login |

Shots Fired: az 1. évad

2017. 08. 23. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Múltkor már azt hittem, hogy a végére értünk a 2016/17-es országos évadnak (már majdnem 100 finálékritikánál járunk), de úgy tűnik még nem. Eszembe jutott ugyanis, hogy a FOX eventsorozatát, az átívelős krimi Shots Fired-öt anno nem próbáltam be. És mivel nyakunkon a hazai premier (meglep, hogy megvették, de örülök), ezért végre rá tudtam magam beszélni, hogy bepróbáljam.

A rábeszélés nem volt nehéz, hiszen a műfaja miatt érdekelt, ráadásul a Shots Fired nem csak egy 10 részes, lezárt, rejtélyközpontú krimit kínált, hanem volt benne egy jó adagnyi American Crime-os színezet is, és nem csak azért, mert az alaphelyzet kicsit hasonlított az ABC antológiájának első szezonjára.

A történet középpontjában egy ügyész és egy nyomozó van, akik az Igazságügy Minisztérium megbízásából egy gyilkosságot vizsgálnak ki egy kisvárosban. Egy fekete rendőr lőtt le egy fegyvertelen fehér srácot. Elég egyértelműnek tűnik az eset, főleg, hogy nagyjából ez adja a pilot első jelenetét, bár inkább csak halljuk a történéseket, meg látjuk, hogy utána mi ment végbe.

Ettől még ki kell vizsgálni az ügyet, illetve a rendőrt, hogy gyilkosság volt-e, vagy emberölés, esetleg önvédelem, ráadásul, ha volt, akkor a motiváció sem elhanyagolható, hiszen fordított alapállás esetében (fehér rendőr – fekete fiatal) felmerülne a hate crime, a gyűlölet-bűncselekmény, így itt is számításba kell venni.

Természetesen az esetnek köszönhetően forrongani kezd a környék, felbolydul a város, és felszínre törnek a faji ellentétek – nem hiszem, hogy ez bárkit is meglepne, hiszen nap, mint nap lehet amerikai példát látni, példákról hallani. Az pedig csak olaj a tűzre, hogy kiderül, nemrég egy fekete fiatalt is megöltek, s az ő ügyében nem indult ilyen nagyszabású vizsgálat.

That isn’t just the history of Gate Station. That is the history of this country. We have a race-based justice system rooted in our biases, rooted in our prejudices.

Marha necces a téma, de elég jól közelítik meg a készítők. Eleve a nem megszokott alaphelyzetért jár a pacsi, de később is próbálják mindegyik oldalt korrekt módon bemutatni (vagy legalábbis egy szcenáriót kiosztva nekik lejátszani a folyamatok eredményét), igaz egy bizonyos kört lehet, hogy fel fog húzni a történet, hiszen ha sarkosan nézzük a sorozatot, akkor lesz rosszfiú, vagyis valamit/valakit negatívan kell beállítani, márpedig ez nem tetszhet majd mindenkinek.

Igaz, hogy számomra elég durván eszkalálódnak az események, a felszín alatti feszültségek idővel előtörnek, komolyabb lázongás is fenyeget, de nem hiszem, hogy az efféle távol állna a valóságtól, elég csak a közelmúlt eseményeire gondolni.

Olykor kicsit manipulatívnak hathat a Shots Fired (bár nem prédikál, igaz van benne prédikátor), pár kreatív döntés is elég kiszámíthatónak tűnik, de akadnak benne nem várt húzások is, és bár a krimiszál elég komplex, minden szereplő kapcsolódik hozzá, és a fő motívuma még WTF-nak is mondható (ki tudja, lehet, hogy erre is volt már példa a valóságban), nem hiszem, hogy csalódást okoznak a kijátszása, mint ahogy a lezárás is viszonylagos elégedettséggel szolgálhat.

A Shots Fired abszolút tisztességes munka, és az biztos, hogy elgondolkodtató, legalábbis jó pár kérdést felvet, aztán szolgál rájuk egyfajta válasszal, amit persze nem kell egyedüli válaszként elfogadni. A gondom az volt, hogy ilyen sok sorozat, sőt, átívelős krimisorozat között nálam pont a nézős mérce alatt maradt.

Nem mondom, hogy hiba volt az, hogy ennyi mindent akartak markolni a készítők, de nálam mindenképp hátránynak bizonyult, hogy a bűnügyi rész mellett ebben a sorozatban is komoly szerepet kapott a politika, valamint az egyik fő karakternél mellékszálként magánélete (a másiké is, de az kevésbé), ráadásul az, hogy már a második részben mindkét jövevény lefeküdt valakivel (csoda, hogy egymással, de persze az sem várat sokat magára…), végképp túlzásnak tűnt.

Lehet fontosnak és felkavarónak mondani a sorozatot, sok pozitív jelzőt ellőni rá a témája miatt, de végignézni inkább az fogja, akit megfog valamelyik aspektusa. És az a baj, hogy jobb krimik is akadnak, illetve jobb “mondanivalós” sorozatok is.

Maradnak tehát a karakterek és a színészek. Előbbiek tipikusnak tűnnek (főleg a két főszereplő), de némelyiknél érdekes csavarokkal cáfolnak rá az elvárásokra, utóbbiak pedig elég jól csengő nevek (Helen Hunt, Richard Dreyfuss, Stephen Moyer, Will Patton, Jill Hennessy, Aisha Hinds), bár szerintem még a két főszereplő (Sanaa Lathan és Stephan James) kapcsán sem fogunk ódákat zengni róluk. Jók, nincs nagyon gyenge pont, de kiemelkedő sem. És ez igaz magára a sorozatra is.

3 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 08. 28. 08:12

1×1

Abszolút átjött az American Crime-feeling, de nyilván ez csak egy halvány másolatnak tűnik ahhoz képest. Az American Crime (főleg az 1.évad) már az elejétől úgy lenyom a víz alá, hogy csak kapálózunk végig, de szabadulni nem tudunk. Itt ezt nem éreztem egyenlőre.

Valamint remélem nem lesz benne sok szappan és nem nyomatják nagyon a nyomozó és az ügyész magánéletét, mert az totál nem érdekel. Bár értem én, hogy a két főszereplőt fel kell valahogy építeni.

Ha USA, akkor viszont nem lehet elég sorozatot forgatni a rasszizmusról és az ehhez kapcsolódó további előítéletekről (a vallást máris belekeverték). Kíváncsi vagyok hova fogják kifuttatni, remélem jó bonyolultan fogják tálalni és nem valami faék egyszerűségű hülyeség lesz. Bizakodó vagyok.

7/10 a kezdés.

Snoopyzit30 - 2017. 09. 01. 06:26

1×2

Elég lassan indul be. Ez a rész kifejezetten unalmas volt, olyan érzésem van,mintha egy helyben topognának. A nyomozók magánélete továbbra sem érdekes (kicsit sem).

Ami számomra még nagyon zavaró és valószínű emiatt kaszálom is, mert nagyon bele van keverve itt a problémahalmazba a vallás. Lehet, hogy ez tényleg így van az USA-ban, hogy ha már rasszizmus, akkor rögtön össze van kapcsolva a vallással, de nekem ez nagyon zavaró. Ahogy az is, hogy az emberek úgy kapják elő a vallást, mint valami eszközt, amivel embereket lehet manipulálni. Persze, hogy lehet vele manipulálni, de kb. hányok attól, hogy – az amúgy fekete – lelkésznő a saját gondolatait, manipulációt úgy adja elő, hogy azt Isten sugallja stb. Ez az óriási nagy bajom a vallással, hogy az csak bizonyos emberek gondolatainak közvetítése, igazából fogalmunk nincs van-e Isten és az éppen a feketék vagy a fehérek oldalán áll. Erre az egészre, hogy őszinte legyek nem vagyok kíváncsi.

Az American Crime (az 1. és a 2. évad is) többek között attól is zseniális, hogy az ilyen csapdákat teljesen elkerüli. Úgy tudja árnyalni a rasszizmus témáját, hogy abba a vallás nincs így belekeverve.

Lehet, hogy ki fogja nőni magát ez a sorozat, meg tényleg jó kis csavaros sztorit találtak ki, de én azt már nem várom meg. Legalább az egyik főszereplőnek szimpatikusnak vagy érdekesnek kellene lennie, de itt sajnos ez nem így van.

winnie - 2017. 09. 01. 08:42

van benne valami, a mistben például nekem sem tetszett nagyon, de tény, hogy főleg az ilyen kisebb közösségekben nagyon erősen jelen van, és a vallás révén jól össze lehet szedni az embereket, és terjeszteni közöttük mindenfélét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz