login |

Day 5: az 1. évad

2017. 08. 11. 14:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Ezekben a webes platformokban annyira nem vagyok jártas, de a Rooster Teeth nevét hallottam már (nemrég a The Amazing Race-ben szerepelt az egyik alapító, Burnie Burns). A lényeg, hogy náluk jelent meg tavaly a Day 5, ami per definitionem lehetne websorozat is, de mivel az évad 6 darab 40 perces részből áll, ezért normál sorozatként kezelem.

Megvallom, hogy a címének köszönhetően figyeltem a Day 5-ra, utána pedig azért szereztem be, mert láttam, hogy posztapokaliptikus sorozat (és élőszereplős), vagyis nagyban eltér a Rooster Teeth-es kínálattól (ld. RWBY, Red vs. Blue, Lazer Team). A koncepció pedig marha egyszerű: aki elalszik, az meghal.

A főhős egy drogos srác, aki arra ébred, hogy kihalt körülötte a város. Időbe telik, míg ez leesik neki, de utána ráeszmél arra, hogy szó szerint ez történt: este szinte mindenki (kivéve az éjjeli baglyokat) lefeküdt aludni, majd nem ébredt fel. A tömeges halál pedig nem egyszerű és békés volt, hanem elég ronda holttestek maradtak hátra. Szerencsére azért akadnak élők is – egy tinédzserrel meg is ismerkedik.

Ez elég nagy sokk, ennyi elég is egy napra. Utána ugrunk egy kicsit és már az ötödik napnál járunk. Az ötödik, alvás nélkül töltött napnál. Nyilván a túlélők csoportokba verődnek, válogatott módszerekkel próbálják magukat ébren tartani, vagy pedig kómásan bolyonganak mint a zombik, hogy aztán örök álomba szenderüljenek. És a cím alapján adja magát, hogy a szezonban az ötödik nap történéseit látjuk, amikor már a végletekig feszül a húr.

Hála annak, hogy a Day 5 átugrik négy napot, sok kötelező kört megúszunk, így már kész tényként tálalják nekünk, hogy például a főhős kikkel bútorozott össze, és hogy milyen módszerekkel próbál ébren, azaz életben maradni. És nem sokkal az alapozás után némiképp beüt a krach is, aminek köszönhetően a haverjával útnak indul, hogy előkerítsék egy korábbi lakótársukat.

Mindez persze elég homályos leírás a részemről, inkább azt mondom, hogy a Day 5 első fele (mondjuk az első 3 rész) road movie-ként arról szól, hogy kikkel, milyen túlélő csapatokkal, illetve emberekkel találkoznak hőseink, akik két fős csapata idővel 5 fősre gyarapodik, hogy utána persze apadásnak indulnak. És nem mellesleg, elkezdik kutatni a rejtély megoldását.

Nyilván nem egetverő költségvetésből készült sorozatról van szó, de ahhoz képest tisztességes a pilot, megvan benne az amatörizmusnak a profi bája, egyáltalán nem zavaró a megvalósítás, sőt, a kihalt városos jelenetek, illetve az a tömegjelenet kifejezetten jók.

És kezdetben a sorozat iránya is tetszett, nem voltak benne rosszfiúk, ellenségek, csupán az álmossággal kellett küzdeni, mivel az apokalipszis elején járunk, ezért katonaság sincs, vagy összeszokott közösségek. Az olyan 5,5-6/10-es kezdés után azonban sajnos a második részre bedobták az egyik legnagyobb nemezisemet, a hallucinációkat, a folytatásban pedig több szálra szakították szét a sztorit, és szerintem egyik sem sült el túl jól.

Persze a több szálra szakadásra szükség volt, ugyanis az 1×04-től kitágult a világ, egy rakás új, kiemelt szereplő érkezett, és bizony (nyilván sokak örömére, de én nem csápoltam) a menetrendszerű “összeesküvés” is megérkezik, sőt, még a rosszfiúk is, ha lehet így nevezni őket.

Az eredeti történetből így lett tehát némiképp kaptafa-szerű egy-két csavarral, és meglepő módon humorral, ami helyenként elég furán veszi ki magát, máskor viszont korrektül működik. Mint ahogy a feszültség is folyamatosan jelen van, hiszen valaki egyik pillanatról a másikra elaludhat

Elég sokáig nem kezdtem bele a sorozatba, de amikor megérkezett a 2. évad, úgy gondoltam, hogy éppen itt lenne az ideje, hogy bepróbáljam. Eleinte nem bántam, később viszont már sajnos hidegen hagytak a történések, bár szerintem a 2×01-re azért vissza fogok térni. Még akkor is, ha a cím jó eséllyel értelmét veszti, hiszen az első évad végén felvirradt a 6. nap. Elvileg.

4 hozzászólás Ne habozz!

El-ahrairah - 2017. 08. 11. 16:10

Izgatottan olvastam a kritikát aztán ahogy feltűnt az “összeesküvés” szó, az azonnal nullázta is a lelkesedésemet.
Tényleg nem értem minek kell szinte minden sorozatba egy. Lelövik a készítőket a kormányügynökök ha nem írják bele vagy mivan?
No mindegy, van elég másik sorozat, nem fog hiányozni.

Ghost - 2017. 08. 11. 16:11

Az írás elején felkaptam rá a fejem, de amikor bedobtad a hallucinációt (időhúzás) és az összeesküvést (rühellem, unalmas), elment tőle a kedvem… Azért a listámra felírom, hátha mégis belekezdek.

Villám - 2017. 08. 11. 19:34

winnie már egy ideje tervezek egy amolyan összefoglalót a Rooster Teeth dolgairól csak még lusta voltam neki fogni. Ha van rá igény akkor neki ülök végre. (Nagyon jó dolgaik vannak egyébként.) Igaz ez a sori nem tartozik a kedvenceim közé

winnie - 2017. 08. 11. 19:52

villám: az nagyon állat lenne. köszi, ha összejön.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz