login |

Pilot-mustra: Comrade Detective – 1×01

2017. 08. 08. 21:44 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon a teljes első évadot elérhetővé tette a sorozatból, és ha kapunk vendégírást, lesz is évadkritikánk, de itt, kommentben ügyeljetek a spoilerekre.)

We’re not used to crime in Romania. It’s not part of our national character.

Nesze neked, gimmick sorozat! Aki olvasta az előzeteses vagy plakátos posztunkat, az tudja, hogy milyen fura ötleten alapul a Comrade Detective. Alapvetően egy 80-as években játszódó román bűnügyi sorozatról van szó, amit úgy állítanak be, mint az akkori államvezetés által megrendelt projektet (erre rímel is a hangnem). És mindezt híres amerikai színészek által gagyiszinkronizálva (vagyis nem annyira szájra mondva) prezentálják.

COMRADE DETECTIVE – 1×01 – 3/10

Zseniális, marha jó, mekkora marhaság – ilyeneket lehetett olvasni a sorozatról, én is beindultam, gondoltam csapok is egy nagy darát, de még mindig nem jutottam el a második részig. A gond pedig tényleg csak annyi, hogy valóban egy román zsarusorozatot látunk. És abból sem túl kiemelkedőt. Mert egy valamit szögezzünk le: a Comrade Detective a pilotja alapján nem nagyon komédia.

– Are you suggesting this was an inside job?
– No. There’s no such thing as a corrupt police officer in Romania.

Később persze nem tudom, hogy mi lesz, de ennyi alapján a világon semmi nincs benne, amiért nézni lenne érdemes – vagy ami miatt más zsarusorozat helyett nézném. Poénok és karakterek biztosan nem, az átívelő bűnügyi nyomozás pedig eddig nagyon zsenge. A sztori annyi, hogy a főhős zsaru társát megöli egy álarcos figura, és elkezd nyomozni az ügyben, miközben mellécsapják a halott nagy haverját. Akivel nem nagyon jönnek ki, de idővel össze fognak nyilván rázódni.

A nyomozás kábé egyetlen nyom találásából állt (oké, kellett az alapozás), majd egy kikérdezésből, és mondhatni már meg is volt a hunyó (persze még nem a tettes), addig pedig már rég nem volt újdonság a 80-as évekbeli környezet, az itthonról is ismert lakótelepi kilátás, a sok Dacia, vagy a mai szemmel ciki ruhák.

– Can I get you a drink, Gregor?
– I quit drinking, Constantin.
– All right, vodka then.

Hazudnék persze, ha azt mondanám, hogy nincsenek vicces részek az első epizódban. Olykor a szinkron gagyisága mosolygást vált ki (de még véletlenül sem szélsőséges a kunszt, plusz kinyírja az atmoszférát a stúdióhang), olykor a nagyon nosztalgikus snittek (a sakk!), és talán három vagy négyszer utaltak arra, hogy milyen jó a kommunista rendszer, mennyire fúj a kapitalista. Kár, hogy ezek is inkább csak mosolygós pillanatokat szállítanak, nincs hangos röhögés.

És persze poén hallani egyes szereplők hangját: Nick Offerman, mint rendőrkapitány marhára lelóg a karakterről, de nyilván ez ellen nem is tettek semmit, de például Jerrod Carmichael is vicces volt román bundesligahajú piti bűnözőként – az legyen az én bajom, hogy egyik főszereplőnek sem túl karakteres a hangja (Channing Tatum és Joseph Gordon-Levitt) – azért a mellékfigurák kompenzálnak.

Ennyi alapján nincs sok értelme folytatnom a sorozatot, mert a sztori egyelőre nem túl érdekes és mintha blődre lenne véve (nem tudom, mennyire lesz komoly a zárás), és arra sem számítanék, hogy hirtelen viccesebb vagy bájosabb lenne a folytatás (tényleg, a báj, az nagyon hiányzik, pedig az első másodpercekben volt némi szintizene, de azzal ki is fújt…). Azért lehet, hogy az 1×02-t még letolom – hacsak le nem beszél valaki kommentben, aki már ledarálta az S1-et.

9 hozzászólás Ne habozz!

zagloba - 2017. 08. 08. 23:07

Zseniális a sorozat, nekem nagyon bejött!

Megértem winnie, ha nem teszik, de szerintem épp a poszt elejére írt idézeted adja a sorozat sava-borsát.

A 80-as évek feeling, és a hidegháborús háttér, a démonizált ellenségkép (és sokszor ennek a túlhajtása ami miatt már röhejes is volt az egész).

De azt is hozzá kell venni, hogy ez az elferdített ellenségkép nem csak itt volt meg. Van ismerősöm, aki ’86-ban járt Kanadában (akkor volt 15 éves), ahol komolyan olyanokat kérdezgettek tőle, hogy: itt tényleg nincsenek utak? Meg hogy ugye nem ismerjük az autót, szekerekkel járnak az emberek, és tényleg mindenkinek fekete ruhában kell járnia?
Mert nekik ezt mondták…(Lásd a Rambo 3., és társai baromságait.)
Na, ezt tükrözték az alkotók, és csavarták a teljes abszurditásig. És az is tetszik, hogy ettől még maga az ügy lehet komoly, hisz valóban komolynak is szánták az ehhez hasonló alkotásokat.
Nálam bevált.

Szóval ezt én még mindenképp hozzávenném az összképhez, és így nekem valószínűleg mást jelentett a képen is látható, hamburgert zabáló kettős.
Jó – bár nem éppen eredeti – Anghel karaktere: az összeférhetetlen, de kitartó zsaru, aki kap maga mellé egy újoncot, Baciut. De érdekes, és üdítő ezt Romániában látni, és végre nem csak New York-ban (nem mintha azzal bármi gond lenne).
Megkedveltem mindkettőjüket.
Érdekes, és újfent csak az abszurd: az amerikai nagykövet szerepe…

A történet most indul, bár azért eddig is volt elég esemény, én mindenesetre nem unatkoztam.

Ez tipikusan olyan sorozat, hogy nagyon el kell kapni a fonalat, úgyhogy teljesen megértem, ha valakinek nem jön be (jártam már én is így).

Nálam már az ötlet is nagy lelkesedést váltott ki, és örülök, hogy nem csalódtam benne.

Flanker - 2017. 08. 09. 09:46

“Can I get you a drink, Gregor?
– I quit drinking, Constantin.
– All right, vodka then.”

:D :D

wellwellwell - 2017. 08. 09. 12:05

nekem nagyon bejött a promó, az ötlet, de a pilot maga lapos volt és unalmas, kb. 15 perc után kasza.

jetlee - 2017. 08. 09. 12:14

Szerintem iszonyú jó volt az első rész, én pont azt kaptam amit az előzetes alapján vártam. Az írásaitok alapján én azt gondolnám, hogy ez kettőtök közül inkább humannek jönne be, persze lehet, hogy most nagyon melléfogtam.
Nálam ültek a poénok, és az ügy is mérsékelten érdekes, de én elsősorban a hangulat és a poénok miatt szálltam be.

winnie - 2017. 08. 09. 14:15

jetlee: nem tudom, szerintem, ő nem kezdte (még?) el, de nálam a kevés poén volt a nagy gond. mármint az olyanokra gondolok, amiket kiemeltem, mert az a 3 idézet, meg a hamburgerzabálós kép bejött (meg a sakk, amit kétszer is bedobtak – a kocsma csápolása a sakkmeccsen zseniális), de ezek mellett inkább másféle volt a sorozat humora, és szerintem az fog megragadni mellette, akinek az a másféle is bejön. (például olyanokra gondolok, mint a zsaruk hülyülése, vagy a nagykövet bénázása.)

Pogacsa - 2017. 08. 11. 09:04

Zseniális sorozat, 4-et megnéztem a 6-ból, alig várom, hogy lássam a végét! Teljesen rendben van, személy szerint nem értek egyet a lehúzással.

winnie - 2017. 08. 11. 09:13

Nagyon helyes, csak éppen az, aki olvassa a fentieket és a kommentedet, csak azt fogja látni, hogy miért nem jó, és azt nem, hogy miért jó – azért senki nem fogja elkezdeni, mert azt olvassa, hogy van, akinek tetszik. Tényleg sokat segíthet egy potenciális nézőnek, ha valaki leírja, hogy egy sorozat miért jó. Akár egy mondatban is, de mindenféleképp érdemes mankót adni neki.
(ld. fent jetlee és wellwellwell is szán arra 1-1 mondatot, hogy miért nézős, illetve, hogy miért kasza.)

ErnieKovacs - 2017. 08. 26. 13:39

Nekem nagyon bejött, aki szereti a meta-poénokat, imádni fogja, de tény, hogy én szeretem az ötvenes évek B-horrorait, és a Sharknado-n is röhögtem, mikor komplett történetszálak tűnnek el jelenetek között.

A harmadik rész elején például Channing Tatum és Gordon-Levitt ülnek egy moziteremben és Stanley Kubrick naplójából “idéznek”, amiben a mester megemlíti a Comrade Detective-et.
Kiemelném Chloe Sevigny börleszkes nagykövetasszony-alakítását (őt a Kölykök /1995/ óta mindenben imádom mondjuk). Aztán ahogy előadja, hogy a románok a legjobbak az ágyban a világon. Na, aki szereti a pihent értelmiségi-prosztó humort, az szeretni fogja.

winnie - 2017. 08. 30. 09:15

“Nekem nagyon bejött, aki szereti a meta-poénokat, imádni fogja”

ezt azonnal cáfolhatom is. mert hiába azok szeretete, ha unalom köti össze őket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz