login |

The Good Karma Hospital: az 1. évad – írta: RedHat

2017. 08. 10. 14:54 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

You were always meant to be here.

Az angol ITV Indiában játszódó orvosos sorozata, a The Good Karma Hospital tavasszal került bemutatásra, az első évada 6 részes volt. A gyönyörű tájat ugyan nem India, hanem Sri Lanka szolgáltatta, de avatatlan szem számára az azúrkék tenger és a keleti színkavalkád tökéletes indiai hangulatot teremt.

Ez a habkönnyű, feelgood sorozat egy viszonylag isten háta mögötti nyaralóhely kórházának mindennapjait mutatja be, (természetesen) az újonnan érkezett angol doktor szemén át.

A sorozat főszereplője egy fiatal doktornő Ruby, aki miután szakított barátjával, hirtelen felindulásból sosem ismert édesapja szülőhazájában; Indiában vállal munkát. Az álláshirdetés által ígért luxusklinika helyett azonban, egy rosszul felszerelt kórházban találja magát. Hamar kiderül, hogy nincs mese hónapokra ott ragad az egzotikus de barátságtalannak tűnő helyen.

Adott a kemény főorvosnő, a jóképű, de megvető potenciális szerelmi szálnak szánt orvos, az esetlen, de jólelkű mentős fiú és a jóságos indiai főorvos. A főbb szereplők mind kapnak egy egy pár ecsetvonású háttértörténetet.

A sorozat alapvetően laza átívelő szállal dolgozik és belefonja a heti eseteket a főszereplő útjának bemutatásába. Kapunk minden héten pár beteget, kultúrsokkos eseteket, felfuvalkodott angol sztereotípiákat. Azonban a fókusz inkább az orvosok reakcióján, esetmegoldásán és emberségén van. Aki látott már kórházas sorozatot tudja, hogy a néző empátiáját ebben a műfajban könnyű megnyerni.

Hősünk természetesen nehezen illeszkedik be a számára idegen világba, és központi szerepet kap a honvágya és szakításának utóélete is. A kiemelt dinamika a sorozatban a kemény orvosnő és az újonc mentor/tanonc kapcsolata. Ezt alapozzák meg legjobban és ez a kapcsolat épül ki a hatodik rész végére a legtisztábban. A szerelmi szál is megjelenik természetesen, angolos lassúsággal és jelentékeny pillantásokkal, amit valószínűleg tettek csak a következő évadban követnek.

A The Good Karma Hospital, mint annyi más széria alapvetően az útkeresésről szól. Hová tartozik az eltévedt főszereplő (vagy akár főszereplők) és mit keres az életben? Mindez persze egzotikus környezetben, vibráló napfényben és a hatalmas pálmalevelek árnyékában zajlik, aholA karakterek komolyabb pillanatait ügyesen tálalják, nem érezzük erőltetettnek.

A főszereplő múltjának sötétebb pillanatait éppen csak érintik, mintegy súrolva azoknak felszínét. A fiatal nő ismerkedése az őt körül vevő világgal, kapcsolatai a többi orvossal és végül a minden doktoros sorozatban megjelenő elhivatottság tudat is mind fontos része a történetnek. Természetesen a végkifejlet sejthető, de nem is emiatt marad a néző.

Kapunk pár mellékszálat, amik talán kimaradhattak volna, ilyen az angol feleség India szerelme, ami sehogy se tűnik igazinak, de szerencsére a férj dilemmáját már jobban kidolgozták, de említhetném partra vetett katona erőltetettnek ható történetét is. De ezeket simán felülírja a kellemes, apró világ, amit könnyű megszeretni. Aki elsősorban az indiai ízek miatt nézne bele a sorozatba, az valószínűleg csalódni fog, mert mindent angol szemüvegen át láthat, de az angol-indiai koprodukciókban ezt megszokhattuk

Nem hoz tehát semmit újat a The Good Karma Hospital, de aki szereti az útkeresős, kicsit másmilyen kórházas, feelgood sorozatokat, annak érdemes bepróbálni. Kapunk egy szépen fényképezett, egyszerűen rajzolt karakterekkel benépesített világot. Szerencsére az angol nézők is megszerették, így jövőre érkezik a második évad.

3 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 08. 10. 14:56

Hmm, ez úgy hangzik, mint az Off The Map, ami mai napig fájó kasza. Lehet, hogy szakítok erre időt, ha csak 6 részes :)

AJ - 2017. 08. 10. 22:45

Amrita Acharia-t (második fotó) most egyébként a Felmentő ítélet (Frikjent) című norvég sorozat második évadában is láthatjuk mint ügyésznő.

ann86hu - 2017. 09. 30. 16:06

Nem nagyon nézek már kórházas sorikat, de ez a 6 rész könnyen lecsúszott. Nem világmegváltó, de van egy hangulata, kicsit Hart of Dixie is, angolosan…
Jöhet a következő évad! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz