login |

Twin Peaks: A célegyenesben? – írta Sámán

2017. 08. 13. 16:08 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Három héttel a sorozat (vagy a 3. évad) vége előtt még mindig igencsak megoszlanak a vélemények a Twin Peaks visszatéréséről. Egyesek szerint valami egészen különlegeset láttunk, mások úgy vélik, hogy puszta szemfényvesztés az egész. Eleinte úgy gondoltam, hogy az utóbbi, mostanra viszont változott a véleményem. A The Return mindenképp megosztó darab lett.

Nehéz is összefoglalni a sorozat 3. szezonját (a kibeszélő félezer kommentje is keresi a kapaszkodót), pedig a kezdeti értetlenkedve nézős részeket mostanra felváltották a könnyebben befogadhatóak. Vihar előtti csend? Az biztos, hogy valami egészen különleges darabot kapunk, olyat, amilyet talán még soha, és amit valószínűleg hasonló sem fog követni jó darabig. David Lynch, és Mark Frost egy egészen különös világot alkotott meg.

A nyitány engem nem nyűgözött le túlságosan, sőt, épp ellenkezőleg. Valószínűleg nem tévedek túl nagyot, ha azt mondom, hogy más is az arcára kiült grimasszal meredt a képernyőre a premier után. Közben talán valami hasonló járt a fejében, mint nekem.

Ez most mégis mi f*** volt? Az addig megismert, és várt Twin Peaks-ből nem kaptam semmit, és jóformán a látottakból is alig értettem valamit. Csalódott voltam, és ezek után a folytatás gondolata se hozott lázba.

A 3-4. rész már könnyebben befogadható volt számomra, bár továbbra se értetem, hogy mit is nézzek egészen pontosan. Twin Peaks-et alig kaptunk, viszont volt jó Cooper, meg rossz Cooper, és függönyök közt rohangáló Cooper. Ööö, oké… A 3×13 után viszont már valamelyest tisztult a kép, bár továbbra se tudnék tippelni, hogy mire számíthatunk a maradék 5 részben. Ennyi van már csak hátra, ráadásul az utolsó kettő az egyszerre megy majd le szeptember első vasárnapján.

Leginkább arra vagyok kíváncsi kapunk-e a 8. részhez hasonlót, vagy sem. Az az epizód volt ugyanis az évad vízválasztója, aki addig kitartott és bizonytalan volt az dönthetett, hogy marad-e, vagy elhagyja a hajót. Szerintem utána kezdte el a sorozat a legjobb részeit hozni – legalábbis hangulatukat tekintve. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ha lehet ilyet mondani, akkor a 3×08 óta sokkal “kézzel foghatóbbak” lettek a részek. Más kérdés, hogy mire elhinnénk, hogy egy tök átlagos, vagy normális sorozatot nézünk, addigra mindig kapunk valami egészen szürreális helyzetet.

A történet a maga mérsékelt tempójában halad. Kapkodás nem igazán vehető észre rajta. Vannak viszont továbbra is olykor érhetetlen módon túlságosan elnyújtott jelenetek, amik néhol már idegesítőek, mint mondjuk komikusak. Lynch néhol képes túlpörgetni a dolgokat, máskor viszont zseniális amit tőle kapunk.

Kyle MacLachlanre szintén ez a jelző használható, hiszen a 3-as szerepében remekel, noha inkább csak Bad Cooper, és Dougie Jones karakterét kaptuk tőle az utóbbi időben. Amennyire értetlenkedve néztem eleinte Dougie-ra, mostanra annyira imádom a figurát, minden perce arany számomra.

Lynch Dougie kapcsán ráadásul mostanra elkezdett játszani az érzelmeinkkel is, hisz a 3×11 végi piteevésnél már-már azt hihettük, hogy visszakapjuk Dale Cooper ügynököt, ám nem így lett.

Ha már Lynch, akkor meg kell jegyeznem, hogy a szereplők közül a másik üdébb színfoltok számomra a Lynch alakított Gordon Cole, illetve Miguel Ferrer által alakított Albert Rosenfield jelentei. Őket simán el tudtam volna nézni egy különálló sorozatban is, annyira jól működnek együtt. De tudnám még mondani Naomi Watts-ot, vagy éppen James Belushi-t is, ők is kitesznek magukért.

Got a light?

Akik mindenáron a régi Twin Peaks-hangulatot szerették volna átélni a mostaniban, azok nyilván könnyen csalódhattak. Ez a Twin Peaks nem egészen az a Twin Peaks, és ha érzéseim nem csalnak többé már nem is lesz az.

14 hozzászólás Ne habozz!

Meggyespite - 2017. 08. 13. 16:47

Sokmindent tudnék írni, majd fogok is valószínűleg, de most csak annyit mondanék, hogy akármilyen is a sorozat (szerintem zseniális), a legnagyobb hibája mégis az, hogy nem adták vissza nekünk Dale Cooper ügynök karakterét még 13 rész után sem. Vicces ez a fogyi Dougie, de azt reméltem a 8-9. rész környékén visszakapjuk ügynökünket, ahogy a régi soriban is ekkortájt történtek vízválasztó dolgok. Persze az történt is talán, de nem az, amit említettem. Azért is lett volna jó, ha visszatér, mert lett volna ideje visszarázódni, lett volna reunion a régi társakkal, Twin Peaks városkájával, stb. Így még ha vissza is kapjuk esetleg az utolsó részben, nem lesz az igazi. Amúgy is nehezebben jutnak el a városba a régi szereplők, mint ahogy Bruce Wayne kimászott a gödörből a Nolan Batman 3/3-ban. :D
Ez az utolsó kép és a jelenet meg marha ijesztő volt, utána az a versike járt a fejemben napokig.

senki - 2017. 08. 13. 17:45

Részemről?…
Az első 5 epizód annyira el lett nyújtva, hogy hihetetlen. Utána két “csak azért is menjen előre a történet” rész, aztán a 8., ami hát tudjuk, milyen, aztán megint jött 4 sztorizgatás -a 11. epizód lett a legjobb ebből a bojból, szerintem.
Jön a 14. epizód, amiről csak annyi spoilert olvastam, hogy hasonló lesz a nyolcashoz… Kedvelem Lynch stílusát, de na… Nem úgy tűnik, hogy félbehagyják a cselekményeket -mert el sem fognak kezdődtek! Ha logikusak vagyunk, az utolsó két részre ne várjunk hatalmas történetmesélést, csak “Lynched.” feliratot látva magunk előtt, ami azt jelenti, hogy 2 részük van lezárni azt a történetet, amit igazából el se kezdtek! Mindezek mellett, sima 9/10, már csak azért, mert láthatjuk a vízesést HD-ben.

denee - 2017. 08. 13. 17:48

Elvilg az utolsó 3 részre visszatér Cooper. Ha jól emlékszem, a 12. részben a két gengszter testvér beszélgetett, s az egyik azt mondta, hogy alig várja, hogy megölje Dougiet, a másik válaszolt, hogy kibírsz még 3 órát? ergo 3 részt Dougie haláláig, legalábbis ez ugrott be nekem, s azóta már visszaköszönt ez a teória más fórumokon is.

Quantumleap - 2017. 08. 13. 18:58

denee: Egy epizód nem egy óra alatt játszódik. Meg a gengszter tesók már láthatólag nem akarják megölni Dougie-t.

zombi444 - 2017. 08. 13. 19:41

denee: Ez gyenge lábakon áll.

denee - 2017. 08. 13. 20:35

Quantumleap: nem arra céloztam, hogy ők megölik és nem, nem egy óra alatt játszódik, hanem 1 órásak a részek, 3 óra = 3 rész, gyenge lábakon áll valóban, de Lynchtől nehéz is lenne bármit megjósolni.

Karl Drogo - 2017. 08. 13. 21:08

azért ilyen vontatott az évad, mert eredetileg 9 részre tervezték. de a legnagyobb hibája tényleg az, h Lynch egy köcsög troll, h Cooperből debil zombit csinált.

https://media.giphy.com/media/26n6QkqkRi8pKKWs0/giphy.gif

csernakakos - 2017. 08. 13. 22:48

Celegyenesben van, de mi fele? Reszemrol ez ertekelhetetlen, 13 ora nyuglodes and counting. Hogy akkor miert nezem? Hogy legalabb letudjam, ha mar elkezdtem, no meg mert bar nem kene, de megiscsak bizok benne, hogy a vegere osszeall valamive ez a massza.

Mondom ezt ugy, hogy nagyra tartom Lynch munkassagat, a Mulholland Drive orok kedvenceim koze irta magat, ahogy a Twin Peaks elso evada is. De ez az uj sorozat iskolapeldaja annak, hogy a muveszi szabadsagnak olykor gatat kell szabni. Utolag azt kivanom, bar a Showtime hagyta volna veszni a projektet, mikor Lynch latvanyosan racsapta az ajtot a targyalasokra. Inkabb, mint ezt igy engedni.

des - 2017. 08. 13. 22:56

Én abbahagytam a 3. vagy 4. résznél. Nem nekem való. (láttam a régi részeket is. Igaz, jó régen)

BoBCooper - 2017. 08. 13. 23:54

Mindegyik részben van kb 2-3 perc “Twin Peaks” utána tömény 50perc unalom, a 3. évadban.
Kár volt Lynchet elengedni a pórázról.

clegane - 2017. 08. 14. 13:25

szerintem ilyen nagyon metaszinten akart rárepülni a “hát ezt hogy engedheti meg magának” fajta lázadásra a Lynch ezzel az egésszel. aki így, a szigorúan vett tartalmától elvonatkoztatva is tudja élvezni egy műalkotás erényeit, annak sztem bejön az évad.

Majvaldo - 2017. 08. 14. 14:55

Én óriásit csalódtam, és sajnos negatívan a harmadik évadban!! :( Az első 5-6 epizódig reménykedtem, majd feladtam; nézem, mert az egyetlen apró reménysugaram csak az, hogy ez a 18 részen át elnyújtott művészieskedő szürrealitás tényleg csak egy 18-órás pilot lesz egy régi TP-t idéző negyedik évadhoz.
Hiányoznak a karakterek, a TP városi hangulat, de legfőképp Badalamenti zenéje – már az is valamelyest megmenthetné nekem ezt az évadot. A részek végén hallható (showműsorok végén fellépő “sztárcsapat”) zenék közül talán ha 2-3 volt ami bejött.
Bele lehet magyarázni mindet…társadalomkritikát, művészetet, mondanivalót – én ezt nem tudom befogadni. A 26 évvel ezelőtti 30 rész számomra az etalon volt, Ben Horne terepasztal mellett baromságai kivételével minden egyes rész baromira tetszett. Most meg… kussolnak 10 percen keresztül, ásófestés, Dougie (puszta kézzel fojtanám meg), Jerry Horne (minek???); ja és az atomrobbanás is lehet, hogy “szép” volt de erre elcseszniszintén értékes perceket…nem értem. A “Gotta Light?…” para volt, de ilyenből kellene jóval több :)

Snoopyzit30 - 2017. 08. 15. 18:38

“Leginkább arra vagyok kíváncsi kapunk-e a 8. részhez hasonlót, vagy sem. Az az epizód volt ugyanis az évad vízválasztója, aki addig kitartott és bizonytalan volt az dönthetett, hogy marad-e, vagy elhagyja a hajót.”

Nos igen. Nekem a 8. rész után szükségem volt 3 hét szünetre, hogy átgondoljam, akarom-e folytatni. Persze, hogy folytattam és nem bántam meg. Letoltam 3 részt egyben és újra megfogott valami a sorozatban, talán pont az, hogy már nem annyira elvont részek jöttek. Bár továbbra is rengeteg szereplőt totál feleslegesnek tartok a sorozatban.

Nem mondanám, hogy mindent értek (sőt!), de igyekszem befogadni bármi is jön még a maradék részek során.

Döme - 2017. 08. 30. 18:21

SPOILER

éééééééés denee-nek lett igaza!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz