login |

Good Behavior: az 1. évad – írta Tii

2017. 08. 09. 14:55 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

A TNT tavalyi újonc sorozata a Wayward Pines-könyvek írójának, Blake Crouch-nak a 4 részes regénysorozatán alapul. De engem nem ez vonzott elsősorban, hanem a női főszereplő, Michelle Dockery miatt néztem bele – ő sokak számára a Downton Abbey Lady Mary-jeként lehet ismerős, én azonban még a Terry Pratchett Korongvilágán játszódó Hogfatherben szerettem meg.

A színésznő itt valami egészen újat mutat, és mind az ő alakítása, mind az egész sorozat hangulata maradásra bírt. Azt hiszem, a sorozatok mai világában magáért beszél, ha azt mondom, hatalmas cliffhengerök nélkül is az őrület határára sodort az egyhetes várakozás a részek között.

Letty nemrég szabadult a börtönből jó magaviselettel – innen a sorozat címe – és próbál is jó útra térni, felhagyni káros szenvedélyeivel, hogy visszakaphassa az anyja által nevelt fiát, csak a maga sajátos módján: drog és alkohol utáni vágyát a lopás és a hazudozás izgalmával nyomja el, parókáival együtt változtatva a személyiségét is. Mindezt teljes természetességgel, már-már ösztönösen.

Így botlik bele Javierbe, mikor a bérgyilkos szobája kifosztása közben az visszatér egyik ügyfelével, és Letty füle hallatára beszélik meg a részleteket. A lányban különös erkölcsi normái ellenére feléled a lelkiismeret és megpróbálja megakadályozni a gyilkosságot, amivel aztán előreláthatatlan események hosszú sorát indítja el.

– Where are you going?
– Home.
– You don’t have a home!
– A girl could dream!

A történet fő szála alapvetően a két kitaszított, a társadalom peremén tengődő bűnöző kapcsolatának fejlődését mutatja be. Innen egyfajta Bonnie & Clyde történet is lehetne belőle, de a sorozat pikantériája, hogy mindkét karakter rosszallja a másik tetteit és próbálják is egymást jobb irányba terelni, több-kevesebb sikerrel.

– Anyway, you can’t wear that wig again.
– Bullshit I can’t! I’m not throwing away an $8,000 wig.
– You spent $8,000 on a wig?
– No! I’m so sorry, are you judging me for stealing a wig?
– I guess so.
– Amazing! Considering what you do for a living. Which we’re not doing anymore.

Habár a történet és a hangulat összeköti a részeket, a szememben mégis mindegyik epizód egyedülálló, ahogy teljesen más környezetben, más vonásokra fókuszálva fűzi tovább a szálakat, mindig egyet csavarva az előző rész által hátrahagyott, már amúgy is komplikált helyzeten.

Van itt luxusszálloda, morbid road-trip, majd a két szereplő külön-külön is megpróbál boldogulni, és mindeközben a sorozat felváltva csöpögtet apró részleteket a két karakter múltjáról, hogy ezáltal egyre pontosabb képet kapjunk arról, kik is ők, és hogyan váltak azzá, akik.

– You came.
– You called.

A történet nagyon gyors tempójú, az ízlésemnek talán túlzottan is. Habár teljesen magával ragadott a sodrása, rengeteg dolog történik mindössze 10 rész során, s ezek közül több mindent csak egy későbbi évadban kellett volna talán meglépni.

Ugyanakkor elismerem, az 1×09 dilemmáját mindenképpen meg kellett alapozni, hogy Letty és Javier kapcsolata pont ott tartson, ahol. Ebben fontos szerepet játszott a közben eltelt idő is, ez pedig máshogy alakult volna egy későbbi évad folyamán. De az utolsó jelenetsorozat számomra még mindig hihetetlen, mert túl gyorsan következett be, nekem ez csak annyira valóságos, mint a leszokófélben lévő Letty többi hallucinációja.

So this is rehab.

Persze a pergő cselekménytől lesz nagyon izgalmas a sorozat, szinte nincs olyan rész, ahol ül a történet, más kérdés, hogy nem tudom, hány évadon keresztül lehet fenntartani a folyamatos felfokozott érzelmi állapotot: meddig lehet ilyen magas hőfokon égetni, hogy ki ne égjen túl hamar?

– I can explain.
– Please, don’t.
– Perfect.

A két főszereplő mellett kiemelendő a Letty alkoholista felügyelőtisztjét alakító Terry Kinney és az anyját megformázó Lusia Strus színészi játéka is, de azt kell, mondjam, hogy az egész szereplőgárda nagyon hitelesen játszik, legyen szó akár Letty legjobb barátnőjéről, akár a családi vacsorára összegyűlő teljes argentin famíliáról. Nagyon jól hozzák a rájuk kiszabott figurát, és kivétel nélkül hozzáadnak mind a történethez, mind a főszereplők árnyalásához.

I’m happy for you. But I’ve been happy for you before.

A hegyoldalon elszabadult szekérként száguldó történetet helyenként megszakító művészi felvételek, valamint az eső mint visszatérő elem, mind hozzátesznek a sorozat sötét hangulatához (Javier főzős jeleneténél például kitört a frász). A Good Behavior a nehéz történet mellett is tökéletesen kezeli a humort a maga sajátos, abszurd módján.

Számomra azonban igazán valódinak mégis az Estelle-lel folytatott bizarr anya-lánya beszélgetések teszik, valamint hogy a készítők az ezt igénylő jelenetekben nem féltek Letty-t a maga csúf valójában, kócos hajjal, lefolyt sminkkel ábrázolni, ami éles kontrasztot alkot kifogástalan kinézetével, mikor szerepet játszik.

Nobody likes a sad hitman.

De a Good Behavior összhatását a vizuális megjelenítések mellett a tökéletesen összerakott soundtrack teszi teljessé, ami a sorozat befejezése után is sokáig kíséri a nézőt.

Mint írtam az elején, ez egyike volt azoknak a tavalyi sorozatoknak, amiknél nehezemre esett kivárni a következő rész leadásáig szükséges időt, ami azért sokatmondó. Arról nem is beszélve, hogy mindig mosolyt csalt az arcomra, amikor az egyik karakter kimondja az adott rész címét.

9 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2017. 08. 09. 18:57

Köszönet az ajánlásért, első rész első nagy pillanata előtt abba akartam hagyni, mert unom már, hogy borzalmas emberek a főhősök és főhősnők, de pont akkor történt valami, ami miatt egyértelmű lett, hogy nem csak nyafi lesz a sorozat. Most első rész vége előtt tartok, kb. 4-5 elég kemény pillanat volt, maradok.

infinity - 2017. 08. 09. 19:01

Köszi a részletes ismertetőt, ez megerősített abban, hogy elekezdjem. Egyébként én (is) Michelle miatt terveztem megnézni, -mert a Dowton Abbey során lett szimpi.

zolkien76 - 2017. 08. 09. 20:34

Kedveltem az első évadot! Kíváncsi vagyok a következőre!

cherockee - 2017. 08. 09. 20:53

Ok, ez egy fekete komédia, amiben elsőre nem tudod, hogy röhögnöd kell. Amúgy 3. résznél tartok, és nagyon jó, a színészek az utolsó benzinkutasig nagyon jók.

Puppa - 2017. 08. 09. 21:53

Tetszett, én szerettem hogy pörögnek az események. A szereplők a sztori minden jó volt. Most h írtad jutott eszembe a Hogfather jó kis karácsonyi film bár Michelle-nek szörnyellás haja
fura volt.

Claire - 2017. 08. 11. 23:55

VÉÉÉGRE. Végre rendes kritika a sorozatról, az egyik kedvencem lett, és nemsokára jön a 2. évad. Nekem még az a hihetetlen erős kémia jön be ami Letty és Javier között van.

Snoopyzit30 - 2017. 08. 13. 18:10

Köszi az írást, nélküle nem is tudnám, hogy létezik ez a sorozat. Még magam is meglepődöm, hogy bár bepróbáltam tavalyról 37 újoncot még mindig van sorozat, ami teljesen kimaradt nekem.
Michelle Dockery karakterét egyszerűen utáltam a Downton Abbey-ben, de itt rácsodálkoztam, hogy mennyivel több van ebben a színésznőben, mint amit ott lehetősége volt megmutatni. Juan Diego Botto meg akkora eyecandy, mint a ház, de természetesen nem lehet komolyan venni a karakterét, egy bérgyilkos biztos nem ilyen, mint ő, de egyébként jól hozza a karakter titokzatosságát.
6 részt néztem meg eddig és elég jól szórakoztam, bár az eleje a feszültebb részek jobban tetszettek, mint ez a szenvelgés a gyereke körül, azt hittem inkább a bérgyilkos vonal lesz erősebb, de mindenképpen végignézem az évadot. És örülök, hogy hamarosan jön a 2.évad.

Snoopyzit30 - 2017. 09. 12. 10:40

7-10 rész:

Volt 1-2 ellentmondás, de nagyon jól szórakoztam a sorozaton. Valahol jobb is, ha marad pár titokzatosság Javier dolgai körül (ez a mit hogyan csinál, mit hogyan old meg), mert lehet kiábrándulnék belőle, ha nagyon részletesen bemutatnák a trükkjeit.
Letty anyja viszont szimpatikusabb lett és az idióta férje (Rob) is. A fekete apuka viszont nagyon nem kéne a sorozatba, de értem én, hogy kell a feszkó dramaturgiailag.
Ami egyébként bosszantott, hogy amikor Letty megtalálja a hotelben Javiert, akkor miért nem kezdi faggatni arról Letty-t, hogy hogy a csudába találta meg? Mert akkor még nem mondja el neki Letty, hogy kiadta az FBI-nak őt. Nem tudom a 2.évadban lesz-e erről szó, illetve az előzetes alapján úgy tűnik Javier továbbra is gyilkolászni fog. Ez vajon, hogy lesz összeegyeztethető a gyerekneveléssel?!

Összességében úgy 7,5/10 ez az évad. Várjuk a folytatást :)
Az évad 1-3. része viszont simán 9/10.

Barry - 2019. 04. 24. 16:13

Szerintem nagyon jó a sorozat , jó a zene és Michelle Dockery nekem nagyon bejön ( mint Lady Mary is!)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz