login |

Blindspot: vége a 2. évadnak – írta Necridus

2017. 08. 02. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Ahhoz képest, hogy a Blindspot rajongói kedvencként és kifejezetten nézett sorozatként indult, a második évados folytatásra már jóval kevesebben maradtak. Amerikában más napra került a sorozat, szóval ott ez még érthető, de itthon is sokan mintha beleuntak volna az első szezonja során még népszerű sorozatba. Lehet, hogy a 2. évados újragondolás miatt?

Pedig a válaszok hiányára nem lehetett panasz: az S2 elején felfedték Alice, akarom mondani Jane családját, bemutatták nevelőanyját és testvérét, így megkezdődött a „család vagy barátok?”-féle vívódás a lányban, miközben a többi karakter se maradt történet nélkül. Weller az ex-barátnője kapcsán, Reade pedig továbbra is Jones edző ügyével vívódott, amibe Zapata is bekerült.

Patterson pedig mindeközben új kapcsolatba kezdett, ami nem éppen úgy végződött, ahogy az lenni szokott. A csapat mellett az idén bemutatott új karakter, Nas sem szorult a háttérbe, rendesen kivette a részét a történetből. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Jane, ahogy arra számítani lehetett, a barátait választotta fél évadnyi kettősügynökösködés után, Romant azonban nem tudta hátrahagyni, így beadta neki is az emlékeket kitörlő anyagot. Roman ettől kezdve az FBI foglya lett, pár hét után már közvetve-közvetlenül segített Weller csapatának, s a bizalom kezdett kiépülni. A testvérpár összeköltözött addigra, mire Roman szinte már aktív tagnak számított a csapatban.

Az a dinamika, ami a Krueger testvérek közt kialakult, a legjobb volt David és Patterson óta. Mosolyogva néztem minden egyes jelenetet Jamie Alexander és Luke Mitchell között.

Sajnos az idilli testvéri viszonyt romba döntötte Jane hazugsága, ugyanis Roman emlékei a felszínre törtek, s rájött, hogy nem Shepherd vette el az életét, hanem nővére. Azonnal megutálta, s ismét nevelőanyja oldalára állt.

Weller eközben Nas-szal ismerkedett meg egy kicsit közelebbről, az apaság gondolatával kevesebbet küzdve. Úgy tűnik, Wellerrel az írók kevesebbet törődhetnek, mintha mindig utólag jönnének rá, hogy neki is kéne adni valami sztorit, és minden felvezetés nélkül, egyik részről a másikra történik vele valami. Ez jellemző Jane-nel való kapcsolatára is. Az évad közepén még Jane Oliverrel, Weller pedig Nas-szal kavart, később azonban egymásnak estek, s ismét úgy viselkedtek, mintha évek óta egy pár lennének.

Reade ügyébe, ahogy már említettem, Zapata is belekerült, s bizonyítékot is lopott legjobb barátjáért. A férfi megcsókolta, azonban Tasha csak barátjának tartja Edgart, ezért kapcsolatukat mintha kispadra tették volna. Alig voltak együtt láthatóak az évad második felében, kivéve, amikor valami hatalmas probléma nem történt a másikkal, például kórházba került.

Tasha Zapata különleges ügynök fegyencruhát is ölthetett magára egy rövid ideig, ugyanis beépülve próbált információt kicsikarni a Ronda Rousey harcművész által játszott Devontól. Kiszöktek a börtönből (akár ki is sétálhattak volna, annyira egyszerű szökést produkáltak. Scofield kinevette volna őket). Természetesen lebukott, de a hirtelen jött csavar, miszerint Devon terhes, megmentette őket és mégis megszerezték az információkat.

Patterson, akinek egyre jobban érdekel a keresztneve, belezúgott Robert Bordenbe, akiről kiderült, a Sandstorm egyik tagja. Bosszúvágy üldözte, majd miután Borden meghalt, Patterson paranoiás lett, s mindenhol lehallgató készülékeket keresett s üvöltözött beosztottjaival. A véleményem szerint egyik legemberibb karakter azonban túllépett a PTSD-jén, s ismét a legértékesebb tagja lett a csapatnak. Komolyan, ki jobb Pattersonnál? Ő a tudományos részleg feje, zseniális hacker és még a terepen is megállja a helyét!

Ellen „Shepherd” Briggs tábornok, aki szerintem nem kapott annyi szerepet, mint amennyit kellett volna, szimplán egy tökéletes tévés főgonosz. Remekül harcol, érzelmileg zseniálisan befolyásol másokat, s nagyon erős tervet eszelt ki magának.

Oké, elismerem, hirtelen hatalmasat ugrottak az írók az ellenség fegyvereit illetően, de megérte! Shepherd terve ugyanis az ország felrobbantása és újjáépítése volt. Eltörölte volna a szemetet, és amolyan „From the ashes we’ll rise again” jelmondattal megalkotta volna az új Amerikát. Összegyűjtötte az összes főbb amerikai ember helyettesét (köztük Kurt Wellert is, aki az FBI helyettes igazgatója már), és egy átveréssel elbújtatta őket egy bunkerben.

Az évad utolsó részében felvetődött mindenkiben a változás igénye, Jane szabad lehetett volna, és elmehetett volna akárhova új személyazonossággal, Weller közelebb költözött volna születendő gyermekéhez, Reade pedig Quanticóban akart tanár lenni (Priyanka Choprával meggyűlt volna a baja). Nas pedig pár résszel ezelőtt kikerült már az FBI-től, ugyanis feláldozta magát a csapat és a küldetés érdekében, így visszakerült az NSA-hez..

Shepherd eközben végig egy nukleáris robbanószerekkel teli teherautót vezetett Washingtonban, amit az űrből kilőtt drón segítségével robbantott volna fel.

Ez nem a maga szakterülete, majd egy ilyen zseniális megoldással áll elő? Majd szóljon, ha eljött annak az ideje.

Patterson a NASA segítségével szabotálta Shepherd űrszondáját, azonban ez nem volt elég. A drón elindult, s fél órán belül várható volt a becsapódása. Weller elintézte Shepherdöt, miközben Roman és Jane a teherautón kívül verekedtek. Jane felülkerekedett öccsén, azonban képtelen volt lelőni, mire Roman elköszönt testvérétől, s elsétált.

Weller eközben megtudta, hogy Shepherd lenyelte a jeladót, amit a drón követ, így egy defibrillátor segítségével kisütötte a nő hasában lévő kis fémdarabot. A drón eltérült, így az államok megmenekültek!

Az FBI-nál mindenki ünnepelt, majd az este Wellernél gyűltek össze. Jane is megjelent, mire a csapat elköszönt, így kettesben hagyva Kurtöt és barátnőjét. Természetesen a Jeller rajongók megkapták az érzelmekkel teli, hevesen csókolózós jelenetet, amit egy hirtelen jövő vágás szakított meg.

2 évvel később Jane megnőtt hajjal hegyeket mászik egy szerzetes társaságában. Egyedül a tetoválások maradtak, amiket már megszokottnak nevezhetünk. Vendége érkezik, a már férjének tekinthető Weller lép be az ajtón. A férfi az ujján lévő gyűrűt tapogatja, majd elővesz egy dobozt, amelyen Jane Doe neve található. Csak kettejük ujjlenyomatával nyílik, majd egy kis fémdarab kerül elő, amely Jane testéhez közelítve megvilágítja a tetoválásokat.

Oké, elismerem, ez eléggé WTF pillanatokkal teli utolsó jelenet volt, viszont annak örülhetünk (vagy nem?), hogy a tetoválások ismét szerepet kapnak a sorozatban!

Összességében kifejezetten jó évadot zárt a Blindspot, a karakterek mind kaptak valamilyen használható történetet, egyikük sem lebegett csak úgy a nagy semmiben, legtöbbjük sokat fejlődve fog ismét feltűnni a harmadik évadban. A főgonosz is remekül teljesített, viszont kíváncsi vagyok, hogy fogja meglépni a nukleáris bomba szintjét a sorozat.

Romantől nem kell szerencsére elbúcsúznunk, továbbra is állandó szereplője lesz a sorozatnak, úgyhogy Jane családi szála még nem ért véget, aminek személy szerint örülök, mert így még mindig lesz valami, ami a sorozatot az eredeti történetéhez visszahúzza.

Én megadnám az egész évadnak a 8/10-et a túlzásokba esések és a hirtelen történő szerelmek ellenére. Erősebb volt, mint az előző szezon, s kíváncsian várom, mit hoznak ki az új szezonból az írók.

7 hozzászólás Ne habozz!

wovbagger - 2017. 08. 02. 18:02

Nekem tetszett a második évad is, mert sikerült az alkotóknak kicsit magasabbra tenniük a lécet. Amivel nemcsak a heti izgalom mennyisége növekedett, hanem a részenkénti (illetve az összévados) csavarok száma is. Kíváncsi vagyok a folytatásra is.

mSO - 2017. 08. 02. 18:51

wovbagger: Ez jó jel… az első évad végén kezdtem kételkedni, hogy mi lesz ebből.

Bullseye - 2017. 08. 02. 21:44

Nekem Zapata lecsukása volt, ahol valami elpattant a túlerőltetett cliffhangolás miatt. Azért kitartottam a végéig, de ez… amúgy is érdekes dramaturgiai ötletnek de totál marhaságnak tartottam a tetkókat, amik előre megmondtak olyan dolgokat, amik éppen akkorra értek be, amikor meg is fejtették, meg minden. Na most kaptunk bioenergiával működő mágikus változatot is belőlük. yay.

Ace - 2017. 08. 03. 08:27

Én a 2-at még nem láttam de az első szezon szórakoztató volt szóval ezt is ledarálom majd.

Running - 2017. 08. 03. 13:08

Popcorn sorozat, a jobbik fajtából, egy erős 7-est érdemel az évad, az előzőnél jobb volt picivel.

Enzo - 2017. 10. 18. 00:55

Egészen feljavult a sorozat a 2.évadra, most végeztem vele, és azt kell mondjam, hogy határozottan tetszett. Kezdek kötődni a kis csapathoz, és mindenkinek az elvesztése felmerült, de végül egybemaradt a tshalád.
Több emlékezetes momentum is volt a szezonban. Rich Dotcom visszahozása akármikor jutalomjáték, a Borden-csavar is tetszett, illetve Zapata börtönbe zárásával is jól átvertek. Reade és Patterson traumáinak bemutatása is szemléletesre sikerült (és tényleg, Pattersonnak nem tudjuk a keresztnevét, ez fel se merült bennem :D) A Sandstorm mint ellenség szállal se volt baj, a végére szépen összeállt a kép, habár a finálé kicsit mintha gyorsan lett volna lezavarva.
Az új igazgatónőci korrektnek tűnik.

Akár le is zárhatták volna a teljes sorozatot, ha nincs benn a 2 év múlva játszódó rész: na ott csak pislogtam, hogy mi az isten történik… de aztán a csipetcsapat eltűnése és a holografikus tetkórendszer erősen felcsigázott. Ha nem is hetiben, de majd megnézem a 3.évadot.

tintastunyacsap - 2017. 10. 20. 10:00

az évad közepétől beindultak a dolgok, szerintem nagyon jó kis részeket kaptunk, de az utolsó…. elbarmolták az egészet a Nasaval, Szojuzzal meg főleg ezzel a tetkókat világítóvá tevő csodaszerkezettel. jajj de rossz volt a vége…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz