login |

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

2017. 08. 14. 21:10 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Talán nem a legerősebb, de mindenképpen remek évaddal zárta le a pályafutását az Orphan Black. 

Annak köszönhetően, hogy a befejezésre tudtak készülni, az íróknak lehetőségük adódott arra, hogy egy szinte minden téren kielégítő szezonnal és fináléval zárják le a sorozatot és a karakterek történetét – azokét, akik a széria kedvelőinek szerintem egy életre a szívükhöz nőttek az íróknak, és főleg Tatiana Maslany-nak köszönhetően, akinek az alakítását szintén nem feledjük el egy jó darabig.

Persze nem volt teljesen tökéletes az utolsó tíz rész, az évad első fele ráadásul cseppet hullámzó volt, és néhol lassú is, máskor meg úgy tűnhetett, hogy túl kapkodva kerülnek elvarrásra a szálak. De a szezon második fele és a záró rész után amondó vagyok, hogy sikerült maximálisan kerek lezárást adni sorozatnak és előhozni mindazt, amiért szerettük az Orphan Black-et. A tovább mögött kevés spoilerrel folytatom.

Kezdjük talán az évad és a sorozat egyetlen kisebb negatívumával: nem feltétlenül a tudományos és a neolúciós szál miatt kedveltük ezt a történetet, ahhoz túlságosan katyvaszra sikeredett olykor, és hiába próbáltak alapokra építkezni, a készítők is rendesen belekavarodtak olykor. Ez volt az az elem, ami ebben a befejezőző etapban is kicsit kapkodónak tűnt és csak részben érte el a tetőpontját a végső összetűzés.

Ennek egyik fő oka az, hogy Westmoreland karaktere kicsit csalódás maradt, legalábbis én többet vártam tőle. A kiléte és a szereplő kifejtése így nem feltétlenül érte el a benne lévő potenciált, de ezt talán foghatjuk arra, hogy kevés idő maradt rá.

Ennek ellenére a tudományos háttér, azért tudott mindig kellő izgalmat, és Westmoreland-nél jobb karaktereket is hozni, de ami talán a legfontosabb, sikerült olyan morális kérdéseket is felvetni a tudomány, annak biroklása és felhasználása, valamint manipulálása tekintetében, hogy azért mindenképpen jár a nagy piros pont.

Az Orphan Black természetesen a többségnél Tatiana Maslany és az általa életre keltett klónok miatt lett nagy kedvenc, neki köszönhetően fogunk sokáig emlékezni rá.

Egyszerűen nem lehet eléget méltatni a színészt és az írókat azért, ahogy felépítették ezeket a karaktereket, a személyiségeket. Mindegyikük emlékezetes és tökéletesen egyedi lett, mindegyikük sorsa és élete érdekelt, legalábbis foglalkoztatott minket minket valamilyen szinten,  és mindegyikük történetszála volt olyan érdekes, hogy akár még évekig is elnéztük volna külön részekben, ahogy az többször előfordult – sőt, akár külön sorozatokban is.

Idén, bár minden klón megkapta a maga szeleteit az évadból, mégis azt éreztem, hogy még több és még több kéne belőlük, és ezt nem is mondanám hibának.

Tovább kanyarodva e fonal mentén, szintén nagyon jó ölet volt, hogy kaptunk szinte minden részben egy-egy flashbacket a szereplőkről, amik bár rövidek voltak, mégis tökéletesen árnyalták a már amúgy is kidolgozott karaktereket, és segítettek még jobban megérteni miért lettek azok, akik.

Egyébként talán erről is szólt legfőképp a történet: hogy a klónok kiharcolják a szabadságot, hogy ezután végre mindenki megtalálhassa magát az életben, hogy tisztába kerüljön saját magával. E tekintetben maradéktalanul erős volt az utolsó rész is.

Nekem speciel Rachel története és lezárása volt a legerősebb, de a többiek szála is remekül sikerült, mindenki megtalálja végül a helyét, amire rá is erősít a finálé második fele és a békés záró képsorok.

Nyilván másoknak is könnyeket és mosolyt csalt az arcára amikor Sarah, Helena, Allison és Cosima összeült a kertben, vagy amikor visszatekintenek S nappalijára. De Rachel-re is máshogy nézhetünk ezután, az ő egyedüliként keserédes búcsúzása is tetszetős lett. (Egyébként az idei kedvenc részem az 5×08 volt, Felix kiáltásának megnyitója a klónokkal szinte tökéletes eszenciája volt a szériának és Siobhan búcsúja is meghatóra sikerült.)

Összességében egy nagyon emlékezetes és kerek öt évadot kaptunk különösebb hiba nélkül. Bár a történet néha döcögött, de a Clone Club tagjaira és kalandjaira sokáig fogunk emlékezni, azt hiszem sokunk a szívükbe is zártuk őket és Maslany-t is.

Nem hiszem, hogy valaha is elfelejtenénk az emlékezetes közös jeleneteiket és a parádés klóncseréket se, valamint név szerint a főbb klónokat: Sarah, Cosima, Allison, Helena, Rachel, Beth, M.K., Krystal – és még 272-en szerte a világban. De emlékezzünk meg azokról is, akik annak ellenére lettek emlékezetesek, hogy nem voltak klónok, mint Felix, Siobhan, Art, Delphine, Scott, Donnie vagy régebbről Paul.

A pontozást most mellőzném, inkább ajánlanám szeretettel mindenkinek a sorozatot – nekem személy szerint hiányozni fog nagyon.

28 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2017. 08. 13. 19:45

Szép finálé volt, nem kapkodták el, de jutott is idő, hogy mindenki kapjon lezárást.

Wanheda - 2017. 08. 13. 20:04

:-((( Vége… :-(((

dukyka - 2017. 08. 13. 20:46

Nálam túl csöpögős lett a finálé, meg Helenának ez a befejezés, hát nem tudom. Rachel jelenete tetszett a legjobban, meg az évadból is szerintem az ő része volt a legerősebb. Mindennek ellenére nem sok ilyen ötletes és eredeti sorozat megy mostanság, hiányozni fog. :(

hummel - 2017. 08. 13. 21:08

Igen nekem is az volt az érzésem, hogy túl pozítiv lett a befejezés. Az utolsó pár részben jók voltak a visszajátszások, itt a fináléban például Mrs. S., de engem is zavart, hogy korábban változtatttak a gyerekszínészen a kis Helena esetén. Összességében remek kis sorozat volt, Tatiana előtt meg le a kalappal, fantasztikus amit művelt.

Eny - 2017. 08. 13. 21:42

nahát,hogy mindig kell legyenek olyanok,akiknek nem tetszik minden..(persze tudom,h ez így normális és mégis…)

szerintem tökéletes finálé volt! ennél jobbat nem is kívánhattam volna..

nem volt EGYÁLTALÁN csöpögős, hanem igenis azt a lezárást kapták, amit megérdemeltek. Végre valahára azt az életet élhetik ,amiért keményen megdolgoztak mindannyian.
Csöpögős az lett volna,ha Rachel is bemegy közéjük és együtt ünnepelnek, meg ha Krystal is tett volna pont akkor egy látogatást arrafelé..(nem mondom ,h az a lezárás zavart volna,hisz nekem mindenem a klónok közti kapcsolatok )

nagyon hiányzik már most a sorozat…már párszor el is sírtam magam..

az a bizonyos 4-es jelenet megint olyan <3 volt…Orphan Black forever.

RavenRiver - 2017. 08. 13. 21:53

Jó volt a finálé, tetszett nagyon, méltó befejezést kapott ez a szuper jó sorozat! Bár nagyon sajnálom, hogy véget ért. Elnéztem volna még belőle azért egy évadot, de örülük, hogy 5 évadon keresztül figyelhettem és izgulhattam végig a klónok életét. Nem mindennapi sorozat volt az biztos! Több ilyen nívós sorozatra lenne szükség, hogy ellensúlyozza azt a sok félresikerültet, amik mostanában vannak (és persze azok nem kapnak kaszát, csak amik tényleg jók, ajj :-/). Már most hiányoznak a klónok!

Zsuzsy93 - 2017. 08. 14. 19:07

@Alex: Igen Tat úgy alakítja az összes klónt, mintha nem is klónok lennének. Ez is a zsenialitását mutatja. A kis Helena, hogy más gyerek játssza, az egy teljesen eltérő dolog. Biztos megvolt a készítőknek az oka rá, csak én meglepődtem rajta.

Tatiana a legjobb színésznő akit ismerek. Az első pillanattól kezdve függője lettem a sorozatnak. Nagyon megfogott. A végével is elégedett vagyok. Örültem, hogy boldogok lettek. Megérdemelte mindenki, rengeteget szenvedtek. Tetszett, hogy sok mindent be tudtak mutatni az utolsó részben. Legyőzték a gonoszt, Sarah S. halála miatt és maga miatt is kicsit padlóra került, de a testvérei támaszt nyújtottak neki. Mindenkinek elrendeződött az élete és a többi klónon is tudtak segíteni, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe mint ők…
Nagyon fog hiányozni. Sok idő lesz mire ez a hiányérzetem elmúlik. Tatiana remélem elvállal valami ehhez hasonlóan jó sorozatot és láthatom évekig.

Piemaker - 2017. 08. 14. 21:51

Teljesen egyetértek a kritikával.
Szép és érzelmes búcsút vártam és meg is kaptam.
Hullámzottak az évadok de kimondott mélypont sehol sem volt.
Donnie és Allison voltak az abszolút kedvnceim.
Hiányozni fog a sorozat.

Jolly - 2017. 08. 14. 22:39

Szintén egyetértek a kritikával hihetetlen élményt nyújtott ez a sorozat elsősorban a karakterek szintjén. Mindenkit szerettem, klónok és további szereplők között is és ez velem sose fordul elő. :) Donnie és Alison voltak nekem is a kedvenceim.

Szaby59 - 2017. 08. 14. 23:11

Két dolog nem tetszett a zárásban:
Az egyik Rachel:
Még ha az Uberes jelenet viccesre is sikerült, de elég mostohán váltak el tőle (tudom gonosz dolgokat tett, stb. de a végén azért elég sokat segített nekik és bepillantást kaphattunk abba is, hogy milyen élete volt, mik vezettek ahhoz, hogy ilyenné válljon – ez szerintem az évad legjobb része volt).

Szóval közte és Kira között hiányoltam egy búcsúzkodós jelenetet ha már a klónklubbal nem merték összeereszteni, Kirával azért sikerül egy elég őszinte kapcsolatot kialakítania aminek elég nagy szerepe volt abban, hogy a Neolúció ellen forduljon. Bár én a klónlistát is vele küldettem volna be mint egyben utolsó cselekedete a Ledakért.
Arról nem is beszélve, hogy egy Helena-Rachel jelenet is elég nagy kihagyott ziccer volt.

A másik Sarah problémázása: értem én, hogy S halála megviselte, összetört, nem volt idő gyászra, de ettől még ez az egész herehurca a vizsgájával szerintem nem az utolsó rész utolsó 30 percébe való volt…
Ezt évad közben kellett volna megejteni most meg egyfajta szimbólumként egy olyan jelentet, hogy bemegy és levizsgázik. Nem mondom, hogy rossz volt, de nagyon fura volt egy ilyet az utolsó részre hagyni.

Ami viszont tetszett az minden más, különösen a párhuzam Sarah-S és Helena-Sarah között a szüléskor. És az “Orphan Black”-es körbeülős jelenet. Azért pedig nagy pacsi, hogy mellékkaraktereket sem hanyagolták és gyakorlatilag mindenki jelen volt.

Összegezve: hiányozni fog, Tatiana meg remélem kap valami hasonlóan nagyszerű szerepet és még évekig csodálhatjuk.

Ditke - 2017. 08. 15. 02:08

Ez a sorozatzáró epizód szembement a szokásos befejezésekkel.
Sarah nem lett egy suhintással jó kislány, aki jééé naná, hogy leteszi a vizsgát.
Olyan sok film végét vágják el kurtán, mindig nekünk kell tovább álmodni. Itt legalább hagytak időt egy kis langyos víznek is.
Túl mézes-mázos lenne, ha a nővérek Rechellel együtt bájolognának a végén.

Alex - 2017. 08. 15. 17:37

Több síkon futott a történet, a szálakat el kellett varrni. Nos ezeket az 5. részben tették. A 4. részben már visszahozták Beth életét, az ötödikben három ilyen bemutatásra került sor. Alison, Heléna és Sarah Kira születése előtt. Ezek is jól illeszkednek. Mégis ez a rész teljesen más volt, az ötödik részben lelepleződött a zsarnok, ha nevezhetjük így a szigeten élő, csaló irányítót. A finálé viszont még érdekesebb volt. Mindenki attól félt, hogy Sarah is meghal Sioban után, vagy mindegyik klónra lecsap a végzet. A megoldás sokkal parádésabb lett, egyben bölcsebb is. Sioban üresen maradt házában döbben rá Sarah, hogy neki is fel kell nőni. A sorozat végére felnőttek lettek a testvérek, Sarah és ikerhúga Helena, Cosima, Alison. Elemi relevációt jelent, hogy még 274 van belőlük, de ők voltak a bátor hölgyek, ők négyen testvérek lettek. Azt hiszem ennél jobb, békésebb, megnyugtatóbb befejezést nem lehetett volna adni.
Kiemelkedő és kerek történetet láthattunk az ötrészes sorozatban. Csodás volt csodálatosan jó szereplőkkel.
Köszönjük Tatiana!

Tatala77 - 2017. 08. 15. 19:51

Röviden: megsirattam a végét kicsit, jó lett!
Maslany egyszerűen egy zseniális színésznő, pl. Emilia Clark a GoT-ból SEHOL sincs hozzá képest… egyszerűen azt a rengeteg klónt eljátszani, jellemükkel, kiejtésükkel, akcentusukkal, viselkedésükkel együtt… zseniális! Hiányozni fog a sorozat.

Globe - 2017. 08. 15. 21:01

Hú, nehéz megszólalni ezek után…
Egyrészt mert az utolsó 2 és fél rész egy merő sírógörcs volt a részemről, másrészt pedig mert amilyen zseniális sorozatot, fantasztikus high conceptet, kitűnő és szeretnivaló karaktereket és elképesztő színészi alakítás(oka)t kaptunk 5 éven át, annyira igényes lezárást is. Nem tudok nem szuperlatívuszokban írni a zárásról, és arról hogy előtte minden fő klón megkapta a saját szálát.
Szép, elegáns munka, és számomra cseppet sem nyálas, mert azért azt is megkapjuk, hogy nem lesz ezek után se minden fenékig tejfel, lesznek rosszabb periódusok, csalódások, stb… Ja, és az elmaradhatatlan, elvitathatatlan humor csillogott a fináléban is, mint mindig (Uber)
Nagyon fognak hiányozni a csajok!!! :(

kitti - 2017. 08. 16. 10:44

hiányozni fog

Vattacukor - 2017. 08. 16. 23:22

Most fejeztem be az utolsó részt, így még friss az élmény. A szülős jelenet volt számomra a legszuperebben összerakott jelenet az egész évadban, bár végig azt hittem, hogy Helena nem fogja túlélni, azért örülök, hogy sikerült neki.Hogy őszinte legyek, az egészet végigbőgtem, és nagyon tetszett, hogy a rendező az apróságokra is figyelt, pl. hogy Art keze remegjen, amikor kibontják a lepedőt.
Elégedett vagyok a lezárással is, én se gondoltam, hogy a veszély elmúltával Sarah majd hatalmasat változik, de azt hittem, hogy lesz majd valami nagy kiborulós jelenete, amiben végre meg tudja siratni az anyját (az utolsó kvartettet nem számítom ide). Ami viszont tényleg hiányzik, bár nem nagyon maradt volna rá játékidő, hogy mégis jogilag hogy a frászba’ úszta meg mindenki a dolgokat? Coady és az öreg mócsing ugyan meghalt, de voltak még embereik, akik elvileg túlélték, pl.a rendőrcsaj. Ők nem próbálták meg Helena-t és Sarah-t bíróság elé állítani? Vagy Art simán kislisszolt két csecsemővel és a két csajjal a hátsó ajtón, és senki nem vett észre semmit? Ez azért nehezen hihető.
Nagy kedvencem volt a sorozat, hiányozni fog, Tatiana a legnagyobb királylány, remélem méltó feladatokat kap ezután is!

Skyroads - 2017. 08. 17. 14:48

@Vattacukor: Igen, pont ezen gondolkodtam én is, hogy elég szépen ment tovább az élet, mintha nem történt volna semmi, pedig azért elég komoly kis vérfürdőt rendeztek ott. OK, hogy az utolsó részben nem ez a legfontosabb, de ez így egy kicsit gagyi volt szerintem.
Egyébként nekem tetszett a lezárás, nem bánom, hogy túl pozitív lett. Rachelt sajnáltam egy kicsit.

Alex - 2017. 08. 17. 23:29

Vattacukor – 2017. 08. 16. 23:22
Nos a törvényességet hiába keresi bárki is egy krimiben, vagy egy krimi elemeket is tartalmazó sorozatban. De ha vattacukor követte az egészet láthatta, hogy mivel teljesen illegális volt minden tevékenység ezért a hullákat mindenki házon belül eltüntette. Akár garázsban, akár máshogy. Amúgy nem erről kell nézni a történetet, hanem egy fikció (klónozás) lehetséges következményei felől. Az első szezonban (1/6) Alison megkérdezi, hogy “Ember vagyok-e egyáltalán?” Ez az önazonosság-válság még Ráchelt sem kerülte el, ő is tépelődött de palástolta.

hummel - 2017. 08. 18. 18:37

Nekem a kórházi jelentsor következményeinél jobban hiányzott a Dyad-neolution nyomozás eredményének hiánya. Az egész Dyad csoport górcső alá került, a szekrényekből potyoghattak a csontvázak és jó pár ezek közül kompromitálhatta volna a klónokat, na meg a persze a létezésükre széles körben is fény derült volna.

AlrightSir - 2017. 08. 21. 16:17

A befejezésről:

Szép lett de olyan langyos. Vagy csak furcsa volt ekkora békében látni őket. Imádtam a kis kitekintéseket, pl. Donnie betonöntő cége vagy az utolsó vágókép a nappaliról és a teáról, illetve S képe a falon egy csészével és egy vadászpuskával. Rachael szála tetszett talán a legjobban, hiába néztem volna meg, ahogy találkozik a kertben a klónokkal, így sokkal ütősebb volt. Az is nagyon tetszett, ahogy Sarah elintézte P.T.-t, nagyon badass volt.

A sorozaról:

Kevés az a sorozat, ahol a szereplők ennyire a szívemhez tudnak nőni, az utolsó a Fringe volt. Egyszerűen fenomenális volt, amit Tatjana véghezvitt, örülök, hogy végül övé lett az Emmy. A legjobb jelenetek kétség kívül a clone swap-ek voltak, habár ezek inkább a sorozat elején működtek jobban, mintsem így a végén. Nagyon hiányozni fog.

U.i.: Nem értem, miért kellett Alisonnak új haj az utolsó pár részre, teljesen elvette a szereplő karakterét.

Rubber Duck - 2017. 08. 21. 21:22

Összességében egy remek sorozat volt, némi színvonalhullámzással. Tatiana Maslany zseniálisat alakított, ő vitte a hátán a sorit. Remélem, más szerepben is meg fogja mutatni magát, akár valamilyen kasszarobbantó filmben és egy vagy több alkotói filmben is.

Jamesch - 2017. 08. 22. 10:49

kb 2 évada abbahagytam a sorit, tetszett de már untam

érdemes lehet megnézni mondjuk az utsó évad második felét vagy ilyesmi? kíváncsi vagyok a végére

winnie - 2017. 08. 22. 12:09

aki nezte, aki nem hagyta abba, az nem fogja azt mondani, hogy nem erdemes, szoval dontsd el:) nezd meg az utolso reszte, ha erdekel a vegkicsenges.

Eny - 2017. 08. 23. 11:58

Jamesch – szerintem nézd meg a teljes 4. évadot, majd a két utolsó részt az 5. évadból :P
de ha untad, akkor inkább nézzél olyan sorozatot, amit nem unsz.

Eny - 2017. 08. 31. 23:21

nagyon hiányzik a sorozat..

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 09. 13. 23:10

Gyorsan ledaráltam a héten az évadot.

Szerettem ezt a sorozatot, de kezdet már kicsit fárasztó lenni a történet, amit az évadnyitónál éreztem a leginkább megint. Aztán szép lassan újra ráéreztem arra, amit szerettem ebben a sorozatban, és hát az a klónok.

Olyan tökéletes az alakítás, hogy végig azon ámultam az egész sorozatban, hogy külön karaktereknek érzem őket, hiába egy színész alakítja őket. Furcsa érzés, hogy amikor bámulom az egyik klón sztorivonalát, akkor várom már, hogy váltsanak egy másikra, mert ez a karakter, ez a színész egy kicsit fárasztó nekem.

Tökéletesen becsapódik az agyam, még akkor is, amikor közös képen vannak, és látszik, hogy trükkfelvétel az egész, akkor is külön embereknek érzékelem őket.

A humor mellett – ami az 5. évadban talán nem volt annyira kiemelve – ez a multi-színész hatás volt, amit adott nekem ez a sorozat. Sestra-hood :)

Alex - 2017. 10. 15. 15:35

Kiváncsi Fáncsi – 2017. 09. 13. 23:10
Nos mivel még mindig nehezen tudok napirendre térni, valahogy azért mert titokban mert szeretném, ha lenne még valami folytatása.
Tehát ezt érdemes átgondolni:
A klónok szerepében Tatiana Maslany fantasztikus alakítást nyújtott és fantasztikus tőle az is, hogy az 5×10 részben (egy-egy rész kb. 45 perc) vagyis összesen 37 óra játékidő kb. 2/3 részében, azaz kb. 20-22 játékidő-órában a képernyőn volt. Ez hatalmas mennyiségű munka is volt, és Tatiana Maslany mindvégig a maximumot nyújtotta!
(Maga a sorozat két részt véve egy normális játékfilmnek 25 teljes filmek is megfelel.)

G. - 2017. 10. 28. 21:52

Hát, ennek is vége és megint csak az előző 27 hozzászólást tudom ismételni: Tatiana Maslany elképesztőt alkotott, a mai napig (pedig kb. az elejétől nézem a sorozatot) van egy olyan érzésem, hogy ő alakítja Saraht, a többi klónt meg más-más színészek, annyira jól adja el a teljesen különböző karaktereket.
Ami a befejezést illeti, szerintem egyáltalán nem volt túlságosan nyálas a vége, ha visszaemlékezünk, az évadzárók általában ilyen feelgood módon szoktak menni és én ezt mindig is imádtam. Sőt, még sajnáltam is kicsit Rachelt, mert bár sokszor volt g@ci a sorozat folyamán, a végén csak a “jó” oldalra állt, méghozzá elég rendesen.
Amit hiányoltam, az egy rendes befejezés volt a gennyláda rendőrcsajnak (Enger volt a neve talán?), ő kifejezetten aljas volt az egész évadban, szívesen láttam volna kilyuggatva.
Összességében szerintem ilyen formában nem gond, hogy itt a vége a sorozatnak, Maslanyt fogjuk még látni máshol is, a sztori pedig kerek lezárást kapott.
Soha rosszabb 5 évadot!
G.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz