login |

Shadowhunters: vége a 2. évadnak – írta: Zsanna

2017. 08. 24. 21:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Csalódott vagyok.

Úristen, nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg. Kettős érzésem van, mert nem volt rossz a zárás, mégis elégedetlen vagyok. A legutóbbi írásom óta a szezon minősége tovább javult, így arra panaszom nem lehet. Persze dobálóztak klisékkel – majd erre is kitérek -, voltak megint rapid, bugyuta megoldásaik, de összességében kezdenek magukra találni a készítők.

Szóval a finálé. Hááát… Bár eljutottunk egy elég fontos momentumhoz, mégsem jött meg a katarzis érzése. Pontosan tudom, mi ennek az oka. A mód, ahogy az egyik legfontosabb gonosz karaktert elintézték.

És itt mindenféle konkrétumok nélkül el is érkeztünk a sorozat egyik legidegesítőbb tulajdonságához, ugyanis egy csomó potenciál lenne a sztoriban, és egyszerűen nem használják a körülmények adta lehetőségeket, hanem inkább totál logikátlan lépéseket erőltetnek.

A tovább mögött spoileresen kifejtem, mire is gondolok. (Ha valakit könyves részletek érdekelnek, itt nézelődjön.)

Először is, nem kenyerem a könyvekkel összehasonlítani a történetet. Feleslegesnek tartom, még úgy is, hogy a fő csapásirányok onnan erednek. Azonban amit a Malec-szállal műveltek, nem volt szimpatikus.

Nem lepett meg, hogy ide lyukadtunk ki, és ahogy korábban írtam, a felek “munkájára” terelték a hangsúlyt, de reménykedtem, hogy nem játsszák végig. Ez a se veled – se nélküled dilemma nem a megfelelő oldalról lett megközelítve. A könyvekben más volt a konfliktus alapja, és annak volt értelme.

Alec és Magnus is eléggé kiforrott karakter. Alec becsületes, hűséges és ragaszkodó. A könyvekben pont emiatt került bajba, hiszen Magnus-t választotta, és mindent akart, a múltját is. Magnus sokat szenvedett, sokszor becsapták, elveszített az évszázadok során nagyon sok szerelmet. Alec pedig, ha szerencsés, akkor is meg fog öregedni, és egyszer meg fog halni, Magnus-nak pedig ezt végig kell néznie. Azért szerintem, ez enged némi vacilálást.

A sorozatban sajnos, bár megpendítették egyszer ezt a szálat, mégsem ezzel foglalkoztak. Ami eléggé karakteridegen volt Alec esetében, mivel kedvenc kócoshajúnk kábé két perc ismeretség után felrúgott minden Árnyvadász szabályt Magnus-ért és mindenkivel (család, Klávé, munkatársak) szembeszállt kettejükért. Ez az elhatározás azonban mintha egyik pillanatról a másikra eltűnt volna.

Magnus esetében szintén fura változásokról beszélhetünk, hiszen ő nyomult a szerelmével, aztán mégis elég hamar feladta. Azért – azért!!! – hogy a végén nettó 1 perc alatt kibéküljenek, és szobára menjenek. Esküszöm, nem értem, erre minek volt szükség. Abszolút nem izgultam, hogy végleg szakítanak, vagy meggyűlölik egymást. Ennél az is jobb lett volna, ha mutatnak néhány randit, ezzel is a képernyők elég ragasztották volna a fanokat. Nem volt tétje a problémának, plusz kissé idegesítő volt az agonizálásuk.

Térjünk Maia és Simon kettősére, ami a kommentek alapján eléggé megoszt benneteket. Szerintem annyira nem bénák együtt, de itt is inkább azzal volt a baj, hogy állítólag Simon egész életében Clary-be volt szerelmes – ja! és mellesleg legjobb barátok voltak, ergo mindent megbeszéltek – de most esélyt sem adott a csók magyarázatára. Aztán ezen elég hamar túltette magát, és Maiaval randizott, majd váratlanul Clary rendelkezésére állt mindenben, anélkül, hogy a dolgaikat tisztázták volna.

A történet egyébként egész következetes volt, a szokásos bugyuta megoldásokat nem nézve. Azonban pont ezek a bugyutaságok okozzák a hiányérzetet. Annyi jó ötlet lehetne egy-egy szál lezárására, és nem kellene hozzá CGI meg neves vendégszereplők. De mégsem megy valamiért.

Olyan az egész, mintha nem tudnák belőni a célcsoportot, akiknek készül. Alapvetően a fiatalabb korosztály van becélozva, de a tiniknek sok benne az öldöklés. A fiatalabb felnőttek pedig kikészülnek a komolytalan megoldásoktól. Mintha mindenkinek meg akarnának felelni, ebből adódik ez a minőségi hullámzás.

Na, de hogy pozitívumokat is mondjak. Alan van Sprangot bírom, szerintem nagyon jó Valentine volt, abszolút hihető volt a mániákus szerepében. Will Tudor helyes fiú, szexi brit akcentussal, ja és nem mellesleg sziporkázott Sebastianként.

Lola Flanery több részben megmutatta, hogy nagyon tehetséges kiscsaj, félelmetes volt Seelie Királynőként. Sarah Hyland pedig úgy vette át tőle a szerepet, mintha Lolát is ő játszotta volna. (Beugrása Domnak volt köszönhető, és így hogy szakítottak, nem tudom visszatér-e a harmadik évadra.) És kelletlenül, de be kell ismernem, hogy Kat McNamara és Dominic Sherwood is fejlődik.

Most a sztori a Végzet Ereklyéinek begyűjtése köré összpontosult. Valentine mindet akarta, hogy megidézze Razielt az Alvilág elpusztítására, míg hőseink ennek megakadályozása érdekében tevékenykedtek.

A finálé kicsit gyengébb volt, mint az előző részek. A Sebastian elleni harc az utolsó előtti részben egész jól sikerült, de annyira adta magát, hogy lesz még vele folytatás. Sajnos Luke-nak nem igazán találnak szerepet, egy-egy fura halálesethez kapcsolódó helyszínelést leszámítva, így itt is csak tengett-lengett. Feltűnően keresnek neki valami fontos momentumot minden részben, itt ő volt a telefonos segítség, aki leleplezte a királynőt.

A Seelie Királynő árulása nem volt meglepő, ugyanakkor magyarázatra szorulna, hogy mit is ajánlott neki Valentine. Nem elég badass a tündércsapat, csak ármánykodnak, ami elég uncsi, és eddig komolyabb következményei sem voltak a kavarásuknak.

Az, hogy miután kiderült mindenki számára, hogy Alicantéban valaki súg Valentine-nak, és az a valaki kizárásos alapon csak a Konzul lehet, hiszen az Inkvizítor csak őt avatta be a Lyn Tó titkába, mégis Clary és Jace pont a karjaiba sétáltak. Jace megtanulhatná már uralni angyali képességeit, mert eddig csak a legnagyobb szükségben törtek fel benne. Eközben New Yorkban Izzy, Alec és Magnus végeláthatatlan harcot vívtak sohanemlátott démonokkal.

Miután Jace és Clary lemészárolták a Konzult és a csapatát, elzarándokoltak a tóhoz, ahol Valentine egy bokor mögül kilépve leszúrta Jace-t. Ez a fordulat, és ennek kivitelezése szóra sem érdemes. Mint ahogy ahhoz sem fűznék hozzá semmit, amikor Valentine leütötte Clary-t. Az apja persze nem használta ki lánya eszméleten állapotát, nem, inkább megvárta, míg felébred, és csak aztán látott neki az angyal megidézésének. WTF???

Hagyjuk. Majd eztán az angyal leépítette Valentine-t, Clary pedig kihasználta ezt, és megölte a saját apját.

Mikor ezt végignéztem, úgy éreztem, elrontották. Hoztak egy döntést, hogy milyen véget érjen a főgonosz, és rosszul döntöttek. Tényleg csalódott vagyok, mert olyan semmilyen volt, mert Clary tette (maga a kivitelezése, ahogy szúrt, ahányszor szúrt) ugyanolyan karakteridegen volt, mint amit Malec-kel műveltek. Aztán abszolút hidegvérről tanúskodva feltámasztatta az angyallal Jace-t, aminek persze következményei lesznek a jövőben.

Maia elrablása és fogva tartása egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy a királynő megszerezze magának Simont. Persze Luke-ot ide is be kellett nyomni pár snitt erejéig. Ó, és nem felejteni, hogy Luke lebukott a társa előtt. Elképzelésem sincs, hogy ebből mi fog kisülni.

A nagyobb cliffhanger tetszett, ugyanis Sebastian véréből egy “Mother” elsuttogásával pentagramma keletkezett, ami megnyitotta a kaput a pokol dimenziójához – ez elég váratlan volt.

Eleinte nem igazán értettem, hogy mit akarnak kihozni a démonok feltűnéséből és eltűnéséből, de Lilith színre léptetése elég jó húzás. Reményeim szerint életre kelti Sebastiant, és a harmadik évadban ketten szadizzák hőseinket.

A 2 . évad összességében 5,5/10, a finálé nálam viszont csak 4,5/10. Mindenesetre várom a folytatást!

9 hozzászólás Ne habozz!

Popeye - 2017. 08. 24. 21:53

Az első évad nagyon tetszett, sőt, a 2. első fele sem volt rossz, de valamit elcsesztek a második felére…

Ambriel - 2017. 08. 25. 07:26

Ahogy könyvben, úgy a sorozatban is összecsapták Valentine kinyírását, úgyhogy erre nem panaszkodhatok, arra viszont igen, hogy Malec esetében lecserélték az egész Will miatti konfliktust.

Az sem tetszik, hogy a “tudjuk ki” Néma Testvér még nem jelent meg a színen, és Sebastian más Intézetekben rendezett mészárlása is nagyon hiányzott, főleg Emmáék miatt.

Az sem tetszett, hogy a könyv legsokkolóbb halálát kihagyták, és Max életben maradt. Lehetne jó ez a sorozat, de sajnos csak egy súlytalan tini szappan, ami a nyári üresjáratba belefért, de egyébként fabatkát sem ér.

Még mielőtt valaki megkérdezi, hogy akkor minek nézem, előre válaszolok: Mert reménykedem, hogy a nagy kedvenceim Will, Jem, Tessa, Emma, Jules végre színre lépnek és nem rontják el a karakterüket.

LambSkewers - 2017. 08. 26. 20:37

Fú, próbálok minél kevesebbet írni, mert simán képes lennék egy több ezer szavas esszét írni arról, hogy mennyire és miért nem tetszik az írók munkája.

“Azonban amit a Malec-szállal műveltek, nem volt szimpatikus.”
Szerintem nagyszerű okot találtak a szakításra, de rosszul vitelezték ki. A 2×18 messze a legjobb rész volt a 2. évadban (Malec rajongóként persze egyértelmű a választás oka, nem is titkolom, hogy csak miattuk nézem a sorozatot). Tök jó kis flashback-eket kaptunk, szuperül bemutatták Magnus vívódását és szép volt a “szakítás” jelenet. Erre a következő részben Magnus és Alec forgatják egymásra a szemüket és úgy viselkednek mintha egymással kiabálva, tányérokat törve, megcsalás miatt szakítottak volna. Nem értettem, hogy akkor most mi van. Később arra jutottam, hogy a 2×07 miatt újra kellett írni néhány részt és a 2×19/20-as forgatókönyveket nem igazították a többihez (Amikor kiakadtak a rajongók (2×07), akkor már elkezdték forgatni a 2B-t, szóval 100%, hogy volt változtatás, főleg, hogy olyan jeleneteket írtak bele, amiket kifejezetten kértek és kifogásoltak a nézők pl. cat eyes, első alkalom, első alkalom utáni reggel). Az a 2×20-as béküléses jelenet aranyos, de számomra elkapkodott volt és nem kaptunk választ, hogy Magnus miért gondolta meg magát a szakítással kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem a fő szakítás volt. A rajongók szerint lesz egy nagy szakítás a 3. évadban. Megint előhozták az immortal dolgot a 2×18-ban, szóval lehet benne valami.

Max nem halt meg, de szerintem biztos, hogy a 3. évadban annyi lesz neki. Emiatt utálni fogja magát Alec -nem véletlenül szólalkoztak össze Izzy-vel azt hiszem a 2×17-ben.

Az a durva, hogy Kat tényleg jó volt az évadzáróban, de ezzel egyetemben Matt kevésbé. Van egy olyan érzésem, hogy a színészek osztoznak valami mágikus színészi erőn és egymástól szívják el ezt időnként, ezen áll vagy bukik, hogy az adott részben ki teljesít jobban.

Ment a hype, hogy Catarina feltűnik a színen, erre sikerült megint egy nem túl tehetséges színésznőt kasztingolni ÉS még a jelenete is unalmas volt. Madzie-ről ne is beszéljünk. Todd barátunk erőlteti a kislányt, érzem, hogy őt akarja Malec Max-e helyett behozni. Mondja már meg neki valaki, hogy ez nem jó ötlet. Én tudom, hogy ő akar a diversity King lenni, de ne nyúljon már OG karakterekhez és cserélje ki őket, hogy megmutassa ő milyen woke.

Túl sok a főszereplő, emiatt mindennel kapkodnak, nem jut idő fontos dolgokra. A nem túl fontosakat ki kellene hagyni annak érdekében, hogy a meglévő szereplőkkel érdemben legyen foglalkozva. Tudom, hogy a könyv fanokat ez feldühítené, de a 3. évadban még több szereplő lesz és már a jelenlegiekkel sem tudnak egyszerre bánni.

Volt még valaki rajtam kívül, aki nevetett azon a szárnyas démon vs. Alec jeleneten? A rész elején simán leíjazott egy ugyanolyan démont egyetlen nyíllal, itt képtelen volt és kétségbeesve kiabálta, hogy “Magnus!”. Kész vicc volt. Röviden összefoglalta, hogy mennyire következetesek az írók.

LambSkewers - 2017. 08. 26. 20:45

Ezt még elfelejtettem:
“A Seelie Királynő árulása nem volt meglepő, ugyanakkor magyarázatra szorulna, hogy mit is ajánlott neki Valentine.”

Az sem lett megmagyarázva, hogy mi volt az a “catch”, ami miatt végül Luke és Raphael ráálltak, hogy támogassák a SQ-t, de az sem, hogy hova tűnt Magnus spell book-ja, amit még a 2A-ban lopott el valaki.

Köszi a kritikát!

mmalna - 2017. 08. 26. 22:19

Az évadzárót magukhoz képest jól összerakták, és a Clary-Jace páros is – megint csak magukhoz képest – egész jók voltak.
A Malec-vonallal viszont az egész 2B alatt azon gondolkoztam, hogy mit szívtak az írók. Először az a borzalmas tetcserés történet, aztán ez a szakítás utáni teljes következetlenség. Tényleg kb. az egyetlen storyline és páros volt az évad első felében, amit normálisan bírtak írni, ehhez képest ez most ámokfutás lett. Pedig a 2×18 tényleg nagyon jól sikerült, és nem értek egyet a kritikával, a szakítás indoka is totál logikus és elfogadható volt. Olvastam valahol, mi a könyves indok, az úgy ezekkel a történetekkel nem bejátszható, teljesen karakteridegen lenne. Na nem mintha ez nagyon zavarná az írókat az eddigi tapasztalatok alapján.

Ambriel: úgy tudom, nem vették meg a jogokat az univerzumon belüli összes könyvhöz, szóval csak korlátozottan használhatnak karaktereket. A részleteket nem tudom, nem olvastam a könyveket, de szerintem ha tényleg ezért nézed, akkor olvass utána.

LanómbSkewers: a strandos jelenet tényleg ritka idióta volt. Kezdve az “Az meg mi? – Vér”-párbeszéddel. Alec nyilván nem látott még vért életében.

LambSkewers - 2017. 08. 26. 23:22

@mmalna és @Ambriel
Mástól hallottam, hogy csak a TMI 6 könyvére van joguk és CC nem hajlandó eladni a többi könyv jogát. A Shadowhunters-ben A GYEREKEK nem fognak feltűnni. Ezért mondtam, hogy szerintem Todd Madzie-vel akarja őket helyettesíteni. Viszont emlékeim szerint Tessa-ról az első évadban már mutattak képet és utaltak rá a készítők, hogy fel is fog tűnni, de várni kell.
El is felejtettem a véres részt. Hát igen, de Harry és Matt tweeteltek is róla. Még ők is marhaságnak tartották.

Katey - 2017. 09. 01. 00:40

Lambskewer. Azt egy másik Warlock csaj lopta el Valentine-nak, szóval feltehetőleg valahol elrejtette így halálával nem kerül elő újra szerintem, vagy valamilyen nyom alapján megtalálják majd.

LambSkewers - 2017. 10. 07. 21:58

@Katey egy rajongó a NYCC-on megkérdezte, hogy mi lett vele, erre Todd megerősítette, hogy Alec azt off-screen szerezte vissza és elnézést kér, hogy nem láthattuk a sorozatban. Értsd: elfeledkeztek róla.

Necridus - 2019. 04. 28. 19:35

Amúgy az miért van, hogy a sorozatnak van magyar címe, de nem található hozzá sehol szinkron?
Meg ha már freeform, annak van oka, hogy a csatorna sorozatai nem nagyon kapnak magyar szinkront?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz