login |

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

2017. 08. 22. 21:55 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Véget ért a Cleverman második évadja, ami a témáját tekintve nem a legkönnyebben fogyasztható termékek táborát erősíti. Több szemszögből is figyelemmel kísérhetjük a félemberek kis csoportjának túlélésért való küzdelmét, a társadalmi integrálás kegyetlenségét, mindezt az egyszerű egyéntől kezdve a társadalom felsőbb rétegein keresztül a vezető hatalomig.

Mindez így talán még érdekesebbé teszi a sorozatot, de a téma bősége mellett vannak negatív érzéseim is a Clevermannel kapcsolatban. A legnagyobb ezek közül a tempó. Aki az amúgy kevés epizód alatt pörgést vár, az sajnos rosszul választ. Lehetett volna sokkal lendületesebb is a cselekmény; úgy gondolom, hogy több üres jelenet volt, amik sem a történetet nem vitték előre, sem a tartalomhoz/karakterekhez nem tettek hozzá érdemben.

Viszont ha vannak olyanok, akik elgondolkodtak ezen ausztrál alkotás megnézésén, azok igazi társadalmi drámát kapnak némi misztikummal fűszerezve. A készítőkről nyugodtan elmondhatjuk: mindig figyeltek, hogy a hangulat kifejezetten hűvös legyen. Sokszor olyan érzésem volt az epizódok nézése alatt, mintha azt a rideg valóságot látnám, amire nem feltétlenül vágynék a való életben.

Egy olyan világban mutat be nekünk a sorozat karaktereket, ahol képviselteti magát ember és félember, a társadalom piedesztálra emelt tagjai és az onnan kitaszított régióban élők. Az első évad epizódjai inkább csak a két oldal élethelyzetének bemutatására voltak elegek. Láthattuk milyen nagyok a különbségek és teljesen jól éreztette a sorozat azt is, hogy ezek nemhogy feloldásra fognak kerülni, hanem olyan irányt fognak venni, amiből egyre nehezebb lesz visszautat találni.

A félemberek, vagy más néven szőrösek, egy épületben voltak elkülönítve, melyet éjjel-nappal őriztek, bár az nem teljesen volt tiszta, hogy kiket védtek ezzel kiktől. A történet most ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Az Emberbiztonsági Hivatal is inkább egyfajta kettősséget képviselt. Egyrészt határozottan megpróbálják asszimilálni a társadalomba a félembereket a szerintük jobb cél érdekében, ugyanakkor a kezelések végeztével külön épületben szeparálja el az immáron „ártalmatlan” embereket, kitéve a társadalom tagjai kegyetlenkedéseinek.

Mindkét évadban vártam, hogy megtudjuk, mi van az ország többi részével. Ott is ilyen ellentétek vannak? Egyáltalán élnek őslakosok máshol vagy csak itt? Ezekre nem kaptunk választ, sőt inkább úgy éreztem, hogy nem is szeretnének ezzel foglalkozni a készítők. Ezt kifejezetten hiányoltam, mintha a város elszeparálva élne és máshol mit sem tudnának az itt zajló eseményekről, az évekig tartó elkerítéstől egészen az Emberbiztonsági Hivatal forradalmi eljárásának kötelezővé tételéig.

A történet főhősének szánt Koen az első évadban inkább csak kereste az útját, illetve nem is keresésnek nevezném, mert szimplán sodródott az árral. Ő lett a kiválasztott, amit rajta kívül talán csak féltestvére, Waruu fogadott kevesebb lelkesedéssel. Ez az esemény indította el a két karaktert és tette az előbbit a félemberek védelmezőjévé, míg a másikat azok üldözőjévé.

A második évadban Koen már elindult a számára kijelölt úton, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy végre az aktív szereplővé válik. A karakter fejlődött, már önmagán túl is képes látni. Koen és Waruu ellentéte végigkíséri az egész évadot. Utóbbi szép lassan az előbbi megszállottjává válik, nem számít már ha a saját családján kell keresztülgázolnia, vagy a korábban általa védett szőrösöket kell semmibe vennie, az ár így is csekély számára.

Idén új szereplőként érkezik Jarli. Olyan érzésem volt, mintha a korábbi epizódokban látható Djukara karakterét szerették volna általa felváltani. Vele látványosan nem tudtak mit kezdeni, így a lázadó és a népe jogaiért végletekig elmenő félembert a második évadban ő képviselte. Ez, úgy érzem, jót tett a sorozatnak, mert az a kapocs lett a városban lévő és az erdőben elzártan élők között, amit szerintem Djukarával nem tudtak volna igazán elérni.

Egy erős 6,5-7/10 pontot nálam ez az évad mindenképpen megért. Nincs eldöntve még, hogy folytatják-e a sorozatot. A két évad után olyan érzésem van, mintha ez a történet még csak most indulna el igazán, az alapok habár kicsit lassan, de lerakásra kerültek, így én mindenképpen maradni szeretnék, ha zöld utat kap a harmadik szezon.

3 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2017. 08. 23. 02:34

Én pont most fejeztem be az 1. évadot, és kell is egy kis szusszanásnyi szünet a 2. előtt, bár érezhető az utolsó jeleneten, h a következő pillanattól várható a folytatás.

“Egyáltalán élnek őslakosok máshol vagy csak itt?”

Most elbizonytalanodtam, kit hívsz őslakosoknak. Mert ugye vannak a “rendes emberi” őslakosok (pl Koen és Waruu is az), és vannak a “szőrösek”. Már eleve az “emberi” őslakosok is elég kényes téma arrafelé. Sorozatokból a The Code s1 ugrik csak be hirtelen, ahol volt komolyabb aboriginal jelenlét (máshol csak egy-egy karakter mutatóba), amúgy leginkább mozifilmet láttam a kérdéssel behatóbban foglalkozni. Szóval számomra abszolút újdonság a Cleverman, ráadásul azzal a csavarral, hogy nem a “rendes” őslakosok a társadalom alja, hanem még alattuk is vannak a “szőrösek” – azt olvasom, hogy amúgy ők is, meg a Cleverman is az aboriginal mondavilágból jön.

Az első évadban nekem úgy jött le, hogy a Zónán belül békés együttélés van (vagy ez lenne a cél), és a szőrösök is szabadon mászkálhatnak, nem csak abban a nagy hangárban. Bár maga a Zóna se egy olyan nagyon nagy terület, de tartozik bele rendes lakótelep is.

Koen és bárja eleve a Zónán kívül van. A sorozat nyitójelenetében a lány a buszon is lazán lehetne “emberi” őslakos is, ha meg van nyírva-borotválva, akkor ránézésre nincs is különbség. Nekem akkor úgy tűnt, ez az asszimiláció, hogy lehessen a Zónán kívül élni, a Zónán belül lehet torzonborznak is lenni. (Jó, tuti nem ilyen egyszerű a dolog, gyanítom, h minimum kell hozzá vmi engedély, merugye mindenkinek kell igazolvány, és ha szőröst látsz, be vagy fel kell jelenteni)

“és máshol mit sem tudnának az itt zajló eseményekről”

Ez tényleg így van, Waruu is azzal kezdi, hogy nem akar erőszakot, csak egy forgatócsoportot, megmutatni a külső világnak, mi folyik itt.

(de ahogy mondtam, nekem a 2. évad még hátravan)

Cyrill - 2017. 08. 23. 06:40

gromit: minimális spoiler – igazából inkább összevonva értettem az őslakos megnevezést, mert az emberek egyrészt eddig nem tudtak az erdőben élőkről, másrészt igen, ahogy írtad is két csoportra lehet őket szedni már csak azt tekintve is, hogy kik azok akik “előbújtak” és kik azok akik továbbra is inkább az emberektől távol élnek, de mégis alapvetően összetartoznak; ismerik egymást, sőt Jarli is az évad végén egyéb céljai mellett a városban élő és a kezelésen átesett társaiért is megy.
A máshol zajló események, amire Waruu is utal szerintem interpretáció kérdése, mert akár utalhat arra is, hogy a zónán kívül élőknek akarja megmutatni, hogy ők is ugyanúgy élnek mint mások, hogy csillapítsa a ellenségeskedést/félelmet velük szemben. Bár már régebben láttam az első évadot, így lehet máshogy hangzott, de bennem ez maradt meg :)

energy - 2017. 09. 16. 23:07

Most fejeztem be a 2. évadot, átugrottam bizonyos részeket, túl sok volt már nekem az erőszak…

csak szeretném megkérdezi, hogy mit csinált a testvérével, amikor beszívta a képét?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz