login |

Game of Thrones – 7×06: Beyond the Wall

2017. 08. 23. 16:50 - Írta: CyClotroniC

212 hozzászólás | kategória: kritika,

Let’s play.

Ha van átfogó tematikája az idei szezonnak az mindenképpen a bizalomra és az összefogásra épül, arra, hogy hogyan kell félretenni személyes ellentéteinket valami fontosabb cél érdekében. Esetünkben a túlélésért, azért hogy Westeros népe legyőzze a Falon túli gerelyhajító bajnokot és seregét. Dany és Jon sztorija a leglátványosabb képviselője ennek a dilemmának, de ugyanúgy megtalálhatjuk ezt más történetszálakon, akár Arya és Sansa között is.

Noha egyértelmű, hogy a Falon túli eseményeket szánták fontosabbnak az utolsó előtti részben, mégsem hozta közel sem azt az adrenalint és zsigeri izgalmat, amit egy hét szamurájos/mesterlövészes felállástól várna az ember. Alapvetően nem is zavarnának a kibeszélőben mindig felemlegetett teleportálgatások, ha néha maradna egy lélegzetvételnyi tér a személyesebb pillanatokra is vagy inkább kettő.

Az említett két klasszikus vagy egy modernebb példával élve, a Guardians of the Galaxy szedett-vedett zsiványbandája is azért tudott remekül működni, mert mindegyik történet hagyott bőven időt a karaktereknek arra, hogy szembenézzenek saját félelmeikkel, sarkosan ellentétes habitusuk ellenére is megtanulják hogyan kötődjenek egymáshoz, enélkül pedig kissé vázlatjellegű marad csak a vakmerő kalandtúra, akkor is, ha Izland kétségtelenül bitang jól néz ki madártávlatból.

Éppen ezért tartottam végig izgalmasabbnak a Stark lányok egyre bizarrabbá torzuló tangóját Kisujj zenéjére, még úgyis, hogy nem egyszer tűntek ezek a tánclépések karakteridegennek számomra.

Talán nincs még egy annyira megosztó téma a Game of Thrones kapcsán, mint Arya és Sansa megítélése, akiket rendre egymáshoz méregetnek a rajongók és sokan fontosnak érzik azt, hogy kedvencük cselekedeteit a másik testvér (jellem)hibáinak felemlegetésével igazolják, erre az ellentétre pedig nem csak Petyr, de a készítők is remekül ráéreztek.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Talán senkinek sem lesz újdonság, aki rendszeresen olvassa a heti kritikákat, hogy a kisebbséggel együtt inkább Sansa felé húz a szívem, de rögtön le is szögezném, hogy Braavos-ig kifejezetten imádtam Arya kalandjait is (Harrenhal a mai napig az egyik kedvencem) és a mostani énjére is inkább csak érte vagyok morcos, mint miatta.

A Stark lányokban mindig is azt találtam a legérdekesebbnek, hogy bár gyerekként jóformán csak a vérük és egy farkasos címer kötötte őket össze, az évek során rengeteg hasonló szörnyűség történt velük és olyan fejlődésen mentek keresztül, hogy ma már sokkal több bennük a közös, mint azt gondolnák.

Kicsit sem meglepő, hogy a történet hajnalán jóformán mindenkinek a vagány, fiús, underdog Arya volt a favoritja, az aprócska lány, kinek testében hihetetlen harciasság, akaraterő és dac lakozott. Ezzel szemben Sansa gyakorlatilag egy tipikus hercegnőkliséként indult éppen annyi mézes-mázos rózsaszín köddel, hogy mindenki előtt kirajzolódjon egy elkényeztetett tinifruska képe és nekifutásból mindenkinek a húga legyen a kedvence.

Utoljára Ned halálakor voltak egy helyen, így adta magát nagyon, hogy apjuk sírjánál találkozzanak újra, ami a bizonytalankodós visszafogottság és a köztük lévő távolság ellenére is tulajdonképpen érzelmesre sikerült.

Mi se mond többet arról, hogy még bőven az első szezonos kép élt ekkor egymásról a lányok fejében, mint Arya kissé gúnyos Lady Stark-os megjegyzése vagy a későbbi gyakorlós jelenete Brienne-nel, ami egyfelől jópofa visszakacsintás volt a sorozateleji Arya-ra és arra, hogy mennyit is fejlődött azóta, másrészt meg talán egy orr alá dörgölős, felvágós produkció a nővére előtt.

Látszólag tehát mindkét Stark lány első benyomása a másikról az volt, hogy pontosan olyanok maradtak, mint voltak, csupán a négyzetre emelve. Arya nem elég, hogy profivá csiszolta kardforgató tudását, de már bosszúlistákat is gyárt, míg Sansa egykori királynés álmodozásai, ha a tökéletes szőke-herceg-fehér-lovon nélkül is, de realizálódtak.

Az íróknak persze nagyon sterilre kellett rendeznie a terepet a lányok körül ahhoz, hogy az egymásról alkotott torz képeket fenn tudják tartani, sőt ha lehet, még jobban elmélyíteni azokat Kisujj közbenjárásával. Bran elszigetelődése, Jon és Davos elutazása vagy Brienne elküldése Deresből mind mind kellett ahhoz, hogy racionális külső szemlélő nélkül maradjanak, és ne legyen körülöttük egyetlen segítő kéz sem, aki megtenné az első lépést, hogy rávezesse őket arra, hogy alaptalanul fújnak egymásra és meglepően sok bennük ma már a közös.

Az igazság pedig tényleg az, hogy bár teljesen máshogy szánta Sansa Ned szobránál azt a kijelentését, hogy ma már senki sem él, aki emlékezne az arcára, de ha belegondolunk ez magukra a Stark gyerekekre is igaz, annyira megváltoztak. Nem csoda hát, hogy Kisujjnak elég volt pár sanda pillantás ahhoz, hogy tökéletesen levegye a lányok között mélyen gyökerező ellentétet és egymásnak ugrassza őket a levéllel.

Petyr szemszögéből a húzás kockázatos ugyan, de briliáns, hiszen Arya szemében rögtön egy olyan téves kép alakul ki Sansa-ról, aki hataloméhségből akár a családját is elárulná, míg az ezt követő fenyegetőbb fellépése miatt, Sansa joggal ijed meg szociopatának vélt húgától, mert retteg attól, hogy mikor kattan be visszafordíthatatlanul.

Minden fenntartásom ellenére, azt el kell ismernem, hogy okos kis lépés volt ez az íróktól, hogy mindkét lányban pontosan az a túlzó vagy fals kép él a másikról, amitől talán a legjobban rettegnek. Arya megtanulta gyűlölni a hatalmat, látta, hogy hogyan végeznek az apjával, a barátaival vagy bárkivel egyetlen parancsszóra, tudja, hogy hogyan mészárolnak le egy komplett násznépet pusztán politikai ambícióból vagy kisebbségérzetből.

Ezzel szemben Sansa számára Arya éppen azt a szadista pszichopata típust teljesíti meg, aki Joffrey vagy Ramsay képében éveken át traumák sorát okozta neki. Ő se a húgát látja már, hanem egy elborult elméjű lányt tőrrel, halállistával meg különféle emberi arcokkal, aki talán egy fikarsznyit sem emberségesebb Joffrey-nál vagy Ramsay-nél és tart attól, hogy bármikor bármitől bekattanhat.

Petyr tehát egy pársoros papírtekercsen tálalja fel nekik legnagyobb félelmeiket, ami a felszínen tényleg egy nagyon vagány, jópofa húzás, viszont baromira frusztráló is, hiszen ha Arya vagy Sansa valamit nagyon el kellett hogy sajátítson az évek során az az emberismeret és hogy hogyan olvassanak másokban.

Arya-nak a keleti bérgyilkos-kiképzés után aligha kéne Petyrt régebbről ismernie ahhoz, hogy ennyire megvezessék egy nyamvadt papírfecnivel, Sansa pedig már többször kapott olyan jelenetet, ahol világossá tette, hogy nagyon is tisztában van azzal, hogy Petyr-ben egy másodpercig sem szabad megbízni, mégis – ki tudja, miért – rendre visszatalál hozzá tanácsért, ami nettó hülyeségnek tűnik a részéről, de sajnos az íróknak nincs jobb ötlete és kell pusztán a bonyodalom miatt.

Nem sok minden zavar annyira a sorozatban, mint amikor a Cersei, Tyrion és Petyr mellett kikupálódott Sansával csak azért hozatnak buta döntéseket, mert az jót tesz a történet alakulásának, míg ezeket leszámítva tényleg látszik a fejlődése, csak a karakteridegen döntések és akadályok folyamatosan visszavetik szerencsétlent. Oké, lehet hogy ideje lenne elengednem azt, hogy idős korára majd ő lesz a következő Olenna nagyi Westeroson, de kétségtelenül megvan benne minden, hogy kompetens uralkodó váljon majd belőle, ha majd egyszer nem kell csak azért hiteltelen hangnemet megütni vele, mert Brienne-t jobban tudják majd használni az írók Jaime mellett, mint Deresben.

A gond az, hogy nehéz ezeket a néhol semmiből jövő ballépéseit összeegyeztetni azzal a jóval érettebb Sansa-képpel, amit amúgy az elmúlt pár évad során festett róla a sorozat. Mostanra már levedlett mindent az álmodozós tininaivitásából, a Jon-nal folytatott beszélgetéseiből pedig egyértelműen látszik, hogy valóban próbál taktikus lépéseket tenni, valamint a Stark ház és Észak érdekeit tartja szem előtt akkor is, ha még hiányzik hozzá némi tapasztalat.

Az a baj a többi történetszál rohamtempójával, hogy ha az egyéb helyszíneken is hetek meg hónapok telnek el, akkor Északon is ez a helyzet, azt pedig nagyon nagyon nehéz elhinnem, hogy soha egyetlen egy mondatnyit sem érdeklődtek egymás felől a lányok vagy arról, hogy kivel mi történt.

Mikor elváltak egymástól, Jon-ban és Sansa-ban sem volt túl sok közös, mégis egy meglepően meghitt vacsorával kerültek nagyon közel egymáshoz, mikor újra találkoztak. Egyszerűen nehéz elhinnem, hogy minden gyerekkori ellentétük ellenére nem ezt a természetes utat járja be a történetük, csak azért, mert tematikailag de jól passzol a szezonba, hogy túl kell hogy lépjenek minden múltbéli sérelmen és súrlódáson.

Pedig az alapötlet tényleg nem rossz, de nagyon érződik a görcsösség ezen a téren, a levét pedig leginkább épp Arya és Sansa karaktere issza meg, mert ezen a ponton nem egyszerű bármelyiküknek is a pártját fogni, ha Sansa folyamatosan egy okos-buta hullámvasúton utazik – gyakran pusztán írói szeszélyből -, míg Arya új személyiségével egyre nehezebb megtalálni az azonosulási pontot, mióta egyre kevésbé hasonlít önmagára és a bosszún kívül voltaképpen az ég világon semmi sem hajtja.

Ráadásul ha kívül helyezzük magunkat egy picit a történeten és tényleg csak azt nézzük, hogy mi tesz majd jót az utolsó szezonnak, nem nehéz kitalálnunk, hogy közös nevezőre fognak jutni a lányok. Olyan mértékig fajult ugyanis a helyzet kettejük között, hogy egy hirtelen és végleges feloldás nélkül egyikük sem szolgálná igazán a végjátékot, az meg végképp nem, ha valamelyikük kiíródna a sorozatból.

Ha másra nem is, arra remélem jó volt Arya és Sansa idei története, hogy talán kevésbé sarkosan látjuk majd meg innentől a rosszat és a jót a Stark lányokban és noha aligha fog már bárki is kedvencet váltani a történet ezen pontján, érdekes azért belegondolni, hogy mindkettejüket pont azért kedvelik sokan, mert a maguk módján Arya és Sansa is underdogok, csak egészen más aspektusból. Mégis sikeresen túléltek már rengeteg mélypontot a saját eszközeikre támaszkodva, és ha a józan ész diadalmaskodik az írószobában, remélhetőleg egymást is átvészelik majd valahogy.

212 hozzászólás Ne habozz!

Hegedda - 2017. 08. 23. 17:16

Az mondjuk engem is zavar, hogy igen jó karakterekkel pingpongoznak, ide-oda pattognak, de tisztán látszik semmi elképzelés nincs mögötte, csak legyen velük valami/lásd Brienne/.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 17:22

Hm..kicsit mintha az összes történésből csak egyre koncentráltál volna..azért más is történt mint Arya/Sansa cicaharc :)

Csak nekem tűnt fel hogy hiányzik 1 sárkány? a rész végén csak egy repkedett a fal mentén
Én azért csak megpróbáltam volna egy kis tüzet adni az éjkirálynak ha már eldobta az utsó dárdáját és nem talált..
Már akkor egyértelmű volt hogy mire megy ki a rész mikor a nagymedve rájuk támadt..emlékeztették a nézőt, hogy nagy randa veszélyes állatokat is át lehet változtatni (nem mintha egy jegesmedve nem lenn elég veszélyes)
Viszont így érdekes lesz..sárkány a sárkány ellen? és akkor jöhet a nagy nyílvető?
Egyébként a valíriai (vagy milyen) kard az jó az éjkirály ellen is, nem? Csak a közelébe kell leszállni a sárkánnyal rajta egy halom ilyen kardos harcossal..és nosza :)
A rész jó volt..de érezhető hogy már váratlan húzás nem fér bele, most már nyílegyenes kell a végkifejlet felé haladni….Jon gerincre dobja Danny-t..és így Jon-é lesz a megmaradt sárkány..márha előkerül..
Lehetetlen gondolta hogy Brienne végez Cersei-vel? csak mert mintha szerelmes lenne Jamie-be..és hát egy pasi két ilyen nőnek előrevetíti a balhét ott is.
Egyébként szerintem Arya végez majd az albíno Darth Maullal (éjkirály)..nem véletlenül kapta azt a tőrt..Bár most Sansánál marad?

Blobov - 2017. 08. 23. 17:23

Hegedda véleményét tartom: nincs elképzelés mögötte, csak csináljanak valamit. Majd a jövő héten Bran mindent megold és megölik Kisujjt. Mint anno, amikor ment a paláver, hogy vajon hogy éli túl Arya a hasfelvágást… itt is “ennyike” lesz.

clegane - 2017. 08. 23. 17:23

nekem úgy tűnt, pont azért küldte el Sansa Brienne-t, mert Kisujj rávilágított, hogy ha egymásnak esnének Aryával, akkor ő lenne az, aki közbelép.
én arra gondoltam, ezek szerint Sansa nem szeretné, ha bárki közbelépne, amikor le kell játszaniuk a lejátszanivalót.

Ayrons - 2017. 08. 23. 17:23

Legszebb az volt még mikor Jont állították be idiótának csak azért ,hogy Sansa okosnak tűnjön. Tényleg nem értem ,miért nem lehet úgy egy karakter okos ,hogy a másik szereplő ne sérüljön mellette.

Az meg vicc kategória ,hogy Arya aki Tywintól is tanult és az Arctalanoknál kapott kiképzést ne vegye észre, hogy Kisujj kavarja a dolgokat. Helyette arcoskodik. Remélem lesz következménye annak ,hogy öldököli az embereket. Mestere megmondta ilyet nem lehet nekik. Valami következményt várok.

Ayrons - 2017. 08. 23. 17:26

Szerintem is Kisujj szavai miatt küldte el Briennet félti szegényt.
Amúgy a könyvek hiánya miatt látszik ,hogy a filmeslátványra és fanservice utaznak a készítők és ezekkel próbálják a támpontok közötti űrt kitölteni.

CyClotroniC - 2017. 08. 23. 17:36

Ayrons: benne van ez is, amit írtatok, meg szerintem az is, hogy a készítőknek jobb kártya Brienne Jaime-hez közel és Sansa-éktól távol, mert csak gátat jelentene majd.

Fireblade “pistike”: Őszintén szólva ha van olyan téma, ami enged egy hosszabb kibeszélést, általában direkt választom azt, mert ha tehetem, kerülöm, hogy mi történt az epizódban felsorolósdi legyen a heti írásból. Olvasni is jobban szeretem általában a tematikus, egy-egy konkrét dologra fókuszáló írásokat, kritikákat, mint az általánosokat.

Nyilván ha emiatt kimarad valami egy hetiből, akkor arról általában szokott szó lenni a szezonzárós írásnál. Az más kérdés, hogy most a Falon túli dolgokról tényleg annyit lehet elmondani, hogy szép volt, sok emocionális szálat nem pengetett meg, meg találgatni, hogy akkor most hogy kell kirakni az északi rubikkockát, ha one-hitelik a sárkányokat :)

Kacsa Mester - 2017. 08. 23. 17:36

Fireblade “pistike”
,,Csak nekem tűnt fel hogy hiányzik 1 sárkány? a rész végén csak egy repkedett a fal mentén”
Ha jól emlékszem, akkor a másik sárkány megijedt és elrepült, mikor az éjkirály ledobta a harmadik sárkányt.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 17:41

Kacsa Mester:

Így van..
és?
hol van?
mért nem fordult rá a tesója gyilkosaira? és nyitott tüzet? :)
Ha meg csak elrepült, akkor mért nem jött vissza?
azért nem egy kiscsirkék akik megriadva elrepülnek.

Pilgrim - 2017. 08. 23. 17:43

Hová lett a harmadik sárkánya Dany-nek a rész végén?

Qedrák - 2017. 08. 23. 17:45

Mondjuk a Falon túli zombihentelésről sok mindent elmondani tényleg nem lehetett volna.
Egyedül az a rész tűnt valamennyire karakterszempontból érdekes, amikor az egymással ilyen-olyan okokból haragban lévő párokat összeeresztették az út elején. :)

LP - 2017. 08. 23. 17:45

@clegane pontosan

én sokáig nem tudtam hova tenni az utolsó jelenetsort, tudom, el kéne engednem, itt mindig maguknál tartanak néhány száz méter “láncot” a holtak, de… mi van akkor, ha a Night King tudta, hogy mi fog történni? legalábbis azt, hogy lesz alkalma szereznie egy sárkányt, ezért nem is támadtak órákon át (lehet volt az fél nap is). persze lehet csak én szeretném azt hinni, hogy ezeket a wtf jeleneteket nem az emberi “hülyeség” szüli…

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 17:47

CyClotroniC:

ok, ezt vágom, és jogos, meg remek kis írást hoztál..de azért a kép úgy teljes, ha másról is megírod a kritikát :) Nem mintha meg akarnám szabni, de így nekem valahogy hiányos..
Azért a Falon túli történetben is voltak érdekes aspektusok..csapda volt? tudta hogy jönnek a sárkányok? honnan tudott a sárkányokról? Láthatóan nem lepődtek meg mikor megjelentek..
Valaki informálja őket? Ha a sárkány átalakult, jeget fúj? vagy hideg tüzet? :)

Peti1899 - 2017. 08. 23. 17:48

Kár, hogy a sorozat mára már csak a készítők fanfictionje lett…
Legalább +20 logikai és történetvezetési bukfencet tudnék felsorolni (nem fogok, előttem is már többen megtették, és gondolom most is többen megfogják tenni), csak ebből az epizódból. Ami a régi évadokra egyáltalán nem volt jellemző, innen is lehet látni, hogy nagyon érződik George RR Martin hiánya..
Valószínűleg a készítőknek elárulta a végét, de a köztes karakterekkel nem mondta meg, hogy mit is kéne kezdeni. Ez pedig úgy tűnik, hogy túl nagy falat lesz nekik. Totálisan olyan érzése van az embernek, hogy próbálkoznak valamit kezdeni a szálakkal.. de pl. ez Jon-Dany szerelem is nagyon légből kapott, Arya és Sansa ellentéte, is pont üti az eddig felépített karakterfejlődésüket. Jamie-t is visszadobták Cercei mellé, pedig az előző évadokban nagyjából sikeresen távolították el tőle..
Fel nem tudom például azt fogni, hogy Arya miért nem kérdezi meg Bran-t, Sansa-ról? Vagy fordítva.. Ott van egy mindent és mindenkit folyamatosan figyelő testvérük, aki pontosan tudhatja, hogy Kisujj miben sántikál.. és ehelyett inkább egymást fenyegetik.
A Falon túli események kb. paródiába fulladtak, annyi meme született róluk, hogy hihetetlen.. Ez már alapvetően sokat elmond, a színvonalról.
De tényleg fájdalmas nézni egy ilyen “csatát”, pl. a Blacwater Bay-i, vagy a Hardhome-ihoz képest.. Mindkettő esetében, az elejétől a végéig egy tökéletes és logikusan felépített jelenetsorozatot láthattunk.
Ez sajnos elmaradt, ebben a részben.
Mintha a saját maguk által megszabott, rövidített idő.. épp ellenkező hatást váltana ki, mint azt tervezték. Annyira kevés időt hagytak bizonyos szálak további kibontására, és/vagy lezárására, hogy eszetlen kapkodásnak tűnik az egész. A “legrémisztőbb”, hogy a következő, záró évadban.. még ennél is kevesebb idejük lesz minden nyitva hagyott szálat, a lehetőségekhez képest, értelmesen lezárni..

clegane - 2017. 08. 23. 17:53

Fireblade, LP:

a Night King láthatólag simán tud olyat, mint Bran, hiszen folyton egymásra néznek amikor Bran éppen a környéken látnokoskodik.
márpedig ebből kifolyólag tudja, hol mi történik.
tehát pontosan lehetett az a terve, hogy idecsalja a sárkányokat.
szerintem ez egyáltalán nem egy elrugaszkodott gondolat. hiszen eddig is azért kóvályogtak északon, mert nem tudnak átjönni a Falon. ezt a problémát lehet, hogy megoldaná egy sárkány a számukra.

Ayrons - 2017. 08. 23. 17:55

Én ezt már régebben is hangoztattam ,hogy az Éjkirály tisztában van a déli történésekkel. Kérdés hogyan.
Viserion meg jégsárkány lett és kéklángot fog fújni. Annak ellenére ,hogy a könyvben tudjuk ,hogy a jégsárkányok egy alfaja a sárkányoknak és nem így jönnek létre.

babó - 2017. 08. 23. 17:56

(ide is, mert ehhez a részhez tartozik…)

Csipet csapat: Nekem úgy tűnik, hogy Jon tök tudatosan csinálta ezt az északra menést. Pontosan tudta, hogy így meghalnak, ha nem segít Dany. És azt is tudta, hogy Dany pillanatnyilag csak a két cuki szeme miatt állt mellé, és nem fontosabb neki az emberek élete, mint a térdhajlongás, mert nem érzi a veszély súlyát. Hát most már igen, (és ennek következtében meg is kapta a térdhajlítást ugyebár), őt bármiről akkor lehet meggyőzni, ha személyesen, érzelmileg bevonódik. Jon maga mondta, két királynőt kell meggyőzni. (Még azt is el tudnám képzelni, hogy ahogy elindultak, küldetett egy segítségkérő üzenetet Davossal, ez mondjuk mentené a tényleg béna időtényezőt.)

Lássuk be, ez Jon munkamódszere: odamegy megtenni, amit kell, kb úgy, hogy semmi esélye, időnként kicsit belehal, de mozgásba lendíti az eseményeket, a vonakodók összeszedik magukat és kihúzzák a szarból. Nem okos, mint Tyrion…inkább hívő
Mondjuk Cerseivel ez nem fog működni, szal lehet aggódni.

Arya: amikor a tőrrel a kezében nekiment Sansának, akkor tulképp a hazudós játékot játszotta, nem? az a szabály, hogy úgy hazudj, hogy a másik elhiggye. Sansa talán el is hitte, de a lényeg az, hogy hazudott.

Sansa: nem pont azért küldte el Brienne-t, mert Kisujj az ellenkezőjét javasolta? (okéoké, Jaime is, nyilván)

Jorah tulképp milyen gyerekekről magyarázott Jonnak? csak nem áttételesen Danynek (khmm közös gyerekek) adta a kardot?

Arya tőre direkt olyan, hogy a nyele obszidián és olyan hegyes, hogy azzal a felével is lehet döfni?

Hajnicka - 2017. 08. 23. 18:01

Szerintem Arya soha nem bántaná Sansát. Szándékosan ijesztett rá, hogy kiugrassza Kisujjt a bokorból.
A sárkányoknak lovasra van szükségük a profibb támadáshoz,ezért sikerült Drogonnak kitérni a lándzsa útjából. Gondolom én :) Engem nem zavar a teleportálgatás :) Nem szívesen nézném valós időben a meneteléseket :) Talán ha ki írnák például, hogy két hét múlva a falon túl :) :) :) akkor nem lenne olyan sok sirám emiatt :) A drabális vöröst imádom, aggódtam is, hogy becibálják a tóba.

Amithyel - 2017. 08. 23. 18:02

Egeszeben veve szeretem a sorozatot a kezdetektol fogva.DE!
Evek ota elveszettem az erdeklodesemet mert az evente 10 resz….keves
Mert mar csak 7 resz…es ez meg kevesebb. Es nem igaz, hogy a kevesebb neha tobb. Szamomra inkabb idegesito.
Neha mar annyira bosszant, hogy remelem az Night King kipuszitja a hulye Westerost meg az irot is.
SPOILER KOVETKEZIK:

a 8. EVAD MEG ROVIDEBB LESZ.

clegane - 2017. 08. 23. 18:03

Ayrons: hát úgy mint Bran, látnok, csak már sokkal rutinosabb.

clegane - 2017. 08. 23. 18:04

Amithyel: elvileg hosszabb lesz, mert mind a 6 rész 1,5 óra lesz.

CyClotroniC - 2017. 08. 23. 18:15

Elvileg tényleg egy-másfél órás epizódokat ígérnek, szóval játékidőben picit veri majd a mostanit, csak nem darabolják majd annyiba, ami talán jó is.

Mark Bolt - 2017. 08. 23. 18:17

Jól fogja meg Cyclo a bennem is bujkáló disszonáns érzéseket a sztori alakulásával kapcsolatban. Szerintem kábé mindent annak a számlájára lehet írni, hogy sietni kezdett a sorozat, hogy a végére érjen. Ahhoz képest hogy hány részen keresztül vándoroltak korábban az északi területen, most egyik részben mentek, másikban jöttek. Ilyen egy epizódos kalandozások korábban nem tudom mikor voltak. Össze-vissza röpköd mindenki. DE! Valahogy nem érdekel, elfogadtam, hogy belepörgettek, és minden ilyen gyorsítás most megengedett. Csak ugye azt nem értem minek pörgettek bele, ha egyszer látni hogy magukkal meg velünk csesztek ki vele. Ami viszont tényleg kibaszta a biztosítékot, mikor a Jon Danynak szólította az ágyánál üldögélő Daeneryst. Azt ott olyan szinten nem éreztem időszerűnek, valamint Danika szorongva üldögélése annyira klisés és karakteridegen is szerintem, hogy ott ki kellett kapcsolnom az epizódot egy fél órára.

Uzsonna - 2017. 08. 23. 18:26

Tuti fix hogy Bran az éjkirály.

babó - 2017. 08. 23. 18:32

Mark Bolt

Igen, egyáltalán hogy jutott eszébe Danynek szólítani? csak azért, hogy előre lehessen vetíteni a rokonság problematikát? (összehasonlítás bátyóval…)

Másrészt Dany karaktere sztem ott van elakadva, hogy átjött Westerosra, de igazából piszkosul nem kell ide senkinek. Akinek igen, annak csak azért, mert a segítségével akar bosszút állni, játszani a játékban.

Most már kicsit több oka van, hogy itt legyen…

csuszka - 2017. 08. 23. 18:37

Utólag visszagondolva azt mondanám, az jó döntés volt talán a forgatókönyvírók részéről, hogy nem terveztek előre még 4 évadot, nehogy lecsengjen az érdeklődés a GOT iránt.

Azonban ehelyett a másik irányba mentek el, túlságosan leegyszerűsítették-, és rövidítették a sztorit.

Nem lett volna jobb kompromisszum két 10 vagy esetleg 12 részes évadot csinálni?

clegane - 2017. 08. 23. 18:42

babó: szerintem egyértelmű, hogy azért szólította Danynek, mert folyton ilyen néven gondol rá miközben szexuális fantázikat sző róla, és hát most nem volt eléggé magánál ahhoz hogy ne ez a név jusson először eszébe.

yeeeyha - 2017. 08. 23. 18:42

Én örülök, hogy a lányoknak szántál inkább időt, mert én is felcsesztem rajta magam rendesen, ez kábé a 2. évados szintjükön lenne elfogadható… Én nem is értem, hogy nem tettek be egy közös vacsorajelenetet/tűz előtt üldögélést Brannal együtt, Jon-Sansának is mennyit segített.

A Falon túli történtekre meg: Azok a lándzsák nem véletlenül voltak a lovakon, szóval mostantól azt figyelem, mikor tűnnek a Mások nem higgadtnak, unottnak, mert akkor nem a várakozásuk szerint történnek a dolgok. Nagyon reménykedtem, hogy az írók a sárkány végső nyughelyének szánták a tavat, nem oknak, hogy Danyék ne tudják magukkal vinni/elégetni a testét, de ez van. Gondolom a finálé utolsó jelenete az lesz, ahogy a sárkány kék (átváltoztató?) tüzet okádva átszáll a Fal felett Deres felé.

Mark Bolt - 2017. 08. 23. 18:51

csuszka, vagy akárcsak két komplett évadot. Hajlok arra, hogy nem a sztori rövidsége miatt csinálják, mert az láthatóan nem annyira rövid, hanem kifutottak a pénzből.

Babó, igen, például Daenerys már keresztbe-kasul átrepülte Westerost, de még nem találkozott Westeros lakosságával. :D Azt se tudják, hogy ott van Westeroson. Kábé olyan mint egy friss párt a palettán, akiről azt se tudja Mari néni hogy létezik, de a választást mégis ez a párt akarja megnyerni.

De majd ez a következő részben megváltozik ám, odamennek Királyvár elé a sereggel, és a lakosság is felfogja, hogy valaki itt most bejelentkezett a trónra. Csak mondjuk én Királyvár polgáraként inkább választanám a Cerseit, mint egy droid és egy barbár hordával érkező uralkodót a sárkányairól. Cersei ellen legalább eséllyel lázadok fel! :D

lacus - 2017. 08. 23. 18:52

én megértem a készítőket hogy leegyszerűsítették a dolgokat, Martin is azért nyűglődik a könyvekkel mert fingja sincs hogyan alakítsa úgy a szálakat hogy azok oda érjenek ahova ő az elején megálmodta, ha nem gyorsítottak volna be és most is úgy haladnának az események ahogyan haladtak az első pár évadban akkor még legalább 5-6 évadig húzni kéne, ami nem lenne könnyű feladat sem anyagilag sem egyéb módokon, pl a gyerek színészek már így is sokkal öregebbek mint lenniük kéne, én örülök hogy lezárják 2 évad alatt, persze ennek sajnos megvan az ára lásd a jelen epizódot
Egyébként ha tényleg elhúzták volna még több évadra a készítők elképzelhető hogy kasza lett volna a sorozat, így is a legdrágább, az HBO meg állítólag nem túl vastag mostanában
Persze ha valamelyik országos csatornán ment volna akkor még néznénk vagy 10 évig, örüljünk hogy nem addig húzzák amíg nézettség van, jelenleg ez csak kábelen eléképzelhető hogy a csúcson hagynak abba egy sorozatot

Amithyel - 2017. 08. 23. 18:56

clegane, CyClotroniC

1,5 orat elfogadhatobbnak talalok valoban. De ugy vettem eszre hogy a kis sitcomokon vagy napi reszes sorozatokon kivul mar majd mindegyik igyekszik 1 oras vagy picit hosszabb reszeket kesziteni. szerintem a nezok megtartasa miatt is.
Az egesz koncepcio, hogy ennyire keves reszt es ekkora kihagyassal keszulve talaljak, ez szaomra idegesito. A varakozas neha nem rossz de van amikor mar tul sok. Lehet, hogy tenyleg nagyon jo ez a sorozat, de gyanum szerint amint vege az utolso evadnak, ugy lesz elfelejtett, sullyesztobe kerulo fel ev utan.Majd meg probalnak par bort lenyuzni rola, mint most is, hogy mar a vilag fa..ra elnyujtjak csakhogy kitartson a karavan valameddig. De egyszer ez a tuz is kialszik, mnt az is ami mar csak parazs de meg dobalnak ra fahancsot meg papirt, meg mar benzinnel ontozik, vegen mar kezigranat meg napalm csak, hogy kivaltson valamit de szep lassan krater lesz a helyen ennek is. Mert a legnagyobb ellensege az ido es a kozben kivaltott tulzo feszultseg mely a sok varakozas miatt unalomba fullad.

babó - 2017. 08. 23. 19:06

clegane: oké én kérek elnézést a hülye kérdésért. :)))

Melkon - 2017. 08. 23. 19:15

Sansa szerintem azért mondja mindig, hogy Kisujjban nem lehet megbízni, hogy ne nézzék butának.
Tudja ő is, hogy nem egy életbiztosítás bízni benne, viszont azt is tudja, hogy sokkal okosabb nála, valamint elhiszi, hogy szereti őt.
Szóval szerintem amíg Kisujj nem olyanokat mond neki, hogy ugorjon a kútba, addig meghallgatja és el lehet ültetni a bogarat a fülében.

Számomra ez nem karakteridegen, eddig is mindig ez történt, szerintem ebben Sansa konzisztens.

Csak azért, mert Sansa sokat volt okos emberek közelében még nem lesz okos. Cersei nem avatta be mi járt a fejében, Tyrion sem, Petyr pedig csak manipulálja és csak annyit mond, amennyi érdekében áll.
Szerintem Sansa egy faék egyszerűségű, buta lány, aki okosnak hiszi magát.

Mark Bolt - 2017. 08. 23. 19:22

Dehogy buta a Sansa, előző részben volt az hogy mászkált az emberek között és meglátta a problémákat és jó utasításokat adott és elismerően hümmögtek mögötte. Az a rész jelképezte, hogy rátermett szervező. Csak most nincs mozgástere, nem olyan ambiciózus és jellemtelen, hogy elárulja a családját, tehát most csak üzemelteti a Stark-birodalmat, és kivár. Nagyon jó esélyei vannak egyébként, ebben a részben hajszálon múlt, hogy nem lett Deres úrnője úgy, hogy semmit nem kellett tennie érte. :)

VanillaSky - 2017. 08. 23. 19:49

Az évadra a gyenge kifejezés már inkább hízelgő, semmint elítélő. A fent hosszan taglalt Sansa testvérpáros ámokfutása tökéletes bizonyíték rá. Talán a könyv hiánya vagy ki tudja, de ez a 6 évadon át építek karaktereket, majd a “briliáns Kisujj” (kb egy 5 és féléves is átlátott volna a terven) pár nap alatt visszalöki a karaktereket a pilotig. Teleportálások, Dany-Jon, walkerek, hipotermia, fagyhalál, éhhalál, olimpiai teljesítmények futás- és gerelyhajításban már szót sem érdemelnek.

szyszaa - 2017. 08. 23. 19:50

Elég sokminden történt a részben, karakter elemzésekről lehetne nyitni egy külön topicot. Akár lehetne jellemezni Varyst, Kisujjt, Theont, Cerseit, Brant… ők is elég összetett és kiszámíthatatlan karakterek. De ettől függetlenül tetszett az írás! :) Ha jobban belegondolunk a két lány életébe és jellemfejlődésébe, akkor mindkettőt megérthetjük, és szerintem ők is meg fogják érteni egymást előbb utóbb-

De akkor beszéljünk az adott részről: sokan sírnak, hogy megy a teleportálósdi, túlpörögnek az események, kevés személyes beszélgetés van, logikátlan történések stb. Oké, így is fel lehet fogni. Talán kellene sétáljanak órákig a falig meg vissza? Az előző évadokban épp elég pöcsölést és tötyögést láthattunk, épp ideje volt már, hogy valóban bepörögjenek az események, én személy szerint nem vagyok kíváncsi, hogyan szaladnak fél órán keresztül segítségért, meg ilyenek.Nem vagyok kíváncsi több okoskodó, bölcselkedő Petyres vagy Varysos, Tyrionos beszélgetésekre, mert már volt ilyen sokszor.

Több helyen olvastam azt is, hogy nem mernek már kinyíri főbb karaktereket. Igen, ez igaz, de elég merész húzás lenne, ha épp a végjátékban nyírnák ki mondjuk Sansát, vagy Jont, Danyt, Theont és még párat, akik annyi mindenen keresztül mentek, és sokat fejlődtek. Biztos a végére lesz még sírás, és el fogunk búcsúzni kedvelt szereplőtől is, de ne még most, a végjáték előtt. Még Cerseit se szeretném egyelőre holtan látni, előbb még egy alapos, kigondolt kínzáson kellene keresztül menjen, ahogy ő szokta másokkal.

Még annyit, hogy nem kéne ennyit sírni, és állandóan hibákat találni a sorozatban, meg fennakadni dolgokon, ez egy fantasy műfaj elsősorban, meg dráma, élvezni kell, kikapcsolódni rajta, örülni azoknak a kedvelt karaktereknek, akik annyi év és évad után végre elérnek vagy elérhetnek valamit. Nem biztos, hogy happy end lesz, sőt biztos, mert nem kedveli mindenki ugyanazt, de kapja mindenki, amit érdemel! :)

sehrezad - 2017. 08. 23. 19:57

Több fontos dolog is “kiderült” ebben a részben, aminek erős hatása lesz a későbbiekre: először is, a Dany-Jon egyre inkább összekovácsolódó szövetség ugyan már elő volt készítve, de most meglehetősen egybeforrni látszik, immár nem csak a szerelmes pillantások nyomán, de a közös tapasztalások miatt is: szerintem az, hogy Dany látja, milyen erők forronganak (hűlnek :) ) északon, eléggé átírhatja a gondolkodásmódját, és így a hódítási terveket, ráadásul Vyserion révén megtapasztalták azt is, hogy az Éjkirály mennyivel táposabb NPC a jégdárdájával, mint bárki Quburn mester Viperájával. Ami hiányérzet: tény, hogy a jelenet megvalósítása talán nem lett annyira erőteljes, mint kellett volna lennie, valahogy nem. Ugyan a vízben elsüllyedő sárkány gyomorszorító, de a néhány tényleg béna és sematikus dramaturgiai fogás sokat ront rajta: Jon leáll még szórakozni a talpas zombikkal, elsüllyed, aztán Benjen bácsi újabb tízmásodperces felszabadító jelenete, hogy őt is lehenteljék, és aztán még Jon végül csak befusson Danyhez, tényleg nem a forgatókönyvírás csimborasszója.
Az átfordított sárkány jelentősen kiegyenlíti az erőviszonyokat, és ami az előzőekkel hasonló jelentőségű még, hogy kiderült a szereplők számára, hogy ha lenyakazzák a kígyót, akkor azzal az egész banda összeesik: gondolom, végül valahogyan a Night Kinget kell lenyomni majd, hogy megmeneküljön Westeros.
Ezen túl a Jon-fejtágítás miatt is fontosak a falon túli jelenetek (térdhajlítás, szolgáld az életet).

Melkon - 2017. 08. 23. 19:57

Mark Bolt:

Mármint arra a jelenetre gondolsz, amikor rámutatott, hogy hideg van és talán kéne valami a páncél alá? Erre bármilyen random embernek rá kellett volna jönnie.

Ha ez demonstrálja az intelligenciáját, az számomra inkább azt sugallja, hogy mennyire nincs semmi haszna még 7 évad után sem.

Egy szép lány jó családból és alá raktak gyakorlatilag mindent. Szerintem ő gyakorlatilag nem tett semmit, semmilyen kontrollt nem szerzett az események felett, egyszerűen sodródott az árral és reménykedett hogy valahogy túléli.

Az egyetlen pozitívum a sorozatos Sansában, hogy itt nem kell olvasni a gondolatait, a könyvekben sokkal fájdalmasabb volt.

_Peter - 2017. 08. 23. 20:09

Arya amikor beolvasott Sansának:

Elég zavaró megint, hogy ha maga idejében néztem volna észre se venném, de tavaly darálva tisztán emlékszem Sansa kiabált Ned kivégzésekor és őrők fogták vissza hát Sansa mit tehetett volna még? Még Cersei sem akarta megöletni. Amikor Robb kapta a levelet Luwin mester levágta hamar kényszer alatt írta azt. Arya kezében pedig még Joker Jaquen kártyák is voltak, Joffrey és Lannisterek helyett másokra használta el és ő maga sem ölte meg Tywint amikor a szolgálója volt. Nem tudta Sansa milyen dolgokon ment keresztül mégis visszaszerezte Winterfellt. Én bírom Sansát, lebecsülik, hülyének tartják, aztán a végén remélem olyan mesterit fog kavarni hogy Cersei is megirigyelné.

Viszont Arya ahogy átadta a tőrt akár kacsinthatott is volna: “Bárki lehetek érted?” ;)

Szóval Sansa amikor kettesben vannak leszúrja Littlefingert, Arya felveszi az arcát és parancsol a Vale lovagjainak.

Nekem így jött le a testvérek közti műbalhéba rejtett írói szándék. Simán az, hogy Arya kiugrassza Littlefingert. Műbalhé.

Gendry Maratheon szépet futott. Láncokon én is néztem honnan szereztek a zombik.

Tormund fontos volt előadta Jonnak ne kövesse el Mance hibáját büszkeségből és térdeljen le Dany előtt. Aki bizonyította jófej megmentette őket egy “gyereke” elvesztésével is. És Tormund-Sanyi BFF dumák. A majdnem halálát is elhittem jól adták el.

A zombi sárkány miatt Bronn légvédelmi ütegét is újra kell építeni, hiszen most a zombi bizonyítékkal adja magát összeáll a Észak-Dél-mindenki a zombik ellen szövetség.

Dany-Jon románcra rányomja a bélyegét a sorozat mostani tempója. Minden részbe zsúfolják az információkat, sietni kell, Sam évszázados problémákat old meg WC pucolás közben, nagy találkozások letudva sietve, hát ez a románc se kivétel: Davos mellbámulós poénja múltkor, Dany elejtett mondata nem akarja elmenjen és most a megmentés után csak azért nem estek egymásnak mert Jon alig él. Hát Ygrette sztori sokkal reálisabban fel volt építve. Akkor gyorsan derüljön ki az is Dany nagynéni valójában.

CyClotroniC - 2017. 08. 23. 20:18

Azért fontos, hogy Sansat kik veszik körül, mert a könyvben is megmondta róla pl Arya, hogy baromi jó tanuló a matekot leszámítva, könnyen ráragad minden, iszonyú hamar elsajátít skilleket. Joffrey esküvője során Tyrion mondja róla, hogy nagyon jól keni az udvari beszélgetést és remek királynő válhat belőle. Szóval a tanulékonyság, ész meg szociális alkat ki van nála pipálva. Ezekből a sorozat van hogy keveset láttat, de általában amikor Jon-nal beszél, érződik, hogy képben van.

Eleinte messze a legnagyobb hibája volt, hogy iszonyúan naiv volt szegény, mindenkiben vakon megbízott, de ebben azért elég sokat javult az évek során.

Félre ne értse senki, messze nem zseni, viszont se nem együgyű se nem felszínes, mint amilyennek sokan beskatulyázzák. Sansa leginkább egy hatalmas potenciál egyelőre, de kétségtelenül sokra viheti.

cathy - 2017. 08. 23. 20:18

Azt ne felejtsétek el, hogy Arya a soriban tudja használni valaki arcát a nélkül, hogy megnyúzná, így talán Sansaként buktatja le Petyrt, amit az igazi Sansa végignéz és bumm! Talán ,de nem tudom így lesz-e, csak a párbeszédben is utalt rá, hogy kipróbálná a helyét,na nem azért, hogy szép ruhákat hordjon, inkább a lebuktatás miatt. Tök jó lenne, de nem élem bele magam, a “Waif leszúrta Aryát” esetében is tök fantáziadús teóriák születtek, aztán olyan egyszerű lett mint a faék :-D

Amúgy remek írás, kábé így érzek a Stark-lányok kapcsán én is, és mi sem mutatja jobban a karakterfejlődést, mint hogy én masszív Arya-fanként elkezdtem nagyon csípni Sansát is!

cathy - 2017. 08. 23. 20:22

Amúgy Sansa nem látott bele Cersei fejébe? Hát Cersei sem lángész a saját apja nem egyszer hülyézte le tök jogosan, és ha most a sorozatban nem lenne ott Qyburn, rég megpusztult volna, szóval Sansa ott azért elég sok dolgot elleshetett, bár Királyvárban inkább sokkban volt, kétlem, hogy elsődleges célja ez lett volna, vagy észre sem vette, hogy ráragad valami a kavarásból.

babó - 2017. 08. 23. 20:23

Cathy: hol derül ki, hogy tudja? Én végig úgy gonoltam, hogy csak hullákkal megy.

cathy - 2017. 08. 23. 20:28

Valamelyik EW cikk vagy Reddit említette, de csak teóriaként, annak viszont nem emlékszem már mire alapoztak.

Melkon - 2017. 08. 23. 20:28

CyClotroniC:

“Tyrion mondja róla, hogy nagyon jól keni az udvari beszélgetést”

Ebben alapból jó volt, erre nevelték amióta él.

Azért ez nem úgy működik, hogy valaki általánosan jó tanuló, és bármiben jó lehet. Intelligenciát és tapasztalatot nem lehet fénysebességgel felszedni, tapasztalata pedig gyakorlatilag semmiben nincs az események passzív szemlélésén kívül.

Eddig az eszét emlékeim szerint egyszer sem sikerült megvillantania, csak azt, hogy tudja mikor kell csöndben maradni.

Abban egyetértek, hogy kevésbé naív és már nem lát szivárványt minden sarkon, de még mindig ott van a “királylány akarok lenni” effektus, amit nem igazán érzek megérdemeltnek. Azt is elég nevetségesnek érzem, hogy nem érzi magát hibásnak az apja megöléséért.

Ennél Dany is nagyságrendekkel többet tett, pedig alá is sok mindent odaraktak. Például jelentőségteljes döntéseket hozott és sokszor volt proaktív, ő tényleg sok tapasztalatot szerzett. Sansa csak passzív szemlélője az eseményeknek.

cathy:
“Arya a soriban tudja használni valaki arcát a nélkül, hogy megnyúzná”

Mikor volt ilyen? :o

cathy - 2017. 08. 23. 20:29

Helytelenül lett fogalmazva a könyvvel akartam párhuzamba hozni de sorozatot írtam :-D De valamelyik cikk is ezt fejtegette, mondjuk ott fontos asoektus volt Arya vargoskodása is.

CyClotroniC - 2017. 08. 23. 20:42

Melkon: Én nagyon nem érzem rajta, hogy királylány akar lenni. Én azt érzem, hogy több helyen is megtapasztalta, hogy milyen kiszolgáltatottnak lenni mások kényének kedvének és erre az ő válasza az a saját adottságai miatt, hogy megpróbál valamennyire olyan pozícióban maradni, ahol védettebbnek érzi magát. Ebben a világban ugyanis ez az egyetlen járható út számára, arra ugyanis nem lenne képes, mint Arya vagy Brienne, akik a férfiak útják járják, hogy megmaradjanak. Sansa-nak szerintem sokkal kevsebb lehetősége adódott eddig mint Dany-nek, de olyan szinten jó párhuzam, hogy tőlük lehetett látni a westerosi nők közül talán a legtöbb önzetlenséget eddig.

Az meg, hogy keveset villantja meg az eszét engem is zavar, mert eddig végig olyan utat járt be, ami alapján bőven kaphatna több ilyen lehetőséget az íróktól. Az első szezont megnézve és az első regény után, tudva, hogy sokat reflektál a GoT az angol történelemre én már ott is azt vártam, hogy Sansa elmegy majd a végére egy kicsit Erzsébetesebb irányba. Ebben alighanem azért nagyot tévedtem, de azért még szurkolok, hogy a végére felvállalják azt a kompetenciát nála teljesen, ami szerintem félig már benne van, félig meg talán én akarom csak belevetíteni.

clegane - 2017. 08. 23. 20:48

CyClo: szerintem is az volt Martin szándéka, hogy Sansa ügyes intrikus lesz a végére, csak ezt a sorozatban nem nagyon voltak képesek megmutatni. eddig. (aztán majd egyszer előhúzzák különösebb alapozás nélkül.)

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 20:52

Egy halvány kérdés motoszkál bennem..az ok hogy Arya arcot cserél/vesz fel akármi..de hogy nő meg pl?
Ha mondjuk Sansa helyére lépne az arcával, akkor nem tűnne fel senkinek, hogy Sansa összement vagy 30cm-el? és kisebbek a mellei pl?
Arc felvételénél nem akadály a fizikai méretek?

HankMoody - 2017. 08. 23. 20:54

Sansa és az önzetlenség? Ez most vicc, ugye?

Mark Bolt - 2017. 08. 23. 20:58

Melkon, igen arra. Sansa nagyon sokat fejlődött pedig. Amikor 1-2 évaddal ezelőtt kiugrottak Deres tornyából Bűzössel, én biztosra vettem, hogy mindkettőnek kampec. Tökéletes lezárása lett volna a történetüknek, mert odáig Sansa tényleg csak úgy vergődött, és jutalom lett volna számára szétcsattanni a hideg kövön. Ehhez képest megúszták, nagyon szidtam a forgatókönyveseket ezért.
Viszont azóta, főleg a bastadok csatája óta Sansa rátermett északi úrnő, Jonnál okosabb például (mondjuk ez nem teljesítmény, mert Jonnál kevés hülyébb van a történetben), szóval számomra értékes szereplővé lépett elő a teljes érdektelenségből.

clegane - 2017. 08. 23. 20:59

Fireblade: ez nem egyszerű maszk felvevés, hanem medzsik. tessék.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 21:01

Én arról is értekeznék, hogy méltatlanul el van lényegtelenítve az hogy a világ többi része hogy reagál a veszedelemre..mert egy dolog a trónért harc..de ez a albinó Darth Maul bármire veszélyes..értem ez alatt hogy a Vasbank támogatja Cersei-t de ha fagy lesz a nyerő..onnan nincs kamat :) Tehát erőteljesen rá kellene hatniuk Cersei-re hogy félretenni a Trónért való vergődést, és arccal észak felé a jelszó
Nem beszélve az arctalanok világáról..nem hinném hogy jegesember megállna a tengerpartjánál, így ők is beléphetnének a buliba valahogy sok más helyekről nem is beszélve..
Jeges ellen mindenkinek fel kéne lépni, nem?
Ráadásul rá nem vonatkozik a szabály:
– ha észreveszed hogy döglött a sárkányod ne repülj vele tovább!
Pont ellenkezőleg..akkor repül csak igazán jól :)

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 21:03

clegane:_

tehát Arya tud varázsolni? Ha kell testet növeszt, szerveket? :)
érdekes felvetés..

cathy - 2017. 08. 23. 21:11

Akit mozgat ez az Aryát miért hagyják facelesskedni Westeroson, az nézze meg youtube-on amúgy a “mi Jaquen szerepe”-féle teóriákat elég érdekesek és talán sokmindent megmagyaráznak Aryával kapcsolatban, hogy miért nem No One-nak tréningelte őt stb. Semmi spoiler nincs bennük, csak felvetések, de némelyik egészen menő remélem valamelyiket meghúzza majd az öreg a könyvben, a sorozattól ezt nem remélem már :-(

Mantera - 2017. 08. 23. 21:12

Én arra leszek kíváncsi, hogy ha már eljutnak (vagy túljutnak) a Falon a Mások (tehát mindenki számára egyértelmű lesz a fenyegetésük), akkor pl. Essos-on mi fog történni? Fogják aggódva figyelni az eseményeket? Fognak esetleg segítségen gondolkodni? Mert valami reakciót kéne onnan is kapni, végülis ugyanazon világ részei, és csak egy Keskeny-tenger választja el őket egymástól…. A sorozat biztos, hogy nem fog ezzel foglalkozni, de talán Martin legalább érintőlegesen gondol erre is :) Főleg, hogy egy csomó dolog lóg ott is a levegőben, pl. Quaité (így írják a nevét?), és egyéb furcsaságok Assai-ból.

mmalna - 2017. 08. 23. 21:20

Sansa szerintem sem buta. Az egyetlen “eszednél vagy, gyerek?”-momentuma nekem az volt, hogy megbízott Cerseiben az után is, hogy az kinyíratta a farkasát. Minden más simán magyarázható a neveltetésével és a naivitásával. Nem kiugróan intelligens, de megvan a magához való esze, enélkül túl se élte volna egyedül, és azért mikro-manipulálásokat simán végrehajtott ő már gyerekként is, pl. Joffrey-n, mikor megmentette Ser Dontost. Abban egyetértek, hogy nem szívta magába direkt és aktívan a “játékot”, de azért messze nem ebben az évadban kezdték bemutatni, hogy szedegetett magára valamit.
Másrészről Arya kimondottan okos, a könyvben legalábbis, a sorozatban is annak indult, bár a híres Stark-igazságérzete ezt néha háttérbe nyomta kicsit. A mostani Kisujj-sztorival viszont nem tudom, mit gondoljak, az évadzáró után valószínűleg tisztább lesz a kép.
Amin már évadok óta ki vagyok akadva, az Jon, aki a könyvben szintén nagyon intelligens, itt viszont.. nos..

cathy - 2017. 08. 23. 21:24

Én most újranéztem a levélfelolvasós jelenetet és szerintem már akkor game of faces-t tolt Arya Sansával, legalábbis nekem úgy tűnt. Előadta a “dühös húg, aki árulással vádolja a nővérét” c jelenetet, hogy láthassa Sansa reakcióját, meg hogy igazat mond-e. Ha látta, hogy igen, akkor rögtön levette, hogy Kisujj szemétkedett.

HankMoody - 2017. 08. 23. 21:46

Jon miért is buta? Ezt már annyiszor olvasom és nem értem.
Sansa nagyon túltolt nekem. Semmi extra nincs benne, nekem kifejezetten ellenszenves a karaktere, elképesztően önző és szinte mindent másoknak köszönhet. A színésznő folytonos sunyi (nagyon ravasz próbálok most lenni) nézése pedig elképesztően irritáló. Az első 3 évadban vágott bamba fejét váltotta fel ez, azóta így maradt. Könyveket nem olvastam, így nem tudom ott mi a helyzet, de a sorozatban semmit nem látok Sansában, amiért bármi fontosra is érdemes lenne.
Arya-t az első évadban még kedveltem, aranyos kislány volt, de most már idegbajt kapok tőle, ha csak megszólal. Végletesen gondolkodik, neki minden vagy fekete vagy fehér.. Félelmetesen egyszerű gondolkodásmódja van.

Mantera: Essoson már én is elgondolkodtam, hogy ott vajon mi lesz, ha Westeros teljesen télbe fordul.

Ayrons - 2017. 08. 23. 21:48

Esssos max megérzi a változást. Hosszú Éjszaka idején is csak annyi történt arra ,hogy lehűlt a levegők é néha havazott. A források erről tanúskodnak DE Vörös papok hitében előkerül a Gonosz és Jó harca, Jó a tűz a gonosz meg a névtelen sötétség. És ott a bajnok aki legyőzte a Gonoszt. Hajnal csatájában is Westerosan ahol a Másokat legyőztek volt egy bajnok. Vélhetőleg egy és ugyan az a kettő. Tehát vagy az van ,hogy Mások Assaig is eljutottak vagy pedig ami a hihetőbb ,hogy akik letelepedtek Assaiban azok Westerosról jöttek és átélték a Mások uralmát és kialakult egy hitvilág.

Ayrons - 2017. 08. 23. 21:49

Jon nem buta csak ha nők mellé teszik akkor hirtelen az lesz. Girlpower kell.

DarkEagle - 2017. 08. 23. 21:59

Miért szerinted majd valaki letépi Aryáról a ruhát hogy leellenőrizze hogy valóban fiúvá változott pl? :D Ugyan már kérlek.

A 3. sárkány aka Rhaegal azért lépett le mert csak, ennyi a magyarázat. Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk Dany miért nem csapott le rögtön a Night Kingre. Ezekbe olyan hülyeség belekötni. Ha az ilyen apróságokba belekötnénk akkor a sorozat nem hogy 7 évadot de még egyet sem élt volna meg mert 1-2 rész alatt be lehetett volna fejezni. :D

Egyébként engem kissé zavar, hogy a kritika csak Arya-Sansa szálra fókuszál mert messze fontosabb ami a falon túl történt. És azzal se értek egyet hogy nem volt súlya. Igen is volt. Mégis csak meghalt egy sárkány. Akit én pl nagyon sajnáltam, ahogy Danyt is. Nem csak az volt a fontos ott, hogy a fangirlök megkapták a Dany-Jon adagjukat. És most szarjuk le, már elnézést, az időugrásokat. Kit érdekel most komolyan? Ha minden ilyen baromságba belekötnénk akkor a sorozat nem kapott volna ennyi Emmy-t kb soha. :D Legyen jó a sorozat amilyen mindig, ennyi a lényeg. Az engem baromira nem érdekel, hogy egy átkozott postagalamb milyen sebességgel száguldott Danyhez vagy hogy Gendry milyen gyorsan futott. Eltelt egy egész nap ez teljesen világos.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az ilyen apróságok mindig jelen voltak a sorozatban csak most jobban kijön mert már nem a könyvek szerint haladunk és tényleg csak egy fanservice a sorozat. De én nem bánom mert ellentétben a legtöbb emberrel én nem képzelek oda olyan dolgokat amik nem voltak ott sosem. Ez egy fantasy nem kell neki reálisnak lennie csak szórakoztatónak. Aki szerint nem szórakoztató az meg minek nézi ugye? Emlékszem az 1. évadban mondták is hogy Királyvárból az út 1 hónap volt kb Cersei mondta Robertnek. Igaz hogy megálltak de azért na. Tudjátok ki hiszi el hogy Királyvárból 1 hónapos az út Deresig. Hányszor álltak meg 200-szor? :D Szóval már az 1. évadban sem volt ez újdonság. Akkor meg mindenki lassú volt mint a tetű. Annyi történt hogy már lassan vége a sorinak és gyorsan le akarják zárni és a nézőknek az nagyon durván át is jön.

Arya-Sansa dologhoz annyit, bár a kibeszélőben már leírtam. Szerintem ők ketten összejátszanak már most is csak az írók nem adták ezt a nézők tudtára hogy nagyobbat üssön amikor kiderül. Egyébként Arya nem azért vívott Brienne-el mert fel akart vágni, pláne Sansa előtt. Sansa ott sem volt amikor ők már elkezdtek vívni egymással közben értek oda Kisujjal. Ha valakinek meg akarta mutatni a tudományát az max Kisujj lehetett meg Brienne mivel utóbbi ugye találkozott is vele anno. Szóval számomra eléggé egyértelmű pláne így hogy Bran is itt van, hogy ők lehet hogy pont hárman Kisujjat szívatják. Egyébként ha nem is lenne így akkor is totál logikus hogy egymásnak estek. Pont a saját véleményed döntöd meg azzal amit írsz @CyClotroniC mert épp azért jó így megírva ez az egész amit te is írtál. Ők még úgy emlékeznek egymásra ahogy utoljára látták egymást. Szóval Arya hiába kiképzett harcos és Sansa hiába lett sokkal okosabb attól még elvakítja őket a féltékenység vagy a harag. Ezt egyébként ki is emelték, mármint Sansa. Hogy néha a harag és a félelem olyan dolgokra sarkall amire nem kellene. És ezt Kisujj jól ki is használja, feltéve ugye ha nem verik át őt is közben, mert jelenleg ahogy írtad nincs senki aki közéjük állna ezért volt tökéletes a köztük levő feszkó. Szerintem!

sehrezad - 2017. 08. 23. 22:00

Cyclo: minden tiszteletem az érdeklődésedé, azazhogy a Sansy-Arya konfliktust tartod a leginkább megszólíthatónak, de erős túlzás és sarkítás azt állítani, hogy ezen kívül csak “teóriázni” és sopánkodni _lehet_ a többi jelenettel kapcsolatban, vagy a zombisárkányról trécselni. Elég szépen végig lehetne gondolni például azt a szálat, hogy a részben történtek (akár az akciók, akár a dikció, mert a párbeszédekből sem volt kevés) miként alakítják Jon és Dany uralkodói karakterét, egymáshoz-a vastrónhoz-Westeroshoz fűződő viszonyukat (ez mind összefügg egymással, az újdonsült románc és a vezetői felelősség ütközése, keveredése), ezek vaskosan karakterizációs kérdések. A Dany-Tyrion, illetve a Tormund-Jon és Beric-Jon beszélgetések mind hasonlóak. A vándorlás közbeni egy-egyezés szép kis kamaraszínházi jelenetek sorozata, amelyekben külön-külön mindegyik karakter meg tud mutatkozni. És persze még ezeken túl is sok elemezhető szempont akad, ami nem fantáziálás és logisztikai hibakeresés. Más kérdés, hogy kit melyik szál és szereplő érdekel, foglalkoztat jobban, nyilvánvaló, hogy ezt cikkíróként szíved joga eldönteni. Ugyanakkor azt mégis durva sarkítás állítani, hogy másról nem nagyon lehet beszélni a részt illetően. Az első bekezdésben fölvetett bizalom-összefogás kérdése például a többiek esetében is továbbgondolható, nem csak Sansáéknál (azt már nem is említem, hogy arányaiban róluk beszélve is legalább annyi a teóriázgatás, illetve nem logisztikai, de karakterológiai szempontból a hibák sorjáztatása, mint az a falon túli szál esetében volna).

DarkEagle - 2017. 08. 23. 22:04

Benn maradt a kommentem!

@Ayrons: Ember ennek semmi köze a girlpowerhez. Jon mindig is ilyen volt. Ő ilyen nemtörődöm volt az elejétől fogva. Kis durcimurci. :D Azért ez nem Supergirl, hogy csak a nők diadalmaskodhatnak. De a GOT nőihez képest Jon kisfiú ez tény. Ő is csak egy harcos semmi több. Nem akart ő király lenni mi lesz ha túléli és kiderül hogy Targ na akkor dobja majd el a haját. :D Egyébként nagyon nagy nő ellenes lehetsz mert rendre látom hogy utálkozol a girlpower ellen. Személy szerint már unom a menő badass pasikat ideje hogy a nők is kemények legyenek és ne csak kiszabadításra váró madárkák.

@HankMoody: Ha te is azon mentél volna keresztül mint Arya akkor te se látnád máshogy a világot mint feketén vagy fehéren, pláne hogy abban a házban kapta a kiképzést ahol minden csak fekete vagy fehér lehet. Épp ez a bérgyilkos kiképzés lényege.

cathy - 2017. 08. 23. 22:05

Hank Moody: A sorozat dobott sokat Sansán, nekem a könyvben sokkal lejjebb van pl ő, mint a sorozatban. De hozzáteszem Arya is klasszisokkal jobb könyvben, a sorozat kezdi elveszíteni felette a kontrollt, ezt a braavosi bérgyilkos-parát Martin tudja értelmesen adagolni úgy érzem.

Qedrák - 2017. 08. 23. 22:09

Cyclo: Melyik Erzsébetre gondoltál? :)

DarkEagle - 2017. 08. 23. 22:11

A teleportálgatáshoz még talán annyit fűznék hozzá, hogy most leginkább azért ennyire feltűnő mert már csak 3 főszereplője van a sorozatnak. Starkok, Királyvár és Dany. Starkok meg ugye szorosan kapcsolódnak a WW-ekhez. Így nem csapong a történet kontinenseken át meg nincs 10-20 féle karakter akiknek a fölös fröcsögését hallgathatnánk. Anno pl nagyon untam Robert király minden egyes fröcsögését és a színész is kalap trágya volt. De lehetne még sorolni pár ilyen totál érdektelen karaktert akiknek végigkövettük az útját meg a dumáját de értelme nem sok volt. De akkoriban legalább jól elterelte a figyelmet a teleportálgatásokról. :D

mmalna - 2017. 08. 23. 22:14

HankMoody: Azt nem mondom, hogy Jon kifejezetten buta, de az az intelligens, helyenként taktikus Lord Commander a könyvből itt nincs meg. A szíve viszi, nem az esze.

DarkEagle: Arya mindig ilyen volt, lehengerlő Stark-igazságérzet a kétely szikrája nélkül, meg ugye voltak a “barátaim”, ha 5 napja ismerte is őket, meg a “listások”, amik előbbieknek ártottak, mindegy miért. Persze azért anno még volt, hogy elmosódtak nála a határok, lásd a Hound. De még bőven a kiképzése előtt jelen volt ez nála, bár az nyilván rátett.

HankMoody - 2017. 08. 23. 22:14

DarkEagle: Nem értek egyet. Nem csak szórakoztatónak kell lennie egy sorozatnak (+filmnek/könyvnek etc.), a saját logikáját igenis meg kell tartania ahhoz, hogy beleélhető maradjon a néző számára.
Az, hogy ha én is azon mentem volna keresztül, mint Arya, akkor én is így látnám a világot? Nos, elképzelhető, de attól még mint karakter nekem ő így borzasztóan egyszerű és unalmas. Teljesen mindegy most, hogy mitől, miért lett ilyen. Nem tudok vele szimpatizálni és kész.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 22:16

DarkEagle:

“A 3. sárkány aka Rhaegal azért lépett le mert csak, e
ennyi a magyarázat”
és mért nem repült be egy lila viziló és ette meg a jegesembert? mert mért ne?
csak.
Bocs, de ez nagyon buta érvelés..
Mindhárom sárkány tolta a harcot..és az egyik halálos sebet kapott, a másik oda se pörköl? életszerűtlen..mondjuk sok sok minden más is :)
Persze bármit le lehet “szarni” de szerintem minden világnak, kitalált történetnek kell legyen egy belső szabálya..attól életszerű..attól izgalmas és hiteles.
Neked más a sorozatnéző szokásod..ettől még elfogadhatod más véleményt :)

DarkEagle - 2017. 08. 23. 22:22

@Fireblade “pistike”: Ez nem az én érvelésem pajti, ez az írók érvelése. Ez van minden egyes könyvben, sorozatban, filmben. Tipikus plothole. De most komolyan Drogon ott ült a kövön mégis a NK a repülő tesóját nyomta le a pálcájával. Miért? Mert Drogon a kedvenc sárkány és kell még egy sárkány akit majd Jon használhat. Ennyi a részletes magyarázat. :D

DarkEagle - 2017. 08. 23. 22:24

Akik nem értik Arya karakterét. Azok itt egy nagyon állat teória. most olvastam el ebben a pillanatban.

Arya mióta megtudta, hogy itt van Deresben Kisujj kész terve van. Előtte letesztelte Sansát és ő átment, ezért kapta meg a tőrt és ezért mondott el neki Arya mindent az arcokról is. A terve másik része az, hogy meg fogja ölni Kisujjt és átveszi majd a helyét hogy irányíthassa tovább a seregét. Mert valljuk be ha Kisujj meghal akkor a Völgy katonái nem biztos hogy maradnának csak Sansa miatt, hiszen a katonáknak Kisujj parancsol és nem Sansa. Eddig ezt a teóriát pártolom leginkább és ez is a legreálisabb.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 22:27

DarkEagle:

Mert nyilván ismeri a sárkányokat (valszeg) és tudta hogy amelyiken lovas ül, az jobban irányítható..és kivédheti a lándzsát..akár tűzzel is, ki tudja dárda ellen tűz mire jó?
viszont egy repülő sárkány elejtésekor valszeg a vízbe zuhan és ott hagyják..(meglepetés ereje),
és egyértelmű nekem, hogy jegeshaver erre készült..ordít a szituról hogy csapda volt..a sárkányoknak..az hogy honnan tudta hogy vannak, és jönnek, az más kérdés.
A másik sárkány hol van?

DarkEagle - 2017. 08. 23. 22:28

Én nem akarok közbe szólni meg védeni ezen logikát(atlanságot) de most őszintén, az hogy nézet volna ki, hogy rögtön rá lő Drogonra ? Így hogy leszedte Viserion-t(ha ő volt az ha nem ő akkor bocsi) Nagy menőn rá tudott nézni a Targeryen lányra ! És tudta vele közölni (már csak a nézéséből) azt, hogy itt már nem érnek sokat azok a Sárkányok ! Szerintem ez így jobban nézet ki !

Dendytv - 2017. 08. 23. 22:29

DarkEagle – 2017. 08. 23. 22:28 Ezt én írtam :D

SRY benéztem a nevet

cathy - 2017. 08. 23. 22:31

Azért azt sokan elfelejtik, hogy Arya azért ilyenkor még jócskán gyerek, hiába lett Maisie már 20, de ez a problémám Danyvel is, valahogy akaratlanul is több érettséget várunk el tőlük, holott a karaker korban még fasorban sincs a sorozathoz képest. A másik, hogy Arya wargoskodását kihagyni epic ziccer volt Benioffék részéről, de mindegy… Ezért nem volt olyan súlya a Nymeriával való reunionnak sem, bár a könyvben is szerintem meglesz, ki tudja, azzal a tudattal találkozni, hogy beléwargolt párszor, szerintem zseniálisabb húzás lett volna.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 22:31

CyClotroniC:

Arya és Sansa régen nagyon rosszban voltak, tulajdonképp utálták egymást..Raya a kényeskedő fehérlovas hercegről álmodozó szépséges Sansát..akit mindenki csodál, és imád
Sansa meg a kotnyeles “fiú”lány testvért, aki méltatlan a Stark lány címre..mert csak fiúős dolgokat akar, és csúnyácska is..és folyton kigúnyolja őt..

Egyértelmű, hogy ha minden marad a régiben. és nincs balhé…akkor ha felnőnek az egyik megöleti a másikat valahogy…de így más a helyzet..de nem szeretik egymást..ez egyértelmű
Sansa valami buggyant elborult haramiának nézi a húgát. aki nem is méltó igazán a Stark névre..
Arya meg csak a kényeskedő libát látja, aki csak alkuk/árulás meg szerencse miatt maradt életben eddig..és méltatlan arra a szerepre hogy vezesse Derest.

Szerintem pontosan hozzák a karaktert..ezek ők..egyértelmű

HankMoody - 2017. 08. 23. 22:34

” Szerintem ez így jobban nézet ki !”
Valószínűleg a készítők brainstormingolásakor is ilyen megfontolásokból döntöttek a butaságok mellett..
A látványért cserébe a logikát dobjuk a kukába.

Raidon - 2017. 08. 23. 22:36

A rész legjobb jelenete a Tyrion-Daenerys beszélgetés volt. Semmilyennek indult egy kis meghittséggel. És olyan hirtelen vált valami hihetetlen feszültté, hogy az már őrület volt! Zseniális volt minden mondat, a hangulat, a színészi játék…
És elég lényeges dolgon fagyott meg a hangulat, ami minimum megérdemelt volna egy post-ot, vagy egy kis bekezdést.
A sorozat egyik (számomra) legjobb jelenete!

Dendytv - 2017. 08. 23. 22:38

HankMoody – 2017. 08. 23. 22:34

Itt nem az volt a lényeg, hogy az NK meg mutassa azt, hogy milyen logikus kis NK-vagyok én rögtön Drogonnal kezdek itt az volt a lényeg, hogy az NK azt mutassa meg, hogy milyen faszagyerek vagyok és azt a Sárkányt szedem le amelyik repül és nem azt amelyik egy helyben áll ! Szvsz

Randal - 2017. 08. 23. 22:44

CyClotroniC/clegane/Melkon:

Asszem anno DarkEagle-nek írtam, de a többieknek is ajánlom figyelmébe az alábbi videót, Sansa 4. évados jeleneteiről. Itt is ami a lényeges az 49:10-nél kezdődik, Petyr vallattása után mikor ledobta Lysa Arrynt.

https://www.youtube.com/watch?v=Nb1Zxej3FfQ

Illetve még az 5. évad eleji jelenetei amíg nem lesz a Ramsay felesége.
Kb. ott törik meg a karakter fejlődése a szökésig, amit a hatodik évadban még tudtak építeni, viszont az új évad rövidsége miatt már nincs idő arra, hogy az összes karaktert felépítsék rendesen.
(Amúgy ezek a zanzásított videók ill. karakterleírások jó dolgok, mert segítenek megérteni magát a karaktert.)

Akármennyire szeretném is, hogy főszereplőnek tekintsük, most jelenleg úgy néz ki, hogy Jon és Dany a főszereplők és mindenki más mellékszereplő lett.

Brant felhozni mint tényezőt felesleges, ő már nem Stark és nem is ember, hanem entitás, az emberi életek lényegtelenek számára, ha azok a fő csapásirányon nem változtatnak.

Lényegtelen, hogy Jonon és Danyn kívül ki van életben, hisz vagy előbb vagy utóbb, de megjelennek a WW-k és akkor be kell állni mögéjük mindenkinek, különben bukó van.

Hisz erről szól a sorozat is. A túlélés érdekében képesnek kell lenni változni, elhagyni szokásokat és olyan dolgokat tenni ami azelőtt szentségtörésnek számított.

Ezekre folyamatosan visszautalnak, legutóbb ugye a Bend the Knee sztori volt ilyen.

cathy - 2017. 08. 23. 22:51

Azért az erős, hogy Danyn és Jonon kívül nincs fontosabb szereplő, jézusom… :-D

csuszka - 2017. 08. 23. 22:55

DarkEagle

Nos, ebben részben igazat kell adnom neked.

Csakhogy én (lehet h ti is) azt szoktam meg a GOT-ban hogy a legtöbb esemény logikus következménye az előzőeknek, az szereplők (szerintem Éjkirály is az) általában logikusan cselekednek, vagy ha nem, értjük h miért nem (pl becsület miatt) – tehát karakterhűen. Ez a könyvre még jellemzőbb, mint a sorozatra, mert előbbiben beleláthatunk a fontosabb karakterek fejébe is.

Viszont ebben az évadban, és azon belül kiemelkedően ebben a részben rengeteg feltűnő logikátlan “baki” volt , sokkal több mint korábban. Ezzel pedig a történet részben elveszti hitelességét.

Randal - 2017. 08. 23. 23:09

cathy:

Lehet, hogy erős, de én úgy látom, hogy jelenleg kettőjük életben maradásán múlik minden és nekik kell eljutni a végkifejletig. Az, hogy ebben ki és hogyan segíti vagy hátráltatja őket, részletkérdés. Jelen állás szerint nélkülük mindenkinek vége lesz.

Amúgy, hány fontos vagy fontosnak gondolt szereplő volt a sorozatban, aki most már nem él? :)

bvr - 2017. 08. 23. 23:17

“azért mert csak, ennyi a magyarázat.” Pont. Ennél szebben nehéz lenne összefoglalni a kimondottan sz*r minőségű forgatókönyvírás lényegét :)))

Irgum76 - 2017. 08. 23. 23:19

a miért a repülő sárkányos kérdéshez:

szerintem azért a repülő sárkányt választotta első célpontnak mert mint a legtöbb sárkányos történetben itt is a mellkasa, szíve sebezhető
míg a földön lévő pajzsként használhatja a szárnyait mint ahogy azt tette is összekucorodva

de ez csak egy ötlet

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 23:27

Irgum76:

Jeges nyilván ismeri a sárkányokat (valszeg) és tudta hogy amelyiken lovas ül, az jobban irányítható..és kivédheti a lándzsát..akár tűzzel is, ki tudja dárda ellen tűz mire jó?
viszont egy repülő sárkány elejtésekor valszeg a vízbe zuhan és ott hagyják..(meglepetés ereje),
és egyértelmű nekem, hogy jegeshaver erre készült..ordít a szituról hogy csapda volt..a sárkányoknak..az hogy honnan tudta hogy vannak, és jönnek, az más kérdés.
A másik sárkány hol van?

Zsanna - 2017. 08. 23. 23:30

Szóval, ha osztotok, szoroztok, akkor játékidőben majdnem ott vagyunk, mint anno tíz 40 perces résszel.

A sorozatban mindig is voltak teleportálgatások. Anno erről már beszéltünk, szerintem itt is, hogy nem feltétlenül játszódnak egy időben a részekben megmutatott cselekményszálak, de így koherens, plusz így izgalmasabb is.

azt hiszem, még elég sok ember érdeklődését fenntartja a sorozat. Én pl alig várom a hétfő hajnalt, hogy az hbo go-n nekiessek az utsó résznek. Nagyon régen éreztem így sorozattal kapcsolatban. A Lost volt ilyen, de aztán az annyira semmilyen lett a végére, hogy az utolsó évadból 2 részt láttam, és azóta is vár a sorára, hogy majd egyszer befejezem.

Ha égbekiáltó bajok lennének, akkor lenne visszaesés. De nincsen. Sőt!

Irgum76 - 2017. 08. 23. 23:31

Fireblade “pistike”:

azt azért ne felejtsük el, hogy a második dárda már a lovagolt sárkány ellen repült

Melkon - 2017. 08. 23. 23:35

Zsanna:

“Ha égbekiáltó bajok lennének, akkor lenne visszaesés. De nincsen. Sőt!”

A Transformers filmek népszerűsége is töretlen, nem érzem át ezt az érvelést.

winnie - 2017. 08. 23. 23:36

melkon: keress mas filmet, mert a TF ellened szol (amerikai bevetelek M dollarban: 319 402, 352, 245, 130 – nokomment), masreszt nezd meg, hogy mennyire keves sorozat van, ami kepes novelni a nezettseget.

persze ez sokkal bonyolultabb kerdes, ld. rajongoi sorozatok es az elo nezettseg novekedese is mast jelent, mint sokan hiszik.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 23. 23:37

Irgum76:

Hát azt nem írtam, hogy nem is próbálja meg :)

nade - 2017. 08. 23. 23:39

Lehet nem rossz írói munka, hanem épp az ellenkezője volt. Pl:
Mivel NightKing is látó mint Bran, valszeg tudta hogy majd jönnek a sárkányok, és mivel hasznukat venné, ezért nem támadta meg a bandát ideje korán.
Aztán azért nem a jégen ülő könnyű célpontot választotta, mert látta/tudta hogy mentőakció zajlik, így mi hamarabb elhúznak, annál kevesebbet perzsel fel a seregéből a másik kettő sárkány. Ha repkedőt lövi le, bepánikolnak és méghamarabb elhúznak; de ha a földön ülőt, akkor bepipult volna a többi sárkány és több kárt okozott volna a seregében.
Így bejött a számítása: toborzott egy sárkányt, a többiek beijedve elhúztak.

Mondjuk a láncos témán újra feléled a gyanú hogy még sincsenek a csúcson az írók. Miértnem csak emelte fel megint a karjait NK, ahogy Hardhome-ban, és úgy kirepülhetett volna a vízből a sárkány…

clegane - 2017. 08. 23. 23:52

szerintem a Night Kingnek egész konkrétan a fehér sárkány kellett, mert az illik hozzá színben. ezért nem a földön ülő sárkányt ölte meg.

Platschu - 2017. 08. 23. 23:53

Szerintem azért a repülő sárkányt dobta le a dárdával, mert az éppen tüzet fújt és sebezhetőbb volt. Ha figyelitek, akkor rendesen át is szakította a tüdejét oldalt és csak úgy hullik utána a vérzivatar, majd utána vágódik bele a tóba. A földön lévő Drogonnál simán elhibázhatta volna a dobást, mivel már ültek rajta és lehet ők nyelik be a dárdáját.

Nekem a rész az évad egyik csalódása volt. Még várom az évad végét, hogy utána megint az írókat éltessem. Ám az eddigi produkciójuk ebben az évadban elég siralmas. A sorozat kezdi totál elveszíteni a realitását és átment ilyen techdemóba… Szépek a csaták, látszik a kiváló kaszkadőrmunka és a kiemelkedő effektek, de mi nem ezért szeretjük ezt a sorozatot.
Mi lett a párbeszédekkel? Az egésznek a stílusa olyan pongyola lett, mert néha már csak a káromkodások sorakoznak, amikor a szexről beszélnek…
Eddig nem volt ilyen, hogy a biztos halálból valaki megmenekül… Erre most? Jamie és Bronn kiúszik a folyó alatt?! Jon simán a tó mélyéről feljön? Erre még beküldik és feláldozzák a Benjen nagybácsit is érte? Ez most mi volt?!?!?! Egy GoT-től nem ezt várná az ember, hanem hogy merjék kinyírni a főszereplőket is. Vagy ha már védett karakterek, akkor ne ilyen mondva csinált és bénán feloldott konfliktust írjanak köréjük, mert így a sorozat eddig hitelét tépázzák meg.

S mi a helyzet Jon kardjával? Most akkor tényleg kinyílt a szeme vagy csak rácsöppent pont oda a víz? Ez azért is lehet érdekes, mert a másik szeme is ugyanúgy néz ki, tehát mindkettőre nem eshet a víz. Közben pedig a markolatot figyeltem, amikor Jorahval beszél.

CyClotroniC - 2017. 08. 23. 23:55

clegane: Fontos a divat na, látta, hogy Dany is kicsípte magát, gondolta akkor már ő is. Plusz adja magát, hogy pont az a sárkány esik el, amelyik név szerint egyik potenciális lovas karakterhez se kötődik.

bvr - 2017. 08. 23. 23:59

Ebben az epizódban még csak nem is önmagában a teleportálás a baj, tőlem lehet(ne) olyan gyors egy sárkány (akár egy holló is) hogy fél nap alatt elér Sárkánykőről a falon túlra. Viszont az idei évadnak az egy rendszeresen visszatérő problémája hogy miért higgyék el bizonyos szereplők hogy vannak Mások. Így indult Jon és Dany találkozása is, viszont ha ilyen gyorsan oda lehet repülni akkor totál felesleges volt ezen ennyit rugózni, pattanj fel kisanyám a sárkányodra, akad erre fél napod, azt nézd meg magad.
(meg így azért nem lenne neház megkeresni egy ezer hajóból álló ellenséges flottát ha már előzetesen felderíteni nem sikerült, satöbbi, satöbbi)
(mondjuk eleve az sem világos hogy Jon Thormund azon kérdésére hogy most melyik királynőt is kell meggyőzni, a sárkányosat vagy amelyik a fivérével dug, arra az volt a válasz hogy mindkettőt. Erre Dany meg egy levéltől mégis megy a sárkányaival felmentőseregnek egy levelet elolvasva, ami levelet olyan írt akior élőszóban mesélte el hogy hogy is vannak ezek a mások meg milyen velük küzdeni akkor nem hitte el. Hát pl. ez a sz*r forgatókönyvírás.
Ez az egész kommandózás ki sem volt rendesen találva (csak hogy ellenpéldát mondjak, amikor évadokkal ezelőtt a Nightwatch elindul a falon túlra, aztán ahogy Jon-ék felderítenek, elfogják, stb, stb, amikor azt könyvben olvastam, abból önmagában lehetett volna egy két órás blockbustert forgatni)
Most meg dramaturgiai logika alapon megy a forgatókönyv, adni kell a WW-nek egy sárkányt, akkor írjuk azt hogy odamennek páran, lesz jump-scare jegesmedvével, aztán csata (valami előörssel vagy mi), aztán még csata, ott essenek csapdába, jöjjenek sárkányok, egyet dobjanak le a WW-ek, azt meg is vagyunk egy epizódnyi “kalanddal”

(hogy még külön Jon miért ilyen deus ex machina módon menekült meg (miért is nem tudtak Benjennel együtt lovagolni a falig? Ott van közel. Arról nem is beszélve hogy így elb*szni egy olyan reunion-t Jon és Benjen között ami amúgy az első évadban lett megalapozva) De legalább lehetett egy béna jelenetet ráfűzni a hajón Dany és a lábadozó Jon között. Hát ez is többet érdemelt volna)

Platschu - 2017. 08. 24. 00:11

Arról nem is beszélve, hogy ha Varys mindenről tud a kémei miatt, akkor Dany simán elrepülhetett volna Olennát is megmenteni…

bvr - 2017. 08. 24. 00:32

winnie: a Transformers szerintem egy tökéletes érv amikor bárki a nézettséggel jön. Worldwide bevételeket nézd (pl. boxofficemojo)
Asszem már a msáodikat sem tudtam végignézni annyit romlott az amúgy sem túl erős elsőhöz viszonyítva, utána már csak a kritikákat olvastam, az mindig szerzett vagy 5 vidám percet. Ha lehet egyre rosszabbak lettek, ehhez képest a 4. (2011) és az 5. (2015) részek wordlwide már egyaránt átlépték az 1.1 milliárd dollár! Namost amikor elolvastam mekkora rettenet a 6. rész és megint tök vicces kritikák születtek róla (hiába, ami enynire állatorvosi beteg ló, az a kritikaírónak egy aranybánya) gondoltam hirtelen felindulásból megnézem az 5. részt – és basszus belepörgetve sem sikerült annyira minősíthetetlen!
és igen, ja, a 6. rész ehhez képest kb felére zuhant bevételben, de ebből annyi látszik hogy hányszor el lehet még adni a rettenetes sz*rt mielőtt aztán tényleg elkezdene bevételben visszaesni (persze még így is bőven behozta az árát)

Ginevra - 2017. 08. 24. 00:35

A kerdes az, hogy Arya lehet-e MÁS is. Szerintem minden gond nelkul olyan arcot is gyarrhatna maganak. Igy kozel kerulhetne az Ejkiralyhoz es ledofhetne a Brantol kapott torevel.

Ginevra - 2017. 08. 24. 00:41

Kulonben ahogy masok is, en is ugy erzem, hogy nem tett jot a sorozatnak, hogy nincs mar konyves alapanyag. Klasszikus “holivudi” kasszasikerre valt. Idonkent poenkodnak a karakterek, van ongilkos kuldetes, mindenki egyre szebb, a ruhak egyre stilusosabbak. Minden nagyon profi, jo a latvany, csak epp a tortenetmeseles (beleertve a parbeszedeket) nem klappol :(

Melkon - 2017. 08. 24. 06:02

winnie:

Rossz példa volt.

Mondjuk egy olyan igénytelen filmnek egy dollárt sem szabadna hoznia.

A nézettségnek semmi köze a minőséghez. (abban pl remélem egyetértünk, hogy a mostani évad nem 6-szor olyan jó, mint az első volt, nézettségre ha jól tudom nagyságrendileg ennyivel nézik többen)

Melkon - 2017. 08. 24. 06:07

winnie:

Visszavonom, egyáltalán nem volt rossz példa, honnan szedted ezeket a bevételeket?

IMDB szerint így áll a legújabb, ami egy katasztrófa volt gyakorlatilag mindenki szerint:

Budget: $217,000,000
Gross: $551,681,781

szk - 2017. 08. 24. 06:30

Nagyon sokan írták itt, hogy az évaddal kapcsolatban (szerintem) jogosan felmerülő kritikákat engedjük el, mert ez egy fantasy. Véleményem szerint bármilyen műfajú az adott film/sorozat/könyv stb. akkor élvezhető és válik kiemelkedővé, ha konzekvensen tartja magát az általa megszabott keretekhez. Sajnos a GoT jelenlegi évada már nem ilyen, és sokszor “kiesem” az élményből ezen húzások miatt.

Egyébként a “ez csak egy fantasy” véleménnyel rendelkezőknek ajánlom A sci-fi politológiája és a Fantasztikus világok című könyveket. Érdekes jogi és politológiai tanulmányokat lehet olvasni bennük, többek közt a Got kapcsán is.

HankMoody - 2017. 08. 24. 07:45

A ruhákon én is ledöbbentem már, legfőképp pont Dany esetében. Még a hajcsatja is sárkányos, mindig tip-top öltözékben, mintha egy stylist is lenne vele Sárkánykőn..

És egyetértek szk-val.

Én elhiszem, hogy nő a nézettség, és szerintem pontosan ezért is romlik a színvonal.. Sajnos tömegsorozat lett, a tömeg igényeit szolgálják ki, béna “hálivúdi” klisékkel és megoldásokkal.

lacus - 2017. 08. 24. 08:41

“Arról nem is beszélve, hogy ha Varys mindenről tud a kémei miatt, akkor Dany simán elrepülhetett volna Olennát is megmenteni…”

már közel sincs akkora hálózata, a királyvári madarai sem neki csiripelnek hanem qyburnnek

csuszka - 2017. 08. 24. 08:42

Ráadásul a nézettség szerintem azért is növekszik, mert akik már eddig megnézték azok nem szállnak most ki, 7 epizóddal a vége előtt – még akkor se, ha kevésbé tetszik nekik ez az évad mint az előzőek.

Plusz az írók látják h most legnépszerűbb a GOT, sokan csatlakoznak csak azért mert”divat”.

Ráadásul ha a GOT el is hollywoodiasodott, azért egyáltalán nincs a Transformers szintjén. Még mindig vannak remek párbeszédek (pl dany-tyrion most), jó csatajelenetek, izgalom, egy kevés intrika (deres). Ami tényleg szúrta a szememet (logikátlanságoko túl) az az volt h semmilyen “viszonylag fontos” szereplő se halt meg, csak Olennát sajnáltam kicsit. Látszott h a cél az h évad végére csak Stark Lannister Targaryen hármas maradjon, mindegyik teljesen épségben, és mind tisztában legyenek a Mások jelentette fenyegetéssel.

Max Kisujj, a Greyjoyok és Sam árnyalják az összképet, de szerintem az utolsó részben közülük többet kinyírnak az írók.

Ja és még egy dolog: kaphatnánk valami infót arról, h mi történik Dorneben, Síkvidéken, és Folyóvidéken, és arról h mit csináltak a Makulátlanok és Euron az elmúlt 3 részben, valamint az Őrség az elmúlt 2 évadban.

winnie - 2017. 08. 24. 09:08

melkon: persze. es ezert hivatkozom a nezettseg novekedesere, nem az abszolut nagysagara.

EDIT: van az tobb is, 600M, de az worldwide durva nagy visszaesés az előző rész 1,1 milliárdjához képest. csekkold a BO-s oldalakat, pl. boxofficemojo, ott naprakészek az adatok. (ez persze így is sok pénz, de nem biztos, hogy ilyen bevételek mellett folytatnák sokáig a sorozatot. (és mint írom eggyel lejjebb, érdekes torzítást eredményez kína, mert úgy nőtt a negyedik résznél is a nemzetközi bevétel, hogy szinte mindenhol csökkent.)

winnie - 2017. 08. 24. 09:11

bvr: a transformers tokeletes erv. mellettem:) es nem azert, mert a kutya nem beszelt a got worldwide nezettsegerol (az annyira tv2-es dolog, hogy keresunk olyan kategoriat, amikor nekink van igazunk:) nezd meg a worldwide bevetelek valtozasat – es meg kina 2-300 milliojat sem kell kivonno, hogy ne erje szo a haz elejet, pedig eleg durvan torzit: elozo resz 1,1 milliard, a mostani 601 millio. i rest my case. (es az a filmsorozat meg csak a hetedik evadjaban sem tart, hanem csak az otodikben.)

nincs is ertelme analogiakkal jonni, mert tippre nincs se film, se tevesorozat, ami het evadon at nott volna. a twd is bedolt, de talan mar korabban is.

Melkon - 2017. 08. 24. 09:23

winnie:

Nem értem ez miért érv, az egész abból indult ki, hogy az, hogy nem csökken a nézettség nem jelenti, hogy nem esett a színvonal.

Szerintem jelenleg akármilyen hulladékot elénk rakhatnak (mint ahogy tették az előző részben az északi bénázással), úgysem fog kiszállni gyakorlatilag senki, mert a végjátékot mindenki látni akarja.

Úgy érzem, hogy csomó mindent tök jól megoldanak Martin nélkül is, de a rendkívül epicnek szánt csaták mögött soha nincs semmi logika, és ez pár évaddal ezelőtt még szerintem nem így volt.

winnie - 2017. 08. 24. 09:25

csuszka: ez nem így működik. ha így működne, akkor minden más sorozatra is igaz lenne. bármennyire is fura, de az ember olyan, hogy ha nem tetszik neki valami, akkor kiszáll. (ugyanígy, sok “divat” volt korábban is, és sokszor csak 2-3 évadon át tartott.)

Irgum76 - 2017. 08. 24. 09:34

csak egy apró kiigazítás:
Transformersből eddig 5 rész volt
a hatot nem tudom hogy láttad :)

winnie - 2017. 08. 24. 09:38

melkon: szerintem ne vigyük el a kibeszélést, azét próbáltam megkérdőjelezhetetlen adatot írni, hogy ne legyen belőle hosszabb thread:) a népszerűség növekedés általában példátlan (közben eszembe jutott egy filmes példa, a fast and furious, ami a 6. és 7. rész között durva nagyot nőtt. so, there’s that.)

ahogy írtam csuszkának is, ez nem “szerintem” kérdése. te azt mondod, hogy bármilyen hulladékot eléd tesznek, nem szállsz ki. (semmi pejoratív, nem bánts,, te írtad, és érted, hogy gondolom.) tiszta sor. én azt mondom, hogy ha hulladékot tesznek elém, beintek. két ellentétes érv – ergó nincs értelme sem annak, hogy magunkból induljunk ki, hogy te általánosíts, sem annak, hogy én általánosítsak, mert pont az ellenkezőjét írnánk.

(itt tehetnék úgy, mintha értetlenkednél a fenti hozzáálláson, mutogathatnék magamra, mint keménylegényre (lol:), hogy még mindig nem láttam a lostot a 6×10-től (mert az előtte lévő 5-6 rész nem volt túl érdekes, képtelen voltam nem kaszálni), de minek. ha valakit érdekel a vége, akkor megnézi a végét (én is megnéztem az utolsó lostot). vagy elolvassa a végét. vagy, ha érdekli a sztori, akkor követi a kommenteket, vagy rövid epizódleírásokat olvas és heti 50 helyett heti 5 vagy 10 percet áldoz a sorozatra. sok megoldás létezik arra, hogy az ember ne “maradjon le”, és közben még ne is érezze azt, hogy hulladékot néz. tudom, hogy milyen a rajongói mentalitás, a kompletizmus, nem mondom, hogy nekem van igazam vagy ilyesmi, csakis arra célzok, hogy a rajongók vannak kevesebben. sokakat nem zavar, ha kihagynak részeket a sorozataikból. mint ahogy az sem, hogy valami elé nem ülnek le egy héten, és utána soha. egész egyszerűen azért, mert egy sorozat csak arra az egy órára él, amikor a tévében van. a többség nem beszéli ki vagy ilyesmi. rájuk semmilyen hatással nincs az, ha hirtelen az adott sorozat nélkül megy tovább az életük.)

a lényeg, hogy ezért próbálok csak adatokra hivatkozni, mert azok pártatlanok: sok sorozatnál volt olyan, hogy közeleg a vége, hogy pár rész van, hogy az ember azt gondolná, hogy ha már kitartottak 170 részig, akkor az utolsó 4 nem okoz gondot. hát nem. vannak sorozatok, amiknél a finálé nézettsége valamilyen szinten kiugró, amire valóban visszatérnek a nézők (ld. amit fent írtam, aki kíváncsi, az visszatér az utolsó részre – dokumentált és logikus jelenség). de a legtöbb sorozatnál még ilyen bump sincs, a legtöbb sorozatnál a fináléig folyamatosan csökkennek a számok, stb.

és az is lehet, hogy a got esetében is csökkenni fognak a 8. évados számok, és akkor mi lesz a “ha már eljöttek eddig, akkor maradnak”-érvvel?

winnie - 2017. 08. 24. 09:38

irgum76: ennyire vagyok képben:) mínusz egy, akkor

HankMoody - 2017. 08. 24. 09:39

“bármennyire is fura, de az ember olyan, hogy ha nem tetszik neki valami, akkor kiszáll.”

Ez nem biztos, nem kellene így általánosítani. Főleg egy ilyen jellegű történetnél nem hiszem, hogy így van. Egy sitcomnál pl. még csak-csak, de a GOT esetében elég lényeges a sztori, és ha csak az itteni kommenteket olvasod, láthatod, hogy sokan vagyunk, akiknek bizony nem tetszik már, mégsem szálltunk ki. Én személy szerint azért nem, mert érdekel, merre fut ki az egész.
Hülyeség ennyire általánosítani, nem minden néző gondolkodik és cselekszik egyformán.

winnie - 2017. 08. 24. 09:40

HankMoody: szerintem nem olvastad el a kommentemet. éppen, hogy az általánosításokra reagáltam. én nem általánosítok, hanem az egyes emberekre vetítettem le a dolgokat. tudom, hogy a többség nem száll ki. (ez általánosítás, de azért, mert alátámasztják az adatok) és azt is tudom, hogy nem mindenki így gondolkodik (ez nem hiszem, hogy vita tárgya lenne, hiszen elég egy példa). a lényeg: vannak nem szitkomsorozatok is, amiknek a nézettség a bejelentett befejezés előtt is csökkent. és vannak (nem sok), amelyek nézettsége állandó vagy növekvő. ez utóbbiak jelentik a kevés kivételt, és ezek mindig figyelemreméltóak.

pontosan látom, hogy sokan vannak, akiknek nem tetszik (és most azzal nem is foglalkozom, hogy a sok= 10? 20? 50? 100? ember, akik eleve nem is számítanak a fenti nézők közé – a jelenség jelen van). és azt is látom, hogy vannak, akik szerint ez minden idők legjobb szezonja. (utóbbiak sokkal többen. jelent ez bármit is? szerintem nem.)

de innentől kezdve hagyjuk a témát, mert szokás szerint oda süllyed, hogy nézettségcsökkenés esetében az ellendrukker mutogat, hogy lám-lám, csökken a minőség, növekedés esetén pedig ugyancsak magát érzi igazolva, és azt mondja, hogy az is azt jelenti, hogy utálják a sorozatot, csak kitartanak. nyugodtan lehet ezt gondolni, ha valaki ettől alszik jól, csak akkor tök felesleges vitatkozni rajta, érveket várni, stb. az, hogy kinek tetszik a sorozat, egy nagyon érdekes kérdés, és tök jó olvasni a két oldal érveit. de az, amikor az egyik vagy a másik oldal elkezdi megmagyarázni, hogy másnak sem tetszik, és csak azért nézi, mert irrcionális, vagy a másik oldal jön az “eddig is rossz volt, minek sírni” dumákkal, akkor ott az ember széttárja a kezét és nem érti, hogy miért nem elég a saját vélemény hangoztatása.

nem véletlen, hogy mindkét oldallal szemben próbáltam kommentelni, ha nem értettem egyet. (disclaimer: nem vagyok elfogult vagy got-rajongó, de néztem eddig is a sorozat, csak egyelőre vannak sokkal jobb néznivalóim is, de szerintem azért megkapja az esélyt az új szezon is. és ha jó, akkor maradni fogok a végéig. ha nem, akkor felejtős.)

CyClotroniC - 2017. 08. 24. 09:46

Szerintem a legtöbb “nem tetszős” hang is inkább azt jelenti, hogy csak csalódott az irányt illetően, nem kifejezetten utálja. Egy ennyire high-concept popkulturális monstrumnál szerintem sincs túl sok olyan ember, aki kiszállna mondjuk 10 résszel a vége előtt, mert valami buta volt vagy nem tetszett neki.

Ezzel szemben mondjuk egy American Horror Story, ahol a köv szezonnál újra ott tudsz lenni sokkal sokkal több kaszát szokott kapni nézőktől és ott is több csalódás kell ahhoz, hogy oda eljusson valaki, hogy már egy full új szezonnyitót se próbál be. Egy epizódikusabb sorozatból vagy egy szitkomból megint könnyebb kiszállni szerintem. Nálam például jó pár közönségkedvenc szitkom (MF, TBBT, HIMYM) nézős volt legalább 3-4 évig vagy tovább mégis mindegyik kikopott, de ezt már valszeg akkor is befejezném, ha cápát ugrana a sorozat, ilyenről viszont azért nagyon nincs szó.

Melkon - 2017. 08. 24. 09:48

HankMoody:
“Én személy szerint azért nem, mert érdekel, merre fut ki az egész.”

+1, a Martin által elképzelt részre határozottan kíváncsi vagyok, amiket tartalmazni fog a sorozat is.

Amikor a józan észt félredobják, mert úgy jön ki valami epicség, az nem érdekel, de ezeket egy packban tudom megkapni, külön külön nem.

Irgum76 - 2017. 08. 24. 10:17

amit hibának hoznak fel sokan, hogy a fő karakterek védettséget élveznek szerintem pont nem a készítők hibája hanem a perverz tatáé
egyszerűen nem maradt szereplő annyit kiírt az évadok során
vannak kb 6-an akik halála ütős lenne

Jon
Deny
Sansa
Arya
Jaime
Cersei

ezek közül max Sansa és Arya az aki nem okozna nagy hiányt a történet szempontjából

a többi mind borítaná az egészet

aztán nézhetnénk a kalapból előhúzott sosem látott második generációs pótlékokat
az jobb lenne?

jó Jon megmenekülése nekem se tetszett, hogy egymásután háromszor húzták ki a szarból de ez van…

carlos - 2017. 08. 24. 10:43

Nem hittem volna, h Sansaekrol fog szolni a kritika. :D A sorozat legidegesitobb vonala,az egesz evadban hulyenek neznek minket az irok a logikatlansag miatt,de az biztos,h náluk teljesedik ki ez. Ugyanakkor ugy tunik tudnak valamit,mert van ra igeny. Aryat meg ugy ahogy birom erdekesebb karakter,de hogy Sansaba ilyen jovobeli mastermind kiralyno alapanyagot hogy tudnak belelatni az eleg indokolatlan. Szerintem Sansa akkor karakteridegen mikor azt probaljak elhitetni,h okos. (Arya is tul nagyot ugrott a terminator fokozaton) A korulotte levo emberek okosak es igen ezert tanulnia kellett volna toluk,de ez (a dontesei alapjan) ugyebár nem tortent meg,ezert lett inkabb bosszanto karakter. Most ugy csinalnak mintha megis mindent elsajatitott volna. (Arya esetben ez inkabb megtortent,ugy h tényleg tanult is belole)
Az a baj ezzel az evaddal,h mivel volt penz/ido az elozo evadokhoz, megszoktuk,h h elvarhatjuk a logikus/kidolgozott felepitest, ugyh most minden resz mellbevago. Persze csak egy darabig,mert tudok en ugy sorozatot nezni,h semmi kovetkezetesseget nem keresek,csak epp elvezem a látványt es egyeb dolgokat amiben jo az adott mufaj. Az en hibam is,h mindenen leakadok ebben az evadban,de hat volt egy szint…jovore alacsonyabban lesz a merce,jobban is fogom elvezni az evadot.

HankMoody - 2017. 08. 24. 10:46

Irgum76: Nem az a gond, hogy például Jon megmenekül és nem nyírják ki. Na de miért kell egy olyan szituációt írni neki, amiből ilyen bénán kell megmenekülnie? Kényszeríti erre valaki az írókat? Ezt nem értem én. Ne öljék meg, oké, de akkor ne is teremtsenek neki egy ilyen helyzetet, amiből csak ekkora baromságok árán tudják élve kihozni.

Néma Harcsa - 2017. 08. 24. 10:47

Tessék, egy példa, hogy én miért nézem még (sokszor úgynevezett befogott orral): a 3.-4. évadtól kezdve egyre gyengébb számomra, ellenben minden évadban – a helyenként még mindig ügyes párbeszédek mellett – akadt valami, amiért utólag megérte követni. Ilyen volt pl. a Hardhome, vagy Stannis klasszik tragédiákra hajazó szála, vagy a hatodik évadfinálé első félórája az ütős zenével. (A fattyak izéje viszont pl. egyáltalán nem jött be.)
Nos, ebben az évadban nem kaptam még semmit. Ha ezt az epizódot szánták az évad Hardhome-jának, akkor szedjék össze magukat az utolsó részre, kárpótolhatnak egy szentélyrobbantás-minőségben megkomponált jelenetsorral.
A Hardhome-epizód is a highfantasy-vonal erős betüremkedése volt az alapvetően realisztikus “kváziközépkorba”, de mégsem lógott ki, nem voltak benne ilyen fentebb és máshol ötezerszer felsorolt logikátlanságok és valóban egy közepesebb GI Joe-rajzfilm szintjén mozgó egyperces deus ex Benjen-ek, amik teljesen agyoncsapják a feszültséget. Ahogy írták, a high fantasy (ha úgy tetszik, mese) világok is tartják magukat a saját szabályrendszerükhöz (amely lefektetése része a műnek). Ha helyenként béna fordulatokkal operáló, és nem is túl “szépen” megírt fantasyponyvát akarok, sorozatnézés helyett elolvasom a Corum kardjait, az végig következetesen csapong, de cserébe tele van teljesen elszállt és őrült ötletekkel, amik kiegyensúlyozzák a hanyagságot.
Tehát mindenesetre végignézem, nehogy lemaradjak arról, ha véletlenül megint nagyot húznának.

fireblade "pistike" - 2017. 08. 24. 11:15

HankMoody:

Hát az izgalmi faktor miatt, te :) Abban mi az izgis, ha csak úgy felszállt volna Dany mellé, és huss elrepülnek, és közben a jeges segge alá pörkölnek?

Ez a recept..csinálj úgy mintha a főhős kinyiffanna, és a néző lerágja a körmét :)
Az más kérdés hogy a készítők láthatóan 80-as években rekedtek, mert ezt ma már senki nem vette be..és mikor Danny aggódó tekintettel bámult a a havas tájat, mindenki tudta kb hogy felbukkan a fűtött nyerges ló, mert egyébként rég meghalt volna Jon (persze lehet ezért Havas a neve) bírja a telet :)
Szóval az a gond, hogy ma már nem nagyon kell aggódni a főszereplőkért, régebben szívfájdalom nélkül nyiffantottak ki váratlanul szereplőket..ma már ezt nem lehet, hiszen a végkifejlet hogy lenne izgalmas tök ismeretlen random szereplőkkel?
Így lehet izgulni, hogy az utsó jelenet mi lesz?
Danny hanyatt fekszik? vagy térdel? :)
Vagy mindenki meghal, és az albínó Darth Maul ül a vastrónon? :)

bvr - 2017. 08. 24. 11:19

winnie: természetesen nem zárható ki hogy a Transformers Neked _is_ jó érv legyen , csakhogy ez most mindegy mert nem ellened lett felhozva :)
Ez az ellen egy jó érv hogy idén, mivel sokaknak van problémája a rossz forgatókönyvírással, ilyenkor elő szokott kerülni egy olyan védekezés hogy “ha tényleg ilyen bajok lennének az írásminőséggel akkor nem lehetne nagy a nézettség” Pusztán _ezt_ az összefüggést kell megcáfolni, és erre tökéletes a Transformers-jelenség: simán lehet valami nézett annak ellenére hogy rettenetes a forgatókönyv.
(hogy miért az a cáfolat szempontjából mindegy, mint ahogy a Fast&Furious szériánál is (ahol szintén _nem_ a brilliáns forgatókönyvírás a siker kulcsa :))

csuszka - 2017. 08. 24. 12:09

Irgum76

Értem én amit mondasz, de a probléma az hogy a 2. epizód óta egyetlen “közepesen fontos” szereplő se halt meg.

Ilyenek Tormund, Jorah, Davos, Euron, Varys, Melisandre, Kisujj – pedig pl. egy Tormund-halál rendkívül ütős lett volna ebben a részben, miután Brienne-ről és leendő eltervezett gyermekeikről beszélt. Persze ez is egy jól eltervezett dramaturgiai húzás, de sokan megkönnyezték volna őt (mint 6. évadban Hodort), és halála reálisabbá tette volna a küzdelmet, plusz vele később nem kéne foglalkozni.

Arra kíváncsi leszek, lesz-e Tyrionnak fontosabb szerepe a Mások elleni küzdelemben, esetleg azután. Ebben az évadban már sokkal fontosabb szerepet kapott, mint az előzőben; de még mindig úgy érzem, nincs igazán elemében.

cathy - 2017. 08. 24. 13:15

Na találtam cikket,ami szintén azt feltételezi hogy Arya hülye viselkedése pure GAME OF FACES bitches!

http://www.esquire.com/entertainment/tv/news/a57135/arya-sansa-littlefinger-game-of-thrones-season-7-theory/

cathy - 2017. 08. 24. 13:16

“Arya can change faces, yet she isn’t using that ability currently. Why? Because Littlefinger doesn’t know she can do that and she WANTS him to see her, Arya Stark, snooping around.”

Nekem ez elég meggyőző! ^^

Randal - 2017. 08. 24. 13:33

cathy: Ezen én is gondolkodtam már. Elég fura volt, hogy Arya ilyen amatőr módon kémkedett Petyr után. Csak azt tudtam elképzelni, hogy vagy direkt csinálja vagy ennyire magabiztos, hogy azt hiszi nem veszik észre.

A cikkel ellentétben nem gondolom, hogy a tőr átnyújtása Sansának a hűség/bizalom jele lenne. Egyszerűen csak annyi, hogy nem semmilyen módon nem fél Sansától.

Amúgy Aryanak miért kellene Littlefingert utálnia? Ez most nem jut eszembe. Szerintem neki szimplán csak a testvére ellenszenves és próbál keresztbe tenni neki, ahogy gyerekkorukban is, mert nem bízik benne, nem tartja Starknak.

kiflina - 2017. 08. 24. 13:41

Írta valaki, hogy ebben a részben kicsit megidézték a The revenant (Visszatérő) filmet…:-)
Én meg a Karib-tenger kalózai egy jelenetét véltem felfedezni, mikor a hullazombik szétnyílnak és Havas Jon a vízből kimászva, görnyedezve téblábol a háttérben. :-D

kiflina - 2017. 08. 24. 13:44

Az tiszta Jack Sparrow volt. :-)

(bocsánat, egyben akartam elküldeni, de véletlen megnyomtam)

Van már arról információ, hogy akkor melyik évben jön az utolsó évad? Mert említettek 2019-et is.

kiflina - 2017. 08. 24. 13:46

Randal: Arya anno Tywin pohárnokaként tanuja volt, h Kisujj a lannisterekkel szervezkedik.

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 24. 13:47

jobboldalt még a 7×05 van nem kellene frissíteni?
ne keljen már keresgélni :)

cathy - 2017. 08. 24. 13:50

Jaja Tywinnál szembesült Kisujj férgeskedésével :-D Mondjuk az is elgondolkodtató, hogy anno Kisujj miért nem dobta fel Aryát? Tuti rájött, hogy ő az…

Hepciás - 2017. 08. 24. 14:05

Engem inkább az zavar, hogy a történet fé Westerost kihalt pusztának kezeli. Egy ember sem él már Dorne-ban, Folyóvidéken, Nyugatföldeken, Viharföldeken vagy a Síkvidéken? Semmi hatásuk nincs, pedig elvileg Dorne-nak nagyon kellene durrognia Cersei ellen, Folyóvidéken sem kellene, hogy megszűnjön az élet a Frey-klán halálával, Sívidék is most ezzel a Tarly-írtással eltűnt, Nyugatföldeken sincs senki, csak pár makulátlan – akik IDCLIP-el ott leszne a 7×07-ben Dany mellett.

Hol vannak a feudális körülmények? Hol vannak a Folyóvidék, Síkvidék, Nyugatföld, Viharföld, Dorne urai? Edmure Tully egyáltalán kiszabadult a fogságból Walder papa halála után? Miért nem láttuk azóta sem? Hol vannak olyan dolgok, mint a Redwyne-flotta? Dorne-iaknak nem kellene lázadozni meg különúton felvonulni Cersei ellen?

Nagyon le van ez egyszerűsítve. A Völgy lakossága is párezer lovag aztán ennyi, jó’ van az.

Az utóbbi pár epizód miatt úgy tűnik, hogy az egész Westeroson összesen Deres, Sárkánykő és Királyvár lakott területek, ezt leszámítva csak végtelen pusztaság van. Rémes.

Luca - 2017. 08. 24. 15:14

Nekem is kicsit érdekes most ez a Sansa Arya szál. Bár én úgy gondolom, hogy Arya ténylegesen nem bántaná Sansát, azért is ezzel a kissé pszichopatikus játékával csak ráijeszteni akart. A kérdés már csak az, hogy Sansából mit fog kihozni a félelem. Én sem gondolnám, hogy Sansa annyival okosabb lenne, mint a sorozat elején. Inkább csak azt hiszi magáról. Hiszen oké, hogy mondogatja, hogy Kisujjban nem lehet bízni, mégis egyszerűen manipulálja Sansát.

Engem az foglalkoztat talán most a legjobban ( a jégsárkányokon és zombikon kívül), hogy milyen hatással lesz a történetre, ha kiderül Jon származása. Az biztos hogy a Dany-vel való szövetségét erősíti majd, hiszen rokonok, na de vajon a kibontakozó szerelemben gátolja majd őket? Végül is a Targaryenek azért is voltak ilyen bolondok, mert egymással házasodtak, tehát lehet, hogy ez nem lesz akadály. De milyen utódaik lesznek? Már ha Dany teherbeesik, ami szerintem nem lehetetlen. Hogy fogják a labilis utódok tovább örökíteni Dany eszméit?
Nem mellesleg az északiak hogy fogadják majd, hogy Jon nem is Ned fattya? Sansa a hír hallatán kihasználná a lehetőségeket, és ellene fordulna?

Na engem ezek a kérdések foglalkoztatnak most a legjobban.

bvr - 2017. 08. 24. 15:29

@hepcias: szerintem viszont kb pont ez egy nagy pozitívum az évaddal kapcsolatban :)) Írtam már ezt talán rögtön a második rész kibeszélőjében hogy (persze eleve kényszerben is voltak a könyvek elfogyásával, meg mert le akarták záros időn belül zárni) hogy “rebootolta” magát a sorozat és a könyvek mikro-történészi már-már “tudományos” alaposságából lett egy popcorn fantasy, ezzel pedig jó alaposan le is redukálták a cselekményszálakat a tv sorozat szinten emészthetőre (megszabadulva a körkapcsolás jellegtől)
Persze egy ilyen reboot az mindig áldozatokkal jár :)

(engem amúgy nem a popcorn fantasy-ság zavar, hanem hogy ettől még nem kéne alacsony színvonalúnak lennie az írói minőségnek, de sajnos jelenleg eléggé az…)

Hepciás - 2017. 08. 24. 15:44

bvr

Hát, de így egynyári szórakozás marad ez az évad, utólag nem nagyon fogom visszanézni őket… Maradnak a könyvek, ott tetszik, hogy még a nagyon mellékszerplők is kapnak valami alapkaraktert és nincsenek ilyen baromságok, hogy egész országrészek vannak “elfelejtve”. Sorozatban még elmegy ez, de nagyon nagy kontrasztot alkot az első 4 évaddal, ahol mindennek volt következménye.

Legnagyobb baki az évadban a makulátlanok. Elvileg Kaszter-hegyen vannak erősen megfogyva. De a 7×07 trailer alapján már Dany mellett lesznek majdnem egész létszámban Királyvárnál. Hogyan? Euron nem állt neki őket lezúzni a szárazföldön is? Túlerőben lettek volna simán, a fáradt kevés makulátlannal szemben. Hol Síkvidék hadserege? Az a 35 fő lenne az akiket Dany befenyített a sárkánnyal?

Jó a sorozatba elmegy ez, de emiatt olyan kihaltságérzetem van, nem érzem “élőnek” Westerost, inkább csak egy színdarabnak, ami nálam rontja az élményt. Nézni fogom, met a főszereplők sorsa érdekel, de a könyv lesz az etalon, ha valaha befejezi GRRM és nem csak játszadozik bulvár könyvekkel (Targaryenek magánélete stb.)

DarkEagle - 2017. 08. 24. 15:46

Lemaradtam valamiről? Milyen Fehér Sárkányról beszéltek? Nincs is fehér. Drogon fekete, Rhaegal zöld, Viserion meg sárgásbarna féle. :D Szóval baromira nem illik egyik se a királyhoz. Viserion egy indok miatt halt meg, ill. de egyik következik a másikból. Egy sárkánynak mennie kellett és mivel az egyik Danyé a másik úgyis Joné lesz egyértelmű hogy kinek kellett mennie, ezt fentebb is írta már valaki ha jól láttam.

Egyébként a NK egyértelmű honnan tudott a sárkányokról. Több ezer éves a csóka és mondták a sorozatban mikor megjelent a 2. évad 1. részében a piros üstökös vagy mi hogy akkor jelenik meg ha sárkány születik vagy valami ilyesmi. Na meg az is lehet hogy ő is látja a dolgokat mint Bran. Sőt ebben biztos vagyok. Nyilván ezért sem támadtak a tónál Jonékra mert várták Danyt. Máskülönben baromság lenne az egész. Főleg ha azt nézzük mennyire OP a Night King. Lényegében átsétált a tűzön szóval vagy tűzálló vagy csak eltudja fojtani azt. Simán oda mehetett volna Jonékhoz legyakni őket de nem tette. Igazából már nagyon rég átmehetett volna a falon túlra de egyértelmű hogy Danyre vártak.

Egyébként most így eszembe jutott, hogy anno mondta Mirimazdur vagy mi a neve, Danynek hogy egy életet csak egy másikkal lehet kiváltani. Na most ha hihetünk Martinnal akkor keserédes végkifejlet lesz. Elnézve merre tart a sorozat, Jon és Dany tuti hogy összejön és lesz gyerekük is. Tippre Dany belehal a szülésbe de lesz egy fia aki majd tovább viheti a nevét és az eszméit amit képvisel. Jon halálát valahogy nem tudom elképzelni mert Királynak kell uralkodni és csak Jon képes tovább vinni a Targ nevet Dany nem tudja. Kivéve ha megegyezik valami random csókával hogy ugyan már vedd fel az én nevem de az meg milyen ciki lenne, szóval marad az első elmélet hogy Jon és Dany gyereke lesz a tényleges király miután Dany meghal.

bvr - 2017. 08. 24. 15:57

@Hepciás: persze, egyet is értek hogy részemről sem lesz ez újranézős dolog :)

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 24. 16:28

DarkEagle:

hát azért legyakni nem tudná őket olyan könnyen, mert Jon kardja neki is árt. Szerintem pont azért nem erőltette a közelharcot a jeges

csuszka - 2017. 08. 24. 16:29

Nekem is van több dolog ami ebben az évadban pozitívum az előzőekhez képest.

Talán a legfontosabb az, hogy eseménydúsabb a történet, és nem az utolsó 2 epizódban történnek csak a fontos dolgok.

Viszont tényleg olyan nehéz lenne legalább beszélgetés szintjén utalni Síkvidék, Dorne, Nyugatföldek, Viharföldek és Folyóvidék helyzetére?!

Az 5. epizódba bőven belefért volna egy 5perces Cersei-s jelenet, melyben erről kapunk információkat. Pl mi történt a Makulátlanokkal, a folyóvidéken maradt (ha maradt) Lannister sereggel, Euron merre kószál, Dorne-ben ki került uralomra stb

Hepciás - 2017. 08. 24. 16:30

csuszka

Emiatt viszont kapkodás van, néha olyan, mintha valami szemelvények lennének egymás után pakolva…

Melkon - 2017. 08. 24. 16:55
HankMoody - 2017. 08. 24. 17:37

“John” -_-
És 4 nap alatt (szinte mozdulatlanul) nem fagytak halálra?

DarkEagle - 2017. 08. 24. 17:40

Bármennyire is védeni akarom a sorozatot 4 nap tuti nem telt el hiába próbálkoznak Redditten a csávókák. :D Itt MAX 1 teljes nap telt el de nem hinném hogy ez bármit is számítana. Azok után meg főleg hogy a hullák 7 éven keresztül gyalogoltak, kár ezen agyalni. :D

csuszka - 2017. 08. 24. 18:13

Hepciás

Igen, ennek megvan a hátulütője is, ahogy felhívtad rá a figyelmet…

Ezért írtam korábban hogy ha ennyi történést 7 helyett 10 (átlagosan 55-60 perc hosszúságú) részbe sűrítettek volna bele akkor azt inkább pozitívnak lehetne elkönyvelni.

Nyilván azért is eseménydúsabb a sztori mert már sokkal kevesebb szál fut, de ha 10 epizód (neadjisten 11-12) lenne akkor ezeket alaposabban ki lehetne fejteni.

Melkon - 2017. 08. 24. 18:25

DarkEagle:

Én úgy értelmeztem, hogy Redditen is csak trollkodnak és senki nem gondolja, hogy ez bármilyen szempontból reális lett volna.

Scared - 2017. 08. 24. 19:53

Szerintem az, hogy nem halnak meg főbb karakterek nem feltétlenül rossz. Sőt, mikor váratlant húztak az előző évadokban, az lett szájhúzós nálam, főleg Doran Martell halála vagy Roose Bolton-é.
Inkább az a baj, hogy a sok utolsó pillanatos megmentésssel visszament tucatsorozatba, a főszereplők bármilyen veszélyhelyzetben megmenekülnek,így annyira nem tudsz izgulni értük.

Első évadban csak lestem, mikor Eddard Stark-nak lecsapták a fejét, mert hozzászoktam, hogy a legtöbb sorozatban a főszereplőknek úgyse lesz baja. Aztán folytatódott Robb Stark, Renly, Tywin, stb.. Tudtad, ha hülyeséget csinál valaki, akkor kampec. Erről eljutottunk a tucatsorozat szintre, mert pl Jon bármekkora baromságot csinál, tudod, hogy semmi baja nem lesz, mint tavaly, mikor nekiment a Bolton seregnek vagy idén kimegy pár emberrel halottra vadászni. Ez azért sokat elvesz a régi élményből.

Ez persze nem egyenlő a kiszámíthatatlan, logikátlan gyilkolászással, mikor a szappanopera sztárok megölték Doran-t, a nép meg szó nélkül felsorakozott mögéjük. A Red Wedding is kiszámítható volt a könyvben, ha másodjára olvasta valaki és figyelt a részletekre, a második kötetben már kiderül, hogy a Boltonokkal valami nem stimmel, a harmadikban pedig szépen összedőlt Robb birodalma a saját, valamint az anyja és nagybátyja sorozatos rossz döntései miatt, na meg azt is érdemes volt figyelni, hogy Tywin hogyan mozgatta a szálakat a háttérben. Ettől volt zseniális.

Valahogy pont a kiszámíthatóság, a logikusan felépített történet tűnt el, Dany “háborúja” is mi volt? :D Tywin meg a többi hadvezér biztos forog a sírjában. :D

De amúgy én is maradok, bár inkább csak egy-egy jelenetet nézek meg és a kritikákat olvasom, hogy képben legyek. Valamelyik részt le se szedtem, talán az ötödiket. Addig nincs kasza, míg ki nem derül, hogy Martin hajlandó-e befejezni a regényt.

csuszka - 2017. 08. 24. 20:41

Scared

Igen, ha életben maradnak az nem baj, de egy olyan szituációban, melybe Jonék kerültek, a történet realitását növelte volna ha a “hét szamuráj” közül több is (időleges) halálát leli az élőholtak keze által.

A Targaryen-Lannister háború nem olyan volt persze, mint a több mint két évadon keresztül részletezett, “nagy” Baratheon-Stark-Lannister-Greyjoy háború.

Dany döntéseinek többsége értelmetlen volt, meg Cersei részéről is az, hogy a sárkányokat figyelmen kívül hagyta. Emellett még nem is beszéltünk arról, hogy Folyóvidék pl. teljesen kimaradt a küzdelemből, hírt se kaptunk róla…

Viszont én úgy éreztem hogy ott legalább az írók megtették amit tudtak, az események a hihető kategóriába tartoztak, csak túl gyors volt a lebonyolítás. Hiszen ha meggondoljuk, Dany “vezérkarának” jó része nem értett túlságosan az ilyesfajta háborúhoz, mert pl Ellaria elfogása után alap lett volna megváltoztatni a terveiket.

kicsit offtopic:

Egyébként a Vörös Násszal kapcsolatban számomra is hihetetlen, hogy mikor először olvastam, akkor csak kapkodtam a fejem, hogy mi történt – viszont másodszorra már teljesen másképp álltam a dologhoz. Az egész harmadik könyv talán legfontosabb szála ez (Danyé és Joné mellett), láthatjuk, ahogy Jaime elengedése után a Starkok helyzete egyre rosszabbra és rosszabbra fordul, és mikor felcsillanni látszik a remény, az is hamisnak bizonyul.

Egyébként az 5. évadban az írók meglepően jól megcsináltak valami hasonlót Stannissel. Ha szálakat kell kiírni, azt úgy kell megtenni, mint az ő esetében tették…

csuszka - 2017. 08. 24. 20:43

Persze a könyvben én azt remélem Stannis életben marad, ott az ő története nem ugyanabba az irányba halad (pl lányát se akarja egy “jelentéktelen” csata előtt megégetni).

nade - 2017. 08. 24. 21:24

DarkEagle,
“a hullák 7 éven keresztül gyalogoltak”, mert cipelték azokat a böhöm nagy láncokat, aminek most hasznát vették!

nade - 2017. 08. 24. 21:49

a 7. részben vajon kiderül hogy Bran=Night King? illetve fordítva? Vagy D&D más fele viszi a utolsó évadot/finálét és valóban csak Dany vagy Jon , esetleg Sansa lesz végül a trónon?

A “Burn them all”/”Burn the wall” hasonlóság is lehet hogy nem véletlen, és hasonló GRRM másik szójátékához, noha nem annyira rejtett, mint a “Ho’dor”. (pl NK rég belewarg-olhatott a Targ királyba és attól őrült meg/meg félreértette a burn the wall üzenetet?)

Platschu - 2017. 08. 24. 23:01

Én azt nem értettem, hogy a hullák miért nem sétáltak csak simán bele a tóba? Nem volt az akkora, amit térfogatban ne tudna ennyi test simán megtölteni… Hasonló a helyzet a Fallal is. Ha csinálnak egy nagy emberpiramist, akkor simán felmászhatnának úgy is, nem? Vagy lemaradtam valamiről és a vízben nem működik feltámasztás?

Danyt szerintem Samnek kellene kinyírnia az utolsó évadban. Ez annyira váratlan lenne, hogy a legnormálisabb szereplő a családja miatt bosszút áll, miközben Dany is “csak” ezt a fő hibát vétette az utóbbi időben. Vagy ha esetleg Sam merényletre készülne, akkor Jon is kellemetlen helyzetbe kerülhetne, hogy választania kell a barátja és a “királynője”/csaja/nagynénje között.

Valaki említette a World of WarCraft : Frozen Throne cinematic trailert, nos, az nekem is eszembe jutott az epizód kapcsán. :)

Kvanar - 2017. 08. 25. 04:34

A plotarmor szerintem ebben az évadban már mindenkit megvéd.
Max 1 valami nagyon meglepőt húznak (első könyves szereplő) vagy valami nagyon evidenst.
Ezt jól megmondtam mi? :D

Jövőre viszont legalább 10 hősi halált beexpóztak az elmúlt években, és a könyvekben is, szóval ne bánkódjunk.

Még Beric, Bánatos Ed, Jorah, Szürkeféreg, Gendry?, Clegane?, Brienne?, Jamie hősi halált halhatnak.

Arya, Kisujj, Varys, Melisandre, Cersei, Yara, Euron valami mocskos, érdemtelen halált.

Dany megmurdálhat jövőre.

Sansa, Jon, Tyrion, Theon rájuk tippelnék mint túlélőkre. Meg talán Davos, ő mindent túlél. :)

Fireblade "pistike" - 2017. 08. 25. 08:43

Platschu:

A tó akár 100m mély is lehet..milliós nagyságrendben kéne bele hulla hogy feltöltse

a falat így megoldani képtelenség…egy bizonyos mennyiség után az alul lévők szétpasszírozódnának..és hiába növelnéd a tömeget, csak a massza lenne nagyobb, ami nem tart meg semmit mivel képlékeny lenne..
persze előbb-utóbb megfagyna..így elvileg pár hónap alatt lehetne építeni egy rámpa félét, de ahhoz több százezer halottat kéne beáldozni hogy 1 feljusson..értelmetlen :) és simán leöntik felülről és meggyújtják
Sam bosszúja nem is elképzelhetetlen, de szerintem csak így akarták helyzetbe hozni, hiszen ő az egyedüli örökös így..

cathy - 2017. 08. 25. 11:37

Sansa mint túlélő, azért az bebszna…

Randal - 2017. 08. 25. 12:14

cathy:

Mi ebben a meglepő? Simán logikus. Vagy azt gondolod, hogy Arya ki fogja nyírni?
Én úgy látom, hogy a sorozat készítői próbálnak egy irreális kimenetelű feszültséget kreálni a helyzet köré.
Akkor nyírhatná ki, ha Jon ellen szövetkezne a saját maga javára, viszont akkor meg jópár hűséges nemest is el kellene tennie láb alól ha nem az összeset.
Így, hogy Jon térdet hajtott Danynek, aki Targaryen, lesz még problémája az északi nemesekkel.
Az egyetlen ember aki irányt mutathatna ilyen helyzetben nekik az Sansa. Ha ő követi Jont, akkor talán nem lenne zendülés. Ha meg nem követi, azt is megteheti, mert akkor mint Stark lesz Észak Úrnője.

Amúgy meg szerintem nem fog Jon ellen fordulni. Nehéz döntés lesz, de kiáll majd mellette, ahogy eddig is, a vitáik ellenére.

Ráadásul WW-k ide vagy oda, az az utáni helyzetre is gondolni kell. Nem fog csak úgy felborulni a rendszer.

Shed - 2017. 08. 25. 12:42

Ezt a Sansa mint észak úrnője dolog azért hihetetlen, mert ő nő. Konkrétan Danynek is megmondták hogy Westerosnak soha nem volt még királynője. Ennek pedig az lehet az oka, hogy ha feleségül megy valakihez, akkor a férfiág megszakad, a neve nem lehet a családnév. Tudom, hogy volt Európában is királynő, pl. Erzsébet királynő, vagy nálunk Mária Terézia, de ez Westeros.Egyébként meg ők voltak a kivételek, akik erősítik a szabályt.

Sansa meg már nem Stark, hanem Bolton özvegye. Kimondta az igent, hozzáment, a házasságot elhálták.
Amire joga van az Rémvár és a Bolton földek. Ahoz hogy utódja legyen, feleségül kell mennie valakihez és gyereket szülnie. De a Stark nevet nem veheti fel megint, a gyerekei sem Starkok lesznek, hanem a férjének a családnevét viselik.

Értem ,hogy most 2017 van Európában, de ez egy feudális világ. Erre beraknak három nőt mint a kontinens három legnagyobb hatalmú emberét.

Ez csak Dany szempontjából OK, mert neki sárkányai és csak hozzá lojális katonái vannak. De pl. Cersei milyen alapon királynő? Ő özvegy királyné.

Ezt sem értem ,hogy tulajdonképp ki hűséges még hozzá? Ki van mögötte a Lannister seregeken kívül?
Dorne nem. Égikert szétverve. Észak nem. A Baratheon földek hűbéresei és katonái elviekben meghaltak Királyvár és Deres alatt.

Milyen erőknek parancsol most Cersei? Annak a Lannister seregnek, amit Robb háromszor elvert, ami utána Királyvárnál csatát nyer Stannis ellen,amit legyilkoltak Kaszter hegyen a Makulátlanok, meg amit most szétvert Dany, úgy hogy 35 embert tudott a végén letérdepeltetni…

Wyrr - 2017. 08. 25. 13:08

Shed

“Ennek pedig az lehet az oka, hogy ha feleségül megy valakihez, akkor a férfiág megszakad, a neve nem lehet a családnév.”

Köthet úgy házasságot, hogy továbbviszik a Stark nevet. A férj is felveszi és a gyerekek is azt öröklik.
Ramsay halála és Deres visszavétele után szerintem egész Észak elfogadta, hogy ő újra Sansa Stark.

(A sorozatban nem volt ilyesmikről szó, de Westeroson is létező dolog a matrilineráis házasság: a Lannister név is úgy maradt fenn, hogy mikor egy Lannister ősnek csak lánya született, a lány férje a házasságukat követően felvette a Lannister családnevet.
Vagy ott van Bronn, aki feleségül veszi Lollys Stokewortht, és mikor a neje anyja meg nővére is meghal, ő lesz Lord Stokeworth, a családi birtok ura.)

Hepciás - 2017. 08. 25. 13:17

Shed

Számomra nem csak ezért hiteltelen, habár van benne valami. Már Tyrion is pedzegette ezt, igaz ő hozzátette, hogy Dany halála után demokratikus választások kellenének…

Sansa nem egy vezéralkat, inkább egy hejcegnő, hiába lett durvább arc, mint az első pár évadban, mikor harc közepén bedobta a “nem éneklünk el egy himnuszt?” dolgot amin én akkor agyonröhögtem magam :D Bevallom reméltem, hogy Arya kivégzi és átveszi az alakját, Kisujjt azonnal kivégezteti és beparancsolja Jon mögé a Völgyet is.

Sansa értelmi szintje nem túl magas, hiába hagyta el a naivitását. Még az az egy “Völgyes megmentés” amit elkövetett az is logikátlan volt “elfelejti” megemlíteni Dzsoninak a dolgot, és az egész dolog eleve Kisujj ötlete volt.

clegane - 2017. 08. 25. 13:19

Shed: que? konkrétan most van Westerosnak királynője, Cersei.
meg ugye a Mormont lady kislány is bizonyítja, hogy különösebb bajuk nincs ezzel ezen a világon.

Scared: igen igen, pontosan ettől jók a regények, hogy nem csak úgy out of the blue történnek benne a dolgok, hanem minden előre le van kottázva, ami második olvasásnál már fel is tűnik, csak elsőre siklik át felette az ember. és akkor nem ilyen deus ex machina meglepetések vannak, hanem “basszus ez végig a szemem előtt volt” dolgok, amikből pont jó kis konspirációkat lehet összerakosgatni, amíg nem jön a következő regény. (a Jon származására vonatkozó teóriák is hatalmas flash voltak annak idején, hogy baszki erre rengeteg utalás van tényleg, persze aztán nem írta meg elég gyorsan Martin a folytatást ahhoz hogy ebből csattanó lehessen még mielőtt mindenkihez eljut.)

Hepciás - 2017. 08. 25. 13:27

clegane

Martinnal az a baj, hogy túl sok időt pazarol ilyen béna spin-off regényekre, a fő mű helyett. Ezekre a gagyi spin-off könyvekre az eredeti után lenne szükség, nem közben.

Most is baljós árnyak az egyik nyilatkozata, hogy 2018-ban majd talán kiadja az újat MEG MÉG egy Targ bulvárkönyvet. Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban, hogy a végén csak a Targ bulvár könyv lesz, a normál meg majd 2020 talán…

Shed - 2017. 08. 25. 14:00

clegane:

Amikor a Mormont kislány 14-16 éves lesz, és hozzámegy egy másik ház férfitagjához, akkor mi lesz az ő Házával? Egyébként ő is lóg a levegőben, áldozata valahol a sorozat egyszerűsítésének. Hol vannak a szülei? Meghaltak? Hol vannak a testvérei? Meghaltak? Nincs felnőtt nagynénje, nagybátyja? Felnőtt unokatestvére? Mind meghaltak? Szerinted mennyi esélye van annak hogy békében egy ház összes tagja kihal még oldalágon is, csak egy 10 éves kislány marad életben?

Értem hogy nem lehet a könyvet átvinni sorozatba. Ott lényegében a Baratheon házon kívül egyetlen más Ház sincs a kihalásnak a közelében sem. Konkrétan a sorozatban Jaime által jelentéktelennek titulált Kaszter hegyen és Lannisrévben hemzsegnek az oldalági Lannisterek. Az összes unokatesója, meg egyéb rokona ott él. Dorne-ban is annyi Martell van, mint égen a csillag. A Viperának ott felesége is van a homoki tyúkokon kívül, talán 4-6 gyerekkel. A Tyrell házat is nehéz lenne kiirtani, nem Margeryből meg a Rózsalovagból áll a házuk.

Visszatérve Cersei-re. Fejére tette a koronát, de senki nincs mögötte. A könyvben a szégyen útját követően konkrétan minden hatalmát és lehetőségét elvesztette. Az meg hogy ő királynő, a testvére meg már nyilvánosan dugja, csak a sorozat 7ik évadában megy el. Ez a könyvben, de még az 5ik évadban is kb. vicc kategória lett volna, csak azóta az írók “kicsit” bugyutábbá tették az egészet.

clegane - 2017. 08. 25. 14:11

Shed: nem vágom, miért szakadna meg a férfiág attól, hogy feleségül megy valakihez Sansa? ott lesz pl Bran hogy vigye tovább a Stark nevet.

én értem, hogy ez a könyvekben, vagy a feudális középkorban nem stimmelne, de hát ha a sorozatban a népnek látszólag nincs baja a női vezetőkkel, akkor okafogyott azt feszegetni, hogy Dany hogy képzeli a sorozatban a királynősködést, hiszen látjuk hogy itt speciel működhet.

Wyrr - 2017. 08. 25. 14:14

Shed

Írtam egy kommentet erről, de beragadt.
Na, mindegy, most csak rövidítve, hátha…

Lyanna Mormont is, ahogy Sansa, köthet úgy házasságot, hogy a férj az ő nevét veszi fel, és a gyerekek is azt öröklik.

(Két példa – bár könyves -, hogy Westeroson van ilyen: a Lannisterek, akik enélkül többszáz éve kihaltak volna, mert épp nem akadt csak lány örökös, meg Bronn esete a Stokeworth családdal.)

CyClotroniC - 2017. 08. 25. 14:18

Sansa szerintem is az egyik topesélyes a történet túlélésre. Sok karakternek főleg sztorin belüli célja, bosszúja van és jópárnak nincs semmi hosszútávú terve, akiknél sanszosabb, hogy meghalnak. Sansanak nincs sok játéktere a gyakásban, politikailag viszont érdekes lehet, de inkább csak a jövőre nézve, mint most. Arya-ért szerintem jobban kelll izgulni, mert neki a bosszú az end gameje.

Amúgy van még kapós férj?

Illetve ha jól tudom abszolút kánon női ágon is megtartani meg továbbvinni a családnevet és a vérvonalat, csak megegyezés kérdése.

CyClotroniC - 2017. 08. 25. 14:35

Japp, abszolút lehetséges:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Customs

fireblade "pistike" - 2017. 08. 25. 16:29

Sansa hozzámegy Samhez..és megoldva egy szövetség..észak dél az övék :)
Arya meg Kisujjhoz és övék a völgy :)

Jon Danny ügy már lerendezve, övék a trón is ..

Bran meg megszerzi a mások feletti irányítást, és övék észak északja is:)

Tuti a biznisz :)

Kvanar - 2017. 08. 25. 16:33

Amúgy kár lenne még temetni a GoT-t, de az biztos, hogy lesz fantasy sorozat utánpótlás dögivel.
Gondoljunk csak arra, hogy az HBO berendelt 4 írót is spin-offokat írni.

A másik pedig egy nem tudom milyen régi, de örvendetes hír, hogy David S. Goyer, aki a Penge és a Nolan-féle Batman trilógiát írta most fejleszt egy új sorozatot.
Eliza Dushku-val, őt a Buffyból ismerhetjük.

Amin dolgoznak az Glen Cook Black Company sorozata.
Aki nem ismeri, ez egy eleinte darkfantasy, ami a harmadik regényre epikus, high fantasyvá növi ki magát.
Aztán hirtelen megint visszamegy darkba :D

Az első három regényt magyarul is el lehet olvasni.
Glen Cook – A Fekete Sereg, Lappangó Árnyak, A Fehér Rózsa.

Ha a producerek ügyesen kezelik, jó GoT pótlék lehet, bár teljesen más világ. Sokkal több benne a mágia, de ott is csak 2-3 karaktert véd a plot armor :D

Szóval, azok, akik a fantasy hatás miatt nézik a GoT-t, nem a szappanopera része miatt azok előre dörzsölhetik a tenyerüket.

fireblade "pistike" - 2017. 08. 25. 16:59

Én arról álmodom, hogy egyszer felfedezik Skandar Graun történetét..mekkora fantasy lenne abból
vagy az Éj/Hajnal trilógiát..
bármelyikből kijönne 5-6 évad

bocs az offért

Aribeth - 2017. 08. 25. 18:28

Hepciás

A himnuszos jelenet pont, hogy kifejezetten jó és hiteles volt. Királyvár ostroma alatt Cersei leginkább csak azzal foglalkozott, hogy leigya magát, míg a nemesasszonyokat kvázi túszként maga mellett tartotta. Amikor Stannis seregei betörtek, Sansa volt az, aki a királynői feladatot ellátva megakadályozta a pánikot a himnusszal. Persze, a dalolás nem mentette volna meg őket a katonáktól, de legalább addig sem lett volna teljes káosz a teremben, meg így volt esély arra, hogy hideg fejjel gondolkodjanak.

Randal - 2017. 08. 25. 18:46

Shed:

Sansa simán lehet Észak Úrnője, hisz most is pedzegették a nemesek miután Jon elment Danyhez.
Igaz, hogy a feudális rendszer hasonlítható a legjobban a westerosi, de egyáltalán nem az, tehát nem vonatkoztathatóak rá azok a szabályok.

Házasság kapcsán ahogy CyClotroniC is linkelte, a kisebb rangú nemes felveheti a másik nevét ill. egyenrangú nemeseknél megtarthatja a sajátját.

Azt se felejtsük el, hogy gondolni kell arra is, mi lesz a harc után, hisz egy-két emberen és a nézőkön kívül senki nem tudja, hogy mekkora jelentőségű lesz.

Ottani szemszögből nézve ez csak egy csata lesz, ahol egy nagy ellenséget kell visszaverni és utána kicsit átrendeződve ugyan de visszaáll az előző rend.

Cersei is ezért pedzegette és fogja elfogadni a fegyverszünetet, hisz számára ez egy lehetőség, hogy jobban megismerje az ellenfelét, az legyengüljön a csatában illetve egy óvatlan pillanatban vagy bárhogy máshogy eltegye láb alól a csata hevében vagy utána.

Aszusz - 2017. 08. 25. 19:20

Most olvastam végig az összes hozzászólást, néhány megjegyzés:

Sansa, mint a legönzetlenebb karakter? LOL. Az egyik legönzőbb. Nem azt mondom, hogy soha nem gondol másokra, de általánosságban igaz az, hogy csak akkor, ha ezzel magát nem sodorja veszélybe, vagy rosszabb helyzetbe. Az egész monológja Aryának, hogy kezet kéne neki csókolnia, mert miatta sikerült Deres visszafoglalni… Na itt megérdemelt volna egy pofont. A csatát valóban a Völgy nyerte meg, nélküle Jonék meghaltak volna… de a Völgy seregének semmi esélye nem volt derest visszafoglalni. Azt Jon serege (WunWun) tette meg. Lovasrohammal nem lehet várat megszállni.

Arya karaktere: kb ugyanannyira húz fel, amikor Aryát kétbites bérgyilkosként emlegeti valaki, mint amikor Sansát zseniként. Arya nem a bosszúnak él: a családja fontosabb neki, hiszen egy pillanat alatt felhagyott a bosszúval, amikor megtudta, hogy van hova hazamennie. Persze neki a haza elsősorban Jont jelenti, nem Sansát vagy az idegenekkel teli Derest. Arya egész eddigi útján falkát gyűjtött és abban vezéregyéniség lett, megpróbálta őket megvédeni. Ha valaki, ő képes önzetlenül segíteni valakin: Jaqenékat kiszabadítja a tűzből, a barátait rábeszéli a szökésre Harrenhalból, figyelmezteti a színésznőt, hogy veszélyben van, és biztos volt még ilyen eset. Az ő motivációja nem a bosszú, hanem a Jonhoz való hűség. És pontosan tudja, hogy Sansa királynői álmokat dédelget, ami azt jelenti, hogy megfúrhatja Jont. És azt is tudja, hogy Sansa nem dolgozik aktívan ezért, de mégis a háttérben ez is motiválja. Azért ijesztgeti Sansát, hogy jobban kiismerje, de ha úgy érezné, hogy oka van bántani, akkor már lépett volna. Ehelyett átadta a kezdeményezés jogát Sansának – szerintem a tőr átadása ezt (is) jelentette. Most Sansánál pattog a labda, hogy mit lép. És Arya figyelni fogja.

Egyetértek azzal, hogy Jon megmenekülését okosabban is lehetett volna kezelni. Az időfaktorral viszont nem volt akkora bajom. Elég közel voltak a Falhoz, hiszen nem mutatták, hogy éjszakáztak volna odaúton. És visszafelé Gendry futott. Reálisan lehetséges néhány óra alatt visszajutnia a Falhoz. Ha a holló meg tudja tenni az utat Sárkánykőig kb 12-16 alatt, akkor rendben van, hiszen az hihető, hogy a sárkányok jóval gyorsabbak.

Nem értek egyet azzal, aki a váratlan karakter-kiírásokat hiányolja. A történet elején erre sokkal nagyobb lehetőség volt, teret adtak néhány jelentéktelen szereplőnek, akiket ki tudtak írni. (Ned, Robb, Cat, Oberyn, stb). Mostanra viszont már a végjátékban vagyunk, tudjuk, kik a főbb szereplők, és azt is, hogy ők még jó néhány részen át nem halhatnak meg. (Jon, Dany, Tyrion, Jaime, Cersei, Arya, Sansa, Bran). Mondjuk ha én írnám a sztori, Cerseit és Tyriont kinyírnám a következő részben. Főleg Tyriont, hiszen az ő halálára senki sem számít, fontos szereplőnek tűnik. Egyébként Sansa halála is megkavarhatná Északot Jon távollétében. De az nyilvánvaló, hogy az utolsó részig Jon és Dany nem fog meghalni.

Lehet indokokat mondani, hogy Gendry és Jorah miért nem haltak meg, esetleg a Vérebre is, de ha a másik három meghalt volna, akkor meg az a baj, hogy kiszámítható, hogy pont ők hárman… Ismét, ha én írnám a sztorit, Gendryt, Jorah-t, és Thorost írtam volna ki. Esetleg még Tormundot. Beric esélytelenként indult, szóval nála a meglepetés pont az volt, hogy túlélte. Gendryt eleve nem bírom, és Jorah halála ezen a ponton ütött volna. de akkor meg azért panaszkodna mindenki, hogy milyen szarul van felépítve… Dany azért ment volna Északra, mert aggódik, és akkor nincs az az időprobléma.

CyClotroniC - 2017. 08. 25. 20:14

“Az egyik legönzőbb. Nem azt mondom, hogy soha nem gondol másokra, de általánosságban igaz az, hogy csak akkor, ha ezzel magát nem sodorja veszélybe, vagy rosszabb helyzetbe.”

Egyik ilyen ami kapásból eszembe jut, amikor Joffrey neve napján szembe ment vele mindenki előtt, hogy megmentse Ser Dontos életét, akiből végül bolondot csinált Joff. Szerintem az klasszikusan ilyen volt például. Joffrey-nak ellentmondani nem egy életbiztosítás soha.

Meg szerintem tévedés, hogy Sansa önös érdekből dédelgetne már bármilyen királynői álmot is, kezdetben talán igaz volt rá ez is, de már rég nem. Inkább az van bemutatva a történetben, hogy neki a Starkok neve és Észak sorsa a legfontosabb. Az a vicces, hogy mindketten a családjuk emlékének akarnak megfelelni, csak máshogy. Arya-nak például a listán túl nincs hosszú távú terve, soha egy szót se hallottunk arról, hogy mi van, ha mindenkit kipipál róla, míg Sansa azért folyamatosan azért melózik, hogy Észak megerősödjön. Igen, Északkal együtt ő is, mert ez nyújt neki biztonságot és kerüli el a kiszolgáltatottságot, amitől retteg, de ő úgy áll hozzá, hogy Stark és a Starkoké Észak, ami számomra egy fokkal érettebb gondolkodásra is vall. Ja és szerintem Jon-hoz is maximálisan lojális, kb minden közös jelenetükből ez jön le. Szembement vele többször? Igen. Mindig igaza volt? Dehogy. De ettől még nem akar neki rosszat vagy akarja kitúrni.

Irgum76 - 2017. 08. 26. 00:47

megint kiszivárgott a következő rész???
mert már láttam belőle részleteket

Platschu - 2017. 08. 26. 01:22

Nekem Sansa mindig a potenciális női áldozat karakternek tűnt vagy legalábbis úgy indult, aki csak sodródik az eseményekkel, de a férfiak világában sohasem aktív irányítója. Ha jól emlékszem most sem ő akart Jon helyettese lenne, hanem még Jon is félig-meddig beleerőltette ebbe a szerepbe, ahol úgy tűnik azért még helyt is állt és ezt a növekvő magabiztosságot akarja Kisujj újból megfúrni. Szerencsére úgy tűnik, hogy kitanulta játszani a játékot és bízom benne, hogy ez lesz Kisujj legnagyobb tévedése, hogy alábecsüli a lányt ebben a szerepben is. Mint az SW-ben. Ki a mester és ki a tanítvány? Szerintem ebben fog tévedni, hogy Sansát továbbra is manipulálni tudja, holott már ő játszik vele egy ideje. Az már mellékes, hogy a nagynéni halálát azért illene még szóba hozni, mert azzal simán sakkban tarthatná, de Sansa okosabb ennél és tudja, hogy egy ilyen fenyegetés esetén rövid úton kinyíratná valahogy, hogy elhallgattassa.

Mantera - 2017. 08. 26. 07:49

Én megint megtörném a fő témát (Arya/Sansa), és más kérdéseim vannak :) A Mások :) Tudnak beszélni emberi módon és valamelyik emberi nyelven? Mi a céljuk azzal, hogy átmennek a Falon? Kinyírnak mindenkit, majd ha az utolsó ember is meghalt és/vagy feltámadt zombiként, akkor mit csinálnak? Bolyonganak balról jobbra, meg jobbról balra egy egész földrészen? A Mások mégis hányan vannak? Kb. 8-an? Vagy még annyian sem? Vannak Más nők?
A könyvekben nyilván egyelőre még semmi infó ezekről, de a sorozatban azért már lassan kéne csepegtetni az infókat róluk, nem?

Melkon - 2017. 08. 26. 10:54

Mantera:

Attól tartok, hogy ez a sorozatban nem fog kiderülni, a motivációjuk annyi lesz, hogy gonoszak, mert… csak.

Elvileg arra lettek teremtve, hogy kiirtsák az embereket.

Leginkább emiatt zavar, hogy a háromszemű holló szálat ilyen gyorsan lezárták, alig derült ki valami, még csak az sem, hogy mi az a háromszemű holló. (Mármint azon kívül, hogy egy hűdefontos szereplő, akinek bizonyára nagyon fontos dolga van, bármi legyen is az.)

nade - 2017. 08. 26. 11:14

^ hát ha tényleg meghagyják csak havas walkingdead zombiknak őket és nem kezdenek legalább a Bran – Night King kapcsolattal valamit, akkor D&D tényleg lehúzhatja magát, mert bizonyítja hogy könyv nélkül csak kliséket tudnak írni.

amúgy úgy tudom volt Más nő, bba szeretett bele valamelyik Stark felmenő (bár nem olvastam a könyveket).
ugyanakkor a sorozatban nem láttam nőt, és gonoltam ezért rabolgattak gyerekeket (Sam nőjének tesóit) hogy azokból csináljanak Másokat.

Amúgy hogy is vannak ezek fordítva rendesen? a zombi hadsereg a whitewalkers? aki tud feltámastani holtakat, ill apró parancsnokok, azok meg Wheir-ek, magyarul Mások?

fireblade "pistike" - 2017. 08. 26. 11:55

Ez már olyan szintű vita mint azon elmélkedni, hogy a TWD-ben mért esznek nyers húst a zombik? mikor nincs emésztésük..tehát 6-8kg-tól megtelnek, már rég tele kellene lennie mindnek :)
Értelmetlen arról elmélkedni hogy lesznek ezek a albínó Darth Maulok..meg mi a céljuk..ők az eredendő gonosz..és ennyi.
Mivel épp nincs kéznél az ötödik elem, majd megoldják máshogy :)

Melkon - 2017. 08. 26. 12:00

fireblade “pistike”:

Egy TWD-ben igen, mert az nem azzal vált népszerűvé, hogy milyen logikus a világa és hogy ha valaki hülyeséget csinál, annak következménye van.

A Trónok harca világa viszont igen, úgyhogy itt elvárható, hogy ne legyenek benne értelmezhetetlen wtf dolgok.

Aszusz - 2017. 08. 26. 12:28

nade: “Amúgy hogy is vannak ezek fordítva rendesen? a zombi hadsereg a whitewalkers? aki tud feltámastani holtakat, ill apró parancsnokok, azok meg Wheir-ek, magyarul Mások?”

zombik = wight = lidérc (azt hiszem, ezt jelenti, a könyvben legalábbis így fordították). Meg “dead army”

Mások: White Walkers = Others – ők, akik kevesen vannak, elvileg Craster fiai. + az Éjkirály (Night King) – aki a főboss (ő is ember volt valaha)

Cyclo: Igen Sansa kapcsán nekem is Dontos jutott eszembe, mint egyetlen esetleges kivétel.
Viszont abban nem teljesen értek egyet, hogy Sansát Észak sorsa jobban érdekli, mint a saját biztonsága. Neki Észak pont arra kell, hogy biztonságban legyen, független legyen, és a maga ura legyen – ezért akar uralkodni is. És én sem gondolom, hogy Jont próbálja megfúrni, vagy hogy aktívan tenne bármit is Jon ellen. Abban is biztos vagyok, hogy elárulni nem fogja. De abban is biztos vagyok, hogy Aryának igaza volt akkor, amikor azt mondta, hogy Sansa úgy gondolja, hogy ő jobban megérdemli a trónt, hogy ő többet tett Északért, és hogy őt kellett volna királynővé választani.
Ha például az a lehetőség adódna, hogy feláldozza magát és akkor Észak megmenekül (benne Jonnal Aryával, Brannel, meg mindenki mással), szerintem nem lenne képes rá. Jon habozás nélkül megtenné. Szerintem Arya is, bár ő leginkább Jonért. Bran is megtenné, ha ezzel Északot megmenti.
Vagy másik példa: kizártnak tartom, hogy Sansa hajlandó lenne egy politikai házasságra, még akkor sem, ha ezzel Északot megmenti. (mondjuk elhálni a házasságot Tyrionnal, vagy adott esetben Jaime-hez feleségül menni) Pedig egyikük sem egy Ramsay.
Szóval még az is lehet, hogy jó uralkodó lenne belőle, de ő ezt nem az emberek érdekében tenné, hanem a saját érdekében. Sansánál még Dany is sokkal önzetlenebb, pedig őt sem kedvelem különösebben.

Dév - 2017. 08. 26. 12:51

Csak nekem tűnt logikátlannak, hogy a csipet csapat miért nem törte meg a jeget maga körül, hogy időt nyerjen?

shed - 2017. 08. 26. 12:56

volt egy jelenet pár évaddal ezelött, mikor az éjkirály egy csecsemöt megérint, és az mássá válik. gondolom az értelemmel biro követöit igy hozza létre. kérdés hogy mi alapján válassza ki a csecsemöket, mert hardhome kinálta hogy ne csak zombikat támasszon fel, hanem zsákmányoljon élö csecsemöket is. a célja sztem egyértelmü. hoditás lefele délre. neki az a természetes, ha a birodalma másokbol és csatlos zombikbol áll. a gonoszsága meg relativ. 8000 éves, nyilván a más követöi is halhatatlanok, lehet hogy neki az emberek már csak bogarak.

csuszka - 2017. 08. 26. 13:26

shed

Igen, de elvileg a Másokat gyarapítani kell (gondolom az cél), ezt pedig a sorozat alapján csak úgy lehet elérni, ha emberi csecsemőket Mássá változtatnak.

Vagyis ha már ennyire “gonoszak”, akkor is az a logikus az ő szemszögéből, ha rabszolgaságba hajtja az emberiséget.

Amúgy meg baromság lenne ha Craster lett volna a több mint 1000 éves Hosszú Éjszaka utáni történelem során az egyetlen, aki fiait feláldozza a Másoknak. Biztos voltak többen is ilyen emberek! Ez alapján rengeteg Másnak kéne lennie, még akkor is ha valamilyen természetes módon is idővel elhaláloznak.

Hepciás - 2017. 08. 26. 13:28

shed

Akkor viszont lehet ők is érzelmesek és megsíratták pl. azt a mást akit Sam zúzott le. “Lehet csak egy küldönc volt, de jókat sztorizgattunk sörözés közben” – emlékszik vissza a könnyeivel küszködve az Éjkirály.

Haláláért bosszút állunk!

CyClotroniC - 2017. 08. 26. 13:29

Aszusz: Ebben van valami, viszont én egyelőre nem merném megmondani, hogy a biztonsága vagy Észak sorsa a fontosabb-e számára, mert még nem állt ilyen választás elé, de tény, hogy a kettő szorosan összekapcsolódik. A házasság azért érdekes, mert eddig baromira rossz tapasztalata volt evvel kapcsolatban, viszont az ő sztorija majdhogynem már csak ezt tartogatja kis túlzással. Ezért is érdekel, hogy kik jöhetnek még szóba, mert ha már kimarad a Mások elleni csatából, neki érdekes sztori lenne, hogy szembe tud-e menni a múlt démonaival és vállalna-e egy nászt.

Sansával szemben én azért vagyok némileg elnéző, mert rózsaszín ködből csöppent lelki terrorok sorába, ami egy nagyon éles fordulat, és némileg ezért is optimista a szándékait illetően, mert ha már egy karaktert ilyesmin végigrángatunk, akkor annak tényleg illik is fejlődnie alatta.

Melkon - 2017. 08. 26. 13:37

Egyébként Hardhomenál amikor Hosszúkarom összekoccant a más fegyverével, akkor nem tört jó pár darabra? Az előző részben miért nem ez történt?

Mantera - 2017. 08. 26. 13:53

Melkon, köszi a választ, és igazad van a háromszemű holló dologban. Mi is annak a lényege? Ismét egy olyan szál, ami könyves magyarázatra szorul. Meglátjuk, hogy lesz-e…. :P Martin papának jól fel kell kötnie a gatyát, hogy végül pontot tegyen az összes (!) olyan dolog végére, amit megemlít a könyvekben, csak úgy “érdekességként”…….. Baromi sok ilyen van :P

Fireblade “pistike”: Ebben a könyv/filmsorozatban egy fantáziavilág életét mutatják be, ok-okozat, sorsok, célok, stb. Itt nem lehet annyival elintézni a dolgot, hogy a Mások csak ki akarják irtani az embereket és pont. Csak ismételni tudom önmagam: mit fognak csinálni a zombik, bolyonganak balról jobbra, meg jobbról balra egy egész földrészen? :D Az a néhány Más meg néha lovagolgat közöttük, majd egy-két napra letáboroznak valahol pihenni? :) A semminél még az is jobb, hogy ha elfoglalják Westerost, és kiírtják az összes embert, akkor a zombik nagy részét (vagy az összeset, ez több dologtól függhet) szintén kinyírják, majd lány csecsemőket változatnak át, vagy eleve van köztük nő, és ők maguk benépesítik a földrészt, és saját országot, világot teremtenek. Elég szarul hangzik, de legalább cél :D

Aszusz - 2017. 08. 26. 14:54

Melkon: Hosszúkarom Hardhome-nál sem tört el. Ezen Jon is, és a Más is eléggé meglepődött.
Ha visszanézed, Jon kezéből rögtön a Mással történő harc elején kirepül a kard. Kard nélkül pofánvágja a Mást, majd felmenekül a padlásra, ott felvesz egy random kardot, ami eltörik a Más fegyverén. Ezután lezuhan a padlásról, kivánszorog a kunyhóból, közben felveszi Hosszúkarmot, és azzal védi ki a következő csapást. Ez lett a bizonyíték arra, hogy a Mások fegyverei ugyan eltörik a sima kardokat, de a valíriai acélt (gondolom a benne lévő mágia és sárkánytűz miatt) nem viszik.

Melkon - 2017. 08. 26. 15:10

Aszusz:

Mármint úgy emlékeztem, hogy a más fegyvere tört el, de akkor csak a memóriámmal van a baj. :)

Hepciás - 2017. 08. 26. 15:30

Mantera

Szerintem, ha elfoglalják Westerost akkor utána jöhet Braavos, Essos, Nyár-szigetek stb. ami még szintén elég nagy feladat lenne.

Melkon - 2017. 08. 26. 15:34

Hepciás:

Az oké, de miért? Mi a végcél?

Mantera - 2017. 08. 26. 16:33

Hepciás: Melkon feltette helyettem a kérdést :)

Hepciás - 2017. 08. 26. 16:37

Mantera és Melkon

A választ majd a 2020-as években Martin megadja a regényben. A sorozat szerintem marad a natúr “mertőkgonoszakéskész” verziónál a la Tolkien, csak ő még a regényeiben sem magyarázkodott nagyon sosem. A gonosz az gonosz oszt’ kész. Elég primitív, nem is kedveltem sosem Tolkien dolgait, hiába műfajteremtő.

Scared - 2017. 08. 26. 16:49

Gondolom így vannak “beprogramozva”. Lehet utána ők is megsemmisülnének. Vagy nem és csak úgy elbóklásznának.
Vagy milyen cél? Ha az erdő gyermekeinek szempontjából nézed, az Elsők hódításának mi értelme volt? Ők összhangban éltek a természettel, erre jön egy idegen faj, kiirtja az erdőket, várakat épít, stb. Emberi szempontból nézve ez “értelmes”, de amúgy csak pusztítottak ők is.

Szerintem nem feltétlen kell(ett volna) megmagyarázni, bár ezzel, hogy az Erdő Gyermekei hozták létre, a sorozat belement ebbe és gyanús, hogy nem fogják kibontani, csak bedobtak egy csontot. Maradhatott volna a misztikum. Fantasy-ban amúgy sincs minden lény megmagyarázva. Az Erdő Gyermekeit, sárkányokat, vérmágia működését se kell magyarázni, csak vannak és kész. Ennyi erővel a Walkerek is csak úgy vannak, mint “gonosz” vagy az emberek ellenpólusa.

Mantera - 2017. 08. 26. 16:55

Hepciás: Én is ezt gondolom, hogy a sorozatban semmi lényeges dolog nem lesz ezzel kapcsolatban, max. Martin papa a könyveiben megmagyarázza. Csak ahogy jelzed te is, győzzük kivárni :P :)

Mantera - 2017. 08. 26. 17:04

Scared: Igazad van, de a példáid olyanok, ahol van cél. Az erdő gyermekei éltek, társadalmuk volt. Az andalok (ha jól emlékszem) jöttek, lerohanták őket, várakat építettek, ergó éltek, társadalmuk volt. A sárkányok olyan állatok voltak, mint pl. a ló, vagyis bizonyos egyedeit megszelídítették, majd használták, szaporították őket, stb. A vérmágia működése pedig más, az fogalom.
Szóval akkor magyarázzák csak meg annyival, hogy ők is olyan hódítók, mint anno az andalok voltak, és egyszerűen el akarják venni ezt a területet az embertől, hogy majd ott ők építsenek társadalmat. Kész, slussz. Nem kell több, de ne az legyen már a cél, hogy aztán ott kolbászoljanak le-fel :)

Scared - 2017. 08. 26. 17:11

Mantera
Először az Elsők jöttek lerohanni az Erdő Gyermekeit. Aztán jöttek az andalok, ők az Elsőket irtották, akik visszaszorultak Északra. Aztán jöttek a valyrok (Targaryenek) és meghódították Westerost. Most jönnek a jégcsap-arcok és meghódítják Westeros-t. :D
Amúgy lehet az is, hogy csak fákat akarnak ültetni és kertészkedni, ők az első Zöldek a középkori világban! ;)

Mantera - 2017. 08. 26. 17:32

Scared: :D

karit - 2017. 08. 26. 17:50

Nem tudom, kényszerű vagy kreatív döntés (sejtetés) volt a NK színész cseréje, de tény, hogy így még inkább hasonlít Branra. És mivel ő tavaly egyszer már bátran belekavart az időbe, simán benne van még egy igazi mindfuck időhurok a sztoriban.

Persze biztos csak akkor lesz, ha ott látjuk a NK jobb csuklóján a ‘saját’ kéznyomát, de úgy egyből érthető lenne a látszólag előre kitervelt sárkányszerzős trükk, meg a bekészített láncok.

És a Balishtől kapott “vándortőr” is, amit Bran talán pont azért adott tovább Aryának, hogy az Sansához kerüljön a(z általa előre) látott jelenetben, aki azzal védheti majd meg magát Kisujj orvtámadása ellen (miután a testőr Brienne-t ilyen fondorlatosan elküldette a lánnyal). Ha a tőr visszakerülne a feladó mellébe, megmagyarázná, miért nem leplezte le őt egyből Bran.

Igaz, ezzel az új Háromszemű Holló afféle “Hasznos holmik”-beli Max von Sydow-vá alakulna, aki… upsz. Várjunk csak! Hiszen ő…

Oké, ez már nettó konteó szint. Vagy?

cathy - 2017. 08. 26. 23:05

Egyértelmű, hogy nem véletlen hangolta Kisujj Sansát Jon ellen, már a King in the North jelenetnél megágyaztak ennek, kérdés Sansában mi lesz erősebb. Nekem azzal nincs bajom a kritikai megjegyzésekkel illeti Jon-t ő sem hibátlan, de szerintem sem való hosszútávon úrnőnek, hiába kezd belejönni, valahogy nincs meg benne, amit többen is leírtak.

Az életben maradását pedig a többi szereplőhöz képest érezném wtf-nek, mármint annyira nem fontos szereplő ő szerintem. Fontos, de nem ennyire. Nem utálom, sőt kezd szimpi lenni, de bevallom azért nem hiányozna nagyon :-P

Shed - 2017. 08. 26. 23:24

Elviekben pedig pont Sansának kellene túlélnie. Most is volt annyi esze hogy nem ment le Királyvárba, hogy ne legyen túsz. Sztem ha Kisujj nem hozza szóba Brienne-t, akkor sem indult volna el. Ő nem harcos, sztem a következő évad végéig nem hagyja már el Derest. Főleg, hogy lassan már közlekedni sem lehet.
Pl. már az előző évadban sem tudott sereget mozgatni Stannis, mert beköszöntött a tél, a lányát is ezért égette meg. Ehez képest elég lazán mozognak, mikor már mindenhol méteres hónak kellene lenni Északon.
Ő már csak akkor kerül veszélybe, ha Deresből futni kell a Mások miatt. Mondjuk ez még opció.

Randal - 2017. 08. 26. 23:54

cathy: Sansa mint Stark, Északhoz hűséges és neki az a fontos, hogy az északi egység megmaradjon. Ha Jon lépésének következtében lázadás törne ki és nem akarnának mögé állni az északiak semmilyen nyomásra, akkor Sansának kell előrelépnie. Ez nem jelenti azt, hogy nem fognak harcolni, de nem Jon lesz a királyuk.

Én azt látom, hogy az évadok rövidsége miatt nincs idő és lehetőség tovább építeni a karaktereket, ezért nem látjuk, hogy miért lenne ő uralkodásra termett.
Ugyanez áll szinte a többi karakterre is, egyszerűen suták az előző évadokhoz képest.

Valóban nem fő szereplő a történet szempontjából, de egy olyan karakter, a származását és képességeit tekintve aki esélyes lehet a trónra, hisz nem tudjuk mi lesz Jon és Dany sorsa, csak a próféciából tudunk kiindulni és abból, hogy nem lesz hepiend.

Egyébként az írópáros szépen maga alatt vágta a fát azzal, hogy nem akartak több évadot és minél hamarabb le akarták zárni az egész sztorit, mert megunták. Gyakorlatilag felborították a sorozat ritmusát és ezekkel a teleportálásokkal enyhén nevetségessé tették a sorozatot.
A feszültségkeltés is érezhetően mesterkélt és kiszámítható lett az eddigiekhez képest, ez sem segít rajta.

Melkon - 2017. 08. 27. 07:33

Shed:

“Most is volt annyi esze hogy nem ment le Királyvárba, hogy ne legyen túsz. ”

Most ez komolyan okossá teszi? Nincs olyan ostoba szereplő aki lement volna… kivéve persze ha nincs más választása és tudatosan vállalja valaki a kockázatot, ami Sansára nem jellemző.

cathy - 2017. 08. 27. 11:22

Márpedig olyan forgatókönyvet is el kell képzelni, hogy nem marad senki Északon, ki tudja?

Shed - 2017. 08. 27. 13:11

Melkon:

Soroljam? :

– Egész Martell ház testőrség, saját hajó nélkül Sárkánykőre meg vissza.

– Jon mint Észak királya Davossal Sárkánykőre, a nőhöz akinek az apja felgyújtotta a nagyapját meg a nagybátyját, valamint akinek a bátyja meg elrabolta, megerőszakolta és meggyilkolta a nagynénjét. Elsődlegesen obszidián bányászathoz kellett az engedély, reálisan nézve egy baromság volt hogy elment oda.

– Jon mint Észak királya szamurájkodik a Fal északi oldalán.

-Tormund mint a Vadak vezetője szamurájkodik a Fal északi oldalán.

– Margaery és a Tyrell ház testőrök, fegyver nélkül Baelor szentélyében, úgy hogy lényegében parasztokból verbuvált verebek őrizetében vannak. Nem is engedték ki őket a templomból…

– Lord Eddard Stark. 200 északról lehozott katonája volt, és Királyvárban elkezdett legénykedni, ahelyett hogy a két lányát mentette volna ott rögtön, mikor látta hogy gebasz van.

– Robb Stark. Házasságot ígért Freynek, majd dacára annak hogy egész életében Lordnak nevelték azután hogy megdugott egy csajt, ( a könyvben nem is szereti, csak BECSÜLETBŐL veszi el) ( a sorozatban meg egy KÖZRENDŰ ápolócsajt) elmegy, érted elmegy a
hírhedten megbízhatatlan Freyekhez hogy nyilvánosan az arcukba köpjön…

A példák csak arra a kérdésedre válaszok, hogy :

” Nincs olyan ostoba szereplő aki odament volna…”

De van. Az már más hogy mi nézők mit tudtunk. Az alapján amit a karakterek tudtak, baromságokat, hihetetlen ostobaságokat csináltak.

Melkon - 2017. 08. 27. 13:17

Shed:

A mondatom második felét is olvasd el kérlek.
“kivéve persze ha nincs más választása és tudatosan vállalja valaki a kockázatot, ami Sansára nem jellemző.”

Shed - 2017. 08. 27. 14:02

Melkon:

Értem, én csak arra hoztam példákat hogy Sansának legalább volt annyi agya hogy Deresben maradjon. Persze ettől még nem lesz okos, de legalább nem ostoba :)

Kvanar - 2017. 08. 27. 23:42

A túlélés Sansánál nem az okosságán, vagy talpraesettségén fog múlni.
Egyszerűen a történetben már nem fog olyan helyzetbe kerülni, ahol az élete veszélybe kerül.
Lehet, hogy lesz neki neccesebb politikai lavírozása, vagy hülye döntése, de a halálának már nem lenne funkciója. Ezért mondtam, hogy túlél.

Randal - 2017. 08. 28. 12:22

Kvanar:

Ezt nem tudhatjuk.
Jelenlegi felállás az, hogy a trónra ill. megtartására Dany és Cersei pályázik.
Egyiknek sincs túlzottan nagy támogatottsága Westeroson, Dany ráadásul jelentős hendikeppel indul Targaryen volta és a “barbár hordák” miatt.

Észak biztosan nem fogja Cerseit támogatni, tehát velük folyamatos háború lenne.
Danyt támogathatják, ha úgy alakul a háború viszont ehhez túl kell élnie, feltehetőleg Jonnak is, de legalább Sansának aki egyben tarthatja az északi népeket.
Kisujj egyik lehetőségnek sem örülne, de látjuk, hogy az új idők új helyzeteket szülnek, tehát még Varysék segítségével akár meg is úszhatja, hisz értékes tudása van plusz a Völgyet képviseli és amíg nem tesz semmi veszélyeset vagy nem derül ki valamilyen ármánykodása, addig biztonságban van.
Azt se felejtsük el, hogy Sansa hazudott vele kapcsolatban mert nem árulta el, mikor lehajította Lysát, tehát magával ránthatja őt is.

Ha Sansa se éli túl, akkor még ott van Arya és Bran mint Stark, igaz, utóbbi kiesik.

Ő akkor kerülne érdekes helyzetbe ha Jon meghalna vagy kiderülne róla, hogy Targaryen.
Érdekes dilemma lenne, hogy ki mellé állna, ha úgy alakulna a helyzet vagy támogatná-e Sansát mint Starkot vagy esetleg saját maga pályázna Észak Őrzője pozíciójára, Sansát meg árulásért kivégeztetné/elűzné.

Szóval attól függően, hogy a háború alatt/után ki marad életben, lesz jópár esélyes a trónra, hisz Gendryt, Jaimet, Tyriont se szabad kifelejteni.

Ott lesz még a sereg kérdése is, hisz ha Dany meghal, akkor a dothrakiak maradása kérdéses.

Egyáltalán nincs még itt lefutva semmi se.

MsMe - 2017. 08. 28. 15:50

Nem tudom, hogy valaki írta estleg, de én abban remenykedtem, hogy Jon úgy menekül meg, hogy az elveszett sárkány menti ki és hagyja,hogy felüljön rá. Abból lehetett volna meglepődés.
Ez a teleportáláson sirdogálás kezd uncsi lenni. Csak játszátok vissza 1000x Gendry futós jeleneteit és kész.
Nekem az hiányzott a részből, hogy Sándor a walkerek szeme láttára nekiálljon üríteni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz