login |

Pilot: Mr. Mercedes

2017. 08. 15. 21:44 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tudom, hogy sok minden szólt a Mr. Mercedes mellett, de az előzeteseket látva egy hangyányit sem vártam. Hogy ezt mennyire tettem rosszul, azt nem tudom, viszont mindenképp érdemes belenézni ebbe a King-feldolgozásba.

Bár nem olvastam a sorozat alapját adó regényt, de a pilot alapján pont a jobb Kingek közé tartozik: nem természetfeletti. Filmekből is az ide tartozók a kedvenceim tőle, a Shawshank Redemption, meg a Green Mile. Bár a Mr. Mercedes azért erőszakosabb náluk.

A kezdőjelenetben egy épület előtti tömegbe hajt a gonosz, méghozzá egy Mercedes-szel. Több halott fölött beszélgetnek kicsit a nyomozók, aztán ugrunk 2 évet az időben. Az egyik rendőr azóta már nyugdíjba ment, próbálja élni az életét a háta mögött hagyott megoldatlan üggyel, azonban az egyik napon egy furcsa emailt kap.

És ez is lesz a sorozat dinamikája, miszerint a gyilkos zaklatja a nyomozót. Ugye van az az elmélet, hogy sok sorozatgyilkos szeretné, ha elkapnák, úgy tűnik, itt is ez áll fenn, a gonosz szeretné, ha a nyomozó nyakon csípné, mielőtt ismét szörnyű tettet követne el. Így kezdik felépíteni a karaktereket, hiszen mindkét oldal kap bőven játékidőt.

Igazából sokkal több mindent nem tudnék írni, mivel egy mondhatni tipikus kezdést kaptunk. Tisztán látszik a nyugis építkezés, nem sietik el a dolgot, viszont egyelőre nem is ad sok elgondolkozni valót a sorozat.

Amit viszont kiemelnék, hogy míg az előzetes anyagokban nagyon olcsónak tűnt a széria, főleg az elején történtek, addig ez utóbbi itt sem igyekszik látványos lenni, érthető okokból – viszont utána jó nézni technikai szempontból. Szóval hiába csak az a DirecTv-re, vagyis az Audience Networkre készült a sorozat, ez nem spórolást jelent.

Aki mostanában nézett pilotokat, annak szerintem elkerülhetetlen a The Sinnerrel való összehasonlítás, és nálam ez kerekedik feljebb a lassabb nyomozósok közül. Lehet, hogy ennyit számítana az a tény, hogy nem tűnik olyan borzasztó klisésnek a Brendan Gleeson által alakított nyomozó?

Tényleg azért kezdtem azzal, hogy sok minden szólt a sorozat mellett, mert David E. Kelley-től már sok jót láttam, és ezt valahogy mégsem vártam. Erre meg sima 8/10-es a pilot. (A csatorna, az Audience Network oldalán régiókorlát nélkül nézhető a pilot.)

32 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 08. 15. 22:08

Szerintem remekül elkapták a regény hangulatát és stílusát, abszolút meg voltam elégedve, pedig általában ki nem állom a King-adaptációkat, mert általában a nyomába se érnek a forrásműnek. Ez viszont eddig nagyon ígéretes.

SPOILER

“Bár nem olvastam a sorozat alapját adó regényt, de a pilot alapján pont a jobb Kingek közé tartozik: nem természetfeletti.”

Ha esetleg a jövőben feldolgozzák a regény folytatását is (márpedig illene, mert abban zárul le igazán a történet), akkor ott már lesz természetfeletti aspektus is.

Tiger27 - 2017. 08. 15. 22:25

Ma néztem meg pont, nekem is egy 8-as a kezdés. Eddig teljesen rendben van. A két karakter szerintem egyre érdekesebb lesz és remélem azért lesznek történések bőven. Amúgy human, a Green Mile-ban is van természetfeletti… :)

Joncsi - 2017. 08. 15. 23:16

Pont most néztem meg. Szerintem teljesen rendben van, bár néhol lassúnak éreztem, de talán végre egy normális Stephen King feldolgozás lesz soriban?-Remélem.

Geza Kovacs - 2017. 08. 15. 23:18

Elfelejtettem, miről fog szólni, ezért az eleje nagyon izgin indult, majd lett belőle egy hagyományos krimi/thriller kezdemény, a sablon-idióta gyilkossal. Kicsit sovány, indíthattak volna két résszel, mert így a kiváló Gleesonon nem volt nagy szám.

Lanie - 2017. 08. 16. 07:55

Gleeson tökéletesen mutatta be a Nyug. Det. unalmas semmitmondó fotelban töltött napjait amit csak a ‘főhősünk” képes felrázni az üzenetével, de azt annyira, hogy új lendületet vesz az élete.
Harry Treadaway miatt vártam a legjobban, szerintem a Penny Dreadfulban is fantasztikusan játszott és itt is nagyon szuperül átjön az átlagos de valahol mégis rettenet krípi, kialvatlan arcú fiatal fiú.
Bájdövéj, nem is említi meg senki mennyire jól eltalálták az eszméletlen gyomorforgató anya-fia kapcsolatot? Buh, na ez a szál cseppet sem átlagos vagy unalmas. Egy idézőjelesen bátrabb és eltúlzottabb Norma-Norman Bates kapcsolatot láthatunk ahol mindkét fél betegesen rajong a másikért.
Egyébként kíváncsi leszek, mutatják vagy sem olyan részletességgel Brady gyerekkorát ahogy a könyvben. A rész eleji brutalitás enged némi reményt, hogy a múltban történteket is hasonló nyers módon ábrázolják majd talán.

Lanie - 2017. 08. 16. 08:00

Nem mellékesen, a képek közé kívánkozna erőteljesen az a bizonyos mosoly a fagylaltos kocsiból, engem nagyon eltalált legalábbis.

clegane - 2017. 08. 16. 14:31

amúgy a Green Mile-ban is van természetfeletti elem (ettől még csakugyan nagyon jó)

Nicsi - 2017. 08. 17. 10:03

Nem volt rossz, a regény hangulatát tényleg eltalálták.

Könyves SPOILER

Nekem mondjuk hiányzott, hogy a detektív nem volt annyira letörve. Egy kis esti fotelben ülős, pisztoly markolászós öngyilkos legyek-ne legyek még belefért volna.

Kizimur - 2017. 08. 17. 22:23

Hűha, most olvasom a 3. regényt, ugrom is neki!

LaCRossE - 2017. 08. 18. 00:16

2. rész is nagyon bejött, remek hangulata van a sorozatnak, szóval úgy tűnik, ki fogok tartani az évad végéig :)

antares69 - 2017. 08. 23. 13:08

Nekem borzasztóan bejön az öreg, ír morgós medve alakítás! Tetszik a szomszédasszony, Mr. Mercedes, az alkoholista bombázó anyuka karaktere is, csak a hímnős freak gyerektől lúdbőrözök kissé.

Lanie - 2017. 08. 23. 17:39

“csak a hímnős freak gyerektől lúdbőrözök kissé”
az a lényege nem? :)

Lanie - 2017. 08. 23. 17:40

vagy a lányra gondolsz? :D mert az nem gyerek, hanem csak simán egy kissé igénytelen leszbikus lány.

antares69 - 2017. 09. 01. 07:01

Igen, ő, a boltban.

szpojleres mókus - 2017. 09. 03. 23:09

első két rész nagyon jó volt, harmadik ment lefele, negyedik már borzalmasan unalmas volt. kuka

Geza Kovacs - 2017. 09. 21. 23:24

A 7. részre nagyon rossz már tényleg. Valami óriási drámázást csaptak, de cselekmény nélkül fogalmam nincs, miért gondolják, hogy majd kötődni lehet a szereplőkhöz. Lassan Gleeson is elveszti a színét, amit az első pár részben megalapozott. De hogy Mary-Louise Parker miért kapott még búcsúbeszédet is saját magától, az rejtély.

Értem én, hogy mára nagyon újhullámosak vagyunk minden fronton, de néha annyira túl jól sikerül ez, hogy 8 meg 10 részes évadú sorozatokat se tudnak már tartalommal úgy megtölteni, hogy élvezhető legyen, holott az alapsztori teljesen jó lenne. Tin Star, Ozark, The Sinner meg ez itt most, mind teljesen jó is lehetett volna, de aztán mégse.

Snoopyzit30 - 2017. 09. 27. 19:20

“De hogy Mary-Louise Parker miért kapott még búcsúbeszédet is saját magától, az rejtély.”

Hogy érted, hogy saját magától? Az anyja búcsúztatójára írta a beszédet, a saját anyjától búcsúzott el. A dolognak pont az az iróniája, hogy a dolgok, amiről beszélt (hogy már csak ő van), az most bukta, azáltal, hogy megölték.

Szerintem nagyon jó ez a sorozat. Az 1-4. rész kicsit pörgősebb, feszesebb volt, de annak ellenére, hogy lassabb lett, továbbra is leköt minden perce. Mondjuk én alapból utálom a CSI meg NCIS meg ilyen sorozatokat, ahol egy cipőnyomból megmondják ki a gyilkos és mindezt 40 perc alatt, szóval nekem nagyon bejön, hogy ennyire a nyomozóra és a gyilkosra van fókuszálva minden. Azáltal pedig, hogy ő most már csak magánnyomozó és nem áll olyan infrastruktúra rendelkezésére, mint egy rendőrségen, azáltal csak még hitelesebb, hogy idő kell, amíg kinyomoz dolgokat. Valamint baromi jól építgetik mindkét karaktert.

Stephen King cameójáért (6. részben az éttermi jelenet hullái között) pedig jár a pacsi, hangosan felröhögtem, amikor megláttam.

Lacisx - 2017. 10. 01. 00:04

Ezzel a sorozattal semmi baj nincs.

Hétről hétre leköt, nagyon eltalálták az egészet a szereplőktől kezdve a hangulatig. Pedig alig akartam elkezdeni nézni anno. Eddig a legpozitívabb csalódás idén.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 01. 13:17

És a zenékről is emlékezzünk meg. Zseniálisan vannak összeválogatva, sokat hozzáadnak szerintem.

Pl. az 1×8-ban, amikor Brady takarítja fel a konyhát az anyja ‘balesete’ után és szól David Baerwald “Hi Ho Nobody’s Home” című száma. Priceless.

Lacisx - 2017. 10. 01. 23:16

Egyetértek.

Kicsit egyébként hangulatban nekem a Dextert idézi fel,
de valószínűleg csak amiatt, mert ahhoz hasonlóan a főcím alatt itt is azt láthatjuk, hogyan kezdődik a főhős 1 napja. Csak itt folyamatosan változnak a dolgok.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 07. 17:50

1×9

Ez kicsit most izzadságszagú rész volt. Ha tudták a rendőrök, hogy a gyilkos előtte robbantgatott, akkor nem féltek attól, hogy felrobbantja az egész kócerájt? Én végig azt vártam, hogy közelebb csalogatja a rendőröket, aztán bummm!!!

Most úgy néz ki, hogy az öreg nyomozón kívül kb. mindenki benyalta, hogy a csávó öngyilkos lett.

Candy - 2017. 10. 09. 17:49

Én is azt hittem,hogy lesz egy nagy robbanás,előbb a jégkrémes autóra,mivel az nem,gondoltam majd a ház fog. Lesz valami gála,gondolom ott fog majd valami nagyot alkotni,vagy a műszaki boltban durrantani. Remélem,kiderül a videójából,miért hajtott a tömegbe.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 11. 14:27

Berendelték a 2. évadot, szóval ennek fényében nézzük majd az évadzárót!

kulup - 2017. 10. 15. 10:36

Nagy fekete pont, nem volt “It’s not too late” az elején pedig nagyon vártam. Az évadzárót kicsit összecsapottnak éreztem, de összességében ez egy jó sorozat volt. A zenéket nagyon eltalálták, sokat hozzáadott. Nem értettem viszont, hogy miért kellett életben tartani Bradyt a végén. Remélem nem ő lesz a főgonosz a második évadban is.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 18. 13:40

Voltak jó pillanatok a sorozatban (gyilkossági helyszín felfedezése a lakásban), de összességében valami nagyobb akcióra számítottam Bradytől. Ez így valahogy túl egyszerű volt vagy nem tudom, mást vártam.

“Nem értettem viszont, hogy miért kellett életben tartani Bradyt a végén.”

Azért kellett életben tartani, mert Mr.Mercedes a sorozat címe és ha Mr.Mercedes meghal, akkor a cím totál értelmét veszti.
A következő évadban Brady valószínű visszajön ebből a növény állapotból és biztos lesz még majd valami szerepe.

Összességében úgy 7/10-et tudnék adni erre az évadra.
A zene viszont magasan kiemelkedő volt végig.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 18. 13:42

“Voltak jó pillanatok a sorozatban”

Ezt az évadzáróra értettem, de amúgy is rengeteg jó pillanat volt az egész sorozatban.

kulup - 2017. 10. 19. 19:18

Olvastam a könyvet de nem emlékeztem már, hogy Brady ott is életben marad. Ezért mondjuk minimum életfogytot kell kapnia de még az is lehet, hogy kivégzik. Vagy csak simán diliházba kerül és megszökik, meglátjuk.
A második regényt még nem olvastam, de már tervben van.

NatoLocator - 2017. 11. 09. 22:29

A könyv-trilógia főszereplője Bill Hodges Nyug.Det., a második kötetben meg sem jelenik Brady, az egy tök más bűnesetet dolgoz fel, csak a 3.-ban tér vissza Brady és zárul le a története. Tippre a 2. évad a 3. kötetet fogja feldolgozni…

kietlen - 2018. 10. 25. 15:16

nagyon szép lett lezárva a második évad is. Megérdemelne még pár írsát ez a sori.

winnie - 2018. 10. 25. 15:52

egyetértek!

Zoli221 - 2018. 12. 07. 12:50

De így miről fog szólni a 3. évad? A második könyvről?

winnie - 2018. 12. 07. 13:58

nem hiszem, hogy könyves sztori lenne benne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz