login |

Friends From College: az 1. évad

2017. 08. 03. 15:10 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Ez most komoly volt? Nem folytatom úgy, hogy viccnek rossz lenne, mert a Friends From College így is, úgy is, akár vicc, akár komoly. A Netflix pár hete bemutatott komédiája (idézőjel vastagítva!) alapból egy gyors dara lett volna nálam a nyaralásom első estéjén, de már az első két részen is fizikai fájdalom volt átszenvednem magam. Mindezt ilyen készítő és ilyen szereplőgárda mellett. WTF?

Oké, nem akarok igazságtalan lenni. Nekem nem tetszett a Friends From College. Na, bumm, ez egy dolog. Mondjuk a kritikusok is javarészt lehúzták a sorozatot, de ez sem számít, mert ki ezért, ki azért nem állhatta ki. Aki pedig pozitívabban nyilatkozott, az is valami trollkodást vagy kísérletet, mögöttes szándékot keresett mögötte, magyarán szólva sikerült olyasmit összehozni, amiben sokan azt sem látják, hogy mégis kinek tetszhet. Ez pedig baj.

A Friends From College alapvetően komédia lenne, de inkább dramedy-nek mondanám (még akkor is, ha semmi mélysége nincs a komolyabb pillanatoknak), ami pár egykori csoporttársról szól, akik vagy összejárnak, vagy csak úgy egymás mellé sodródnak, és rövidebb-hosszabb ideig részei lesznek egymás életének (némi társfüggőség befigyel) – már persze azok, akikre ez korábban nem volt igaz, ld. szeretők, barátok, esetleg házastársak.

Mindezt olyan színészekkel, komikusokkal kapjuk meg, mint Keegan-Michael Key, Cobie Smulders, Annie Parisse, Nat Faxon, Fred Savage vagy visszatérőként Billy Eichner (a meglepetés vendégszereplőket nem is említem), a készítő pedig Nicholas Stoller (The Five-Year Engagement. Get Him to The Greek, Muppets-filmek, Sex Tape, Neighbors), akinek ugyancsak voltak jó pillanatai korábban.

Jobb pillanatai most is vannak, például akkor, amikor egyes színészeket nagyon ügyesen kiránt a skatulyából, és olyan szerepeket kényszerít rá, melyekben új oldalukról mutatkozhatnak meg. Más kérdés, hogy ki tudja, miért, de totálisan unszimpatikus karaktereket emelt ki, akik úgy viselkednek, hogy a néző inkább szenvedni látná őket, mintsem hogy szorítson értük vagy együtt érezzen velük. (Lehet, hogy így akarták emulálni a valós alapokon nyugvó, hús-vér figurákat…, nem tudom.)

Márpedig ez a sorozat, mivel nem konstans, sírvaröhögős vagy mosolygós poénokkal operál, csakis a karakterein áll vagy bukik. Mindegyikük kap valami problémát, idióta vagy kevésbé idióta történetszálat, amiket végig is visznek, hogy aztán szörnyülködjünk vagy a fejünket fogjuk az események alakulása láttán. (Az mindenképp pozitívum, hogy a szálaknak meg van az ívük, ez a széria is egy hosszú filmként kezelhető, és talán az átívelő és összefonódó sztori átsegíthet minket egy délutáni darán.)

Részemről nagyon nagy luft lett a Friends From College. És kicsit szembemegyek az árral, és nem azt mondom, hogy szörnyű lett, még az is lehet, hogy 3 és 4/10 között hoznám ki, de egyszerűen nem értem, hogy lehet ennyire érdektelen valamit letenni az asztalra, hogy miért nem voltak képesek elérni azt a készítők, hogy legalább egy cseppet is érdekeljenek ezek a karakterek?

Mert az látszott, hogy nem a poénokra akarnak feltétlenül építeni. Igen, még így is akadtak pillanatok (a sokkoló poénok már a filmjeiben is jól mentek Stoller-nek), amiken felnyerítettem, vagy feszengtem, mert viccesen kínos dolog történt, de összességében a sorozat akkor működik igazán, ha a komolyabb momentumok is hatnak, ehhez pedig kellett volna legalább minimális érzelmi reakció, márpedig ilyesmit nem váltottak ki belőlem.

13 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2017. 08. 03. 15:19

Nna, ez sül ki az ész nélküli tartalomgyártásból Neflixéknél… a kevesebb néha több lenne, értem ezalatt a havonta-hetente kitolt 10 epizódos adagokat.

JackPackage - 2017. 08. 03. 15:25

Pont tegnap szenvedtem àt magam az elsö részen…hàt mitmondjak ez még dramedynek is szar. Minden karakter inkàbb csak ellenszenves, semmi hangulata nincs, tényleg ahogy mondod, teljesen érdektelen.

Wall-E - 2017. 08. 03. 15:29

Érdekes ez a sorozat, az első rész után nem is tudtam, akarom e folytatni, de így a közepére szerintem belejött a dolog, azt hiszem azért folytattam, mert kíváncsi voltam, hogyan oldják fel az affér-szálat, ugye nyilvánvaló volt, hogy ez jön a végén… igazából komédiaként tudom leginkább kezelni, rengeteg poénnal próbálkoztak és azon múlik az élvezeti érték, hogy ezek közül kinek mennyi talál be. Ahogy haladt előre, jobb lett az arány nálam, volt persze sok olyan poén is, ami meg nem jött át, de elég sok vicces pillanat volt, így egy nyolc részes évadnak végül jó kikapcsolódás lett. Volt tényleg egy sötétebb, komolyabb oldala is, ez szintén a végére jobban működött.

Érdekes tényleg, hasonlóan vélekedtem róla, mikor elkezdtem, de valahogy a végére megkedveltem.

LoGi - 2017. 08. 03. 15:46

Pilotot lelőttem 10 perc után a premier napján, pont amiatt mert rohadtul nem érdekeltek a karakterek ezekkel az unalmas problémáikkal.

Deny - 2017. 08. 03. 16:03

Én már a pilotot is dögunalmasnak találtam, és még csak el sem mosolyodtam rajta. Borzalmas volt, pedig akartam szeretni Cobie miatt. Később egy ismerősöm (aki végigszenvedte) elmesélte, hogy mi volt, és az alapján azt kell mondanom, nagyon jól tettem, hogy nem folytattam.

eszemix - 2017. 08. 03. 16:48

A pilot 20. perce korul elment nalam a net. Kivetelesen megvaltaskent fogadtam a helyzetet.
Ennyire erdektelen pilotot reg nem lattam…

og12 - 2017. 08. 03. 18:21

Pusztuljak meg nekem bejött. Csomó poén volt, sokszor megmosolyogtatott, megnevettetett. Egy nap alatt le is csúszott a nyolc rész.

blueberry - 2017. 08. 03. 18:28

Én is egyben néztem meg, ha szünetet (értsd: napokat) hagyok közte, tuti nem folytatom. Valójában tényleg érdekes, hogy azt vártam, az évad végére essenek már kicsit fejre a főszereplők, legyen már ebből az affér-szálból valami. De nem.
Talán az egyetlen rész, ami tetszett az injekció-beadós volt. Abban tudtam szurkolni a karaktereknek és éreztem irántuk szimpátiát. Aztán puff, ennyi volt. Jött Cobie és a másik bandatag összeeresztése. Nálam az volt a mélypont.

vbalazs91 - 2017. 08. 03. 19:37

Szerintem a 4. résztől egész korrekt lett. Nem lett kedvenc, de szívesen végignéztem. Egy darának jó volt.

Réka - 2017. 08. 03. 20:35

Én is bírtam, ledaráltam és voltak baromi vicces jelenetek is benne :)

garcon - 2017. 08. 03. 22:19

Meg is feledkeztem erről a sorozatról annyira nem tudtam hová tenni :D Azt hiszem 2-3 részen átvergődtem magam .. de szerintem pusztán rossz-szar :D
Ha valami egy adott résztől lesz jó szerintem az már nem jó, nehogy már a negyedik részig várjak h majd jó lesz..

Szjucc - 2017. 08. 09. 21:19

A pilot szenvedés volt de nekem aztan nagyon megtetszett. De nem a “poénok” miatt, hanem a dráma rész végett. Mind az affér, mind a hormon terápia tema szerintem nagyon jol lett talalva, illetve az is, ahogy egy ilyen fix társaság egy “kívülről” jövőt hogy kezel sokszor.
Szóval szerintem a dilemmák es drámák abszolút életszerűek, talán a poenok túl erőltettek (bar en sokat röhögtem).

kisanna - 2017. 08. 12. 11:57

nekem is hiányzott belőle valami, viszont voltak jó pillanatai, és az utolsó részre mintha belejöttek volna a színészek és az írók is, ez működött a legjobban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz