login |

iZombie: vége a 3. évadnak – írta Necridus

2017. 08. 07. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A CW sokak által hanyagolt vicces képregény-adaptációja, az iZombie évadok óta poénokkal tölti meg a zombis történeteket, miközben gyilkosságok után nyomoznak hőseink. Ez a felállás azonban egy idő után unalmassá válhat, ezért az írók kénytelenek voltak változásokat eszközölni, amik a harmadik évadban ütöttek be igazán.

Az első két szezonban a főhős Liv, és a hullaházi kollégája, Ravi titkolták a zombik létezését, még a velük együtt dolgozó nyomozó, Clive előtt sem fedték fel Liv valódi énjét. Nagy misztikum vette körül az egész zombikérdést. Na de a harmadik évadban…! Igen, idén egészen nagyot léptünk előre, és aki eddig egy helyben toporgásról beszélt, most az is elégedett lehetett. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Most már Clive is tudja, Peyton tudja, Major már eleve tudta – tulajdonképpen az egész város tudja. Visszagondolva nem is értem, Clive miért dolgozott Livvel együtt annyi éven át, hiszen teljesen idiótán viselkedik, amikor megiszik egy-két agyturmixot.

Az évad elején behozták a képbe a katonaságot, ahol egy céges bulin két évvel ezelőtt mindenki zombi lett, majd egy zombiellenes szekta is szerepet kapott, akik minden áron meg akarták mutatni a világnak, hogy a járkálók zombik léteznek. Én pedig eközben elgondolkodtam azon, hogy az iZombie melyik korosztálynak szól.

Egyfelől nincs benne annyi vérontás, mint egy horrorban, emellett humoros stílussal fűszerezett, ugyanakkor zombis, néha egy-két végtag elrepül, megesznek néhány agyat, viszont ott a szexualitás. Eleinte azt gondoltam, hogy ez egy fiataloknak szóló sorozat az élőhalottak és a komédia miatt, mégis annyit foglalkoznak a nemi élettel, hogy már számolni is nehéz lett volna. A 12 részből a fele biztos prostituáltakkal, pornózással, egyéjszakás kalandokkal, megcsalással volt tele, illetve láttunk bőrrucis Peytont is, aki elpaskolta Liv-et, mert rossz kislány volt… Fogjunk mindent az épp megevett agyra.

A harmadik évad közben pedig az a kérdés merült fel bennem, hogy ez a sorozat epizodikusnak készült vagy sem? Az előző szezonokban még úgy éreztem, a fő szál a heti nyomozás, s emellé kapunk egy átívelő sztorit, amit akár nem is kell érteni, hogy élvezhessük a nyomozást. Idén viszont a felére csökkent a bűnesetek száma, s egy-két nyomozás több részen keresztül is elhúzódott. A mitológia pedig nagyobb méreteket öltött.

Az évadot Clive ügyével kezdtük, aki egy volt szomszédjával és annak fiával összebarátkozott, viszont kiderült róluk, hogy zombik, majd valaki megölte őket. Ezután jöttek még kisebb történetek, köztük pedig egy semmilyen ügynek indult eset, ami végül az évad végéig tartott.

Ez utóbbi természetesen a szexualitás témakörét érintette: egy dominát megfojtottak, majd egy rejtett kamera miatt a gyilkos börtönbe jutott, aki felakasztotta ott magát, hogy Livhez jusson az agya, és így tovább… Ezzel a sztorival még önmagában nem is lenne gond, de annyira túlhúzták, hogy 2 részenként hozták be ezt az ügyet, s amikor már kezdett volna lecsillapodni a 3×08 körül, akkor a 3×11-ben Peyton kimondta, hogy szerinte nem a lecsukott férfi a valódi gyilkos, s megint kezdődött a nyomozás a gyilkossággal kapcsolatban.

Liv immáron harmadik éve zombi, és csak most használt először parókát és sminket, így láthattuk Rose McIvert anélkül a rémes zombiparóka nélkül, valódi önmagaként. Sajnos ez nem tartott sokáig, csupán addig kellett hordania, amíg mindenki össze nem tévesztette őt egy bárban egy addigra halott nővel.

Számomra pont annyira volt zavaros ez az évad, mint amilyennek tűnhet az írásom alapján. A legnagyobb problémám mégis a romantikával volt, illetve annak hiányával. Az évad közepén, amikor úgy tűnt, Major elveszti összes emlékét, szerelmet vallott Livnek, s egy forró éjszakát töltöttek együtt… hogy aztán Liv összejöjjön Major barátjával, később a katonaság vezetőjével, Major pedig két nőt is találjon magának ezután?

Eközben Peyton a kamu-amnéziás Blaine-nel randizgatott, majd, amikor kitudódott, hogy hazudott, s mindenre emlékszik, Peyton visszament Ravihoz, aki korábban szerelmet vallott neki –  most meg dühében a volt főnökével van együtt.

Liv, Ravi és Major ugyanannyi időt kaptak a képernyőn, mint korábban, velük ellentétben a frissen állandó szereplőnek kiemelt Peytont azonban visszafogták, s ez meg is hozta gyümölcsét. Nem használták túl a karaktert, nem kapott felesleges történetet, csak akkor vették elő, amikor kellett.

Blaine az évad elején nem csinált semmit (de szó szerint!), játszotta az amnéziás, szerelmest, ami meglehetősen unalmasra sikeredett. Viszont később már hozta a tőle már megszokott szerepét. Nagyon laza ellenség, de amikor kell, bedurvul, s odacsap mindenkinek.

Voltak itt még visszatért karakterek is, mint Clive ex-barátnője, aki FBI ügynök, mégis Uberrel közlekedik Seattle-ben, vagy a Robert Knepper által alakított Angus McDonough, Blaine apja, akinek idén megint annyi jutott, hogy jól elintézték – viszont jövőre csatlakozik a stábhoz és állandó szereplőként lesz látható a képernyőn.

Rajtuk kívül még Natalie karaktere érdemes említésre, akit Major tavaly megkímélt, aztán idén összejöttek, majd a nőre rárobbantott egy öngyilkos-zombi-merénylő egy egész házat. S végül Don E is látható volt ismét, mint a Bekarmoló Bár (oké, ez magyarul mennyire ötletes már!) társtulajdonosa, majd a zombiellenes szekta által elrabolt, s megkínzott zombi.

Watching my zombie-roommate talking to a ghost? It’s like every Tuesday to me.

Visszatért Liv elviselhetetlen exe is, Drake, aki szellemként járta Seattle utcáit Liv fejében egy elmebeteg agyának köszönhetően.

Majd egy-két rész erejéig Mr. Boss-t is láthattuk, ugyanis…, ugyanis… Tulajdonképpen nem tudnám megmondani, miért. Visszatért, ellopott egy pénzzel teli bőröndöt, majd megölte Blaine-t, aki emiatt ismét zombi lehetett. Ezt bárki más megtehette volna, feleslegesen hozták vissza Mr. Boss karakterét, semmi értelme nem volt.

A zombiság megoldása egy ún. zombisziget lett volna, ahova kiköltöztetnek minden élőhalottat, s így nem kell az emberekkel háborúzniuk. Az évad végére egyre többet látható Carey Gold kitalálta azonban, hogy mindenkiből zombit csinál, így nem lesz ember, aki megtámadná az élőhalottakat, mert a zombisziget úgysem működne. Ezért mindenkinek beadták a zombivírust védőoltásnak álcázva, így Seattle utcáin több zombi járkál már, mint ember, ami valószínű a következő évad fő problémája lesz.

Ja. Ravi kifejlesztett egy védő kockacukrot, viszont ezt ki kell valahogy próbálni, így az évadzáró utolsó másodperceiben láthattuk, ahogy Liv megkarmolja Ravit. Na, ennél a cliffhangernél mondtam azt, hogy „na ne már!”. Még Raviból is zombit csinálni szörnyű ötlet, így is túl sokan vannak, s Dr. Chakrabarti karaktere így vált be, a zombikkal körbe vett, poénkodó zseni, akinek legfőbb tulajdonsága, hogy ember.

11 hozzászólás Ne habozz!

ravengirl - 2017. 08. 07. 15:21

Húúúúha…, a második évad végefelé hagytam abba, hát, azóta voltak történések. Nem is tudom, hogy az ilyen csikicsuki érdekel-e, igazán az első évad tetszett.

noodles - 2017. 08. 07. 16:06

én is kaszáltam a 2.évad vége felé, se a főszál, se a nyomozások nem jöttek már be és ahogy olvasom a 3.évad se tűnik jobbnak.

Enzo - 2017. 08. 07. 16:28

Hát…az évad azért jobb lett, meg kevésbé volt ennyire csapongó, mint ez az írás, már ne haragudj.
Már párszor leírtam a véleményemet, úgyhogy most csak linkelnék:
http://www.sorozatjunkie.hu/2017/08/03/delelotti-video-izombie-3/#comment-2461774

Szóval persze, voltak kevésbé jó húzások (Mr.Boss értelmetlen visszahozása), de kifejezetten élvezhető és várós lett az évad, főleg a hangsúlyosabb átívelés miatt.

heidfeld - 2017. 08. 07. 17:13

Nekem a második évad jobban tetszett. Volt 4 jó rész, 3 nézhető, de a többi…” Zombi vagyok, majd ember, de mégis zombi lennék”-Ugyan már! Nyomozások még gyengébbek lettek. Nyomozó, Major felesleges szinte.
A párok közti kémia meg még gyengébb. Viszont rengeteget lehet nevetni, vannak morális kérdések, pár jó színészi teljesítmény. Rose McIver még nagyon jó csaj, de eyecandy top 3-ból Blanca Suárez kiszorította…
Határozottan nem tett jót, hogy David Anders karaktere részekre “megjavult”, meg amnéziás lett. Viszont Ravi nagyobb teret kapott, ez maradhat így.
Talán hetiben még nézni fogom, mert sok új nézendőm lett, de nagyon a határon van. Kár lenne érte, de a készítőknek össze kéne kapnia magukat.

Shed - 2017. 08. 07. 19:16

Azért a harmadik évad nem volt rossz. Voltak benne nagyon jó agyak, Liv viselkedésén sokszor nevettem.

Pl. a domina agy, valamint a kém faszi szerepjátékos agya jól sikerültek. A beugró rendőrségi dolgozók is jól voltak megformálva. Gondolok itt a számítógépes vámpir faszira, meg a fantomkép rajzolóra.

Blaine társa/csicskája a kopasz gyerek is hozott pár vidám percet. Mikor pl. a tuningkék agyat megkajálta, vagy mikor a bárban mindenki az épp népszerű agyakat ette.

A szex kicsit túl volt tolva, pl. engem jobban érdekelt volna Liv tesója és az édesanyja, de ők ugye ki lettek szedve a történésekből.

A történet mozog előre, de pl. most jött el az a pillanat, hogy Seattle teljesen nyiltan zombi város lett. Ez így hihetetlen még ebben a vidám zombis világban is. Azért a negyedik évadba benézek, kiváncsi vagyok hogy alakítják tovább.

Silver-sama - 2017. 08. 07. 19:27

Na most már be kell próbálnom, halvány gőzöm sincs, miről szólhat, és ez idegesít.

Mom - 2017. 08. 07. 20:10

Enzóhoz hasonlóan én is írtam a linkelt videó alá, de azért kicsit reflektálnék is a kritikára.
Mr. Bosst én sem tudtam hova tenni, szerintem vagy a karatker rajongóit értékelték kicsit túl, vagy később lesz jelentősége. Ha egyik sem, akkor abszolút random volt az egész.

Ami a szexet illeti: nekem pont az az ellentét tetszett, hogy a zombik ugye nem kívánják (vagy valami ilyesmit magyarázott Liv), neki mégis mennyit kell foglalkoznia vele a nyomozások miatt. Viszont a zombik szex-jeleneteit pont emiatt egyáltalán nem értem… Pedig még anno gondoltam is, hogy milyen tökös húzás a főszereplő (és többi zombi) szemében aszexuálissá tenni a másik nemet, ezzel a shipperek jelentős részének aláásva. De úgy látszik menet közben átértékelték ezt a döntést és kicsit eltolták a CW-szappan irányába.
Nekem ez még egyáltalán nem az elviselhetetlen mennyiség, csak a kezdeti határozott ellenkezéshez képest jelentős elmozdulást érzékelek.
A Majortől, a fekete srácon át, a főnökig tartó utat pedig remélem a következő évadban még egy kicsit a számba rágják, mert annyira nem éreztem alátámasztottnak, de lehet ez akár az én bénaságom is.

Ami viszont egyértelmű, hogy ez a sorozat poén. Persze nem mindenkinek jönnek be az ilyen poénok :)
Én nem szeretem a karikatúrát, a nyíltan eltúlzott kifigurázást stb. A természetfölöttis történetek pedig ha komolyan veszik magukat, csak idegesítenek (sem a walking dead-vonulat, sem a Z Nation, sem a többi most futó, vagy káorábban látott zombis cucc nem érdekelt). Nekem viszont az iZombie egy üditően eltalált koktél. Nem esnek át a ló túloldalára a kínos/vicces helyzetekkel, de azt a riasztót sem élesítik, ami üvöltene, hogy ez úgy baromság ahogy van, ebből semmi nem valódi, hiába akarják azt a látszatot kelteni.

Leginkább azt mondhatnám, hogy a szezonzáróig kb semmilyen történeti, átívelő szálas csavar nem érdekelt. Amíg ezek a karakterek ezeket a szitukat így hozzák, teljesen mellékes számomra a környezet, amiben teszik. Viszont ez a nyilvánosságra-kerülés, zombikór-terjesztés, önkéntes agyadományozás most engem is felcsigázott.

De az biztos hogy engem sem az átívelő szál, sem a heti nyomozások nem érdekeltek és nem is zavartak. Viszont szerény véleményem szerint (csak) ezek miatt nem is érdemes nézni a sorozatot :)

Enzo - 2017. 08. 08. 00:39

@Silver-sama: hát talán ne egy random 3.évados kritika alapján próbáld kitalálni, hogy miről szól a sorozat ;)

Egyébként a Chase Graves × Liv összefekvésbe ennyit nem kell belelátni, Kupps agyán volt éppen Liv, és emiatt sikerült így, egyszeri alkalom volt. Persze utána elmondta Justinnak, és emiatt szakítaniuk kellett.

Mom - 2017. 08. 08. 07:33

Majdnem a semmiből jött ez a párkapcsolat Justinnal (a neveket lenyúlom tőled, mert nem emlékszem rájuk :P) aztán pár rész után egy ilyen béna indokkal fel is rúgták. Értem, hogy agyon volt, de ő is tudta, hogy el kéne mennie, mégsem ment el, pedig korábban már erőt vett az agyakon.

De ha ezt nem is számolom, oké, nem tudta legyőzni, az agy erősebb volt: csak azért hozták össze Justinnal, hogy ne Majort kelljen megcsalnia? Mert az, hogy az ügynök minden este mással feküdt le, nem volt annyira lényeges az események szempontjából, elég lett volna, ha csak Chase-zel lett volna mondjuk egy egyéjszakása és akkor kimaradt volna az egész megcsalásos szál. Persze akkor más miatt kellett volna szakítaniuk, hogy a következő évadban folytathassák Majorrel az on-off kapcsolatukat most, hogy abból a képből is kikerült a csaj.

Persze nem olyan kardinális dolog ez, nem forgolódom emiatt álmatlanul éjszakánként, csak elegánsabb ötleteket is ki lehetett volna találni szerintem :)

Enzo - 2017. 08. 08. 11:49

Jó, ez így végülis igaz, lehetett volna elegánsabban is.

/Továbbá, ez akár mehetne oldalsávba, ha már végekibeszélő/

Alexander - 2020. 02. 17. 20:48

Nekem mindkét évad bejött. Főleg a 2. évad vége, mikor kiderül, hogy egy titkos katonai szervezet végig tudott a zombikról, és már el is terveztek egy zombi-utópiát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz