése szúrta a szememet.

Lehetséges, hogy Varys megparancsolta a madárkáknak, hogy valamennyit jelentsenek Qyburnnak (de bizonyos dolgokról ne), azonban ők hozzá maradtak hűek (ahogy láthattuk a Kevanos epilógusban)?

Így Qyburnnal elhiteti, hogy a madárkák az övéi, viszont amikor fontos, hamis infókat ad majd le neki.

Melkon - 2017. 08. 03. 09:37

@csuszka :

Ha a madárkák tényleg 6-10 éves éhező gyerekek, akkor kétlem, hogy túlságosan lehetne építeni a hűségükre.

csuszka - 2017. 08. 03. 10:39

Nem hinném hogy csak ők lennének a madárkák, másrészt pedig Varysnek köszönhetően van mit enniük, hol aludniuk stb

Nekem se világos pontosan kik Varys besúgói, szerintem vannak köztük gyerekek és felnőttek is.

Blobov - 2017. 08. 03. 15:59

@csuszka:

szerintem túlkombinálod. A madárkák a könyvben Varysnál maradtak, Qybornnak semmi köze hozzájuk. A filmben meg Qybornhoz kerültek, mert, mert, mert csak. (Klasszikus ok mostanában…)

oRyza - 2017. 08. 03. 17:10

Sokan rínak, hogy nem jönnek a holtak, miközben minden más sereg villámgyors.

Ez amiatt van, mert ők a téllel együtt jönnek, és bevárják míg a terep és éghajlat megfelelő a számukra.

Ayrons - 2017. 08. 03. 18:14

Akik feltörték az HBO adattárát nem csak a 4.rész forgatókönyvét lopták el , hanem a komplett évadot magát. Szóval vigyázzatok lehetséges hogy idő előtt felkerülnek a részek.

Irgum76 - 2017. 08. 03. 21:46

ha már árulás, besúgás:

nem lehet, hogy Daenerys csodálatos és terepasztalon tökéletes tervét valaki kiszivárogtatta?

pont ott volt a flotta a sivatagi kígyóknál aztán feladták Kaszter hegyet (vagy mi a neve), hogy csapdába csalják a makulátlanokat és inkább az öregasszony serege ellen vonultak

ez mind véletlen lenne?

qwertzuik - 2017. 08. 04. 07:03

sziasztok!
sorry a ‘hulye kerdesert’ de nemtudom megmondani higy Jon Snow a faltol indult el sarkanykore vagy deresbol??
mert a 7×01 egyik jeleneteben mikor jon es sansa beszelget a diszlet a falbal levo helyre emlekeztet? valaki tudja a pontos valaszt?

Wyrr - 2017. 08. 04. 10:52

qwertzuik

Deresből.
A Ramsay ellen vívott csata óta ott vannak.

harp - 2017. 08. 04. 10:52

deresből

WhiteWalker - 2017. 08. 04. 18:13

Úgy emlékszem, hogy a könyvben azt jósolták Danynek, hogy háromszor árulják el. Az egyik Miri Maz Dur volt, a boszorkány, a második Jorah Mormont. Sztem a kistanácsában van a 3. , aki szivárogtatja a terveket
:D

Hepciás - 2017. 08. 04. 19:21

Éééééééééééés már ma megvan az új rész :D Kimerjük tárgyalni vagy spoiler-cenzúra van?

winnie - 2017. 08. 04. 19:38

nincs cenzúra, de ne tárgyaljuk ki.

CyClotroniC - 2017. 08. 04. 21:33

Tényleg ne, én tuti csak hétfőn nézem a rendes változatban, így heti írás is csak akkor lesz róla.

mcfly - 2017. 08. 05. 06:35

A két showrunner nagy viccmester hírében áll. Tudjuk, hogy sok bajuk volt már a forgatás körül szaglászó lesifotósokkal, és azt is, hogy mennyire igyekeznek elkerülni a sztorival kapcsolatos spoilereket. De hogy elmenjenek idáig, ki gondolta volna? Rávenni a legnagyobb sztárjaikat, hogy hót komoly (majdnem hót komoly) arccal kamu szöveget mondjanak a kamerába, és ebből összeollózzanak egy egész epizódot, amit aztán kiszivárogtatnak az internetre, mint a rendes folytatást, nahát!(Még a teasert is ebből állították össze.)

bauxit - 2017. 08. 05. 08:52

ne targyaljuk ki szerintem se, en rendes Junkie-kent nem tudtam ellen allni. Aki tudja ne nezze, ezt a reszt full hdban kell nezni. szepen alakulnak az esemenyek, minnel kesobb nezitek meg, annal kevesebbet kell varni az otodik reszre :D

Hepciás - 2017. 08. 05. 16:11

mcfly

Háááát, meg lennék lepve.

bauxit

Bazé, az én gépem le se játszik fullhádét. Meg akkor hétfőn is meg kellett volna szegni a diétám, így meg pont jókor jött.

mcfly - 2017. 08. 05. 18:26

Van egy elméletem az idei spoilerdömpinggel kapcsolatban. A redditen már hónapokkal ezelőtt olvasni lehetett a hetedik évad teljes cselekményét. A showkészítők és a színészek bosszankodtak is miatta rendesen. Jaj, miért ilyen türelmetlenek az emberek, miért nem bírnak várni? A maguk örömét rontják el azzal, hogy előre tudni akarják a végét. Igazuk van, belátom, és talán bűntudatot is éreztem volna, ha akkor hiszek a spoilereknek. De volt egy gyanúm, és ez a gyanú azóta csak erősödött, pedig az első három rész pontról pontra igazolta a leaket. Ellentmondás? :) Talán nem. Ha a showkészítők maguk szivárogtatták ki az egészet. Azzal, hogy valódi információkat is kiadtak, hamis biztonságérzetbe ringattak mindenkit, aki már beleélte magát a jégsárkányba meg a többibe. Az online megtekinthető negyedik epizód (vagy inkább paródia?) csak hab a tortán. Most kell előredőlve figyelni, innentől jönnek majd a valódi izgalmak, bár ötletem sincs, hogy a Jon-Sansa esküvőn túl mivel fognak még meglepni minket az írók, de valami biztos lesz, ami majd sokkol, valami, amire még senki sem számított, és én ezért várom izgatottan a folytatást.

CyClotroniC - 2017. 08. 05. 18:56

Ez több okból se hihető szerintem. Egyrészt szerintem iszonyat kevesen olvashatták el a spoilereket (én például nem tettem), mert miért rontaná el ezzel bárki is a szórakozását, 1-2% ember miatt meg nem kell ilyen szövevényes trükköket eljátszani. Ami meg talán még fontosabb, hogy rég baj, ha ilyen módszerekre vetemednek készítők, és nem tudnak minket csak és kizárólag a történettel meglepni.

winnie - 2017. 08. 05. 19:12

occam borotvája. két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb.

(sosem szabad feledni, hogy a készítő és a csatorna, valamint sokszor a sorozatot gyártó stúdió nem ugyanaz az entitás, mind más célokkal rendelkezik, mások az érdekeik. meg ami működik, azt kár megjavítani.

len90 - 2017. 08. 07. 09:05

Én mindig elolvasom a spoilereket, mert nem bírom kivárni, szerintem elég nagy kínzás ilyen kis adagokban kitolni, holott azt megértem, hogy ilyen minőségi munkához idő kell, de pl. most kapunk 7 részt majd másfél év várakozást követően, és a 8. évadot már csak 2019-ra ígérik, ezért bármi info megjelenik én egyből rávetem magam.

Viszont most az ki tudtam várni, hogy a leak-elt epizódot ne nézzem meg, ez az a sorozat, amit megéri megvárni, hogy HD-ben/FullHD-ben lássa az ember watermark nélkül.

Eddig tényleg követik a történések a spoilereket, bár ugye az nem volt hivatalos spoiler, de mindenhol ezerrel nyomatták, hogy Cersei-t a végén úgyis Jamie fogja megölni, hát a mai rész alapján ezt én már koránt sem merném biztosra állítani. Bár azért sajnálnám, ha Jamie-t nem látnánk többet, ennél szebb halált érdemelne, bár amikor Dany-nek rontott én végig az utóbbinak szurkoltam.

Egyébként Dany remélem ezek után kicsit észbe kap, amikor Bronn kilőtte az első íjat, ami még nem talált, neki egyből menekülőre kellett volna fognia Drogonnal, de legalábbis ideiglenesen visszavonulni, íjtávolságon kívülre. Addigra a csata már meg volt nyerve, meg kellett volna várnia, amíg a dortrakiak lemészárolják azt a pár Lannister túlélőt, és csak utána kellett volna megsemmisítenie a sárányíjat, így csak több feleslegesen kockáztatta Drogon életét…

Matt89 - 2017. 08. 07. 09:33

len90:

Szerintem Jaimenek kutya baja. A következő jelenete szerintem Tyrionnal lesz, és még mindeig esélyes, hogy ő végez Cerseivel.

Bronn badass. Arya badass.
Jon helyébena barlangos jelenet végén visszakérdeztem volna, hogy akkor Dany-nek is uyganúgy a büszkesége az első, magas labda volt. (Észak urai nem úgy tűntek, hogy követnék Jont, ha betérdepelne)

Király rész volt!

1 kivetnivaló: Sansa honnan tudta, hogy Arya Westeroson kívül volt? Ennél azért nagyobb összeborulást vártam volna tőlük, amik után kerszetülmentek….mintha csak tegnap találkoztak volna (vagy lehet azért, mert túlzottan nem kedvelték egymást?)

Blobov - 2017. 08. 07. 10:08

A családi reunion borzasztó volt, mind forgatókönyvileg, mind színészileg. Egyszerűen hiteltelen volt mindegyik karakter, de a jelenetek is gázosak voltak.
A csatánál igazából nem is lett volna szükség a dothrakiakra, legalábbis a szőnyegbombázás elég lett volna, dehát se Danny,se Tyrion nem jó parancsnok…
Kisujjt továbbra se értem, a tőrös jelenet látható erőlködés volt arra, hogy Aryanak is legyen valyriai pengéje…
Jaime szemmel láthatóan ostoba volt (pedig mostanában ez nem volt rá jellemző).
A barlang viszont jó volt.
Szóval 6/10…

Acheron - 2017. 08. 07. 10:21

…volt Spoiler, kiszivárgott a negyedik rész? De jó, én lemaradtam. :-)
Azért rövidített évadok ide, vagy oda, ez váratlan volt. Zabszem, a seggben kategória. De mi volt az a süllyedő tekintett a végén? :-D

Pethy - 2017. 08. 07. 10:21

Látszik azért a minőségbeli romlás történet vezetés terén mióta teljesen elhagyták a könyveket…

Ha ezt könyvben olvasóm nem menekül meg 8x se Bronn se Jamie.

Acheron - 2017. 08. 07. 10:30

@Pethy: Hát igen, ez tény. De már olyan kevés felépített karakter maradt, hogy óvatosan bánnak velük.
Ráadásul Bronn-t mindenki szereti. Dickon….muahahhaahha :D
Jaime meg egy főkarakter.

len90 - 2017. 08. 07. 10:36

Akármennyire szeretem Jamie-t, de ha ezt túlélne, na az nagyobb következetlenség lenne, mint, hogy Euron teleportál a tengeren. Páncéllal zuhant a tengerbe, evidens, hogy megfullad, mert a páncél lehúzza, magától nem tud vízfelszín felé kerülni. Ha meg kihúzzák az csak a partról lehetséges, ahol Dany emberei vannak. Azután meg, hogy Drogon-ra lőttek óriásnyíllal, valamint Jamie saját maga rontott dárdával Dany-re nincs az a fondorlatos Tyrion beszéd, ami megmentené őket attól, hogy Drogonnal tüzet leheltessen rájuk Dany az tuti fix. Max ha ezzel akarnák Cerseit sakkban tartani, de szerintem nála már jobban elgurult a gyógyszer, minthogy egy rabságban lévő Jamie meghassa…

Acheron - 2017. 08. 07. 10:45

@len90: Nézd meg a következő részben az lesz, hogy Bronn levágja róla a páncélt, és kihúzza a partra. A háttérben meg a győztes Dothraki, és a leigázott Lannister sereg látképe. Mark my word.

Acheron - 2017. 08. 07. 10:46

ui: úgy értem, a part túlsó felén ahol nem lesz senki, és megmenekülnek. :)

Ayrons - 2017. 08. 07. 11:25

Milyen tengerbe ? Egy tóba estek bele.
Jó kis rész volt. Csata ütött rendesen. Amúgy Dany egyre idegesítőbb ezzel a térdelj le dologgal.Nem képes kompromisszumra. Na de majd az Éjkirály helyre rakja.
Bran-Kisujj zseniális volt főképp a káosz egy létra mondottal. Mivel azt Kisujj mondta az első évadba Varysnak. Nézett egy ,hogy a kölyök ezt honnan szedte elő.
Arya és Sansa nem boldogan váltak el. Arya semmit nm felejtett el azt se Sansa milyen volt vele régen. Sansa ezzel szemben örül minden rokonának és boldogan akar élni a családjával. Csak rájön ,hogy se Bran se Arya már nem azok akik egykoron voltak.
Könyvben is vannak túlélési csodák: Davos, Tyrion, Jon.
Engem az zavart ,hogy az arany megjött. Arany Kompániát vajon tényleg behozzák e. 8.évad ugye 6 részes lesz és egy rész 2 vagy 2,5 félórás lesz, eltudom képzelni,hogy 3 rész a Mások ellen 3 pedig Euron-Cersei-Arany Kompánia ellen.
Amúgy Danynek még hátra van egy árulása a szerelemiért. Szerintem az a tolmács leányzó lesz és Féregért árulja el. Legalább a csöcsökön kívül lenne értelme a szerelmi száluknak.

Platschu - 2017. 08. 07. 12:00

“Chaos is a ladder.” Kisujj tuti kinyírja ezért, hiszen pontosan tudja, hogy a látnok bármikor leleplezheti. Ugyanakkor Sansa is csak bölcsen hallgat arról, hogy a szeme láttára kinyírta a nagynénjét….

Bran szerintem azért ilyen rejtélyes, mert attól fél, hogy megint kárt okoz, mint Hodornál. Szerintem az idős Háromszemű Holló is ő volt, tehát kvázi egy időhurokban él, ahol saját magát tanítja.

A sárkánylövöldözés is szép volt, még ha előtte “kilógott a lóláb”… Na jó, az a rész kicsit undorító volt. Féltem, hogy már most lépnek egy “Smaugot” és simán lekapják Drogot, de gondolom Királyvár minden bástyáján állni fog már egy ilyen lőfegyver. Bronn esetében pedig azt vártam, hogy jól becélozza a sárkányt, mint az Így gondozd a sárkányodban, erre oldalról lekapja a másik két sárkány, akiket addig nem mutattak. Mert a könyvben is hasonló módon hal meg egy szereplő, hogy “elfeledkezik” róla, hogy több sárkánya is van Danynek. Szerencsére nem cifrázták túl és mindenki életben maradt, aki számít még. Gondolom Tarly papa is elhamvadt egy gyors schnittben, de nem tudtam kivenni a csata hevében.

Egyébként nagyon remélem, hogy Jaime úgy jár, mint II. Lajos a Csele-patakkal, tehát simán belefullad, de így magával vinné Olenna titkát is. Kicsit logikátlan lenne, ha megmenekülne egy olyan páncélban, de lehet Tyrion odarohan és megkéri a dothrakiakat, hogy mentsék ki vagy a sárkány kiveszi a vízből.

Ayrons - 2017. 08. 07. 12:10

Háromszemű Holló egy Targ volt. Egy fattyú aki az Őrség parancsnoka volt és eltűnt.
Jamie 100% túléli ő fogja Cerseit megölni ez biztos.

Blobov - 2017. 08. 07. 12:43

“Mert a könyvben is hasonló módon hal meg egy szereplő, hogy “elfeledkezik” róla, hogy több sárkánya is van Danynek. ”
@platschu:

Kicsoda és mikor? Nem rémlik…

Platschu - 2017. 08. 07. 12:49

Quentyn Martell a neve, ha jól emlékszem.

Én a végjátéknál továbbra is azt remélem, hogy Arya arccseréje is beleszól majd. Tehát vagy Jaimet öli meg és utána az ő testében Cerseit. Vagy ahogy korábban is ötleteltem, hogy megölné Cerseit, átveszi a testét. Erre Jaime őt nyírná ki, hiába bizonygatja, hogy ő nem Cersei, mivel meg van bilincselve a keze hátul, ezért nem tudja levenni a maszkját és így is végzik ki. Ez lenne méltó egy királydrámához.

JKJ - 2017. 08. 07. 12:49

HA Jaime meghalt volna, akkor a sárkány ölte volna meg és nem került volna eleve a vízbe.

len90 - 2017. 08. 07. 13:14

Szerintem ha most Arya hazatért és beáll újra a Starkok közé, főleg ha Jon is hazatér és meglesz a Sansa által is emlegetett nagy összeborulás, akkor logikusan lassan el kellene veszítenie a faceless man képességeit, mert már nagyon messze került a no one-ságtól, ha meg nem, akkor mindenképp valahogy vissza kell, hogy üssön rá, mert azért ilyen képességekkel nem lehet csak kénye-kedve szerint játszania önhasznúan, úgy hogy a “many faced God” oltárán semmit sem áldoz. A GOT univerzumban azért a legtöbb isten valósnak és fair-nek tűnik Melissandra Lord of Fire-je is nem egyszer megmutatta, hogy létezik és elfogadja az áldozatokat, amikért jutalom jár cserébe. Jaqan H’aager elbeszélései szerint a many faced god is ilyen és ő figyelmeztette Arya-t is, hogy ez nem egy játék.

De egyébként nem hinném hogy szüksége lenne rá, lassan odaér a történet, hogy a harcok már szemtől szemben kerülnek lejátszásra, ha odakerül, hogy megölheti Cersei-t nem lesz szüksége álarcra és szerintem Arya-ként akarja majd megölni. A fontos embereket (a Frey férfiak nem voltak fontosak, épp azért mert ők no name ordert követő emberek voltak, nekik nem fedte fel magát) amúgy mindig Arya-ként is ölte meg, mert mint Olenának, számára is fontos a boszú szempontjából, hogy tudják ki végzett velük. Eddig az arcváltást csak arra használta, hogy a közelükbe férkőzzön. Szerintem ha ő legközelebb King’s Landing közelében jár olyan helyzetben lesz, hogy egy hadsereg élén simán besétál…

CyClotroniC - 2017. 08. 07. 13:40

A héten kivételesen csúszok egy napot a heti kritikával, mert késő estig nem fogok tudni GoT-ot nézni, így csak holnap lesz kint.

Hepciás - 2017. 08. 07. 14:32

Nekem ez a rész (sok butaság ellenére is) tetszett.

Ami tetszett:

“Chaos is a ladder” párbeszéd, kicsit hozta a régi évadok “nem mondjuk ki amit gondolunk” világát.

Lannister-Tarly sereg szopórollerezése a sárkány ellen.

“…Rickon. Dickon. Báháháháháhá” :D

Arany Kompánia

Logisztikai és élelmezési kérdésekkel való foglalkozás

Arya többéves lemaradása Winterfellt illetően “Ser Rodrick + Luwin mester”

A baralanrajzos jelenet.

Íj szétzúzása.

“Havas király. Nem ez rossz. Jon király?”

És amik NEM tetszettek:

Dany miért lángszórózza le a karavánt mikor épp azért a kajáért jött?

Dany indokolatlan keménykedése “térdejjé Dzsoni! hajcsáfejet Dzsoni!”

Cersei és Dany állandó “nekem ez jár, ez az enyém” őrjöngése az ország felett. Ott tartunk, hogy Cersei jobb jellem e téren, mert ő bevallottan diktátor, de Dany álszentkedik “engem választottak” mondja mikor épp olyanja van. Aztán pedig: “NEKEM EZ JÁR!!!”

Jon – Theon

Indokolatlan practise fight Arya és Brienne között.

len90 - 2017. 08. 07. 15:18

“indokolatlan practice fight”

Miért lenne indokolatlan? Pont attól jó harcosok, hogy gyakoroljanak, az lenne fura ha nem láttuk volna Arya-t gyakorolni, csak elhinnénk, hogy egy 12-13 éves lány született kardforgató tehetség.

“Dany miért lángszórózza le a karavánt”

Mert nem az volt a lényeg, hogy az övé legyen a kaja, hanem hogy ne kerüljön be Kings Landing-be, arra vár, hogy annyira felkopjon ott az emberek álla, hogy hátat fordítsanak Cersei-nek, de ezt 1-2 résszel ezelőtt kimondták. Ha Bronn sikeresebb lett volna az íjjal, simán eleshetett volna Drogon, gyorsan le kellett tarolni a “zsákmányt”, hogy az semmiképp se juthasson be Kings Landing-be. Kaja van még bőven Highgarden-ben, ha pénz nem is, de kaja mindig is lesz, mert az termékeny, mezőgazdaságra alkalmas föld, ezzel a nyert csatával azt visszaszerezte, így neki a serege élelmezésére már nem lesz gondja…

perszepolisz - 2017. 08. 07. 15:18

Az első húsz perc pont arról szólt, hogy a Stark gyerekek hiába élnek mindegyik búval baszott. Előre megmondták, hogy a történet vége keserédes lesz és tényleg. Tyrion sem túl boldog amiért meg kell ölnie – akár közvetlenül is – a bátyját.
De az első húsz percre visszatérve: Szerintem itt azért volt szükség ilyen hosszú ideig mutogatni az Arya-Brienne csatát, meg bran titokzatosságát, hogy jól szájunkba rágják, hogy ezek a gyerekek már nem ugyanazok mint 7 éve. Szóval nem lepődjünk meg, ha innentől mind Bran, mind Arya teljesen és visszavonhatatlanul átlényegül.
Azt hittem Bronntól ma elbúcsúzunk, a végén ő lökte le Jaime-t?
Nagyon jó rész volt.

perszepolisz - 2017. 08. 07. 15:27

“Amúgy Danynek még hátra van egy árulása a szerelemiért. Szerintem az a tolmács leányzó lesz és Féregért árulja el. Legalább a csöcsökön kívül lenne értelme a szerelmi száluknak.”
Jó elmélet, támogatom.

cathy - 2017. 08. 07. 16:22

Én biztos vagyok benne, hogy valamelyik main Stark meghal, akár Arya, bár őt iszonyúan sajnálnám, mindannak ellenére, amit a sorozat a karakterével tett (botrányos…) Maisie viszont úgy érzem kihozza belőle, amit lehet, és indokolatlannak amúgy nem nevezeném a jelenetét Brienne-el, mert

1. Megmutatja, hogy lehet rá számítani, hogy talpraesett.
2. Mivel Kisujj tőrével fegyverezte le, sztem minden nézőnek belibbent Sansa mondata, hogy Kisujj senkinek nem ad önzetlenül, ráadásul a tőr nem közvetlen tőle került Aryához, SZIMBÓLUMOK, plusz a tekintetek a vívás végén, nekik még lesz egy körük úgy érzem.

Ami nekem tökéletes karakterrombolás, az Daenerys, mintha a készítők meg akarnák utáltatni és már túlzásba is vitték. Megkérdez KÉT hozzáértő, releváns embert is, hogy mit kéne tenni, erre kurvaélet hogy nem azt teszi, WTF?

Kapják össze Dany figuráját, mert ez így nagyon gáz, pedig ő egy nagyon fontos karakter, akár utálják akár szeretik (én még mindig inkább szimpatizálok vele).

yagami - 2017. 08. 07. 16:38

cathy: Jon emlékeim szerint csak azt mondta neki, hogy várakat ne romboljon. Vagy valami hasonló.
+ Olenna azt tanácsolta neki, hogy ő sárkány, legyen hát sárkány. Ő világéletében nem hallgatott az okos emberekre és az összeset túlélte. És ha belegondolsz… most hallgatott Tyrionra, és meghalt. :)

Apati - 2017. 08. 07. 16:42

Cathy
Pont hogy hallgatott rájuk. Nem Királyvárat és ezzel együtt a “civil” lakosságot pusztította el, hanem egy sereget, mely ellene vonult, katonákat, akik azzal hogy beálltak a seregbe erre vállalkoztak.
Minden tanácsadója (Tyrion, most Havas..), az ártatlanok lemészárlását utasítja el (és Királyvár bevételével ez elkerülhetetlen lenne) és nem azt hogy csatákban embereket öljenek…

cathy - 2017. 08. 07. 16:52

De abban pl nem hallgatott rájuk, hogy a saját épségét ne veszélyeztesse én inkább erre gondoltam. Mármint Jaime-vel megint mázlija volt.

Apati - 2017. 08. 07. 16:54

Hepciás
“Indokolatlan practise fight Arya és Brienne között.”

Szerintem nagyon is indokolt jelenet volt. Nem a küzdelem volt a lényeg, hanem a “közönsége”! Nézd meg Sansa arcát! Itt ötlött fel benne először, hogy Arya bizony már nem kislány, így akár neki is bőven konkurense lehet. Vajon kire hallgatnak jobban a vad északiak egy csinos úri hölgyre, vagy a karddal boszorkányos ügyességgel bánó “apjalánya” Stark-lányra? Nekik mindennél fontosabb a tisztelet amit egy jó harcos nagyobb esélyjel vív ki, mint egy hagyományos női értékekkel bíró hölgy. Szerintem ettől rémült meg Sansa, látva Aryát harcolni. Azt még el tudta fogadni, hogy egy férfi, még ha fattyú is, legyen az irányító, de hogy esetlegesen a kishúga?
Számomra Sansa tekintete azt jelezte, hogy kettőjük között az idő elteltével sem lesz felhőtlen a viszony…:(

Apati - 2017. 08. 07. 16:57

Cathy
Jaja, bocs, ebben tényleg nem.
Bár azért én azt gondolom, hogy eljön (és el is jött) az a pont, amikor az ilyen jellegű óvatosság mellőzés elkerülhetetlenné válik. Hiszen épp erről szólt az évad eddigi forgatókönyve, hogy indokolttá váljon Denerys sárkány-lovaglása…:)

cathy - 2017. 08. 07. 16:58

“Vajon kire hallgatnak jobban a vad északiak egy csinos úri hölgyre, vagy a karddal boszorkányos ügyességgel bánó “apjalánya” Stark-lányra?”

Erre még nem is gondoltam, érdekes szempont és a szomorú konklúzió is nagyon valószínű, lehet erre a feszkóra ugrik rá Kisujj majd…

cathy - 2017. 08. 07. 17:00

“Bár azért én azt gondolom, hogy eljön (és el is jött) az a pont, amikor az ilyen jellegű óvatosság mellőzés elkerülhetetlenné válik. Hiszen épp erről szólt az évad eddigi forgatókönyve, hogy indokolttá váljon Denerys sárkány-lovaglása…:)”

Egyértelmű, sőt tiszteletét is kell majd tennie, de ez itt rizikós volt. Meg az is megerősít, amit Varys mond Tyrionnak a 7×05 előzetesében. Dany kezd kontrollt veszteni, ami persze reális, csak félek ettől bekattan, semmint megtanulja kezelni :-( de ne legyen igazam.

Wyrr - 2017. 08. 07. 17:10

Sansa + Arya és Brienne harca

Szerintem egyszerűen csak az volt az a pont, ahol Sansa igazából is kezdte megérteni, mi lett Aryából.
A kriptában még kinevette a lista miatt, az istenerdőben rájött, hogy mégiscsak komolyan gondolta a dolgot, a harcot figyelve pedig látta, hogy a húgának a képességei is megvannak a gyilkoláshoz.
Ez a jelenet sokkal árulkodóbb volt azzal kapcsolatban, mivé is vált Arya, mint a korábbi beszélgetésük. (Kb. Bran esküvőfelidézős szövegének a párja volt ez a harc.)

Hepciás - 2017. 08. 07. 17:45

cathy

Dany nem alkalmas uralkodónak, továbbra is ezt gondolom. Politikailag nagyon inkompetens, az “én vagyok az uralkodó, imádjatok engem és a hülye szabályaimat”, eddig pont nem működött sehol eddig. Gazdasági szinten az ötletei katasztrofálisak voltak: felszabadítani a rabszolgákat szép, de ezeknek új munkát nem biztosított. A hajléktalanoknak szánt melegedői pont olyanok, mint a pesti változatai ennek. Populista vezetőként a proletárokat leszámítva senkinek nem jött be a ténykedése. Most is a sárkányok nélkül lazán radírozná le hosszabb távon Cersei Westerosról… A könnyűlovas dothrakiak egy idő után súlyos hátrányba kerülnének a jól felszerelt Westerosi seregek ellen. Síkviék átállítva, Dorne kütve(?), Greyjoy flottájuk talán 10-20 hajó maradt. Dany megint csak a sárkányok miatt marad tényező, egy amúgy nyerő helyzetből. Bár ebben Tyrion is ludas ezzel a “ne támadjuk meg Királyvárat” dologgal. Cersei meg közben készült, bár szerintem Quiburn a háttérben az ész.

cathy - 2017. 08. 07. 17:49

Qyburn Cersei sárkánya kábé :-D De tényleg Cersei ostobasága engem szórakoztat, öröm lesz nézni a kardbadőlését, akárhogy is, viszont Danyt sajnálnám. Persze hogy inkompetens és én pl sokáig azzal védtem, hogy fiatal, de aztán feltűnt Lady Mormont és fakkje, az nem lehet kifogás és Danynél teljesen más problémák vannak…

Hepciás - 2017. 08. 07. 17:52

Ma is Dany “zero strategy” módon harcolt. Durr neki az ellenfélnek aztán kész, semmi taktika. Ez most épp bejött, de hosszabb távon ezt simán használja majd ki a Cersei-Randyll-Euron-Quiburn-Aranykompániavezér haditanács. Brute force módon nem lehet háborút nyerni, csak csatákat. Sárkány nélkül Dany eddig egy Robb/Stannis féle bukást feltételezne magának.

Hepciás - 2017. 08. 07. 17:56

Cathy

Dani akárhonnan is nézzük nem sokkal múlja felül a rokonsága többségét. Őrült király, Viserys… Rhaegar se lehetett kerek százas ezzel a Lyanna-rablással, Jon “csak” időnként eltúlzott vakmerőséget (“kimegyek oszt leölöm Mance-t”) örökölt a rokonságból…

Dany nagyon a bátyja hatása alatt nőtt fel és halgatta 1X évig, hogy “nekünk ez alanyi jogon jár!” “A trón a mienk csak a bitroló elvette” “Mindenki minket akar titokban” “Amit uralkodóként teszünk az instant jó a népnek, ha tetszik nekik ha nem” + sárkányos őrjöngése.

Eddig még mindig Aemon mester a legszimpatikusabb a sárkány-klánból.

Apati - 2017. 08. 07. 18:01

Hepciás
“Sárkány nélkül Dany eddig egy Robb/Stannis féle bukást feltételezne magának.”

Ebben lehet, hogy igazad van, de Martin akkor is sárkányokat “álmodott” neki a regényében, ami értelmetlenné teszi a “…ha nem lennének sárkányai” kijelentéseket…;)

cathy - 2017. 08. 07. 18:10

Nekem Rhaegar így ismeretlenül is, mármint azon kevés sztori alapján, amit lehet tudni róla. Egyértelműen Jon-ba került belőle…

Hepciás - 2017. 08. 07. 18:25

Apati

Na ja, de gusztustalan, ha csak így tud nyerni, de azért isteníteni kell… Taktika 0, politikai érzék 0. De így is ő nyer, mert sárkánya van. Nem tudok neki se nagyon drukkolni, de Cersei-nek sem, bár ő meglepően jól taktikázik eddig.

Hepciás - 2017. 08. 07. 18:27

” kevés sztori alapján, amit lehet tudni róla”

A sztorikkal az a baj, hogy Barristan meséli el őket, akinek barátja volt a herceg, így nyílván “szebb lencsén át” láttatja őt. Kb. mint Davos Stannist…

Rhaegar mondjuk tuti nem volt egy Joffrey/Ramsay szerű elmebeteg, de sosem tudjuk meg milyen volt igazán. Hacsak Brandon úrfi nem mutatja meg nekünk…

cathy - 2017. 08. 07. 18:42

Jogos, azon sem lepődnék meg mondjuk, ha kiderülne róla valami epic WTF

cathy - 2017. 08. 07. 18:46

Egy biztos, hogy Dany Jonnal nagyon nem passzol, persze már belenyugodtam, hogy a készítők A szív hídjait csinálnak a szálukból, de a lehető legrosszabb ötlet, és nem a rokonság miatt, egyszerűen karakteridegen, nekem nem kézenfekvő ez a nagy románc. Alapból a GOT tele van nem romantikus karakterekkel, nem ez határozza meg őket, a legtöbbjüknek el sem tudok képzelni funkcionáló szerelmi életet, akinek volt, azét is tönkrevágták. Szóval ezért oltári nagy baromság szerintem, de kíváncsi leszek azért mégis miért ezt az irányt választották.

Scared - 2017. 08. 07. 19:19

Rhaegar-t Jaime is bírta, meg tudta, hogy bolond az apja. Szervezkedett lordokkal, hogy eltávolíthassa Aerys-t, plusz Robert lázadásakor Jaime-től úgy köszönt el, hogy ha visszatér, akkor nagy változások lesznek, csak ugye Robert megölte. Sokan szerették őt, Connington is tisztelte, bár van olyan teória, hogy Connington homi volt és szerelmes volt belé. :D

Bazsazsa - 2017. 08. 07. 19:46

Amúgy csak nekem tűnt fel hogy Dany élvezi miközben egy csomó ártatlan embert eléget

Aloy - 2017. 08. 07. 20:04

Kicsit úgy érzem, mostanában nagyon sokan negatívan látják Dany-t, és az őrület jeleként látják akár ezt a harcát, akár pár korábbi leszámolását is, pedig igazából nem viselkedik rosszabbul, mint a legtöbb GoT karakter. Persze lehet, hogy ténylegesen kezd megőrülni – a karakter egyik legizgalmasabb pontja, hogy a vérszomjas, akár őrült hódító és a jóravaló, jót akaró uralkodó egyszerre van benne jelen, vagy legalábbis bele lehet mindkettőt látni, és mindkét végkifejletre lehet látni elég esélyt ahhoz, hogy nehéz legyen dönteni felőle.

Mindenesetre, azért a Trónok Harca legtöbb fő karaktere – leginkább a férfiak – azért harcos. Sokan kifejezetten jó harcosok, akik ezt tudják magukról és szeretnek is harcolni. Jaime, anno Robb legalábbis mindenképpen. John, akár szereti, akár nem, nem tudna nem maga vezetni egy ostromot. Brienne, Stannis, Bronn, vagy a Véreb, és persze maga Robert is, mielőtt még király lett volna, mind olyan karakterek, akik élvezik a harcot, maguk vezetnek ütközeteket, és ütközet közben azért el tudják veszíteni a fejüket, erre nem egyszer volt példa, vagy legalábbis utalás rá. Az olyan karakterekről nem is beszélve, akik mondjuk mérgezéssel ritkították ellenfeleiket az elmúlt évadokban. Szerintem ahhoz képest, hogy Dany mit tudna művelni a sárkányaival, nagyon visszafogott, és a legtöbb harcossal ellentétben, akiket a sorozat bemutat, nem is kifejezetten vérszomjas.

Ez az évad kicsit küzd azzal, hogy érdekessé tegye magát, ez ugye azzal járt, hogy Cersei-t meg kellett erősíteni, Dany-t pedig meggyengíteni, hogy egyáltalán legyen értelme kettejük párharcának. Szerintem kicsit ennek oka a narratíva, ahol Cersei nagyon ügyesen, Dany pedig nagyon rosszul kezelt dolgokat. De valahol azt is megmutatja, hogy ha a ‘jobb’ utat akarod választani, ha nem vagy hajlandó bizonyos eszközökhöz nyúlni, és ezt az ellenfeled még tudja is rólad, azért az nem lesz annyira könnyű. Ami azért a legtöbb embernek frusztráló lehet.

Benne van a pakliban, hogy végül Dany lesz a főellenség, de szerintem ebben a részben nem feltétlenül utalt erre a magatartása, még nem.

Hepciás - 2017. 08. 07. 20:11

Bazsazsa

Dany dolgai már a második évadban kijönnek, mikor azt a nagydarab fekát meg a csajszit bezárja a kinyithatatlan kamrába… Bosszú, bosszú… Nem, ez natúr kegyetlenkedés. A bosszú az lett volna, ha kinyírja mindkettőt.

Harmadik-ötödik évadban nagyon elborul, kb. mindenkit kínoz aki nem proletár vagy támogatja a proletárforradalmár… Itt Tyrion is idegesítő az egyik részben, mikor Dany érdekférjének papol a szegénységről… Úgy, hogy pár résszel korábban, még a pénzével dobálózott meg ilyesmik…

Fel is lázzadtak ellene a “gonoszok”… Dany tanult belőle, visszább vett az arcából? DEHOGYIS! Térdelj le, csókold meg a cipőm, nekem ez jár, én vagyok a legjobb uralkodó, sárkányaim vannak.

Hepciás - 2017. 08. 07. 20:16

“pedig igazából nem viselkedik rosszabbul, mint a legtöbb GoT karakter.”

:D Ez az őrültek szigetén nem olyan nagy dícséret. Néha az az érzésem, hogy Westeroson “réges-régen” túl sok atomkísérletet hajtottak végre azért a sok elmebeteg.

Joffrey, Ramsay, Gregor Cleagene, Őrült Király, Viseris – egyértelmű.

Tywin is elmebeteg, de ő az a fajta aki amúgy normális, de teljesen figyelmen kívül hagyja mások szabad akaratát.

Lysa Arryn – Borderline
Kisujj – Gátlástalan szociopata

stb.

Apati - 2017. 08. 07. 20:24

Aloy
Minden szavaddal egyetértek. És úgy, hogy sohasem volt Denerys a kedvenc karakterem, még akkor sem, amikor sokan csak áradozva írtak róla. De ez a szélsőséges utálathullám szerintem érthetetlenül túlzó, hiszen minden GoT karakter “szürke”, van jó és rossz oldala is, aminek az arányai nyilván a karakter fejlődésével együtt változnak. Szerintem kissé félreérti az írói szándékot az, aki szociopata gyilkos karakternek látja Deneryst és Cerseivel teszi egy szintre.

Hepciás - 2017. 08. 07. 20:49

Apati

Én inkább az arcára kiülő és a tetteiben folyamatosan tetten érhető általános felsőbbrendűségtdatát utálom. Illetve a kettős beszédét. Ha prolik előtt van akkor ő “választott királynő” meg “nagy demokrata”, de ha hatalommal bírók előtt akkor “neki ez jár” meg “öröksége”.

Volt egy bajszos osztrák fickó aki hasonlóan viselkedett. A nép előtt veszettül szidott egy népcsoportot, de mikor velük találkozott pénzért kuncsorogni akkor valahogy nem került szóba a dolog…

Dytta - 2017. 08. 07. 22:21

En Jamie-nek drukkoltam…

Es nagyon sajnaltam Tyriont, ahogy ott allt a dombon es latta az (ex)embereit meghalni es gondolom, vegig Jamie jart a fejeben.

A Night King elleni harcban Jon is lovagolhatna az egyik sarkanyt. Gondolom, legalabb egy kozuluk ugyis elpusztul a vegjatek elott szoval ket sarkany, ket Targaryan?

Sansa radobbenese is jo volt es gondolom Little Finger rogton meglatta a lehetoseget Arya-ban.
Remelem Jon es Arya hamarosan talalkozik.

Nemkrisz - 2017. 08. 08. 00:04

Két kérdés:
1. A bravosi vasbankot miért nem rohanja le senki? Kik őrzik, hogy nem lehet az összes aranyat hipp-hopp elrabolni onnan a francba? Meg egyáltalán Cersei miért nem mondja, hogy nem törleszt és kész?? Mitől van ilyen hatalmuk???

2. A jégkirály és csapata “mi célból” indult el támadni délre? Mit akarnak ott csinálni, amit fenn északon nem tudnának??? Mondjuk nyenek, megölnek Westeroson mindenkit, oké. És utána mit csinálnak?? Élnek boldogan, dolgoznak, szórakoznak?????

Platschu - 2017. 08. 08. 00:39

Gondolom le akarják a falat bontani, aztán pár temetőből simán lehet a zombi sereget tovább hizlalni. Milyen perverz lenne, ha pár régi karakter zombiként térne vissza a 8. évadra. :)

Így is Branen rajta van az Éjkirály jele, szóval majd kiderül, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással.

Én még azt sajnálom, hogy aránytalanul sok volt a káromkodás a részben. Mintha a minőségi párbeszédeket leváltották volna ezekre. Kicsit sután jött ki itt és ott.

Wyrr - 2017. 08. 08. 00:39

Nemkrisz

A Vasbankban rengeteg befolyásos és gazdag személy – nemesek, városvezetők stb. – tartja a pénzét, szintén sokan számítanak tőlük kölcsönre. Nekik érdekük, hogy a bank fennmaradjon. Nem is beszélve magáról Braavos városáról, ami a leggazdagabb és legbefolyásosabb Essoson, és aminek szintén jövedelmező a bank megléte.
Ha valaki a Vasbankra támadna, az összes többi ügyfelet és érdekeltet az ellenségévé tenné.

Ráadásul a bank elég gazdag, hogy felbéreljen egy vagy néhány zsoldoskompániát, hogy jobb belátásra bírja az illetőt.
Vagy szimplán egy bérgyilkost, aki kiiktatja a problémás személy(eke)t, és még bizonyítani se lehet utána.

Több uralkodó esetében is felmerült, hogy az elégedetlen Vasbank buktatta meg őket.

A westerosi helyzetben pedig különösen egyszerű lenne egy készségesebb trónkövetelőt találni, akit támogatni lehet.

cato - 2017. 08. 08. 00:48

@Nemkirsz

1: Tudja a fene, de gyanítható hogy az arctalanok is benne vannak sok utalás van arra, hogy tulajdonképpen a fekete-fehér ház és a vasbank ugyanazon érme két oldala.
2: Úgy rémlik hogy a sorozatban a Másokat a Gyermekek készítették, hogy kiirtsák az embereket, csak hát túl jól sikerültek és mindenkit le akarnak gyakni. Ezért mennek délre.

A részről:

Arya: megérkezés béna, Brienne harc cool. Minden abszurditása ellenére. Gyakorló kard ide vagy oda, azért ha betalált volna egy olyan suhintás ott hús szakad, csont törik. De ahogy feljebb írták ez a közönségről szólt. Kisujj végre talált egy rést amibe megpróbálhat éket verni. Sejtésem szerint rá fog fázni,ha Aryával akaszt tengelyt.
Davos: A jó szíves megjegyzésért, és a Stannist idéző grammanazi-s beszolásért hatalmas plusz pont.
Barlangos jelenet elment, a parton dühösen kaptató már kevésbé.
Végső csata: Bár a jelenet, úgy volt beállítva – Tyrion és Jaime szemszögéből – hogy itt valami kimondhatatlan szörűnység történt, szerintem nagyon nem. Igazuk van a fentebb íróknak, javarészt katonák égtek hamuvá, ha voltak is ott civilek, azok már a lovasroham érkezésekkor rohantak. Az a szekérkaraván nekem álló célpontnak tűnt.

Összességében jó rész volt.

Hepciás - 2017. 08. 08. 15:50

cato

Jaime szemszögéből tényleg katasztrófa van. Lezúzták az egyik Lannister-sereg felét a háromból + azt a gigantomán íjvetőt, illetve Jaime vert helyzetben van, mert most vagy megfullad, vagy megint túsz lesz, vagy osonhat haza pár rongyban és Bronn támogatásával. Cersei meg jól agyonszidja, Quiburn meg okoskodik majd, hogy “nem rendeltetésszerűen használták” az íjvetőt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz