login |

Game of Thrones – 7×04: The Spoils of War

2017. 08. 08. 15:04 - Írta: CyClotroniC

259 hozzászólás | kategória: kritika,

Fewer.

Rövid, tömör, de egész hatásos epizódot hozott a héten a Game of Thrones, melyben a múlt hetihez hasonlóan ismét egy-két régóta várt pillanattal örvendeztetette meg a rajongókat. Ha túltesszük magunkat az elmúlt hetek fórumos slágertémáin, a logisztikázáson, távolságokon és időn, akkor egyre inkább olyan képet fest magáról a sorozat, amilyet egy sokadik szezonjában, a végjáték elején járó opusznak illik.

Sam és Euron egyáltalán nem szerepelt a héten, illetve Cersei is csak jelképes képernyőidőt kapott, így a történet ezúttal 3 fontosabb terepre koncentrálhatott csupán, a Targaryen koalícióra, a Királyvár felé vonuló Lannister seregre és északon a Stark gyerkőcök összeborulására.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Bár Arya megérkezett testvéreihez, mégis elmaradt az a komolyabb, személyesebb egymásra találás, amit vártam volna a sorozattól. Nem mondom, hogy teljesen csalódás volt, mert tény, hogy jól zsonglőrködött az epizód és egyszerre érződtek családtagoknak, de valahol mégis kicsit idegennek egymás számára.

Értem én, hogy ebben az epizódban akartak Arya-nak is adni egy valyriai pengét, de számomra sokkal érdekesebb lett volna többet időzni a kriptában vagy a varsafa tövében, mint Arya és Brienne gyakorlását nézni. Azt is aláírom, hogy ezzel valószínűleg erősen kisebbségben vagyok és sok Arya rajongó oda meg vissza volt a jelenettől, de tényleg tartalmasabbnak tartom annak a kérdését, hogy hogyan élik meg azt, hogy maguk és testvéreik is megváltoztak.

Az már az első ölelkezéseken is látszott, hogy Bran és Arya annyira átformálódtak az első szezonhoz képest, hogy Sophie Turner akár össze is zavarodhatna a forgatáson egy pillanatra és hihetné, hogy még mindig egy X-Men filmben játszik.

Ott van viszont Meera, akinek szintén volt egy csodabogár tesója, illetve van olyan talpra esett és elszánt, hogy akár Bran, akár Arya helyzetét jobban megérthesse elsőre, mint Sansa, éppen ezért lenne hatalmas ziccer egy beszélgetés kettejük között. Mindenesetre én már annak az apró jelenetnek is örültem, amit rászántak az írók a héten, mert tényleg egy olyan elég sokat hanyagolt karakterről van szó, akinek nem csak Bran köszönhet sokat, de az egész Mások elleni küzdelemért nagyon sok áldozatot hozott.

Lehet bármennyi aranyuk és befektetésük a Lannisterek-nek, alighanem a család egyik legnagyobb üzlete, amit valaha kötött, az Bronn maguk mellé állítása volt. Az epizód végi csata nem csak azért volt lenyűgöző, mert szuperül nézett ki a mindent beborító füst, vagy mert kategóriákkal jobban sikerült nézőpontokon keresztül ábrázolni a káoszt, mint az a hajós ütközetben tették, hanem azért is, mert elég éles helyzetben kerültek szembe egymással olyan karakterek, akikért a nagy többség szorít.

Az utolsó évadot túlnyomórészt biztos, hogy a Mások elleni küzdelmekre és esetleg annak az utóéletére fogják majd felhúzni, éppen ezért most van talán az utolsó lehetőség azon izgulni, hogy ha Dany és Drogon nekimegy Jaime és Bronn csapatának, akkor valamelyikük könnyen otthagyhatja a fogát.

Gondolom sokan azért szorítottak, hogy mindenki ússza meg szépen a találkozást, de ami engem illetett, simán jobban izgultam Bronn-ért, mint bárki másért. Dany-nek és a sárkányoknak ugyanis még a Game of Thrones vörös nászos világában is hatalmas sztoripajzsuk van, ahogyan Jaime is simán benne van abban a féltucat karaktert számláló elit klubban, akiket nem lehet csak úgy simán egy váratlan fordulattal félreállítani, mert funkciójuk van. Egyrészt csak ő tud már Olenna titkáról, másfelől továbbra is nagyon afelé tendál a sorozat, hogy az egykori királyölő királynőölővé is váljon, ha eljön az ideje.

Az azért még bőven nyitva maradt, hogy a túlélésen túl meg tudtak-e lépni vagy foglyokká válnak-e, de ha szavazhatnék talán a második verzióban több lehetőség rejlik, pusztán csak egy ínyencségnek ígérkező Tyrion-Jaime találkozás miatt is.

Jelentőségre némileg eltörpül a Stark-találkozó és a csata mellett Sárkánykő, de nálam ezúttal is Davos lopta el a showt, annyi jó beszólást kapott viszonylag rövidke jelenléte ellenére. Amikor már minden részre jut egy csata és tényleg az ajtón kopogtat a tél, óhatatlanul is befeszülnek a karakterek, így nagyon kellenek ezek a könnyed kis pillanatok is.

A “chaos is a ladder” és a “fewer” jellegű pimasz kis visszakacsintások közepette például arra is meg mernék esküdni, hogy hamarosan más is történik majd a barlangban, elvégre tudjuk jól, hogy mi történt legutóbb is, mikor Jon nőt vitt oda magával.

Térd ezen a héten se hajlott.

259 hozzászólás Ne habozz!

Qedrák - 2017. 08. 08. 15:08

Bevallom, hogy nekem a csatában az nem tetszett, amikor a lándzsás gyalogságot a könnyűlovas dothrakik (még a sárkánytűz nélkül) elsöprik. A valóságban a nagy részük meghalt volna egy sorait tartó gyalogság elleni frontális támadás során. Talán a Lannister-had mélysége az, ami nem volt meg hozzá, egyébként kissé túlértékelik a könnyűlovas nomádok katonai teljesítményét. :)

kampec - 2017. 08. 08. 15:12

Ez a rész most tényleg nagyon rendben volt, azon kevés rész egyike amit azonnal kedvem lenne újra megnézni :)

Magam részéről arra tippeltem a végén, hogy fogságba esnek Jaimek az eset után, süllyed le a teljes vértezetében, ha onnan valaki kihúzza őket időben az csak a győztes sereg lehet, legalábbis a logika ezt diktálná, persze ezt felülírták már párszor, és tényleg jó kis fordulatot is adna, remélem így lesz.

Lantos - 2017. 08. 08. 15:14

Jo kis rész volt de hogy lett olyan mély a folyo mikor Jaime beleesett.ja és Bronn nem ember ha kihuzza full páncélban lévő Jaimet a vizből.

szemir2 - 2017. 08. 08. 15:23

Én is afelé hajlok, hogy Jaime túléli ezt a merülést, Olenna titka miatt, viszont én jobban örülnék, ha nem látnánk viszont. Így Cersei végképp Mad Queen lehetne hiszen nem maradt senkije. Tyrionból is lehet “királynőölő, hogy beteljesüljön a jóslat.
Davos tényleg vitte a show-t.
Sansát még mindig nem tudom hova tenni, vagy lehet csak Sophie Turner nem túl jó színésznő.
A végén a csata epic volt, úgy izgultam mint egy gyerek :) mondjuk leginkább azért valamelyik “főszereplő” hulljon el. :)

cathy - 2017. 08. 08. 15:24

Szerintem azért súlytalan az Arya-Sansa, Bran reunion, mert nagyon kevés isőt töltöttek együtt,azt se túl érzelmesen, ha Jonnal találkozna na az lenne egy jó forudlópont szerintem

Zsuzsi - 2017. 08. 08. 15:25

Bronn stílusa már kezdettől fogva tetszett, ebben a részben Ser Davosnak voltak remek sziporkái. Mikor Jon Dany-nek mutogatta a White Walker-barlangrajzokat, elsőre az ugrott be, hogy ő rajzolta fel őket pár órával hamarabb. :D

Vitto - 2017. 08. 08. 15:25

Nagyon erőtlen lett a Stark gyerekek (meg úgy ált. A karakterek) egymásra találása, zéró katarzis élmény. Értem, hogy végjáték, de nagyon hanyag lett a sorozat részleteiben. Vagy inkább “olcsó”. Ezek a jajj most lelövik a sárkányt…. Uuuu mégse…. Jajj most lebökik Daeneryst… Uuu mégse…. Jajj Jaime elsüllyedt “biztos meg fog halni” atom gagyi cliffhanger…

Többen néztük, barlangrajzos résznél konkrétan egyszerre röhögtünk fel.

Bronn-Jaime jelenetek jók voltak, arra az időszak emlékeztetett, mikor a csúcsán volt a sorozat. Ramin Djawadi is megint kitett magáért, meg akárki tervezi a jelmezeket, marha büszke lehet idén.

Összességében azt hiszem, nekem ez a sori véget ért “egyszeri megismételhetetlennek” lenni az öt király csatájával, de még persze bőven nézhető, ha ezeken a hanyag, teleportálós kapkodáson túlteszem magam.

dexfan - 2017. 08. 08. 15:36

Valaki elmagyarázná, hogy Olenna “titka” miért olyan nagy durranás? Ezen a ponton aligha hiszem, hogy az a titok olyan sokat változtatna a dolgok kimenetelén.

Egyetlen - 2017. 08. 08. 15:37

Én arra számítok, hogy Bronn ki fogja szabadítani Jaime-t a páncéljából, de a parton fogságba esnek. Tyrion pedig törlesztheti, hogy anno mindketten megmentették az életét, és most ő fogja megszöktetni őket a fogságból. De egy Tyrion-Jaime párbeszédre nagyon kíváncsi lennék.
Nekem az nagyon nem jönne át, ha Jaime a végén “királynőölővé” válna. Főleg, hogy ennyien erre számítanak… :)

Irgum76 - 2017. 08. 08. 15:47

én nekem úgy rémlik, hogy a Tű is valyriai acél

én annyira nem voltam elájulva a csatától mint sokan mások
engem inkább az első fele fogott meg
szerintem nagyon jó lett, hogy nem egy nyálas összeborulást láttunk hanem három egykori kamaszt/gyereket akiket a sors annyira megviselt, hogy kénytelenek voltak felnőni

Arya vívása szerintem arra volt jó, hogy megmutassa, hogy nincs szüksége védelemre megáll ő a saját talpán
én Aryat nagyon bírom nagyon sok vargabetűt írt le a sztorija mire egy badass assassin vált belőle aki még a rég nem látott testvére előtt is eljátssza a kis naivát
“-lista, milyen lista -á csak vicc volt”

peeeety - 2017. 08. 08. 15:47

Érdekes ez az érinthetetlenek témakör.

Tény, hogy a Jon, Jaime, Tyrion, Dany, Arya ötös tűnik a legértinthetetlenebbnek.

JcB - 2017. 08. 08. 15:48

Mindent összevetve szerintem egy egész jó részt kaptunk. Személy szerint nálam erős a suspension of disbelief, ezért nem rökönyödök meg a “teleport”-okon. Drámából meg már volt elég, (de valószínűleg lesz még bőven) jöhetnek az akciódúsabb jelenetek és részek.

Ami engem egy kicsit zavart:
1) A white walker barlangrajzok, annyira elütöttek a többi “kriksz-kraksztól”, hogy benem is megfordult egy pillanatra hogy Jon odapingálta. :)

2) Dany taktikája a sárkánnyal. A lovasok oldalirányú támadása rendben volt, főleg elterelésnek lehetett volna használni illetve hogy pozícióba állítsák a Lannister sereget. Ez meg is történt, de akkor miért nem az út mentén támadt a sárkánnyal és 1-2 dracarys elmorzsolása mellett 1, max. 2 átrepüléssel meglett volna a teljes sereg és a szekerek elpusztítása, és mire berohan a könnyűlovasság már csak szét kellett volna csapni a túlélőket. Sokkal kevesebb veszteséggel lehetett volna nyerni, viszont akkor nem lett volna “izgulós” a csata

clegane - 2017. 08. 08. 15:50

nem tudom, ugyan mennyire realisztikus elvárás érzelmekben dúskáló reuniont remélni a pszichopata gyilkossá vált Arya – PTSDben szenvedő sokszoros erőszakáldozat Sansa – hasonló szenvedések és áldozatok révén robotsámánná vált Holló-nem-Bran között.
pont hogy elég volt ennyi tétova ölelgetés és hát téged már alig ismerlek meg, kivagyteegyáltalán gyanakvó méregetés.
esetleg majd mindenkikedvence Emo Jontól lehet könnyekre számítani.

E. - 2017. 08. 08. 15:53

Csak engem idegelt rommá, hogy konkrétan minden és mindenki lángolt leszámítva Jamiet, akinek még a haja szálának a legvége se pörkölődött meg? Ült ott a lován mint a szamár, bambult ostoba, csodálkozó fejjel és tényleg csak felé nem csapott egyetlen egy giga lángcsóva se?
Nekem Jamie karaktere teljesen feleslegessé vált, Cersei bábja, semmi olyat nem tesz, ami indokolná, hogy továbbra is a sorozat része legyen. Legalább is nekem. Azt a fene nagy titkot meg akár elmondhatta mondjuk Bronnak, aki a támadást túlélve elmondja Cersei-nek. Én azt hittem az lesz a zárójelenet, hogy Jamie megégve, üveges szemmel bámul a kamerába.
Nekem érdekesebb lett volna, hogy erre a fordulatra mit lép Cersei, Tyrionból milyen érzéseket vált ki stb.
Nekem Jamie érdektelenné vált teljesen, sőt majdnem hogy zavar a jelenléte.
Csak én érzem így?

benXL - 2017. 08. 08. 15:55

Nálam eddig magasan ez volt a legjobb rész idén. A Stark találkozás nem lett túl érdekes, viszont Arya fanként kb. elélveztem a gyakorlásnál. :D Amúgy Kisujjnak mi célja volt odaadni a tőrt Brannek? Tudta, hogy ő Aryának adja? De akkor még nem tudhatta Kisujj hogy mi lett Aryából. Meg ezek a titokzatos nézések Kisujjtól az egész évadban… Mit tervezhet?
A csata is az egyik legjobb volt szerintem a sorozatban. TV-n át éreztem a Lannisterek félelmét, meg Bronnt is féltettem, azt hittem neki ott vége lesz. Na, ezt a részt megnézem még párszor :D

Wyrr - 2017. 08. 08. 15:55

Irgum76

“én nekem úgy rémlik, hogy a Tű is valyriai acél”

Nem az. A valyriai acél készítéséhez mágia is kellett, és valószínűleg sárkánytűz.
Valyria pusztulása óta nem gyártanak ilyeneket, ezért is olyan ritkák és értékesek az ilyen kardok.

CyClotroniC - 2017. 08. 08. 15:55

clegane: A vonal, amit hoztak nem rossz amúgy, csak nekem kevés volt. Vagy azért mondtam Meera-t, mert ha egymással nem is, de mindenkinek lehetne egy olyan partnere a várban, akivel tud erről a szituációról társalogni. Nem tudom, számomra több van azért ennek a lélektanában.

Hepciás - 2017. 08. 08. 15:56

Én továbbra is azt nehezményezem, hogy Dany a győztes csatában miért lángszórózza le az elorozandó zsákmányt. Ez érthetetlen, mivel katonát ott egyet sem talál el. Ráadásul úgy, hogy 10 perccel korábban épp azon okoskodik, hogy így nem lesz mivel táplálni a nomádokat. De akkor minek gyújtja fel a kajásszekereket meg a hordókat? Jó látványos volt, de van olyan hadvezér aki győztes csatában azért logikátlankodik, hogy “no, ez de jól nézhet ki, ha valaki minket néz?!”

Hepciás - 2017. 08. 08. 15:58

Wyrr

“óta nem gyártanak ilyeneket” Kellene Westerosra is egy “china”…

Bár fura, hogy ilyen értékes Sam faterja meg simán beletörődött, hogy a fia ellopta.

monti - 2017. 08. 08. 15:59

zsenális volt gyorsan megnéztem kétszer, jomagam is arya szurkolo vagyok, beért az elvetett mag..

A csata simán elment volna akár a gyűrűkura filmben is,látványos volt

Annyi hülyeség volt, bár jol nézett ki, de egy hadsereg sem masirozik diszlépésben át egy kontinensen, és valoban négyszögbe kellett volna állni a lovasság ellen, bár az könnyű volt valoban de fanatizált, szal ilyen elhuzodo vonal eleve vesztes

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:01

benXL

Kisujj szerintem addig élt, amíg Bran vissza nem keresi az időben azokat a jeleneteket amikor elárulja Nedet, szemétkedik az öt király háborújában, öli le Lisa nénit stb.

Kisujjnak naaaaagyon para Brandon.

Edete - 2017. 08. 08. 16:01

Szerintem ez a sorozat eddigi egyik legjobb része volt. És nem csak a csata miatt.

1)
A Stark gyerekek találkozását eléggé lehúzza a nemzetközi kritika, pedig aki figyelmesen nézte a sorozatot, annak szerintem katartikus élmény volt. Hiszen a gyerekek évek(?) óta nem találkoztak, sőt ők hárman akkor sem voltak puszipajtások amikor még boldogan éltek Deresben. Az egész találkozót átjárta egy olyan “most örülnöm kéne” érzés, de valójában egyikőjük sem tudott igazán boldog lenni, hiszen ők a jelenlegi formájukban már inkább csak régi ismerősök mintsem testvérek.

2)
Kisujj taktikázása számomra továbbra is homályos. Ebben a sorozatban semmi sem céltalan, így feltehetően az ő jelenléte is indokolt (vagy azzá válik) de egyenlőre csak kering ott mint…

3)
A barlangos jelenet nekem nagy kedvenc lett. Itt jött ki igazán hogy ennek a sorozatnak azért milyen komoly mitológiája is van. Azon kívül végre Dany és Jon kapott egy intimebb lehetőséget a társalgásra. Jót tenne Dany karakterének ha többször lehetne olyan jelenete amiben nem elsősorban királynő, hanem ember.

4)
A csata is király volt. Azt picit sajnálnám ha mindenki túlélné. Súlytalanná tenné a dolgokat. Legalább egy valakit végezzenek ki.

Összességében erre a részre simán kiosztom a 9 pontot, mert ez tényleg az a rész amit azonnal szívesen újranézek.

CyClotroniC - 2017. 08. 08. 16:02

E.: Jaime-ben jelenleg potenciál van, amikor előkerülnek majd a nézeteltérések a nővérével és esetleg pont Tyrion oldalára áll majd, mert meggyőzik őt is a Mások veszélyéről. Cersei számára is abban van még itt a nagy drámalehetőség, ha épp Tyrion miatt pártolna el tőle Jaime és maradna magára. A Jon és Dany szövetség nagyon csak jelképesség és idő kérdése, mert gyakorlatilag már van. Lannister oldalról viszont érdekes lehet egy ellentét, ha van aki hajlik a szövetségre meg a békére és ha olyan is, aki nem tud megbékélni már semmivel.

Irgum76 - 2017. 08. 08. 16:09

Az ért ha Dany rögtön hosszába repült volna jó esélye lett volna, hogy egy jobb íjász leszedi
szerintem nem kellett volna a Lannistereket falanxba állítani
hiszen épp előtte mondták, hogy széthúzódtak meg le-le maradnak csoportok
Danynek meg mind három sárkányával rést kellett volna ütnie a a sorfalon és ott özönlhetetett volna be a lovasság jó a barbároknak nincs tapasztalatuk az efféle hadviselésbe megyünk aszt gyakunk mentalitás de Denys lehetett volna annyira felkészült, hogy így irányítsa a csata alakulását

azért az elég béna volt, hogy felperzselik az egész karavánt kivéve egy szekeret amin a sárkánygyilok puska van :)

de Bronnért tényleg lehetett izgulni szintén kedvenc karakter és jó színész

Danynél szerintem az a gond, hogy maga a csaj nem tud játszani, érzelmeket kimutatni ugyanúgy bambul bele a nagyvilágba minden jeleneténél
oké szép lány de szar színésznő

poohtheone - 2017. 08. 08. 16:12

“Valaki elmagyarázná, hogy Olenna “titka” miért olyan nagy durranás? Ezen a ponton aligha hiszem, hogy az a titok olyan sokat változtatna a dolgok kimenetelén.”
+1

Hor1 - 2017. 08. 08. 16:13

Tű nem valyriai acél, új valyr fegyvereket nulláról nem tudnak már elvileg készíteni, de Ned kardját Jeget beolvasztotta és két karddá kovácsoltatta Tywin.

Neoprimitiv - 2017. 08. 08. 16:15

Egy hosszabb BTS videó arról, hogyan készült a csata:

https://www.youtube.com/watch?v=NcFJIUFV9lc

Qedrák: egy sor pajzsos, egy sor lándzsás, mögöttük senki – ez egy rakás nulla egy tömeges lovasrohammal szemben, mert nincs ami a mozgó tömeget megtartsa. Ráadásul ezek nem a falanx vagy a terciók több méter hosszú pikái voltak, hanem csak közelharcra való dárdák. Hiába nyársal fel vele egy lovast, ha annak a lendülete ledönti utána a lábáról.

Sansa: nem igazán értem a nagy fújolást, hogy miért akarják előtérbe tolni, meg hogy mitől lettek hirtelen uralkodói kvalitásai – én egyiket sem látom. Nem a készítők, hanem Martin tolta előre folyamatosan azzal, hogy a fő szarkavaró Kisujj lieblingjévé írta. Mivel a “jogtiszta” Stark utódok közül ő érkezett meg először Winterfellbe ráadásul egy felmentő sereg élén, mégis minek kellett volna történnie? Csókpuszi, kösz a halakat, menj varrogatni? Persze, hogy ő lett a helytartó egy hűbéri közegben. (Amelyiknek egyébként a női klánfőnökökkel egyáltalán nincs baja, ld. Cerseitől Lyana Mormontig a listát.)

Amit pedig csinál, az szerintem pont az, ami az eddigi tapasztalataiból következik: próbálja megszilárdítani a személyes tekintélyét (Ceausescu elvtárs felkereste a tökvájókat és útmutatásokkal látta el őket a szocializmus hatékonyabb építése ügyében) és közben védeni a hátát, legfőként a helyi Piszkos Fredtől. És mindezen érződik az erőlködés – csak ez nem a filmesek erőlködése, hanem a sajátja, mert a frász van rajta, hogy mi történik, ha rosszat húz.

Az Arya megváltozására adott reakciója is szerintem teljesen rendben volt, szerintem túl sokat látnak bele az emberek. Az elválásuk előtt ő egy Cosmo girl volt, Arya meg egy vicces csibész. Mivel azt sem tudta, hogy még él, persze, hogy először a kicsit zizi kishúgát látta, egy fejjel magasabban. Én egy pici féltékenységet sem láttam a reakciójában, csak a döbbenetet, hogy ez a testvére is kicserélődött. Esetleg egy kis irigységet, hogy Arya nem szorul mások védelmére.

BulvÁron - 2017. 08. 08. 16:15

Máshol olvastam, de sajnos el tudom képzelni, hogy mi van akkor ha a skorpió nyíl mérgezett volt? És akkor nem Jamie/Bronn közül valamelyik, hanem Drogon fog utólag elpatkolni :(

BulvÁron - 2017. 08. 08. 16:18

@dexfan – szerintem azért Olenna titka még azért tényező mert Cersei Tyriont azért gyűlölte mert úgy hitte ő ölte meg Joffreyt. És ha ő nem is, de Jamie ezek után tuti nem fog tudni haragudni Tyrionra

CyClotroniC - 2017. 08. 08. 16:19

Olenna vallomásához: Egyszerűen arra jó, hogy Jaime-t közelebb lökheti Tyrion-hoz és távolabb Cersei-től. Valóban nem változtat meg sok mindent más, de a családon belüli őrlődésbe szerintem bele fog szólni.

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:20

Neorpim

Lannisterék nem készültek arra, hogy meg lesznek támadva. Főleg nem egy ekkora böhöm sereg által.

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 16:20

Tiszta Rambo 3 volt, ahogy Bronn szembeszállt a sárkánnyal. :D Ez egy akkora 10 pontos epizód, mint egy ház. Részletekbe persze lehet belekötni, de én reszketve álltam fel a székből, leizzadva. Ez a 10 pontos epizódok jele nálam. A csata okosan volt megcsinálva, ellentétben a fattyak csatájával, amin végig fogtam a fejem. Daenerys a lovaság + sárkány kombo kiváló mix, Starcraftban ez a mutalisk + zergling rushnak felel meg :D. A lannisterek nem tudtak mit csinálni. Nem volt idejük a folyó (vagy tó?) mögé szerveződni, felálltak egy sorban. Abba bele lehet kötni, hogy miért nem próbáltak körkörösen védekezni több kisebb körben, ez a két sorban felállás lovasság ellen hülyeség, a málha meg már úgy is elveszett. Az nagyon tetszett, hogy miután a csata elkezdődött, a parancsnok már nem irányította a csatát. Nem voltak tartalékai, nem volt kinek parancsolni, csak nézte maga körül a káoszt. Kiváló volt ahogy megmutatkozott Jamie lovagi énje, ahogy a végén lándzsával rárontott a Daenerisre az hatalmas. Bronnt nem lehet eléggé zabálni, és akkor ki se térek az epizód első felére, Arya elől elvitte a showt a csata, na. :)

perszepolisz - 2017. 08. 08. 16:21

Én azt nem értem, hogy Jonék miért nem próbálnak meg valyriai kardokat gyártani (tudja hogy az is jó a Máok ellen), ha már van legalább kettő – egyenlőre parlagon heverő – sárkány. Oké hogy kovácsok is kellenének hozzá Essosról, de én azért csak megpróbálnám.

A csatáról én meg az gondolom, hogy sárkány se kellett volna hozzá. 100 ezer lovas simán legyakja nyílt terepen azt a néhány tízezer elnyújtott hadoszlopban menetelő gyalogost.
Azoknak meg mondjuk lehetett volna annyi eszük, hogy esetleg a tavat mint mesterséges akadályt használják fel a lovasok ellen.

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:22

Áron

Jaime soha nem is hitte, hogy Tyrion volt az elkövető. Ő a fater kivégzése miatt zabos Tyrionra. Cersei meg ígyis-úgyis gyűlöli, mert “megölte az anyjukat”.

Jarlaxle - 2017. 08. 08. 16:22

A teleportáló varázslatot Dany kapta most meg :)
Nem értem, hogy miért kellett mindenképp elpusztítani az ellátmányt, mikor meg is tarthatta volna: nagy serege van neki is akiket etetnie kell vagy csak egyszerűen jófejségből kiosztja a népnek.
A “valóságban” a Lannister-Tarly sereg gyors és véres vereséget szenvedett volna: normális hadrendbe nem álltak (hosszú és csak pár soros arcvonal), kevésbé bátrabb katonái akkor futottak volna el, mikor meglátják a dothraki sereg nagyságát, a többiek mikor a sárkányt, a legbátrabbak meg amikor az hamuvá égeti az első embereket.
A térképre nézve viszont most simán egyesülhetnek a makulátlanokkal és elindulhatnak a Királyvár felé. Vagy Északnak…

Robi - 2017. 08. 08. 16:22

Eddig mindig úgy gondoltam, hogy Dany és Jon összejönnek, de most már egyre inkább azt gondolom, hogy ez nem így lesz. Hatalmas szakadék van közöttük. Jon bölcs és kiegyensúlyozott, aki sosem akart hatalmat. Dany pedig mást sem akar csak uralkodni mindenek felett. Jont érezelmileg megzsarolja, mondván, hogy a büszkesége fontosabb mint az emberek élete, de addig már nem jut el, hogy önmagának is feltegye ezt a kérdést. Ez már nem az a Dany aki korábban mindenkit meg akart menteni, ez a lány már csak hatalmat akar.

Szerintem Jaime fogságba esik és Tyrion kiszabadítja, ezért viszont Dany megvádolja Tyrion-t, hogy végig az volt a terve, hogy a bizalmába férkőzzön, hogy hátba támadhassa. Szerintem ez lesz Tyrion és átvitt értelemben Dany veszte is.
Ezután sorra elhagyják majd az emberei. Missandei megkéri majd, hogy hadd menjen haza a szigetére, de Dany ezt nem hagyja. Varys a szemébe mondja majd ahogy megígérte, hogy a népe már nem szerti, de ezt nem fogja elhinni. Ő is megígérte Varys-nak, hogy élve megégeti ha a háta mögött szövetkezik és valószínűleg ez is meg fog történni.
A sárkányokat, dothrakiakat és makulátlanokat leszámítva mindenki ellene fog fordulni még Jorah is…

Korábban el sem tudtam volna képzelni ezt a fenti szkenáriót, de most már ez tűnik a logikusnak.

Ja és Bronnak túl kell élnie, mert meg kell mentenie a déli csajt Cersei börtönéből. Korábban az is adott neki ellenmérget amikor Dorn-ban voltak bezárva.

Wyrr - 2017. 08. 08. 16:25

perszepolisz

Valyriai kovácsok kellenének, akik elpusztultak Valyriával együtt. Azokat a kardokat mágia felhasználásával készítették, és ez a tudás azóta elveszett.

Sam persze előáshatja Óvárosban, de addig is, nincs élő ember, aki tudja, hogy kell valyriai acélt készíteni.

BulvÁron - 2017. 08. 08. 16:25

Hepciás: hát jó persze, mert amikor Tyrion börtönbe volt azt hiszem ott dumáltak, és kérdőre vonta. Hitt neki, de más megtudni valamit 100%ra. Szerintem. Az apás dolog viszont jogos :D

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 16:26

Ja, nagyon tetszik a sárkány, Daenersinek viszont kellene hozzá egy nyereg meg egy könnyű páncélruha mellé. Ütősebb lenne, meg akkor meg lenne magyarázva, hogy miért nem bukik orra mikor a sárkány csaknem függőlegesen zuhan.

perszepolisz - 2017. 08. 08. 16:26

Jarlaxle:
A “valóságban” a dothrakiknak le kéne ott telepedniük, míg van ott fű amit a lovaiknak adhatnak.

_Peter - 2017. 08. 08. 16:27

Ezért spóroltak múltkor a képernyőn kívüli csatával, hát ebbe most beleadtak mindent. Ezzel megbocsátva Lord Eddard of House Sheeran éneklése is.

Meg is kell néznem újra a csatát, hatalmas jelenetek voltak. Bronn fülel jön a horda, aztán Jamie meglátja a sárkányt, de nem menekül el. Epic csata, Dany jól odapörkölt! Sok évig tartott, de látványosan megérkezett Westerosba. Bronn a Flak légvédelmi üteggel micsoda jelenet come on you f*cker! Tyrion figyeli közben, egyszerre aggódva Jamie-ért és Dany-ért. És a végén Bronn megmenti bátor Jamie-t is az utolsó pillanatban. Már két kastély jár neki! :)

Lannister seregnek plusz pontokat beírhatunk, a vezér nem menekült el, tartották a formációt két kör után is. Nagy káosz volt. Aranyhorda létszámfölény, Lannister sereg páncél és taktika. A különböző harcmodorokat jó volt látni végre egymás ellen. (Ilyen lehetett régen a magyarok kalandozása? Gyorsan megijesztve, könnyűlovassággal zsoldosként végigdúlni fél Nyugat-Európát, pár évtizedig működött is. Aztán a németek összefogtak és felvették a páncélt. Nekünk meg nem volt sárkány cheat code. Később a mongolok se nagyon mentek már Nyugat-Európába a várak, nehézlovagok miatt.)

Jamie akciója utalás az első évadra? Amikor Robert mesélte neki az első ölését csatában. Akkor is volt egy ilyen helyzet valaki csata közben egy húzással megölhette volna Baratheont és vége a lázadásnak, de Robert erősebb volt. Jamie is azt hitte most egy rohammal eldöntheti.

Arya hazatérése is jó volt az őrökkel és kis edzéssel. Mégis keserédes, Sansa alig ismer rájuk: Arya halálos fegyver, Branből Sheldon lett. Szegény Littlefinger ennyi Stark tesót már nem fog tudni kezelni, eléggé látszott a fején a para amikor Bran beszólt neki és látta Arya-t Brienne ellen. Kiderülnek a dolgok, neki annyi.

Ha Jon nem akar letérdelni, a házasság lehet a forgatókönyv a szövetségért és akkor már Dany térdelhet. :)

Davos megint alakított a dumáival:

King Snow. Wait, that doesn’t sound right. King Jon?

Davos – So what do you think of her.
Jon – She has a good heart.
Davos – I have seen you staring at her heart.

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 16:27

Ja egyébként a szállítmányról én végig azt gondoltam, hogy az Égikert aranya, és nem gabona meg ilyenek. Azért pusztítja el, hogy ne legyen zsetonja a lannistereknek. Most akkor mit pusztított el szerintetek?

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:30

“A sárkányokat, dothrakiakat és makulátlanokat leszámítva mindenki ellene fog fordulni még Jorah is…”

Én is ilyesmire gondolok. Tulajdonképpen az öntudattal rendelkező emberek nem kérnek belőle. Maradnak a “gyerekei” akik nyílván szeretik őt, a birodalmi klónkatonák mentalitásával rendelkező makulátlanok meg egy sereg barbár akik a sárkány miatt követik (+ mert csalással legyakta az ÖSSZES khalt…)

Amúgy én is Bronnért aggódtam leginkább, mivel az egész jelenet az ő halálára volt kihegyezve (elejtett pénz jelenete, elvesző fegyverzet, vakmerő légvédelmi-íjazás stb.) De azért jó, hogy végül nem ölték meg.

És most a teóriásoknak 100%, hogy Jaimenek semmi köze a Targokhoz, mivel a sárkány gondolkodás nélkül nyomta rá a lángszóróját…

_Peter - 2017. 08. 08. 16:31

Az aranyról mondta Tarly rendben megérkezett King’s Landing. Ők a sereg vége voltak, kaja volt a szekereken. Az inkább kérdés csak a Dragon Air Force második vagy harmadik rárepülése után jutott eszükbe ott van a táborban az új fegyverük is.

perszepolisz - 2017. 08. 08. 16:31

Mark Bolt:
Az arany már Királyvárban van, legalábbis az öreg Tarly ezt mondja. Ez már csak a gabona, amit Highgardenben szereztek, meg amit még útközben rekviráltak a parasztoktól.
Gabonát pusztított el, bár kétségtelenül butaság volt.

Neoprimitiv - 2017. 08. 08. 16:34

Ja, és a hét idézete Davosé:

– Mi a véleményed róla?
– Jó szíve van.
– Persze, láttam, ahogy stírölted a jó szívét…

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:35

Mark

Az élelmiszert pusztította.

Jelenet eleje: Randyll jeleti, hogy minden arany megérkezett a fővárosba.
Jaime “roger that!”
Igyekezni kellene, hogy a kaja is beérjen még időben.
“Nagyon elnyúltunk!”
Randyll: Korbácsoljuk meg a lemaradóakat, én is ezt szoktam otthon, kedvelnek is az emberek…”
“NEM”

Nekem evidens, hogy az élelmiszer-szállítmányt zúzta meg Dany (illetve talán egyéb felszerelés is volt egy kevés rajtuk).

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 16:36

Ja értem.

Következő epizódban talán kapunk magyarázatot, hogy minek pusztította ilyen célirányosan a szekereket. Egyébként ez elvileg a lannister fősereg volt, lovasság elől nem tudnak elmenekülni, szal ezzel már csak egy csapás van hátra, Királyvár ostroma. Persze nem lesz ez olyan egyszerű, ezt érezzük. :)

Robi - 2017. 08. 08. 16:39

Az arany elért Királyvárba és remélhetőleg visszaér a Vasbankba is különben Cersei súlytalanná válik. Mivel Lannister katonák már nem maradtak így kellenek a zsoldosok. Cersei említette is a Golden Company-t. :)

CyClotroniC - 2017. 08. 08. 16:41

Dany-t lebeszélte mindenki Királyvár ostromáról, ezért esett neki most a seregnek, és valójában annak is egy részének. Ez abszolút erődemonstráció. Ha nekimenne Királyvárnak, benne az összes lakossal, akkor nullázná is minden hitelességét és tekintélyét.

Na meg ezen kívül sokkal viccesebb lenne a Cersei-Dany cicaharcos diplomáciázás is. Én remélem, hogy egy pár utolsó csepp fenyegetést és szarkavarást még kisajtolnak a Mások elleni háború előtt.

yuuki - 2017. 08. 08. 16:41

@Robi – Pontosan arra gondoltam én is, hogy Bronnt meg a Homok-csajt össze kéne rántania a sorozatnak, főleg úgy, hogy most a szimmetriára játszunk egyfolytában. Viszont itt megint az van, hogy gőzünk sincs, mi mikor játszódik. Abba a puszis méregbe Mircella pár óra alatt belenyekkent, a Homok-csajnak se lehet túl sok hátra. Szóval vagy erős teleport lesz, vagy a csata korábban játszódott, mint a Cercei-smacc.

Egyébként apropó szimmetria: a csatajelenetben a dothraki csávó amikor elnyisszantotta Bronn lovának a lábát, ott majdnem lefordultam a kanapéról. A negyedik évadban Bronn dettó ezt csinálta Dorne-ban azzal a királyi testőr lovassal, mikor Mircellát mentek megmenteni és a tengerparton ment az akciójelenet. Szóval ez csillagos ötös volt a készítőknek na.

clegane - 2017. 08. 08. 16:42

igen igen, Cersei – Dany diplomáciai találkozót a népnek! biztos nem tenné zsebre Dany azt a rengeteg oltást ami elrepülne a feje felett.

ThomassLord - 2017. 08. 08. 16:44

Hét messze legjobb epizódja, a csata és a Stark trió miatt, és idézetekből nem is tudom, legalább 4-5-öt jelölnék most heti legjobbnak, ebből 2-3 Davos, meg egy a “Who taught you that? – Nobody” Az utolsó 15-20 percet 2x újranéztem azonnal, amit más sorozatnál se szoktam, de GoT-nál is utoljára talán a Battle of Bastards volt olyan jelenet, amit visszapörgettem.

Logikátlanságok azért voltak. Hogy Westeros távolságai inkább egy nagyobbacska falura hajaznak, mint egy kontinensre, azt már hagyjuk is. Ha így lehet itt haladni ekkora seregekkel, akkor a White walkerek már tízszer megkerülhették volna az egészet. De pl. egy Tarly szintű hadvezér, Jamie-ről nem is beszélve ne állítson számolatlan létszámban őrszemeket, főleg egy ilyen fontos szállítmány esetén, és azok ne vegyenek hamarabb észre egy ekkora sereget egy kib****tt sárkánnyal, és így meglepjék őket… Aztán Jamie gázol a vízben, leesve fél méterrel odébb meg több méter mélynek tűnik. Danynak meg remélem volt annyi esze, hogy nem a drága takarmányból csinált pop-cornt, mikor 2 jelenettel beszéltek róla, hogy lenyúlták a fontos élelmet. Lehetne még sorolni apróságokat, de felesleges, mert mindenért kárpótolt a kivitelezés :)

A Stark találkozások szerintem pont így, esetlenül, kicsit kínosan voltak tökéletesek. Gyerekek voltak mikor elváltak, és gyakorlatilag felnőttek, úgy hogy nem is tudták él-e vagy hal a másik. Ehhez jönnek még az egyenként átélt borzalmak… Tehát pont az volt a lényeg, hogy amikor találkoznak az az énjük aki erre vágyott már csak nagyon mélyen létezik valahol, gyakorlatilag nem is azok az emberek találkoztak újra, akik annak idején elváltak, és ezt nagyon jól át is adták a jelenetek.

A folytatást tekintve (kiszivárgott forgatókönyveket nem olvastam), Jamie szerintem 100% megmenekül. Full vértben elég nehéz lesz, de még azt is el tudom képzelni, hogy Drogonnal húzzák ki Tyrion kérésére. Aztán viszik magukkal északra fogolyként, találkozik a Másokkal, kicsit megtér újra, mint a Brienne-s móka alatt, a felszínen nem, de a szíve mélyén átáll a Dany/Jon táborba. Majd valahogy visszakeveredik Királyvárba, ahol az őrült testvére semmibe veszi az északi fenyegetést, vagy megtébolyul mikor bekerítik, és kénytelen Queenslayer lesz belőle. De ez valószínűleg már csak a köv. évadban.

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:47

Mark

A teleportokat ismerve, addigra rá lesz uszítva az Aranykompánia a bandára, vagy bevédik vele Királyvárat.

Amúgy Királyvár ostroma? WTF? 0 ostromgép, 0 hadigépezet, 0 faltörő kos… Ez így szerény lesz, mert íjászsereget se nagyon láttam a nomádoknál, és még a makulátlanok is csak gyalogsági egységek. A sárkány meg mire szétveri a kaput meg a falat nem marad élő ember a városban. Pedig kellene, mert Winterfellt meg pár kocsmát leszámítva itt van csak civil lakosság.

yuuki - 2017. 08. 08. 16:47

@ clegane: Dany válasza kb olyan lenne, mint a fluimucil-kisgyerek, ahogy ismételgeti, hogy “bend the knee! Goddammit, bend the knee!”

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:53

“így kellenek a zsoldosok”

Stannis óta tudjuk, hogy “ők lépnek le először, ha baj van”.

“a csata korábban játszódott, mint a Cercei-smacc.” Nem lehetséges, mivel akkor Jaime még “otthon” tartózkodik, le is ápolja Cersei a kegyetlenkedés örömére (meg Euron beszólogat neki, amit nem értem, mivel Euron talán még öregebb is, mint Jaime).

“gen igen, Cersei – Dany diplomáciai találkozót a népnek!”

Vazze, nem férne el 2 ekkora EGO a képernyőn…

perszepolisz - 2017. 08. 08. 16:55

Mondjuk a Makulátlanok eddig teljesítményét látva én nem nagyon tartanék az Arany Kompániától. A Makulátlanok állítólag a világ legjobb harcosai.

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:57

Amúgy ebben az évadban szerintem spórolni fognak a szereplőkkel (az utolsóban viszont nem zárom ki, hogy minden fontosabb ember meghal, újra 7 királyság lesz amolyan “Európai Unio” jelleggel, saját királyokkal, gazdasági és kereskedelmi szövetségben).

Szóval csak a “nem fontos” szereplők félhetnek idén: Homokkígyók, Ellária, Olena, Bronn (sajnos), Thoros, Dondarion, tolmács maca, Szürkeféreg, Davos, Dickon, Randyll, Jorah(?). Fontosakból talán 1-et az utolsóban.

Hepciás - 2017. 08. 08. 16:58

Azért az Arany Kompánia nem egy bio-droidsereg, mint töketlen barátaink.

Neoprimitiv - 2017. 08. 08. 16:59

kommentek miatt most megnéztem a két akció részt újra (Arya-Brienne, csata) és rájöttem, miért volt ez sokkal jobb, mint a korábbiak. A vágás.

Ellentétben egy csomó korábbi csatajelenettel, ahol csak arra mentek rá, hogy kavargó tömeg, emberek ordítanak és elesnek, de igazából követhetetlen, hogy mi történik (vagy eleve éjszaka van és nem is látni), itt úgy volt mozgalmas az akció, hogy közben mindig lehetett látni, hogy ki mit csinál. Arya harcánál külön pacsi, hogy még a végső kézváltás is lekövethető volt, ami a “győzelmének” a kulcsát jelentette.

Irgum76 - 2017. 08. 08. 16:59

“Egyébként apropó szimmetria: a csatajelenetben a dothraki csávó amikor elnyisszantotta Bronn lovának a lábát, ott majdnem lefordultam a kanapéról. A negyedik évadban Bronn dettó ezt csinálta Dorne-ban azzal a királyi testőr lovassal”

szerintem az nem Bronn vot hanem Dany ágyasa

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 17:04

Királyvárra egyébként rá lehetne küldeni a sárkányt anélkül, hogy mindent lángba borítson, de elfogadom, hogy nem lépik meg, mert a lakosság akkor egy zsarnokot látna, aki azzal fenyeget, hogy vagy behódol mindenki, vagy ledobja a atomot.

De ha eljátsszunk a erődemonstráció gondolatával, akkor ez úgy zajlana, hogy Daeneris megjelenik a falak alatt a 3 sárkánnyal meg a makulátlanokkal (barbárokat inkább nem vinne, mer ki tudja mit művelnek), és ad egy ultimátumot, hogy Cersei leteheti a fegyvert, behódolhat, nem esik bántódása senkinek. 3 nap, aztán ha Cersei nem hódol be, akkor sárkánnyal a bástyákat, a kapukat, a citadellát felgyújtani. Többit a makulátlanok elintézik, civil áldozatok mérsékelendő. Máshogy ez nem tudom hogy tud majd menni. Középkorban is így mentek a dolgok, és a lakosság tudomásul vette.

perszepolisz - 2017. 08. 08. 17:07

Viszont Királyvár tornyaira, falaira én már most elkezdenék skorpiókat telepítgetni. Mondjuk úgy 500-at.

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 17:11

Jah amikor Arya és Sansa találkozik és az ember belegondol hogy 7 évad alatt ezek egyenként min mentek keresztül…az egy akkora jelenet azoknak akik ebbe bele tudnak gondolni, beleértve a filmkészítő stábot is.

bema - 2017. 08. 08. 17:13

Szerintem Danny lassan meghalhat mostmár :)

Quedrák – a csatával kapcsolatban két okból nincs igazad. egyrészt: a lannister zsoldosok a “kultúrált világban”, a centrumban szemben képéesek képviselni a hatalmat. magyarán profin legyakják a gyengébbet. ezúttal viszont ők voltak befosva.
kettedrészt: még valószínűleg nem álltál szemben egy 500 kilós feléd vágtató ménnel. egy 5 méteres szariszákra alapozó, a macedón falanxban is alkalmazott és az unsullied által is így-úgy modellezett harcmodorral esetleg lenne esélyed, ha a haverjaid is nagyon profik, de egy 2-2ésfél méteres lándzsával a kezedben,a lángoló spanjaikat látó, zsoldos kollégákkal körülvéve azért szerintem egy kicsit kényelmetlenül éreznéd magad az első sorban. :D

Hepciás - 2017. 08. 08. 17:17

“aki azzal fenyeget, hogy vagy behódol mindenki, vagy ledobja a atomot.”

A “mi világunkban”, pont ez csinálja a vezető szuperhatalom 1945 óta…

monti - 2017. 08. 08. 17:17

kár hogy az angol íjat nem találták fel, látványos lett volna amint a lovashordát pépessé lövik :-D
percenként 6 lövés, mondjuk 10ezer íjásszal a lannistereknek nem kellene rettegnie senkitől sem

Hepciás - 2017. 08. 08. 17:22

Jó, mondjuk natúr logika szerint a lovak is megrettennének a lángoló emberkéktől meg a dothrakiak közül is lángra kapna pár bénább, mikor hozzájuk ér 1-1 lángoló Lannister…

Mark Bolt - 2017. 08. 08. 17:44

Hepciás, offtopik de USA bácsi nem szokott békés demokráciákat fenyegetni/behódoltatni. Van egy érdekszférája, amiben stabilitásra törekszik. Ha ezt fenyegeti agresszióval egy külső ország, oda lecsaphat. De most azért hadd ne ítéljük el, hogy hajlamos megvédeni a partnerországait más országok haderejétől.

ON

Daenerys olyan szép, láv.

Hepciás - 2017. 08. 08. 17:50

Mark Bolt

Privátbn szívesen leírnám mit gondolok erről, de mivel off, ezért csak annyit mondok, hogy nézd át mennyiszer avatkoztak be a harmadik világ országainak belügyeibe. Fenyegetni csak a főellenséget fenyegették, igaz otthon úgy hozták le a sajtóban, hogy az SZU volt a fenyegető…

ON

Randyll és Dickon hová lettek a csata közepétől???

Platschu - 2017. 08. 08. 17:56

Pont most volt az Indexen egy cikk, hogy 5 GoT színésznek (Jon, Cersei, Dany, Jamie és Tyrion) sikeresen kialkudott részenkénti 500 ezer dollár / epizód gázsit az utolsó két évadra. Mondjuk ettől még simán kiírhatják őket.

A pengét szerintem azért adta Kisujj Brannek, mert tesztelni akarta a képességét, hogy mégis meddig lát vissza. Erre miután benyomta a “chaos is a ladder” szöveget, szerintem pontosan tudja már, hogy a srác mindent lát és tudja, hogy Cerseinek dolgozott az apja elárulásakor. A bérgyilkost szerintem azt nem ő küldte legalább. Igazából nem is értem, hogy mire vár még és nem kezdi el a kártyákat kiteregetni. Mert azt még megértem, hogy Jon származásának titkát elsőnek vele akarja majd közölni, de azért a rébuszok helyett fogalmazhatna egyértelműen, hogy tudja, hogy kivel mi történt. Ezért is volt jó, hogy végre a listát említette és ezzel mindkét lánytesójának bizonyította a képességeit. Bran szerintem azért ilyen rejtélyes, mert attól fél, hogy megint kárt okoz, mint Hodornál. Szerintem az idős Háromszemű Holló is ő volt, tehát kvázi egy időhurokban él, ahol saját magát tanítja.

Sansa egyébként nem volt furcsa. Évek teltek el és lássuk be mindegyik testvére megváltozott. Aryára szerintem nem féltékeny, inkább csak megrémítette a lány felfejlődése. Esetleg talán azért orrolhatna meg rá, mert ő beteljesítette az álmát és végre kardvívó (rapiervívó) lett. Miközben Sansának mi is maradt? Ő az udvarban akart élni vagy királynő akart lenni, ha jól emlékszem. S bár rögös és elég fájdalmas úton, de csak feljutott ő is a csúcsra a saját királyságán belül, de közben ráeszmélt, hogy ez mekkora felelősséggel is jár és mennyi emberért kell döntéseket hoznia. Arya viszont mindig szabad marad, ami ő már sosem lehet. Sansa is csak bölcsen hallgat arról, hogy a szeme láttára kinyírta a nagynénjét, pedig ezt már rég fel kellett volna fedni, akár segített az Eyrie sereg akár nem.

A sárkánylövöldözés is szép volt, még ha előtte “kilógott a lóláb”… Na jó, az a rész kicsit undorító volt. Féltem, hogy már most lépnek egy “Smaugot” és simán lekapják Drogot, de gondolom Királyvár minden bástyáján állni fog már egy ilyen lőfegyver. Bronn esetében pedig azt vártam, hogy jól becélozza a sárkányt, mint az Így gondozd a sárkányodban, erre oldalról lekapja a másik két sárkány, akiket addig nem mutattak. Mert a könyvben is hasonló módon hal meg a Quentyn Martell nevű szereplő, hogy “elfeledkezik” róla, hogy több sárkánya is van Danynek. Szerencsére nem cifrázták túl és mindenki életben maradt, aki számít még. Gondolom Tarly papa is elhamvadt egy gyors schnittben, de nem tudtam kivenni a csata hevében. A sárkány CGI szenzációs volt. Az a jelenet, ahogy száll a tó fölött és a szárnyával finoman karistolja a tóparti fa lombját! Wow! Gyönyörű felvétel.

Egyébként nagyon remélem, hogy Jaime úgy jár, mint II. Lajos a Csele-patakkal, tehát simán belefullad, de így magával vinné Olenna titkát is. Kicsit logikátlan lenne, ha megmenekülne egy olyan páncélban, de lehet Tyrion odarohan és megkéri a dothrakiakat, hogy mentsék ki vagy a sárkány kiveszi a vízből.

Azt egyébként megfigyeltétek, hogy amikor a Lannister sereg veszít és Tyrion körbenéz, akkor lassított tempóban elkezd szólni a Rain of Castemere főtéma?

Én még azt sajnálom, hogy aránytalanul sok volt a káromkodás a részben. Mintha a minőségi párbeszédeket leváltották volna ezekre. Kicsit sután jött ki itt és ott.

bvr - 2017. 08. 08. 17:59

Ez az évad így 4 rész után, azzal hogy szinte “rebootolta” magát a sorozat egy popcorn fantasy kalandfilmmé, nekem ez eléggé bejön. Ha így fogom fel akkor úgyis tökmindegy már megint hogy tudják így a semmiből meglepni egymást óriási seregek, ez csak díszlet a kalandokhoz, egy dramaturgiai eszköz (persze ebből következően nézőként kár is lenne logikusan előregondolkozni, hiszen ilyen logika nincs. Csak dramaturgiai logika van)
Ami a részt nekem (minden filmet, sorozatot tekintve is) új dimenzióba helyezte hogy nem is nagyon emlékszem olyanra hogy ekkora epic küzdelembe kerüljenek ellentétes oldalon (és a sorozat világán belül is mély, közös történetekkel felépítve) olyan karakterek akiket tényleg nagyon kedvelek (Jaime és Bron vs Tyrion) és (főleg amikor Tyrion szemszögéből mutatták) bennem tényleg komolyan felmerült hogy itt akár Jaime, akár Bron de akár mindketten ottmaradhatnak. Ez persze szembe ment volna a dramaturgiai logikával, de abban a pillanatban amikor néztem el tudtam hinni hogy ez történhet. Szóval most mindenképp jár a pacsi a készítőknek!

Llew - 2017. 08. 08. 18:01

Pazar epizód volt.
A Stark gyereke találkozója szerintem nagyon hangulatos volt azzal a pár szóval is. Abszolút illet a múltbeli viszonyukhoz és jelenlegi jellemükhöz. Sansa és Jon találkozásánál is Jon volt az érzelmesebb és ahhoz képest hogy úgy váltak el, hogy gyűlölték egymást, Sansa igazán tiszta szívvel fogadta a húgát.

Én úgy értelmeztem az ő jeleneteiket, hogy egyrészt feltámadt benne az idősebb testvér felelőssége, aki visszakapta a “kistestvéreit”, másrészt viszont kénytelen szembesülni azzal, hogy sajnos a testvérei egyik oldalon mennyi mindent elvesztettek magukból, ugyan akkor bizonyos tekintetben többek is lettek nála.

Bran megjegyzése Arrya listájáról a saját nehezen szokható képességeinek kinyilatkoztatása mellett Arryát is megerősítette, ugyan akkor Arrya képességeit saját szemével látni Sansának végleg ezt igazolta.

Ahogy Kissujjnak is valami hasonló érzése lehetett a “chaos is a ledder”-t hallva, majd a tőrét az azt ügyesen forgató lány kezében látni.

A csata szerintem nem csak tv-s szinten volt zseniális. Lehetne vitatkozni taktikán, de a megvalósítás a nézőponttól kezdve, a karakterekért izgulással, a sárkány hangján keresztül, a zenével bezárólag egyszerűen remek volt.
Drogon berepülése a bömbölésével, ahogy Jaime és Bronn a két rutinos harcos ereiben megfagy a vér és ez tök hihetően kiül a színészek arcára, ahogy a sárkány a víz fölött siklik a sokadik rácsapásra, az mind eltörölte a múltkori alibi csatákat, vagy a mostani gyenge pillanatait.

Lalolib - 2017. 08. 08. 18:14

A csata egy csoda volt, de számomra a Stark “gyerekek” találkozása vitte a prímet. Sokan kritizálják, hogy nem volt nagy ömlengés, nem volt “élménybeszámoló”, de vegyétek figyelembe, hogy Arya és Sansa között azon kívül, hogy mindketten Starkok, más kapocs nincs. Gyerekként sem voltak annyira oda egymásért, két külön jellem, mely az idők folyamán még jobban kidomborodott. Zseniális volt, hogy igazán nem tudtak mit mondani egymásnak. Zavartak voltak, szinte ismeretlenként nézték egymást, és csak apjuk szobra alatt jött elő egy kis családi érzés.
Nem is számolok azzal, hogy ők túlságosan közel kerülnek egymáshoz. Majd talán Jon és Arya, ők igen, mert őket összeköti a harc.
Arya válasza, hogy ki tanította meg vívni: Senki – a sorozat egyik legrövidebb, de legbájosabb válasza volt. Imádtam!
Hasonló volt Bran és Arya találkozása is, őket sem köti össze már szinte semmi. Nagyon Hollywoodi megoldás lett volna, ha ők is ömlengenek egymásnak.
Végül még egy mondat: a GoT éppen ezért zseniális, mert olyan sok féleképpen tudjuk értelmezni.

Pierre75 - 2017. 08. 08. 18:25

Qedrák
Azt a hadrafogott parasztokból álló gyülevész hadat, amelyik azt se tudja, hogy a lovasok ellen a földbe süllyesztem a lándzsa nyelét, lazán szórták volna szét a tatárok, szpáhik stb sárkányfű nélkül is.
Ebből a sorozatból úgy a 3. kötet után már kiveszett a józan ész. Martin is belezavarodott, így a forgatókönyvírókon volt a sor, hogy a maguk tehetsége szerint gyomlálják ki a feminista fantasy-feudalizmus anakronizmusát. A teleport segítségével nem kell foglalkozni logisztikával (sokezres sereggel bóklászok egy felperzselt földön, miből etetem őket? manna?), 1000 hajós kalózflotta a semmiből a mélyrepülés csúcsa.
A sárkány hamuvá porlasztja a gyerekeket, de érdekes módon a zsoldos meg se pörkölődik a min. 800 foktól, sőt virgonc marad.
Nézd legott komédiának és mulattatni fog.
Árja vívóleckéje meg Más baromság tényleg a paródia része.

WhiteWalker - 2017. 08. 08. 18:26

@Hepciás: Jó meglátás. Ezek szerint Az USA rosszabb mint Daenerys. :D
Aki azt gondolja , h Jamie Királyölő Lannister ilyen bénán hal meg, az meszet evett. Ha nagyon ki akarták volna nyírni, nem lett volna sokkal vagányabb ha a sárkány öli meg? Valahogy megmenekül, mert még találkoznia kell Tyrionnal és Havas urasággal.

ayren - 2017. 08. 08. 18:36

Most már nagyon kíváncsi vagyok arra, Martin mester hová akarja kifuttatnia a Jon-Dany viszonyt. Két verziót valószínűsítek.
1.Ha Jon valóban Targaryen (ahogy Bran látomásában szerepel), akkor képtelenségnek érzem, hogy házaspárként üljenek a trónra, hiszen a srác a nagynénjét venné el. Egy ennyire vérfertőző frigy durva lenne, nemcsak a középkorban, mely korról mintázták a regény hátterét, de a mai Amerikában még inkább, szerintem nem merik meglépni.Más a vérfertőző viszony stikában, és más legálisan. Ez esetben egyikük valószínűleg meghal a végén, tippre Dany, hiszen ő úgyis meddő, nem tud dinasztiát alapítani, ráadásul Jon morálisan felsőbbrendű, a klasszikusan optimális vezéralkat: az, aki nem akarta soha a hatalmat, kötelességtudatból állt az emberek élére.
2. Hogy Jon mégsem Targaryan, azt az eddigiek után vajon milyen csavarral tudják majd beadni? És ez esetben ki az apja? Mégiscsak a jó Robert király? A srác fekete haja miatt régebben hajlottam erre a teóriára, hiszen k lett hangsúlyozva, hogy a király minden fattya sötét hajú. Ráadásul eddig nem mutattak semmi sárkány-kompatibilitást vele kapcsolatban, bár igaz, szemtől szembe még nem is állt sárkánnyal.
Ez esetben no problem, a két király utódai örök békét kötnek, együtt uralkodnak, bár az utódlás kérdéses, hiszen D. meddő. Bár talán valami módon (mágia vagy Sam arra is talál gyógymódot :)) megoldják, és Westeros felvirágozand stb., stb.

Más ötlet?

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 18:54

Szerintem az, hogy Bran tud mindent (A káosz egy létra…), és Kisujj mégis életben van, az azt jelenti, hogy Bran tud valamit, amit mi még nem. Azt is feltételezem, nem véletlenül került a tőr a húgához. Amúgy ez a tőr látszott egy képen, amin Sam olvas, és kivehető volt mellette Aegon neve… Nem olvastam a könyveket, de nem hiszem, hogy ez véletlen.
Sansát sosem kedveltem, mert összehasonlítva Arya-val, vagy Daenerys-szel mindig csak megtörténnek vele a dolgok, nem tesz aktívan semmit. A fattyak csatája előtt meg, ha szólt volna, hogy hívott segítséget, várjanak még kicsit, sok mindentől megkímélhetett volna mindenkit. De utána hisztizni tudott, hogy nem veszik komolyan. Most mégis sajnáltam, mert egyrészt elgondolkozhat, mi minden történt a testvéreivel, hogy ilyenné váltak, másrészt láthatja, ő nem sokat fejlődött, nem tanulta meg megvédeni legalább saját magát. Még mindig a bajba jutott királylány, csak most épp vannak, akik megvédik. Tőle minimum azt várnám, hogy elintézi Kisujjt, elvégre így lenne kerek a történet. Az apjáért, Ramsay-ért, és még sorolhatnám.
Azért én még nem emlegetném egy lapon Daenerys-t és Cerseit. A térdet hajtani, felesküdni teljesen természetes elvárás egy feudális rendszerben. És Dany tett lépéseket Jon felé: bányászhat, segíti északon. Jon meg jottányit sem engedett cserébe, csak bevitte a barlangjába megmutatni a firkagyűjteményét… Cersei civileket robbantgat városban, válogatott kínzásokat eszel ki, gyerekekkel gyilkoltat, csak mert jól esik neki. Dany egy csatában gyilkolt ellenséget, és elsősorban a szekerekre célzott. És azért még kérdez, és hallgat a körülötte lévőkre. Nem látom benne azt az egót, és szadizmust, meg kattanatot, amit Cerseiben.
Azért, mikor Theon és Jon találkozott, kellett pár másodperc, hogy leessen, de utána csak azt vártam, mikor vág bele valamit. Kár, hogy ez elmaradt.
Dany most nem ugrott nagyot térben, a térképen Sárkánykő és Királyvár nincs messze egymástól. Ha a sereg eleje megérkezett a pénzzel a várba, a vége sem lehetett messze. Így most kivételesen nem volt szerintem ez akkora teleportálás.
Még lehet problémája Cersei-nek a pénzzel, ha nem királyvárba, hanem a bankig kell beérjen egy darabban. Az is felmerült bennem, tudja-e Dany, hogy nem aranyat égetett el? Jamie-nél is volt egy.
Apropó, Jamie: szerintem túsz lesz belőle, elvégre Bronn nagyon szeretné azt a várat megkapni :) A kis homokkígyó akkor lehet még életben, ha Cersei szeretné sokái húzni a haláltusáját, vagy blöffölt. Különben már kampó.
Most, hogy a Hagymalovag is friendzone-ba került, Jorah nem lesz olyan egyedül, mikor visszajött :D

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 18:58

Ja, és a dothrakiak akkor bukták volna ezt a lándzsás dolgot, ha nem egy vagy két sor van mögötte. Így lehet, hogy sérülnek a lovak, de bedarálják azt a két sort. Ami kicsit logikátlan, hogy a sárkány nem oldalról jött egy sortűzzel megoldva a szitut.

clegane - 2017. 08. 08. 19:00

ayren: a vérfertőzés a Targaryeneknél ősi szokás.

hogyhogy nem merik meglépni? ezt már rég meglépte a sorozat Jaime-Cersei páros esetén.
(akik mellesleg szintén a Targaryenektől vették az ötletet.)

szóval a helyi nép hozzá van ehhez szokva, semmiféle felhördülés nem lenne belőle.

Lalolib - 2017. 08. 08. 19:08

Biztosak vagytok abba, hogy az arany Királyvárba landolt? Tarly eleve nehezen adta be a derekát, többször hangoztatta, hogy számára az eskü mindennél többet ér. Nem lennék meglepve, ha az arany a Tarly birtokra kerülne.
Az is gyanús, hogy nem Jamie intézkedett az arany útjáról és nem Bronne-ra bízta a szállítást. Az előzmények ismeretében annyira nem bízhatott Tarlyban.
A csata elveszett, emberei halottak vagy fogságba kerültek, lehet, hogy az öreg Tarly saját játszmát játszik, bár azt nem tudom, hogy ő túlélte-e a csatát?

Llew - 2017. 08. 08. 19:20

clegane:
“Jaime-Cersei páros esetén.
(akik mellesleg szintén a Targaryenektől vették az ötletet.)”
Ez így hülyeség, a targoknál tudatos volt a vér tisztaság megőrzése végett, de az ikrek nem ezért tették és nem “vették az ötletet”. Csak beteg módon szeretik/ték egymást.

“szóval a helyi nép hozzá van ehhez szokva, semmiféle felhördülés nem lenne belőle.”
ez sem igaz, a leplezése miatt halt meg Jon Arryn, ez okozta majdnem Bran vesztét, Cersei végül is ezért is ölette meg Ned-et, felhördülés volt belőle mikor Stannis megszellőztette a dolgot Joffrey származása miatt, az egyház ezért hurcolta meg Cerseit. A Targoknál szokás volt, de valószínűleg akkor sem tetszett sokaknak, most meg egyenesen elítélik minden társadalmi szinten.

Lalolib
Tarly az átállás ellenére ragaszkodik az elveihez. Azért mert nehezen de meghozott egy döntést, a háza és az ő szemszögéből az ország érdekében, attól nem lesz egyből egy hazug tolvaj. Plusz egyenest Királyvár felé tartottak, elég nehéz lett volna lenyúlni az aranyat. Na meg főként mit ért volna el vele? Ők csak egy max közepes ház egy háború közepén. Az hogy a jónak tűnő oldalra áll az egy dolog, de egymaga két jelentős ház ellen egy széteső ország közepén egy pár szekér arannyal semmit sem ér el.

DarkEagle - 2017. 08. 08. 19:24

@CyClotroniC: Ahogy fentebb már írták a Stark találkozó így volt tökéletes ahogy volt. Ők már akkor sem voltak túl jóban mikor még semmi nem történt velük, elég csak visszanézni az 1. részt. Tökéletesen látszik mennyire rühellték egymást ezek hárman. Persze megöltek volna bárkit egymásért, lásd Arya de sosem voltak igazán jó testvérek mint pl Jon és Arya vagy Bran és Jon. Érdekes egyébként hogy Jon volt a testvérek közül az egyetlen mindig is aki komolyan ás látható módon is foglalkozott a testvéreivel. Még Robb is elhanyagolta őket úgymond. Szóval szerintem, tekintve, hogy mennyit változtak és miken mentek keresztül 100%-ig reális volt ez az “összeborulás”. Branból és Aryaból lényegében kiirtottak minden emberi érzelmet. Sansa pedig érzelmi rokkant és bár érez dolgokat hiszen láttuk hogy mennyire örült pl Brannek de igazából ő is ilyen távolból figyelő lett mint Kisujj. Ezért is lesz érdekes látni, hogy mikor megjön Jon mi változik. Egyébként én mindig nagy Dany fanboy voltam mivel imádom a sárkányokat de egyébként is az ő sztorija volt a legegyedibb és nem csak a szokásos sablon lovagos baromság, viszont bármennyire is nagybetűs epic volt a rész végi harc, nálam akkor is Arya vs Brienne volt a legjobb. Egyszerre volt epic és vicces is.

Pláne Podrick perverz fejével mixelve. Ez a csávó sose tud más arcot vágni csak ilyen kielégültet? :D

Ami Jamie-t illeti nem tudom miért hiszik ennyien hogy megöli Cersei-t semmi logika nem lenne benne. 3 gyereke lényegében miatta halt meg mégsem tett ellene semmit Jamie akkor majd pont most fog? Ugyan már. Ésszerűbb, hogy Dany elfogja Bronnal együtt meg a megmaradt katonákkal Cersei meg tényleg átmegy Mad Queen-be. Na nem mintha nem az lenne már kb az 1. rész óta. :D Mármint a sorozat 1. része óta!

Hepciás - 2017. 08. 08. 19:24

“Sansát sosem kedveltem, mert összehasonlítva Arya-val, vagy Daenerys-szel mindig csak megtörténnek vele a dolgok, nem tesz aktívan semmit.”

Azért Dany-t ne értékeljük túl. Ő se nagyon viszi túlzásba, ha nem számítjuk ezt:

– Drogon gyújtsd fel az ellenfelet
– Daario öld meg az ellenfelet
– Barristan öld meg az ellenfelet
– Szürke Féreg keresd meg az ellenfelet
– Mormont, keresd meg a sárkányaim
– Tyrion készíts haditervet
stb. + tűzállóság cheat.

Arya is eléggé sodródik sokáig (Falas fószer – Harrenhall – Tywin – Lobogó Nélküliek – Sándor) és Sándor halála után kezd el önálló lenni. Habár Arya szerintem inkább fafejű és vakmerő (sajnos Jon is tud ilyen lenni, lásd mikor odamegy Mance-hoz, hogy majd ő ott legyakja a sátorban – ha nincs Stannis akkor ő ott meghal és Mance túléli).

Hepciás - 2017. 08. 08. 19:26

“Pláne Podrick perverz fejével mixelve. Ez a csávó sose tud más arcot vágni csak ilyen kielégültet? :D”

A történet szerint valami 20 centis farka van, biztos örül a fejének…

(Kicsit off, de szerintetek anno Ramsay megerőszakolta Theont képrenyőn kívül?)

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 19:36

@Hepciás:
Az első rész végén Daenerys-t eladták Drogonak, ahogy Sansát odavetették Ramsay-nak. De ő úgy döntött, tanul, és nem hagyja, hogy egy életen át erőszakolgassák. Megtalálta a hangot a férjével, kiállt a bátyjával szemben, aki egész kiskorában bántalmazta. A sivatagból talált megoldást, hogy túlélje ő és a követői is. Rabszolgákat szabadított fel, kivívta az őszinte tiszteletet. Ezek jó részében nem volt sárkány, vagy Daario.
Közben Sansa kibőgte minden nap a szemét, kétségtelenül tűrt. De nem fogta a szabadidejét, hogy tanuljon valamit, vagy fejlődjön legalább az önvédelmi ismerete. Mikor hazaér, elvárja, hogy komolyan vegyék, hisztizik érte. Nem pedig higgadtan érvel, és használja, amit megtanult.
Arya megtanult vívni, Tywin mellett uralkodni magán, és figyelni. Egyedül túlélni, és nem mindig a megmentőre várni.
Így értettem, hogy Sansa passzív.

ayren - 2017. 08. 08. 19:44

clegane
Llew kábé már megválaszolta.
Ezen kívül én az öncenzúrára is gondoltam a készítők (ill. Martin) részéről: kizárt, hogy amerikai sorozatban pozitív módon álljanak egy vérfertőzéshez, és az legyen a vége, hogy boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Ezt a pecsétet nem üthetik rá a sorozatra.
Ráadásul nézd meg, mi volt a következménye a Targaryenek vérfertőzésének: elég sűrűn felbukkant az elmebaj a családban.
Szóval ezt a verziót én tutira kizárnám.

Aszusz - 2017. 08. 08. 19:46

ayren: “a srác a nagynénjét venné el. Egy ennyire vérfertőző frigy durva lenne, nemcsak a középkorban, mely korról mintázták a regény hátterét,”

Jon valóban Targaryen, egyszerűen nem lehet más megoldás. A kérdés csak az, hogy törvényes-e, vagyis Rhaegar elvette-e Lyannát, és hogy ez kiderül-e, lesz-e bizonyíték, és lesz-e jelentősége.
Amúgy több fórumon vitatkoztam már sokmindenkivel a vérfertőzésről, amit lehet úgy is definiálni, hogy közeli rokonok közötti kapcsolat (de mi számít közelinek?), illetve, és én ezt vallom, hogy csak az a vérfertőzés, amit konkrétan az adott kor szokásjoga, törvényei tiltanak. Westerosban tiltott a testvér illetve a szülő-gyerek kapcsolat (a Targok tehát vérfertőzők, és Craster is az volt), de nem tiltott a nagybácsi-unokahúg, a nagynéni-unokaöccs (mint Jon-Dany), illetve az elsőfokú unokatestvérek közötti kapcsolat sem, ezek tehát, bár közeli rokonokról van szó, mégsem számítanak az adott kor normái szerint vérfertőzésnek. Tywin és Joanna Lannister elsőfokú unokatestvérek voltak. Ned Stark szülei is elsőfokú unokatestvérek voltak. A Stark családfán valahol régebben szerepelt egy pasas, aki a féltestvérének a lányát vette feleségül.

Dany és Jon közötti házasság Westeros törvényei szerint teljesen normális lenne, még Jon számára is. Sőt, amint kiderül, hogy Jon Lyanna fia és nem Nedé, törvényileg megnyílik előtte a lehetőség, Sansát vagy Aryát vegye el.

Ne a saját értékrendünket erőltessük erre a világra. Az arisztokrácia sosem szerelemből vagy szexuális vonzalomból házasodott, és ellenkezőleg, itt is megtörtént már, hogy amúgy normális testvérek egymásba szerettek (nem Jaime-ről beszélek, hanem az Őrült Király szüleiről- ők nem a Targ szokás miatt házasodtak, sőt, a szüleik inkább tiltották a frigyet, de mégis egymásba gabalyodtak).

Annyiban viszont egyetértek azzal, aki írta, hogy a Jon-Dany duóból csak az egyikük fogja túlélni a telet. Én Jonnak drukkolok, bár nem biztos, hogy ez jó lesz neki, főleg ha megkoronázzák.

ayren - 2017. 08. 08. 19:50

Egyébként a Jamie-Cercei vérfertőző viszonyhoz. Az, hogy C. kihívóan hagyja, hogy a szolgáló meglássa Jaime-t az ágyában,mutatja, hogy egyre inkább elveszti a kapcsolatot a valósággal. Azt hiszi, már bármit megtehet.
Na ez volt pl. az őrült Caligula veszte is. Amíg az egyik testőre le nem szúrta.

clegane - 2017. 08. 08. 19:51

Llew, Ayren:

hát elég sok nagyon beteg dolog van már így is a regényekben, én simán kinézem Martinból hogy nem törődik ezzel.

Llew:
“a leplezése miatt halt meg Jon Arryn”

nem azért, mert Jaime meg Cersei vérfertőztek és hűűha, hanem mert akkor nem Robert utódai a trónörökösök.

“nem “vették az ötletet”. ”

az nyilván segített, hogy benne volt a levegőben, hogy ilyet lehet.

Aszusz - 2017. 08. 08. 20:01

Llew: “a leplezése miatt halt meg Jon Arryn”

Erre őszintén szólva nem emlékszem. A könyvben biztos, hogy nem ezért halt meg, hanem azért, mert el akarta küldeni a kis elkényeztetett fiát az anyja szoknyája mellől, hogy megemberesedjen, de Lysa ezt nem hagyta, és Kisujj segítségével megölte (majd a Lannistereket vádolta). Persze Kisujjnak lehettek hátsó szándékai, Cerseiéknek pedig kapóra jött a dolog, de nem ők tették. Lehet, hogy a sorozatban igen, de erre nem emlékszem. Nem úgy volt, hogy itt is Lysa ölte meg?

Stark reunion:
Nekem nagyon tetszett. Tény, hogy nem vitték túlzásba, de volt már egy érzelemdús találkozás Jon és Sansa között, mert az volt a legelső. Ha minden gyerekkel ezt eljátsszák, akkor a végére nagyon unalmas lesz, pedig a Jon-Aryának kell a legnagyobb durranásnak lenni.
Amúgy azt vettem észre, hogy Bran nem ölelte meg Sansát, amikor találkoztak, de Aryát igen. Persze az is lehet, hogy csak Meera beolvasása hatott rá egy kicsit.
És persze az is vicces volt, hogy Bran Sansának a nászéjszakát hozza fel, Aryának pedig ad egy valíriai pengét… Nem csodálom, ha Sansa irigykedett egy kicsit. De Bran mindig is sokkal közelebb állt Aryához, mint Sansához. Korban és érdeklődésben is. Meg persze Jonhoz, aki tényleg többet foglalkozott vele, mint Robb.

ayren - 2017. 08. 08. 20:03

Aszusz
Azt honnan veszed, hogy Westeroson normálisnak számított a nagynéni/nagybácsi vs unoköccs/unokahúg frigy?
Az első unokatestvérek rendben van, ahhoz nem kell visszamenni a középkorba, jó 100 éve még Európában is szokásban volt, lásd pl. Touluse-Lautrec (aki emiatt lett nyomorék).
A nagynéni-unokaöccs esetében viszont közelebbi a genetikai rokonság, azt hiszem, mint első unokatestvérek esetében.

“A Stark családfán valahol régebben szerepelt egy pasas, aki a féltestvérének a lányát vette feleségül”

Ha ez így is van, a féltestvér lánya megint csak genetikailag távolabbi rokon, mint az édestestvéré.

Ezenkívül ott van még az általam említett sorozatkészítői szempont is, szóval továbbra is tartom, hogy ezt nem merik meglépni.

Hepciás - 2017. 08. 08. 20:04

BubuMaczko

Így teljesen jogos. Én Dany-nél arra céloztam, hogy önerőből lehet nem tartana itt. (Sőt, biztosan nem). Viszont ő Sansával ellentétben azt hiszi, hogy önerőből van ott, pedig dehogy. Barristan, Mormont, Daario, Drogon, Drogo (és Varys távoli) segítsége nélkül még lehet még mindig csak Essos sivatagain barangolna.

A regényben jobban fel van építve a jellemváltozása, igaz nagyon sokszor vált át Twilight-ba az egész “Ó Dárió így dárió úgy, dárió mellizma, dárió kockahasa”… Mádör of gád…

Aszusz - 2017. 08. 08. 20:11

ayren: genetikailag igazad van a féltestvéres dologban.

A nagynéni/unokaöcs kapcsán csak annyit tudok felhozni, hogy szerintem ez általában egy kalap alá esett az unokatestvéres dologgal, még ha genetikailag közelebbi is (akkoriban nem foglalkoztak genetikával). Példát sem tudok mondani, szóval lehet, hogy tévedek. Nem bánnám, mert Danyt nem szeretem annyira, főleg nem Jonnak, de elkerülhetetlennek látszik a kapcsolatuk, szóval csak abban reménykedem, hogy nem endgame. De akkor csalódott lennék, ha a rokonsági fok miatt hiúsulna meg a dolog. (jobban örülnék, ha Jon lenne Dany számára a “treason for love” – vagyis valaki miatt Jon elárulja, akit jobban szeret, és ez csak Arya lehet szerintem.)

Valahol máshol olvastam, hogy a spanyol uralkodóházban volt ilyen nagybácsi/unokahúg frigy, de nem szeretem annyira a történelmet, szóval nem jegyeztem meg, és nem is néztem utána.

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 08. 20:21

Lehet, hogy lemaradtam valamiről, és elkerülte a figyelmem, de Kisujj honnan tudná, hogy Bran a háromszemű holló? Mert itt sokan evidensnek veszik, hogy rendelkezik ezzel az ismerettel, én meg el nem tudom képzelni, mégis honnan tudná. Sansa kétlem, hogy elmondta volna, Bran nyilván nem, Meera tudja még és pont.

dexike3 - 2017. 08. 08. 20:23

Platschu: szerintem Bran szimplán kinyírta Hodort, lelkiismeretfurdalás nélkül. ennek most tanújelét is adta Meeranak…

Randal - 2017. 08. 08. 20:24

Platschu:

“A pengét szerintem azért adta Kisujj Brannek, mert tesztelni akarta a képességét, hogy mégis meddig lát vissza.”

Nem hinném, hogy Kisujj tudna erről a képességéről, szerintem csak a kegyeibe akart férkőzni azzal, hogy elmondta a tőr “történetét” és neki ad egy felbecsülhetetlen értékű tárgyat. Erre mondta Sansa, hogy Kisujj csak úgy nem ajándékozgat, hanem cserébe remél valamit. Aztán most megijedt, mert Bran olyasmit árult el vele kapcsolatban amit rajta kívül csak egy ember tudhat, senki más, de Bran és a környezete biztosan nem.
Aztán ahogy látta Aryat vívni a tőrrel, szerintem mégjobban megijedt. Lehetséges, hogy megpróbál még ármánykodni vagy átállni a másik oldara, de szorul a hurok. Eddig kivárásra játszott, csak éppen fogy körülötte a levegő.
Az lesz a veszte, hogy nem menekül el, hanem megpróbál a hatalom közelében maradni és megragadni azt.

BubuMaczko:

“Szerintem az, hogy Bran tud mindent (A káosz egy létra…), és Kisujj mégis életben van, az azt jelenti, hogy Bran tud valamit, amit mi még nem. ”

Valószínű így van, illetve számára már nem fontos, hogy Brannel mi történt, mert hosszútávon lényegtelen. Lehet, hogy Kisujjnak lesz még szerepe, lehet, hogy nem. Nem tudni. Simán el tudom képzelni, hogy kényszerűségből életben hagyják és akár összeházasítják Sansával, a túlélés és uralkodás reményében, bár valószínűbb, hogy bukni fog.

“Sansát sosem kedveltem, mert összehasonlítva Arya-val, vagy Daenerys-szel mindig csak megtörténnek vele a dolgok, nem tesz aktívan semmit. A fattyak csatája előtt meg, ha szólt volna, hogy hívott segítséget, várjanak még kicsit, sok mindentől megkímélhetett volna mindenkit. De utána hisztizni tudott, hogy nem veszik komolyan.”

És milyen jól tette eddig, hogy nem aktívkodott, rég nem élne.
A fattyak csatája előtti esemény érthető, hisz nem teljesen bízott Jon képességében és jobban ismerte Ramsayt, várt tőle valami meglepetést. Persze utána ezt megbeszélték Jonnal és próblják felépíteni egymás iránt a bizlmat, de egyiknek se könnyű a hátterük miatt.

“Közben Sansa kibőgte minden nap a szemét, kétségtelenül tűrt. De nem fogta a szabadidejét, hogy tanuljon valamit, vagy fejlődjön legalább az önvédelmi ismerete. Mikor hazaér, elvárja, hogy komolyan vegyék, hisztizik érte. Nem pedig higgadtan érvel, és használja, amit megtanult.”

Azért ne keverjük már össze a Dothrakiakat a Westerosiakkal, Khal Drogot meg Joffreyval.
Khal Drogo nem egy barom volt és látható volt, hogy lehetett rá hatni és Danynek amíg élt szava volt.
Joffreyra meg egyáltalán nem lehetett hatni.
Meg mit tanult Dany a szabadidejében? Jóformán semmit, kötelezettségei voltak neki is ugyanúgy mint Sansának.
Egy udvarhölgy, ráadásul a király menyasszonyának nem csak láblógatásból állt a napja.

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 20:24

@Hepciás
Szerintem a legtöbb uralkodó nem önerőből tart ott, ahol.
Cersei a Hegyet, meg Jamie-t, meg apuci pénzére vág fel, a tanácsosaira szarik nagy ívben.
Stannis a papnőre, a hagymalovagra hagyatkozott túlzottan, Robb a vérfarkasára és hol egyik, hol másik északi családra. Ők nem figyeltek arra, hogy szavuk, hitelük legyen, bele is buktak.
Renly-nek esélye nem volt bemutatni, milyen is valójában. De benne volt jószándék. Ami Dany-ben, Jonban is megvan.
Természetes, hogy mindenki használja az aduit, amik a kezükben vannak. Nekem a sorozat alapján Dany lehet, hogy kicsit túlzottan magabiztos, de benne azért van hajlam tanulni a hibákból, és a nála bölcsebbeket meghallgatni.
(Amúgy kicsit off, de melyik tetszik Neked jobban összességében: a film, vagy a könyv? Gondolkodom, elkzdjem-e, de egyrészt félek, hogy túl brutális, meg pár törtéetszál furának hangzik, ami nem került a filmbe. Meg ezzel az “Ó Dárió” dologgal sem jött meg a kedvem…)

Llew - 2017. 08. 08. 20:26

clegane
““a leplezése miatt halt meg Jon Arryn”

nem azért, mert Jaime meg Cersei vérfertőztek és hűűha, hanem mert akkor nem Robert utódai a trónörökösök.”

Asszusz
““a leplezése miatt halt meg Jon Arryn”

Erre őszintén szólva nem emlékszem.”

Rég olvastam, lehet így nem hangzik el, de a két dolog elég szorosan összefügg, nem lehet szétválasztani őket.

Ha Robert megtudta volna mindenképpen súlyos következményei lettek volna, de ha egy random lovászfiútól vagy valami neve nincs nemestől van a gyerek akkor nem feltétlen vezetett volna háborúhoz a dolog. A vérfertőzés viszont sokkal magasabb szintre emelte a dolgot, abba a Lannisterek mindenképpen belebuktak volna. Így is eléggé megsínylette a család hírneve, de a háború és a tényleges bizonyítás hiánya azért elvette az élét. Ha Robert királyként tálalja nemesek és a nép felé akkor bizonyíték sem kellett volna. Robert felkoncolta volna az ikreket az tuti, de a Baratheon család is megszenvedte volna a dolgot ha ő túléli.

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 20:27

@Piccolo_Machiavelli
Azt mondta Kisujjnak, “A káosz egy létra”
Szó szerint ezt mondta évadokkal korábban Kisujj Varys-nak, mikor beszélgettek a trónteremben. (Közben mutatták, hogy Jeoffrey lenyilazza a vörös lányt)
Ezért vett vissza Kisujj az arcából, és ezért lehet biztosra venni, hogy Bran tud ezt-azt.

Llew - 2017. 08. 08. 20:32

igaz. Visszagondolva Jon Arryn halála tényleg más miatt történt, de az igazából csak időfaktor kérdése. Cerseinek és Jaimenek kurvára nagy szerencséje volt vele, de ha nem következik be nekik kellett volna lépni ugyan ezt.

Hepciás - 2017. 08. 08. 20:38

BubuMaczko

“hogy kicsit túlzottan magabiztos” – vagyis arrogáns.

Egyedül Jon akiben nem látom azt az arroganciát, ami a többi uralkodó(jelölte)t jellemzi.

Dany arrogáns egyértelműen. Cersei még inkább csak nála még el is van gurulva a gyógyszer. Robb is arrogáns volt, de nála bejött, hogy nem akart a világmindenség királya lenni, a célja eleinte fater majd Sansa kimentése, később Észak függetlensége volt. “Észak királya”.

Renly is elég öntelt volt, csak ő adott a cicomára (mivel meleg volt, érthető is), meg az idétlen játékokra.

Stannis pedig inkább megszállottan viselkedett, mert elvette az eszét a vörös ribék.

Balon egy sértődött, keserű vénember volt, Joffrey pedig komplett elmebeteg.

Egyedül Jon az akiben alázatot látok azok iránt akiket képvisel (fal őrei, északi nép, vadak) és talán tőle nem hallottam még öntömjénező arrogáns dumákat, amik Dany-Cersei-Stannis esetében mindennaposak (voltak). Ki is jött ez 2 résszel ezelőtt amikor Dany 10 percig soroltatja a sok idióta címét, Jon pedig “Észak királya”. Ennyi.

Robert király volt még a maga egyszerű módján normális jellem. Ha nem lett volna merev alkesz, simán egy “laza, de jó király”-nak mondanám. Mai napig ez ugrik be róla: https://assets.listia.com/photos/9422b3de577cc636c9af/original.png?s=320x320m&sig=06114c124e187042&ts=1426020616

00Alexa00 - 2017. 08. 08. 20:39

John Arrynt a sorozatban is Lysa mérgezte meg Kisujj befolyásának-tervének köszönhetően, ezután próbálta meg a Lanisterekre kenni a dolgot, azzal, hogy elmenekült Királyvárból és levelet is írt Katnek Deresbe, hogy megvádolja a Lanistereket. Sőt ez a levél az oka, hogy Ned is nyomozni kezd Arryn halála után.
Ettől függetlenül John Arryn éppen a halála előtt jött rá, Cersei és Jaime titkára, gondolom Kisujj tisztàban volt ezzel és ezért időzítette így a “halált” mert ezzel méginkább a Lannisterekre mutatott minden bizonyíték. Tulajdonképpen Kisujj indította mozgásba az egész “játékot” ezzel.

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 08. 20:43

@BubuMaczko
Persze, mondta, hogy a káosz egy létra. Ettől meg rájött a frász nyilván, hiszen nem hülye.

Csakhogy, ez nem válaszolta meg a kérdésem: honnan tudná, hogy Bran a háromszemű holló, és így látja a múltat, jelent, jövőt?

Nem igazán hisznek már a mágiában, Kisujj pedig igen csak racionális ember. Nem tudom elképzelni, hogy elkezdi sorra venni a lehetőségeket, honnan tudhatja Bran, hogy ez hangzott el x éve köze és Varys között:

– valaki kihallgatta a beszélgetést, akitől Bran utólag meghallotta, pl. Aryától
– elment az esze és össze vissza beszél, most épp egy ilyen baromságot mondott
– olyan természetfeletti ereje van, amiben nem hiszek, el nem tudom képzelni.

Áhh, megvan, ő a háromszemű holló!

Nekem ez valahogy teljesen hihetetlennek hangzik.

Shyllard - 2017. 08. 08. 20:45

Évad első kettő része nem igen tetszett, de utóbbi kettő már igen. Ebben a 4.-ben, ha csak az utolsó 15 percet nézzük, már fel is kerül a legjobb csatajelenetek közé, a már szinte klasszikus Blackwater Bay-i ütközettel és a Fattyak csatájával. Iszonyat izgalmas volt a karakterek miatt, de maga a csata is fantasztikusan volt kivitelezve. Csontomban éreztem a káoszt és a félelmet, ami ott lehetett, maga a Dothraki megjelenése is hátborzongató volt, amire még a pusztító sárkány is rátetőzött. (ez aelőző szerintem fényes példája, hogy lehet saját mítoszából építkezni, habár igen kevésszer láttuk a Dothrakit csatában, de ahányszor elhangzott már szinte mindenhol, hogy milyen hatalmas erejük van nyílt ütközetben, nem volt kérdés ki fog győzni és iszonyat sok plusszt tett hozzá ahhoz, hogy átérezhessük a várakozó Lannister katonák félelmét).

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 20:51

@Piccolo_Machiavelli:
Nem feltétlen tudja, de a természetfeletti képességét sejtheti.

A vesztét szerintem éreznie kéne. Ahogy Nednek Királyvár volt a veszte, úgy Kisujjnak Deres lesz. Hacsak Bran nem akarja használni valamire. A frászt azért ráhozta.

00Alexa00 - 2017. 08. 08. 20:52

Még egy kikacsintás az 1. évadra:
A részben Bran megkérdezi Kisujjt, hogy tudja-e kié volt a tőr, erre Baelish azt mondja nem, de ez a kérdés robbantotta ki a Öt király csatáját, majd ezután jön a “káosz létra” idézet. Az 1. évadban Ned és Catelyn a Királyvári bordélyban pont a tőrről beszélnek, hogy vajon kié lehet és ki támadhatott Branre, mikor Kisujj benyögi, hogy az övé volt és Tyrion elnyerte tőle, tehát itt megint ő sározta be a Lannistereket, ami ugye odavezetett, hogy Cat elfogta Tyriont. Szóval Bran szerintem tesztelte Kisujjt, hogy vajon most mit fog mondani, mivel gondolom ő már ezt is látta, és ezt akarta Baelish tudtára is hozni a saját idézetének megismétlésével.

ayren - 2017. 08. 08. 20:54

Aszusz
Na a Jon-Arya párosítás nekem még betegebb. Hiszen testvérekként nőttek fel.
De végül is csak másfél évet kell várnunk, és kiderül, mennyi az annyi. :)

deszka - 2017. 08. 08. 20:58

Jó kis csata volt.
Nem kell túllogikázni.
Targi hagyta, hogy menjen a lovas banda ész nélkül tökön-paszulyon át, stratégia nuku, hogyan is lenne, a vezetőik régen meghóttak, meg hát ki voltak éhezve gondolom egy kis mészárlásra.
Targi lángba borított mindent, naná, minek szelektáljon odafentről, fngja sincs arról, hogy száz kilóméteres körzetben minden kaját lenyultak a lannisterek. Ha három sárkány meg tudja oldani a kajcsit, ők is megfogják.
A sárkányölő íj viszont érdekes volt. Szóval mikor nekiindultak égikertet elfoglalni, már ott volt, tehát számoltak ők Targival, a sereg mégis meglepte őket valamelyest, én az arany mellé raktam volna a fegyvert, hm, fura, hírtelen ez nem ál össze. Viszont így már Targi tud erről a fegyverről, mégegyszer ezzel már nem lepik meg.
Következő részben Bronn vagy Jamie kivégzést várok, utóbbiból lesz szájkarate a segítővel asszem, több okból is.

Akit eltakarítanék az Theon, egy igazi hulladék, nem is értem egy olyan világban hogyan tudott eddig életben maradni. Na meg a Sanyi. Jó nézni, csak nincs értelme.

CyClotroniC - 2017. 08. 08. 21:03

DarkEagle: Nem írtam egy szóval se, hogy boruljanak egymás nyakába, hanem pont az érdekes múlt és az eltelt idő miatt itt több mindent ki lehetett volna aknázni, mert amellett, hogy megváltoztak, fel is nőttek. Sansa részéről meg bőven volt empátia már most is mindkét tesó felé.

A Cersei-Jaime dolgot meg azért mondják sokan, mert így van egy klasszikus királydrámás, tragikus íve a történetüknek. Pontosan azért, mert ahogy anno Jaime egy kötelességgel ment szembe, most meg a saját szerettével fog, ha elveszti végleg a realitás talaját és Mad Queen-né válik.

Ha itt Dany vagy Arya ölhetné meg Cerseit ennyi évad után az hatalmas csalódás lenne, mert abszolút nulla érzelmi hatása lenne mindkettőnek, főleg Dany-nek, hiszen közük se volt egymáshoz. Arya meg megkapta a bosszúját a Frey-ekkel, érje be azzal.

Shyllard - 2017. 08. 08. 21:06

Ja igen én még kiemelném nagyon a Theon-Jon találkozást. A reunion, ami még nekem sem jutott eszembe, de mikor rájöttem mi van itt, iszonyatosan tetszett.

Cave - 2017. 08. 08. 21:14

Itt sokan úgy gondolják, Dannyvel csak történnek a dolgok, pedig :
– a sárkányait csak magának köszönheti, évszázadokig csak 3 darab kő volt. Ő hitt csak bennük, és kockáztatta az életet ( akkor még nem tudta, hogy tűzálló )
– a Makulátlanokat szintén csak magának köszönheti. Mormont csak 1000 rabszolgát látott, Baristan ellenezte az egészet, a seregben ő is csak rabszolgákat látot. Csak Danny fogta fel, ha nála a korbács, nála a sereg, a mesterek védtelenek maradnak. Egyetlen pillanatig sem akarta Drogont átadni !
– a rabszolga felszabadítás is az ő ötlete volt, megnyerve ezzel Essos népét ( jó, a rabszolgatartókét nem )
– a csatának pedig így kellett lezajlania. Egy megadásra felszólítás nem volt opció. A vereségek, és az azzal felérő győzelem ( Makulátlanok ) után csak egy egy véres, brutális, demoralizáló győzelem állíthatta helyre a tekintélyét. Az meg, hogy kockáztatta az életet alap, egy khal sem vonult volna vissza a veszély elől, pláne nem a sereg szeme láttára. Meg aztán a dothrakiaknál a parancs UTÁNAM, nem ELŐRE !

perelli - 2017. 08. 08. 21:23

Valaki emlegette a jelmezeket. Nem tudom, mennyire közismert, de magyar öltöztetője is van a sorozatnak. Biztos tudna jókat mesélni.

chulo - 2017. 08. 08. 21:26

mire volt utalás kisujj meg brann beszélgetésénél ez a chaos is a ladder rész?

Llew - 2017. 08. 08. 21:30
Aszusz - 2017. 08. 08. 21:30

chulo: Kisujj mondta Varysnak, ha jól emlékszem, valamikor a 3. évadban, talán az 5. részben.

Aszusz - 2017. 08. 08. 21:38

ayren: “Na a Jon-Arya párosítás nekem még betegebb. Hiszen testvérekként nőttek fel.”

Én csak annyit írtam, hogy Aryát szereti a legjobban. Ennek nem kell feltétlenül szerelemnek lennie.

De az első könyv tele van Jon/Arya utalásokkal, és egy kevés a többi könyvben is van. Én szívesen látnám őket együtt, de ennek a valószínűsége kicsi, még úgy is, hogy Martin az eredeti outline-ban ezt tervezte, ráadásul úgy szerettek volna egymásba, hogy nem tudják, hogy csak unokatestvérek, aztán szenvednek miatta. A sztori elég hamar más irányt vett, de a végső lökést valószínűleg az adhatta, hogy Arya még mindig túl fiatal, az 5. könyvben max 12 éves, szóval nem nagyon lehet neki hihető románcot írni. De állítom, hogy amikor az első könyvet írta Martin, akkor még ezt tervezte, túl sok benne az utalás.

Amúgy pedig nem igaz, hogy testvérként nőttek fel. Legalábbis nem együtt. Gyakorlatilag gyerekkoruk óta külön vannak, és mostanra mindketten más emberek lettek.

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 21:41

@Randal:
Mikor pl Tyrionhoz adták, Sansa védve volt, Tyrion békén hagyta, azt csinálhatott volna a szobájában, amt akar.
Deresben meg ok, négyszemközt normálisan beszél Jonnal, a megbeszéléseken meg rendre alárak az emberei előtt.

Dany sem indult jobb helyzetből, mint Sansa, de használja az eszét, a képességeit. Sansa nem látja, hogy több is lehetne egy nyafka, másoktól függő lánynál. Saját magát korlátozta, és most láthatja, hogy a testvérei ezzel szemben mennyit haladtak.

Ayrons - 2017. 08. 08. 21:41

Kisujj egyből levágta ,hogy Bran olyan dolgokra képes ami nem szokványos. Hogy a kölyök valamilyen módon képes dolgokat látni.
Vélhetőleg észre fogja venni ,hogy a testvérek között nem jó viszony és ezt akarja majd kijátszani ellenük. Befűzni Sansat ,hogy a testvérei nem százasok. Ugye Sansa jószerivel úgy tudta ,hogy Jonon kívül meghalt minden rokona. Ezért örül mindenkinek.

Jon-Dany meg. Összejönnek ez biztos de remélhetőleg nem örökre. Dany nagyon unszimpatikus lett. Apuci csak azt hajtogatta ,hogy elégetni elégetni , Danyke meg állandóan térdeltetni akar…nevetséges. Nem érti meg hogy bizonyítani kellene nem pedig csak követelni. Hét Királyság emberei pont letolják az Essoson elért dolgait. Nem is tudom ,hogy csóri Jon mellé kiillene.

Braven - 2017. 08. 08. 21:44

A végén biztos, hogy Bronn ugrik rá Jamie-re, megmentve a sárkánytól? Nekem úgy tűnt, hogy az a fiatal gyerek (Dickon Tarly) volt, aki előtte is segített rajta.

Crystal - 2017. 08. 08. 21:48

Tuti ő, direkt visszanéztem :) Az előtte levő snittben Bronn a földön fetrengve meglát egy gazdátlan fehér lovat, a következőben egy fehér lovon ülő (páncél nélküli, Dickonon volt) alak ráugrik Jaime-re.

jade - 2017. 08. 08. 21:50

Arya:
1. lista: A kriptában a lista említésénél kineveti Sansa Aryát, hiszen pont ilyen őrültségeket mondott még évekkel ezelőtt gyerekként is 2. lista+fegyver: Amikor Bran megerősíti a lista létezését Sansa már elgondolkodik 3. lista+fegyver+erő a megvalósításhoz: amikor látja legyőzni Briennt szerintem az a taktikus feje Sansának, hiszen van egy “fegyvere” csak rá kell írni Arya listájára a neki nem tetsző embereket és kész.

szerintem azt senki sem gondolja, hogy Arya Deresben marad, nem hercegnő alkat, el fog indulni dél felé a listáját intézni az Éjkirály háború előtt/után

Nymeria farkas pedig szerintem éppen, hogy visszahozott karakter akit már elkergettek az első évadban, most pedig kaptunk egy emlékeztetőt, így senkit sem fog meglepni amikor megmenti Aryát majd a barangolási közepette.

Kisújj:
Szerintem nem tudja, hogy Bran druida lett, honnan tudná?
Brant Lord Starkként kezeli: uralkodó akinek nyalni kell, ajándékokat adni, akinek meg kell ismerni a céljait stb., ezért adja neki a tőrt
Kisújj szerintem már beindította az ármánykodást: utolsó jeleneténél holló krákogás hallatszott mellette, tehát Kisújj levelez valakivel, szerintem Euronnal, innen tudta Euron, hogy Cerceinek milyen ajándékot kell vinni stb., csak hát mondta a Mester lefelé a lépcsőn, hogy minden holló levélről van másolata, tehát kifog derülni a Kisújj-Bolton szövetség és akkor Arya megöli Kiújjt, de vendéget északon sem lehet ölni, így indítják majd el délre Aryát

bulkin - 2017. 08. 08. 22:07

chulo, talán első vagy második évadban beszélget a Vastrón előtt Varys meg Kisujj, ott mondja utóbbi, hogy a káosz egy létra, vagyis lehetőség, mozgástér a hatalomért folytatott versenyben.

Egyébként ki fogja kinyírni a Hegyet? mert róla aztán senki nem beszél, pedig nem egyszerű eset a figura :) Arya lenne a jelöltem, de ebben a sorozatban minden megtörténhet, és az ellenkezője is.

Egyébként más sorozatos blogon olvastam egy hozzászólást, ahol a kommentelő nehezményezte, hogy itt mindenki teleportálásról beszél, mert senki nem vette a fáradtságot, hogy térképen megnézze, ki hova mennyi idő alatt ér oda. Van benne valami, majd ha valaki lerak egy “komplett timeline mátrixot, feltárva az anomáliákkal” (idézet kommentelőtől), akkor beszélhetünk teleportálgatásról addig felesleges. Egyszerűen itt két jelenet között hetek, néha hónapok telnek el, csak nincs mód az érzékeltetésére, mert az alámondás/felirat, hogy “x hónappal később” kissé gagyin hatna, évszakokkal meg nem tudnak operálni, ezt a lehetőséget martin elvette, mert vagy nyár van, vagy tél, követhető periodika nélkül. Az már inkább gond, hogy a Mások hol a pi**ban kódorognak ennyit, értem én, hogy nem tudnak átjönni a Falon, de ott ülnek előtte, és megy a pasziansz meg a dáma? Másrészt ekkora seregeken csak úgy rajtaütni, az kissé erős, ilyen környezetben gondolom a seregek előtt, jobbra, balra, hátul, körben, fent lent (na jó utóbbi kettő nem) felderítők voltak 1-2 km távolságra legalább, oszt ha beüt a baj, van idő felkészülni. Ha meg ilyen seregek mozognak, arról mindenki tud, az ellátmány leszervezése ennyi ember esetében képtelenség, hogy titok maradna, itt meg ha Bron nem fülel, meg se tudják :)

A csata emiatt nekem kissé sanszos (vagy teleportálnak, vagy segghülyék seregvezetéshez), a Starkos rész viszont nagyon ütött, főleg amikor Arya tolja vissza Brant, mögöttük megy Sansa (mikor Podrick szól brienne-nek, hogy eskü teljesítve, szegény Brienne nehezen fogadja el, hogy eskümunkanélküli lett:) ), én ott belegondoltam, hogy gyakorlatilag első évad végétől várjuk, hogy találkozzanak a Starkok, és most meg ott baktat majdnem az összes gyerek. Nálam epikus volt na.

Platschu - 2017. 08. 08. 22:09

Szerintem ha Bran elárulta volna, hogy tudja kié a tőr és mire használták, akkor Kisujj simán kiveszi a kezéből és leszúrja vele, majd “tragikus” balesetnek beállítja.

Eyrie még mindig aránytalanul keveset szerepelt a sorozatban. Feltételezem Kisujj arra játszik, hogy ha elvenné Sansát, akkor Észak fölött is uralkodhatna. Ehhez elég lenne Jont valami tragikus csatában “véletlenül” elveszíteni. Esetleg ha kiderülne a származása, akkor majd megpróbál ezen keresztül éket verni közéjük. Az évad első felében már volt egy ilyen jelenet, hogy a tanácson osztják az észt, hogy Targaryen vezetőt sosem fogadnának el, nyilván ez nekünk a nézőknek szólt és nem csak Danyre, hanem egyben Jonra is utaltak vele az alkotók.

Én viszont még mindig nem értem, hogy Sansa miért játszik vele. Vallomást akar egy ilyen gerinctelen embertől kicsikarni? Hiszen látta Lady Arryn halálát, ahogy kilökte Kisujj. Ha pedig falaz neki, akkor Bran simán lebuktathatja a kettőjük összeesküvését és ezzel lehet éppen Sansa fog még inkább Kisujj ölébe esni. Vagy lehet még imponál is fog neki a pali kitartása legyen az őszinte vagy megjátszott ebben az esetben. Ramsey után gondolom pasikra rá sem tud nézni úgy egy darabig.

Csak nagyon bízom benne, hogy Sansa még mindig játszik vele és kihasználja az anyja iránti érzelmeit. Puhatolózik a szándékai felől, aztán egy alkalmas pillanatban megválik tőle. Valószínűleg Kisujj is pontosan tudja, hogy Sansa csak hitegeti, de aztán a végjátékban majd lerendezik egymást. Csak könyörgöm ne az legyen, hogy Sansa ellehetetlenül az udvarban és inkább elszökik vele és frigyre lépnek!

perszepolisz - 2017. 08. 08. 22:09

“gyakorlatilag első évad végétől várjuk, hogy találkozzanak a Starkok, és most meg ott baktat majdnem az összes gyerek. Nálam epikus volt na.”

Nekem meg keserédes volt. Ahogy mondták előre a készítők.

fireblade "pistike" - 2017. 08. 08. 22:30

Anyám..azért mikor megjelent a sárkány az a hang…vazee..és mikor tüzet nyitott (durva hangrendszerrel nézem) a hideg kirázott..
nem szoktam visszatekergetni de ezt vagy 5x megnéztem, hallgattam..állat :)
egyébként egész jó kis rész volt..Arya továbbra is a kedvencem..bár ezzel kevesen vannak így :)

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 22:33

Én azt nem értem, mi ez a nagy puffogás a térdhajtás miatt. Az első évadtól kezdve az új királyok / királynők és jelöltek első dolga, hogy kiküldik a varjakat, hogy mindenk tegyen esküt, Renlytől kezdve, Joffrey-ig. Mindenki a születési jogára hivatkozva. De ezen akad ki a nép a hetedik évadban?

bulkin - 2017. 08. 08. 22:36

perszepolisz, igen, keserédes. Óhatatlanul végigfut, hogy mi minden történt velük, mekkora kört írtak le mielőtt hazatértek, milyen emberekké lettek, mennyire különbözőek, mennyire másként emlékeznek egymásra, ki ez a félig vadidegen itt, mikor tanult ez meg így gyilkolni, né’má tényleg lédi lett, és még sorolhatnám.
De mi nézők is hat éve vártuk ezt a pillanatot, és akkor ott baktatnak, nyugisan, három tesó, otthon vannak Deresen, együtt, Starkok, Apu néz fentről, “Winter is coming..” epikus volt na :)

Randal - 2017. 08. 08. 22:56

@BubuMaczko:

“Mikor pl Tyrionhoz adták, Sansa védve volt, Tyrion békén hagyta, azt csinálhatott volna a szobájában, amt akar.
Deresben meg ok, négyszemközt normálisan beszél Jonnal, a megbeszéléseken meg rendre alárak az emberei előtt. ”

Wut? Azt csinálhatott volna a szobájában amit akar? Ja, abban a kis időben amit hagynak neki. Attól még, hogy nem láttuk, mint udvarhölgy vagy mint száműzött még el volt foglalva. Meg mit tanulhatott volna? Kardvívást? Diplomáciát? Hagyjuk már ezeket a modern dolgokat. Hiába fantasy, egy nőnek nem az volt a dolga, hogy tanuljon.

Az meg, hogy nyíltan szembe kerül Jonnal, csak annak köszönhető, hogy ő próbálja követni a szokásokat, ezáltal megnyerve az északiakat, Jon meg változtatni akar rajtuk. Ez feszültséget szül, de ezt meg is beszélik.

“Dany sem indult jobb helyzetből, mint Sansa, de használja az eszét, a képességeit. Sansa nem látja, hogy több is lehetne egy nyafka, másoktól függő lánynál. Saját magát korlátozta, és most láthatja, hogy a testvérei ezzel szemben mennyit haladtak.”

Nem indult jobb helyzetből? Mint fentebb írtam azért Khal Drogo nem egy Joffrey volt és totál más volt a környezet és kultúra, nem volt ármánykodás körülötte. Plusz lett neki 3 sárkánya.

Én komolyan nem értem, hogy emberek hogy nem látják azt, hogy miként fejlődik egy karakter. Gyakorlatilag még mindig úgy kezelik Sansát, ahogy az első évadban láttuk, miközben kismillió dolog történt vele.
Fentebb már tettem be egy linket, ahol szépen összegzik az összes szereplő motivációit és a történéseket.
Ha ebből nem áll össze egy karakterfejlődés, akkor nem tudom mit mitől.
Nem szükségszerű, hogy minden karakter ugyanúgy fejlődjön, mindegyik a saját képességeit próbálja fejleszteni. Sansát hercegnőnek, leendő királynénak képezték, aki érti az udvari etikettet és tudja ott hogyan kell viselkedni és kapcsolatokat építeni.
A történések miatt viszont megtanulja mikor kell csendben maradnia, meghúzódnia, válaszolnia.
Megtanulja, hogy mire figyeljen, hogy tárgyaljon, hogyan szerezzen támogatókat.
Lehet, hogy ez sokaknak semmi, de amíg nem jelennek meg a white walkerek, addig a régi rendszer és szokások uralkodnak és ő pedig abban van otthon valamennyire, mégha ezt a sorozat nem is képes teljesen átadni.

@Platschu:

Sansa egyáltalán nem bízik Kisujjban, de kell a Völgy serege, támogatása és szüksége van a tudására. Ettől függetlenül Kisujj még mindig tud rá hatni és Sansa fél is tőle, ez látszott is az előző részben.

Az meg, hogy mi történik az udvarban, az lényegtelen a holtak serege miatt. Hogy azután mi történik Sansával…ki tudja. Nem lesz happyend, de valszeg életben marad.

Hepciás - 2017. 08. 08. 22:58

BubuMaczko

Én pl. azért, mert Joffrey, Renley, Stannis stb. bevallottan “nem demokratikus” királyok voltak. Dany meg kettős beszédet folytat, ha éppen úgy van akkor ő demokrata meg “választották a követői”, mikor meg nem akkor csak keménykedik. Meg mire fel? Jon mögött is áll 10.000 északi és Dany NEM tudja megtámadni Északot, mert félúton elhull az összes egyszálgatyás dothraki. Cersei hatalma is közel azonos Dany-ével jelenleg, szóval Dany alá sem kell a képzelt magas ló.

Nemisen - 2017. 08. 08. 23:34

Valaki felvetette, hogy ki fogja kinyirni a Hegyet; egy ideje mar gondolkodom, milyen “fight”-ok varhatoak a vegkifejletben, kivel ki vegez majd.

Cersei: Jamie vagy Arya (elobbi valoszinubb)

Hegy: Tobbszereplos boss-fight; Bronn, Sandor, talan Szurke fereg, Arya vagy Jorah. Egy kivetelevel minden ellenfele meghal. Ha egyszereplos, akkor Sandor vegez vele, valoszinuleg o is belehal.

Jamie: hosies halal (akarmi lehet); ha drama es fight, akkor Brienne vagy a Hegy

Szurke Fereg: a “tel katonai”, ha kihuzza addig; ha nem, akkor a Hegy, esetleg Jamie vagy Bronn.

Jorah: tuti meghal, ujbol megmentve a kiralynojet. Tel katonai vagy a Hegy, esetleg Bronn.

Kb. ennyi.

_Peter - 2017. 08. 08. 23:35

Könyvet nem olvastam, csak a sorozat kapcsán szerzett tudásom: Régen nem az volt az északi Stark király letérdelt Aegon sárkányait látva, hogy megmentse az északiak életét? Akkor most északon Robb elindította a függetlenséget és most Jon is királlyá választva, áruló Bolton és Frey család távozott a játékból. Egységes Észak, a wildlingok már szövetségesek és nekik van földrajzilag a legnagyobb területük, az ő szemükben Cersei és Dany is egykutya. A népet értem, Jon már látja Dany jó csak erről meg kell győznie a népét is, hiszen már a tárgyalásra is alig akarták elengedni Jont. Ők csak azt látják mint régen Aegon, megint megjelent valaki három sárkánnyal és követeli a térdelést. Természetes az aggódásuk! Jon el is mondta.

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 23:41

Randal:
“Hiába fantasy, egy nőnek nem az volt a dolga, hogy tanuljon.” Ahogy Cerseinek, Danynek, Margaerynek, Aryanak, Yaranak sem. Ők mégsem ragadtak le. Ha nem dolga tanulni, miért jogos, hogy gyűléseken vesz részt? Most vagy tradíció, hogy van beleszólása, vagy nem.
Nem tartom az ő történetét karakterfejlődésnek. Amiket felsorolsz, mire nevelték, egyáltalán nem jön át, hogy ő elsajátította volna. Lapítani tud, de tárgyalni, támogatókat szerezni, a kapcsolatait használni nem. Margaery vagy Cersei iskolapéldái, hogyan lehet használni a neveltetést, az eszüket, a képességeiket. Ők megtanulták a hasznukra fordítani, nem pedig épp csak elevickélni, és mások szánalmára vagy esetleges jóindulatára építeni.
Sansa nem játsza a játékot, hanem elviseli. Nagy különbség.

BubuMaczko - 2017. 08. 08. 23:47

Hepciás:
Renley bevallottan azért akart király lenni, mert a nép érdekeit akarta szolgálni.
Jon felé Dany tett lépéseket, megígérte, hogy segíti a falnál, adott neki “bányajogot”. Nem fogja követelni északot. Egy hagyományos gesztus miért is túl sok cserébe?
Most nézem a második évadot, Renly épp ezt kéri Robbtól is, és nem ütköznek meg ezen.

Platschu - 2017. 08. 08. 23:50

Dehogynem játsza a játékot! Ahogy széttépette Ramsayt a kutyáival, majd elhajtotta Kisujjat is a kertben, abból azért lehet sejteni, hogy Sansa is fejlődött ám rendesen és nem csak simán egy könnyen irányítható lady.

kla - 2017. 08. 08. 23:54

@bulkin: “a Starkos rész viszont nagyon ütött, főleg amikor Arya tolja vissza Brant, mögöttük megy Sansa , én ott belegondoltam, hogy gyakorlatilag első évad végétől várjuk, hogy találkozzanak a Starkok, és most meg ott baktat majdnem az összes gyerek. Nálam epikus volt na.”

Az nálam is nagyon, és nem is volt túlhúzva a jelenet, a zene is csak visszafogottan ment alatta, de annyira elkapott engem is, hogy tényleg egyszerre láthatjuk őket, együtt.

Geza Kovacs - 2017. 08. 09. 00:55

Én azt nem értem már kezdetektől, hogy ha Winterfell észak fővárosa, akkor hogy lehet egy darab nem túl nagy, jelentős részben fából készült vár, látványosan kevés emberrel. Egyáltalán hol férnek ott el a katonák? Hol laknak benne olyan sokan? Hol a sereg?

És hol van Edmure Tully?

Amúgy ezektől függetlenül: a Vasbank mit csinál, ha nem kapja meg az aranyát?

Wyrr - 2017. 08. 09. 01:07

Geza Kovacs

Winterfell nem város, csak egy vár. Észak politikai központja, de nem él ott nagyobb lakosság, mint egy jelentősebb középkori erődítményben.

Vasbank: felbérelnek egy bérgyilkost, aki feltűnés nélkül eltakarítja a problémás ügyfelet, hogy olyan kerüljön a helyére, aki fizet. (Megtették már nem egyszer, állítólag uralkodókkal is.) Vagy a jelenlegi westerosi helyzetben, egyszerűen választanak egy másik trónkövetelőt, aki majd elég hálás és értelmes lesz, hogy törlesszen, ha uralomra kerül.
Bizonyos ügyfelekkel szemben (nemesek, városok vezetői) különféle szankciókat is alkalmazhatnak, mivel a befolyásuk megvan hozzá.
Jobb belátásra bírhatják az ügyfelet erőszakosabb eszközökkel is, mondjuk felbérelik az egyik zsoldoskompániát, és rászabadítják a birtokára, városára.

Platschu - 2017. 08. 09. 01:11

Az első évadban nagyobbnak tűnt Winterfell, mert azt valamelyik északír vagy skót kastélyban vették fel és digitálisan pár tornyot hozzátettek. Az elmúlt évadokban viszont már csak ezt a díszlet udvart használták Winterfellként, lehet ezért látszik kisebbnek.

Geza Kovacs - 2017. 08. 09. 02:09

Hát valami ilyesmi ostobaságra gondolok én is. Ezzel együtt totál abszurd volt, ahogy Cersei mintha valami túszejtőnek mondogatta volna, hogy mindjárt jön az arany, én csak ezért kérdeztem.

Hiteltelen, hogy pont ebben a szadista történetben hagyja a legelvetemültebb, legelborultabb uralkodó, hogy így a fejére nőjön egy bank. Mi van, ha ő bérel fel bérgyilkost a bankosok ellen? Amúgy is vannak családi váraik, ezerszer előbb vennék át azokat bankárok, mint hogy egy uralkodónak neki menjenek. Mert egy halott vagy ellenséges ügyfél nem jó buli.

Lám a középkori/reneszánsz Európában is bevásárolták magukat a bankárok mindenhova, politikai pozíciókat, állami jogköröket vásároltak vagy zsaroltak ki, egyáltalán nem csak a pénz volt önmagában a cél.

Szóval szerintem itt simán csak túltolták/tolják a talicskát. De nyilván tényleg. behoznak majd a vasbankosok miatt valami újabb borzalmat szereplőnek

milesteg - 2017. 08. 09. 03:00

A 4. rész epic volt. Ez sem rossz: https://www.youtube.com/watch?v=2aWwZl8MLQA

Ayrons - 2017. 08. 09. 07:24

Torrhen Stark összehívta a lobogókat és a nyakhoz vezette a seregét. A fattyú testvére pedig varsafából csinált nyílvesszőket mert elméletileg azok mérgezőek a sárkányokra nézve. Ám Torrhen végül térdet hajtott ,mert nem akarta az embereit a halálba vinni. Tehát megvolt ott is az ellenállási szándék.
Amúgy Danynek hiába van 3 sárkánya azokat nem tudja különböző helyen egyszerre bevetni ,mert csak ő a lovas. Aegonnal 3 lovas volt és egyszerre több helyen is megjelentek a sárkányok.

Renly Catnek mondja, hogy tisztába van vele ,hogy az északi urak milyen csökönyösek ezért Robb csak titokban hajtson térdet és fizesse az adót amúgy hívhatja magát királynak.

dexike3 - 2017. 08. 09. 07:28

2020 Tűzbirodalma reboot :)
Jamie = Matthew McConaughey

fireblade "pistike" - 2017. 08. 09. 08:14

Azért itt felmerül egy kérdés, egyszerre csak egy sárkány bevethető?
A másik kettő nem tud önállóan tüzet köpködni? látják mit csinál a nagytesó, követik, nem?

mondjuk a nagynyilas/Bronnos affér arra volt jó, hogy megtudtuk hogy pusztul majd el legalább 1 sárkány.

Ayrons - 2017. 08. 09. 08:29

Meerennél könnyű volt őket egyszerre bevetni ott álló hajókat kellett pusztítani. De egy állandóan mozgó csatatéren más a helyzet. Aegon is úgy vetette be a 3 sárkányát ,hogy visszahívta az embereit, mert tartott tőle ők is elégnének. Ezért mondom kell hozzájuk is lovas.

Amúgy csak nekem gyanús ,hogy az Éjkirály pont akkor indított háborút mindenki ellen mikor kitört az Öt király háborúja ? Szerintem valami úton módon tudja mi történik délen.

darren - 2017. 08. 09. 08:37

@ Wyrr

Igen, új kardot nem tudnak kovácsolni, de ahogy fentebb írta valaki, Ned kardjából kettőt kovácsoltak a Lannisterek, szóval újrakovácsolni lehet a valyriai acélt is.

Shred - 2017. 08. 09. 09:17

Jamie: -Hogy is hívnak, Rickon?
-Dickon”

Bron: Lolllll

Shred - 2017. 08. 09. 09:19

Jamie elsüllyedése szerintem nem olyan kínos, a Tiszában is vannak váratlan, több méteres gödrök:) Ki tudja, milyen erők alakították egy ilyen vízpart környékét.

Aszusz - 2017. 08. 09. 09:28

Géza Kovács:
“Hiteltelen, hogy pont ebben a szadista történetben hagyja a legelvetemültebb, legelborultabb uralkodó, hogy így a fejére nőjön egy bank. Mi van, ha ő bérel fel bérgyilkost a bankosok ellen?”

A sorozatban ebbe nem mentek bele és a könyvben is csak utalások vannak, de a Vasbankkal nem lehet ujjat húzni. Az összes többi kis bankkal igen. Van a könyvben olyan utalás, hogy ha egy banknak nem fizetik vissza a kölcsönt, akkor annak annyi, de ha a Vasbanknak nem fizeted vissza, akkor megszívod. Ha uralkodó vagy, akkor hirtelen valahol feltűnik egy másik uralkodójelölt, és letaszítanak a trónról. Az a gyanú (de ez nincs megerősítve), hogy a Vasbank és az Arcnélküliek (a legmenőbb bérgyilkosbrigád) egy és ugyanaz a szervezet, vagy legalábbis komoly összefonódások vannak.

Wyrr - 2017. 08. 09. 10:11

@ Darren

Jégből lehetett, de nem mindből jönne ki a mérete miatt két új kard. Tőröket meg nem éri meg csinálni belőle, mert valószínűleg nem jutnának elég közel a Másokhoz, hogy használják is rajtuk őket – mivel a sima kardok semmit sem érnek ellenük, megsemmisülnek az első csapásra.
Ráadásul valyriai kardból elég kevés van. Több közülük elveszett az évek során, pl. a Lannister családi kard is.
És a tulajdonosok se állnának sorba, hogy beolvasztassák a kardjukat; még azért se, hogy használatra átadják.

A valyriai kard jó lesz vagy egy tucat harcosnak, ha eljön az ideje, de az obszidiánban pillanatnyilag több a lehetőség, mert jóval elérhetőbb fegyveranyag.

Wyrr - 2017. 08. 09. 10:29

(Jó, tévedtem. Elvileg Westeroson kb. 200 ilyen kard van – bár a sorozatban ki tudja, mennyi lesz majd. Azokhoz viszont tényleg mindenki makacsul ragaszkodik.)

Crystal - 2017. 08. 09. 11:14

Én arra vagyok kíváncsi, hogy Sam mit kezd azzal, amit az apjától lopott. Ül rajta Óvárosban, meg akarja vizsgálni, esetleg elküldi Jonnak?

- 2017. 08. 09. 11:18

“Bár Arya megérkezett testvéreihez, mégis elmaradt az a komolyabb, személyesebb egymásra találás, amit vártam volna a sorozattól.” Gyakorlatilag teljesen más karakterekké értek a legutóbbi reunion óta. Ráadásul Bran és Arya iszonyú weirdo lett a viszontagságok sora miatt. Szerintem ez nem egy ‘elsőre felvettük, maradhat’ dobás volt a rendező és a színészek részéről. Bármi lehet ebből a mostani Stark összejövetelből…

MammAddict - 2017. 08. 09. 13:35

Az én gyermeki agyamban átfutott, mikor Aranykéz megfoga a dárdát, hogy Danyt átdöfi vele. A sárkány meg cserébe hamuvá égeti őt…
Igaz akkor nem lenne aki a sárkányokat irányítsa. Bár ha Tyriont és Jont nem bántják…

Neoprimitiv - 2017. 08. 09. 14:36

Ayrons: az öt király háborúja még sehol sem volt, amikor a Mance már szervezte a vadakat, hogy át tudjanak törni a Falon, mert jönnek a zombik. Már sokkal korábban elkezdtek délre nyomulni, mint ahogy ott elkezdődött volna a balhé.

Viszont ha már Éjkirály: a barlangban lévő képeken volt egy spirál, pont olyan, mint amilyen elrendezésben a halottak maradtak a zombik támadása után. Feltéve, hogy ez nem csak a Mások feng-shui mániája, kíváncsi leszek, mi lesz a szerepe?

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 09. 14:40

@Neoprimitiv
Azt mondod, a hadszíntér előkészítéssel nem foglalkozik az Éjkirály? :)

Neoprimitiv - 2017. 08. 09. 15:24

Piccolo_Machiavelli: ilyen bonyolultan? nem.

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 09. 15:30

@Neoprimitiv
Nyilván nem. De felderítést szerintem valami formában csak végez.

offtopic: lassan mostmár tényleg megihatnánk azt a Guinnesst, ha már Szent Patrikon elmaradt…

DarkEagle - 2017. 08. 09. 17:04

“Cave – 2017. 08. 08. 21:14
Itt sokan úgy gondolják, Dannyvel csak történnek a dolgok, pedig :
– a sárkányait csak magának köszönheti, évszázadokig csak 3 darab kő volt. Ő hitt csak bennük, és kockáztatta az életet ( akkor még nem tudta, hogy tűzálló )
– a Makulátlanokat szintén csak magának köszönheti. Mormont csak 1000 rabszolgát látott, Baristan ellenezte az egészet, a seregben ő is csak rabszolgákat látot. Csak Danny fogta fel, ha nála a korbács, nála a sereg, a mesterek védtelenek maradnak. Egyetlen pillanatig sem akarta Drogont átadni !
– a rabszolga felszabadítás is az ő ötlete volt, megnyerve ezzel Essos népét ( jó, a rabszolgatartókét nem )
– a csatának pedig így kellett lezajlania. Egy megadásra felszólítás nem volt opció. A vereségek, és az azzal felérő győzelem ( Makulátlanok ) után csak egy egy véres, brutális, demoralizáló győzelem állíthatta helyre a tekintélyét. Az meg, hogy kockáztatta az életet alap, egy khal sem vonult volna vissza a veszély elől, pláne nem a sereg szeme láttára. Meg aztán a dothrakiaknál a parancs UTÁNAM, nem ELŐRE !”

Köszönöm, végre egy gondolkodni tudó lény a sok kommentelő közt. Hihetetlen, hogy még 7 év után sem képesek megérteni egyesek Dany karakterét. Ennyi nehéz belátni, hogy ő nem kapott mindent a segge alá hanem minden egyes dologért megküzdött, ráadásul elég keményen.

DarkEagle - 2017. 08. 09. 17:09

Az hogy tűzálló mitől lenne csalás? Ez a legutálatosabb Dany hater vélemény amit a GOT fennállása óta látok mert láttam már párszor ezt a baromságot. Ez olyan mintha azt mondanád hogy miért páncélban harcolnak a katonák. A tűzállóságát is szépen felépítették és ő maga tapasztalta ki és végül képes volt még az életét is feláldozni szóval nem csak úgy random lett tűzálló. Ahhoz képest hogyan kezdett az 1. évad 1. részében az évad végére kinőtte magát elég szépen. Mi ez ha nem karakterfejlődés? Jora, meg a többiek az ég világon nem tettek érte semmit ahogy a sárkányok sem. Nem a sárkányok segítettek megszerezni a Makulátlanokat hanem ésszel szerezte meg őket és legfontosabb indok hogy utána nem azért maradtak mellette mert nála volt a korbács hanem mert tisztelték és szerették, ezt egyébként Missandei és Szürke Féreg többször is elmondta. Amíg a sárkányok picik voltak egyszer ugye el is vették tőle de ő maga szerezte vissza, az ég világon senki nem segített neki. A rabszolgákat mind egy szálig véráldozat nélkül szabadította fel. A rabszolgatartókat egyetlen ok miatt bántotta, mert keresztre feszítettek 160 valamennyi gyereket. Én is ezt tettem volna velük. Soha a 7 év alatt senkit nem bántott ok nélkül mint pl Cersei vagy más Westerosban. Varys meg aztán pláne nem segített neki semmit, sőt ő intézte el hogy megöljék a gyerekével együtt, ehelyett Dany befogadta pedig meg is ölhette volna teszem hozzá teljesen jogosan.

Igen Tyrion meg a többiek is ellátták tanáccsal és sokszor lebeszélték baromságokról de mindig ő hozta a döntést és mindig felajánlott olyan opciót az ellenségeinek amivel életben maradhattak. Mutassatok egyetlen egy személyt a sorozatban aki megtette ugyan ezt az ellenségével mert nincs egy ilyen sem.

Az meg hogy felsorolják a címeit állandóan a korszak velejárója. Westerosban is ez megy minden fontosabb személynél. Igen van Danyben gőg és makacsság de melyik karakterben nincs? Lehet őt nem szeretni vagy szeretni de ezek a felsorakoztatott indokok ellene egytől egyig baromságok.

Aszusz - 2017. 08. 09. 18:11

Neoprimitiv: “Feltéve, hogy ez nem csak a Mások feng-shui mániája, kíváncsi leszek, mi lesz a szerepe?”

A spirál alapvetően az Erdő Gyermekeihez köthető. Bran látomásában, amikor az első Mást készítik az obszidiánpengével, látszik, hogy a varsafa körül a kövek spirálba vannak rendezve. A Mások, de legalábbis az Éjkirály, akit közvetlenül a Gyermekek hoztak létre, szemmel láthatólag rendelkezik olyan “képességekkel”, amelyekkel amúgy az Erdő Gyermekei rendelkeztek – pl vargolás, zöldlátás, ilyesmi. A spirálnak valami köze lehet a mágiához, amely létrehozta őket, és ők is megtartották ezt a formát. Hogy egyéb jelentősége lesz-e? Majd meglátjuk.

DarkEagle: Danyt én alapvetően nem bírom, és ennek az egyik oka, hogy kb a harmadik könyvtől halálosan untam a fejezeteit, nem bírom, ha valaki kivégzési módként a megégetést (vagy egyéb, szenvedéssel járó módot) preferál, és problémásnak tartom, hogy bár Mereenben királynőként tisztelték és az egész társadalmat megváltoztatta, mégis hazamegy Westerosra, ahonnét senkinek sem hiányzik, mert ez neki jár, és háborút indít, amiben nyilván sokan meghalnak majd. Maradt volna Mereenben. Vagy menjen haza Westerosra, persze, de akkor ez nem egy pozitív jellemvonás a részemről. És az a módszer, amit Mereenben is használt, hogy felszabadítja szegény rabszolgákat, és azok majd önzetlenül imádják és követik, Westerosban nem fog működni, mert ott nincs rabszolgaság. A “népet” nem tudja felszabadítani, ők ugyanúgy nép maradnak. Egyszerűen nem látom, hogy mit akar elérni azzal, hogy ő lesz az uralkodó, hogyan változna meg ettől a társadalom, azon kívül persze, hogy az ő kis formás feneke ülne a trónra. És még gyereke sem lehet, tehát a halála után elindulna valamilyen trónutódlási viszály, ami újabb háborúval járna. De ez persze őt nem érdekli.

HankMoody - 2017. 08. 09. 18:15

DarkEagle:”és mindig felajánlott olyan opciót az ellenségeinek amivel életben maradhattak. Mutassatok egyetlen egy személyt a sorozatban aki megtette ugyan ezt az ellenségével mert nincs egy ilyen sem.”

Jon??!

Cave - 2017. 08. 09. 18:53

Honnét a francból veszitek,hogy Dannynek nem lehet soha sem gyereke ?????? Most nem lehet, de bizonyos feltételek teljesülése esetén ( amiknek most lusta vagyok utánna nézni) újra terhes lesz !

sorozat/gyilkos - 2017. 08. 09. 18:54

1 Amikor a főbankár a hálálkodás után odavetette, hogy HA megérkezik a lóvé, már biztosan lehetett tudni, hogy nem fog megérkezni, és kizárásos alapon elég egyértelmű volt, hogyan nem tud megérkezni. Meg hát a Lannisterek nyerő szériáját is vissza kellett vágni, úgy dramaturgiai okokból is.

2 Megy a célozgatás a barlangi nászra, de ha igaz a feltételezés, amit mindenki tényként kezel, akkor Havas Jon a mégiscsak nagynénjével hancúrozna egyet, ami esztétikailag érthető, de kötve hiszem, hogy egy jól sikerült incesztre akarnák kifuttatni a főszálat, rosszul sikerültre meg pláne.

Tehát nem lesz barlangi bujálkodás, családi kör jellegű konfliktusokra és szövetségre számítok, aminek a felvezetés tökéletesen meg is felel.

Cave - 2017. 08. 09. 18:57

És a feltételek teljesülni fognak,különben a jóslatnak nem sok értelme lenne 😉

nadi007 - 2017. 08. 09. 19:32

Huhh. Eléggé hajmeresztő elméletek vannak. :)
Páran azért még most sincsenek tisztában a GOT világával.
Nem értem az amerikai közönség miatt miért ne lehetne meglépni a Jon Dany házasságot. Sokan nagyon alábecsülik az amcsikat. Persze én is emlékszem, hogy annak idején micsoda lázadás volt Ned halála miatt, de ott is inkább azért mert annak idején vele promózták a sorozatot, és sokan főszereplőnek hitték. És persze volt a Sansa nászéjszakája is, ott is volt egy kis műbalhé. De… nem bigott keresztény és szuperfeminista az átlag néző. Ha ők nem néznék akkor már rég kaszálták volna a sorozatot. Szóval biztosan nem ez fogja befolyásolni a kapcsolatukat. Amúgy a GOT világában senkinél sem verné ki a biztosítékot. Ezt nem is értem honnan veszitek.
És folyton ez a logisztika…. Most az a baj, hogy miért égette el az élelmet. Egyrészt nem biztos, hogy tudta, hogy az van benne, másrészt blokád alá akarják vonni Királyvárat, és ha nem jut be az élelem akkor máris előrébb tartanak. Mert ugye még most is az a felállás, hogy nem támadják meg a várost, hanem kiéheztetik.
Múlt héten nem tudom hányszor lett a kommentekben leírva az autobalance szó, na most ez a rész elég rendesen helyretette ezt. Dany sárkányai még mindig hatalmas előnyt jelentenek.
Ja, és akik szerint Cersei ugyan olyan mint Dany azok szerintem nem nézik ezt a sorozatot.

sorozat/gyilkos - 2017. 08. 09. 19:41

@Aszusz “csak az a vérfertőzés, amit konkrétan az adott kor szokásjoga, törvényei tiltanak”

Jesszus. A vérfertőzésre vonatkozó szabályok csak a leképezései annak a tudásnak, hogy az genetikailag brutális következményekkel jár. Az incesztusból (első unokatestvérig) bezárólag született gyerekek között sokszoros a genetikai rendellenességek aránya, az átlagos intelligencia szint pedig 20-30 ponttal alacsonyabb. Egy az aktualitása miatt most nem megnevezett közösségben (szeparált törzsi lét miatt kialakult szokásjog okán), ezt ma elég nagy mintán és pontosan mérik.

Egy két kivétellel, mint a hatalom/vagyon megtartása miatt, és szeparált törzsközösségekben, ez nem véletlenül és nem is valami homályos szokásjogból tabu az egész világon.

“Ne a saját értékrendünket erőltessük erre a világra.”

Vagy tájékozódjunk, mielőtt zöldségeket beszélünk.

DarkEagle - 2017. 08. 09. 19:42

@HankMoody: Lehet elfejtettem de Jon mikor is csinálta azt amit írtam? az őrségben is simán kivégeztette azokat akik leszúrták, na nem mintha hibáztatnám érte de azért na. Más eset most hirtelen nem is jut eszembe hogy volt-e ilyen döntési lehetősége hogy vagy megöli az ellenséget vagy elengedi valami neki tetsző feltétellel.

@Aszusz: Felejtsük most el a könyvet, jó? Semmi köze a sorozathoz, az könyv ez meg sorozat.

Meereenbe már nem kell, felszabadított mindenkit a város elvan nélküle de egyébként hagyott ott embereket akik vigyáznak a dolgokra. Szerintem az teljesen logikus, hogy haza akar menni hiszen az az otthona. Egyébként nem, nem indít háborút ha azt indítana akkor már rég lerohanta volna Cerseit is a várost de nem tette meg és pont ezért fogja a város őt választani. És az hogy nincsenek rabszolgák nem jelenti hogy nincsenek szolgálók mert a kettő kb ugyan az. Arról nem beszélve hogy milyen nyomorban élnek az emberek és hogy bánnak velük a vezetők.

Ami a kivégzéseket illeti. Mennyivel jobb ahogy a többiek végzik ki az áldozataikat, lefejezés pl vagy felakasztás és még lehetne sorolni Cersei módszereit is pl mérgezés. Dany ahogy írtam is, bármikor is bántott valakit azt mások védelme érdekében tette. Nem azért hogy rettegjenek tőle vagy mert ahhoz volt kedve, lásd Joffry.

Murderdoll - 2017. 08. 09. 19:45

Dany terhességhez:

“When the sun rises in the west and sets in the east,” said Mirri Maz Duur. “When the seas go dry and mountains blow in the wind like leaves. When your womb quickens again, and you bear a living child. Then he [Khal Drogo] will return, and not before.”

Wyrr - 2017. 08. 09. 20:30

Murderdoll

Csakhogy ez a könyvben van így. A sorozatban Mirri csak annyit mondott: “When the sun rises in the west and sets in the east. When the seas go dry and mountains blow in the wind like leaves”, aztán hátat fordított, és otthagyta Danyt.

Szó se esett terhesség/gyerek feltételről.

Aszusz - 2017. 08. 09. 21:23

DarkEagle:

Megégette Mirri Maz Duurt. Elevenen. Nem adott neki választási lehetőséget. Azért tette, mert Dany saját értékrendje szerint elárulta.
Keresztre feszített egy csomó mestert – nem ellenőrizte, hogy bűnösek voltak-e a gyerekek megfeszítésében, sőt, ha jól emlékszem, utólag az egyikükről kiderült, hogy tök ártatlan volt benne.
Régen volt már, de nem zárta be elevenen valami széfbe Doreah-t? vagy melyik szolgálója volt, aki ellopta a sárkányokat? Nekik sem adott választási lehetőséget.

Szerintem a kivégzés módja igenis számít. A fájdalommentes, könyörületes módot preferálom a szándékos, hosszúra nyújtott kínzás helyett. A lefejezés nem kínzás. (persze valójában ellenzem a kivégzés minden formáját. De ebben a történetben ez nem opció).

Igen, Jon sokakat megölt harcban, vagy azokat, akik elárulták, különösebb bűntudat nélkül (ahogy a fenti esetekben Dany is). Jon amúgy nem ölte meg Ygrittet, amikor Félkezű akarta, mert szerinte nem szolgált rá. Nem végeztette ki Tormundot, hanem szövetséget ajánlott neki. Nem büntette meg vakon az egész Umber és Karstark famíliát, hanem esélyt adott nekik arra, hogy csatlakozzanak hozzá. Másokkal nem nagyon találkozott élete során, szóval gondolom, ez elég.

Tegyük hozzá, hogy Jon úgy kegyelmezett meg az ellenségeinek, hogy nem szabta feltételül, hogy “bend the knee!” – csak szövetséget ajánlott (lásd Tormund). Dany csak ebben az esetben kegyelmezett meg eddig bárkinek. Ha utána őt imádják.

Aszusz - 2017. 08. 09. 21:40

sorozat/gyilkos:
Látod, te is definiálod a rokonsági fokot, méghozzá az első unokatestvérnél. Direkt megnéztem az értelmező kéziszótárt, mit mond a vérfertőzésre, és csak annyit, hogy “közeli vérrokon közötti szexuális kapcsolat”, de nem definiálja, hogy mennyire közeli.

A világ különböző tájain a mai napig teljesen legális az első unokatestvérek közötti házasság. Valamelyik angol nyelvű GoT fórumon szintén felmerült a téma, egy indiai illető írta, hogy náluk inkább számít normálisnak, mint kivételnek.

Westeros saját törvényei értelmében az elsőfokú unokatestvérek házassága teljesen legális és normális (és ennek az oka tényleg főleg a vagyon megtartása), szóval ezen nekünk nincs mit fennakadni. Annyit biztosan tudunk, hogy Westeroson a testvérek közötti, és a szülő/gyerek szex biztosan vérfertőzésnek számít, ezt tiltja mindenféle törvény, és ezt ítélik el. Az unokatestvér viszont már “elég távoli” rokonnak számít, vagyis ezt nem tekintik vérfertőzésnek. (nagynéni/unokaöccsről nem tudunk semmit, de majd kiderül)

Viszont ha jól tudom (de ennek nem néztem utána), Magyarországon nem engedélyezett az elsőfokú unokatestvérek házassága, vagyis vérfertőzésnek számít, mert tiltja a törvény. A másodfokú unokatestvéreké viszont engedélyezett, pedig akár őket is lehet közeli rokonnak titulálni. Genetikailag, ha jól emlékszem biológiaórákról, a negyedfokú unokatestvérek vannak genetikailag olyan távol egymástól, mint két random ember, szóval genetikailag a rokonság értelmezése itt szűnik meg.

Amúgy arról is olvastam már, hogy a vérfertőzés genetikai (rossz) hatását erősen túlbecsülik. Egy-egy alkalomnak nincs számottevő káros hatása. (persze véletlenszerűen lehet, de az a nem vérfertőző kapcsolatnál is előfordulhat). A génállomány leromlása (és látható, mérhető elváltozások) akkor következnek be, ha a vérfertőzés sok generáción át történik, illetve ahogy írtad, a kis törzsi közösségekben, de ott is csak hosszabb idő, sok generáció után.

A Targok vérfertőzését erősen túlbecsülik amúgy. A Targ családfán több a nem családon belüli frigy, mint a családon belüli. A sorozatban kihagytak egy generációt V. Aegon óta (itt ő a Mad King apja, és nem a nagyapja), márpedig ő nem családon belül nősült, vagyis itt csak egy generációnyi vérfertőzés hatásairól tudunk beszélni. Jaime és Cersei is három egészséges gyereket csinált, kettő tök normális volt, és Joff is csak egy elkényeztetett köcsög volt, nem pedig genetikailag retardált.

DarkEagle - 2017. 08. 09. 22:18

Bocs de ha én Dany helyében lettem volna, nem égettem volna el elevenen Miri Maz Duurt hanem elevenen nyúzattam volna meg. Dany megmentette őt és vele egy csomó másik nőt. Ő volt az egyetlen közülük aki revansot vett Danyn pedig nem rajta kellett volna. Megölte a férjét és a gyerekét is feláldozta. Akkor miről is beszélünk? Teljesen jogos volt amit Dany csinált. Én napokig kínoztam volna.

Ami Doreah-t meg azt a Xar akárki csávót illeti akiket bezárt szerintem az is jogos volt. Végig játszottak Danyvel és ki akarták használni. Oké nem volt valami könyörületes kínzás de lényegében Danyt is örök fogságra akarták ítélni a mágusok várában vagy miben, ha nem emlékeznél. Szóval ja. Dany egyébként nagyon jó a szemet szemért elvben. :D

Ami a mesterek keresztre feszítését illeti, utólag könnyen mondta a csávó, hogy az apja ellenezte de attól még nem biztos hogy igaz, ráadásul attól hogy ellenezte ugyan úgy bűnös volt ő is. Tudod, hogy szól a törvény, az is bűnös aki futni hagyja a bűnöst. Egyébként utána meg is könyörült rajta és megengedte hogy rendes temetést kapjon. Legyünk őszinték, ha te látnál 160+ de akár csak 1 ártatlan kis gyereket megfeszítve csak mert beijedtek tőled a mesterek hogy felszabadítod a talpnyalóit akkor te nem ugyan ezt tennéd kérdés nélkül?

Nem mellesleg Dany nagyon is igazságos volt, hiszen amikor a sárkányai galibát okoztak, vagy épp megöltés csóri ember lányát adott kárpótlást, utóbbiért pedig bezárta a gyerekeit. Plusz nem csak a mesterekkel bánt így hiszen az egyik csávót aki megölt egy mestert aki ugye tárgyalásra várt az is kivégeztette, szóval még csak azt sem mondhatjuk hogy részrehajló volt.

Nem mondom hogy tökéletes királynő lenne vagy ember mert olyan úgysincs de ő lenne a legjobb jelölt egyértelműen és nem a származása miatt. Ezt elmondta Missandei is Jonnak és Davosnak. Jon is hasonló de mivel ő nem király épp ezért nem kéri senkitől hogy hajoljanak meg előtte, nem is akart soha király lenni plusz neki még nem kellett ilyen komoly döntéseket hoznia. Az egyetlen fair döntése az volt hogy azt a két gyereket akiket említettél nem küldte el máshova hanem visszakapták a várukat ha behódolnak a Starkoknak ismét.

Maradjunk annyiban mivel szerintem úgysem értünk egyet hogy Jon és Dany ketten tényleg elhozhatnák az úgymond békét Westerosra.

Nyiha - 2017. 08. 09. 22:31

BubuMaczko:
Sansa fogoly volt Királyvárban. Ennek ellenére megtanulta, hogy maradjon életben egy olyan környezetben, ahol a legkisebb ballépés végzetes lehet.

MiMi - 2017. 08. 10. 00:07

Kicsit bánt, amit többen is írtak: a Stark gyerekek találkozásának megvalósítása. Ez egy olyan pillantat volt, amit régóta lehetett várni és a történet fonalát nézve igen jelentős (érzelmileg, történetileg) momentum volt, így joggal várta az ember, hogy hatalmas katarzist hoz majd, erre olyan volt, mint amikor két ismerős találkozik a sarki boltban.
Azért volt ezt rossz nézni, mert sok olyan dolog van még hátra, amit nagyon várhatunk, és ha ezek is ilyen bénán lesznek megvalósítva, nagyon elrontják a sorozat sok évnyi építkezését.

Egyébként Davos a legjobb!

zoeyshy - 2017. 08. 10. 01:15

Wahh, nekem bejönnek az új részek ( az évad eddig), volt sok véleményem, de lusta voltam leírni ehehe… Viszont most megnéztem a részt és egy kérdést nem tudok hanyagolni… ha Bran tényleg mindent (de mocskosul mindent) tud a múltból, miért nem pirított oda csak legalább egy osztást Petyr-nek??? De miért?😃😃 Imádom Kisujjt (bár a soriban mostanság kicsit hanyagolják), de annyira megnéztem volna egy ilyen humort ehehehe😂

CyClotroniC - 2017. 08. 10. 01:26

zoeyshy: A ‘Chaos is a ladder.’ szerintem odapirított szépen. Pislogott is Petyr rendesen, ráadásul pont nem rég fejtette ki Sansa-nak, hogy mindig gondoljon mindenre, na a múltlátó druidát ő se látta jönni. :)

Platschu - 2017. 08. 10. 08:13

MiMi: Az lett volna a katarzis, amikor a Stark gyerekek együtt vannak és egyszerre mérgezi meg őket Kisujj vagy Cersei bérgyilkosa. :P

clegane - 2017. 08. 10. 11:15

szerintem Bran hollóságának része valami olyasmi, hogy csak szemlél de nem avatkozik bele. lehet hogy azért, hogy ne diszturbálja a jövőt, meg hát ő személyesen is megtapasztalta hogy ha beleavatkozik akkor valalkinek teljesen elrontja az életét, ld Hodor. gondolom, az öreg Max von Sydow holló se véletlen vonult el a föld alá az isten háta mögé ahelyett hogy világszerte elismert guruként dőzsölt volna a földi javakban.
úgyhogy szerintem olyan sok megmondásra nem kell tőle számítani. (bár akkor minek van.)

Fuller - 2017. 08. 10. 11:46

@dexfan
“Valaki elmagyarázná, hogy Olenna “titka” miért olyan nagy durranás? Ezen a ponton aligha hiszem, hogy az a titok olyan sokat változtatna a dolgok kimenetelén.”

Mert úgy tudják, hogy Tyrion volt, és Cersei emiatt üldözte.

BLABLA - 2017. 08. 10. 11:54

@clegane
Bran most még, csak tanul, ha jók lesznek az írók akkor aktív szerepe lesz a háborúban, kétlem, hogy George R. R. Martin mester a semmiért írta meg az egész történet szálat.

Aszusz - 2017. 08. 10. 12:53

zoeyshy: “ha Bran tényleg mindent (de mocskosul mindent) tud a múltból,”

Szerintem Bran nem tud mindent. Olyan lehet neki, mint amikor egy k. nagy kirakós részei hevernek előtte, látja mindegyiket, de még nem tudja, mit ábrázol a kép. Bizonyos kisebb részeket már összerakott, de az összefüggéseket még nem érti. Vagy mint az internet: itt van előttünk egy-két keresőszóra egy csomó tudás, de csak azt tudjuk tudatosan, amire tényleg rákerestünk.
Szerintem amikor Kisujj kimondta a “káosz” szót, akkor előjött ez az emlék, ami Kisujjhoz köthető, és benne van a káosz szó, és megismételte neki a mondatot. Szerintem nem volt teljesen tudatos, vagyis nem szándékosan “pirított” oda, de Kisujjra ez nyilván ilyen hatással van.
Bran, ha akarná, végigpörgethetné maga előtt Kisujj életét, de ez nyilván sok idő lenne, másrészt összességében tök fölösleges, neki csak célzottan kéne részeket látnia belőle, és erre még nem teljesen áll készen.

Aszusz - 2017. 08. 10. 13:02

MiMi: “a Stark gyerekek találkozásának megvalósítása. Ez egy olyan pillantat volt, amit régóta lehetett várni és a történet fonalát nézve igen jelentős (érzelmileg, történetileg) momentum volt, így joggal várta az ember, hogy hatalmas katarzist hoz majd, erre olyan volt, mint amikor két ismerős találkozik a sarki boltban.”

Nekem nagyon tetszett, hogy nem volt nagy összeborulás. Egyrészt karakterhű volt, másrészt pedig láttunk már egy érzelmes találkát Jon és Sansa között. Ha minden gyerek találkozása a másikkal hasonló töltettel bírna, akkor, mire a legfontosabb jönne (Jon/Arya – ők voltak a legközelebb egymáshoz), addigra az egész olcsóvá válna.

Nem számítottam rá, hogy Bran érzelmileg lenullázódik, de valahol logikus. Ő már nem ugyanaz, ezért az ő találkozói nem lesznek érzelmesek, az ő részéről legalábbis nem.

Sansa és Arya pedig szintén nem voltak túl közel egymáshoz, rengeteget veszekedtek. Nyilván szeretik egymást, de azért itt amúgy sem vártam nagy összeborulást. És mire ténylegesen összetalálkoztak, addigra már mindketten tudták, hogy a másik ott van és hamarosan találkoznak, ez egyikük számára sem volt egy hirtelen pillanat (mint pl Jon számára Sansa vagy Sansa számára Bran)

Hepciás - 2017. 08. 10. 14:09

Fuller

De így is felesleges, mivel Tywin halála viszont Tyrion műve és azért pedig örökké (és Cersei szemszögéből jogosan) üldözhető.

Riooo - 2017. 08. 10. 15:52

Sziasztok!

Dany sárkánya most Drogon vagy Dracarys?

Wyrr - 2017. 08. 10. 15:57

Riooo

Drogon.
A Dracarys parancsszó, valyriai nyelven azt jelenti: tűz.

_Peter - 2017. 08. 10. 17:53

Ha Dany nem akar segíteni Jonnak harcolni Északon, az lenne király ellopnák az egyik sárkányát.

DarkEagle - 2017. 08. 10. 18:25

A Dracarys azt jelenti, sárkánytűz csak, hogy pontos legyen a fordítás. :D

Amúgy, hogyan is lopsz el egy sárkányt _Peter? Érdekes elmélet jó kis vígjáték lenne belőle ahogy az embereket megeszik élve miközben próbálják ellopni őket. :D Alapból senki sem birtokolhatja őket, Danynek is csak azért engedelmeskednek mert az anyjuk. Alig tűrnek el pár embert, azokat is csak az anyjuk miatt.

Amúgy Ollena titka szerintem se akkor nagy dolog hiszen Cersei mindig is utálta Tyriont nem hinném, hogy ezek után ne akarná megölni. Pláne hogy közben átállt Danyhez. Mindig találna valami okot hogy utálja vagy megölesse. Szerintem jobb ha meg sem tudja az igazat, mert nagyon karakter idegen lenne ha utána meg vissza akarná pl fogadni vagy valami hasonló baromság.

_Peter - 2017. 08. 10. 18:57

Sárkány kiszagolja Jonban a Targaryen vért? Bran a sárkány fejébe költözve átveszi az irányítást?

Tyrell mama titka Jaime-nek a nem mindegy, már akkor is utálta Cersei-t amiért Tyrionra kente a Joffrey balhét, segített is neki megszökni. Most pedig első kézből kapott bizonyítékot nem Tyrion mérgezte meg a bort. Újabb ok Jaime-ből Queenslayer is legyen.

Hepciás - 2017. 08. 10. 19:40

_Peter

Egyedül Tywin halála miatt lehet még zabos Jaime Tyrionra. De ott sem tud mindent csak annyit, hogy Tyrion merő önkényből kivégezte a papust… Kíváncsi leszek mit szól az igazsághoz.

Sajnálom valahol ezt a Jaimet-t, hogy választania kell az ikertestvér-szerelme és a értemes, normális törptesó között.

_Peter - 2017. 08. 10. 20:28

“Egyedül Tywin halála miatt lehet még zabos Jaime Tyrionra.”

Miért? Jaime már utálta a fatert, nem? Úgy emlékszem Tywin gyakorlatilag kitagadta Jaime-t. Amikor összebalhéztak, mert az öreg azt akarta Jaime mondjon le a királyi testőrségről és menjen el a Lannister kastélyba góréskodni és megházasodni hogy örökös legyen, Jaime meg azt mondta nem marad Királyvárban Cersei miatt. Megunta a fater dirigál, bábuként rángatja őket, az öreg meg azt mondta nem tekinti már Lannisternek. Ekkor Tywin szempontjából az utált törpe Tyrion fia lenne a Lannister ház örököse, mert Jaime nem is házasodhat. Ezért amikor nyert a párbajban a Mountain, Jamie hogy mentse az öcsi életét belement Tywin alkujába hogy akkor megy családosat játszani a Lannister kastélyba. Átlátott Tywin szitáján, ezért megszöktette az öcsit és maradt Királyvárban.

petimbo - 2017. 08. 11. 07:53

Nagyon nagy epizód volt, főleg a két csatajelenet, de amikor Drogon tüzet okádva lecsapott a Lannister seregre, hát az valami eszméletlen volt. Fantasztikus harcjelenet volt az epizód végén, a szívem végig zakatolt az izgalomtól.

Riooo - 2017. 08. 11. 11:54

Köszi az infot!

Hepciás - 2017. 08. 11. 14:59

_Peter

Ez rendben is van, habár ezek ellenére is ki volt akadva, mikor a fater meghalt.

Amúgy Tywint nem értem. Rinyált a családról mindig, de lazán elérte volna, hogy ne maradjon örököse (Tyrion áthúzta a Jaime-paktumot), és komolyan belement volna, hogy az a félhülye Lancel legyen az örökös?

De továbbmegyek, a sorozatban nincs is már több Lannister-utód, a vicces az, hogy Genna Lannister Fray gyerekei lettek volna az utódok, miután Lancel bekattant, mivel a sorozat kinyírta Willemet és Martint, Tyrekről szó se esik, hogy létezne, viszont a “kövér Lannister asszonyt” megemlíti Jaime, így Gemma létezik a sorozat-univerzumában. Furcsa viselkedés Tywin-tól.

nade - 2017. 08. 11. 15:03

szóval.. ki kinek drukkol most?

Jon elvan észak királyaként, az egész birodalom uralására nem vágyik.

Danynek ambíciói vannak, serege nagy, viszont hülye mint a s… akarommondani kezdenek a családi vonások (őrület jelei) előtűnni. (“Engem mindenki szabad akaratából követ! Nah, térdelj le vagy meghalsz!”; “*határozott királylány vagyok* , de Jon segíts, hogy döntsek, mit tegyek most baaaaaw?”)

Cercei szintén csak hatalommániás hirtelen haragú hülye. Val’szeg Jaime királynő ölő is lesz.

Euron csak az ügyeletes rém, Joffrey 3.0/Ramsey 2.0

pár teóriafoszlány szerint amit láttam, Jaime ezzel a legutóbbi mutatványával lehet az igazi Vízbefullt Isten is, meg az arany keze alapján is illik rá még vmi másik legenda is.

szóval szvsz Jon északon, neki meg délen kéne révbe érnie. de gondolom a sorozatban marad D&D tolja tovább a feminista fantasy-t és Dany/Sansa/stb lesznek a végső győztesek, alkalmatlanságuk ellenére.

Riooo - 2017. 08. 11. 15:26

Nem régóta olvasom itt a kommenteket. Nem tudom volt e szò a mostani kerdésemrôl. Az 5.évad 9.reszeben van egy pillanat amikor Jorah megfogja Dany kezét.Azt gondoltam lesz következménye de semmi baki lehetett esetleg?

Hepciás - 2017. 08. 11. 15:29

Riooo

Ha nem a gedvás kezével érinti meg, akkor nem lesz baja talán. Vagy második lehetőség, hogy Dany erre is immúnis, végül is miért ne, egy szuperképesség nem elég.

mcfly - 2017. 08. 11. 15:57

Nagyon utálom magam, amiért annak idején elolvastam a hetedik évados spoilereket. A zavaros szinopszis persze nem tetszett, hát meggyőztem magam róla, hogy kamu az egész. Mert, lássátok, én még ezek után is meg akartam lepődni! Első lecke: ha meg akarsz lepődni, ne olvass spoilereket.

De túl nagy volt bennem a hype. És alighanem túl sok időm is jutott kombinálni. Ha jól emlékszem, a sorozat még tervbe sem volt véve, mikor én már harmadszor rágtam át magam a könyveken (azon a négyen, ami addig megjelent), és jócskán el voltam látva mindenféle, a befejezést illető megérzéssel. Arra számítottam, amire szerintem mindenki. Jon és Dany. Majd valamikor az utolsó könyvben. Ők tesznek pontot a végére. De a hogyan és a miért akkor még nem izgatott; amilyen ütemben a könyvek követték egymást, az ember óvakodott túl sok reményt fűzni a gyors válaszhoz. Aztán jött a sorozat, beelőzte a könyveket, és az internet megőrült. Elmélet elmélet hátán; mind igényt tart az ember hiszékenységére.
Én sem tudtam megállni, hogy ne bonyolítsam túl. Oké, Jon és Dany, ez nyilvánvaló – de ilyen egyszerű csak nem lehet! Szóval jöjjenek az alternatív elméletek. Jon majd Sansát veszi el valami politikai okból, és a féltékeny Danyn, ezt hallva, kitör a Targaryen őrület. Az lenne csak a látvány!

Második lecke: ha igazán élvezni akarod a sorozatot, a Trónok harcát csak jó felbontásban nézd. Az, hogy én szemcsésen, rossz hanggal és a spoilerek tudatában próbálkoztam vele, számomra tönkretette az epizódot. Először el sem akartam hinni, hogy ez igazi rész. A csata úgy nézett ki, mint egy rossz videójáték. Meg aztán: Davos Dany mellével poénkodik, Missandei nem tudja, mi az a fattyú, és Jon magyarázza el neki a koncepciót, közölve, hogy anyu és apu nem voltak házasok? Őszintén, ezek a nagy tévén, full HD-ban sem voltak kevésbé abszurdak.

De a legnagyobb csalódást a kínos északi történetszál jelentette. Nem tudom, hány éve várom már, hogy újra találkozzon ez a három gyerek, de most, hogy megtörtént, inkább visszaforgatnám az időt. A szereplők nem tudnak mit kezdeni egymással. Az eltérő élettapasztalat teljesen inkompatibilissá tette őket. Míg külön-külön működnek valahogy – Sansa a hidegfejű, szalonképes Stark; Arya a talpraesett túlélő; Bran a titokzatos faguru –, addig összeeresztve, Deres sötét díszletei között, ahol a legkomolyabb ellenfél az idén totál vérszegény Kisujj, a testvérek elvesztik minden bájukat. Nem csak arról van szó, hogy a viszontlátás hűvösebb, mint reméltük. Épp ellenkezőleg: minél több köztük az interakció, annál kínosabb a végeredmény. Sansa – a misztikusan nem korrumpálódott Stark, aki egyedüliként illik ebbe a környezetbe – magyarázkodni kényszerül. „Brannek izé, ö… látomásai vannak.” Olyan esetlen ezt így hallani. De sután hangzik minden, amit egymás titkairól és tudásáról megosztanak. A lista, a tőr. Kisujj sikerei is csak verbálisak. Nehéz a „káosz” szót a társalgás természetes menetébe beledolgozni, de ő némi csűrés-csavarással megoldja, szóval Bran a poén (és az írók) kedvéért replikázhat, hogy „Chaos is a ladder”, mire Kisujj nagyot néz, de a hatás amúgy elmarad, nyugodtan lehet ásítani. Akár átaludni is az egészet, mert semmilyen érzelmi katarzisról nem maradunk le. És hogy emiatt ne legyen bűntudatunk, ott van viszonyítási alapnak Bran: őt sem köti le sokáig a családi csúcstalálkozó, inkább az új tőrével játszadozik. (Apropó, azt tudja, milyen ruhát viselt Sansa az esküvőn, és Kisujj szavajárását is ismeri, de a tőrre még nem sikerült rákeresnie a fa-neten keresztül.) A Hét bocsássa meg nekem, de mikor ezek hárman libasorban végigvonultak az udvaron, Arya a kerekesszéknek feszülve, Sansa a nyomában totyogva, oldalvonalon a büszke tyúkanyó képpel bámuló Brienne-nel és Poddal, én hangosan elröhögtem magam. Mondom: azt hittem, ez paródia. Olyan nyomorúságosan festettek a koszos hóban.

De a legfurább, vígjátékba illő pillanatokat Sárkánykő tartogatta. Dany és Missandei, amint csitri módjára összevihognak. “Juj, a csini fiú megszólított!” Aztán a barlang. Milyen szerencse, hogy kellemes járás esik hozzá a parton, és a Gyerekek is jól összefirkálták! Mi több, előrelátóan szignózták is a képeket, máskülönben Jon honnan tudná, hogy tőlük ered a kompozíció? Mindegy, Dany el van ájulva. Még sose hallott róluk, de a művészetük leveszi a lábáról. Amire Davos beszéde és Tyrion logikája korábban nem volt képes, azt elintézi pár krikszkraksz a falon: Dany már hisz a Másokban. Harcolna is Jonért, ha Jon térdet hajtana neki. De Jon, csak hogy legyen min tovább évődni, nem tesz ilyet. Párás bociszemek kutatják egymást a sötétben. Itt nem maradt ki egy rész?, gondolja zavarodottan a néző. A múlt héten találkoztak először, és Dany akkor még azon töprengett, vajon hány kereke hiányzik Jonnak a négyből. Csak az lehet, spekulálunk közösen, hogy Dany észrevette, amint Jon a jó szívét bámulja, és az esti pohár kancatej mellett ő és Missandei már azon tűnődnek, vajon ismerik-e a hölgyválasz szokását Északon.
Kár, hogy az esti poharazgatás ma elmarad – rossz hírek jöttek nyugatról. Ergo a duli-fuli powerwalk a homokban. Dany a megszeppent banda élén hasítja a partot. Van három sárkányom, mit cicózunk? Még maradt pár emberi pillanatod, mielőtt a néző kiábrándulna belőled, mondja erre Jon. Ez a rész annyira súlytalan. Majdnem olyan rossz, mint a kriptabeli párbeszéd a két Stark lány között.
És még lehet fokozni. Komolyan, komolyan azt hittem, hogy a Jont és Davost alakító színészek csak bolondoznak a lépcsőn. Úgy értem, mi az esély? Ugyanaz az írópáros, aki a Jamie-Olenna párbeszédet alkotta, ilyen lökött szóváltást adjon a szájukba? Jon, ahogy kidomborított mellkassal, virtuskodva azt mondja: „I saw the Night King, Davos! I looked into his eyes!” Akármilyen felbontásban nézem, ez továbbra is röhejes. És hogy Missandei-t fel kell világosítani a fattyúkról. Gondolom, mindez csak azért kerül szóba, hogy később kiderüljön: anyu és apu mégis csak házasok voltak.

És Jonnak ezután sem kegyelmez a show. Még vár rá a feladat, hogy grabancon ragadja Theont. Itt Sansa a felindulás tárgya. Már nem tudom, mit mond Jon, de túl sok levegővel mondja, amitől lehetetlenül hatásvadász lesz a dolog.

A csatára nem lehet panasz (a jó felbontásban), habár a részletekben az embernek sok öröme nem telik. Ez nem az a nemes sárkányakció, ami Meereenben volt. Itt nincs diadalmas zene. Amikor Jamie megrohamozza Danyt, szurkolunk neki, hogy sikerrel járjon.

Tyrion szerint szörnyeket ölni jöttek Westerosra. Jon fel is vázolja az északi helyzetet. A sziklafalon ott kép. Tessék, szörny. Mire Dany: „Vasszék! Drágaszág!

Nyilván nem volt ez olyan rossz rész, mint ahogy én azt – jócskán elfogultan – gondolom. Az már biztos, hogy többé közelébe sem megyek spoilernek. És rossz felbontásban sem nézek meg több kiszivárgott epizódot.

Aszusz - 2017. 08. 11. 17:13

mcfly: Semmi közöm hozzá, szóval nyugodtan ignoráld a véleményem, de szerintem az a bajod (s egyébként sokaké, akik túl komolyan veszik ezt a mesét – néha én is érzem magamom), hogy – amint írtad – már nagyon régóta rajongó vagy, ismered a könyveket betéve, és gondolom a sorozatot is hasonló lelkesedéssel nézed. Kialakult valamiféle preferenciád a szereplőkkel kapcsolatban – de ez nem minden. Mivel sok időd volt, agyaltál azon, hogy hogyan lehet továbbvinni a történetet, próbáltad a neked leginkább tetsző megoldást megkeresni – és mikor a megvalósításra került a sor, akkor csalódsz. Teljesen mindegy, hogy mi történik, teljesen mindegy, hogy az adott történet keretein belül logikus-e, mivel nem így képzelted el, másra számítottál, ezért aztán csalódsz.
Ezen persze az sem segít, hogy a spoilereket olvastad – a főbb történések felsorolása a logikai összefüggések és a megvalósítás nélkül tényleg röhejesnek tűnnek.

Nekem is vannak preferenciáim, hogy mit szeretnék, mi történjen, de az a helyzet, hogy az elmúlt pár évben elég sok rajongói fórumon olvastam az enyémtől totálisan eltérő véleményeket, és rá kellett jönnöm, hogy nekik is igazuk van, az is egy lehetőség, ahogy ők látják. Talán ez volt az a pont, ahol sikerült elengednem magamban a saját álom-befejezésemet, és elfogadni, hogy annak az esélye igencsak kicsi, és hogy nagy valószínűséggel olyan vége lesz, amelyet rühellek (Jon/Danyre gondolok – ha legalább az egyikük meghal, az már javít a helyzeten).

Sokféle karakter viselkedését szokták kritizálni, ki-ki a saját preferenciája alapján. Ahogy pl te is Dany Vastrón-mániáját. És általában sok igazság is van benne. És sok esetben teljesen tévesnek tartom.

Engem az háborít fel, ha a szereplő teljesen karakteridegenül viselkedik az adott helyzetben, megmagyarázhatatlanul, pusztán azért, mert a plot így kívánja. Ebbe beletartozik az is, amikor egy szereplőt teljesen lebutítanak annak érdekében, hogy mellette egy másik okosabbnak tűnjön. Erre tipikus példa Jon és Sansa kapcsolata, és inkább Sansa részéről. Elég baj az, hogy a könyvekhez képest Jon itt egy idióta, de fogadjuk el, ez a sorozat, ebbe az irányba mentek vele a készítők. De Sansa, aki semmit sem tett le az asztalra 6 évad alatt, ami miatt kiérdemelné a “mestermanipulátor” címet, most hirtelen okos lesz, és mindezt persze az amúgy is lebutított Jon kárára. Persze Jon, más helyzetekben, tök intelligens. Aztán meg írnak neki egy olyan szöveget, amit ebben a részben is nyomott (már ezredszer, és igen, én is unom):”I saw the Night King blah blah…

Danyvel viszont nincs bajom. Eddig is csak a Vastrón érdekelte, most is azt akarja, vele legalább konzekvensek az írók. Ő is csak addig tűnt okosnak, amíg Essoson idióták vették körül. Most pedig izmozik, mert ahhoz ért. És azt hiszi, jót tesz mindenkivel, de nem lát tovább az orránál.

A Stark-gyerekek találkozója nem olyan volt, amilyennek képzeltük, ezt aláírom. de ha logikusan belegondol az ember, nem is lehetne. Mindannyian megváltoztak, főleg Bran, aki már nem is Bran teljesen. Szóval, bár nem erre számítottam, nekem tetszett. Amúgy is a Jon/Arya találkozóra kell gyúrni, az lesz majd a legnagyobb durranás. Remélem.

Mazsi - 2017. 08. 11. 17:44

Szerintem Daenerys fő mozgatórugója nem a megalománia, hanem a túlélés. Ha csecsemőkora óta üldözik a származása miatt, ha tucatszor próbáltak már megölni, mert Targaryennek született, és úgy nőtt fel, hogy soha, senkiben nem bízhatott, akkor nincs sok választása. Vagy retteg egész életében, vagy kézbe veszi a sorsát és elpusztítja az ellenségeit. Az összeset, különben sosem lesz nyugta. A „sárkányok anyja” és a hőálló képesség pedig képessé is tesz rá… Innen nézve pedig érthető a térdeltetési kényszere. Aki nem térdel, az veszélyes, tehát ellenség. Pont.
Én azért bízom benne, hogy John nem térdel be, nagyon idegen lenne a karakterétől…

Hepciás - 2017. 08. 11. 17:50

mcfly

Én nem bántam meg, hogy elolvastam. Így most nem csalódom hétről-hétre. (Bár a második rész így is csalódás volt).

Jó felbontás… Haha :D A gépem máshogy gondolja a maga 10 évével.

El kell fogadni, ilyen lett a hetedik évad. A könyvhöz nagyon gyengusz, önmagában szórakoztató, igaz időnként logikátlan és/vagy fantáziátlan.

Hepciás - 2017. 08. 11. 17:53

Mazsi

Kár, hogy Dany nem férfi, növeszthetne pici bajuszkát az orra alá, befesthetné a haját feketére, amit szépen elfésül és járhatna barnaingben. Vezetési stílusban nem sokban marad el most sem attól, akire akkor hasonlítana külsőre…

Kicsit sajnálom, hogy a történet tanulsága az, hogy “akiné’ a sárkány van az nyer és kész”. Hiába balfúró a stratégiában, hiába arrogáns, nem. Neki sárkánya van és nyer. Miért emlékeztet ez napjaink “sikeres” embereire?

Hepciás - 2017. 08. 11. 17:57

Mazsi

Amit Dany-ról írsz az nem más, mint a paranoia. Jó egy paranoiás ember vezérnek? Nem.

Már most a 7×04-ben is előadta a paranoiás énjét Tyrionnal szemben. 7×05 trailer alapján Varyssal is lesznek problémái.

Hepciás - 2017. 08. 11. 18:11

Mazsi

Ami még siralmasabb, azok Dany “hű követői”. Lássuk csak…

Birodalmi rohamosztagos-jellemű Makulátlanok.
Primitív barbárok.

Tyrion akinek amúgy se lenne hová mennie.
Egész életében droidnak nevelt tolmácsnő.
Daario és Jorah akiket a szerelem/Dany teste motivál mindössze.
Varys aki Dany-t egyedül a vezetékneve miatt támogatja.

(Olena és Homokosék natúr bosszú miatt).

Riooo - 2017. 08. 11. 20:19

Hepcias

Azert gondoltam hogy megfertozhette mert a kamera elegge rakozelitett.

Alexander - 2017. 08. 11. 22:27

Nevetséges amit összehordtok. Dany fasiszta, Hiterre hasonlít? gonosz, elmebeteg? Komolyan? Miközben nem tűri a rabszolgaságot. Nem akar civil áldozatokat. Amikor a sárkányai ártalanokat öltek meg, bezáratta a sárkányait.
Miről beszéltek akkor?
Erélyes, tekintélyelvű? Ez egy középkori feudális jellegű társadalom. Nincs demokrácia. Csak tekintélyelvűség.
Miért akar térdeltetni? Épp emiatt. A világ a tekintélyelvűségen alapszik. Vagy behódoltatsz másokat, vagy téged hódoltatnak be.

Ti nagyon elvagytok ám tévedve. Igaz ez egy kitalált világ, de a középkort veszi alapul, a középkor társadalmát nem lehet mai elvekkel megítélni! Szent István is mindenkit behóldotatott, vagy megölt. Ugyanezt tette minden nagy uralkodó, ettől nem voltak rossz emberek, hiszen az egy ilyen világ volt. Valaki vagy így tesz, vagy nem lesz sikeres uralkodó.

Vissza a sorozathoz, míg Cersei konkrétan a saját bosszúvágya miatt ártatlanokat öl meg. Felrobbantotta őket. Szadista hajlamai vannak. A saját gyereke halála sem érdekki, csak pusztán az uralkodás, és bosszú.

Mazsi - 2017. 08. 11. 22:33

Akkor lenne paranoia, Hepciás, ha nem lenne alapja. :-)
Nyilván oka van, a történet szerint, hogy Daenerys kapta meg a sárkányos képességet, és nem mondjuk Viserys. És annak is, hogy a Fény Ura „tévedésből” eltöröltette Melisandre-val a föld színéről a Baratheon vérvonalat (kivéve talán Gendryt). És lehet, hogy a Lennisterekre is ez a sors vár. Talán Robb Stark halálához is köze van, stb… Mintha a Fény Urának nagy szerepe lenne abban, hogy ez a két ember, John és Daenerys találkozzon végül…Kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből. :-)

Hepciás - 2017. 08. 11. 23:03

Mazsi

Leírom mi a bajom ezzel a Dany-dologgal. Ugyanezért utáltam Superment meg Son Goku-t is. Az, hogy nekik jár a joker természetfeletti erő, és a történet (mindhárom), úgy mutatja ezt be, hogy Dany/Supermen/Goku JOBB és ERŐSEBB a többieknél, ami szerintem undorító. Gusztustalan. Ott volt mikor felgyújtotta a Khalokat. Tűzáló és ezért túlélte. Verjük rá, hogy “mekkora taktika” volt és a “gonoszok” meghaltak. Na ja, csak a Khalok mögött többezer óra edzés áll, azért voltak ott. De az ilyen csalás ellen nem lehet védekezni. Goku detto. Ő a János, de könyörgöm, ne csináljuk már ezt, hogy ő a hű meg ha, a többiek meg a “szarok”, mikor azok ugyanannyit, vagy többet edzettek, de ugye utolérni sosem fogják őt.

Arya sokat edzett és tanult az arctlanságért. Bran szintén, el is rontott dolgokat kezdetben (Hodor, Éjkirály jele).

De ez az “valaki kapjon csakúgy nagyobb skillt” dolog számomra mindörökké visszataszító lesz. Minden filmben utálom az ilyet.

nade - 2017. 08. 12. 02:38

Alexander
Dany legutóbb Mereenben is elakarta pusztítani a lázadó városokat, csak Tyrion javaslatára büntette csak az összeesküvő nemeseket. És most is… a saját embereinek is szüksége lett volna a takarmányra, erre felégeti az egész konvojt. Brávo. A tyúknak elment az esze, hódítani szeret, kormányozni nem tud, westerosiakért eddig semmi jót nem tett hogy tiszteljék őt, sőt, inkább importált egy halom vadembert.

Apati - 2017. 08. 12. 05:12

mcfly
…csupán egy gyors, költői kérdés: te mazochista vagy?! :)
…én is belefutottam már több sorozatba, amiről hasonló lelombozó véleményem volt, mint neked a jelenlegi Trónok harcáról, de ezeket azon melegében hajítottam is ki a képzeletbeli kukámba. Sőt! Volt olyan sorozat, aminek az első, v több évadát nagyon kedveltem, de mikor eljött egy olyan epizód, ami ilyen érzéseket és véleményt generált bennem, mint benned ez a 7. évad, azon nyomban hagytam a fenébe, mert túl drága az időm, hogy szutyokra pazaroljam…
…minden bántó szándék nélkül javaslom: tedd te is ezt, engedd el!
Azt meg sohasem értettem, hogy ha ennyire pocséknak látsz valamit, miért írsz róla, mi késztet arra, hogy a negyven valahány perces szenvedésed után, még továbbra is ezzel foglalkozz, ezen rágódj?
Ez csak egy sorozat/könyv, keress olyat, ami számodra méltó, hidd el építőbb lesz arról véleményt formálnod.

Cave - 2017. 08. 12. 09:17

nade
“inkább importált egy halom vadembert” Mivel kellett volna érkeznien egy idegen földrészről, ahol az egész életét töltötte ? A csupasz melleivel ? Persze engem meggyőztek volna, de hát itt a vastrón a tét 😁

Cave - 2017. 08. 12. 09:28

+ a westerosiakért nem tett semmi jót ?!?!?!
Mikor tehetett volna ? Életében elöször akkor lépett a kontinensre, amikor leszállt Drogonról, hogy kivegye belőle a lándzsát ( Sárkánykő ugye egy sziget ) És gondolom a saját hibájából nem jött eddig 😊

Cave - 2017. 08. 12. 10:16

Hepciás
Tehát szerinted Danny egy Hitler, követői pedig primitív barbárok ! Kérlek ez utóbbit magyarázd meg kérlek, anélkül, hogy annak rasszista felhangja lenne ( tudod, a rasszizmus csúnya dolog ) Amikor szűk két évtizede a civilizált, nyugati lannister seregek bevonultak Királybárba, volt ott minden, ami ilyenkor szokott ( nemi erőszak, szabadrablás) ! Szerinted amikor ezek a ” primitív barbárok” bevonulnak , lesz hasonló 😡 ?

Alexander - 2017. 08. 12. 10:56

Elakarta pusztítani a lázadó városokat…és? Megtette? Nem. Nehéz megérteni, hogy ez a történet nem egy a XX. századi erkölcsöket vette alapul? Olyan korban játszodik, ahol a lázadókat ki kell végezni. Aki a középkorban nem végezte ki különös kegyetlenséggel az ellene lázadókat azt gyengekezűnek tartották! Dany nem hogy brutális, épp ellenkezőleg kimondottan emberséges a kor szokásaihoz képest. Olyan korszakot vesz alapul a történet ahol nincs egyenlősdi,csak alá-földé rendelt viszonyok. Az ember élet nem számít semmit. A rabszolgák élete nullát ér. A parasztok élete se sokkal többet. A lovagok egymás életét csatában csak azért kímélik meg, hogy aztán váltságdíjat kaphassanak. A dotharikak gondolkodás nélkül mészárolnak le városokat-hasonlatosan a mi mongoljainkhoz-

Továbbá, Dany megsztüntette a rabzsolgaságot. Mert olyan kegyetlen gyilkos természet?
Nem ostromolja meg Királyvárat. Hajlandó tárgyalni a volt rabszolgatató mesterekkel…

Cersei vajon mennyit gondolkodna azon ,hogy legyenek-e szabadok a rabszolgák, jo Westeroson nincsenek, de törődne velük? A szegényekkel sem törődik csak önmagával.
Cersei vajon törődne a civilek életével, mikor már korábban felrobbantotta őket?
Vagy Stannis, aki a saját lányát máglyára küldte?

És akkor dany a kegyetlen náci. Mert? Talán ok nélkül embereket zár táborba és ott megöleti őket? Ilyen mikor volt a sorozatban?
Talán ok nélkül civil városokat fosztogat? Mintha épp a hozzá csatlakozó Greyoy flottának épp megtiltotta volna a fosztogatást.

Hódító? Az. Mert? Talán a szép szavakkal kellene megszereznie az országot? Vagy inkább ne akarjon uralkodni, menjen el kocsmai felszolgálónak?

Alexander - 2017. 08. 12. 11:31

(hova lett amit írtam? Na mindegy)

Megismétlem: az a egyik gond, hogy XX századi erkölcs alapján ítéltek meg egy a mi középkorunk alapján íródott történetet. A középkorban, aki példeául nem ölette le az ellene lázadókat azt gyengének tartották. Ma már nem ölünk a civilizált vidékeknek csak úgy le embereket, de akkor ez így ment. Ehhez képest Dany, nemhogy kegyetlen, éppen hogy emberségesebb! Amikor a saját sárkányai embert ölnek bezárja őket. A hozzá csatlakozó Greyojoknak megtiltja a fosztogatást. Felszabadítja a rabszolgákat. Nem öl civileket, ha elkerülheti.
És akkor szerintetek olyan mint Hitler…aha.

Hepciás - 2017. 08. 12. 12:31

Alexander

Ha ennyire a “régi erkölcsök” szerint megy a széria, akkor miért volt akkora felhörrenés a Ramsay-Sansa ágyjelenet után? Akkoriban ez is természetes volt…

Hepciás - 2017. 08. 12. 12:36

Alexander

Én azt látom inkább, hogy Tyrion inti mindig a békésebb megoldásra, saját feje után menne, Királyvár mára csak egy hatalmas adag hamu lenne.

Lehet nem n**i, de hogy egy arrogáns és sokszor könyörtelen valaki az biztos. Cersei-nél nem rosszabb, de Jonnál százszor rosszabb. Az ő története számomra sokkal szimpatikusabb volt, ahogy a mindenki által utált “Havas uraság”-ból odáig jutott, hogy (igaz szoros küzdelemben), de Lord Commanderé választották. És bukott is utána, össze is omlott egy időre, de most megint elemében van.

Jellemre sokkal-sokkal jobb, mint Dany. Nem arrogáns, alázatos a népével szemben, nagyban gondolkodik.

Alexander - 2017. 08. 12. 13:43

Ki hörrent fel miatta? A kommentelők? Mellesleg a nemi erőszak megint más dolog. Ők férj és feleség voltak, házaspár között az erőszakot még nem is oly rég nem is ismerték el a törvények…

Igen, Tyrion tanácsára nem gyújta fel Királyvárat. És? A jó tanácsra hallgatott.

Havas mint jó uralkodó? Hm. Nem hajlandó kompromisszumukra, ami miatt nem kap katonai segítséget Dany-től.

Persze, nem állítom hogy Dany a tökéletes uralkodó mintaképe. De ez a hiszti nevetséges. Egy uralkdónak kegyetlennek is kell lennie adott esetben.

Hepciás - 2017. 08. 12. 13:58

Alexander

“Nem hajlandó kompromisszumukra, ami miatt nem kap katonai segítséget Dany-től.”

Aha, mintha Dany annyira nagyon hajlandó lenne kompromisszumokra. Tyrion nagykeservesen kisírta, hogy legyen már olyan rendes, hogy engedje meg őket bányászni. És minden második mondata valami kellemesen lekezelő az irányába.

“Ki hörrent fel miatta?”

Amcsiban az a párt, amelyik tavaly bukott egy nagyot.

Kicsit fura, hogy szerinted ez más dolog, de az embereket élve elégetni a sárkánnyal (arra a jelenetre gondolok mikor Dany beviszi a mestereket a sárkányaihoz és jól szórakozik mikor az egyiket felgyújtják), az rendben van, azzal nincs baj.

Nekem sincs bajom 1-2 keménységével, de én meg a hájpot nem értem, ami körülötte van, mint “legjobb uralkodójelölt”, holott nem jobb a többiektől. De a történet is úgy állítja be, mintha…

Hepciás - 2017. 08. 12. 14:00

Alexander

Érdekes, hogy amcsiban ezt a nászt nagyobb rikács övezte, mint Theon péniszének levágását. Az “rendben volt”? Vagy csak épp akkor nem volt kampányidőszak…

Crystal - 2017. 08. 12. 15:10

Szerintem furcsa azt mondani Jonra, hogy nem hajlandó kompromisszumokra. Lord Commanderként is nehéz dolga volt az őrség és Stannis igényeit egyszerre kielégíteni (nem beszélve arról, hogy még annak a látszata is árulás volt a királysággal szemben, hogy elköteleződik Stannis mellett), miközben szinte egyedüliként gondolt a nagy egészre, vagyis hogy a Mások általi fenyegetés felülír minden jelentéktelen civakodást az emberek között. Mégis megpróbálta. Belebukott, igen.

A mostani (szerintem tök érthető) hajthatatlansága mögött én leginkább azt látom, hogy a saját emberei ellene fordulása óta fél olyat tenni, amivel ennyire nyíltan szembemegy velük. Tudja, hogy ezt kéne tenni, de megtanulta, hogy az északiakkal egyszerűen nem tudná megértetni a döntése helyességét, ahogy az őrség embereivel sem tudta soha.

A másik oldalon Dany… itt szerintem sem arról van szó, hogy mennyire kegyetlen, szimplán a tárgyalási készségei borzasztóan primitívek. Az mindenképp dicsérendő és Cerseivel szemben pozitív, hogy hallgat a tanácsadóira, de egyszerűen nem lehet minden konfliktushelyzetet az ellenfél porig égetésével megoldani. Ha meg nem ezt teszi, teljesen tehetetlen (Mereen a rabszolgák felszabadítása után).

HankMoody - 2017. 08. 12. 15:15

Egyetértek Hepciással.
Nevetséges feltételezés, hogy Dany jó uralkodó lenne, nem értem a hypeot körülötte.
Össze sem lehet hasonlítani Jonnal… Érthetetlen számomra, hogy valaki tényleg nem látja, hogy Jon mennyivel különb nála. (Bár gyanítom, hogy a Dany iránti lelkesedés elsősorban a sárkányoknak, másodsorban meg a színésznőnek szól. Kíváncsi lennék, ha a Yara-t alakító hölgy játszaná Danyt, akkor is ennyire ajnároznák-e? :)

Hepciás - 2017. 08. 12. 15:38

HankMooy

Ezzel az a baj, hogy igaz.

Dany amúgy hiába viselkedik úgy sokszor, mint a bajszos fickó a ’30-as évekből, politikája sokkal inkább a régi kommunista időket idézi, kis túlzással a “halál a gazdagokra!” felfogás, a proletárok ész nélküli támogatása nem sokkal múlja felül a Főveréb hozzáállását, csak a vallási mantra nélkül.

Teszi ezt úgy, hogy nem tud gazdasági alternatívát. Felszabadítja a rabszolgákat. Ez szép. De azoknak nem kínál új munkát, hanem csak jóféle melegedőket ahol a szokásos csövestörvények uralkodnak.

Hepciás - 2017. 08. 12. 15:40

HankMoody

Amúgy mi baj van Yarával? :D Homok Elláriánál vagy ennél a Joffrey-frizurás Cerseinél szebb…

HankMoody - 2017. 08. 12. 15:48

Hepciás
Nem tudom, valahogy ő ugrott be elsőnek… Nem vészes annyira, na de azért nem indulna sok sikerrel egy szépségversenyen, lássuk be:)
A Cersei-t alakító színésznő nekem nagyon bejön..Még ezzel a frizkóval is. De ez már kicsit off talán:)

fireblade "pistike" - 2017. 08. 12. 16:59

Az a jó az egész sorozatban..hogy nincsenek “jók” meg “rosszak”
Nincs klasszikus felállás, nem úgy van hogy drukkolunk a jóknak, és pusztuljon a végén a főgonosz, és a végén kiderül ki adta méregpoharat
Dehogy, mindenki tudja kik a gyilkosok (mindenki) a kérdés nem ez, hanem ki éli túl a végére?
Ezért jó hogy szinte mindenkinek más a kedvence, és telejsen ellentétes oldalaknak is lehet drukkolni, ki Cersei-nek ki Daenerysnek, ki Jon-nak, ki Kisujjnak pl :)
Nekem pl Arya története és személye jön be, és Sansáé izgat kevésbé (bár blokkolnám) de elfogadom aki ellentétesen érzi..
Ezért jó és komplex a történet és színes a világ amit elénk tárnak. Valaki Bronnért aggódott, valaki meg Daenerys-ért..vagy Jamie-ért..
Pedig csak egy maradhat a végére? :)

qwert - 2017. 08. 12. 21:40

Látom itt is megy a problémázás a seregek “teleportálásával” kapcsolatban
Sárkánykő elég közel van Fekete vízhez aminek a környékén Dany meglepte a Lannistereket, hajókkal gyorsan partradobta a dothrakikat így simán bevághatott eléjük mielőtt azok Királyvárba érnek, High garden jóval messzebb van

Ami Euron flottáját illeti, valószínűleg Dany csapatában van egy kém, ezért tudta mindig Euron mikor hol legyen

Hepciás - 2017. 08. 13. 13:32

“Dany csapatában van egy kém”

De mégis KI? A droid makulátlanok meg a barbárok akik istennek hiszik biztosan nem lesznek árulók.

Varys? Nem hinném. Túl sokat melózott a visszatérésén.
Tyrion? Kizárt.

Egyedül az a tolmácsnőci jöhet szóba.

Matt89 - 2017. 08. 14. 07:25

teleportálás maxra járatva!

Hát pár dolog tényleg túl gyorsan le lett zavarva, és ez nagyon lehúzta szerintem a részt.
Cersei vajon kamuzik, hogy Jaimet jobban magához láncolja?

Ami jó volt: Kisujj újra formában. A végén az a suicide squad :D

Matt89 - 2017. 08. 14. 10:03

Ha valaki megtalálja Kisujj papírján mi volt, azt jó lenne tudni. Én cask pár szót kaptam el.

Matt89 - 2017. 08. 14. 10:10

Meg is van: ez az a levél, amit Sansa írt Rob-nak az első évadban, hogy térdeljen le Joffrey előtt…

cathy - 2017. 08. 14. 11:14

Na az olyan húzásokért húzok jobban a könyvekhez, mint pl Jon reakciója arra hogy Arya életben van. Mármint ez rohadt fontos, ők nagyon összetartó karakterek, de a sorozat siralmasan leépítette ezt…

Arya kémked Kisujj után hellyeah, bár Arya ehhez azért még tapasztalatlan, nem lesz könnyű dolga, de khm ugyebár lone wolf dies but the pack survives bitches khm. :-D

Hepciás - 2017. 08. 14. 12:46

“Azt hittem még mindig evezel” :D :D Napi duma.

Ropogós Randyll és Dickon Dust az elején. :D Dany a fater nyomdokain, ő is így égette el Rickardot és Brandont…

A végén a Suicid Squad, te jó ég, utálom mikor egy sereg szimpatikus karakter megy öngyilkos küldetésre :(

Arya elmeállapotára ráférne egy alapos ellenőrzés, elég utálatos ahogy vigyorogva beszél random lefejezésekről.

Cersei +40 évesen nem idős egy kicsit a gyerekvállalásra?
Bronnt megöletni? Wow. Ez a nő megőrült.

Kisujj viszont “újra a régi” a kavarásaival.

És Sam vééééééééééééééééégre otthagyta a bigott papák szövetségét. És roppant életszerű, hogy Rhaegar herceg titkára Gilly talál rá tökvéletlenül…

Macsi - 2017. 08. 14. 18:51

Cerceihez,miért ne szülhetne 40 évesen,sokan akkor szülik az elsőt. És nem őrült meg,mindenkit el akar távolítani aki Jamie-re hatással lehet,azt akarja, h csak rá hallgasson.
Ayra csak reális, Sansa játsza az eszét,de simán elhiszem,arról álmodozik h Havad nem tér vissza.
Ami nagy bánatom,h anno kiszivárgott spoiler lista sajnos valós,részről részre,én elolvastam sajna, így kicsit szar nézni h tudom előre mi történik.

Hepciás - 2017. 08. 14. 18:56

” És nem őrült meg,mindenkit el akar távolítani aki Jamie-re hatással lehet,azt akarja, h csak rá hallgasson.”

De ez is pont azt jelenti, hogy megőrült…

Aryánál nem a mondanivaló a baj, hanem az a kéjes fej amikor arról beszél, hogy lefejezi ezt vagy azt. Psycho.

Apati - 2017. 08. 14. 19:08

Szerintem egyáltalán nem öreg a gyerekszüléshez, de én kinézem belőle, hogy csak “beetette” Jamiet (érezte, hogy vívódik)és ez lesz az a szemétsége, ami már J.-nél is kiveri a biztosítékot…

HankMoody - 2017. 08. 14. 19:10

Azért a Jaime-Bronn megmenekülést elég nagyvonalúan kezelték. Vagy csak én siklottam el valami felett?
Cersei-nél nem tudtam eldönteni, hogy ezt a terhességet most csak kamuzza-e vagy igaz?!
Dany no comment továbbra is…
Egyébként jó rész volt, sok minden történt, de egy kis hiányérzetem maradt azért. Sajnálom, hogy csak 7 részes lesz az évad.

HankMoody - 2017. 08. 14. 19:14

Dany-Jon: Nyilvánvaló, hogy Dany mennyire epekedik Jon után (már nem csak nekünk, nézőknek:) és örömmel látom, hogy eddig ez egyoldalúnak tűnik. Jó kis jelenet volt Jonék távozásakor, ahogyan Dany várta volna, hogy visszanézzen rá, de csak Mormontól kapta ezt meg.. Remélem nem is fogják összehozni őket, nem hiányozna ez a gagyi romantikus szál (spoilereket nem olvastam).

Hepciás - 2017. 08. 14. 20:27

HanMoody

He-he-he, de epic lenne, ha Jorah féltékenységből leszúrná Jonit a fater kardjával…

De ismerve az írókat itt összejön a Dany-Jon és Jorah marad Ser Friendzone :(

perszepolisz - 2017. 08. 14. 20:49

Mivel a végén a zombik ellen harcolnak, úgy valóban elsőre hülye csapatnak kell összeállnia ellenük. Pl a csapatból hiányzik még Szürke Féreg és Jaime, valamint Brienne és esetleg Bronn. :D

sorozat/gyilkos - 2017. 08. 14. 21:00

@Aszusz Két jó okom is volt arra, hogy első unokatestvérig definiáljam. Ez az a rokonsági fok, aminél még erősen szignifikáns a genetikai rendellenességek növekedése, és a szellemi képességek csökkenése. A másik ok pedig az, hogy ez a fokú rokoni házasság egyes népcsoportokban még ma is erősen jelen van.

A nagy minta miatt ma jól mérhető és mérik is. Jellemző pl. pakisztáni, afganisztáni és ahogy írtad az észak indiai területekre is, de jellemző ez pl. a brit pakisztáni lakosságra is, ahol akár másod, harmadgenerációsok körében is 50% fölött van az első unokatestvérekkel való házasság aránya.

A hatás kimutatható és tényszerűen minden lehetséges eü szempontból borzalmasan káros.

Az egyénekre lebontva ez természetesen nem determinált, a saját húgodtól is születhet zseni gyermeked, de a valószínűsége ennek sokkal alacsonyabb, annak viszont sokszoros esélye van, hogy súlyosan visszamaradott lesz fizikai és/vagy szellemi értelemben, ráadásul egy rakás betegségre (pl. autoimmun betegségek) is növekszik a hajlam (azaz a valószínűség).

Ami meg a GOT-ot illeti, ez egy mese. Tökéletesen lényegtelen, hogy a Targaryenek, Lannisterek hogyan és miként élik meg a családi kufircot, a papír és a képernyő mindent elbír. De a mesét a valósággal összekeverni, ostobaság. A való életben létező biológiai folyamatokkal, tényekkel tájékozatlanul játszani pedig veszélyes.

cathy - 2017. 08. 14. 21:11

Én imádom Aryát, de most tényleg Sansának adok igazat, mármint Arya már full braavos-i fejjel gondolkodik, ami ott tökéletes, itt belefuthat bármibe, pl egy olyan zsenibe mint Kisujj. Sansában viszont az óvatosság nincs meg, ami Aryában igen, ezért lesznek ők jók szerintem hosszútávon egymásnak, pl kétlem hogy Sansának feltűnne mit mókol Kisujj Royceékkal..

perszepolisz - 2017. 08. 14. 21:13

Remélem végül az sül, ki hogy Arya megvezeti Kisujjt és majd lebuktatja Sansa előtt.

cathy - 2017. 08. 14. 21:53

Dany-Jon: szerintem egyértelmű, hogy összejönnek, de arra nem fogadnék nagy összegben, hogy együtt is maradnak. Mármint Danyt ismerve tuti, hogy kiborul, amikor megtudja majd az igazat, Jon szintén, szóval nagyon nem tudom elképzelni, hogy ha megtudják hogy rokonok vállat vonva tovább kavarnak, tuti morális kérdést csinálnak belőle, ami szerintem reális kimenetele lenne a kapcsolatnak. Persze addig a boldog tudatlanságban, ki tudja mi történik köztük :-D

magyarázom - 2017. 08. 14. 22:23

Cersei gyereke törpének születne, na az lenne EPIC. :D

magyarazom - 2017. 08. 15. 08:56

Kisujj meg titokban faceless man vagy megkapta ő is a kiképzést. :)

cathy - 2017. 08. 15. 10:19

Kisujj csak nem hülye és látott már életében braavosi-embert. Tudja, hogy Arya olyan stílben nyomja, de hogy faceless-el találkozott-e na azt nem tudom, de erről az emberről bármit el tudok képzelni :-D

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 15. 10:37

@cathy
Én megint lemaradtam ezek szerint. Kisujj honnan tudná, hogy Arya Braavosban volt?

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 15. 10:44

Illetve, bocsánat, most még egyszer elolvastam a kommented. Látott braavosi embert, eddig ok. Na de honnan tudja, hogy Arya olyan stílusban nyomja? Mert kardban legyőzte Briannet?
Nekem az az érzésem, túl nagy elvárásaink vannak a karakterrel kapcsolatban, ahogy a múltheti, “jajj, rájött, hogy Bran micsoda” is többen írták.
Persze, óriási manipulátor, de azért vannak korlátai. Lehet én voltam figyelmetlen a rész nézése közben, de én bizony semmit nem vettem észre Arya-ban, ami arra utalna, hogy braavoson kapott kiképzést. Jól kardozik és nincsenek érzései. Túlélt annyi évet az ő korában olyan körülmények között, naná, hogy megtanult kardozni és kihaltak az érzések belőle.

magyarazom - 2017. 08. 15. 11:32

Kisujj már lejátszotta az egészet fejben, és mindenre felkészült. Ez tudott. Ő maga utalt rá. :)
Tehát őt se Bran, se Arya nem kellett, hogy meglepje. Lehet, hogy ő a háromszemű poszáta. :D

Én meg csak arra utaltam, hogy ha Arya-t ki tudja játszani, és most ő a nagy sompolygó, és nem Arya, aki ezt professzionális kiképzés során sajátította el, akkor nemcsak egy mezei konspirátor.

De lehet, hogy Arya is csak megjátsza, hogy lebukott, hogy lebuktassa kisujjat. :P

jan - 2017. 08. 15. 11:52

Makulátlanokkal mizu?

cathy - 2017. 08. 15. 12:20

Talán mert látott már braavos-i harcost, Westeroson azért lehet látni olyanokat, Syrio Forellel jó ideig egy udvarban volt, valószínűleg onnan is feltűnhetett neki, mert mióta Arya visszajött Syrio 2.0-át játszik :-D Meg hát mondom, onnan, hogy nem hülye. Azt nem tudhatja biztosan hogy ott volt, csak sejti.

cathy - 2017. 08. 15. 12:24

Arya braavosi stílusa a mozgásában meg a beszédstílusában látszik meg igazán. Az óvatoskodó, a gyanakvó, az egyik pillanatban itt a másikban ott. Inkább úgy mondanám a braavosi harcos keveredik az arcnélküliek nindzsaságával, hiába neki már ez az identitása, Westeros ide vagy-oda. Persze nem mondom, hogy ez teljesen védetté teszi, de hogy előnyben van az biztos, ezért lehetne jó segítője Sansának.

cathy - 2017. 08. 15. 12:25

Avagy Jonnak, de ki tudja Jonnal mi a fene lesz?

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 15. 12:51

@cathy
Óvatoskodás- persze, hogy az ennyi év után, hiszen túlélt. Beszédstílus- eddigiek alapján nem beszélt túl sokat, de én azért feltételezem, amikor nem látjuk, akkor sem beszél túl sokat, pláne nem Kisujjal vagy a társaságában. De hogy nem beszél sokat, az az átélt traumából is következhet.

Persze, hogy nem hülye Kisujj, kedvelem nagyon is a karakterét, de nekem tűnik inkább sokszor projekciónak a nézői/olvasói ismeretekből, hogy miket tud.

Én úgy gondolom, Aryaban feltűnt neki, hogy igen megedződött, tudja nyilván, hogy Syrio edzette, amit az elmúlt időszak erősítettek. Az is feltűnt, hogy ellentét van közte és Sansa között, amit megpróbál a maga módján kihasználni. Szerintem a vesztét pont ezt fogja okozni, racionális cselekvő, aki messze több alternatívát képes végigjátszani, mint más, és ez alapján hozza meg a döntéseit. De a racionalitásba nem férnek bele a mágikus dolgok, így ezekkel nem számol.

Bevallom, nem emlékszem, hogyan viszonyul a mágikus eseményekhez, de szerintem ő sem hisz benne, mint oly sokan.

Ramboo84 - 2017. 08. 15. 13:07

Szerintem Kisujj jól tudja, hogy Arya leselkedik utána és szándékosan találtatta meg vele azt a levelet a szobájában, amivel pont a Sansával kapcsolatos kételkedésében erősíti meg. Nagy manipulátor ő :) Reméljük Aryát se lesz olyan könnyű megvezetni.

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 15. 13:12

@Ramboo84
Ezt a felét nem vitatom, pláne, hogy amikor Arya kijött a szobából, sötétben bujkáló partizánként leste, épp hogy a ciao bellát nem énekelte csak :)

cathy - 2017. 08. 15. 13:25

“De a racionalitásba nem férnek bele a mágikus dolgok, így ezekkel nem számol.”

Jajaja ez szerintem is így van. Nem istenítem őt habár lehet így tűnt, csak szerintem nagyon jó mozgatórugó, intrikus, aki mindig be tudja magát izzítani ha kell, de szerintem is pofára fog esni.

Piccolo_Machiavelli - 2017. 08. 15. 14:08

Mondom, egyik kedvencem :) Khm, túl sok mindenben emlékeztet magamra, amit nem szeretek bevallani :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz