login |

Bellevue

2017. 08. 17. 14:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Nyáron mindig pótolni szoktam a nagyüzem közben kimaradt, rövid szezonos újoncokat, már persze azokat, amik kifejezetten érdekeltek. A Bellevue pedig mindenképp ilyen volt. Az Anna Paquin főszereplésével készített átívelős krimit a biztató előzetese ellenére év elején nem sikerült elkezdenem, szóval most nekiálltam a pótlásnak. Nem kellett volna.

Az átívelős kisvárosi krimi-alapsztori bingó ezúttal az eltűnt tinédzsert dobta, ebben kell nyomoznia a természeten gondokkal (és a múltjával is) küszködő nyomozónak. Mindezt pár random motívummal öntik nyakon, miszerint az áldozat srác (aki jó eséllyel meghalt) hokijátékos volt és transznemű.

Másik fő szálként pedig beúsztatják a múltat, ugyanis sok évvel ezelőtt Anna Paquin karakterének rendőr apja öngyilkos lett (éppen egy eltűnés ügyében nyomozott – ez még fontos lesz a folytatásban), s ezután a lány fura rejtvényeket kezdett el kapni, amik mintha néhai apjától érkeztek volna. És ezek a rejtvények a jelenben is elkezdenek megint feltűnni.

A legnagyobb baj? Túl sok minden van a sorozatban. Nem azt mondom, hogy komplikált lenne, egyszerűen csak annyira teletömték témákkal (a jégkorongtól kezdve a valláson és a munkanélküliségen át a politikáig), hogy nehéz mindenre figyelmet fordítani, pedig a kezdetektől fogba egyértelmű, hogy bármiről is szól a sorozat, az első 20 percben feldobott témák mind fontos szerepet fognak játszani a kifejtésben.

Nyilván a borongós hangulat adott, valamennyire érezni is az atmoszférát, bár nem süt annyira, mint más sorozatokból. Meg aztán a Bellevue nem annyira a mutatott dolgok, hanem inkább az elmondottaknak köszönhetően lesz elég sötét tónusú. Olyan történésekre derül fény, vagy legalábbis olyasmikre utalgatnak, amikbe belegondolni is szörnyű.

Azt aláírom, hogy Paquin nyomozó karaktere egyáltalán nem tipikus, bár ő is a klasszikus, jellemhibáktól hemzsegő ember, de valahol üdítő a korábbi archetípusoktól elütő figurát látni a műfajban, s eleve tőle is. Már rögtön az elején kiderül, hogy kemény csaj, szó szerint mindent bedob az eredmény érdekében, s emellett egyedülálló anya is, s egyáltalán nem meglepő módon a melóban is folyton összezördül a kollégákkal.

Szóval valamennyire ki is lóg a kis bányavárosból, amiből egyébként is szinte minden lakó kilóg. Talán lakosság, illetve karakterek szempontjából mostanában a Bellevue hasonlított leginkább a Twin Peaks-re. Nem annyira különcök a figurák, de azért kellőképpen furák, és éppen ez az az aspektus, ami megnehezíti a sorozat befogadását. A Bellevue-ból nem a báj sugárzik, hanem valami taszító különcség, szürrealitás, ami nekem nem hiányzott ide.

Egyszerűen marha nehéz ráhangolódni a karakterekre, a főszereplőn és esetleg a főnökén kívül szinte mindenki csak teng-leng, és láthatóan megvan a történetszáluk, kapják a karakterizációt, de valahogy egyikük sem jön át, nem válnak érdekessé, ami elengedhetetlen lenne a sorozat “mitológiája” szempontjából, hiszen mire elkezd fény derülni a múlt titkaira, jobb tisztában lenni az érintettekkel.

Én, mint egykori rejtvényőrült, a főhős által kapott fejtörőket is elég gyerekesnek találtam. Mármint nem azért, mert megfejthetőek vagy túl nehezek, hanem valahogy az egész találós kérdéses, “találd ki, mire gondolok!”-koncepció sántít, olyan “ahogy Móricka elképzeli”-szerű lett, ahhoz tudnám hasonlítani, amikor focimeccset mutatnak egy sorozatban és lerí róla a gagyi, mert sem a pályán futkosók, sem a rendező nem látott még egy meccset sem.

Nem, a Bellevue-t leginkább a ‘mess’ szóval tudtam volna jellemezni. Nem érthetetlen, mégis zűrzavaros volt az egész, és az sosem öröm, ha az embernek érdektelen szálakat vagy beszélgetéseket kell végigülnie, hogy órákkal később összeálljon a kép. (Az meg végképp kardinális bűn, amikor a sztori vége felé random előrántanak egy fontos karaktert anélkül, hogy igazából szó esett volna a létezéséről.)

A magyarázattal nincs gond, a múlt felfedése is rendben van, a gyilkos személye is, van, ami meglepetést okoz, más pedig kevésbé, de… Mindegy, a sorozat egyébként megkapta a kaszát, így nem fog visszatérni a 2. szezonra, de lezártnak mondható, hiszen az ügy megoldódott, minden kiderült, szóval nem lesz hiányérzete annak, aki belevág és végignézi a 8 részt.

6 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 08. 17. 17:10

Pilotot láttam csak, de nem tudta felkelteni az érdeklődésemet. Pedig az átívelős-rejtélyes-nyomozós a kedvenc műfajom, de ez valahogy olyan semmilyen volt. Nem is nagyon tudjuk meg, hogy ki ez a srác, aki eltűnt, csak lóg a levegőben, úgy értem totál érdektelen, hogy él-e vagy meghalt. A rendőrnő munkája és magánélete is furán van egybemosva. Most akkor nála van a lánya vagy nem? Van valami a múltjában, de totál ködös az is és nem a jó értelemben. Ez a vallási dolog kicsit True Detective koppintás, de annak meg nagyon gyenge.
A városka meg mintha nem is igazi lenne, olyan megfoghatatlan az egész és szintén nem jó értelemben. Mindemellett 2x majdnem elaludtam a részen (fényes nappal).
Nem terveztem folytatni, de @winnie meg is győzött, hogy nem is érdemes, nekem legalábbis.

5/10

Denis - 2017. 08. 18. 21:40

a WGN America fogja adni a sorozatot amerikában. leadja a 8 részt és vége? nem tudja átvenni a sorozatot?

Snoopyzit30 - 2017. 08. 19. 07:26

@Denis

A WGN America pont most pucolta ki a legjobb sorozatait, amik ráadásul még jó nézettséggel is mentek. Én nem tartom valószínűnek, hogy akkor megmentene egy Bellevue-szintű sorozatot.

winnie - 2017. 08. 19. 08:06

vicces volt, hogy olvastam a wgn-t, és megírta hírben, hogy hátha ez növeli a 2. évados esélyeket, és csak azután láttam májusi hírként a kaszát.

de ahogy írja Snoopyzit30, valóban kipucolták a sajátgyártásokat és elkezdtek bevásárolni mindenféle máshol adott cuccokat, szóval elég valószínűtlen.

rio63 - 2017. 11. 07. 00:08

Végignéztem, kíváncsi voltam,mi sül ki a történetből. Bár nem tettem volna…erőltetett volt az egész, és Anna Paquin…szerintem nagyon gyenge, egy hiteles pillanata sem volt. Ez persze csak az én véleményem, de nem értem, miért sztárolják ezt a színésznőt??

Lemoni - 2017. 12. 14. 01:14

Én szerettem, nekem jól beilleszkedett a nézhető kanadai sorozatokba. Mindig is azokat a történeteket kedveltem, amelyek megtornáztatják az agysejtjeimet. Ez nekem ilyen történet volt, egy szűk közösségben és a múlton keresztül megtalálni az elkövetőt. Anna Paquint nagyon bírom, színésznőként és a tweetjei alapján őt magát is. Szívesen néztem volna újabb évadot még, de ha nem, hát nem. Annát majd megnézem az Alias Grace-ben :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz