login |

Game of Thrones: vége a 7. évadnak

2017. 08. 28. 20:02 - Írta: CyClotroniC

299 hozzászólás | kategória: kritika,

We’ve been here for some time.

Bőven egy óra feletti játékidővel búcsúzott tőlünk a Game of Thrones szezonzárója, mely terjedelmében már inkább azt hozta, amit a sorozat hátralévő 6 epizódjától is kapni fogunk.

Az már most is jól látszott, hogy a Game of Thrones pont egy olyan sorozat, ami simán elbírja ezt a játékidőt, én legalábbis egyetlen epizódot sem élveztem annyira idén, mint a mostanit. A 7×07 amellett, hogy kifejezetten tartalmasra sikerült, arra is remek példaként szolgált, hogy miért válik rögtön fogyaszthatóbbá a helyszínek közti ugrálás, ha szánunk ezek közt időt azokra a karakterpillanatokra is, amik eleve népszerűvé tették a sorozatot. Arról nem is beszélve, hogy több szálon is sikerült olyan dolgokat felvonultatnia, amikre már régóta ki voltam éhezve.

Talán túlzás lenne puszta átvezető szezonnak degradálni az idei évadot, mégis úgy érzem, hogy nagy vonalakban az volt a készítők szándéka, hogy teljesen átrendezzék a korábbi évek jóval szövevényesebb játékterét olyanná, ami tökéletes kiindulási alapot fog nyújtani az utolsó etapra.

Az idei finálét elnézve kifejezetten elégedett vagyok azzal, ahová eljutottunk, ellenben inkább csalódott, ha az ide vezető utat nézem, ahol többször indokolatlanul gyorsan szedte a lábát a cselekmény, más szálakon pedig olyan vargabetűket kanyarított a hóba, amire aligha volt szükségünk.

A sorozatfogyasztás viszont inkább a bejárt útról és nem a célról szokott szólni, így ha rangsorolnám az évadokat, valószínűleg a lista alsó felébe kerülne csak az idei, de azt is el kell ismernem hogy sok ballépés főleg a jóval összeszedettebb finálé tükrében vált csak igazán fájó ponttá.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A rendrakás különösen akkor érhető tetten az íráson, ha végignézzük, hogy kiket vontak ki idén az egyenletből. Olenna vagy a Martellek szövetsége Dany-vel már nem igen hozott volna semmi izgalmat a végjátékba, inkább csak bonyolította volna azt, különösen most, hogy Jon már elhálta kedvenc nagynénjével a szövetséget.

Leginkább az volt a bajom mindegyik esettel, beleértve Petyr-ét is, hogy egyiknél sem éreztem azt a katarzist vagy gyomrost, amit korábban rendre tudott hozni a sorozat az ilyen pillanatainál. Azzal alapvetően nincs baj, hogy kik állhattak bosszút Olenna-n és Kisujjon, csak valahogy mindkét, korábban kifejezetten nagy játékos esetében azt éreztem, hogy már elhaladt alóluk a történet és vajmi kevés játékterük maradt. A személyes bosszún túl egyikőjük kiírása sem alakított már sokat az erőviszonyokon, így jóval halványabb nyomot hagytak, mint azt erejük teljében tették volna.

Néhány karakternél egyébként nagyon érződik már egy jó ideje ez a parkoltatás és tanácstalan tengés-lengés. Vannak ugye azok, akiknek csupán kevésbé hálás az aktuális terep, de azért kezd velük valamit a történet. Ilyen volt egészen a fináléig szerintem a teljes Lannister család is, míg Varys, Melisandre, Brienne vagy Theon jóformán semmit nem tettek idén a sztorihoz, amit már csak azért is sajnáltam, mert mind a négy karakter bőven olyan lenne amúgy, akikben a történet ezen pontján is még rengeteg potenciál lakozik.

Így visszatekintve, a sokak által felhozott kapkodás/teleportálás már csak azért is érdekes negatívum idén, mert tényleg többször lehetett azt érezni, hogy kevesebb kanyarral is ugyanide lyukadhattunk volna ki. Casterly Rock elfoglalásának vagy a síkvidéki karavánnak azon túl nem nagyon akadt sok értelme, hogy a Tarlyk sorsán keresztül elgondolkozzanak azon a nézők, hogy épp Dany-nek vagy Tyrion-nak van-e igaza a rövid és hosszún távú terveket illetően.

Vagy hát ott van a legékesebb példája a feleslegesen leírt köröknek a teljes Winterfell sztori. Arya és Sansa idei történetéről már mindent leírtam, amit akartam, és bármennyire is lelkesen vigyorgott bennem a rajongó az utolsó várfalas beszélgetést nézve, azért mondjuk ki, hogy ezt a szálat rendesen elszúrták a készítők.

Sometimes when I try to understand a person’s motives, I play a little game. I assume the worst.

Nem az zavar, hogy nincs kimondva, hogy mikortól voltak képben igazán a Stark lányok, hanem hogy egyik változat sem áll meg rendesen a lábán. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy már a varsafánál kitökölt mindent a három testvér, az joggal tárhatja szét a kezét azon, hogy akkor mi a fene történt Arya szobájában a tőrrel és az arcokkal, még abban az extrém esetben is, ha az egész csak annak szólt, ha Kisujj még ezt is megpróbálná kihallgatni.

Ha viszont csak ebben a részben döbbent rá Sansa végleg arra, amit amúgy már rengetegszer emlegetett korábban is, miszerint Petyr-ben nem szabad megbízni, akkor azt megint egész nehezemre esne megemészteni, és pláne feleslegessé tenné az utolsó előtti rész melodrámáját.

Hogy pozitívumot is mondjak, a Starkok között kézről kézre járó tőr, ami Bran-től Arya-hoz, majd tőle Sansa-hoz került egy szép szimbóluma volt a köztük kialakuló összetartásnak és bizalomnak, ugyanakkor ezt leszámítva feleslegesnek és mesterkéltnek éreztem a Petyr által kavart drámát, mert végig látszott, hogy minden csak a tárgyalótermes fordulatért lett kitalálva, semmi többért, csakis a fordulatért.

Mindenesetre Kisujj-jal már nem nagyon tudtak mit kezdeni a készítők Winterfell falai között, és alig pár percet töltöttünk csak ott nélküle, máris organikusabbnak hatott minden, csak azt sajnálom, hogy ezt egy teljes szezonos eseménynek szánták az írók.

Két dolog azért így is elgondolkodtató volt Petyr kapcsán. Az első, hogy durva belegondolni, hogy pusztán szerelemből és hataloméhségből milyen dominósort indított el, hiszen tulajdonképpen leginkább őt tekinthettük az egész történet katalizátoraként. A másik pedig hogy ha Bran szavának döntő értéke van egy tárgyalás során, az Jon származását illetően is fontos lehet majd.

You don’t need to choose. You’re a Greyjoy… and you’re a Stark.

Ha valaki még tökéletesen passzol a “gyenge szezonív, remek végpont” mintába, az az a Theon, akinek a finálét megelőzően nem sok szerep jutott azon túl, hogy a múlt árnyai ismét megfutamodásra késztették. Ezzel szemben jó volt látni, hogy Jon kendőzetlen – és környezete nagyobbik fele szerint teljesen idióta -, őszintesége mekkora terápiás hatással volt a számára.

Kettejük jelenete ráadásul nem csak azért volt érdekes, mert egy réteggel megint kevesebb maradt Reek-ből Theon lelkének legmélyén, hanem Jon miatt is, aki kvázi a saját tudtán kívül előre közölte a nézőkkel, hogy ugyanúgy fog majd magára egyszerre Targaryen-ként és Stark-ként is tekinteni.

Fuck loyalty!

Na de tényleg beszéljünk a sárkányvermes csoportterápiáról is egy kicsit, mert míg mindenki Cleganebowlt meg különféle cicaharcokat várt inkább a találkozótól, úgyis baromi jól működött, hogy nem robbant fel egyszer sem a puskaporos hordó.

Nyilván hatalmas fanservice ziccer ez a Westeros-i osztálytalálkozó, mert hát felsorolni se tudnám, hogy mennyi viszont találkozás meg párosítás színesítette ezt az első 40 percet. Kezdve azzal, hogy már odafelé rácsodálkozik Jon a nagyvárosra, Bronn péniszfilozófiáján keresztül egészen addig, hogy Dany vagánykodós belépője után Cersei első reakciója naná hogy az, hogy le kell oltani a sárkánymamit a késésért.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy Euron mennyire szórakoztatóan suttyó, arról, hogy a zombi-bemutató teljesen olyan volt, mint egy Shark Tank-es termékprezentáció, de legfőképp amellett lenne kár elmenni, hogy nagyon nagyon régóta nem volt ilyen jó egyik Lannister karakter sem.

Nem állítanám, hogy valaha is tiszta szívből nekik szurkoltam volna, de számomra az első négy évad során messze az erősen diszfunkcionális, elfojtott sérelmekkel teli Lannister család volt a legizgalmasabb pontja a történetnek, és ebből most azért valami újra felsejlett.

Ha van családi kapcsolat, amiért a legjobban szorítok jelenleg a sorozatban, az Tyrion és Jaime között van. Tyrion sem annyira izgalmas már tanácsadóként, mint korábban volt, viszont Jaime-nek tényleg nem sok minden jutott mostanában azon túl, hogy Bronn jópofa beszólásaihoz dobálta fel a labdákat.

Ami még furább, hogy Cersei is sokkal mélyebb jelenetet kapott Tyrion mellett, mint a sétája óta bármikor. Hiába volt alapvetően egy egész ügyes blöff Cersei részéről a sértődött elvonulás és a fegyverszünet, még az álca mögül is több őszinteség tört a felszínre családról, az érzéseiről és a motivációjáról, mint amit legtöbbször láttatni engedne.

Nagyon messze van ő még attól, hogy kiérdemelje a Mad Queen jelzőt, hiszen hiába vannak hátsó szándékai és hiába hajtja még valamennyire a bosszú, úgy tűnik abban egyezik a véleménye az öccsével, hogy hosszú távon gondolkodik. Jól látszik, hogy a bosszún túl fontos számára a Lannisterek neve és talán mióta ismét gyermeket vár, újra van kiért birodalmat építenie.

Has it occurred to you she might not have been a reliable source of information?

Ami a sorozat jövőjét és az utolsó 6 részt illeti, mindenképpen érdekel, hogy a belviszály vagy a Mások végére kerül majd később a pont. Minden fantasy-eposzos logika azt mondaná, hogy az utolsó pár részt illene szentelni a végső csatákra, de annak ellenére, hogy mindig is ez volt a Game of Thrones végjátéka, én szívesebben látnám, ha visszatérve a gyökereihez, az emberibb dolgokra komponálnák a sorozat utolsó taktusait.

Arra, hogy a Mások legyőzésén túl ki ül majd a trónra, mennyire könnyen engedné át ezt a szerepet Dany Jon-nak, ott lesznek-e egyáltalán mindketten a legvégén is, teherbe esik-e Dany? Jaime tényleg Cersei ellen fordul-e majd, Bronn megkapja-e a várát, Brienne összejön-e Tormund-dal, Sandor elégtételt vehet-e bátyján, visszatér-e Melisandre, jut-e még komolyabb szerephez, marad-e Sansa Észak úrnője és még ki tudja hány ilyen apró kérdésre várok némi konklúziót az utolsó 6 résztől. (Teóriázgatni itt tudtok.)

Szóval akad itt még bőven történet a Másokon túl is, azt pedig tényleg csak remélni merem, hogy a mostani finálé stílusában zajlik majd a célegyenes is, túl sok még ugyanis az olyan karakter, akik, bármi legyen is a sorsuk, de megérdemelnének valami igazán ütős végpontot, többet, mint ami idén Olenna-nak vagy Kisujj-nak megadatott.

299 hozzászólás Ne habozz!

polovcev - 2017. 08. 28. 20:15

Nagyrészt egyet értek a szavaiddal, Kisújj ideje már egy ideje lejárt, semmit nem tudott hozzáadni a történethez. Mondjuk Brannek sem igazán marad szerepe ezután, gondolom majd mered maga elé és néha elröffent egy bölcsességet.

Azért valahol érdekes belegondolni, hogy hol tartana Westeros, ha Rhaegar és Lyssa szimplán bevalja, hogy nem volt semmiféle rablás :)

szyszaa - 2017. 08. 28. 20:17

Nagyon jó kritika! Kisujjt illetően ugyanez fogalmazódott meg bennem is: nem volt katarzis!
Theonnak pedig drukkolok továbbra is!

bema - 2017. 08. 28. 20:23

Jon esetében épp az lesz érdekes, hogy ő azért nem hazudik, mert az apja így él tovább benne,miközben ugye Ned összevissza kamuzott róla mindent.

Érdemes kitérni még a Cersei féle jóslatra is, hizen Martin világában a félreértelmezett jövendölések mindig fontos szerepet játszanak.

Kisujj szerelemből az égvilágon semmit nem csinált, ő maga mondta el, hogy minden tettét egyetlen dolog motíválja.

Melkon - 2017. 08. 28. 20:23

Az előző rész logikátlanságain kiakadtam, ez a rész viszont tetszett.

A Petyres dolgot kicsit túl hamar lelőtték. Mielőtt láttam hogy Bran is ott van, még el tudtam volna képzelni, hogy Sansa tényleg ennyire buta. Bran jelenléte egyértelművé tette a helyzetet.

Jobban örülnék én is, ha 3-4 rész alatt lezavarnák a másokat, a vége pedig a belviszályokról szólna.
Nincsenek ellenemre az epic csaták, de ez a sorozat nem arról szól.

LP - 2017. 08. 28. 20:25

én 2 hete azt írtam, hogy az egész északra menetelnek annyi haszna lesz, hogy a végén a Lannisterek nem teljesen esélytelenként kerülnek szembe Daenerys & co.-val. remélem nem így lesz, hiszen már a pilotban is a white walkerek lettek bemutatva “főellenségként”. 7 évnyi építkezés menne kárba, ha csak töltelékként szolgálnának…

@polovcev
Brannek vélhetően igen komoly szerepe lesz a Night King (esetleges) legyőzésében

majsz - 2017. 08. 28. 20:29

Olyan mintha Kisujj még tényleg mondani akart volna valamit Sansanak, lehet e valami gamechanger dolog, vagy ennyire nem fognak már belemenni az utolsó évadban?
Továbbra sem tiszta Cersei honnan tudott a zombiról, már az gyanús volt, hogy Euron csak úgy elsétált, utána meg jött a “no one walks away from me”, Tyrion még is eljött, persze az kellett a látszólagos békéhez, de egy pillanatra azt hittem Jaimenek odaüt a Hegy.
Amúgy kicsit inkább már fanservicenek érződik a dolog, hiányoznak a Martini fordulatok, pl ilyen lett volna ha Jaimet tényleg megöleti Cersei vagy pl a találkán azt mondja, oké van béke de Tyriont lefejezhetem.
Ez a Targ szál meg kissé zavaros a laikus nézőnek, mint nekem, aki nem olvasta könyveket meg ecetera.
Mindenesetre én is annak örülnék, ha az utolsó évad nem walkindedbe menne át hanem az emberibb oldalra fókuszálna.

winnie - 2017. 08. 28. 20:34

“Amúgy kicsit inkább már fanservicenek érződik a dolog,”

ezt elég gyakran olvasni, de azért nagyon fura, mert semmi érdekük az íróknak az, hogy bármi ilyet csináljanak, nem nyernek semmit vele. (az hbo sem, de nekik meg nincs köze az íráshoz.) ráadásul az írók sokszor nem is követik az effélét.

nem fordulhat elő, hogy az írók simán csak azt akarják írni, amit írnak?

Zsuzsi - 2017. 08. 28. 20:38

A Fal leomlásakor nekem az jött le, hogy aki ott volt, mind meghalt, Tormundot is beleértve, bármennyire is ordította, hogy futás, de javítsatok ki, ha tévedek.

Scared - 2017. 08. 28. 20:41

Ez a rész nekem is tetszett, elkezdett érdekelni az utolsó évad. Bár a 3 Stark gyerek sorsa még mindig hidegen hagy, a többi szál ígéretesnek tűnik. Az a tippem mindenesetre bejött, hogy Kisujjt ki fogják írni, nem tudtak már mit kezdeni vele. Viszont azon meglepődtem, hogy mindhárom Lannister megérte az utolsó évadot.

Valaki azt el tudná mondani, hogy ez az Ellia Martell – Rhaegar elválás mi is konkrétan? Olvastam valahol, de nem tudom melyik epizódban lehetett, most megszívtam, hogy csak tekergettem a részeket. :D

bazs1 - 2017. 08. 28. 20:42

mennyire poén már, hogy ha nem mentek volna a Falon túlra (a sárkányokkal), akkor még most is lenne Fal :D

Ser Felvidéki Isaac - 2017. 08. 28. 20:43

“mert semmi érdekük az íróknak”

Már miért ne lenne? Közönség nélkül nem sokat érne a munkájuk, ezért a cirkuszt és kenyeret-elv mentén csak kiszolgálják a fogyasztó igényeket.

Így nem csorbul a merchandise-bevetélek sem, ha sok rajongót tud magáénak a sorozat, nem is beszélve az elvileg elkövetkezendő számtalan spin-off-ról.

Sajnos a sorozat bár még mindig kiemelkedő, a kezdeti lendület (4.évad végéig) után kezd kiereszteni, a fordulatok mellőződnek, a karakterek egydimenziósak.

UI: ki emlékszik még a pattogós beszélgetésre az első évadból Varys és Kisujj között? És azóta mi is lett a karakterükből?

winnie - 2017. 08. 28. 20:51

Ser Felvidéki Isaac: nem az íróknak az érdeke a nézettség, ráadásul az hbo sem reklámokból él – nyilván bárki mondhatja, hogy “nemis”, de az írók kreatívak akarnak lenni, sokan jobban el vannak egy elismert, kisebb stresszel és rajongói bázissal körített környezetben, dolgozni akarnak, kiélni magukat, nem ezt vagy azt kiszolgálni. a siker elérték, a sorozat elismert, megteremtették magukat (bár egyikük korábban is “meg volt” teremtve) – ha vannak valakik, akik nem szorulnak rá, akkor ők. mondom, tiszta sor, hogy te vagy én úgy gondolkodunk, hogy “csak a pénz meg a sztárság”, de ez sokaknak csak nyűg. főleg olyanok szakmában, ahol 10 évvel ezelőtt még a csúcson is csak szürke eminenciások voltak.

nem véletlen, hogy már az új sorozatukon dolgoznak, illetve dolgoztak a got alatt is, és az sem véletlen, hogy abszolút nem populáris témán.

tudom, hogy nagyon könnyű bármilyen nem tetsző, másokat viszont kielégítő húzás elé a fanservice pajzsot húzni, de aki ezt teszi, az elfelejti, hogy milyen sorozatos világban élünk. olyanban, ahol bizonyos sorozatok írói nincsenek ilyesmire rászorulva, és az élet, a sorozataik fogadtatása őket igazolja.

winnie - 2017. 08. 28. 20:52

ja.

ha valamit szeretnének kiszolgálni az írók, azok a karaktereik, akikbe viszont sokszor totál indokolatlanul beleszerelmesednek a karaktereikbe (máskor pedig s színészeikbe). ezt sokkal inkább a szemükre vetném. hogy a karakterekkel való pozitív vagy negatív ingereket viszik túlzásba.

poohtheone - 2017. 08. 28. 20:52

Kisujj karaktere méltóbb halált érdemelt volna ennél a szánalmas vergődésnél, amit az egséz évadban műveltettek vele az írók.

Ha Tormund _ezt_is_ túléli, akkor már versenyben lesz Jonnal a hányszorkellettvolnameghaljakdemégistúléltem címért.

sorozat/gyilkos - 2017. 08. 28. 20:53

@winnie Simán előfordulhat, de azért ez egy dollármilliárdos üzlet is egyben, ami üzleti szempontból felfelé ívelő pályán van. Martin felfogása pedig, a romantikát magasról lekaszaboló fordulataival, kockázatot jelent ebből a szempontból. Lehet azt mondani, hogy a kiszámíthatatlanság lényeges eleme a sikernek, de így a finisben egészen biztosan erősödő érv az elvárások kiszolgálása is.

Ha elhiszem, hogy az HBO-tól nincs nyomás az irókon (de frászt hiszem el, kérdésekkel is lehet nyomást gyakorolni), ezt a dillemmát az írók maguktól is tudják, az öncenzúra szót nem miattuk kellene kitalálni.

Sigismundus - 2017. 08. 28. 20:53

Örömmel láttam Kisujj nyakvágását és a Stark lányok utolsó beszélgetéséből csak a köztük karóra kitűzött fejét hiányoltam.

Eleinte túl hosszúnak találtam a Királyvárba bevonulást, és amikor Sandor magára hagyta a kordét a ládával, attól tartottam hogy valaki hülye szabadjára engedi a zombit és fuccs a bemutatónak.

Azt hogy Cersei megint nem mond igazat az meg sem lepett ugyanígy a zombisárkány akciója a Keleti Őrségnél, az is kiszámítható volt már azóta hogy a tóba zuhant.

NAh én meg vagyok elégedve a sorozattal amióta elhagyta a könyvet. Pedig hardcore könyves vagyok amúgy.

VanillaSky - 2017. 08. 28. 20:56

Gyenge évad egy fokkal jobb befejezése, bár inkább csak a várható fordulatok lezárása. Itt már nem tudtak semmiféle meglepetéssel szolgálni az írók. Egyetlen nyekergésem csak annyiban merül ki, hogy Tyrion és Cersei “megállapodása” kamerán kívül történt és a z ágyjelenetnél a lesütött arc remélem nem egy újabb “csavaros” árulás előszele lesz és a 2 vs 1 nem cserélődik fel a srácok között, mert az már hatalmas butaság lenne!

Melkon - 2017. 08. 28. 21:00

majsz:

“Továbbra sem tiszta Cersei honnan tudott a zombiról”:

Nem az volt a deal, hogy hoznak egy zombit bemutatni? Amikor Tyrion királyvárban volt…

Ser Felvidéki Isaac - 2017. 08. 28. 21:02

winnie: persze, megérthető az álláspontod, valóban vannak az írók között “csodabogarak” (bár valamilyen szinten tán mindegyik annak számít) akik teljes komolysággal kezelik azt a világot, amit létrehoztak.
ezzel semmi baj sincs, egyáltalán nem azt mondom, hogy az egész sorozat mára csakis a rajongók igényeinek pontról pontra való kiszolgálásává silányult. sok szállal nem értettem egyet, mégse titulálnám mindegyiket fansercivének.

ahogy mondod, de nekem inkább azt igazolja, hogy az ember manapság és úgy gondolkozik, mint régen, hogy a legkisebb királyfi kapja meg a trónt meg a királylányt, akár a régi mesékben. ez nem az írók érdeme, vagy az ő tehetségüknek az igazolása.általános emberi viselkedés csupán, kliséket írni pedig nem erény.

nyilván saját vélemény, de részemről 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a Dany-Jon szerelmet is csak azért erőltették így egybe, mert a 4. évad óta konkrétan könyörögnek érte a rajongók, hogy megtörténjen.

Ayrons - 2017. 08. 28. 21:02

winnie: Mivel már a könyvek nincsenek talajnak csak a karakterek sorsának a vége így kell a valami ami kitölt a könyvek hiányának űrjét. Egyrészt a filmes fogások másrészt a rajongók kiszolgálása. Természetesen nem zárhatjuk ki ,hogy egyes karaktereknél az írók elképzelése is ott van (főképp Jaimenél érződik. Nagyon sok esetben elkerülhetetlen találkozások voltak amelyeket igen is a rajongók kiszolgálásával oldottak meg. Vagyinkább direkt úgy hozták össze a karaktereket

Mersby - 2017. 08. 28. 21:03

Kisujjt nem csíptem de sajnáltam egy picit, lehet inkább csak szántam.

Dany nagyon badass lett, és szerintem fejlődött is a színész.
Jon szintúgy.
Még mindig szögként van a fejemben a “keserédes lezárás” kifejezés, sajnos egyikük tuti felfordul :(

Cersei végre mutatott valamit régi énjéből, viszont szerintem ő miatta lett Jaime árnyéka önmagának. Most hogy otthagyta a királynéját, talán ő is mutat valamit végre.

Tyrion-ban bízom, hogy nem csinál semmi hülyeséget. Úgy érzem nagy szerepe lesz még.

Sajnos az Aegon Targaryen rejtély szájbarágósra sikerült, de máshogy nem lehetett megoldani. A szinkronban úszó lamúr viszont tetszett a sárkány és a farkas között.

Mersby - 2017. 08. 28. 21:07

Ja és szerintem az Éjkirály ahogy megülte Viseriont nagyon cinkes volt. :D Mi szüksége van rá?

fireblade "pistike" - 2017. 08. 28. 21:14

Mersby:

Ne izélj már..lehet életében először ült sárkányon..:))
Neked hogy menne?

Mesemondó - 2017. 08. 28. 21:18

Ez jobb volt mint az előző 2 évad.
Várom is a befejezést.

Lantos - 2017. 08. 28. 21:19

Na sztem ebböl a részből az jött hogy a 8évadban a mi szeretett Aegonunktol(JON) bucsuzunk látványos légicsatában, mert Dany örökösödési problémája megoldódott itt a vége fuss el véle ja és jaime biztos megöli cerceit.

Batawanga - 2017. 08. 28. 21:27

Nem világos, hogy Euron akkor most meghalt, vagy mi van, Cersei terve veszélyben van? Tormund biztos nem patkolt el, a Brienne-románc miatt még lesz szerepe szerintem, túl fontos, hogy csak így képernyőn kívül kiírják.
A Dany-Jon románc igy érdekes lesz, bár a királyoknál dívik a rokoni házasság, egy nagynéni-unokaöcs viszony azért még így sem szokványos.

Mersby - 2017. 08. 28. 21:29

fireblade : Nem a módjával hanem az okával nem vagyok kibékülve. Nincs szüksége rá (mint a dragonqueen-nek) hogy a hátán üljön. Max annyi hogy messzebbre ellát :D

Dytta - 2017. 08. 28. 21:30

Csalodtam. Miert kellet oket osszehozni, pont akkor, amikor Bran kimondja az igazsagot… Iszonyu hulye megoldas volt. Jon ezt sosem fogja megbocsatani maganak.
Gondolom, Danny terhes lesz es Jon meg majd osszecsap a dead king-gel. Csak neki van eselye a dead dragon ellen. Es meghal. Danny meg megkapja a vastront Jon gyereke lesz az orokos…

Hodor logopédusa - 2017. 08. 28. 21:31

egyre inkább azt érzem, hogy én a másoknak drukkolok…

szeretném látni ahogy 100 db zombi kopog Cercei ajtaján és a Hegyre ráugranak…

Csilla0422 - 2017. 08. 28. 21:37

Ráadásul az Ice Dragon lovas még fal rombolása előtt, gerelyhajításban olimpiai aranyat nyert.

Én abban bízok, hogy a Night King túlélő lesz. Bár ha a kedvenceimből indulok ki: Khal Drogo és Robb Stark, akkor… még Dany is veszélyben van :)

Miért mondták azt, hogy nem tudnak a WW-k úszni? Amikor a sárkányt kihúzták, azért vízben is kellett lenniük és haladtak is.

Tényleg igaz, hogy nem csak Stark tesók, hanem a Lannisterek is nagyon jók voltak a részben.

Randal - 2017. 08. 28. 21:39

CycLotroniC:

Köszi a kritikát, érdekes volt olvasni a te nézőpontodat, mivel többnyire ugyanazt gondoltuk, ahogy olvastam, most viszont vannak eltérések.

Próbálom sorrendben összefoglalni, hogy én hogyan látom, aztán nézem a kommenteket is.

Kezdjük akkor az Arya-Sansa-Kisujj szállal:
Való igaz, hogy Kisujj karaktere többnyire felesleges volt és nem nagyon tudtak vele mit kezdeni, de ez betudható annak is, hogy olyan közegbe került, ahol képességeit nem tudja használni, nem tud előnyt kovácsolni magának. Ha próbált is, az se biztos úgy sült el ahogy szerette volna.

Nem hinném, hogy a három testvér a háttérben szövetkezett volna, ők csak egymáshoz vágták saját sérelmüket és nyíltan kimondták amit gondoltak, legalábbis Arya, Sansa pedig nem palástolta a vágyait.
Szerintem az események akkor gyorsultak fel, mikor előkerült a levél és megtörtént Sansa és Arya között a beszélgetés. Ebben a részben pedig Sansa sikeresen kihúzta Kisujjból miért is kavar, hisz elmondott mindent Aryaról.

Nekem tetszett a jelenet ahol Kisujj kérdéseket tett fel neki, Sansa pedig gondolom próbált úgy gondolkozni mint ő, hogy mi lehet a motivációja, végleg bizonyosságot nyerve arról, hogy Kisujj az életére tör.

Cersei ténykedései:
Nálam totál Mad Queen, viszont én szeretem a karakterét, mert jól van felépítve, ülnek a motivációk és cselekedetek. Természetes, hogy aggódik a gyerekéért, de nem fog hirtelen megváltozni egy pillanatra sem, . Nem érdeklik a holtak, nem látja a probléma súlyát, őt csak az érdekli, hogy elpusztítsa az ellenségeit és fenntartsa a Lannister nevet.
Jaime-el elég rosszul kalkulált, azt hitte mindenki felett uralkodhat, hát most elvesztette, szerintem végérvényesen.

A trónra esélyesek:
Ha kiderül, hogy Jon Targaryen és életben marad ő is és Dany is a végén és Cersei kinyiffan, akkor sztem lemond az Északi Királyságról és átengedi Sansának, hisz ő a jogos örökös.

Gendry megkapja a Baratheon birtokokat.

Danyvel se lenne probléma, mert akkor ketten ülnének a trónra, ha lenne gyerek akkor meg Tyrion lenne boldog.

Ez lenne a heppiendes verzió, de szerintem se Jon se Dany nem fogja túlélni az eseményeket, maximum csak az egyikük.

Amúgy kár, hogy a Sam és Bran közötti beszélgetésről nem sok szó esett, gyakorlatilag folyamatosan dobálták a vizuális és verbális poénokat.

@majsz: Euron nem csak úgy elsétált, ment az Arany Kompániáért, csak előadtak egy kis színjátékot.
A zombiról meg tudott Cersei, hisz már korábban elmondták miért akarnak találkozót.

@Zsuzsi: Tormundék biztos nem haltak meg, ők majd később fognak valszeg vagy sehogy :)

Ser Felvidéki Isaac: Se Varysnak, se Kisujjnak nem nagyon jutott szerep, mivel az ármánykodás időszaka elmúlt, kivéve Cerseinél. Kisujj még bepróbálkozott, de csúnyán belebukott, nem ismerte ki eléggé a Starkokat.

Hacilla - 2017. 08. 28. 21:40

En teljesen biztos vagyok benne, hogy Cercei a terhesseget is csak hazudta. Ezzel hatni akart Jamiere is, hogy ne arulja el, masreszt egyutterzest akart ebreszteni Tyrionban.

Randal - 2017. 08. 28. 21:43

poohtheone:

Kisujj azt kapta amit érdemelt, pont ő volt az egyik karakter aki semmilyen szánalmat vagy irgalmat nem várhat el, hisz mindig mindenkit a maga javára használt ki és csak a saját érdekeit nézte.

Hacilla:

Van benne valami, felvetették már korábban is. Kíváncsi vagyok valós-e a gyerek.

Ser Felvidéki Isaac - 2017. 08. 28. 21:48

Randal: Köszi a reakciód.
Nos, igen, sajnos az ármánykodás ideje lejárt…de szükség volt rá? Miért kellene összecsapni a finálét, mondván legyen gyorsan vége, a szálak pedig le legyenek csapva a lehető legrövidebbre? (vagyis hogy a rosszak meghalnak,a jók közül is néhány, hogy legyen egy kis dráma)
sajnos ez eléggé tucatfantasyvá tenné a sorozatot, holott szerintem pont az ármánykodás, az intrika emelte naggyá egykor. hiányolom

Melkon - 2017. 08. 28. 21:48

Csilla0422:

“Miért mondták azt, hogy nem tudnak a WW-k úszni? Amikor a sárkányt kihúzták, azért vízben is kellett lenniük és haladtak is.”

És azt melyikük látta, hogy kihúzták a sárkányt?

Amikor körbevették őket akkor meghátráltak a vízből, aki beleesett nem jött ki a vízből. Logikus következtetés, hogy nem tudnak úszni.

Batawanga - 2017. 08. 28. 21:48

Nem jelenik meg az előző kommentem. Igaz, hogy volt egy lehetséges spoiler benne, ugyanis csak egyvalami nem valósult meg a kiszivárgott “kamu” forgatókönyvből.

Melkon - 2017. 08. 28. 21:48

*meghátráltak a víztől

perszepolisz - 2017. 08. 28. 21:49

Tyrionban azért még nem vagyok biztos. Szerintem beszéltek még valamit Cerceivel amit mi nem tudunk és attól – bevallom – nagyon félek. És annak sem nagyon örült, hogy Dany és az unokaöccse összejöttek. De a fanoknak: végre láttuk Rheagart, aki csalódás volt: nagyon hasonlított Viserysre.

Amúgy mitől omlott le a Fal? Amitől a WTC is 9/11-ben?

CyClotroniC - 2017. 08. 28. 21:54

Randal:

Arya-Sansa-Kisujj: én se hinném, hogy az eleje óta átverés volt, csak felvetettem, mert sokan szerették ezt az elméletet korábban

Cersei: Mad Queen fronton itt szerintem nem volt tiszta teljesen. Én is ezt gondolom, amit írtál, inkább azért menteném fel a jelző alól, mert ha önös érdekből is használja a Másokat a bosszúja miatt, messze nem olyan impulzív, mint amit egy őrülttől várnék. Joff például adott esetben, ha elé kerül így Tyrion egy másodpercig nem gondolkozott volna egy lépésnél tovább és kivégezteti ott helyben. Cersei-nél tetszik, hogy bár továbbra is elég sötétek a motiváció, a saját szemszögéből jogosnak érzi az alapokat is, és egyáltalán nem impulzívan dönt.

karamata - 2017. 08. 28. 21:54

Pici segítséget kérek:
Lyanna Stark a szüléskor azt mondta Nednek, h a baba neve legyen Aegon Targaryen?
Nem emlékszem pontosan, de nem így hívták az őrült királyt is?
Aemon Targaryen pedig az őrült király apja vagy nagyapja volt? Ő a Fekete Vár mestere volt, azt tudom.
Ha az őrült király is Aegon volt, akkor minek kellett egy újszülöttnek ezt a nevet adni???
Ès akkor az egész régi hàború tévedésre vagy hazugságra épült? Robert és Ned tudták vajon, h Lyanna önként ment el Rheagarral? Vagy tényleg azt hitték, h elrabolta?

Tish - 2017. 08. 28. 21:56

Nekem nagyon tetszett a rész, sok alkalommal leesett az állam!
De hogy mennyire fogják összesűríteni egy utolsó évadban a történet végét.. maratoni részeknek nézünk elébe.

Cercei-s hiszti utáni beszélgetésről ez jut eszembe:
Daenerys: “I can’t bear children”
Jon: “Challenge accepted”

Sparrow - 2017. 08. 28. 21:57

Miért veszi mindenki készpénznek, hogy legyőzik a zombikat? Mi van akkor, ha a zombik elsöprik az élőket? Ahogy a barbárok elsöpörték a Római Birodalmat. Az lenne nagy show…

perszepolisz - 2017. 08. 28. 21:57

karamata:
A nevének szerintem nincs jelentősége csak a vezetéknévnek.
Aemon Targyryen az őrült király nagy-nagybátyja volt de ez is lényegtelen.
Ami lényeg: Ned biztos tudta, hogy Rheager nem erőszakolta meg Lyannát, de erről a barátja miatt hallgatott és inkább egész életében kínlódott.

És igen az egész sztori egy rohadt félreértés miatt indult.

Mantera - 2017. 08. 28. 22:04

Hol maradt a Fal mágiája??!! Jégből és mágiából “építették”, legalább egy hangyafa..nyit mutathattak volna ebből……

DarkEagle - 2017. 08. 28. 22:07

“hiszen tulajdonképpen leginkább őt tekinthettük az egész történet katalizátoraként”

Ez nagyon nem igaz csak mondom. Bealish soha nem volt a történet katalizátora. Az egész történet onnan indult, és ezt Bran is elmondta a fináléban, hogy Robert féltékenység miatt megölte Rhaegalt és azt hazudta hogy elvette tőle és megerőszakolta Lyannát. Innen kezdődött úgymond a Game of Thrones. Bealish már csak a maga önző és szintén féltékeny mivolta miatt ugrasztotta össze ismét a népet.

És sajnos azzal sem értek egyet hogy Cersei nem Mad Queen mert igen is az. Bárkit megölne aki az útjában van és ez látszott is. Meg akarta öletni mindkét testvérét. És igen egyiket se ölte meg de egyik sem érdekli már hiszen a nagy szerelmét is hagyta lelépni pedig tudja hogy kvázi a halálba rohan. Arról nem beszélve hogy lényegében minden élő ember életét kockáztatja azzal hogy nem segít a háborúban. És mint hallottuk 1 millió ember ér Királyvárban kb. Mi ez ha nem Mad Queen? :D Persze vannak érzései ez látszott de már inkább MQ mint egy érzelmes asszony.

Ami a Stark gyerekeket illeti a kibeszélőben kifejtettem, hogy aki figyelt rendesen annak rögtön leesett hogy elejétől fogva el volt tervezve Kisujj megölése. Nem kell mindent szájba rágni hiába várják el sokan. Egy-egy elejtett szó vagy nézés is bőven elég hogy az ember értse hogy mi van. És ezek közül nem is kevés ilyen volt az elmúlt részekben.

Ripehy - 2017. 08. 28. 22:13

Hódor logopédusa: én is a másoknak drukkolok, de ezt a lépést úgy se merik az irók meghúzni.

CyClotroniC - 2017. 08. 28. 22:14

DarkEagle: Jó, persze, de _számunkra_ a történet síkja Jon Arryn halálától indul, az meg bőven az ő sara, és abban is vastagon benne volt, hogy Ned meghalt meg a merényletben is. Bran kilökését leszámítva minden Stark elleni húzás hozzá fűződik kb az első szezonból.

Az MQ kategóriába nekem nem illik bele senki, aki nem impulzívan csak a jelenben gondolkozik, mert ha igazán őrült lenne határok nélkül, akkor nem lépne olyan, hogy Tyriont elengedi blöffből. Ettől még gonosz és bosszúszomjas mint a kurva élet, de nekem ezzel már kiesik bőven a MAD zónából.

Ami meg a Stark gyerekeket illeti, most sem tartom logikusnak, ha el volt minden tervezve. Akkor az összes Arya-Sansa jelenet baromság lenne. Főleg az arcos négy fal között. Semmi értelme nem volt ott színjátékra. Amúgyis most az a konszenzus az összes külföldi kritikánál, amit azóta olvastam, hogy a Sansa-Petyr beszélgetés után jutott erre Sansa, nem volt kitervelve. Hozzáteszem az se kóser szerintem.

Anaxi - 2017. 08. 28. 22:19

Hmm hmm Persze akik nem olvasták a könyveket azok sok mindent nem értenek… De Jhon már a könyvekben is úgy volt kezelve, mint aki nem Stark fattyú. Dany és Jhon összejöttek ez sem nagy cucc, ha jól emlékszem volt is említés erre a Targaryen ház kapcsán a tiszta vérű utódok miatt tehát, habár sok rajongó is ezt szeretné könyvek is adtak hozzá alapot

Ayrons - 2017. 08. 28. 22:24

Szerintem meg katalizátor az volt mikor az Őrült király Őrült lett :P

Annatar - 2017. 08. 28. 22:26

Mantera:
Szerinted miért volt szüksége az Éjkirálynak sárkányra, ha nem a fal mágiája ellen? ;)

Wyrr - 2017. 08. 28. 22:26

karamata

“Nem emlékszem pontosan, de nem így hívták az őrült királyt is?”

Nem, őt Aerysnek hívták.

(Aegon, az első közülük az a Targaryen volt, aki meghódította Westerost.
Meg Rhaegar másik fiát is így hívták, ezért mellényúlás ez a név…)

benyoka - 2017. 08. 28. 22:27

enis kernek egy pici segitseget targeryen ugyben. most akkor ki kinek a kije? en csak sorozatos vagyok. abbol sem a nagyfan hanem csak ki szimplan szereti nezni. koszi udv

Boci - 2017. 08. 28. 22:29

Elfecsérelt Kisujj ide, elfecsérelt Kisujj oda én baromira élveztem azt a bizonyis jelenetet. Plusz mivel tényleg ő a felelős rengeteg szarért, amik alakították a dolgokat, ezért szerintem volt súlya a jelenetnek.
Sárkánymami és Jon románc nem tetszik.

perszepolisz - 2017. 08. 28. 22:31

Aegon Targaryen meghóditotta Westerost 300 éve.
Az utolsó Targ király Aerys Targaryen, az őrült király. Az ő gyermekei Rheagar, Visery és Dany. Az őrült királyt ölte meg ugye Jaime Robert és mindenki más lázadása során.
Még egy Targ van a sorozatban: Aemon Targaryen, aki a Falon volt a mester. Ő az őrült király nagyapjának testvére volt.

mteot15 - 2017. 08. 28. 22:32

Sziasztok!

Egy elég hülye kérdésem lenne. Anélkül, hogy jobban kifejteném (legalábbis elsőre): mi a Mások célja ezzel a délre vonulós hadjárattal? Könyveket nem olvastam, a sorozatban meg erről nem esik szó. Miért mennek délre? Az Éjkirály nem tűnik olyan karakternek, akit rohadtul boldoggá tenne, ha beleülne a Vastrónba. (Bár én ezt a befejezést, beszakadt tetejű trónteremmel, amibe hullik be jó sűrűn a hó, nagyon-nagyon elfogadnám, ugyanezzel a zenével, amivel ez az évad véget ért.)

Qedrák - 2017. 08. 28. 22:32

Rhaegarnak volt már egy Aegon nevű fia, nem? A Hegy az ő fejét verte szét Királyvár kifosztásakor. Vajon miért nevezték Jont szintén Aegonnak? :)

perszepolisz - 2017. 08. 28. 22:33

Ja és ugye Jon Snow Rheager herceg és Lyanna Stark gyermeke, így Dany unokaöccse.

perszepolisz - 2017. 08. 28. 22:36

mteot15: Több millió néző azon lamentál, hogy a mi a Mások célja, de ezt még az író sem tudja.

des - 2017. 08. 28. 22:39

Jó volt a zene a végén. (credits) Ha valaki tud ilyesmi zene gyűjteményt valahol, az beírhatná! Lehet bármilyen filmből, sorozatból.

DarkEagle - 2017. 08. 28. 22:39

Jont tuti hogy nem Rhaegal első fia után nevezték el hanem az első Aegon után. Jon elnevezésénél Rhaegal már elvileg halott volt bőven szóval őt az anyja nevezte le valószínűleg megbeszélés nélkül rögtön az üküknagyapja után. :D Igazából szerintem teljesen mindegy mi Jon igazi neve Jon is azt fogja majd mondani hogy nem érdekli ő örökre Jon Snow marad. :D

Tündérmackóhercegnő - 2017. 08. 28. 22:41

Nekem a következők jutottak eszembe (jó, kicsit lehet, h pár húzós :) )
– Tyrion nézése a végén – vajon szerelmes Dany-be vagy kavart vmit Cercei-be – remélem az utóbbi, az előbbi szánalmas lenne
– Kisujj arcát felveszi vajon Ayra és úgy öli meg Cercei-t?
– A Sand nőci még nem halt meg – vagy legalábbis nem láttuk – őt is kiszabadítja Theon? Ha igen Cercei-t v a Hegyet ölik meg?
– végül én még mindig várom, h Stannis visszatér – ugyanis eddig akik annyira g.ci dolgot tett mint Ő, eddig látványosan durva halált haltak, őt pedig nem láttuk meghalno.

DarkEagle - 2017. 08. 28. 22:41

Egyébként én azt nem értem mégis hogy gondolhatja bárki is hogy Bran a Night King. Ők két külön személy láttuk ahogy létrehozták a NK-et és akkor Bran még tervben sem volt. Max azt tudnám elképzelni hogy Bran kezének megfogásával valamilyen szinten átadta az erejét neki hogy ha rosszul sül el valami akkor benne tovább élhessen majd és folytatódjon tovább az egész megint X évvel később. De hogy Bran nem a NK az tuti. :D

Qedrák - 2017. 08. 28. 22:43

Amúgy a kritikában megfogalmazott érzés bennem is kavargott: egy jó kis részt láthattunk, ami viszont egy eléggé leeresztett évadhoz kapcsolódott.

Talán az a legnagyobb különbség a korábbiakhoz képest, hogy míg az előző évadok, akár a könyveken alapulva, akár azokat tovább gondolva, mindig szállítottak valami “arconverős” meglepetést. Ez a hetedik évad viszont olyan volt, hogy a legtöbb karakter már egy előre lefektetett sínen mozgott, a rajongói teóriák (a kiszivárgott és végül igaznak bizonyult cselekményleírás mellett is) nagyjából jól megjósolták a várható eseményeket. Ez egy kicsit elveszi az ízét a sorozatnak, nekem a részeket nézve úgy tűnik, mintha megfáradt volna, pedig biztos nincs így. (Egekig repülő nézettség, felturbózott látvány stb.).

Kisujj halála miatt pedig különösen bánatos vagyok. Westeros legnagyobb játékosa méltatlan véget ért, az a kisfiús szerelmi vallomás talán illet a karakteréhez, de az ebben az évadban erre kihegyezett fejlődési ív rettenetesen gyengére sikeredett. Lehetne ellenérv, hogy a halottak seregének fenyegető árnyéka mellett minden áskálódás súlyát veszti, de a korábbi szinten kezelt Kisujjnak nem lett volna feladat az, hogy ebben a háborúban is megtalálja a maga számításait. Nemcsak az lett volna az egyetlen lehetősége, hogy a Stark lányokat megpróbálja egymás ellen uszítani. Ráadásul egy kifejezetten stílusos karakterrel lesz kevesebb a következő évad. Kár érte.

Randal - 2017. 08. 28. 22:50

@Ser Felvidéki Isaac:

Nem igazán érzem összecsapottnak a végét, hiszen ha át akarták volna vezetni a következő évadra a kavarást, akkor lett volna rá lehetőségük.
Tény, hogy gyorsan elvarrták a szálakat, de ha húzzák akkor meg Arya/Sansa ténykedései tűntek volna ostobának, ahogy az is volt egy kicsit az utóbbi 2-3 részben ezzel a felfújt viszállyal.

Illetve már régóta látszódott, hogy elfogytak a lehetőségek és a szereplők. A végére maradt Kisujj és Cersei és ki is szolgáltak minket ahogy tudtak. Varys, Melisandre és Tyrion ilyen szempontból már nem tényező régóta.

Egyáltalán nem érzem tucatfantasynak a sorozatot, hisz annyi mindent adott nekünk, a végjáték pedig adott volt az elejétől fogva és folyamatosan szemünk előtt volt a tény, hogy kavarhatod a kártyákat, ahogy tudod, de egyszer belebuksz.

Ha akarsz még hasonló sztorit és még nem olvastad, ajánlom Robin Hobb-tól a Látnok ciklust.
A vicc, hogy hamarabb jelent meg mint a Trónok Harca és mégis annyi közös vonás van bennük.

@CyClotroniC:

Így már értem, köszi.
Cerseivel kapcsolatban mint jelzőt értettem a Mad Queent, hisz nem őrült, legalábbis nem olyan módon mint a Targaryenek, de kattant az tény. Cerseit nagyon sokáig nem szerettem, de miután bevágták a zárkába, után kicsit megváltozott és olyan céltudatos és könyörtelen lett, hogy megkedveltem. GRR-nek nagyon mennek ezek a karakterek és szrencsére jó színészeket választottak a sorozathoz.
Imádtam Charles Dancet mint Tywin Lannistert, Michael McElhatton mint Roose Bolton is fantasztikus volt és David Bradley mint Walter Frey… Folyamatosan ellopták a showt a többiek elől, Cersei kezd felnőni hozzájuk.

@perszepolisz/DarkEagle:
Való igaz, hogy az általatok nevezett esemény robbantotta ki a felkelést, erről egyébként itt van egy nagyon jó összefoglaló:
http://geekhub.hu/tuz-es-jeg-mogott-36-robert-baratheon-felkelese/

Viszont Kisujj volt az aki kirobbantotta az Öt Király háborúját.

Én még mindig amondó vagyok, hogy Kisujj ellen nem az elejétől fogva szövetkeztek, hisz akkor rengeteg Arya-Sansa jelenet marhaság lett volna, hisz nem volt körülöttük senki se. Ahogy a végén látszódott, az ellentéteik valósak voltak, inkább Sansa fogott gyanút a levél miatt, hogy Kisujj kavar valamit, de kb. egészen a végéig nem volt benne biztos, hogy mi a célja ezzel.
Starkok/Északiak meg csak úgy nem öldösik egymást.

Rátérve az írókra, azt sokan elfelejtik/nem tudják, hogy GRR alapból sorozatokon dolgozott és ez a regényein is meglátszik, plusz ha jól emlékszem, direkt úgy is írta, hogy ha kell egyszer képernyőre lehessen vinni.

Azért azt kitalálni, hogy mi lehet egy adott évadban egy olyan sorozatnál ami már évek óta fut, annyira nem bonyolult, főleg ha van kezdete és vége, hisz egyre fogynak a lehetőségek, szűkül a kör és a rutin miatt már jópár kimenetelt fel lehet vázolni. Újat ilyenkor bevinni már nagyon nehéz vagy sorozat/karakteridegen lenne.
Fanservice lehetséges valamilyen szinten, de eltúlozni se nagyon lehet, ha rövid és behatárolt a játékidő.

A HBO pedig igencsak beleszólt a dolgokba, hisz D&D már korábban le akarta zárni a sztorit, mert mással akartak foglalkozni. Ennek az eredménye ez a rövid két évad. A HBO szeretné még elhúzni a dolgot, nemhiába van/volt szó spinoffról is.

Ehh, látom CyclotroniC is leírta majdnem ugyanezeket, de már nem veszem ki.

bvr - 2017. 08. 28. 22:52

Először erről a részről: végül is a maga szintjén egy korrekt évadzáró volt, egyben szép bounce-back a múltkori ezer sebből vérző rész után, és hozta az idei évad átlagát (mind jó mind rossz dolgok terén), így erre nem is térek ki, egy totál apróság viszont rendesen felb*szott: ha már a fiatal Ned-nek még a múlt évadban sikerült egy tök jól elfogadható színészt találni, akkor nem igaz hogy ne lett volna valami értelmes választás Rhaegar-ra ahelyett hogy “újrahasznosítják” az első évadból Viserys-t (aki az akkori szándékosan felfuvalkodott köcsögnek szánt szerepet teljesen jól hozta anno, de hogy most ezt megidézni mi szükség volt…

(mondjuk egyébként sem az a párhuzamosan elmesélt “jelenben Jon és Dany szexelnek, közben Sam és Bran kitárgyalják Jon igazi múltját meg hogy nem is fattyú, stb” nem volt épp a rendezés/forgatókönyvírás csúcsa (sem azt nem érzékeltette hogy ez most akkor tragikus-e és minden szinten milyen drámákat rejt magában a jövőre nézve, vagy hogy akkor most 6 évad után örülünk. Ez így elég semmilyenre sikeredett)

Összességében az évad meg szép egyenletesen hozta azt amit már a legelején is írtam a kibeszélőben. Egyrészt rebootolták a korábbi mikro-történészi alaposságú, szerteágazó történetmesélést (ami sokak szemében “sehová sem tartott”) egy popcorn fantasybe, aminek köszönhetünk egy szerintem nagyon is pozitív hozadékot: jó alaposan megnyirbálták a szálakat ami segített a korábbi mindenki-kap-5-percet körkapcsolás jelleget (ami kiegészülve azzal hogy amúgy is hosszabbak a részek, plusz Danyék is megérkeztek Westerosra (míg korábban évadokon keresztül egy mindentől független történetszálat futottak) ez egy nagyon pozitív hatás.
(egyben példa a jövőre nézve: nagyon érdekes kísérlet volt a korábbi évadok ennyire “tv-idegen” kismillió szálon görgetése, de részemről ilyet többet köszönöm nem. Ez egyébként a könyvre is igaz: tökre örülök hogy valaki (jelesül Martin) megírt (legalábbis belekezdett… :)) egy ilyen stílusú regényfolyamba, de anno a magam részéről már a második könyv végétől tudtam hogy minden pozitivuma mellett ilyen többet nem szeretnék olvasni (aztán persze alkalmazkodtam is hozzá: nagyon sokáig legjobban Tyrion POV-szála érdekelt, és hát nem fogom 20 oldalanként megszakítani csak azért hogy az arra vaskos köteteken keresztül semmi összefüggésben nem levő (és nekem amúgy sem tetsző) Dany “távol-keleti” dolgain szenvedjem át magam, stb, stb)
Na mindegy, majd 10-20 év múlva úgyis “remake”-elik a sorozatot (vagy mozi. A mostani nagy pénztermelési divatnak megfelelően _ebből_ legalább tényleg lehetne értelmesen mozis univerzumot építeni), és biztos máshogy állnak majd hozzá. Mindenesetre nézői szemmel ennek az évadnak legalább tényleg kb végig jó ritmusa volt.
A tartalom viszont sajnos más kérdés, az minden téren (sztorivezetés és párbeszédek is) sokkal kevésbé erős, sőt sokszor botrányosan gyenge. A korábbi kimondottan erős belső logikával és kohézióval szemben idén kb végig a dramaturgiai logika érvényesült, ennek legcsúfosabb példája pont az utolsó előtti rész, talán a teljes sorozat leggyengébb, legostobább, ezer sebből vérző része (mindez azért mert így valósították meg azt a dramaturgiai igényt hogy a WW-ek sárkányhoz jussanak)
Paradox módon viszont az évad (_számomra_) legjobb része is pont ehhez kötődött, a 4. rész a nagy csatajelenettel. Szintén rengeteg csak a dramaturgia diktálta ostobaság kellett ahhoz hogy az a csata létrejöhessen, de ott mégis elnéztem, és nem csak azért mert megvalósításban mennyire jól, hangulatosan sikerült (tv-s szinten különösen), hanem mert az nálam érzelmileg is tényleg működött: a kedvenc karaktereim közül hárman is az ellentétes oldalon (Tyrion vs Bron, Jaime) akiknek a sorozatban is jól megalapozott, összetett kölcsönös múltjuk van, és hiába tudtam “ésszel” hogy azért valószínűleg nem így és nem most fog egyikük sem elhalálozni (bár mégiscsak GoT, mégha ez már nem is teljesen igaz) azért érzelmileg ennek ellenére behúztak ott az események. Emiatt a rész miatt eleve megérte az egész évad :)

mteot15 - 2017. 08. 28. 22:53

Amúgy szoktalak olvasni titeket és az időbeli-térbeli ugrásokon (érthető módon) mindenki felhúzza a szemöldökét, de szinte alig esik szó a számokról, létszámokról. Nekem itt sandított mindig a sztori, a számokkal túl könnyen bánnak az írók szerintem.

A Falon túliak valahogy mindig 100 ezren vannak (korábban a Vadak, most a Holtak). Oké. A Vadakat Stannis serege úgy nagyjából bruttó 25 másodperc alatt, nullához konvergáló veszteséggel elintézte. Oké, lovasság, nem kellett hozzá 100 ezer katona, de több tízezer mindenképp. Ebből lett az, hogy újabb csata nélkül pár százan vánszorogtak el Deresig, miközben csak néhány ezren léptek le a sorozatban elhangzottak alapján.

Most meg az, hogy Királyvárban 1 millióan élnek. Miközben sorsfordító csaták múlnak azon, hogy egy 3 ezer vs 6 ezres sereg csatájába megérkezik egy másik 3 ezres sereg. Erre egyetlen városban él cirka félmillió férfi? Oké, vannak sokan öregek meg fiatalok, betegek stb., de az akkor is minimum 100 ezer hadra fogható polgár. (És ugye amikor a saját városukat, ezáltal életüket kell védeni, akkor ez a 100 ezer ember [de ez ostrom alatt igazából több lenne a józan ész szerint] fegyvert is fogna. Ez alapján senki be nem vehetné Királyvárat és nem kéne pár ezer fős külső segítségnek úgy örülni, mint egy falat kenyérnek.)

- 2017. 08. 28. 22:56

Szerintem zseniális évad volt ez is. A Jon-Dany duónak meg különösen örülök. Várakozás is the enemy :(

winnie - 2017. 08. 28. 22:59

randal: “A HBO pedig igencsak beleszólt a dolgokba, hisz D&D már korábban le akarta zárni a sztorit, mert mással akartak foglalkozni. Ennek az eredménye ez a rövid két évad. A HBO szeretné még elhúzni a dolgot, nemhiába van/volt szó spinoffról is.”

a sztoriba nem nagyon tudnak beleszólni kreatív szempontból, plusz eleve nincs is olyan executive, aki végig maradt volna a sorozat mellett. szkriptnote-ok mindig mennek, de sztori szintjén tudják, hogy bízhatnak bennük.

az, hogy a sorozat meddig tart, arról meg annyi, hogy ők írták alá a szerződésüket – és, bármikor átadhatnák másnak a sorozatot, ha akarnál. nyilván a szerződéssel kaptak opciót az új sorozatukra, de ha csak elhúzás lenne az hbo részéről, akkor másképp kezelnék, nem így. (spinoff pedig rég lenne, az újak sem “majd” jönnének, hanem sokkal hamarabb, és nem csak “lehet, hogy egy”, hanem rögtön több. ez az, amin nehéz lenne bukni, de ez a műfaj nem csak erről szól, hogy húzni vagy nem húzni

bvr - 2017. 08. 28. 22:59

@ mteot15 “Egy elég hülye kérdésem lenne: mi a Mások célja ezzel a délre vonulós hadjárattal? Könyveket nem olvastam, a sorozatban meg erről nem esik szó. Miért mennek délre?”

Ez egyáltalán nem hülye kérdés, de még nincs meg rá a válasz, és hogy a sorozat erre mennyire tud szépen felépített választ adni (tehát többet annál hogy egyszerűen ők a nagybetűs Rossz ami a világ elpusztítására tör és kész) attól nagyban függ milyen lesz a szememben az egész sorozat megítélése (meg majd a könyveké is, ha egyáltalán egyszer befejeződik és hivatalosan kibontakozik a teljes mitológia)

Ser Felvidéki Isaac - 2017. 08. 28. 23:04

Nem is azt mondtam, hogy az egész sorozat rossz lenne, sőt, eddig is kiemelkedő volt, illetve nehezen elvitatható, hogy a világában nagyon könnyű elveszni, remekül építették fel. Én csak a megoldástól, a Nagy Lezárástól tartok, ami túlontúl átlagos és csöpögős lesz. Egy ennyire különleges sorozat, ami minden volt, csak egysíkú és klisés nem, kifejezetten méltatlan lenne, és nehezen bocsátanám meg.

Pláne nem értem, miért Dany van végig beállítva a “jó” oldalra, tett pár emberséges gesztust, de ha megnézitek, végig nem hallani mást a szájából, csak hogy mindenképpen övé lesz a vastrón, mert joga van hozzá, és bárkin átgázol céljának elérésében.
Szegény Jorah…

Lord Picard - 2017. 08. 28. 23:05

Tyűha. Ha jövő héten jönne a 8. évad is késő lenne.

Nem vagyok az a nagy kritikus fajta, inkább csak ömlengő, meg leírom ami eszembe jut, és cső. A Lost alatt kiéltem minden kreativitásom mint “író” :)

Könyveket nem ismerőként, fantasztikus módon megfogott ez a sorozat már az első résztől kezdve, és nagy kedvencé vált. Azt hiszem, ez nem túl meglepő, hogy a sorozat alkotói, és vélhetően Martin is, egy mederbe tereli a szereplőket, csak a módja lesz gondolom más. Én ezért nem szidom őket, olyan sok lehetőség nincs, én már tavaly felvetettem, hogy lesz valamiféle békeegyezmény Cersei és Dany között a Mások ellen.

Ritkán vált ki belőlem sorozat azért olyat, hogy felpattanjak, tapsoljak, éljenezzek, de ma ez egy ilyen pillanat volt, mikor Petyr-t körülfogták. Pedig tényleg azt hittem, hogy Arya-t fogja megvádolni Sansa, már előre húztam a számat az olcsó fordulatért, erre tessék…

A Sárkányverem, Cersei játéka, Jon és múltjának/jelenének összefonódása nagyon tetszett, a végén pedig Viseryon és az Éjkirály, hidegrázós. Azért ezt hat éve nem gondoltam volna, hogy idáig eljutunk, ezekkel a szereplőkkel.

Az egyetlen kifogásolnivalóm az a 7 részes megvalósítás. Nem igaz, hogy nem bírták volna még 3 résszel bővíteni, elkerülhették volna a “teleportálós” negatív véleményeket. Azért ha a korábbi évadokból is kiveszünk úgy 150 percnyi ármánykodást, bordélyházas jelenetet, azok is ilyen feszesek lettek volna, csak nem olyan mesterien adagoltak. Most már felesleges lenne felduzzasztani a befejező évadot, most kellett volna több Dany-Tyrion, meg más párosítások, kb. annyi játékidővel mint a Sansa-Arya duó kapott. Emiatt vagyok csak mérges, mert amúgy rettenetes erős évadunk volt. Amikor elkezdett hullni a hó Királyvárnál is, szabályosan éreztem a hideg levegőt, nagyon erős jelenetsor volt…

Pontozni nem tudom, nem is akarom, nem lehet. A végére csak annyit, Ned Stark büszke lenne a családjára.

karamata - 2017. 08. 28. 23:11

Valahogy ez Dany-Jon szerelmi szál olyan súlytalan. Ygritte-tel sokkal jobban működött a kémia, sokkal hihetőbb volt az a kapocs. Danarys-szel meg olyan semmilyen. Amúgy hol voltak? Hajón? Csak elénk volt tolva, h Jon bekopog, Dany beengedi, aztán meg a hempergés. Csak megvolt és kész, nem hatott az érzelmeimre. De ugyanígy Kisújjnál sem, ahogy említettétek is a katarzis hiányát.

Tyrion arckifejezése pedig ijedtnek tűnt…nem hinném, h ő is beszerelmesedett volna a Targaryen lányba (lassan már azokból is kijön egy sereg, akik belezúgtak), hanem inkább sejtet vmi olyat, h csak esett Cersei-jel vmi különalku, pl megöli az egyiket, és most szembesült vele, h nincs jó döntés.

perszepolisznak és Wyrrnek köszi a választ! :-)

Amúgy Dario Naharis visszajön még a képbe?
Bran zöldet lát, Dario a sárga irigységtől nem látna, a mások meg a kék szemükkel egyszer majd csak ellátnak a vörös toronyig is…

Randal - 2017. 08. 28. 23:14

winnie: Jogos, emlékezetből írtam, de most utánanéztem mi volt a pontos sztori és megkerestem a vonatkozó junkies híreket:

Spinoff:
http://www.sorozatjunkie.hu/2016/08/04/spinoffot-a-game-of-thrones-nak/

Évadszámok:
http://www.sorozatjunkie.hu/2015/07/31/game-of-thrones-es-a-8-evad/

Hozzáteszem, nem kötözködni akarok, csak pontosítani az infókat.
Az amúgy érdekes, hogy a HBO mégis így hagyta a dolgokat, jó szerződése lehet az írópárosnak :)

Sorozatról még:
Jamie meg Cersei jelenete is jó volt, Jaime arcán mennyire látszott már a csalódottság/keserűség mikor Cersei előhúzatta a Hegyjel a kardját. Kb. ott mondott le róla teljesen.
Cersei arcán a döbbenet miután Jaime otthagyta…alig akarta elhinni…

Ja, és most néztem meg mégegyszer a Kisujjas jelenetet aprólékosan, jól előadták az egészet. Sansa meg a végén sírt is.

fireblade "pistike" - 2017. 08. 28. 23:26

Nagyon nincs is mit írni a záráról. Megy nyílegyenesen a végkifejlet felé..azt találgatni hogy ki hal meg ki nem, ki ki dug meg a végén és kit nem..Ki ül majd a trónon, szerintem lényegtelen.. a történet a fontos nem a vége.
Érdekes az hogy a Mások valszeg a sárkányra vártak már régóta..az egész bulit ők szervezték le..hogy oda menjen Dany, házhoz szállítva a falbontó jómunkássárkányt.
Várom is a végső évadot meg nem is. :)

razs - 2017. 08. 28. 23:27

Teleportáló Euron úgy látszik vagy a fizika óráról hiányzott, vagy egy dologra nem gondolt. :)

Azt, hogy a zombik nem tudnak úszni, az egy dolog, de a jégen sétálni azt biza tudnak. Az előző részben bizonyosságát is adták. :)

fireblade "pistike" - 2017. 08. 28. 23:28

“zárásról”

és Cersei-t, (mindentől eltekintve) “blokkolnám” :))

Vödör - 2017. 08. 28. 23:37

#bvr-rel értek egyet a negyedik rész volt az évad legjobbja, ez a befejező meg kicsit “meh…”.

Kisujj-Sansa-Arya logikátlanul volt felépítve, Theon magáratalálása és hirtelen vezérkedése hiteltelen (vártam a végén, hogy amikor megy a csónak felé megint leüti valaki hátulról), ez az egész hozzunk délre egy zombit és majd azzal jól meggyőzzük a mad queent meg úgy hülyeség ahogy van. Szerintem Martin könyvében egy sor se lesz erről.

Asidotus - 2017. 08. 29. 00:06

Vajon miért mennek a Mások délre?
Miért kéne erre választ kapni?
Én, egy dolog miatt haragszom a sorozatra, az pont a Mások miatt van. Nélkülük ez egy szimpla intrikus mese lenne, Dallas a kváziközépkorban, vagyis én nem néztem volna.
Viszont
A Másokat nem így kellett volna megcsinálni. Eleve, ez, hogy láttuk őket “teremteni”, ez egy borzasztó nagy hiba. Úgy lett volna az igazi, ha ők mindig is lettek volna, időtlen időkbe vissza nyúlóan. És a megjelenésüket sem ilyenre csináltam volna. A Gyűrűk Ura nazguljai lettek volna minta, kavargó hóviharból való köpennyel, jégcsap ujjakkal, az arcuk helyett csak a sötétből világító kék szemek, és jégcsap fogakkal vicsorgó, kéken derengő szájjal.
És nem, nincs emberi értelemmel felfogható motivációjuk.
Én így írtam volna meg a Másokat

Aszusz - 2017. 08. 29. 00:11

Sansa-Arya kapcsán én sem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy mi történt, de szerintem a következő:

Arya részéről: Megérkezik Deresbe, Kisujjban kezdettől fogva nem bízik, követi, és megtalálja a levelet – amelyről valóban elhiszi, hogy Sansa küldetett érte, vagyis bedől Kisujjnak. Elkezdi tehát kóstolgatni Sansát – mitől fél annyira a levél kapcsán? Valóban meg akarja-e fúrni Jont? És szerintem jól olvasott Sansában, amikor arra a következtetésre jut, hogy Sansa igenis igazságtalannak érzi, hogy Jont választották királynak, és próbálja a saját imidzsét menteni az északi urak előtt, hogy adott esetben őt válasszák majd meg. De azt is tudja, hogy Sansa aktívan semmit sem tett Jon ellen, sőt, belül azért küzd ezzel az érzéssel – ezt konkrétan ki is mondja az egyik beszélgetés során. De szemmel láthatólag Sansa állandóan együtt lóg Kisujjal, és ez Aryának nem tetszik, főleg, hogy nem bízik benne. Arya szobájában végül szembesíti Sansát azzal, hogy képes lenne mindent elvenni tőle és simán átvenni a helyét, az arcát – de nem teszi. Átadja a tőrt Sansának, jelezve, hogy most bizony neki kell dönteni, mit is lép, ki is az ellensége.

Sansa részéről: Arya komolyan megijeszti a levéllel, a szócséplés nem segít rajta, és Arya a veséjébe lát, a legmélyebb vágyait is tisztán látja. És persze tényleg félti a imidzsét, részben magáért, részben Jonért. Elképzelni nem tudja, hogy honnan szedte Arya a levelet, Kisujjra ezzel kapcsolatban nem gyanakszik, ezért beavatja a félelmeibe, amelyekre Kisujj ügyesen rájátszik. Arya szobájában még jobban megijed Aryától, komolyan azt hiszi, hogy Arya meg akarja őt ölni – de Arya ehelyett átadja neki a tőrt. Sansa totál zavarodott és feldúlt (nem csoda), és nem tudja hova tenni a dolgot.

Aztán beszél Kisujjal, aki ráveszi, hogy mindenkiről feltételezze a legrosszabbat – és arra lyukad ki hogy Arya meg akarja őt ölni, hogy ő legyen Deres úrnője. És itt esik le Sansának, hogy Kisujj Arya ellen akarja fordítani. Mert nem csak azt tudja, hogy Arya sose akarna Deres úrnője lenni – azt is tudja már, hogy ha Arya akarta volna, már rég az lenne, és még csak észre sem vette volna senki! És ekkor végiggondolja, hogy miket is tett és mondott Kisujj és azt miért tette, és összeáll a kép. A biztonság kedvéért beszél Brannel. Talán Aryával is, bár ebben nem vagyok biztos. A tőrt akár ott is hagyhatta Arya szobájában. Amikor az őrök behozzák Aryát, ő azonnal látja Sansa első mondata után, hogy nem az ő tárgyalásán vannak, nincs is meglepve, amikor Sansa Kisujjt szólítja fel. De persze az is lehet, hogy Sansa offscreen mindent borított Aryának és Brannek, Bran megerősített pár dolgot, amit Kisujj tett, és szépen előkészítették a tervet.

Szerintem ez mindent megmagyaráz. Kisujj egy darabig rászedte a lányokat, és végül Sansa döntése volt, hogy végez vele, mert túl veszélyes.

Nebojsa - 2017. 08. 29. 00:20

Nincsenek már jó szexjelenetek :( az első pár évadban tele voltak jó csajokkal, most kapunk egy szemérmes digi digit és kész.

bvr - 2017. 08. 29. 00:31

@Asidotus:
“Vajon miért mennek a Mások délre?
Miért kéne erre választ kapni?
(…)
Én így írtam volna meg a Másokat”

semmi gond, megírhatod/megírhatnád a sajátodat, de az had ne legyen már megkérdőjelezve hogy néhányan meg Martin bá elképzelésére vagyunk kíváncsiak :)

(a láttuk hogyan teremtették őket, azt nem venném ide, az még egy kérdés hogy majd ha a könyv eljut odáig ott hogyan lesz) Martin bá-nál arra is van válasz hogy itt a sárkánynak miért feltétlen kell a szárnyaknak mellső lábaknak is lennie (nem pedig négy láb, plusz még külön a szárnyak), szóval meg lennék lepve ha ennek a világnak a mitológiájában a Mások ne lennének elég részletesen kidolgozva)

Unatkozom - 2017. 08. 29. 00:37

Aegon volt az első Targaryan, aki uralkodott Westeroson. Az hogy Aegonnak hívnak egy Targaryent, kb olyan, mintha egy angol hercegnek a Henrik nevet adnák.

Ahhoz, hogy a sárkány hullájának a nyakába tegyenek egy nyakperecet, nem kell tudni úszni. Néhány halott lemerül, elsétál a tó fenekén a sárkányhoz, a többi meg már húzhatja is ki a tetemet. 1-2 hullával több a tó alján ugyan mindegy. Már úgyis halottak, utánpótlás megy csak akad majd valahol.

Valamilyen szinten a sárkányt is mágia teremtette. Szóval az egyik mágikus cucc ütheti a másikat, főleg, hogy nem teljesen északi mágiáról van szó a sárkány esetében. A sorozatban egyébként nem kap akkora szerepet a mágia, főleg nem az, ami létrehozta a falat. Gondolok itt arra, hogy sokak fejében az él, hogy maga a Fal tartja távol a Másokat, nem pedig a Falat felépítő mágia, hiszen nem értik, miért nem támadtak eddig. (Pedig lényegében ezért van az, hogy nem másztak még át rajta, és hiába voltak olyan közel a falhoz, nem tudtak támadást indítani. Kellett valamilyen mágikus eszköz, amivel a falat meg tudják dönteni. Akár Joramun kürtje, vagy ez a délkeletről jött sárkány, esetleg a mágia erejének vége. Meg persze várták, hogy egyre hosszabbak legyenek az éjszakák, hiszen -könyv szerint- csak éjszaka aktívak. Képernyőn viszont nehezebb lenne követni a történéseket, és biztos nem lenne olyan látványos, ha csak sötétben láthatnánk őket.)

Tormundék a fal tetején nyugatnak futottak, pár emberrel. Ott maradtak a fal tetején, ez látszott is miután az leomlott. Gondolom túl sokan indultak lefelé a lépcsőn, nem volt már hely. Meg nem is lett volna szerencsés, hiszen a leomló jégtömeg az egész Keleti Őrséget -jó eséllyel- kicsinálta.

John és Dany “egymásra találásáról” -ha jól tudom- már maga Martin is beszélt a bennfenteseknek az első évad forgatásán. Plusz, akik olvasták a könyveket, azok valamelyest kiismerhették a szerzőt, könnyen kitalálhatták a történet irányát az itt-ott elejtett morzsákból, jóslatokból, utalásokból a múltra. Volt rá sok-sok évük. Így nem is csoda, ha helyenként ez kerül megvalósításra és emiatt könnyen “fanservicenek” tűnhetnek a történések. A sorozatnak a sok-sok megdöbbentő fordulat adta meg az ízét, ezért nem érné meg alapvetően “fanservicre” játszani. Gondolom. Meg próbálkoznak ők a fordulatokkal, csak alapanyag és idő hiányában ez nem igazán megy. (Igen, idő. Másabb egy kész könyvből alkotni vmit és más pár mondatból kitalálni az eseményeket és ütős mondatokat adni a szereplők szájába.)

Dany a jóslatát értelmezi félre, ami arra vonatkozott, hogy mikor fog újra olyan lenni Khal Drogo, mint amilyennek megismerte. (erős, tele élettel) Simán lehet terhes, és szerintem volt is Dariótól, csak elvetélt, mikor a pusztaságban elindult Mereen felé, Drogon fészkét hátrahagyva és napokig éhezett. (Sorozatban nem, de a könyvben volt rá utalás.)Így Cercei is lehet terhes, és szerintem ebben nem hazudik – gondolok itt arra hogy a mester akart neki adni vmi szert -, viszont nem valószínű, hogy meg is szüli ezt a gyermeket. (Vagy szülhet vmi torzszülöttet, szülés közben ő is és a baba is meghalnak, így a jóslat beteljesül, a kistestvér öli meg. – Persze itt sok mindenki lehet kistestvér. Tyrion, Jame, Arya, de még Dany is, ha a legfiatalabb testvért értjük a kistestvér alatt. Értelmezés kérdése, mint az a mondat, hogy “a hegyet elfújja a szél”. Ez lehet egy képtelen dolog, vagy utalhatott volna arra, hogy a mágia eltűnik a falról, ami olyan, mintha egy óriási hegyvonulat lenne és azt fújja el a szél, így omlik le, de jelentheti azt is, hogy a sárkánytűz által hamuvá égett Hegy hamvai szélnek erednek…)

clegane - 2017. 08. 29. 00:38

“én mindenre emlékszem” Bran éppen csak azt felejtette el, hogy nem egyedül ő tudja, ki fia borja Jon, hanem Howland Reed is.
bár gondolom, ő csendben meg nem történtté lett téve az írószoba egy sötét sarkában.
pedig szerintem sokkal elegánsabb lett volna (Martin szerintem így is fogja) megoldani azzal, hogy ő bújik elő és tálal ki, mint Deus Ex Machina Jósisten Bran.

Hegedda - 2017. 08. 29. 00:49

Kisujjal egy kiskés végzett egy “kis”leány kezében.

Valóban a sorozat egyik erőssége a karakterek kibontása volt, utóbbi időben az epic-battle jelenetek kerültek előtérbe, viszont ebben a részben valahogy jobb volt az egyensúly ezek között.

Kovika - 2017. 08. 29. 00:53

Arya és Sansa beszélgetésének az volt az értelme,hogy Arya megértette Sansával hogy ha bántani akarná már nem élne,majd átnyújtotta neki a tőrt mint a bizalom jelét.

clegane - 2017. 08. 29. 00:53

én valójában azt remélem, hogy Cersei lakosztályában gubbasztott Jaquen, akit a bank sok pénzén bérelt fel Cersei arra, hogy megölje Tyriont, és aki kijött onnan Tyrion képében, az valójában már az arcváltó orgyilkos volt, hogy megölje Danyt, miután lenyomta az Éjkirályt.
Tőlem hallottátok először!
Tyrion halott!

CyClotroniC - 2017. 08. 29. 00:56

clegane: Ennek az arccserés dolognak a mágiája amúgy mindig is érdekelt, mert hát ugye magasság, testalkat, meg mindent bejátszik és eddig sosem láttunk olyan “átváltozást”, ahol valaki előtt akár Jaqen, akár Arya átvedlett volna. Nem mondom, hogy nem lehet, mert hát MAGIC, akkor mindent lehet, de azért fura lehet kívülről szemlélve. :D

clegane - 2017. 08. 29. 01:03

CyClo: hát, gondolom, olyan lehet, mint amikor feláll valaki, aki guggol. közben még fordul is egyet a köpönyegébe burkolózva és hipp-hopp már ott is áll a magas ember az alacsony helyén.
de szerintem ez bármikor megtörténik, amikor Arya átváltozik valakivé, mert alapból elég kistermetű a lány.

CyClotroniC - 2017. 08. 29. 01:06

Csak nekünk sosem mutatták, pedig biztos nagyobb a WTF faktor kívülről.

Mark Bolt - 2017. 08. 29. 01:10

Stark-szál

Sansa szerintem egyértelmű, hogy Branhoz fordult, aki egyszerűen elmesélte, hogy ki az áruló, ez után álltak össze a lányok, és csak a tőrbecsalás volt trükkös.

Szerintem is nagyon-nagyon jó rész volt, végig olyan párbeszédek, mint régen, és a szexjelenetet is mennyire jól megcsinálták. Ahogy beinvitálja a Danika, ahogy ránéz, hát én olyan szerelmes lettem.

Most még azon agyalok, hogy Tyrion tudta-e, hogy Cersei elárulja a szövetséget. Szerintem tudta. Tehát van valami alku a háttérben.

bvr - 2017. 08. 29. 01:21

@cyclo, clegane: hát ez az arcváltás addig volt elfogadható amíg kb nem lehetett róla tudni semmit (Jaquen egyszer átváltott hiphopp egy rész végi wtf jelenetben azt annyi), onnantól hogy kiderült hogy (mert mágia azért így is tuti kell) valamiért pont a lenyúzott arcbőr az kell, akkor már jönnek a kérdések (magasság, hang, stb. ha pont az archoz nem elég a puszta mágia, akkor ehhez miért is kell)

Amúgy ez az átváltozás nálam mindig is az egyik legrühelltebb dramaturgiai fogások közé tartozik, bár egy másfél-kétésfél órás moziban ezt még lehet ügyesen/okosan/szórakoztatóan használni (lásd ugye M:I, bár nekem abban is a 4. rész volt a kedvencem amikor direkt rájátszanak hogy a technika (és a sorozat fő-fő gimickje, a maszkok) nem működnek) , az x-men-ben Mystique képessége meg kimondottan baromira zavart.
(viszont ezekre a kérdésekre amúgy mindkét műfajban volt válasz, mert Mystique ugye helyből mindent átvesz, az M:I-ben meg a hangot külön kütyüvel modulálják, nagy testmagasságbeli eltérést meg nyilván nem tudnak csinálni. testesíteni lehet (pl. M:I 3), soványítani nyilván nem)

(még egy példa amikor látszik a szándék hogy valahogy azért fékezzék a szuperképességet, a Terminátor 2-ben, ott kissé zavarosan bár de próbálták valahogy megmagyarázni hogy mit tud átvenni és mit nem)

Lényeg: ha Arya mint kis tini pár hónap gyakorlással ennyit tudna, Jaquen meg a többiek már rég uralnák az egész világot :)

bebb - 2017. 08. 29. 01:32

@bvr – 2017. 08. 28. 22:52

Megértem az indokaidat a szálak megnyírbálásáról, a könyvekkel kapcsolatban kb 100%-ban egyet is értek, de szerintem D&D-ék túlzásba estek már a ritkítással is, nem csak tartalmilag voltak problémák az évaddal.

Nekem a “klisétlenségen” kívül kifejezetten az tetszett meg ebben a sorozatban annak idején, amit a “Tv-idegen” történetvezetésről írtál. Tetszett az, hogy a sorozat maximális élvezete többet követel az egyszeri megnézésnél, érdemes ismerni a szereplők hátterét, a földrajzot, történelmet stb.

Szívesen néztem meg többször a részeket, olvastam el az elemzéseket, fórumokat, videókat, wikipédiát stb.
így az egész egy komplexebb élményt jelent. Az egész univerzum megérte a nagyobb energiabefektetést, mert a fordulatossága mellett jórészt logikusan épülhetett a sztori, a részletekben is.

Az első két évad után egyébként tudatosan csökkentették a körkapcsolás jelleget, és ebben egyre profibbak lettek, de engem már eleve megvettek az elejével is. Aztán az 5. évadban nem jöttek be az összevonások, és ezután nyomták be a gázpedált.

@mteot15: igen, a számokkal melléfognak sokszor, számomra a legdurvább az 1000 hajó volt eddig. Egyébként érdekes, a 3. évadban Jaime szerint még csak félmillióan voltak Királyvárban, amikor Qyburnnel beszélt, azt mondta, hogy ennyit mentett meg.
Maradhattak volna annyinál, ez az 1 millió kicsit sok.

bvr - 2017. 08. 29. 01:53

ja, az én bajom nem az hogy a szaggatottság miatt valamit többször kell megnézni meg emlékezni kell stb, hanem hogy ha nekem (mint évadokkal ezelőtt) heti 5 perc Tyrion, stb, stb kevés, akkor baromira bosszant hogy csak ennyi jut, mellette meg kapok egy csomó olyasmit amire nemhogy különösebben kíváncsi nem vagyok de még csak nem is kapcsolódik semmi máshoz sem.
Aztán várhatok megint egy hetet…
(amúgy is egyree inkább a netflix-modell minél szélesebb elterjedésének szurkolok, de ez hogy egy hetet várok a következő 5 perc néznivalóért (nyilván túlzok, azért sose csak egy szál érdekelt), ez extrém módon zavart)

Ez kimondottan tv-s/sorozatos probléma, ahogy írtam is mondjuk a könyvet olvasva van erre kerülőutas megoldás.

Amúgy egy adaptációnál a világ gazdagságához nem is kell hogy minden képernyőre kerüljön, nekem az egyik kedvenc példám a LotR, az ebből a szempontból (is) közel zseniális. Én ott a könyvek olvasásáért nem voltam annyira oda, a mozi viszont persze első látásra is nagyon tetszett, de az meg külön tetszett hogy újranézéseknél meg ha valami érdekelt akkor még egy csomó dolognak mélységben is utána lehet nézni (csak egy gyors példa: a Balrog. A moziban annyi derül ki róla hogy ez valami ősi fenevad, amire (a menekülés át a barlangon) az egész trilógia egyik legcoolabb jelenetsorát lehet felépíteni, de amúgy természetesen ennek a mitológiája is nagyon részletesen ki van dolgozva (amiből a filmben annyit érzékelünk hogy Gandalf mond róla pár szót, illetve Szarumán (kicsit előrevetítve/sejtetve hogy valami nagy veszedelem lesz) vágóképben fellapoz egy könyvet)

Pepemixi - 2017. 08. 29. 02:13

Írtátok már páran, de érdemleges válasz nem jött rá, hátha valaki tud belátó információval szolgálni erről:

a Falat mágia védi. Erről több helyen esett szó a sorozatban.
Lehet h csak nem akarták szájbarágni, de azért nekem ez hiteltelen, hogy csak azért leomlik, mert egy sárkány ráfúj egyet.
Ráadásul sárkányok már voltak “nem olyan rég” is (300 éve az utolsó ha jól emlékszem, előtte meg jóvl nagyobbak is) – akkor miért is nem már akkor álltak neki Éjkirályék egy sárkány befogásának…
De a lényeg akkor is az, hogy nincs rendesen elmagyarázva, hogy a magic-et igazából mi törte meg…
Ugye voltak olyan teoriák, miszerint az Éjkirály érintése (nyoma) Bran karján a kulcs, és utána már bárhová mehet ahová Bran is ment. Nekem pl. ez sokkal hitelesebbnek tűnik (persze azért ez sem tökéletes magyarázat).

Ötletek?

karit - 2017. 08. 29. 02:19

“Az Éjkirály nem tűnik olyan karakternek, akit rohadtul boldoggá tenne, ha beleülne a Vastrónba.”

Nem beszélve arról, hogy ha a trónba kalapált rengeteg kard között csak egy valyriai is van, az biztos szúrná a fenekét.

Martin nyilván nem a saját ellensége: ha a pénz már nem is motiválja, biztos nem akar nonstop a sírjában forgolódni: meglesznek azok a könyvek előbb-utóbb.

Más kérdés, hogy egy lezárt tévésorozat után mennyivel csökken az igény elolvasni (majdnem) ugyanazt még egyszer…

A sorvezető elfogytakor, amikor leült Martin a sorozat íróival, alighanem elmondta nekik a legtöbb mindfuck csavart és perverz ötletet, amit még le akar írni.
Majd hozzátette, hogy na srácok, ez a tabu lista, bármi mást beleírhattok. Most mért vágtok ilyen savanyú képet? Hát jó, a Hodoros sztorit meg a jégsárkányt megengedem.

Szóval remélhetőleg teljesen más útja és lezárása lesz a könyveknek, és mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikusabbat / a nem összecsapottat.

Pepemixi - 2017. 08. 29. 02:26

Most láttam csak, h Unatkozom már írt a témában. Köszi az öteleteket, így már hitelesebb számomra is a Fal leomlása mágiával dolog

+

na ez nagyon tetszik:

“Értelmezés kérdése, mint az a mondat, hogy “a hegyet elfújja a szél”. Ez lehet egy képtelen dolog, vagy utalhatott volna arra, hogy a mágia eltűnik a falról, ami olyan, mintha egy óriási hegyvonulat lenne és azt fújja el a szél, így omlik le, de jelentheti azt is, hogy a sárkánytűz által hamuvá égett Hegy hamvai szélnek erednek…)”

régóta kerestem a lehetséges metafórikus jelentéseket ezekre (illetve Dany terhessége próféciára). Elég jó eséllyel lesz ezek közül vmelyik a megoldás a könyvben… a sorozatban sajnos nem hiszem, hogy így magyarázzák majd, bár eléggé egy időpontban zajlik Dany és Jon lamour toujours-party-ja és a Fal leomlása. Jó lenne, ha erre kitérnének még az utolsó évadban…

bebb - 2017. 08. 29. 02:28

@bvr: Hát igen, a netflixes modell jobb, én a 2. évad elején kapcsolódtam be a GOT nézésébe, az első 11-12 részt egyben daráltam, valószínűleg ez is belejátszott a berántódásba. A 2. évad után elkezdem a könyveket, a 3. évad után meg már nem bírtam ki, hogy elolvassam a maradékot. Főleg a könyvekhez képest tűnt egyenletesnek a dolog, a heti várakozást meg elviselhetővé tette az általad említett beleásás is.

Szóval lehet, hogy a kezdeti darálásból adódik, hogy nálam ez az érdekesség-arány inkább 80-90%, valahogy minden szálban jött valami, ami miatt érdekelt pl. színész, jelmez, humor, bármi. Ráadásul szerintem a szálak nagy részének volt jelentősége, még ha kicsi is. Persze voltak sima fillerek is.

Mivel a GOT világa realisztikusabb, bonyolultabb a sztori, ezért nehezebb megoldani a megnyirbálást, anélkül, hogy a sztori csorbuljon. A LOTR történetében nem volt nagy szükség sok dologra a mitológiából pl., mert nem a logikus összefüggések és a realitás volt a fókuszban. Mondjuk a film engem is rávett, hogy elolvassam a könyveket, de ott nem maradt meg ez az érdeklődés.

Kvanar - 2017. 08. 29. 02:38

A fent elkezdett fanservice vitára reagálnék:

Én mint fizetett sorozatíró magasról szarok a nézőkre :)
Angliában, németországban vagy amerikában is szerintem hasonlóan dolgoznak a sorozatok írói. Elsősorban az számít, amit csinálsz, azért pont megkapsz annyi pénzt, hogy boldogan éldegélj, és nyugodtan írhass. Mellette esetleg side-projektként írhasd a soha el nem készülő saját sorozatod/rövidfilmed/nagyjátékfilmed.

A fanservice már csak az időeltolódás miatt sem lehetséges. Olvasgathatja valaki a nézői kommenteket, a producer, a dramaturg, a story editor vagy az írók stb… Ha te most le is írnál valami népszerű teóriát, amit felkap a net, akkor is a kövi évad first draftjai valószínűleg már készek, azokat már csiszolgatják a producerek és az editorok. Esetleg olvasgatják a színészek, netán a lineproducer, a rendezők és a 1AD-k már elkezdenek csinálni egy lazább, nagyvonalúbb diszpot. Az HBO pedig már meghatározta réges rég a budget.

Ha minden rajongó elkezdene irogatni, hogy király lenne ha egy csillagkapun át Rambó késsel kiugrana Ned Stark, és az írók ezt valami csoda folytán bele is írnák, akkor se biztos, hogy a színész elvállalná :D

A fanservice nem létezik, legalábbis nem úgy, ahogy elképzelitek.

Pepemixi - 2017. 08. 29. 02:47

karit: a próféta szóljon belőled! :)

bvr - 2017. 08. 29. 03:15

@bebb: én az első évadot néztem hetiben viszont az még tök jól működött úgy is. Utána rögtön neki is estem a könyveknek, a 2. évadra már el is olvastam ami addig megjelent, és rögtön értettem amit a könyveket ismerők már az elején írtak hogy az első könyvet még tök jól lehet adaptálni de utána el nem tudják képzelni hogyan hiszen annyira szétszóródnak az addigi szereplők plusz jönnek még az újak.
Szóval az első évad nem gond, utána lett egyre inkább az (mármint persze nem mindenki számára. Meg hát volt annyi rengeteg pozitív dolga a sorozatnak hogy azért ezt a nézők többsége minimum elfogadta)
Most ezt “menet közben” (persze már korábban elkezdték) váltani nyilván már csak így-úgy sikerülhet.
(de erre írtam hogy majd az újra-feldolgozás 20 év múlva már tanul ebből :))

Ayesha - 2017. 08. 29. 06:30

CyClotroniC: mért vagy ebben ennyire biztos hogy le lesznek győzve a Mások? Ez a GoT, simán lehet hogy kiirtanak mindenkit a p*csába, és kôzel se lesz happy end….vagy ha leis győzik, rettentő nagy veszteséggel és olyan emberek halála árán, ami miatt szintén nem lenne happy end…szerintem ez pont nem az a sorozat aminek a vége hogy mindenki boldogan él amíg meg nem hal, és Martin-t ismerve a könyvek alapján, ott se lesz másképp :D. (Én jobban örülnék olyan végnek hogy a Mások kiirtják Westerost, mindenhol csak a kötelező happ, end meg megmenekülés van, tiszta sablon)

Lantos - 2017. 08. 29. 07:54

Nekem ez Jon Dany dolog zavar bekpopogok és durr bele kellett volna valami beszélgetés vagy valami.

Sunsetjoy - 2017. 08. 29. 08:03

Amikor Bronn elhívja Podrickot borozgatni, hogy a kékvérűek (fancy people) beszélhessenek, akkor egy percre csak arra tudtam gondolni, hogy így oldották meg hogy Headey és Flynn ne kerüljenek egy jelenetbe…

Bár, hogy Jaime lelép, Bronn meg tudja franc hová ment utána…

Nemkrisz - 2017. 08. 29. 08:05

Bend the knee helyett Bang Dany!:))

Lalolib - 2017. 08. 29. 08:16

Egy valamit azért megemlíthetett volna a kritika. A rendezést. Úgy gondolom, hogy a tévés műfajban ennél szebbet (más szó most nem jut az eszembe) még nem csináltak. Bár elég nagy a tévé képernyője, de megnéztem volna moziban is. Lenyűgöző volt minden pillanata.
A tartalmi résszel nem szoktam vitába szállni, mindenki mást lát, mást szeret vagy mást utál. Szerintem nem az a jó írás, amikor valaki megpróbál “kritikusként” viselkedni és írni. De ebben sem vagyunk egyformák és egy így a jó.

Mantera - 2017. 08. 29. 08:23

Annatar: A kommentelők között akad még rajtam kívül egy-két emberke, akit piszkál a Fal mágiája dolog ;) Elfogadom Unatkozom véleményét is, hogy egyik mágia “üti” a másikat. De ha tudott, hogy a Falat mágiával IS építették, akkor amikor megjelent az a hatalmas Más, ill. zombi sereg, akkor illett volna valami reakciót mutatni a Fal “részéről”. Pl. egyértelműen mutathatták volna, hogy x távolságnál megtorpannak (igen, még lőtávolon kívül is, csak azért, mert ők nem élők). Vagy felderengett volna valami kékes fényben, szóval bármilyen reakciót adhatott volna a Falban lévő mágia. Aztán oké, jöjjön a szintén mágikus sárkány és tegye tönkre, de ez így nagyon súlytalan volt. Így akkor ez “csak” egy szimpla fal. Vagy csak annyira kellett a mágia, hogy egyben maradjon ez a bazi nagy jégtömeg? A mágia csak úgy volt jelent, mint a tojás egyes receptekben, amitől bizonyos ételek összeállnak? “Habarcs”? Nemá’.. :) Tudjuk, hogy x ezer évvel a történet ideje előtt mennyire jelentős volt a mágia abban a világban, a Fal is akkor épült, a szánkba is rágják, akkor szánjanak rá 5 mp-et :)

Pepemixi bővebben kifejtette a problémát, egyetértek vele.

Neoprimitiv - 2017. 08. 29. 08:53

Olenna és Petyr sorsa, illetve általában a “már nem olyan körmönfont a sorozat” témához:

sajnos ez szerkezeti sajátosság, pont ahogy egy sakkpartinál is. Nem Martin és nem is az írók hibája. Ha egy történet nagyon sok szálon, sok, egymással is összefüggő kavarással indul, a közepére szépen kihasasodik, de utána a végjáték jellemzően éppen ezért triviálisnak hat. Ugyanis vagy megtartják a sok szálat egyformán fontosnak (ami nonszensz), vagy előbb-utóbb lekerülnek a tábláról fontosabb figurák is és a végzetük jellemzően már több lépéssel előre látható.

Az utolsó évadban én is remélem, hogy nem egy Gyűrűk Ura / Star Wars rájátszást kapunk majd, ahol a nagy csata után mindenki megnősül, eszik-eszik, happy, hanem a másokat már a vége előtt legyőzik és az utolsó egy-két rész a megszűnt veszély utáni hatalmi harcokról szól majd.

Ayesha: persze, hogy lesznek olyan áldozatok az utolsó évadban, akik miatt majd zokogni fog a fél internet, de ez egy mai műben alap. Ettől még Martin nem fogja lemészárolni a teljes szereplőgárdát, hagyjuk már ezt az “ő bezzeg más” szöveget.

Nicholas - 2017. 08. 29. 09:21

Hát ez nagy csalódás volt :(
Kisujjon kívül semmi meglepőt nem tudtak húzni.
Egy finálé ne arról szóljon, hogy a következő évadot vezessük fel, hanem üssön már egy kicsikét..
Évad közepi résznek elment volna, de ettől nagyobb katarzist vártam volna.

Szegény Varys am egy mondatot sem kapott a részben.. Nem használták ki túl jól ezt a találkozót.

karit - 2017. 08. 29. 09:26

A sakkos hasonlat nagyon jó, annyi a mázlink, hogy míg ott a vége kényszerpálya (kevés bábu, kevés variáció): világos indul és hat lépésben mattot ad; itt a sötét ló akár kétszer is léphet egymás után, és lehet, hogy csak egyetlen világos gyalog marad a pályán, aki nagyon fázik.

Melkon - 2017. 08. 29. 09:28

karit:

“Más kérdés, hogy egy lezárt tévésorozat után mennyivel csökken az igény elolvasni (majdnem) ugyanazt még egyszer…”

Az 5. könyvnek már szinte semmi köze nincs ahhoz, ami a sorozatban történik. Egyébként aki szeret olvasni, az úgyis el fogja olvasni, nem hiszem hogy túl sok példát találnánk arra, hogy egy adaptáció miatt csökkent volna a könyvek olvasottsága. :)

Egyébként eltűnt egy 6-7 körül írt kommentem. o_O

Mazsola - 2017. 08. 29. 09:44

Tetszett a kritika, köszi.

Jó lett volna látni egy Sansa-Arya-Bran beszélgetést, ha nem is Kisujj lemészárlása előtt, de legalább utána, amolyan magyarázatként/levezetésként. Valahol azért örülök, hogy nem lett elsütve az egyébként potenciálisan a történetben lévő, Sansa/Kisujj arcú Arya trükk.

A jégsárkányos megoldásnál meg lehet hihetőbb lett volna – bár korántsem olyan látványos – ha a Mások egyszerűen átmasíroznak az általuk befagyasztott tengeren a fal mellett, :) ezzel kikerülve a falmágia vs jégsárkány kérdőjeleket.

Azért meg kell hagyni a Zombihegy igen értelmesre sikerült alkotás; olyan kifinomult parancsokat is megért, hogy egy fejbiccentésre csak húzza elő a kardját, de NE ölje meg Jaime-t.

Nagyon jól megoldották a Cersei kétszeres “jól van, veletek vagyunk” hazugságát, túl gyors és túl hiteltelen (karakteridegen) lett volna, ha beadja a derekát.

Szerintem minden hibája ellenére a korábbi minőséghez méltó évadzárót kaptunk. És k.va messze van 2019!!! :(

BubuMaczko - 2017. 08. 29. 10:04

Azért akadt egy-két pillantás, vagy elejtett mondat, ami felvet kérdést:

Kire gondolhatott Clegane, mikor a bátyjához beszélt?
Szerintem Sandor Dondarrionra gondolt. A trónok harcában szeretik a kerek történeteket, a méltó végeket. Miután az öccsét szétégette, és amolyan élőhalott, a tűzhalál tűnik logikusnak számára. Plusz az első évadban küldte el Ned Dondarriont, hogy tartóztassa le a Hegyet. A tűzhalál is borítékolható a lángoló karddal.
Tormundot nem hiszem, hogy megölték, annál fontosabb szereplő, hogy ne mutassák.

Tyrion tekintete kétféle jelentés lehet szerintem:
1. Nem mutatták, mit beszélgetett Cersei-vel. Miután aggódik, hogy Daenerys-nek nem lehet gyereke – nincs kire hagynia a királyságot, ígérhetett a gyerekének valamit. Ezt Daenerys és Jon komplikálhatja.
2. (nem tetszik ez a verzió, de) belezúghatott, és féltékeny. Amúgy is be lett ígérve három árulás Daenerys-nek, a szerelemért még nem árulták el.
Mondjuk az Dario is lehet akár.
A Tyrion halott elmélet tetszik :)

Cersei döntése vagy bődületes hülyeség, vagy jó önvédelem?
Olyan szempontból nem logikus megvárni Cersei részéről, hogy az ellenségek lerendezzék egymást, hogy így a holtak serege csak nő. És kérdés, hogy a jégsárkány be tudja-e fagyasztani a tengert. Mi van, ha eljön az örök tél?
Érdekes kérdés, Qyborn milyen kísérletbe kezd, hogy látta a holtat, és a Hegyet már feltámasztotta. Képes lenne egy másik sereget összeállítani?
Viszont Euron hűségét megkérdőjelezhetné Cersei Jaime-vel szemben. Láthatóan a másik királynő sem volt a csávó ellenére. És előbb-utóbb megunja az üres ígéreteit…

Az Arany Kompániához Darionak nem volt valami köze?

Theon és Jon jelenete szépen előrevetítette, Jon később majd hogyan látja saját magát: egy Stark, és egy Targaryen. Aki Ned Stark nevelt, és akiben benne él a Stark gyerekkor, és a Targaryen vér. Amúgy nem tudom, hogy együtt maradnak-e a hírre…

Brandont meg egyszerűen nem értem, miért nem fókuszál az osztálytalálkozó résztvevőire, mikor a többiek nem látják őket, sokkal értékesebb infót adhatna Jonnak, mint a származását, meg, hogy mit örököl, ha életben marad egyáltalán.

Örülök, hogy a Stark lányok végre megbékéltek egymással, és Deres nem Kisujjszállás többé :D

Az egyik comic conon azt mondták az írók, hogy miután előadták Martinnak, mit is szeretnének a sorozattal csinálni, annyit kérdezett, ki Jon Snow anyja. Jól válaszolhattak, mert megkapták az engedélyt. Szerintem a Jon és Daenerys kapcsolata is olyannak tűnik, amire Martin papa gondolhatott. Csak nem feltétlenül így. Valószínű nem véletlenül tűz és jég dala a cím.

Nensis - 2017. 08. 29. 10:09

karit:

Egy olyan könyves nézőt, aki már mind az öt könyvet végigolvasta, nem hinném, hogy bármi is vissza fog tartani attól, hogy a jövőben megjelenő könyveket is végigolvassa. Ha tetszett neki a befejezés, akkor azért, hogy láthassa, mik voltak az egyes karakterek belső motivációi, amit az E/1-es hang miatt csak így tudhat meg. Ha pedig nem tetszett neki, akkor meg azért, mert talán Martin mégsem úgy fogja alakítani az eseményeket, mint ahogy a sorozatban volt.

Engem semmilyen csalódás nem tudna visszatartani attól, hogy rávessem magam a könyvre, amint kijön :)

carlos - 2017. 08. 29. 10:25

Az evad miatt sikerult leadni az igenyeimet,igy szepen elrepult ez a resz. Nagyon jo volt, ahogy jo a kritika is, fedi a velemenyem.
Sajnalom,h nem hasonlo minosegu epizodok voltak vegig vagy legalabb 50%-ban,de vhogy nyugodtabb is lett a lelkem a resz utan es orulok h van “1 evuk” javitani :)

Aszusz - 2017. 08. 29. 10:25

A Fal mágiájához: mindig úgy képzeltem (és amit tudunk, ennek nem mond ellen), hogy a Falban lévő mágia egyetlen dolga az, hogy ne jussanak keresztül rajta a Mások vagy a halottak. A Mások is használnak mágiát, de ezt a Fal mágiája pont üti, szóval azt használva biztos nem jutnak át.

Ha ez a mágia csak egy vonal lenne, amit nem lehetne átlépni, akkor nem lenne szükség ilyen bazi magas falra, elég lenne egy kerítés, hiszen úgysem jutnak át rajta. Szóval a mágia csak azt akadályozza meg, hogy “benne” – vagyis az alagutakon át – nem tudnak a Mások közlekedni (kivéve, ha az Őrség tagja átvezeti őket). Viszont a Falat meg is lehet mászni. Ezért építették ilyen magasra, hogy könnyebb legyen a halottak és a Mások támadása ellen megvédeni.

Ebből persze az is következik, hogy ha a Falat sikerül leomlasztani, a romokon a Mások már keresztül tudnak menni, hiszen a mágia a Falban van. Csak ehhez valami olyan módszerre volt szükség, ami nem a Mások sajátja. Pl egy sárkány, ami önmagában is mágikus.

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a könyvben is egy sárkány bontja le a Falat, de valahogy biztos leomlik.

molnibalage - 2017. 08. 29. 10:43

Juj… A kritika azér szerintem sok helyen félrement. A filmművészet lényege az is, hogy kinek mi áll össze a fejbéen arról, amit nem mutatnak a képernyőn. Emiatt a következőket gondolom.

A katarzis hiányáról. Miért várja mindenki azt, hogy mindennek egekbe hágó drámának kell lennie? Vagy miféle katarzist várnak egy kvázi rögtönítélő bíróságtól, ahol a bizonyíték lényegben egy emer varázsképessége és fejében van, de konkrét fizikai bizonyíték nem volt Kisujj ellen? A való életben és a törénelemben csak úgy megtörténnek a dolgok, akár váratlanul is. Kisujj most jól megszopta. Ennyi…

Nekem tetszett Kisujj és Olenne kiírása is, bár az rejétélyes, hogy egy hegynyi aranyon ülve – a királyság masszív adóssága mellett telik a AK-ra – hogy a rákban veszthettek. A világ legnagyobb seregét is felbérelhette volna aztán az L-ek nézhettek volna. Ok, a dramaturgia megkívánta ezt, stb. Elfogadom.

Kisujj meg már mindenkivel összeakaszkodott és mindig szerencséje is volt. Egyszerűen elfogytak a lehetőségei, az erőlködése jól visszaadta ezt, csak érdekes módon sokak meg emiatt húzták le a sorozat ezen részét, mikor csak átjött azon, hogy LF lehetőségei kb. végetértek. Így jár, aki mindenki “barátja”, de valójában mindenki csak utálja…

Varys az, aki tényleg nem csinált semmit ebben az évadban, kb. 1 beszélgetése volt a Tyrionnal és kb. ennyi. Melisandre súlytalan, ezen felül örüljön, hogy még életben van… Briennel nem tudnak mit kezdeni, ez van.

CR elfoglalása meg igenis kellett, mert ezzel a rossz húzással villantották meg, hogy a C + J páros nem egészen tökkelütöttek, a karavános támadás meg szükségszerű volt. Kellett egy nyílt terepes csata. Az, hogy most karaván volt vagy sem, igazából lényeg, csak kellék volt, de illeszkedett a “biztonságba az aranyat” megközelítéssel. Ennyi. A Tarly-k sorsa és T + Varys beszéde meg ebből a csatából jött. Semmi baj nem volt ezzel szerintem.

Az meg nagyon is jó, amit kifogásol a blogoló, hogy nincs kifejtve, hogy mikortól kerültek képbe. Pont emiatt volt jól megcsinálva. Nehogy már ennyire szájbarágós legyen. Érdekes, mikor nézem a részt egy cimbivel, akkor Sansa arcán én láttam azt, hogy akkor alkalmazzuk LF elvét, hogy “mi a legrosszabb eset, hogy miért mondja ezt nekem LF”. —> Ennyi…

Sanszosan ezek után vonták be Brant, mert tudták, hogy akkor mit kelljen megnézni… El tetszik felejteni, egy hatalmas áthallást a sorozatban. Vagy cska én képzelem el.

Az Alapítvány könyvsorozatnak úgy volt vége, hogy Harri Sheldon jóslatai (ott tudományos alapon van magyarázva az egész, fejlett szociológiai és egyéb modellekkel) a végén azért buktak meg, mert nem számolt Galaxison kívüli beavatkozással és nem emberi lényekkel. Legalábbis az utolsó könyv utolsó két oldala ezt sejtetni. Bran is egy ilyen lény a GoT unverzumban. Rá nem készülhetett fel, egy múltban mindent látó emberrel szemben egy össszeeskövűnek annyi…

A tőr szimbóluma ennél több volt. Ezzel kezdődött el valami és ezzel is végződött. Nekem tetszett.

Nem az írók nem tudtak mit kezdeni LF-fel, pontosan azt ábrázolta jól a sorozat, hogy már LF nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Fura, hogy ez nem esik le…

(Erről meg a Das Boot TV sorozat változat második része jut eszembe, ahol az unalmas és nyomorúságos tengós életet vitték úgy a vászonra, hogy nézni is fáj sokszor.)

Theon része nem nagyon tetszett, elcsépelt, de elfért.

A zombis demó nekem tetszett, főleg J arca, amikor rájött, hogy itt KURVA NAGY GÁZ van. C meg ebben is csak lehetőséget lát. (Azt, hogy C csak színleli az egészet az teljesen nyilvánvaló volt számomra.) J jövőjére leszek kíváncsi, mert én azt látom az arcán, hogy ő már lassan leütné a királynőt a fenébe…

CyClotroniC - 2017. 08. 29. 10:50

Ayesha: Én is így gondolom, mármint a veszteségeket. Meglepne ha Jon és Dany is túlélné pl, vagy ne lenne még legalább egy Stark vagy két Dany stábtag áldozat is.

Neoprimitiv: Abszolút, ezért is írtam, hogy előbb kellett volna kiírni őket, amikor még csináltak valamit.

molnibalage: Az a baj, hogy sok felvetésed a történetre vetítve ül, még egyet is értek velük, de szerintem egy ennyire töredezett évadnál hiba olyan helyeken hagyni a fókuszt, ami ha valamennyire organikus is, de történetmesélés szempontból szegényes. Kisujj erre remek példa. Igen, elfogytak a lehetőségei neki is, de ettől még szerintem rossz írói döntés egy ilyen sorozatnál messze funkciójuk csúcspontján túl megválni karakterektől. Sokhatás akkor van, ha valakit még ezelőtt kiírsz és igen, nem csak a fordulatok számítanak, de ez a sorozat egyik védjegye. A legtöbb esetben eleve nem az a baj, hogy ne találnék valamire érvet, hogy felmentsem, hanem hogy szerintem sokkal jobb dolgokat lehetett volna elmesélni helyettük. Nyilván szubjektív hogy kinek mi az érdekesebb, pl nekem Melisandre bőven lehetne sokkal több, mint amennyire a sorozat használja, de ettől még tartom azt, hogy ha ennyire feszít az időkorlát, akkor is törekednék egy kevésbé mozaikos történetmesélésre és sok esetben máshová helyezném a hangsúlyt. Persze biztos, hogy az meg másnak nem jönne be ;)

borand - 2017. 08. 29. 11:00

Qedrák – 2017. 08. 28. 22:43

Reagálva rád: 2016 októberében kiszivárgott forgató könyvből sok kis retardált pöcs alkotott teória az nem teória vagy jóslat. Szerintem elég nagy meglepetés lett volna Viserion átalakulása, ha nem azzal van tele a net, hogy az Éjkirálynak sárkánya lesz. stb stb

Tényleg már más milyen a sorozat, de a végére már nem is lehet akkorákat húzni, bár Jaime elpártolása szerintem az. Voltak kisebb-nagyobb buktatók, de aki csak le akart ülni és élvezni a dolgokat az nem járt orsszul ezzel az évaddal sem. MOst viszont következik a hosszú éjszaka, akarom mondani várakozás.

cathy - 2017. 08. 29. 11:05

Szerintem Kisujjnak pont ilyen halál dukált. Mindig is túl akart élni, nem számít kin gázol át az ilyen ember nyomorult lesz a halál pillanatában, de tényleg jobban ütött volna ha maga Sansa nyírja ki, Aryának is van motivációja, de közel sem annyi, mint Sansának és örülök, hogy őt például a sorozatban kezdik értékelni. Nem kedvencem, de a nagyon kedvelt karakterek közé került, Sophie Turner is kimaxolta magát.
Amúgy kettős az örömöm, mert Aiden Gillen viszont piszkosul fog hiányozni, zseni volt, meg más filmekben is eléggé ott van a topon.

cathy - 2017. 08. 29. 11:11

Jon és Dany szerintem a könyvekben is összejönnek majd, na persze nem ÍGY ez nekem szuperösszecsapott volt. Valószínűleg Martin jobban megalapozza nekik azt, amire összehúznak majd, ne pedig a “lestíröltema melled bejössz, ja én is a segged, bejössz” mert valahogy se Jonhoz se Danyhez nem illene ez. De én is azon a párton vagyok, hogy a sorozatot a gynegeségei miatt nem kell temetni, akármi lesz is én is szívesen nézem meg a végjátékot és olvasom el aztán az igazit :-P

Aszusz - 2017. 08. 29. 11:15

Off de…
“Amúgy kettős az örömöm, mert Aiden Gillen viszont piszkosul fog hiányozni, zseni volt, meg más filmekben is eléggé ott van a topon.”
Nemrég néztem meg az új Arthur királyos filmet, végig arra vártam, hogy mikor szúrja hátba Arthurt, LOL.

cathy - 2017. 08. 29. 11:18

Aszusz: Jéééó abban benne van? Pont a másik topicban nyígtam, hogy Charlie Hunnam nem lett Rhaegar, pedig felmerült a neve, de Gillen ezek szerint Ritchie’s guy lett :-D Még nem láttam csak a promót, de abban nem szúrtam ki.. (off vége :-P )

Neoprimitiv - 2017. 08. 29. 11:20

CyClotroniC: “előbb kellett volna kiírni őket, amikor még csináltak valamit.”

Na de pont itt a gond – akkor mások maradtak volna helyettük és most az ő távozásuk érződne súlytalannak.

Ne feledjük, a Tyrell-ek robbanásban vesztették el a súlyukat, Olenna gyakorlatilag még két epizódot élt meg. Ha a korábban egyik legerősebb ház egyszerűen eltűnik a sorozatból (mert mondjuk Olenna is meghal a 6. évad fináléjában), akkor még több jogos kritika lett volna, ahogy a Martellek miatt is volt.

Petyr sorsa hasonló. Az előző évad végéig, sőt a mostani évad elején is még kulcsjátékos volt. Nála valamennyit lehetett volna gyorsítani, ha Aryát hamarabb eljuttatják északra és már a 3.-4. részben kiírják – csak akkor onnan kezdve Winterfell teljesen érdektelen lett volna, ki a fene kíváncsi arra, hogy Sansa hogyan inspiciálja a kovácsokat?

Ráadásul bármennyire is várható volt, hogy ők kerülnek lapátra, ha hamarabb távoznak, akkor erre az évadra tényleg teljesen kiveszett volna a sorozat savát-borsát adó intrika, szövetséges keresés.

wellwellwell - 2017. 08. 29. 11:23

tyrion távozása: nem tudjuk, hogy mit beszélt még cercei-vel, miután megtudta, hogy terhes. plusz deny sem vele kúr, szóval sanszos a család felé visszatáncolás. :D

@Bubumaczko: “Örülök, hogy a Stark lányok végre megbékéltek egymással, és Deres nem Kisujjszállás többé.”
:D:D:D
hát ez állat. :D tényleg sokáig várt a csatlakozásra, ideje volt elvonatozni. :D

clegane - 2017. 08. 29. 11:25

hát igen, tökre belefért volna hogy a fal tetején Tormundék eleresszenek egy ilyen párbeszédet, hogy “nyugi úgysem tudnak átjönni a falon, mert mágia védi”, mielőtt megjelenik a sárkány, és akkor rájönnek, hogy az ellen nem véd.

wellwellwell - 2017. 08. 29. 11:28

Neoprimitív: így is kiveszett sajnos. :(
house of cardsként indult a sorozat, és the walking dead lett belőle.

a vége meg egy lannister-stark/thargaryen dinasztikus vérfertőzőgyerek-házasság lesz. :D

Melkon - 2017. 08. 29. 11:29

clegane:

Szerintem arról, hogy a falat varázslat védi csak Bran tud, Tormundék csak abban reménykednek, hogy a stratégiailag előnyös pozíciójuk miatt egy darabig ki tudnak tartani és legyakhatják a sereg egy részét.

molnibalage - 2017. 08. 29. 11:32

@CyClotroniC – 2017. 08. 29. 10:50

Kisujj sajnos régen túlvan csúcspontján a sorozatban…

clegane - 2017. 08. 29. 11:33

Melkon: hát mondjuk én meglepődnék, ha nem lenne aktív része a Fal őrzői legendáriumának hogy “azért védjük eztet itten mert mágikus védmű a gonoszok ellen”. biztos minden éjjeli őrnek elmondják hétezer éve minden nap háromszor.

triplaasd - 2017. 08. 29. 11:38

Sajnos van egy olyan sejtésem, hogy Tyrion Cersei mellé állt és elárulja Danyt. A has simogatás és az előző rész, ahol aggódik az öröklés miatt + a szex közbeni tekintet erre utal. Mostanában meg eléggé az ilyen szájbarágósság felé tolódtak el. Amilyen szálakon WTF-okat akartak, az sem sikerült.

CyClotroniC - 2017. 08. 29. 11:41

Neoprimitiv:

Olenna-ban tulajdonképpen igazad van, gondolkodtam is, hogy őt lehet necces megemlíteni, de ettől még üresség volt a jeleneténél, és annyira nem jött a badass-ség a beletörődése mellé, mint gondoltam volna, hogy jönni fog. Aztán azért vettem mégis ide, mert tudatosan küldték el az írók a veszélytől, így úgy gondoltam, hogy komolyabb tervük lesz vele, amiért ő nem lett a robbanás áldozata. Ahhoz képest nem sok tér jutott már neki.

Petyr részéről szerintem érdekes lett volna azt látni, ha Winterfell-en kívül is próbálkozott volna. Nála is az a bajom, hogy mióta elhúzott Királyvárból, nem sok tere maradt, és most látatlanban azt mondanám, hogy érdekes extra réteg lett volna, ha találnak arra egy ürügyet, hogy miért menjen ő is Jon-nal Dany-ékhez. Fúrhatta volna az ottani dolgokat is balról jobbról, ott lett volna neki Varys is, aki így szintén több dolgot tudott volna kezdeni, sőt Tyrion se egy rossz partner vagy megnézni azt, hogy Dany-vel milyen kémiájuk lett volna. Tudom, hogy itt a kulcsprobléma az a bizonyos “ürügy” lett volna, hiszen Jon semmibe sem nézte Petyrt, de mégis úgy hiszem, hogy egy erőltetett indok ellenére is talán többet nyertünk volna belőle.

Ayrons - 2017. 08. 29. 11:42

Falnak mágiája van ami távol tarja csak a Másokat a zombikat nem. Ezt a sorozatban is elmondták még az elején. Ezt a mágiát elméletileg Bran megszüntette amikor átment rajta a jel.(bár lehet,hogy az írók csak a gyermekek otthonát védő varázslatot akarták így megszüntetni). Ugye a mágia megszűnt de a Falat le is kellene dönteni. Ha az Éjkirály is varg akkor a sárkányt láthatta és kapóra jött neki.

Könyvben is sok teória van erre: ott a kürt ami lehet Samnél van.
Bran a kulcs ott is.

Ayrons - 2017. 08. 29. 11:46

Danyiéknél Kisujj semmihez se kezd. Varys és Tyrion insta parkolópályára küldik. Ha még Jon be is ismeri ,hogy segített nekik az előbbiek akkor se bíznak benne. Deresbe jó helye lett volna ha mondjuk több teret kap de ez nem történt meg. Helyette a két Stark lány zseniálisan semmilyen dolgait láthattuk.

Morgana - 2017. 08. 29. 12:01

BubuMaczko – 2017. 08. 29. 10:04
Szerintem Aryara gondolt.

Cercei döntése rövid távon lehet jó, de hosszabb távon Jamie katonai értékelésével értek egyet. Ha a holtak győznek megszívtuk. Ha Dany és Jon győz miközben elárultuk a békeegyezményt, akkor is. Cercei meg hű önmagához, mindenki olyan kicsi, hogy meg sem látom őket, az oroszlán nem törődik a birkák véleményével, stb.

Dário és Jorah is volt az Arany Kompániában.

Aszusz – 2017. 08. 29. 10:25
Hasonlót gondolok a Fal mágiával kapcsolatban. Remélem a könyvben joramund kürtjének is szerepe lesz, ha már Martin előhozta.

molnibalage – 2017. 08. 29. 10:43
Nekem is tetszett Olena és Kisujj kiírása, akkor is, ha nem ütött olyan nagyot, mint Pl. Ned vagy Rob halála. De – Martin világát ismerve – ez így volt rendben, hős karakternek katartikus halál, manipulátornak nem. Nem került szóba, de Olena kérdezett valami – szerintem – fontosat, Tywin miért nem foglalta el Égikertet, mikor az aranybányák kimerültek. Plusz ott volt a beismerés, hogy ő mérgezte meg Joffryt. Az elég katartikus volt Jamienek, bár nekünk nem annyira, mert már tudtuk. Kisujjnál meg láttuk, hogy a szokásos kavarással nehezen halad előre, nincs igazán terepe Deresben. Mikor Sansával beszél és Sansa a szája elé teszi a kezét, már tudtam, mi lesz a vége.

CR elfoglalása, C+J páros, nyílt terepes csata…Egyetértek és nagyon jó volt a “visszahallás” Robert első évadbeli, a dothrakiakról mondott értékelésére. Pedig ott még sárkányokról szó sem volt. Cercei-nek jobb lehetne a memóriája.

Nekem tetszett a Theon-Jon beszélgetés. Egyrészt megmutatta, hogy Jon képes másokat inspirálni, másrészt az, hogy legyen bármi is Brann és Sam ismerete róla, ő hogyan tekint önmagára. Az igazi apja Ned, és nem kell választani, hogy X vagy Y, mindkettő együtt. Tökéletesen illeszkedett Jon karakteréhez.

Bocsi, nem volt türelmem visszakeresni, de Briene szerepe, Jamienek mondott szövege nagyon is fontos volt. Jamienek szembesülnie kellett azzal, hogy Briene, aki maga volt a lovagi tisztesség és hűség, kimondja, hogy pokolba mindezekkel, mert itt már sokkal többről van szó.

Naughtyl - 2017. 08. 29. 12:07

Cyc:

Mondjuk például, hogy azok után, amiket személyesen elkövetett Sansa ellen, nem hagyom a húgom 10000 km-es körzetében szerű “ürügyre” gondolsz!??

Aszusz - 2017. 08. 29. 12:09

A Fal mágiája a zombikat is távol tartja, nem csak a Másokat. Az első könyvben megküzdöttek, amíg Othorékat keresztülvitték az alagúton (ami csak azért sikerült, mert az Őrség tagjai vitték át). Benjen is inkább halott, mint Más, és ő sem tud átmenni (vagy coldhands a könyvben, ő teljesen nyilvánvalóan halott, és nem Más)

Bran jele semmilyen jelentőséggel nem bír már, szerintem csak azt a mágikus határt szüntette meg, ami az érintés pillanatában fizikailag köztük volt, szóval a Falra nem hatott.

Morgana - 2017. 08. 29. 12:11

cathy – 2017. 08. 29. 11:11
“Jon és Dany szerintem a könyvekben is összejönnek majd, na persze nem ÍGY ez nekem szuperösszecsapott volt.” Az első 3 könyv elolvasása után nyilvánvaló volt, hogy összejönnek. Miért lett volna összecsapott? Nekem a Sárkányvermi beszélgetésük után egyértelmű volt. Kivételesen jól adta elő a két színész a jelenetet.

Beragadt egy kommentem. Megint.

Ayrons - 2017. 08. 29. 12:15

Benjen félig Más és félig Ember/Zombi. Neki is obszidiánt toltak a szívébe. Coldhand lehet ilyen, amúgy esélyes ,hogy ő 13.parancsnok.
Amúgy az is érdekes ,hogy a 13.parancsnok volt egy asszonya akit sokan Másnak hisznek de az nem lehet ,mert hogyan kerülhetett a Fal túloldalára így csak is zombinő lehet

Amúgy Aszusz igaza lehet a jel csak azt a határt szüntette meg és kész. Falat meg mágia üti a mágiát elven pusztították el most. Csak hát a sárkány is már Más mágiával él.

Morgana - 2017. 08. 29. 12:19

Kösz, előkerült a kommentem :-)

Aszusz – 2017. 08. 29. 12:09
“Othorékat keresztülvitték az alagúton (ami csak azért sikerült, mert az Őrség tagjai vitték át)” Itt az a kérdés, hogy mi a lényeg: az őrség tagjai, vagy az őrség azon tagjai, akik a varsafánál tették le az esküt. Ez a sorozatban nem derül ki, remélem Martinnak erre is lesz magyarázata.

Brann jelének szerintem sincs most jelentősége.

cathy - 2017. 08. 29. 12:21

Szerintem akkor sem alapozták meg rendesen, nekem az ő kapcsolatukban nincs katarzis, de sajnos kémia se mindig. Egy-két jelenetük nagyon működik, amúgy nem egy nagy dolog, pedig elvileg az egyik fő szál…

monti - 2017. 08. 29. 12:25

ezt a jégfalat kár volt évszázadokon át őrizni hogy aztán 2 perc alatt ledarálja egy sárkány :-D

Morgana - 2017. 08. 29. 12:31

cathy – 2017. 08. 29. 12:21
“pedig elvileg az egyik fő szál…
Nemcsak elvileg, hiszen Jon maga a tűz és jég együtt, aki önmagára, mint jégre tekint, Dany meg mindig is tűzként tekint magára. Ahogy a jóslatoknak kettős jelentése van, úgy a regényfolyam címének is, ezért az igazi tűz és jég a kettejük gyereke lehet…

CyClotroniC - 2017. 08. 29. 12:33

Naughtyl: Nem gondolkodtam rajta nagyon, de ezt simán megvettem volna amúgy :D

Mantera - 2017. 08. 29. 12:43

És mi van Rhaegar és Elia Martell házasságával? Miért kellett érvényteleníteni, mikor a Targaryeneknél a többnejűség ugyanúgy rendben volt, mint a vérfertőzés? Rhaegarról tudjuk, hogy bár jó harcos volt, de szerette a zenét, az éneklést (ezt apja, az őrült király nem is nézte jó szemmel), talán Baristan, vagy valaki más mondja is, hogy jó ember volt, jó király lett volna belőle. Akkor egy ilyen jellemű ember képes lett volna egy új szerelemért eldobni a családját? Fattyúvá avanzsálni a már meglévő két, szeretett gyermekét? És Lyanna is hagyta volna ezt? Nekem ez fura kicsit.

bauxit - 2017. 08. 29. 12:43

ezt a Fal mar nekem se remlik, tul reg olvastam ahhoz a konyveket.

Arra emlekszem, hogy egyszer ugye alatta atszoknek Brannel meg Samwellel?
es a benjen stark is a magia miatt nem mehet at a falon, meg a 3 eyed ravennel is volt valami..

ebben az evadban orultem volna meg tobb resznek, remelem a konyv majd karpotol.

mindenesetre ezutan az osszecsapott evad utan meg jobban orulok neki, h GRRM a sajat tempojaban halad, es tartani szeretne a szinvonalat.

Morgana - 2017. 08. 29. 12:45

monti – 2017. 08. 29. 12:25
“ezt a jégfalat kár volt évszázadokon át őrizni…”
Nem évszázadokon, hanem évezredeken át. A Fal kb. 8 ezer éve épült a mások ellen, amit a most élő emberek már elfeledtek, a másokat is legendának hiszik, ma már szerintük a Vadak ellen épült – a Vadak és Westeros népe is ezt hiszi – és ebbeli hitükben gyilkolásszák egymást.

Éppen ez a lényeg: Mit hiszünk és mi az igazság? Egyáltalán van igazság ott, ahol a hit küzd a valósággal? Nincs. Nyilván Martin is ide futtatja ki a történtet, plusz, ahol a történelem megismétli önmagát, mert az emberiség soha nem tanul a saját hibáiból. Gondolj csak arra, amit a főmester mond Sam-nek. Mi vagyunk az emlékezet, mert egyébként olyanok lennénk, mint a kutyák….De mindeközben csak azt felejti el, hogy semmi értelme a történelem őrzésének, ha tanulunk belőle az égvilágon semmit. Szerintem ez nagyon szép és kerek….

Nensis - 2017. 08. 29. 12:47

triplaasd:

Nekem Tyrion tekintete nem feltétlenül rosszallást mint inkább aggodalmat fejezett ki. Ha belegondolunk, egy potenciális King of the Nord + Targaryen házasság ellen egyébként semmi kifogása nem lehet. Dany facér, és így megerősítenék a szövetséget északkal, na meg egyébként Jonnal kölcsönösen kedvelik egymást. Szerintem inkább attól tart, amitől a korábbi részben is, hogy így se nagyon boldogul mindig a jó tanácsok elfogadtatásával (lást Tarly-pöröklés), egy szerelmes Danyt pedig még nehezebb lesz a jó és racionális út felé terelgetni. Az esetleges Tyrion-árulás azért ütne.

És ha már szerelem: Jonon nagyon látszik, hogy teljesen padlóra küldte őt a csaj. Többször visszanéztem a közös jeleneteiket, na meg Jon se egy intrikus, még akkor is az igazat mondja, ha az pl. az egész küldetés sikerét veszélyezteti. Danyben viszont már nem vagyok ennyire biztos. Persze, imponál neki, hogy egy újabb fickót is az ujjai közé tekert, de vajon részéről szerelemről van-e szó? Jó, persze ezt a gyerek-témát jó sokszor felhozta, de nem tudom.

Ami izgalmas lesz, hogy Jon hogyan reagál majd erre a kitekert Oidipusz-sztorira, ha egyszer megtudja. OK, a Targaryeneknél az ilyesmi bevett szokás volt, de hát ő akkor is csak Starkként nevelkedett, szocializálódott.

Morgana - 2017. 08. 29. 12:49

“ha tanulunk belőle az égvilágon semmit.”

Bocs, Helyesen: Ha NEM tanulunk belőle az égvilágon semmit

Csilla0422 - 2017. 08. 29. 12:56

Már lehet volt téma… Dany és az olimpikonok, hogyan hozták át falon a Mást az élő sárkányon?

A mostani részben is jól lehetett látni, hogy tisztes távolságból várt a sereg és a leomlás után csak egy jelre indultak meg.

Nensis - 2017. 08. 29. 12:59

Csilla0422:

Nem mást hoztak át, csak egy zombit.

Ők át tudnak jönni. Az első évadban is volt egy az őrségben, akit végül megpörköltek.

Prücsök - 2017. 08. 29. 13:07

Szerintem teljesen jó volt az egész évad – oké, voltak benne logikai bukfencek néha… De ez már nagyon a végjáték, a játékidő meg van számolva.

Gondolataim össze-vissza:
-fergetegesen játszik Lena Headey, annyira utálom már Cerseit, hogy az valami hihetetlen
-a Dragonpit rész jó volt, tetszett ahogy mindenki próbálta fitogtatni az erejét
-teljesen elhittem, hogy Euron beijedt
-nem mutatták Cersei és Tyrion beszélgetésének a végét, Tyrion lenne az egyik áruló Dany jóslatában?
-mutathatták volna, hogy a Sansa Sisters hogy fogott össze, melyik pillanattól kezdve
-nagyon meglepődtem Kisujj kiiktatásán, jó jelenet volt – valójában nem tett hozzá sokat a történésekhez ebben az évadban
-a Jon-Dany szálat egyáltalán nem értékeltem az előző részekben, de engem most megvettek kilóra – itt hozzátenném, hogy valaki írta, hogy Ygrette után senki, mert nincs kémia, de ugye Jon és Ygrette a valóságban is együtt vannak, nyilván ott több a kémia :)
-Tyrion nézése? indokolatlan
-Fal lebontás: én sem értem, hogy hol marad a mágia, adhattak volna valami magyarázatot
-mondja már meg nekem valaki, hogy akkor most az Éjkirály olyan, mint Bran? látja a múltat, jelent, jövőt?
-Bran baromira idegesít “nem Bran vagyok, hanem a Háromszemű Holló” mondataival
-Királyváron esik a hó fergeteges jelenet volt!

Remélem elérnek a Mások Királyvárba, és kinyírnak mindenkit :D Na, az lenne egy igazán király befejezés!

fireblade"pistike" - 2017. 08. 29. 13:14

A Tűz és Jég dala egy gyermek..Jon és Danny gyereke..
fogadunk? :)

_Peter - 2017. 08. 29. 13:15

Kommentek felére volt időm átfutni, én is csak leírnám a magamét: ezt az évadot a látvány vitte el a csatákkal, Bronn, Tormund, Sanyi, Sam poénokkal. Sajnos a tempó miatt sok teleportálás, több nagy évek óta várt találkozó súlytalanra sikerült, nem volt váratlan fordulat, kispadról még csereként sem játszó karakterek (Varys, Littlefinger) már szóhoz sem jutottak érdemben. Sansa-Arya elintézik Littlefingert részekkel ezelőtt kitárgyaltuk, Jon-Dany szerelmi szálat a származással szintén, idő hiányában ez is hipp-hopp történt közelében nincs Ygritte felépített kapcsolattal. Jaime elidegenülése Cersei-től ez is csak a kötelező körök bemutatása volt.

Arya álarc képességét kétlem kihasználatlanul hagynák, Littlefingernek beöltözve megy megölni Cersei-t?

Elsőre azt gondolnám Jon feláldozza magát a Night King harcban a népért hősiesen, hiszen őt nem érdekelte a hatalom, a trón, Dany megszüli a jogos örököst, maximum csak régens lehet amíg kicsi a gyerek, északon Starkok a főnökök, kb. ilyen happy end éljetek békében Jon végrendeletet képzelek el. Jaime élje túl, jó útra térve, Tyrion legyen jó tanácsadó.

Fotelhadvezérként kicsit zavartak a teleportálások, seregek létszáma, mi hogyan van, és olyanok a zombi bemutatón mutatják el lehet égetni, kérdés a falhoz miért nem vittek sok olajat, wildfire készletet ahogy Bronn készült a töketlenek ostromára? Tudom, a falnak le kellett dőlni, de így kicsit könnyűre sikerült. Bár ahogy óriási láncot csináltak maguknak, létrákat is csinálhattak volna a zombik. Rész elején zavart az évek óta kántált winter is coming közben napsütésben találkoznak valaki light bőrszerkóban, valaki nagy szőrmebundában, aztán amikor Jaime ellovagolt végre délen is kezdett esni a hó.

Nem voltak nagy WTF fordulatok a sztoriban, viszont a látvány tetszett a csatákkal és pár színész újra remekelt a szerepében.

Melkon - 2017. 08. 29. 13:24

_Peter:

Futótűz csak királyvárban van, ők meg nem túl segítőkészek zombi ügyben. :)

_Peter - 2017. 08. 29. 13:28

Morgana – 2017. 08. 29. 13:02

Teljesen egyetértek. Ez pont azért jó sorozat lehet teóriázni és nagy vonalakban látni lehetett a dolgokat. Hiszen ki az aki az előzmények után most a fináléban lepődött meg jéé Jon Targeryan? Jéé Littlefingert elintézik a csajok? Jéé Jon és Dany összejönnek? Jéé Jaime végleg kiábrándul Cerseiből? Jéé Jorah megússza a szoborrá változást? Jéé Bran mindent lát? Nem kell ehhez feltörni az HBO szervereit, az előzmények alapján is lehetett találgatni tippre ez meg az lesz.

Morgana - 2017. 08. 29. 13:35

fireblade”pistike” – 2017. 08. 29. 13:14

A Tűz és Jég dala egy gyermek..Jon és Danny gyereke..
fogadunk? :)
Semmikép, mivel szerintem is.

Mazsola - 2017. 08. 29. 13:39

Tűz és Jég dala – 7 percben:

https://www.youtube.com/watch?v=nZHPMPfxdlM

Érdemes rászánni az időt erre a szép összefoglaló munkára.

Kíváncsi vagyok GRRM vajon hogyan éli meg, hogy az a románc amit elkezdett írni x évvel ezelőtt, most ilyen szépen vászonra került? Lehet kritizálni a karaktereket alakító színészeket, de úgy lehet más se tudta volna jobban eljátszani ezt a tulajdonképp gyerekként induló s több év alatt felnőtté váló szerepet.
Szép pár, no, bár ennek ellenére Kit Harington Rose Leslie-t vette el (Ygritte-t). Nem tudsz te semmit Havas Jon! :)

pizziboy - 2017. 08. 29. 13:56

Morgana – 2017. 08. 29. 13:35

Kinek neve Lyanna Targaryen ;)

_Peter - 2017. 08. 29. 13:58

Melkon – 2017. 08. 29. 13:24

Többek közt ez is szóba kerülhetett volna a találkozón: Hé ha sereget nem is akartok küldeni, adnátok wildfire-t? Ugyanúgy amikor Dany is még húzta a száját, Jon mondta legalább a dragonglass-t engedje kibányászni, ne üres kézzel távozzon. Legfeljebb Cersei nemet mond, de megkérdezni nem ártott volna.

bullshitgenerator - 2017. 08. 29. 14:00

összességében korrekt évadzáró volt, de valszeg csak az húzza fel, h az évad amúgy kiszámítható és lagymatag volt (eltekintve pár epik jelenettől).

Nagyon monumentálisra akarták csinálni ezt az etapot, de csak részben sikerült. Úgy érzem, egy-egy összecsapást szuperul kidolgoztak, míg a sorozat magját adó storytellinget a lehető legkevesebb energiából akarták kihozni. Nem volt igazi meglepetés semmi sem, amit annak szántak, ez az évad a történetszálak vezetésében megúszós melónak tűnik. ahogy néztem az utolsó részt, kb 10percenként eszembe jutott, h Martinpapper bizony ezt nagyon másképp adta volna elő, és a más alatt itt leginkább az atgondoltsagra és okosabb huzasokra gondolok.

Ami azért tetszett: vizualitás és a csaták koreográfiája.

Cardas - 2017. 08. 29. 14:02

közepes évad, elsietett, logikátlan, egy-két jó résszel. már csak megszokásból nézem, és várom hogy vége legyen

Melkon - 2017. 08. 29. 14:07

_Peter:

A kérdés jogos, azt hiszem csak Tyrion és Davos tud a futótűzről, de talán Davos sem tudja, hogy mi volt az.

Nem tudjuk mekkora készletük van, lehet, hogy nagyrészt elhasználták. Az például sokatmondó, hogy Bronn is szurokból rendelt 500 hordót és a futótűz szóba sem került.

Vagy egyszerűen Tyrionnak eszébe sem jutott, mivel ő eddig a háború megnyerésével foglalkozott és nem a mások elleni háborúval.

Vagy az írók is elfelejtették. :)

Morgana - 2017. 08. 29. 14:09

Mazsola – 2017. 08. 29. 13:39

“Szép pár, no, bár ennek ellenére Kit Harington Rose Leslie-t vette el (Ygritte-t). Nem tudsz te semmit Havas Jon! :)”

A színészek magánéletére nem vagyok kíváncsi a sztori kapcsán.

Viszont a mindig visszaköszönő (Ygritte, Mellisandrei) “nem tudsz te semmit Havas Jon” szövegen igazán sokat gondolkoztam, arra jutottam, hogy bár Jon valóban nem tud semmit a történetbeli/jövőbeni szerepéről, a valódi származásáról, vagy hasonlókról, de nem is ez a lényege, hanem az, hogy tudja mikor mi a helyes lépés, képes inspirálni – a legjobbat kihozni belőlük – másokat (és itt nemcsak az epizódbeli Theonra gondolok, hanem Samre, Davosra, a Fekete-várbeli társaira).

Morgana - 2017. 08. 29. 14:23

Melkon – 2017. 08. 29. 14:07

Davos honnan tudhatna a futótűzről? Mármint a még meglévő raktárakról?

Cecei sem, mivel Jamie őt nem avatta be, és mivel rövidlátó, csak az érdekelte, hogy Baleor szentélye alatt van-e. Fel is használta a saját céljaira.

Jamie és Tyrion az egyedüliek aki pontosan tudják, hol vannak még futótűz “raktárak” a városban, amik az őrült király parancsára robbanhatnak. Szép a tesóktól. Nyilván ennek még jelentősége lesz később.

Mazsi - 2017. 08. 29. 14:26

Meddő e Denerys? Mi a Mások célja? Ki lesz Azor Ahai? Kié lesz majd a Vastrón?
Ezek mind nagy kérdések. De egyik sem ér fel ahhoz, amely engem feszeget: Cerseinek miért nem nő a haja?? :)
Most komolyan. Ha ezzel szeretnék a készítők kifejezni, hogy a nyilvános megaláztatás óta megváltozott, hát…ennél árnyaltabb utalást is kitalálhattak volna, mert ez nagyon szájbarágós, nagyon gagyi. Nekem elrontja az egész karaktert, mesterkéltség árad belőle.

Melkon - 2017. 08. 29. 14:34

Morgana:

Nem a készletekről tud Davos, hanem arról, hogy létezik futótűz, mivel többek között ellene vetették be.

Egyébként nem csak elhagyatott futótűz készletek vannak, királyvárban készítették a nem tudom kicsodák (pyromanták talán?)

ikelemen5 - 2017. 08. 29. 14:36

@Mazsi, ne viccelj már!! Fodrász? Jamienek is rövidebb a haja,mint az első pár évadban.

Mazsi - 2017. 08. 29. 15:11

ikelemen5
Na jó, fodrász. De miért? :)

HankMoody - 2017. 08. 29. 15:34

Cersei haján már én is sokat gondolkodtam. Mennyi idő telt a sétája óta? Elvileg havi 1 cm-t nő a haj.

Mazsola - 2017. 08. 29. 15:35

A futótűz témát lehet szándékosan jegelik (hű, de szar szókapcsolat… :)), mert lehet hogy a végén ez lesz az utolsó mentő ötlet, amikor már mindenki elbukott.

Más.
Engem biztosan zavarna egyszerű sorozatnézőként, hogy az első évadban megemlített nevek (pl. Rhaegar, Jon Arryn), melyeket azóta is alig emlegettek, egyáltalán kicsodák?? Könyvolvasóként persze elég jól bevésődött, de pl. itt a végén Sansa összefoglalója, vagy Bran magyarázója szerintem elég érthetetlen lehetett sokaknak, akik évadokkal ezelőtt hallották ezeket a neveket utoljára.. Rhaegar pl. nem nagyon volt felépítve a soriban, pedig a könyvben egy komplett misztérium épült köré, így nem igazán üthetett nagyot az infó, hogy Ő Jon apja.
(mondjuk ez volt a legnépszerűbb rajongói elmélet, szóval kb. mindenki belefuthatott már legalább egyszer valamilyen fórumon)

Mazsola - 2017. 08. 29. 15:36

Mazsi,
Mert így marad Mad Queen. Képzeld el hosszú aranyhajjal, milyen hiteltelen lenne már. :)

Melkon - 2017. 08. 29. 15:40

Mazsola:

Jon Arryn volt a segítő Ned előtt.

Egyébként a futótűz használata elvileg elég risky, szóval simán lehetne, hogy rájuk robban mielőtt a zombik ellen be tudnák vetni. (persze ez nem magyarázza meg, hogy miért nem volt még csak említés sem róla)

Vanda - 2017. 08. 29. 15:58

pizziboy – 2017. 08. 29. 13:56
Morgana – 2017. 08. 29. 13:35

Kinek neve Lyanna Targaryen ;)

Látom nem csak én vagyok olyen elmebeteg, hogy ilyeneket olvasgassak :D

Kukoritza - 2017. 08. 29. 16:02

Csak úgy jelezném, hogy Jon(Aegon :D) kardja megint “kacsintott” egyet.

Tusika - 2017. 08. 29. 16:34

fireblade”pistike” – 2017. 08. 29. 13:14

A Tűz és Jég dala egy gyermek..Jon és Danny gyereke..
fogadunk? :)

Sztem meg nem :)
A tűz és jég gyermeke Jon, már az elejétől fogva. Ő az első Targaryen és Stark családból született gyermek, az egész story főszereplője.
The prince who was promised.
Minden hozzá vezet vissza, és már a könyvek alatt is ez volt az érzésem, erre az érzésre a sorozat csak rátett egy lapáttal.

sanna - 2017. 08. 29. 16:52

Igaz, hogy a Baratheon felkelés egy félreértésen alapult, de végső soron ez mentette meg Királyvárat és Westerost az őrült királytól. Szerintem Westeros urai egy szimpla féltékenységi ügy miatt nem áltak volna a Baratheon ház mellé, ez csak egy végső “casus belli” volt a felkeléshez. Jaime-től tudjuk, hogy az őrült király már teljesen kezelhetetlenné vált, fel akarta robbantani egész királyvárat, a saját közelálló embereit kínoztatta meg stb. Ugyanakkor Ned tudta az igazságot Lyannáról, és ezért is távolodhatott el a két egykori jóbarát (Robert és Ned) egymástól az évek során.

Viszont Rheagal akkora csalódás! A könyvben egy csodálatos, jóképű, szupertestnek festik festik le, úgy képzeltem el mint egy pl Sam Heughan-t ezüst hajjal. Erre egy újabb kígyóarcu Viseris hasonmás.

Nagyon aggódóm, hogy Tyrion lesz az utolsó megjósolt árulás Dany életében. Nem talája a helyét Dany mellett, rossz tanácsokat ad (sikertelen politikus lett), a csatamezőn titkon a Lannistereknek szurkolt (vagy legalábbis drukkolt nekik a túlélésért), most megsajnálta Cerceit, és az a nézés a végén…..:(

Hepciás - 2017. 08. 29. 16:59

Vanda

Én is olvastam és ki lennék békülve vele, mert félek, hogy összecsapják a finálét is.

Tusika - 2017. 08. 29. 17:07

Tudom :D

Nem is a kedvenc karakterem, de valamiért őt érzem a középpontnak. Amúgy a sorozatban nem tetszett a feltámasztás, túl megfoghatatlan és logikátlan volt ahogy feltámadt.
Ghostot fontosabbnak látom mint amennyi jelenetet kapott.

Martin bá fantáziáját meg nem kell félteni, dob nekünk egy olyan feltámasztós story-t h leesik az állunk. :D

Hepciás - 2017. 08. 29. 17:36

Tusika

Őt nem is féltem, csak mire kitalálja, lassan alkalmazhatja is magán…

A könyvben tuti valami “ára” lesz a feltámadásának ami nem fog fél perc meg 2 ima után teljesülni. Főleg, hogy bekavar majd mindenki aki tud…

Wyrr - 2017. 08. 29. 17:40

sanna

Voltak utalások, hogy Rhaegar és bizonyos nemesek már szervezkedtek Aerys ellen, és el akarták távolítani a trónról.
(A Lyannát őrző testőrök is valószínűbb, hogy Rhaegar parancsára voltak a toronynál – nem az apjáéra -, pedig nekik a királynak kellene elsősorban engedelmeskedniük. Vagyis felmerül a kérdés: kit tekintettek a valódi királynak?)

Ezeknek a terveknek pont, hogy keresztbe tett a lázadás, és elvette a (viszonylag) békés rendezés lehetőségét (pl. Aeryst mint őrültet uralkodásra alkalmatlannak lehetett volna nyilvánítani; kétséges hogy bárki mellé állt volna Rhaegarral szemben).

És az se mindegy, kik is álltak Robert mellé: Ned, aki akkor még nem tudta, hogy mi is a helyzet Lyannával és Rhaegarral (plusz megölték az apját és a bátyját), Jon Arryn, akinek Ned és Robert is mintha a fia lett volna, plusz Hoster Tully, akinek az esküvő küszöbén ölték meg a leendő vejét, és félig-meddig már elköteleződött a Starkok mellett. Aztán ők négyen persze hozták magukkal a hűbéreseiket.

atheles - 2017. 08. 29. 18:43

Mióta bebizonyosodtak a Jon Snow teoriák, igazából egy kérdésre várok választ, de azt nagyon: Mi a Mások célja? Hova mennek, mit akarnak? És miért pont most?

A szimbólumok, amik körölveszik őket (pl. az alakzatok, amikben vonulnak) nagyon hasonlítanak/ugyanolyanok, mint az Erdő Gyermekeinek szimbólumai. Őket keresik? Lehet, hogy csak “wishful thinking” a részemről, de szerintem lesz itt még pár WTF a Másokat illetően.

Hepciás - 2017. 08. 29. 18:44

Wyrr

És még így sem biztos, hogy nyertek volna, ahhoz kellett Tywin oldalváltása is (bár ehhez kellett, hogy Aerys és ő nem voltak annyira jóban).

Még kiegyenlített csata lett volna a Stark-Arryn-Tully-Baratheon vs Targ-Martell-Tyrell-Lannister. Persze politikailag egy nagy fail volt a lázadás, recsegett is Robert rendszere és nem is kellett sok az eltüntetéséhez.

De hihetelen, hogy egy hűten ribék miatt indult el ez az egész, és volt Robert örökké depressziós, halt meg Rickard és Bran és haltak meg rengetegen és jött el ez a “két világháború közötti kor” időszak ami a “weimari köztársaság”-ra emlékeztetett.

István - 2017. 08. 29. 18:47

Hepciás

Tywin oldalváltása nélkül is megnyerték a Battle of Tridentet, és megindultak Kings Landing felé a lázadók. Tywin csak akkor váltott mikor látta hogy itt az Őrült Királynak leáldozott.

macskajaj - 2017. 08. 29. 18:53

Nem értem azokat, akik a Jon-Dany szálat fanservice-nak tartják. Számomra telesen egyértelmű, hogy mind a sorozat, mind a könyvek az elejétől kezdve ide futottak ki. Martin fejében is. Hát nem? Róluk szól az egész. Tűz és jég dala. Az alkotóknak semmi szükségük rá, hogy még mindig a rajongók figyelméért könyörögjenek, hiszen ezt az utolsó pár részt mindenképp megnézi majd mindenki, ha szar is, ennyi év után.
Szép volt szerintem ez a jelenet is Bran narrációja alatt, a gond egyedül az ezzel az egésszel, hogy egyszerűen nem hagytak elég időt nekik összemelegedni és nem bontották ki eléggé a szálat, így a nézőnek kicsit nehezebb volt beleélnie magát mint pl anno Jon Ygritte-tel, vagy Dany Drogoval, nekik több részen át tartott az összejövés, ami életszerűbbé, és szerethetőbbé tette őket együtt.
Nem olyan nagy gond szerintem az, hogy ez az évad nem sikerült olyan jól ha, ismétlem, HA az utolsó évad cserébe kibaszott jó lesz. Ez elment egy felvezetőnek, de ha a végét elrontják, akkor rettenetesen mérges leszek.
A tippem az, hogy a legvégét vagy Jon vagy Dany nem éli meg, nem lesz ezeknek közös happy endjük.
Tyrionnak meg Varysnak meg jól állna megint valami hangsúlyosabb szerep, szerintem nagyon gáz volt hogy most a kispadon ültek. Nekem még az is tetszene ha Tyrion elárulná Danyt, csak könyörgöm, ne szeressen belé. :D

atheles - 2017. 08. 29. 19:01

UI: na meg persze a Bran-Night King teóriák is ott vannak….
Mikor is jön a 8. évad? Pffff

Randal - 2017. 08. 29. 19:12

@Lalolib:
Egyetértek veled, ez a másfél óra és a beállítások nagyon komolyak voltak.
Lazán elbírná az egész sztori a nagyvásznat és a több játékidőt.

@BubuMaczko:

Tyrion nézése tipikusan az az eset amikor a készítők feszültséget akartanak kelteni. Lásd az összes előzetesüket Sansa/Arya/Kisujj hármassal kapcsolatban.

Egyébként benne van, hogy elárulja Danyt, hisz nem tudjuk milyen üzletet köthetett Cerseivel.
De az is lehet, hogy Cersei őt is átvágta a valós/valótlan aggódásával.

Cersei nem igazán mérte fel, hogy mit jelent a Holtak serege, hisz csak egyet látott belőlük és azt is megölték. Így úgy van vele, hogy menjenek, irtsák ki a halottakat, legalább jól meggyengülnek addig, aztán ő meg a Lannister sereggel és az Arany Kompániával rendet tesz.
Úgy látom, hogy az AK-nak is lesz még jelentős szerepe a könyvben említettek miatt, de azt meg nem akarom elspoilerezni.

@molnibalage:

Kisujj nem egy átlagszereplő volt, így ahogy a kavarásai, a halála is lehetett volna drámai/drámaibb, de ezzel se volt gond szerintem. Bezárult a kör, nem látta, hogy az ármánykodás ideje lejárt, nem volt képes változtatni, feladni vagy eltűnni. A Brannal történt beszélgetése után le kellett volna lépnie valamilyen ürüggyel vagy legalábbis nagyon a háttérbe vonulni.

Olenna története se annyira bonyolult. Hiába volt pénze, a szövetséges házak oldalt váltottak, innentől bukó volt nekik. Cersei csak az adósságot fizette ki, az AK-hoz a Vasbanktól kölcsönzött lóvét, ahogy ezt említette is.

@cathy:
Sansa nem tudta sajátkezűleg kinyírni Petyrt, hisz kötődött hozzá, attól függetlenül amiket tett és hogy nem bízott benne, sírt is a végén. Arya csak végrehajtó volt, a parancsot Sansa adta ki, ezt is említették a kettejük párbeszédében.
A színész hiányozni fog nekem is, mindig a frászt hozta rám a somolygásával meg ahogy manipulált :)

Irgum76 - 2017. 08. 29. 19:20

A falról:
nekem úgy rémlik mikor beszéltek róla azt mondták, hogy tiszta egy merő jégből készült amit mágiával erősítettek meg
tehát a fal maga mint fizikai objektum tartja fel a másokat és nem a fal mágiája
de a sárkány “láng” ellen már nem véd, úgytűnik

goettin - 2017. 08. 29. 19:33

Sokan mondtátok, hogy nem volt bizonyítékék LF ellen, és hogy miért hittek Brannek. Szerintem LF már eleve a Völgy lovagjainak bögyében volt, nem sok kellett hozzá, hogy elforduljanak tőle, mindig is egy kis felkapaszkodott hólyagnak tartották. A bizonyítékot pedig LF maga szolgáltatta, a viselkedésével. Az, ahogy Sansához ment és a könyörgése felér egy beismerő vallomással…

Szerintem az ő karakteréhez pont ez illett, mindig is késhegyen egyensúlyozott, most elszámította magát, megesik az ilyen. You win or you die…

Szellem hiánya fájó. Nem hiszem, hogy nem fér bele néha a költségvetésbe, legalább a sarokban alhatna.

goettin - 2017. 08. 29. 19:36

Rheagar és Lyanna miért is tartotta titokban a szerelmét. Nekem ez olyan Rómeo és Júlia sztori. Egyik család sem nézte volna jó szemmel. Főleg azután, hogy az egyikük apja megölte a másik apját és bátyját…

Vajon Robert tudta?

Legtornasz - 2017. 08. 29. 19:36

Cercei a stratéga, persze. “Majd kicsinálják egymást északon, a legyengült győztessel pedig később én végzek.”
Talán hangsúlyozni kellett volna neki, hogy a csatában elesettek átállnak az Éjkirályhoz.

Melkon - 2017. 08. 29. 19:41

Legtornasz:

“Talán hangsúlyozni kellett volna neki, hogy a csatában elesettek átállnak az Éjkirályhoz.”

Felfogta.

Logic of Cersei:
– Ha az Éjkirály nyer az ő harmatgyenge erői semmit nem változtatnának az eredményen.
– Ha az Éjkirály veszít, akkor is meggyengülnek az ellenségei.

Neoprimitiv - 2017. 08. 29. 19:42

CyClo: Petyrt illetően igazad van, lehetett volna még egy csavart adni a történetének, de – hacsak nem őt akarta volna Martin a végén nevető sokadikként győztesnek kihozni – én nem látok nagy különbséget. Akkor nem Sansát és Aryát próbálta volna összeugrasztani, hanem Danyt próbálta volna behálózni – mennyiben lett volna ez több vagy jobb?

Ő is és Olenna is a sokszereplős játszmákban voltak nagyok. Ahogy a történet halad a vége felé, a középjáték folyamatosan változó erőviszonyai egyértelműbbé válnak, ezzel az ilyen karakterek jelentősége (és érdekessége) csökken.

Igazából nem az a baj, hogy az ilyen karakterek távoznak (persze, én is szerettem őket, de ahogy írtam, ez szükségszerű), hanem az, hogy a maradék vagy elszürkült (Varys, Tyrion, de nekem Dany is) vagy soha nem volt igazán izgalmas (Jon). Remélem, hogy Cersei még érdemi kihívást jelent majd a győzteseknek, a Mások legyakása után is.

boribon - 2017. 08. 29. 19:49

Tyrion nézése a végén: tetszik is,meg nem is. Tetszik,mert fájt,hogy ebben az évadban kicsit elhanyagoltnak éreztem,meg az egész cselszövős világ nekem nagyon hiányzott,úgyhogy örülök ha ezzel kavarnak valamit. Viszont ami miatt nem tetszik: 1.remélem nem ez a beleszeretős vonal lesz,mert sztem az nagyon karakteridegen lenne!
2.ha valamit egyezkedett Cerseivel,az szerintem nagyot ütne,szükség lenne erre a végén,hogy legyen egy kis ármány :D viszont lehet,hogy én vagyok nagyon fantáziátlan,de nem tudok elképzelni kb SEMMIT amit Cersei ajánlhatott Tyrionnak,és amiért ő elárulná…ti mit gondoltok,miért lenne képes rá??

Más: többen írtátok,hogy “teljesen egyértelmű hogy jon es daenerys egymásnak vannak szánva,kiderül a könyvből” stb…hol?? Azon kívül hogy a regény címét így IS (meg még 100féleképp) lehet értelmezni,hát…nekem ez kevés. Remelem a konyvben nem lesz ez a szál (oké,valószínűleg lesz :D ) de akkor reménykedem,hogy Martin JÓVAL JOBBAN fogja megírni!

Wyrr - 2017. 08. 29. 19:53

goettin

Rhaegar már házas volt, Lyannát pedig eljegyezték Roberttel (aki ráadásul Rhaegar másodunokatestvére volt).

Lyanna is, Robert is nagy nemesi házak tagjai voltak, Rhaegar trónörökös, vagyis borítékolható volt a botrány. (Minimum az.)

Előbb történt Lyanna eltűnése, ezért ment a bátyja Királyvárba. Az apjuk meg azért, mert a király bebörtönözte Brandont. Aztán mindkettőt kivégezték.

Dytta - 2017. 08. 29. 20:01

Szerintem Tyrion em szerelmes Danybe. Talan arragondolt, hogy igy majd lemond a tronrol Jon javara. Eleg durva lenne, ha elarulna ot es most Cercei melle allna. O nem volt koponyegforgato.
Catelyn Starkkal mi tortent, nem emlekszem ra, ot is feltamasztottak anno, mint Jont? A masok mar del fele menekultek a voros nasz elott is?
A Night King hasonlit a Mad King-re, nem?

HankMoody - 2017. 08. 29. 20:07

Nekem tetszene, ha Tyrion elárulná Dany-t a családjáért. De kérdés: ha megegyezett Cersei-vel, akkor ezt Cersei hogy-hogy nem mondta el Jaime-nek?
Sajnos több esélyt látok rá, hogy T-t is a Dany rajongók táborába szánják az írók..

Melkon - 2017. 08. 29. 20:10

Dytta:

Catelyn feltámadása kimaradt a sorozatból, ő halott.

Dendytv - 2017. 08. 29. 20:16

Szerintem nem ! Tiryon egy olyan karakter aki tisztába van a saját korlátaival és persze a világ Realitásával tehát tudja azt, hogy semmi esélye Dany-nél ! Tehát az a nézés a végén nem azért volt mert ő szerelmes lenne Dany-be, hanem azért mert (valószínűleg) arra gondolt, hogy ebből még baj is lehet! Tehát ha az Északi Urak megtudják, hogy ők máris lefeküdtek abból még akár baj is lehet és ő ezt nem helyesli ! Vagy ha majd kiderül Északon, hogy Jon már felesküdött Dany-re az Urak majd biztosan megmondják,hogy “ha mér egy Királynő szétteszi neki a lábát már fel is esküd rá.” SZVSZ Én szerintem ez zajlott le ott Tiryon fejében és nem az,hogy ő is szerelmes lenne !

Dytta - 2017. 08. 29. 20:22

Tudhatja Tyrion, hogy Dany igazabol Jon nagynenje? Lord Varys eleg sokat tud, talan ezt is vegig tudta?

Melkon: Kar, becsatlakozhatott volna a Night King melle parnak, motivalva ot Kiralyvar elpusztitasara, igy maris lenne valasz arra hogy miert vonuln a White Walkers delre.

Dendytv - 2017. 08. 29. 20:31

Dytta
Szerintem Tiryonnak fogalma sincs az egészről !

boribon - 2017. 08. 29. 20:46

Dendytv
Igen,én is erre gondoltam leginkább,hogy ilyesmi miatt aggódhatott. Csak reménykedtem,hátha jön valami kis cselszövés…:D

Dendytv - 2017. 08. 29. 20:47

boribon
kitudja még mit tartogat :D

korum - 2017. 08. 29. 21:36
Mazsi - 2017. 08. 29. 22:40

Szerintem Tyrion odaigérte a trónt Cercei gyermekének, Daenerys halála esetén, cserébe Cercei beleegyezik a tűzszünetbe. Vagy valami ilyesmi. És most bajban van, mert ezek ráugroztak a gyerekkérdésre rendesen.

00Alexa00 - 2017. 08. 29. 23:03

Mazsi

Ha Cersei és Tyrion közt ilyen megállapodás lett volna, akkor azt Cersei rögtön fel is rúgta, hiszen nem tartotta be amit ígért, miszerint ő is északra küldi a seregeit segíteni.

Csilla0422 - 2017. 08. 29. 23:13

Köszönöm a válaszokat az előző kérdéseimhez.

Ha Jon egymagában a Tűz és a Jég, akkor mi értelme van Dany jelenlétének? Bárkitől lehetne gyereke.

Sokkal érdekesebb fordulat lenne, ha Dany lenne a Tűz és a Night King meg a Jég. Na az ő gyerekük lehetne az, akit annyira várnak. Dupla mágia…

Az Erdő Gyermekei változtattak át egy férfi, akiből a Night King lett. Ha valaki azt a tőrt vagy amit a szívébe szúrtak ki tudná venni, akkor ő újra ember lenne? A WW-k is annyi lenne?

Mazsi - 2017. 08. 29. 23:16

00Alexa00
Igen, de Tyrion ezt még nem tudja.

karit - 2017. 08. 30. 00:14

Szerintem Tyrion bosszús nézése arra utalt, amitől jó ideje félhetett: mivel Jon és Dany összemelegedtek, az ő befolyása a háttérbe fog szorulni, és úgy nehéz lesz a Cerseivel képen kívül kötött alkut végig vinnie.

zoeyshy - 2017. 08. 30. 04:15

Theon végre előnyt kovácsolhatott a kolbihiányból😂

Dendytv - 2017. 08. 30. 07:26

Theon határozott fellépése az most nekem is tetszett! Lehet még a végén tényleg lesz belőle valaki! Mert nagyon elindult azon az úton :)

Mantera - 2017. 08. 30. 08:06

Ahogy olvasom a kommenteket, rajtam kívül senki sem tartotta említésre méltónak Rhaegar és Elia házasságának érvénytelenítését :P Az előző kommentemben írtakhoz még az jutott eszembe, hogy az érvénytelenítést még Eliának sem említette Rhaegar? Hogy lehet ilyet teljesen titokban tartani? És milyen indokkal magyarázták? Ne legyen már erre is csak annyi a válasz, hogy “csak” :-) Egyszer-kétszer belefér, de egyelőre ebben a sorozatban inkább ezek vannak az utóbbi időben…

csuszka - 2017. 08. 30. 08:27

Mantera

Tényleg fura, Rhaegar-tól is elég köcsög dolog volt ez, Elia-tól született gyerekei ezzel fattyúvá váltak. Gondolom, megvolt a befolyása ahhoz, hogy elérje a fősepton beleegyezését, de titokban akarta tartani mindenki más előtt, mivel ezzel Dorne haragját is kivívta volna a Starkoké és Baratheonoké mellett.

Scared - 2017. 08. 30. 09:43

Mantera

Engem pont érdekelne, viszont nem tudom melyik epizódban volt erről az érvénytelenítésről szó és hogyan derült ki egyáltalán? :D

Melkon - 2017. 08. 30. 09:52

Scared:

Azt hiszem 2 résszel ezelőtt amikor Sam ki volt akadva, hogy a mesterek nem hisznek a másokban és Szegfű épp olvasta valakinek a naplóját vagy feljegyzéseit vagy nem tudom micsodát. :)

Dendytv - 2017. 08. 30. 09:53

Mantera
Azhiszem az 5-ös részben mikor SPOILER Sam től szegfű megkérdi, hogy mit jelent az érvénytelenités szó! S ott Szegfű olvassa tovább a történteket

Fuller - 2017. 08. 30. 09:55

Én olvastam a könyveket, de a címe és a fanteóriák nélkül nem jutott volna eszembe hogy Dany és Jon összejön. Másnak ez miből egyértelmű? A címe jelentheti Jont egymagában is. Valaki kitalálta hogy akár lehet Dany és Jon is, és már egyértelmű? Végül lehet ez lesz, és össze is hozták őket, de ne mondja már nekem senki, hogy ez a könyvből előre kiderült… Maximum látja az ember, hogy ők a főszereplők, és mint minden történetben gondolni lehet előre, hogy össze hozzák őket.

Melkon - 2017. 08. 30. 09:57

Fuller:

Ez úgy működik, hogy mindent 200 féleképpen lehet értelmezni, úgyhogy keletkezik az interneten legalább 200 teória, majd amikor bejön belőlük 2, akkor mindenki nagyon okosnak érzi magát és úgy gondolja, hogy ez végig egyértelmű volt. :)

BubuMaczko - 2017. 08. 30. 12:00

@Mantera:
Egyrészt az érvénytelenítést nem értem, mert a Targaryeneknél tudtommal szokásban van a bigámia, így az első házasságból született gyerekei nem lennének fattyúk, másrészt diplomáciailag sem okozna ekkora bonyodalmat. Rhaegar és Lyanna részéről is nagyon önző dolog ez az egész. Ahelyett, hogy végignézték volna, hogy háborút robbantanak ki, amiben nem egy rokonuk meghal, igazán előállhattak volna őszintén ezzel. (Bár akkor nem biztos, hogy Jon élve megússza) Mondjuk az őrült király mellett csak egy jó indokra volt szükség Robertnek és a Lannistereknek. Ahogy Paris megszöktette Helénát, és végre jó okot adott a támadásra, úgy Lyanna után is ezrek döglöttek… Ez után végképp pofátlanságnak tűnik pont a bátyját, aki épp túlélte a háborút, megbízni a gyerek felnevelésével, és eltitkolásával. Innen az ő barátsága Roberttel is igen ingoványossá válik, és elveszíti őt is. Az meg végképp nem logikus nekem, hogy megszökteti a lányt, és pont Dorn-ba viszi, ahol az első felesége és családja él. Ennél kevésbé veszélyes helyre is mehettek volna…

@Fuller: Csak a sorozatot néztem, abból egy idő után csak az tűnik ki, hogy Jon és Daenerys a főszereplők, mert hasonló utat járnak be. Több párhuzam is vonható köztük, amit vizuálisan is erősítettek a készítők. De ebből még nem gondoltam volna arra, hogy összejönnek.

benXL - 2017. 08. 30. 12:24

A 8. évadról már lehet tudni mikor jelenik meg?

winnie - 2017. 08. 30. 12:42

ha lesz időpontja, meg fogjuk írni, benne lesz a premiernaptárban. sanszos, hogy 2019-ben, de lehet, hogy még jövőre befut.

Airninja - 2017. 08. 30. 15:56

Néhány észrevétel:
Vicces volt hogy amikor támadt a zombi még a Hegy is csak kamillázott :) Ott csattogtatta a fogait Cerseitől 20 centire már vártam mikor csapja ketté a lófejező karddal aztán a tesónak kellett visszarántania.
Egyébként Cersei nem azért biccentett a fejével a Hegynek hogy nyírja ki a tesót? Az meg csak elsétált. Vagy én értelmeztem rosszul?
Theon meg milyen Rocky-san győzött a tengerparton. A padlóról felállva kettőt levert a csávónak aztán az kész is volt.

Scared - 2017. 08. 30. 15:58

@Melkon

Aha, na akkor azért nem láttam, mert az ötödik részt le se szedtem. :D
Kár, azt hittem valami nagyobb sztori volt, komoly az a Fellegvár, hogy Sam-ék odamennek egy hétre, azt ilyen titkokat felfednek.

Ez így nem tiszta, ilyen érvénytelenítés nem nagyon van ebben a világban. Joffrey-éknak is jó ok kellett, hogy elvehesse Margaery Tyrellt, pedig Sansa-val még csak eljegyzés volt. Meg erről senki nem tudott? Még Ellia se vagy hogy? Nem áll komoly lábakon ez a történet. Meg miért volt ilyen fontos a háború előtt titokban összeházasodni? Ha Rhaegar úgy gondolta, hogy nem éli túl a háborút, akkor lehet benne némi értelem (ezek szerint a két gyerekét se szerette, ha gyakorlatilag kizárta őket az öröklésből), de ha az öröklés miatt, akkor miért titokban házasodtak össze, úgy, hogy senki nem tudott róla? Max ha Lyanna túléli, akkor esetleg a fiú nevében kirobbanthattak volna még egy háborút, de sok értelme nem lett volna, mivel Dorne tuti nem áll melléjük, a többi ellenség adva van, szóval ez halott ügy. Plusz Lyanna-nak lett volna pofája még egyszer elárulni Robertet?

Ha meg túléli Rhaegar és leverik a felkelést, akkor készülhettek volna a következőre, mikor fény derül arra, hogy “elváltak” Ellia-val, már ha ez lehetséges.

Ez a házasság ilyen Robb Stark féle “zseniális” húzásnak tűnik, amiből kiderül, hogy Rhaegar-nak se lehetett sok esze. na a név a másik, minek nevezte volna Aegon-nak? Rhaegar még elment volna, a halott apa után.

_Peter - 2017. 08. 30. 20:16

Fuller – 2017. 08. 30. 09:55

“Dany és Jon összejön. Másnak ez miből egyértelmű?”

Részekkel ezelőtt Jon megérkezett Dany-hez, Davos egyből osztotta a poént hogy stíröli a mellét milyen csini lyányka. Aztán nagy nézések, a tény hogy szövetségért ment Jon és Cersei Észak ellensége is. Aztán újabb nézések kettesben, amikor Jon előállt a Falon túli suicide squad küldetéssel, Dany rögtön aggódni kezdett ne menjen veszélyes maradjon, és imponált neki az is nem térdelt első szóra, meg ahogy hallotta Devos dumáját amikor sorolta a nagy tetteit és Tyriontól is csupa jót hallott róla. Amikor a sárkányt simizte akkor is nézett rá nagy bociszemekkel. Amikor megtudta Jon bajban rögtön repült utána északra megmenteni. Szóval aki figyelmesen nézi a sorozatot simán összerakta már a finálé előtti részek alatt hogy Jonban Targeryan vér is folyik és hogy összejön Dany-vel.

Nem egy bonyolult sztori ez az évad, inkább a látvány volt ütős.

Fuller - 2017. 08. 30. 20:57

_Peter: amióta találkoztak a sorozatban, vélni lehetett hogy ez lesz, nincs is ezzel baj. Nekem az a kérdésem, hogy aki azt mondja, hogy már a könyv alapján tudni kellett volna, az mire alapozza (a sorozat címén kívül)? Erre irányult az eredeti kérdésem: “…össze is hozták őket, de ne mondja már nekem senki, hogy ez a könyvből előre kiderült…”

_Peter - 2017. 08. 30. 21:27

Bocsi akkor felületesen olvastam a kérdésed, könyvre passzolok én nem olvastam. Elég ez így sorozatban is nekem. Az jutott eszembe még, ha akár 2019-ig is várnunk kell a folytatásra, úgy egész jó hogy kiszámítható volt nagyjából, nagy csavar és cliffhanger nélkül elmesélt évad, finálé volt. Nem kell így remegve várni.

Mazsola - 2017. 08. 30. 22:57

Most újra megnézve a 7×07 részt, amikor Arya elvágja Kisujj torkát, azt hittem annyit még kibír nyögni, hogy “Sansa, én vagyok az apád”.
Ez még egy jó kis csavar lett volna így a 7. évadra, Sansában nem sok Stark vér van, ő inkább Tully. És ha már Catelyn, akkor könnyen lehet hogy Ned a “fattyú” Jonnal való visszatérése utáni dühében Kisujjnál vígasztalódott. :)
(ez még akár benne is lehet a könyvben, a sorozatban már nem hiszem, az itt ütött volna nagyot, pont mielőtt meghal)

CyClotroniC - 2017. 08. 30. 23:02

Az Arya-Sansa részhez itt egy cikk, ami elmondja, hogy hogyan szánták a készítők az egészet. A lényeg, hogy sosem volt semmilyen közös terv a lányok között, Arya tényleg felült Petyr kis cselének, csak Sansa ment Bran-hez, aki elmondta neki, hogy mit lát, csak kivágták a jelenetet végül. Bővebben itt:

http://www.avclub.com/a-scene-explaining-one-of-game-of-thrones-most-baffling-1798632257

A lényeg, hogy hivatalos, hogy semmi sem volt az eleje óta eltervezve, csak az utolsó Sansa-Kisujj beszélgetés után Sansa benézett Bran-hez és ennyi. Ami ugyanúgy jó nagy hülyeség, de legalább már tudjuk :D

Wyrr - 2017. 08. 30. 23:08

Mazsola

Kizárt, hogy Catelyn ilyesmi derüljön ki.

Nem az a típus, és soha semmiféle megjegyzés vagy futó gondolat nem utalt erre a gondolataiban, se akkor ha Jonról volt szó, se akkor, ha egyéb fattyakról, se akkor, ha a saját gyerekeiről és főleg nem akkor, mikor Kisujjról vagy Kisujjal bezsélt. (Aki amúgy is a kontinens másik részén élt végig abban az időszakban, nem járt Északon.)

Mazsola - 2017. 08. 30. 23:29

CyClotroniC,

Szerintem nem hülyeség, inkább az volt a hülyeség, hogy kivágták ezt a jelenetet. Sansának már a legelejétől fogva, amikor rájött Bran képességeire, kérdezgetnie kellett volna az öccsét, tanácsokat kérnie, stb. Érthetetlen volt miért nem történik ez meg. És ezek szerint az alkotók is gondoltak erre, le is forgatták, csak ki lett vágva a jelenet a végső változatból. Kár érte, mert lehet ugyan hogy nem csattant volna akkorát az azonnal-ítélő bíróság jelenete, de hitelesebb lett volna látni, hogy Sansa mitől táltosodott, okosodott meg ennyire.

Wyrr,

Igazad lehet, talán nem illett volna Cat karakteréhez, de hát derült itt már ki sok minden mindenkiről. :) Pl. amikor Bran látta az apját küzdeni a Hajnal Kardjával, akkor ledöbbent, hogy nem igazak az apjáról szóló legendák, mert amaz sokkal jobb volt, és egy hátbaszúrás végzett vele, ami nem igazán a becsületes küzdelem példája. A “legbecsületesebb a világon” Ned vajon miért hagyta, hogy az a legenda éljen róla, hogy legyőzte Arthur Dayne-t, miközben ez nem igaz? (legalábbis a sorozat szerint)

Platschu - 2017. 08. 30. 23:37

A rész eszméletlen jó volt, mert végre voltak megint értelmes és érzelmes párbeszédek (pl. Cersei-Tyrion, Cersei-Jaime, Theon-Jon). Aztán sajnos becsúsztak megint abszolút trágár dumák is, amik szerintem méltatlanok ehhez a sorozathoz. Ez sajnos jellemző volt erre az évadra, hogy a párbeszédek minősége is fel és le hullámzott.

S akkor tegyük ehhez hozzá Sam teljesen felesleges szarmosós jelenetét… Felesleges és undorító.

Ami egyáltalán nem tetszett az évad során, ezek a klisés megmenekülések. Jaime beleesik a folyóba, de aztán simán átússzák. Jon beleesik a tóba, a sereg elsétál, ő feljön a felszínre, majd random megmenti Ben bácsi?! Hogy ezek minek kellettek ide? Sajnos nagy mértékben esett miattuk az évad megítélése.

Azzal is egyet kell értenem, hogy az összemesélés ellenére egy csomó korábban fontos szereplő alig pár mondatos szerepet kapott az egész évadban. Egyszerűen súlytalanul lézengett több karakter, mint valami biodíszlet.

Ugyanakkor az évad fő erénye továbbra is a látvány. Simán hoztak egy mozifilmes megvalósítást több epizódnál. Ám itt jegyezném meg, hogy ha már összetrombitálnak x tucat statisztát, legyártják a kellékeket, akkor olyan nagy kunszt lett volna még pár percnyi extra csata jelenetet leforgatni (pl. Casterly Rocknál)? A rajongók simán megnéznének 80-100 perces részeket is. :D

CyClotroniC - 2017. 08. 30. 23:39

Mazsola:

Félreértés ne essék, ez a verzió a legkisebb rossz, az eleje óta összejátszottak totál nonszensz lett volna. Viszont így maradt a probléma, amit te is írsz amúgy, hogy miért csak ilyen későn esik le neki, hogy nahát, hát Bran tud mindenről, kérdezzük meg. Emellett Bran hozzáállása is elég fura, oké, háromszemű is, meg holló is, na de ez a segítek, ha hozzámfordulsz, de magamtól nem kereslek fel, picit nehezen emészhető.

Igen, valóban hitelesebb lett volna, de pont ez zavar, hogy most ez is azt igazolja, amit fent írtam a kritikában, hogy a csavarnak lett minden alárendelve. A legjobb az fáj, hogy ehelyett az Arya vs Sansa cucc helyett sokkal jobb Winterfell sztorit is kaphattunk volna. Kár érte.

Asidotus - 2017. 08. 30. 23:41

Azt miért írja itt annyi ember, hogy Benjen Stark random járt ott, mint deus ex machina?
Az nem lehet, hogy direkt követte a holtak seregét? Félig ő is olyan, nem szúrták ki, őt meg érdekelte. Felderítő volt, kíváncsi ember

Platschu - 2017. 08. 30. 23:44

Vagy még annyit tennék hozzá, hogy az is milyen cselekmény felépítés, hogy Sam háromszor is megtalálja a kulcsfontosságú infót egy baromi nagy könyvtárban?
– meggyógyítja Joraht
– megtalálja a dragonglass bánya helyét
– rájönnek Gillyvel Jon apjának titkos esküvőjére
Szóval ez azért egy kicsit sok volt, nem? Mert egyszer vagy kétszer még bevenné az ember, de háromszor?!

Azt is hiányoltam még, hogy Rickonról egy árva szó nem esett. Mikor Arya és Sansa először találkoztak a kriptában, ott mintha várta volna Arya, hogy Bran mellett Rickon is hazatért, de egyszerűen szóba se került a csatában elesett öccsük.

Wyrr - 2017. 08. 30. 23:50

Mazsola

A könyvben pont Bran idéz fel egy Neddel folytatott beszélgetést, amiben Ned azt mondta, hogy Arthur Dayne volt a legnagyszerűbb lovag, akit ismert, és végzett volna vele, mikor megküzdöttek egymással, ha nincs ott Howland Reed. (Aztán Bran nem kérdez rá, hogy érti, Ned meg magától nem meséli tovább.)
Tehát ott, ha Bran látja azt a jelenetet a sorozathoz hasonlóan, akkor nem fog annyira megdöbbenni, mert tudja, hogy Howland Reednek volt szerepe abban, hogy Ned élte túl a harcot és nem Arthur.
Ned esetleg azért hallgathatott, mert úgy gondolta, minél több a homályos részlet és a bizonytalanság a toronynál történtekkel kapcsolatban, annál biztonságosabb neki; és ha egy dologban magyarázkodni kezd, akkor számon kérik rajta a többi részletet is. (És talán nem akarta emlékeztetni az embereket, hogy még valaki volt ott, aki túl is élte, és lehetne faggatni arról, mi történt. Vagyis védte Howlandet.)

De visszatérve Cathez – nála rendkívül OOC lenne egy ilyen megcsalós fordulat, ellentmondana nagyjából mindennek, amit addig a karakter képviselt.
És a könyvben Sansa azért annyira nem lóg ki a testvérei közül. Külsőre épp Arya a kakukktojás, viselkedésre meg nincs igazán kivel összevetni Sansát Aryán kívül, mert nincs más lánytestvér. Bár… Bran hasonlóan álmodozó, csak ő hősökről meg lovagokról fantáziál. (Rickon meg túl kicsi, és ki tudja, milyen lett volna, ha nyugalomban nő fel.)

winnie - 2017. 08. 31. 04:49

platschu: “Aztán sajnos becsúsztak megint abszolút trágár dumák is, amik szerintem méltatlanok ehhez a sorozathoz”

és a vérfertőzés meg a társai mennyire méltók?:) az efféle mindig is jellemző volt. ez nem hiszem, hogy méltóság kérdése. abban a világban fel sem merül, hogy ilyen relációban viszonyuljon egy karakter az efféle szavakhoz, kifejezésekhez. sőt, ezek festik le legjobban azt a miliőt.

épp ugyanúgy sam szarmosása is szavak nélkül lefestette, hogy mi a helyzet, hogy odament tanulni, erre mi jutott neki osztályrészül. az biztos, hogy így hatásosabb, mintha elmondták volna valami béna expozícióval.

“Azt is hiányoltam még, hogy Rickonról egy árva szó nem esett. ”

itt viszont mindig az a kérdés, hogy mennyit ad a sorozathoz az, ha beszélnek róla. a sztorit nem vitte volna előre, így nem mutatták azt a beszélgetést, gondolom.

Melkon - 2017. 08. 31. 08:54

Asidotus:

Ha tényleg 100 000-en voltak ott, akkor esélye nem kellett volna lennie, hogy ilyen közel jut. Szerintem semmi értelme nem volt az egész jelentnek, Jon simán elmenekülhetett volna Danyékkel…

Persze a 100k-s számot nem tudom Dany honnan vette, ő látott talán 5000-et.

CyClotroniC:

“Viszont így maradt a probléma, amit te is írsz amúgy, hogy miért csak ilyen későn esik le neki, hogy nahát, hát Bran tud mindenről, kérdezzük meg.”

Nekem ezzel nincs bajom, Bran új személyiségét nem nagyon tudták hova tenni és szerintem nem bízott benne eleinte túlzottan. Bran meg valószínűleg el van foglalva a múlt kutatásával és nem a testvérviszállyal foglalkozik.

Ayrons - 2017. 08. 31. 08:57

Kiderült egy kivágott jelenet a 7.részhez: Miután Kisujj és Sansa társalogtak , Sansa meglátogatta Brant és tanácsot kért tőle aki elmondott mindent Kisujjról és ezután döntött Sansa Arya mellett.

_Peter - 2017. 08. 31. 10:02

Megnéztem a kivágott jelenet cikket. Hát ez így akkor óriási csalódás számomra. Ha idő miatt hagyták ki Sansa megvilágosodását Brantől, akkor azért gáz mert pl. szarmosás montázsra és Jorah pikkelyeire nem sajnálták az időt. Ha idő nem lett volna probléma, mégis szándékosan kihagyták akkor meg azért gáz. Most tényleg az a hivatalos magyarázat Arya tényleg úgy érkezett Winterfellbe utálta Sansát és akár meg is ölte volna? Ez így gáz nekem hogy valósan összeugrasztották őket. És az sem úgy volt ahogy most Arya előadta Ned kivégzését Sansa viselkedésére.

Amit bemutattak az alapján kb. azt lehetett teóriázni a részek alatt, vagy úgy kellett volna megírni már a fánál amikor először beszélgetett együtt a 3 tesó már akkor megvan a terv, hiszen Bran mindent tud Arya felveheti Littlefinger arcát és parancsolhat a lovagoknak, Sansa becsalizza mivel tudja anyja miatt creepel rá is. Sansa is hányszor mondta okosabbnak kell lenniük mint Ned, Cat, Robb és együtt összefogva. És onnantól minden színjáték Littlefinger előtt, a kardozás Brienne-nel, Brienne elküldése, a papíros a szobában, hogy tudják LF figyel. Hát még amikor Arya mondja lehetne ő is Lady csinos ruhákban teljesen azt hittem és logikus is lett volna csak kódolt duma és Sansa levágja: “ja pont te örökké fiús gyerek meg a csinos ruhák, ja várj ezt azért mondod subtle hint ha Littlefinger hallgatózna de ő nem tudja te sose akartál úrilány lenni? jó akkor játszuk el a veszekedést hadd gondolja LF össze tud ugrasztani minket” Így lett volna Game of Thrones-osabb szerintem.

Most tényleg azt mondják valós volt a viszály és hetekig nem is beszéltek egymással a testvérek évek megpróbáltatása után? Ne már, ez még Bran megsheldonosodása mellett sem hihető. Jól össze lett csapva ez a szál, ilyen kapkodós tempójú évadban.

Két szék közt a pad alá?
1. Ha tényleg össze akarták ugrasztani őket akkor nézőként nekem ütősebb lett volna tényleg Arya egy ponttól már Sansa arcával mászkál és parancsolgat.
2. Vagy látjuk szépen összefognak, tervezgetnek együtt és látjuk Littlefinger lassan hogyan akad be a pókhálóba.

Ehelyett kaptunk egy olyan verziót amiből a GoT kavarás is kimaradt és a szurkoljunk a tesóknak is meglopva a néző. A végén az egy perces “Sansa mégse vagy gyenge és buta, már rájöttem bocsi” és “Arya mégse nézlek ám le, szeretlek ám te kis dork hugi” szent a béke duma kevés volt.

Melkon - 2017. 08. 31. 10:23

_Peter:

Számomra a te verziódnak se füle se farka. Szerintem sokkal logikusabb, hogy valós volt a konfliktus, mindig rühellték egymást.

Dytta - 2017. 08. 31. 10:27

Ha Bran mindent tud es lat, gondolom azt is latta, hogy Jon es Dany osszejonnek. Gondolom, meg tudta volna akadalyozni, ha ugy latja jonak. Akkor sem tetszett, hogy ez tortent koztuk. :(
Igazabol nekem eleg faramuci volt, ahogy ‘lelepleztek’ a titkot. Sokkal utosebben is megcsinalhattak volna. Bar a kovetkezo evadban meg mindenki masnak is meg kell ezt tudnia.

Mazsola - 2017. 08. 31. 10:46

A “Sansa bekopog Branhoz és megvilágosodik” jelenet kihagyásának egyetlen értelmes (?) és valamelyest elfogadható indoka tényleg csak az lehet, amit CyClotroniC ír, hogy az egész évad alá volt rendelve az AryaSansa feszültségkeltésnek, és végén lévő “váratlan” csattanós fordulatnak, Kisujj vesztének.
(pedig azért jónéhányan sejtettük, hogy Kisujj nem éli túl ezt a kavarását már)

Amúgy itt egy nagyon jó dokfilm az HBO jóvoltából a 7×07. részről, érdemes lenne kitenni főoldalra is:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=awUCzrpE13M

Ilcsi_ - 2017. 08. 31. 11:32

Nem tudom már ki vetette fel, de talán ezt még nem válaszolta meg senki, úgyhogy Rhaegar külsejére reagálnék. Nekem is kicsit csalódás volt a kinézete, fantáziátlannak éreztem ahhoz képest ahogy sokunk elképzelte. Aztán megtaláltam ezt,ami teljesen más megvilágításba helyezte a dolgokat:

However, it’s important to remember that Viserys and Rhaegar looked very similar to each other. Take a look at this passage from the books, when Daenerys had a vision of Rhaegar Targaryen in the House of the Undying:
“Viserys, was her first thought the next time she paused, but a second glance told her otherwise. The man had her brother’s hair, but he was taller, and his eyes were a dark indigo rather than Lilac.”

_Peter - 2017. 08. 31. 11:38

Melkon – 2017. 08. 31. 10:23

Elvesztették a szüleiket, bátyjukat, öccsüket ezek után miért is logikus utálják egymást ahelyett örülnének életben a másik és Winterfell is visszaszerezve???
Plusz Arya amit előadott számonkérést, hogy Sansa nem tett semmit a Lannisterek ellen, miért ő mit tett? Sansával ellentétben neki lett volna lehetősége, ott voltak a Jaqen Joker kártyái, ott volt Tywin közelében, indult Cersei-hez erre visszafordult északra mert a nővérét utálja hogy főnök lett??? Na nekem ezeknek nem volt se füle se farka, nagyon bénán csinálták ezt a Stark testvérek szálat az írók.

Melkon - 2017. 08. 31. 11:45

_Peter:

“Elvesztették a szüleiket, bátyjukat, öccsüket ezek után miért is logikus utálják egymást ahelyett örülnének életben a másik és Winterfell is visszaszerezve???”

Már miért örülnének ha utálják egymást? :D

Morgana - 2017. 08. 31. 11:49

Melkon – 2017. 08. 31. 11:45

Mert nem utálják egymást igazán, inkább csak nem értik, idegesítőnek és furcsának találják a másikat. Ez Ned és Arya (amikor bemegy a szobájába) beszélgetéséből ki is derül.

Wyrr - 2017. 08. 31. 11:50

Először örültek is egymásnak, aztán rájöttek, hogy a másik gyakorlatilag idegen a számukra; és mindketten megtanulták, hogy ha élni akarnak, akik titkolózni kell, hazudni és nem bízni senkiben.
Aztán a kölcsönös bizalmatlanságból jött az egyre komolyabb ellentét.

Amit amúgy szerintem is túlerőltettek és rosszul építettek fel. :-/

BubuMaczko - 2017. 08. 31. 11:59

@Melkon:
Azért az, hogy két kistestvér gyerekként nem jön ki jól, mert túlzottan különböznek, nem jelenti azt, hogy utálják egymást. Ebből a legtöbben kinőnek. A legtöbb testvér állandóan veszekszik, de ahogy felnőnek, ezek semmiségek lesznek.
Ők ketten nem értik egymást, mert Arya motivációja a düh, Sansa-é a félelem. Nem élte volna túl egyik sem a másik életét. Arya túl nyers és őszinte Királyvárhoz, Sansa pedig a vadonban nem boldogult volna, meg amúgy is túl jellegzetes ahhoz, hogy Tywin Lannister ne szúrta volna ki elsőre.
De a veszteségeik, az otthonuk,az örömük, a gyerekkoruk közös. És potenciálisan mindenkinek a testvérével a leghosszabb a kapcsolata, ami az elejétől jelen van az életében. Ezt nem lehet csak úgy kiiktatni.
Nincs az a Kisujj, akire előbb hallgatnia kéne Sansának, mint a testvére. Több motivációja volt (lett volna) egyszer leülni a húgával, és átbeszélni mindent, mint azzal, aki gyakorlatilag eladta őt a Bolton családnak. És ez a legnagyobb logikai baki ebben a verzióban.
És ezek után különösen vicces Sansa előadásában, a “the lone wolf dies, but the pack survives”…

_Peter - 2017. 08. 31. 12:11

Melkon – 2017. 08. 31. 11:45

Ennyivel nem tudsz meggyőzni. :)

Fatert idézni mindketten jól tudják az összefogásról, de azért ők meg kavarnának egymás ellen ennyi tragédia után is? Csak azért mert kislánykorukban egyik barbi volt másik vadóc??? Elég izé. Szarul írták meg az írók az egészet, nem fogsz tudni meggyőzni hogy így volt jó. Mert most a linkelt írói nyilatkozat alapján hogy valós volt a viszály és csak a végén Bran képernyőn kívül megoldotta a két csaj ne essen egymásnak, az elég gyenge nekem. De még Brannal is furcsán bántak, az nagyon fontos neki a messze lévő Jon megtudja az igazat, az meg nem érdekli egy szobával arrébb a csajoknak elmondani az igazat idejében, mondani Aryának kicsit vegyen vissza az arcból.

Három tesó Winterfellben örülve egymásra talál sziruposan és együtt tervezgetnek ellenségek ellen, és csak kamuból osztják egymást Littlefinger előtt, ha ezt adják elő az írók elhiszem és illik a sztoriba.

Senki nem beszél senkivel és utálják meg is ölnék egymást erőltetett szálra csak a fejem vakarom. Még ha a vége így is happy end lett.

BubuMaczko - 2017. 08. 31. 13:14

Főleg, hogy előző évadban Jon és Sansa találkoztak úgy, hogy Sansa Jonnal sem volt épp kedves gyerek. De ezt elismerte neki azonnal, magától. De a húgával nem ül le ugyanígy tisztázni, helyette inkább Kisujjal?

Nok3dli - 2017. 08. 31. 13:25

A gyűrűk urás hasonlatokra alapozva, az nem jutott eszébe senkinek, hogy nem telepportálásokról van szó, hanem egyszerűen sokkal több idő telik el, mint amennyit érzünk elsőre? (pl. LOTR elején mire gandalf visszaért Frodóhoz, hogy elküldje Brie-be 9 év telt el, a filmben meg egy jelenet volt a kettő között)
Ez szinte mindenre másra elég sok magyarázatot adna.
Pl. Dany hogy ért a falon túlra olyan gyorsan. És még rengeteg teleportálásra.

Dany-John egymásra találás során John egyszer megbámulta D melleit. Ezzel szemben Danika rengetegszer “utalt” arra, hogy tetszik neki Johhny fiú. (_Peter felsorolt egy jó párat ezekből) Nekem ott vált egyértelműve, akikor először meglátta J-t és összenéztek Missandeiel és összemosolyogtak, majd lesütötte a szemét. Ordított a jelenetről, hogy azonnal megtetszett neki.
Viszont ez az olcsó pornós jelenet, hogy az éjszaka közepén csak úgy benyit hozzá és egyből egymásnak is esnek tényleg nem volt megalapozva rendesen.

Ezt az Arya azért ment deresbe, mert utálja Salsát én sem tudom benyelni. Ráadásul nem is volt rajta a listáján, Cerceivel ellentétben!

A falas mágiára meg az általam elfogadható magyarázatnak azt érzem, hogy a night kingnek esélye se lett volna a falon átjönni a sárkány nélkül. Ezért várt (akár napokat is) a 7 kóborló megtámadására, hogy megszerezze az egyik sárkányt. Így utalva arra is, hogy valószínűleg ő is jövőbe lát, vagy neki is vannak vmilyen látomásai. Volt rá több mint 8 ezer éve, hogy kitervelje…

Mazsola - 2017. 08. 31. 14:32

Nok3dli,

“A gyűrűk urás hasonlatokra alapozva, az nem jutott eszébe senkinek, hogy nem telepportálásokról van szó, hanem egyszerűen sokkal több idő telik el, mint amennyit érzünk elsőre?”

Dehogynem, tudjuk ezt sokan, és az első néhány évadban még működött is a dolog, amíg volt könyv alapja, MERT az öreg is használt ilyen “vágásokat”, amikor sok idő telt el két jelenet, vagy nézőpont karakter között, csak nála ez vérprofin meg is volt alapozva/írva, mivel minden más szálon IS érzékeltette, hogy telelt x idő. Nem tudom érthetően magyarázom-e, az a lényeg, hogy a könyvekben lévő időugrások még hitelesek, mert a “kiesett” időben is történik sok egyéb, amiről utólagos utalások, elmesélések tanúskodnak az egyes karakterek szájából, és ezáltal elfogadható és természetes az időugrás.
A sorozat utóbbi két évadában egyre inkább zavaróvá váló teleportálások viszont azért is voltak nagyon furcsák, mert amíg az egyik karakternél pusztán egy vágással kiesett mondjuk két hét, addig a másiknál meg azt látjuk, mintha semmi nem történt volna, egyhelyben topog, szinte az előző mondatát folytatja az elvileg eltelt két hét után.
Érted? Nincs párhuzam, nincs karakterekre lebontott idővonal, amit GRRM még tuti csinált, viszont a sorozatírók már valszeg elhanyagolták, idő, pénz és egyéb szorító okokból.

ikelemen5 - 2017. 08. 31. 15:40

Honnan veszi azt bárki, hogy Bran a jövőbe lát? Lemaradtam volna valamiről? Mert több embernél olvastam, hogy az ejkiraly IS a jövőbe lát, akárcsak Bran..

winnie - 2017. 08. 31. 15:49

ha bran mindent lát, akkor a jövőt is:)

Nok3dli - 2017. 08. 31. 16:04

Mazsola.

Értem mire célzol. Azzal nem vitatkozom, hogy Martin nélkül nincs annyira jól érzékeltetve, viszont te már árnyaltabban látod, mint sok más kommentelő, aki csak simán károg a teleportálások miatt. Szerintem is meg lehetett volna oldani jobban/máshogy, de azért el tudom fogadni így is amilyen.

Ikelemen5
Jövőbe látni senki nem tud szerintem. Max a jövő egy lehetséges változatát(ismét Lotr alapján :) )

Mazsola - 2017. 08. 31. 16:26

Egyébként javítsatok ki ha tévedek, de elvileg Bran képessége összefügg a varsafákkal, így bizonyos korlátozásokkal érvényes a múltba s jövőbe látó képessége. Tehát elvileg csak ott lát, ahol maradt még varsafa a környéken. A könyvekben az “öreg Bran” :) mesél is erről, amikor tanítja, hogy a fák nem lineárisan érzékelik az időt, hanem másképp, ezért van lehetőség általuk betekinteni a múltba, felülemelkedni az idő általunk érzékelt linearitásán.
Szóval szerintem – még ha a sorozatban ez így is jött le – Bran sem mindenható, és mindent mindenkor látó, talán ezért sem tudott pl. a házasságkötésről.

Isaac - 2017. 08. 31. 16:31

Ha jól emlékszem Bran mondja is Samnek,hogy mindent lát a múltban és jelenben,a jövőről egy szó sem esett ;) Az idő eltelésével kapcsolatban,ha minden jelenetváltásnál feltűnik egy “óra” ,mint a 24-ben,akkor szerintem én inkább idegbajt kaptam volna :D

karit - 2017. 08. 31. 18:26

“Szerintem sokkal logikusabb, hogy valós volt a konfliktus, mindig rühellték egymást.”

A lenéző “Te nem emlékezhetsz rá, mindig odabent kötögettél” is erről szólt, de persze vice versa: “Térden állva kéne megköszönnöd nekem Winterfellt!”. Ez döntetlen, oké.

Viszont a mindig éles eszű Arya kitalálhatta volna, hogy miért kerestette meg és dugta el Petyr azt a táviratot. Csakis puccs miatt, amivel a két összeugrasztott lány máris egy oldalra került vele szemben. Nem tudom, minden régi faajtón volt-e fül alakú kopás, ha viszont az írók szerint nem cinkosságból szapulták egymást, hogy odakint dörzsölhesse a kezét a nagy manipulátor, az elég meh.

Egy dolog menti meg mégis a kihagyott jelenetet: szerintem jobb volt nem beavatottként látni, ahogy Kisujj önelégült ábrázatára fokozatosan kiült a miafasz nézés, amivel a részek óta fejét fogó közönség is megkapta végre a navégre! élményt. Kérdés, hogy Arya legalább ebbe be volt-e avatva, vicces lett volna, ha repülő tőrökkel toppan be a kihallgatásra.

És hogy mennyire volt légből kapott a rész végi nász? Szerintem a két érintettnek eszébe sem jutott, hogy szerelmesnek kéne lennie, ha nincs ott Tiryon illetve Davos, akik szinte beléjük dumálták.

Bár tuti a konspirálás, innen nézve egy Cersei-vel kötött alku nélkül is érthető Tiryon nézése a végén, már bánta, hogy nem harapta le a nyelvét.

Mantera - 2017. 08. 31. 19:08

Sam honnan tudta, hogy Jon Rhaegar és Lyanna fia? Oké, hogy Szegfű mondta neki ezt az érvénytelenítéses dolgot, de ott szinte rögtön felmordult, nem is forszírozták tovább a témát. De ha netán “kamerán kívül” elolvasta, az biztos nem volt benne, hogy született egy fiuk, akit Ned Stark Jon néven nevel Deresben…….. :P

Wyrr - 2017. 08. 31. 20:50

Mantera

Nem tudta, de azt Bran már mondta, éppen előtte, Sam csak összerakta ezt az infót azzal, amit Gilly talált az új házasságról.

Dytta - 2017. 08. 31. 21:02

ikelemen5:
‘Skinchanging with a Heart tree, a Weirwood with a face carved in it by the Children of the Forest, allows Bran (when combined with his Greensight) to have vivid visions of past, present, and future events, including those far away from himself. While in the visions, Bran is once again capable of walking.’
En valahogy mindig azt gondoltam, azert haromszemu hollo, mert egy-egy szem minden idosiknak.

Sansa es Aria szertintem nem utaljak egymast. Csak tul sok mindenen mentek keresztul. Sansa-t urinonek neveltek, elkenyeztetett kislany volt, amikor Kiralyvarba mentek. Aztan a szeme lattara kivegeztek az apjat, majd ot megalaztak, megvertek, megkinoztak, megeroszakoltak.
Arya kislanykent szinten vegignezte az apja kivegzeset, majd o is atment egy csomo viszontagsag. Es ilyenekke valtak. Nem biznak, es senkit nem akarnak kozelengedni magukhoz.

Aszusz - 2017. 08. 31. 22:26

Lehet, hogy én vagyok az egyedüli, aki teljesen logikusnak találta az Arya-Sansa vonalat? Úgy látom, hogy a csalódottak olyasmire számítottak, ami nem volt megalapozva semennyire (az elejétől fogva együttműködnek), és mivel nem ez történt, fel vannak háborodva, hogy ez így hülyeség. Pedig pont a korai összefogás lett volna maximális fanservice, a szó rossz értelmében.

Sansa esetében én teljesen érthetőnek tartom, hogy megijedt Aryától, miután látta, hogy mire képes Brienne ellen, látta nála a levelet, és Arya pontosan levette a legbelsőbb gondolatait, vagyis hogy ő sokkal jobban megérdemelné a trónt, mint Jon. Hiába mondja, hogy nem tett semmit aktívan Jon ellen, de eljátszik a gondolattal, és pont a Jonhoz maximálisan hűséges Arya az, aki ezt egy pillanat alatt leveszi. Ráadásul simán meg is tudná őt ölni. Én is megijedtem volna a helyében. Magyarázkodni nincs értelme Aryával szemben, mert a politikai bullshit Aryát pont nem érdekli és nem is ért hozzá, de Sansa meg csak ehhez ért. Vagy, meg kéne nyílnia teljesen őszintén Arya előtt, amire szerintem nem állt készen, hiszen sosem voltak túl közel egymáshoz. Remek jelenet lehetett volna, és rövidre zárta volna a drámát, de az is indokolt, hogy ezt nem lépték meg.

Arya esetében pedig nem értem azokat a nézőket, akik egyrészt pszichopata gyilkológépnek tartják, akinek csak annyi lehet a célja, hogy megöljön valakit – pl Cerseit – és bármi más érzést vagy célt, ami Aryát vezérelheti, semmisnek nyilvánítanak. Arya nem pszichopata, pontosan tudja, hogy mit tesz, és az adott korban, az adott körülmények között az összes gyilkosság, amit elkövetett, szabályszerű kivégzésnek tekinthető, amelyre komoly oka volt. Igen, még a Frey-ház esetében is, hiszen még ki is mondta, hogy azok ültek ott, akik számítanak, vagyis akik segítették a Vörös Nászt.

Aryát nem a bosszú élteti, hanem a családja iránti hűség. És igen, a család jelenleg számára elsősorban és főleg Jont jelenti, miatta ment haza. Másodsorban Brant, akit mindenki szeretett, és ők korban is közel álltak egymáshoz. És csak utolsósorban jelenti Sansát, akivel sosem értett egyet, akivel sokat vitatkoztak és teljesen eltérően gondolkoztak az életről.

És amikor hazaér, azzal szembesül, hogy Jon Sansát hagyta ott úrnőnek. És azzal, hogy Sansa mellett állandóan ott ólálkodik Kisujj akiben nem bízik. És végül azzal, hogy Sansa királynői álmokat dédelget és a szíve mélyén nem feltétlenül hűséges Jonhoz. Elkezd nyomozni, és beveszi Kisujj trükkjét, hogy Sansa kérésére keresték meg a levelet. Azonnal leveszi Sansáról, hogy félti a saját imidzsét az urak előtt- nem Jon miatt, akármit is mond Kisujjnak, hanem elsősorban saját maga miatt.

Majd ott találja a szobájában, és jól beijeszti azzal, hogy meg tudná ölni, és át tudná venni a helyét, ha akarná. Ha indokoltnak érezné, simán meg is tenné. Nem azért, mert egy pszichopata gyilkos, aki a saját nővérét is szemrebbenés és jó ok nélkül megöli, hanem azért, mert hűséges Jonhoz, aki a királya, és tudja, hogy az árulók büntetése halál. Arya eddigi élete során kénytelen volt saját maga kivégezni a bűnösöket, mivel még félig gyerek és nem állt karhatalom a rendelkezésére, normális tárgyalást sem tudott soha tartani. Gondolom, Sansa ellen sem akarna, simán csak megölné – amennyiben meggyőződik róla, hogy Sansa ténylegesen elárulja Jont.

Szerintem Arya ezen a ponton úgy gondolkozik, hogy Sansának két lehetősége van – vagy Arya ellen fordul, aki leleplezhetné az árulását, és akkor tényleg áruló és megérdemli a halált, vagy Kisujj ellen fordul, aki eddig is Jon – és Arya – ellen manipulálta. Ezért adja oda neki a tőrt. Döntse el, hogy hogyan tovább.

És Sansa még ekkor sem érti az egészet, nem érti Kisujj szerepét, és szerintem nem fogja fel azt sem – pedig Arya elég egyértelműen közölte – hogy Arya problémája csak annyi, hogy nem tartja őt hűségesnek Jonhoz. Ami gondolatilag igaz, még akkor is, ha semmit sem tett, ami árulás lehetne. Azon a ponton kéne megértenie a dolgot, amikor Kisujj azt sugallja neki, hogy Arya akar Deres úrnője lenni. Őszintén szólva azt hittem, hogy itt jön rá, hogy Arya nem önző okokból törne az életére, hiszen ő nem akar úrnő lenni. de a kimaradt jelenet szerint még ekkor sem esik le neki (nem csodálkozom rajta, sosem tartottam túl nagyra Sansa észbeli képességeit…).

De ezek szerint, mivel Arya mégiscsak a húga, mielőtt ténylegesen lépne ellene, tanácsot kér Brantől, és akkor szembesül azzal, hogy az egészet Kisujj kezdte. Elhatározza, hogy kiiktatja, és ezen a ponton már Aryát is be lehet avatni, hiszen ő pont arra várt, hogy Sansa döntsön, ki ellen fordul.

Nekem ez az egész teljesen logikusnak tűnik, mindkét lány részéről. De megértem azokat, akik azt hitték Sansáról, hogy majd ő hirtelen mindenkin (főleg Kisujjon) átlát, és mindenkit ügyesen manipulál a jó ügy érdekében, azok csalódtak. Sajnos én még mindig nem látom, hogy Sansa valamiféle zsenivé nőtte volna ki magát. Eddig sem láttam, és ez az évad sem segített ezen, szóval Sansa esetében a történéseket és a reakcióit is teljesen karakterhűnek tartom.

Platschu - 2017. 08. 31. 23:58

Én azt nem értem, hogy Brannel ezek után mit tudnak kezdeni az írók. Leül Sammel és írnak egy új történelemkönyvet? Az írók hihetetlenül tápolták ezt a karaktert, hiszen ha mindent lát, akkor azt is látja, ha valaki valahol az életére törne és így mindig kijátszhatná a végzetét. Ahogy egy rajongó fogalmazott, Bran olyan, mint egy beépített CCTV. Esetleg tisztázhatná még Jaimet a Királyölő cím megszerzésének körülményeiről, de erre Brienne is ott lenne. Esetleg kiteregethetné Varys vagy Cersei mocskosabb titkait Királyvár köznépe előtt vagy leleplezhetné Mellisandrei titkát. Sajnálom, de remélem már az első részben megnyuvasztják, mert egyszerűen ezzel a mindent látó képességgel túl erős lett, holott ez a sorozat a múltbeli sérelmekből fakadó ármánykodásról is szólna, amit ő bármikor meg tud fúrni azzal, hogy bárkiről bármit felfedhet. Én azt várnám ettől a száltól, hogy ideiglenesen Viserion felett visszaveszi az irányítást a vargolási képessége révén, mire az Éjkirállyal megölik egymást és esetleg ő lép a helyére utána, ha már rátette azt a jelet.

Aszusz - 2017. 09. 01. 07:07

Platschu: Pont az utolsó részben láthattuk Bran képességeinek a határait. Mindent láthat, de ez nem jelenti azt, hogy látott is mindent. Olyan, mintha egy nagy enciklopédián ülne, aminek csak a töredékét olvasta el. De ha kíváncsi rá, akkor bármit meg tud nézni. Amúgy nem gondolom, hogy a hatodik évad a nagyon komoly ármánykodásokról szólna. És azt sem hiszem, hogy túl sok múltbéli sérelmet fognak majd hosszasan elemezni egymás között a szereplők. Bran szerepe valahogy az Éjkirály legyőzésében lesz.

Mazsola - 2017. 09. 01. 08:27

Ó, hát ha nagyon komolyan vennék Bran képességeit, akkor egy egész évadot fel lehetne építeni a múltbéli nézelődéseiből, hiszen akkora a történelmi háttere ennek az egésznek, hogy simán kitenne egy spinoff (?) évadot.
Például:

Game of thrones
/alcím/:
Visions of Bran

1. rész: Children of the forest
2. rész: The first man
3. rész: The born of the Night King
4. rész: The long night and Bran the builder
5. rész: Arrival of the dragons
6. rész: Harrenhall
7. rész: Robert’s rebellion
8. rész: Bastards of Westeros
9. rész: Battle of Iron Islands
10. rész: Eggs from Asshai

:)

bebb - 2017. 09. 01. 15:56

@Aszusz:
Durván túlgondolod ezt az Arya-Sansa szálat.

D&D eredeti koncepciója az alábbi volt:
1. Kisujj már 2 évad óta nem intrikált, szóval meg kell mutatni, hogy “mekkora játékos”
2. Sansa és Arya összeugrik, mindkettő totál idióta, szóval alakul a balhé, feszül a húr (közben Bran nyálbuborékokat fújva szundikál a fa tövében)
3. ÉS az a húdenagyfordulat, hogy Bran ráguglizik a történtekre, mindent elmond, és hepiend.

Ezt azért lehet tudni, mert a Brant alakító színész elmondta egy interjúban, hogy volt egy kivágott jelenet, amiben Sansa elmegy Branhez, mert nem tudja eldönteni, hogy ki mellé álljon. Szóval Arya-t (a testvérét) vagy Kisujjat ölje meg, aki eladta a Boltonoknak, akiről kb. 500-szor mondta el, hogy benne csak egy bolond bízna. Elvileg ez a kivágott jelenet közvetlenül a “tárgyalás” előtt lett volna.

Hálistennek a rendező (vagy D&D) kivágta, persze nyilván azért, hogy nagyobb legyen a hűdenagyfordulat (amitől persze nem lett az). Így legalább Sansa fejlődését nem dobták ki teljesen a kukába, ha már Aryából az előző részben sikerült egy szuicid pszichopatát csinálni.

Nem hiszem, hogy sokan várták, hogy Sansa és Arya egymás nyakába boruljon, ezernyi apró konfliktusforrás lehetett volna kettejük között, amit fel lehet építeni érdekesen. Még az sem volt annyira rossz ötlet, hogy előhalászták a levelet, a gond az volt, hogy a konfliktust egyből felnyomták maxra, feszítették, feszítették jó sokáig, aztán Brannel, a mágikus plot device-szal elvágták az egészet.

Az egész lufit egy “te Arya, honnan szedted azt a levelet?”, vagy “Sansa, te megbízol Kisujjban?” kérdéssel ki lehetett volna pukkasztani.

Láthatóan nagy energiát fektetsz Arya viselkedésének pozitív interpretálására, mert nyilván ő a szimpi, de ezt el kell engedni. Persze, értem én, Arya a superassassin, de nyíltan konfrontálódik, kockáztatva a saját életét, ő az élő hazugságvizsgáló, de állandóan a pitiáner gyerekkori frusztrációit mantrázza? Az ijesztgetős jelenettel maga alatt vágta a fát: halálra rémíti Sansát, majd lehetőséget ad neki, hogy összeszedje a több száz emberét, és kivégeztesse? nemár.

Nyilvánvalóan nem gondolkozik sehogy, hanem úgy viselkedik, mintha zsinóron rángatnák (ami így is van D&D-nek köszönhetően). Persze majdnem ugyanennyire igaz ez Sansára is, de ott egy ideig bele lehetett magyarázni, hogy a félelem hatására cselekedett hülyén (az utsó részben már ez sem mentség).

Összefoglalva:
1. kilométerekről látható, klisés fordulat
2. életszerűtlen, banális konfliktus (egyből maxra feszítem a húrt, és a végén egy pillanat alatt megoldódom a problémát)
3. a logika feláldozása, hogy néhány pillanatig borzongjanak a nézők,
4. igazából az egésznek semmi következménye nem volt a nézőknek kedves szereplők számára, így nem volt tétje az egésznek.

A fenti 4 pont a GOT tökéletes ellentéte, mintha mínusz eggyel beszorozták volna a saját sorozatuk alapjellemzőit.

És a Sansa-Arya konfliktus messze nem a legrosszabb dolog volt az évadban, néhány hatásosnak szánt jelenet valamennyire tényleg hatásos volt, csak ha ebből lesz rendszer az utolsó évben, akkor már ilyen se lesz, mert már mindenki tudni fogja, hogy az instant hatásvadászatért mindent kidobnak az ablakon (pl. ilyen volt még, amikor Jamie azt mondja Cersei-nek, hogy adja ki a parancsot a lefejezésre, Cersei bólint a Hegynek, az kihúzza a kardját, és mégsem történik semmi).

Aszusz - 2017. 09. 01. 17:51

bebb: Miért gondolnám túl? Amit leírtam, konzekvens azzal, amit láttunk a képernyőn, és nem karakteridegen egyik szereplőtől sem.

Ha végigolvastad volna, amit írtam, igen, pontosan tudom, hogy volt egy kivágott jelent, hiszen erről is írtam. Mint ahogy arról is, hogy sokan, ezek szerint te is, Aryát pszichopata gyilkosként akarják látni, akinek már semmi emberi mivolta nincs, és ha ez nem illik a történésekbe, akkor az írók a hibásak, mert hülyeséget írnak. Amit én írtam, tökéletesen megmagyarázza mindkettőjük viselkedését, és megfelel az eddigi jellemüknek. Persze, meg lehetett volna oldani jobban is, bár én konkrétan nem tudom, hogy hogyan. Gyanítom, hogy mindenki, akinek “jobb” ötlete van, az kb ugyanennyi sebtől vérzik.

És valóban, én Aryát szeretem sokkal-sokkal jobban, és nem azért mert superassassin, hanem azért, mert egyrészt okos és empatikus, másrészt a Jonnal való kapcsolata az elejétől megfogott, és imádom, amikor egyszerűen csak Jonra gondol és ez rántja ki őt lelkileg valamilyen helyzetből. Ez persze főleg a könyvben van így, de a sorozatban is utaltak már erre.

Sansával sem lenne bajom, de az nagyon irritál, amikor okosnak hiszi magát, pedig nem az (erre jó példa a kivágott jelenet, meg úgy általában egy-két rész kivételével a hét évad), illetve amikor a Sansa-fanok látnak bele valami zsenit, ami egyszerűen nincs ott (lásd kivágott jelentet). És az is zavar, amikor a rajongók azzal próbálják menteni a tévedését, hogy egy másik karaktert rántanak a sárba, akinek történetesen igaz van. Mint most Aryával.

Mert minden, amit Arya állított Sansáról, igaz. Lehet, hogy ez fáj a Sansa-rajongóknak, de ettől még tény. Arya nem pszichopata, aki a nővére ellen fordul ok nélkül, hanem egy olyan ember, aki megtanult olvasni az arcokban, és meg tudja állapítani a féligazságokat és a mögöttes szándékokat is. És történetesen látta a mögöttes szándékot Sansában az ellen, akit mindenkinél jobban szeret (Jon). Ez is tény, és nem wishful thinking, hiszen egyrészt meg lett neki alapozva Arya kiképzésével, másrészt Sansáról pontosan tudjuk, hogy csalódott, amiért nem ő kapta a koronát. A hatodik évad óta ettől zengett az összes Sophie Turner interjú, még D&D is ezt nyilatkozta folyton.

És most őszintén, Sansának mi oka lett volna Aryát egy tárgyaláson elítélni? Ha tényleg tárgyalásra került volna sor, valószínűleg pont azt bizonyította volna be Arya, hogy ő hűséges a királyhoz, és Sansa, Kisujj segítségével meg akarja fúrni. Ha Sansa ezek után tényleg kivégezteti, akkor arra mit szólt volna Jon? Mit szólt volna Bran? vagy őt is megölik, hogy ne tudja elmondani Jonnak az igazságot?

Szóval úgy érzem, hogy itt nem én gondolom túl a dolgokat. Inkább mások ragaszkodnak a saját preferenciáikhoz és előítéletükhöz annyira, hogy amikor a történet annak ellenmegy, akkor rögtön az írókat hibáztatják, amiért hülyeséget írtak. Pedig ha van logikus magyarázat, amely nem karakteridegen döntéseken alapul, akkor ez nem hülyeség. Legfeljebb nem tetszik egyeseknek, mert nem ezt akarták.

Abban viszont valószínűleg igazad van, hogy az íróknál az általad felvázolt módon írták meg a sztorit. de attól még, hogy a cél ez volt, ezt a sztorit sikerült logikusan végigvinni. Hogy jól volt-e felépítve? Nem tudom. Lehetett volna másképp? Igen. De attól még ez így, ahogy volt, teljesen logikusan illeszkedett mindenbe.

cathy - 2017. 09. 01. 19:43

Aszisz remekül összefoglaltad az Arya-Sansa szálat, végre valaki! :D Én még annyit tennék hozzá h szerintem Arya már akkor tesztelte Sansát amikor arról magyarázott kamuból hogy milyen jó lenne Sansa helyében lenni (game of faces). Ha Sansa ott felismerte volna a lényeget, hogy Arya cseppet sem vágyik ilyesmire már rég lezárhatták volna erre csináltak egy jelenetet hogy Bran segítsen? Sansa kicsit megbukott családból na mindegy a lényeg hogy helyrejött az esze.

cathy - 2017. 09. 01. 20:21

Mondjuk én Petyrtől is kreatívabb könyörgésre számítottam, pl bedobhatta volna, hogy “nem szóltam Tywinnak a húgodról anno Harrenhal-ban pedig megtehettem volna, nem lenne ma itt” :-D (mert az tényleg így volt, tuti felismerte, azért dobta fel témának Tywinnál Catet és Robb-ot).

CyClotroniC - 2017. 09. 01. 20:29

Engem csak azért lep meg pár ilyen irány, mert több helyen is leírták a Bran-interjú után, hogy Arya tényleg Sansa életére akart törni és meg volt vezetve, míg Sansa nem beszélt Brannel. Persze ők is tévedhetnek, de több külföldi cikk is ezt vette alapnak.

Aszusz - 2017. 09. 01. 21:21

cathy: nem tudjuk, hogy Kisujj felismerte-e Aryát. Aiden Gillan nyilatkozta, hogy nem volt ezügyben semmilyen instrukció, szóval azt nem tudjuk, hogy a készítői szándék mi volt, ő sem tudta. De az tény, hogy ő úgy döntött, hogy úgy játszik, mint aki felismerte.

Cyclo: mondjuk én nem bíznék a külföldi cikkek spekulációiban. Tény, hogy Aryát megvezette Kisujj a levéllel. Az is tény, hogy Arya készen állt megölni Sansát. Mégsem tette, amikor lehetősége volt rá, szóval várt valamire. Talán több bizonyítékra. Talán arra, hogy Sansa valamit lépjen. Ez nem derült ki, szóval mindenki azt gondol, amit akar. Talán majd egyszer D&D elmondja, mit gondoltak közben – főleg Aryáról, mert Sansáé nyilvánvaló a Bran-jelenet fényében.

csuszka - 2017. 09. 01. 21:34

Aszusz

Abban igazad van, hogy a te teóriáddal úgy-ahogy meg lehet magyarázni a dolgokat, de szerintem az egész el volt túlozva. Vagyis kissé (nem nagyon!) életszerűtlen volt több jelenet is!

Egyáltalán nem vagyok Sansa-fan (de jelenlegi Arya-t se szeretem), de most komolyan Arya ennyire szűklátókörű?!

Vagyis a levél körül hatalmas patáliát csap, Sansa ezzel elárulta a családot mekkora hülye stb mondja.

Viszont ha csak egy kicsit átgondolja a dolgot mit tehetett volna Arya egy ilyen szituációban? Nem írja meg a levelet, amivel kiváltja a Lannisterek haragját: ezzel bajt okoz magának, az apjának, ámde Robbnak jobb nem lesz tőle!

Felhozhatta volna persze a levelet problémának, de akkor miért nem kérdezi meg Sansától hogy ő miért nem tudott elmenekülni apja elfogása előtt? Volt e köze apja elfogásához (mert pl a könyvben volt)?

Ez a levél nem bizonyított szerintem semmiféle árulást, hisz csupán arra kérte Robbot, fogadjon hűséget Joffreynak az apja életéért cserébe!!!

Emellett Sansából kinéznék annyi értelmet, hogy rájön Kisujjal folytatott utolsó beszélgetése után h Arya nem áskálódik ellene, hisz könnyedén eltehetné őt láb alól, és felvehetné az arcát, ha úgy akarna!

A legnagyobb problémám viszont Kisujjal van, ő viselkedik legfurcsábban:
1. Nehezen tudom elhinni, hogy ne hallott volna az Arcnélküliekről. A könyvben van is egy jelenet mikor arról beszélgetnek a kistanácsban, hogyan tegyék el Daeneryst láb alól, és Kisujj meggyőzi Robertet, hogy mérget használjanak a drága Arcnélküliek helyett. Ha pedig elhiszi Sansának h Arya arcnélküli, akkor tudja hogy félnie kell tőle.

2. Brannel való beszélgetés után mindenképp el kellett volna hagynia Derest, túl nagy veszélyben van ott. Ha Bran egy ilyen fura dolgot tud a múltjáról, akkor más dolgokkal is tisztában lehet: tudhatja azt, hogy elárulta Nedet. Ha pedig ez kiderül, az a véget okozhatja számára.

No és Bran viselkedése is nehezen értelmezhető, sokkal korábban kivégezhették volna Kisujjat hasonló úton ha ő úgy akarja. De itt még el tudom fogadni, h Bran előre látta hogy ez a legjobb út, és nem szabad szólni ezekről a dolgokról ameddig nem kérdezik.

mmalna - 2017. 09. 01. 22:20

@ Aszusz:

A karakterek alaptermészetével persze hogy összeegyeztethető lenne egy konfliktus, csak ezt, ami a sorozatba került, pont rosszul írták meg. Merthogy mindkettő magához képest tök hülyének tűnve jött ki belőle. Én annyira örültem a kivégzős jelenetnek, mert azt hittem, ezzel az derült ki, hogy legalább valamennyire összejátszottak a lányok, aztán az interjúból kiderült, hogy nem, ezek tényleg olyan ostobák voltak, mint ahogy láttatni engedték. Sansa sosem volt zseni, de annyira buta sem, hogy Kisujjban, akiről vagy ötvenszer mondta el, hogy nem lehet benne bízni, jobban bízik, mint Aryában, aki persze fura és ijesztő, de nyíltan közölte, hogy akkor bántja, ha Jon ellen fordul, és amennyire tudjuk, Sansa ilyet soha nem tervezett. Arya pedig még rosszabbul jött ki a dolgoból, mert ugye “okos és empatikus”, csak pont ez a két dolog nem volt ebben az évadban. Mármint ő lenne a frissen kiképzett bérgyilkos mastermind, erre Kisujj simán észreveszi és még le is lopakodja, semmi gyanú nem merül fel benne, amikor teljesen logikátlan helyen megtalál egy évekkel korábbi levelet, nem beszélve a paradoxonról, hogy Kisujjtól volt a levél, akiben elvileg abszolút nem bízik. Az empátiájával pedig minimálisan sem tudja magát beleélni a nővére korábbi vagy aktuális helyzetébe, amikor az északi urak teljesen érthetően háborognak, rögtön guruló fejeket emleget. Abban persze igazad van, hogy nem pszichopata, csak iszonyú szűklátókörű. De ez már ezerszer ki lett itt tárgyalva.

Az akkor-próbáljatok-valami-jobbat javasolni pedig nem érv, már ne haragudj. Akkor lenne érv, ha én is a sorozatot írnám. Aki írja, annak viszont a dolga és felelőssége, hogy a sorozathoz méltó szálakat találjanak ki, és ne mondd, hogy nem lehetett volna valami olyat írniuk, mai nem butítja le mindkét szereplőt. Nem beszélve arról, bár ez még inkább szubjektív, hogy minden tévés vagy filmes konfliktus, amit egy, maximum 2 tisztázó mondat megoldhatna, az rosszul van megírva.

bebb - 2017. 09. 01. 23:10

@Aszusz:

Nem akartam érdemben belemenni, hogy most ki volt a hülye meg kit kell szeretni Deresben, de akkor leírok néhány dolgot, ami miatt alapból nem áll meg az elemzésed. Próbálom rövidre fogni, ezért csak pár tényszerű példa.

“Mert minden, amit Arya állított Sansáról, igaz” ill. a “legbelső gondolatát is látja” téma:

1.Elkezdi kóstolgatni Sansát azért, mert ő alszik a szülei lakosztályában, mert ugye ő mindig magának akarta a szép dolgokat, hogy fennhéjázhasson. Sansa veséjébe sajna nem sikerült belelátni, Jon adta neki a lakosztályt, magától.

2.Később elmondja Sansának, hogy a septa mindig rácsapott a kezére, amikor csúnyán írt, bezzeg S
milyen szépen ír + ő íjászkodott, míg Sansa kötögetett.
Ez inkább róla szól, mint Sansa-ról, és persze nyilván fájt neki annak idején sokminden, de ezeket a dolgokat emlegetni egyszerűen értelmetlen. Az, hogy ez a téma ilyen hangsúlyosan szerepel, egyből lebuktatja D&D-t, miért foglalkozna Arya rögeszmésen ezekkel a piszlicsáré dolgokkal azok után, amin keresztülment?

3.A lényegi konfliktus ott kezdődött kettejük között, hogy Arya szerint nem védte meg Jon-t, szerinte le kellett volna vágni a panaszkodó nemesek fejét. Sansa nyilván az “árulók” oldalán áll, hogy nem ezt teszi. Jon biztos örült volna, hogy így akarja megvédeni a becsületét. :) Ez konkrétan no comment :D

4.”Sansa elárulta Nedet/nem tett semmit az életéért”: Sansa konkrétan mindent megtett az apja kiszabadításáért ami a 0 mozgásteréből adódott, térden állva könyörgött, MEGÍRTA a LEVELET, ami nem ostobaság volt, hanem Ned _egyetlen_ esélye a túlélésre. És még működött is volna, ha Joffrey nem megy át Mad Kingbe. Ezzel szemben Arya konkrétan a háborúnak is véget vethetett volna, ha megfelelő 3 nevet mond Jaquennek (Joffrey, Cersei, Tywin). Ehelyett mi történt? 1. Csiklandozó, 2. ser Armory 3. lannister őrök, hogy elmenekülhessenek.
Ezzel amúgy nem lenne baj, mert gyerek volt, nyilván nem látta át az egész helyzetet, de hogy ezt a témát még ő hozza fel, hát, nem túl empatikus dolog.

5. Az, hogy a szíve mélyén el akarja-e árulni Jont, ez wishful thinking, legalábbis egyelőre.

Mit jelent az, hogy ez “gondolatilag” elárulta? Az, hogy átfutott-e az agyán, hogy mi lenne, ha ő lenne a királynő? Ilyen alapon bárki áruló, Arya is, nyilván párszor korábban is gondolt már arra, hogy Sansát megöli. Valójában nem tett semmit Jon ellen, bár neheztel rá, mert nem hallgat rá, és elment messzire. Még azt is adom, hogy azt gondolja, ő ezt jobban csinálná, és szeretné is csinálni. De ez azért nem egyenlő azzal, hogy elárulná Jont, sőt elég jelentős különbség van a kettő között.

Mi támasztja alá, hogy Arya pont a “titkos vágyát” találja ki NULLA érdemi beszélgetés után, amikor a fentiek esetében ennél könnyebben értelmezhető helyzetekben is rosszul ítélte meg? Azért az nem politikai kérdés, hogy nem árulás, ha valaki nyilvánosan beszól, és talán nem kéne azonnal az erőszakhoz nyúlni. Ez azért is vicces, mert Aryát nem éppen úgy ismerjük, hogy befogja a száját, ha valami nem tetszik.

Ez csak pár példa, még mondhatnék többet is, és mondhatnék Sansáról is logikátlan lépéseket (nem szólt Jon-nak az erősítésről még tavaly, nem kérdezte meg Aryától, hogy honnan van a levél, stb stb.), de ez nem arról szól, hogy én melyik karaktert szeretem, hanem arról, hogy egyik viselkedése sem következik logikusan a jelleméből, az általuk birtokolt információból.

Egyszerűen Sansát be kellett állítani középre, és azért, hogy a nézők számára kétesélyes a történet, Aryát közvetlen életveszélynek kellett láttatni. És erre kellett addig erősíteni, amikor már nem mondják az emberek, hogy ez hülyeség.

De fogadjuk el egy pillanatra, amit írtál, és Arya hirtelen kiskamaszból Tyrion szintű zsenibe váltott át, és mindent átlát, hátradől, odaadja a tőrt, hogy Sansa eldöntse, mi legyen. Mert, amint írtad, úgy gondolkodik, hogy Sansának két lehetősége van, vagy őt öleti meg, vagy Kisujjt. Itt két kérdés merül fel:

1. Egyrészt ha szerinte is reális lehetőség, hogy elárulja őt és Jon-t, akkor mi értelme a kezébe adni a döntést? A potenciális gyilkosomnak átadom a tőrt, és elengedem a szobából, miután bevallottam, hogy egy gyilkos vagyok? WTF?

2. Másrészt, ha már ráhagyja a döntést Sansára, akkor mondjuk nem túl bölcs dolog halálra ijeszteni, és afelé nyomni, hogy őt akarja megöletni.

A fentiek miatt abszolút tarthatatlan az elméleted.

Azt most nem fejtegetem, hogy miért _látszik_ pszichopata (vagy valami más mentális bajjal küzdő) gyilkosnak a _sorozatban_ Arya. Amúgy nem, nem látom pszichopata gyilkosként, tekintettel arra, hogy a véleményemet nemcsak a sorozat alakítja, hanem a könyvek is (meg még sok más dolog), így szerencsére az ő jelleméről is már szilárd elképzelésem volt, mielőtt az utóbbi 2-3 évadban elfogyott a könyves alapanyag a készítők alól.

Másrészt meg azért nem fejtegetem, mert egyszerűen olyan ellentmondások vannak D&D Arya jellemében, mintha egyszerre több személyisége lenne, nincs fejlődés, egyszer Badass, máskor érzelmi alapon viselkedő gyerek, hidegvérű fejvadász, bosszúszomjas gyilkos, braavosi vízitáncos stb, mindig a végletek között ugrál. Mindig azt a személyiségét veszik elő, ami éppen a cselekményt szolgálja.

Egyszerűen ordít minden jelenetről, hogy mit akarnak kihozni belőle, de olyan szinten, hogy már azt várom, hogy megjelenjen D&D vigyorgó feje a Nagyterem falikárpitján. Amikor elérsz a payoffhoz, annak persze király a hangulata, csakhát ami addig történt…

Azért írtam, hogy kár elméleteket felállítani, mert egyik sem áll meg. Ezt inkább el kell felejteni, mint Arya Waif elleni harcát. Ott is mindenki tök jó elméleteket gyártott, mindegyik jobb volt, mint a végeredmény, aztán jött a csalódás.

Még annyit, (és mostmár tényleg befejezem :), hogy a Frey-ek megölése nem is állhatna távolatbb a szabályos kivégzéstől, egyszerűen nem létezik, hogy _mindenki_ bűnös egy házból, hiszen még a Lannisterek meg a Targaryenek között is vannak jó arcok, ismerjük őket.

Ha ezt akarnák mondani a készítők, az alapvető szembeköpése lenne a könyveknek és a sorozat egészének is. Szabályos kivégzés pedig csak egyféle van: jogszerű ítélet után, a lehető leggyorsabb és legfájdalommentesebb halál. Kisujj kivégzése sem volt szabályos, az egész “per” is inkább egy politikai konspiráció volt, mint tárgyalás.

bebb - 2017. 09. 01. 23:14

ahh, bennmaradt egy @Aszusznak válaszoló, kb 6000 karakteres kommentem, ha lehet, tegyétek be:)

cathy - 2017. 09. 01. 23:33

Az mindegy akkor is egy Kisujjhoz méltó önseggmentés lett volna és klassz elem ha felismerte.

bebb - 2017. 09. 01. 23:35

@Aszusz 2017. 09. 01. 21:21:
A későbbi forgatókönyvbe mindenesetre beleírták, hogy felismerte: A 3. évad 1. részében, amikor Sansa és Shae a hajókat nézi, odamegy, és mondja neki, hogy nemrég látta a húgát.

Mazsi - 2017. 09. 02. 14:19

Mantera!
Sam azért szakította félbe Szegfűt, amikor felolvasta Rhaega-ros részt, mert ismerte a történetet. Ő másolta be a könyvbe. Amikor meggyógyította Jorah-t, azt a feladatot kapta büntetésképpen, hogy másolja le a Fősepton kéziratait és tekercseit.

Szerintem az Arya-Sansa konfliktus sokan túlbonyolítjátok. Nyilván, nem tudjuk még, hogy mi a céljuk a készítőknek… Ha azt feltételezzük, hogy minden mindennel összefügg, akkor majd a következő évadban kiderül, miért volt olyan fontos az, hogy Arya, a megpróbáltatásai során, végül kegyetlenné váljon majd a végső harcra, Sansa pedig ügyes diplomatává. Szerintem az egész konfliktus egyszerűen arra ment ki, hogy végül felismerjék és elfogadják a szerepeiket a „falkán” belül. Most már jöhet a Mások elleni harc. :-)

Sawyer - 2017. 09. 02. 15:26

Pár hete kezdtem újranézni elejétől a sorozatot, úgyhogy bőven van viszonyítási alapom, a 7×06-nál értem be a friss részeket.

Szerintem a 4. évad végéig élte “fénykorát” a széria, bár már akkori is egy idő után zavart, hogy alig halad valamit a sztori, és a drámai részeket sokkal hatásosabban meg lehetne csinálni. Az ötödik-hatodik évad nálam nagyon mellément, a korábbi dinamikához képest elkezdték erőltetni a hálivúdi kliséket, és ahogy jött a lóvé, úgy hajlott egyre jobban a látványorgiába – nem baj, de én ezt a sorozatot soha nem a sok CGI-csata miatt szerettem.

Na, és akkor jön ez a hetedik évad, ami egy nagy egyvelege a korábbi változó minőségnek. Ráadásul 7 részben, mert köllött a pénz a hajócsatára, konvojperzselésre és a falon túli harcra. A korábbi két évadhoz képest üdítőbbnek hatott az évad első fele, végre beérett a sok évadnyi építkezés, egy helyben toporgás, de bizonyos szempontból negatív is, hiszen a sok külön szál egyesítése miatt pl. nagy kedvencem, Mormont teljesen a háttérbe szorult statisztának. Ahogy Deny többi szolgálója is, a vörös papnő, Szürke úrfi, vagy Missandei, akinek az egész szezonban annyi szerepe volt, hogy kinyalják a pcsáját.

A motivációk-jellemfejlődések nekem nagyon sántítottak, főleg a két Stark-leány kekeckedése és Jon-Deny kapcsolata, amiből románc lett. Mindkettőre kevés idő jutott, nem volt megalapozott. Gondolom, itt is azért pár hónap alatt játszódik a cselekmény, össze kellett sűríteni, hogy a javát lássuk csak, de ez akkor is hiányérzetet hagyott.

A teljes eddigi sztorit tekintve, ezt régebben is írtam, most is írom, hogy a dorne-i szálak teljesen feleslegesen lettek behozva. Semmit nem adott a sztorihoz a kiscsaj megmérgezésétől eltekintve, töltelékszál, most meg csak úgy pikpákk ki is nyírták a homokkígyó-famíliát. Ahhoz képest meg sok játékidőt elvett, ami más karakterekre simán mehetett volna.

A hajócsata nem volt rossz, a perzseléses csata nagyon bejött, viszont a falon túli kalandozás kritikán alulira sikerült. Az első negyedben csak a töltelékduma ment, a kísérők száma folyamatosan változott (ami miatt a harcnál többször pörgettem is, hogy a hétből, vagyis később már csak hatból megint ki halt meg, de ötödik megállításra rájöttem, hogy egy statiszta kísérő csak), több ezren + a gerelyhajítóbajnok nem bírnak megölni/ledobni 6 embert, nem fagynak meg, Gendry-Deny utazása irreális, és a szereplők viselkedése ostoba, de nagyon. Benjen bácsi meg a zs-sablonos vicc kategória.

Aztán nem tudom, milyen a fizika Westerosban, de előbb Jaime vágtat a 40 centis vízben lóval, mellette pedig egyből 10 méteres a víz, amiből nehézpáncélban kiszedi Bronn. A srácok a falon túl szintén a mínusz fokokban vacognak legalább egy éjen át, nem fagynak meg, de még John se, aki elmerül a fagyos vízbe, és utána még legalább pár órányi járásra sem döglik meg a hidegben, de még egy kuckuc sem jön ki a torkán. Jon a legirritálóbb karakter, akinek párszor már vége kellett volna, hogy legyen, a végjátékban talán felfordul. Deny az első évadokban volt nagyon szimpatikus, de idegesítően csak hisztizni tud, nem való a trónra, és a sok segítség és sárkányok nélkül sehol nem lenne. Az egészet Drogonak és Mormontnak köszönheti.

A deresi szálnál jó volt látni, hogy visszatérnek a kezdetekhez, én a lányok beszélgetésénél azt hittem, hogy Kisujj arca alatt Arya van, és végül Sansa lesz az, aki meghal, méghozzá a húga keze által. De ahhoz képest, hogy régen egy halál mekkora katarzist hozott, ez semmi volt ahhoz képest. Feltűnően kezdik csak vállvonásos szinten kiírni a szereplőket (Kisujj, Rickon, Osha, homokkígyók, stb).

Brantől többet vártam, és ez a múltas dolog is igazán semmilyenre sikerült, nem okozott meglepetés, nem volt katarzis, ez is csak amolyan vállvonásos jelenet volt.

Összességében méltó évad lett volna a záráshoz vezető úton, ha a 7×06 nem sikerül olyan blődre, utólag pedig úgy érzem, hogy csak úgy elillant az évad, és alig történt valami.

A braavosi szál pedig nagyon zavaros volt, másfél évad játszódott ott, de semmit nem tudok erről a kétarcú istenes dologról. Jagen a második évadban nem arcokat húzogatott le magáról, hanem simán elfordult, és már ott volt a másik arca. Itt meg Aryának magával kell cipelnie a leszedett arcokat. Ez most akkor hogy működik? A magasságot-hangváltozást eddig az isten számlájára írtam, de ha arcszedegetéssel működik a dolog, akkor ez így logikátlan.

Aszusz - 2017. 09. 02. 16:40

mmalna: Amikor Arya guruló fejeket emlegetett, nyilvánvalóan nem neki, hanem Sansának volt igaza. De Arya nem kegyetlenségből akarta kivégeztetni a nyavalygó urakat, hanem azért, mert konkrétan árulást követtek el Jon ellen. Normálisabb feudális környezetben az, amit mondtak, felségsértés, és ki kéne őket végezni. Az más kérdés, hogy maga Jon se végezné ki őket, ha itt lenne, és Sansa, aki azért ért valamennyire a politikához, tudja, hogy nem veszíthetik el az urak támogatását, tehát próbálja diplomatikusan kezelni a dolgokat. Ő ehhez ért, és itt ennek is van helye. Arya ezt nem érti, sőt, azt sem tudjuk, tisztában van-e a Mások általi fenyegetéssel. Arya nem politikai szempontból nézi a helyzetet, hanem azt látja, hogy itt nyíltan árulást készítenek elő Jon ellen, és Sansa nem tesz semmit. Arya szerint ennek a büntetése halál. Sansa tudja, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű.

A levél helyét én nem tartom logikátlannak. Kisujj Sansa nevében elkérte Wolkantól és elrejtette. Arya szerint Sansának erre volt oka. Mivel Sansa konkrétan megijed, amikor megtudja, hogy Aryánál van a levél, ez további bizonyíték Arya számára.

Kisujj észrevette, ő sem most jött le a falvédőről. Na és? Jaqent meg elfogták és bebörtönözték. A Faceless Manek sem tévedhetetlenek.

És én nem kértem senkit, hogy írjon jobbat, ne haragudj. Azt mondtam, hogy én nem látok hirtelen jobb megoldást. Azt is mondtam, hogy nyilván lehetett volna máshogy is megírni. Csak ami javaslatokat itt és más fórumokon eddig láttam, mint tuti megoldást, azok is bőven logikátlanok voltak.

Mazsi - 2017. 09. 02. 16:48

Uhh! Van még itt valaki, aki élvezi is ezt a sorozatot? :-)

Aszusz - 2017. 09. 02. 16:55

Sawyer: “Jagen a második évadban nem arcokat húzogatott le magáról, hanem simán elfordult, és már ott volt a másik arca. Itt meg Aryának magával kell cipelnie a leszedett arcokat. Ez most akkor hogy működik? A magasságot-hangváltozást eddig az isten számlájára írtam, de ha arcszedegetéssel működik a dolog, akkor ez így logikátlan.”

Sorozatban: mert “magic”.
Könyves háttérinfo, ha érdekel:
Az arcnélküliek kétféle módszert képesek használni az alakváltáshoz. Az egyik az általunk ismert arc feltétele, amely mágikus alapon működik, és nem egy egyszerű maszk. Az Arc feltételével látszatra az ember testalkatilag is úgy néz ki mint az eredeti és a hangját is megkapja. Sőt, részben az emlékeit is. Arya egyszer tükörben nézi magát egy ilyen arccal, a tükörben a fogsora foghíjas, de amikor megtapintja, akkor a saját, teljes fogsorát érzi. És ismeri az illető kislány emlékképeit is valamennyire. Gondolom ez segít a hihető viselkedésben is. Az Arcnélküliek azért szeretik ezt a módszert, mert sokkal biztosabb, és nem lehet átlátni rajta. (bár egy macska felismerte Aryát, szóval lehet, hogy állatokon nem működik)

A másik módszer, amit az Arcnélküliek szintén ismernek, a “glamour”, nem tudom, hogy fordították. Ehhez nem kell arc, bár azt hiszem, kell hozzá valamifajta tárgy a másik illetőtől. Itt szerintem nincsenek emlékképek, viszont az egész ugyanúgy csak látszat. Jaqen ezt használta, amikor elfordult. A probléma ezzel az, hogy könnyebb átlátni rajta, és meglátni az igazságot. A könyvben Melisandre használt ilyen glamourt két ismert szereplőn, és Jonnak voltak olyan pillanatai, amikor majdnem átlátott rajta (de benne a glamour lehetősége fel sem merült). Illetve valószínűleg Mel saját magán is ilyen varázslatot használ, hogy fiatalabbnak tűnjön.

Aszusz - 2017. 09. 02. 16:59

@bebb: “A későbbi forgatókönyvbe mindenesetre beleírták, hogy felismerte: A 3. évad 1. részében, amikor Sansa és Shae a hajókat nézi, odamegy, és mondja neki, hogy nemrég látta a húgát.”

Tényleg? Akkor ez eldönti a kérdést, felismerte. Lehet, hogy mostanra az írók elfelejtették ezt az “apró” kis incidenst, egy félmondatot megért volna. :/

Aszusz - 2017. 09. 02. 17:35

bebb: *hosszú komment*

1. Sansa nem mondja Aryának, hogy Jon adta neki a lakosztályt. Ha mondta volna, Arya elhitte volna. Attól még igaz, hogy Sansa szereti a szép dolgokat. Ennek nem lett folytatása, csak hozzáadott egy kicsit a “Sansa királynő akar lenni” témához Arya szemében.

2. ÉS? Miért ne emlegethetnének fel régi emlékeket? A panaszkodó kommentek jelentős része pont azt hiányolja, hogy nincsenek olyan beszélgetések szereplők között, amiben valami általunk már ismert dologról beszélgetnek. Gondolom itt az egységsugarú néző számára elevenítették fel a két lány közötti régi különbségeket. Ha csak ez volt a cél, akkor valóban szánalmas.

3. A lényegi konfliktus nem itt kezdődött. Aryának itt nincs igaza, és Sansának igen, ez tény. Arya nem tud olvasni általa ismeretlen politikai machinációkat. Ő emberi vágyakat és hazugságokat tud megállapítani. Ha Sansa ezen a ponton leül Aryával, és elmond neki mindent a Másokról, meg hogy Jon hogyan szedte össze a sereget, és milyen törékeny az egész, akkor Arya megérthette volna. Így nem. Arya problémája alapvetően nem az volt, hogy miért nem végezteti ki az árulókat – ezt meg lehetett volna neki magyarázni. Arya problémája az volt, hogy pontosan látta, hogy Sansa hiúságának hízelgett az, hogy az urakban felmerült, hogy Jont leváltsák, és őt válasszák meg helyette.

4. A levél kapcsán az egész beszélgetésnek az volt az értelme, hogy kiderüljön: nem az az alapvető baj, hogy megírta a levelet. A baj az volt, hogy Sansa rettegett attól, mi lesz, ha megtudják az északi urak. Igen, Arya addig faggatta, amíg ez tisztán kibukott. Arya nem azért akart Sansa ellen fordulni, mert írt egy ilyen levelet, amiről pontosan tudja, hogy még Jon is megbocsátaná neki. Hanem azért, mert pontosan látja, hogy Sansa retteg attól, hogy a levél kikerül, és ront a saját imidzsén. Hogy akkor majd nem lesznek annyira lelkesek az északi urak, hogy őt válasszák királynővé, ha Jonnal valami történne.

5. Igen, a “gondolatilag elárulta” nem megfelelő kifejezés, de nem tudok jobbat. Arra gondolok, hogy semmit sem tett, amitől árulóvá válna. De folyamatosan úgy irányítja az eseményeket, hogy saját magát pozicionálja, az összes tette és mondata mögött ez van. És az a csalódottság, hogy nem őt választották, pedig érzése szerint ő érdemelte volna meg. Nem az a baj, hogy egyszer átfutott az agyán. Az a baj, hogy folyamatosan ez motoszkál az agyában, és persze Kisujj ezt az érzést erősíti fel benne.

A fentiek alapján nem értek egyet abban, hogy NULLA érdemi beszélgetés volt a lányok között, illetve azzal sem, hogy könnyebben értelmezhető eseteket is félreértelmezett. Szerintem nem így volt, egyezzünk ki abban, hogy nem értünk egyet.

A Tyrion szintű zsenit ugye viccnek szántad? Főleg ennek az évadnak a fényében… (amúgy Arya és Tyrion skill set-je nem is lehetne különbözőbb)

1. Attól még, hogy reálisnak látja Arya az esélyét annak, hogy Sansa elárulja Jont, még nem egyenlő azzal, hogy el is árulta. Arya nem végez ki ártatlanokat. Főleg nem a nővérét. Ezért adja a döntést a kezébe. Szerintem teljesen reális.
(a Frey-házzal kapcsolatban: semmi sem utal arra, hogy a Frey-ház összes tagja ott volt az ünnepségen. Arya-Walder azt mondta, hogy mindenki ott van, aki számít. Ez ugyan ebben a pillanatban jutott eszembe, és csak könyves infora alapozok vele, de az arc feltételével emlékekhez is hozzájuthatott. Vagyis tudhatta, mely Freyeket kell meghívni az ünnepségre – de ezzel már valószínűleg tényleg túlgondolom)

2. Ez mondjuk kétesélyes. Arya nyilvánvalóvá tette, hogy meg tudná ölni Sansát. Tényleg halálra ijeszti. Na de aztán mégsem öli meg, hanem a kezébe ad egy kést! Én minimum elgondolkodnék utána, hogy ez vajon mi volt. És nem arra a következtetésre jutnék, hogy a húgom egy veszélyes őrült, aki mindenáron meg akar ölni. Legalábbis a mindenáron-t kétségbe vonnám.

A szabályos kivégzésről: írtam már, hogy Aryának nem áll rendelkezésre a karhatalom – nem is bízik benne -, hogy tárgyalást tartson. Meggyőződik a bűnösségről, és megöli őket. Az esetek többségében viszonylag gyorsan. A méreg pár másodperc alatt megölte őket. A torokelvágás majdnem olyan gyors halál, mint a lefejezés. Egyik sem okozott túl hosszú szenvedést. Joffrey tovább szenvedett a méregtől, mint a Freyek.

Annyi mindenesetre kiderült, hogy nem értünk egyet, szóval tényleg hagyhatjuk ennyiben.

Sawyer - 2017. 09. 02. 19:45

@Aszusz

Na így már világos, köszönöm :)

A sorozat sajnos sok kérdőjelet hagy maga mögött, ez a téma is azok közé tartozik.

boozoo - 2017. 09. 02. 20:26

Nagy meglepi lenne, ha (valahogy mégiscsak) 6+ részes lenne az utolsó évad. Annyi szereplő van még, hogy nem lenne üresjárat az ő történetükkel/befejezésükkel megtölteni a részeket.
Jamie-t le kellett volna zúznia Zombi Gregor-nak és akkor nagyobb katarzis lenne majd, hogy Sándor kinyírja a bátyját.
Így most remélem, hogy Jamie még variál valami fontosat.
Bírnám még, ha Jaqen H’ghar is feltűnne, de nem hiszem.

bebb - 2017. 09. 03. 18:50

@Aszusz:
Igen, nagyon eluralkodtunk itt a hosszú kommentekkel, sokmindenben egyetértünk, csak a végkövetkeztetések térnek el.

Mivel a számozott pontok újratárgyalásában nem fogunk egyet érteni egyhamar (bár annak örülök, hogy már szerinted is volt olyan, hogy nem volt igaza Aryának), és már kinn van a Narcos 3. évada, ahol talán létező alkotói koncepcióval is lehet találkozni, ezért nem húzom tovább én sem, csak a tyrionos kérdésedre válaszolok. :D

Igen, félig-meddig ilyen gyenge metaviccnek szántam. Először egy nagyon jó emberismerettel rendelkező, taktikus szereplőt akartam írni, aztán eszembe jutott a 7. évad, amit te is írtál, de mégis bennehagytam, mert Tyrion “vigyünk zombit Cersei-nek, oszt béke lesz” Lannister pont annyira volt hű a karakteréhez,
mint Arya meg Sansa (meg még sokan mások, kezdve a Suicide Squad tagjaival): Ha így viselkedtek volna korábban, akkor mindannyian rég halottak lennének. :)

Persze ha Tyrionnál látod ezeket az ellentmondásokat és karakteridegenséget, akkor adódna a kérdés, hogy majdnem ugyanolyan látványos ellentmondások mért nem szúrják a szemed a Deres vonalon, de elfogadom, hogy szerinted azok nem ellentmondások. Az alapfelállás itt is ugyanaz (túl sok karaktér a kevés részre, alapanyag híján D&D írói “tehetsége”), szóval én a pénzemet a legegyszerűbb megoldásra tenném, ha fogadnom kéne.

Amúgy Cersei zsenivé válását megbocsátottam D&D-nek, mert Lena Headey annyira jó volt végig, hogy tőle még ez is viszonylag hitelesnek tűnt. Azt meg kell adni, hogy az ő karakterét jobban kezelik, mint Martin. Persze logikusnak nem tartom azt se, de legalább már most megvan a jelöltem a JAWS legjobb színésznő kategóriára :)

Namind1, azt aláírom, hogy jobban élvezhető a dolog, ha lát az ember valamilyen koncepciót az események mögött, csak nálam pont mostanra élte fel D&D a korábban felhalmozott hitelét.

**
Összességében sajnálom a 7. évadot, ez volt az év, amikor az írás romló minőségét már nem kompenzálta a látvány/produkciós színvonal emelkedése. Tavaly az utolsó két résszel Sapochnik nagyon magasra tette a lécet, ezt csak helyenként lehet elérni (4. rész), látványosat fejlődni ebben a tekintetben nincs hová, a kevesebb screentime miatt viszont pont abban gyengült a sorozat, ami eredetileg berántott.

Természetesen idült GOT-függőként hétfő hajnalban fogom nézni a 8. évad részeit is, még mindig bőven élvezhető sok elemében, és persze arra is kiváncsi vagyok, hogy mi lesz a vége a sorozatnak, hátha nem viszik tovább a tucathollywoodi irányba.

bebb - 2017. 09. 03. 18:53

Asszem megint bennmaradt egy hosszabb kommentem, kérlek, rakjátok vissza (ígérem, nem lesz több :))
Köszi!

csuszka - 2017. 09. 03. 18:57

Igen, számomra hihetetlen, hogy Arya-n nem állnak bosszút az Arcnélküliek azért, amit tett.

Imádtam volna, ha miután Kisujjt megöli Arya, hirtelen felbukkan “Kisujj” (egy Arcnélküli, Kisujj felvett arcával) Arya szobájában, és gyorsan végez vele önbíráskodás miatt. :)

De ha nem is most, később kegyetlen, de reális lenne, ha így jönne el érte a vég. Mondjuk Jon-nal való találkozás előtt… :(

Divexa - 2017. 09. 03. 20:56

Mazsi, van!
Én bizony tátott szájjal néztem az utolsó részeket, mint egy kisgyerek. Nem agyaltam logikai buktatókon, minek is? Így legalább ugyan úgy ütött Kisujj eltávozása, mint a többi, mások által “várható” fordulat. Pl. nem is értem miért bosszant valakit a Sansa-Arya hirtelen összefogása (felvezetés nélkül) hiszen ez nem egy valóság show, mindenhol egy kamera….. szóval számomra kitűnő szórakozás volt ez az évad, fűszerezve pikáns, vicces párbeszédekkel.
Csak egy valami nem tetszett, az évad rövidsége…megint. 7 rész, és itt hagytak lógva. Rosszul esett, néztem volna még.

Aszusz - 2017. 09. 03. 22:20

bebb: Cersei kapcsán egyetértünk, bár nekem a Martin-féle alaptalanul öntelt Cersei is bejön, de nagyon jó húzás volt D&D-től, hogy Lena Headeynek több teret adtak is, és megokosították (kár, hogy Jaime ezzel párhuzamosan mintha butább lenne…)

Logikai és karakterhűség szempontjából nekem az egyik legnagyobb bajom Jon behódolásával volt. Az égvilágon semmi oka sem volt a hatodik részben, miután Dany megígérte, hogy segít, és végre először nem kérte a behódolást, rögtön képletesen térdet hajtani. Még Tormund szavai Mance-ről (amit nyilvánvalóan azért tettek be, hogy egy kicsit előrevetítsék a dolgot) sem magyarázza az egészet, mert teljesen más a szitu: Stannis a segítség feltételeként szabta meg a behódolást Mance-nek, és ebben az esetben Tormundnak igaza volt, hiszen emiatt tényleg sokan meghaltak (bár persze kérdés, hogy a behódolt Mance-t követték-e volna a vadak). Jon viszont pont addig nem hódolt be, amíg Dany ezt követelte, majd hirtelen, amikor megkapja a segítséget, a semmiért behódol? Se politikailag nem magyarázható, sem a józan ésszel. Jon, bár nem akart király lenni, de elfogadta. És valahol legbelül élvezi azt, hogy nem mások parancsolgatnak neki, hanem azt teheti, ami szükséges, és nem kell mások harcát is megvívnia. És pont ezt adja fel a semmiért? Teljesen karakteridegen húzás ez tőle. Nem az, hogy behódol egy nőnek – valaki egy másik topicban azzal vádolt, hogy ez a bajom. Hódoljon be Danynek, ha így tudja a népét megmenteni, ez rendben van. De így? És majd az északi seregekkel levonul Danynek segíteni Cersei ellen? Mert Dany ezt fogja követelni abban a pillanatban, hogy lenyomták a Walkereket. Ahelyett, hogy független maradna – ezzel sokkal többet segítene Északon.

Egyetlen magyarázata van szerintem ennek az egész behódolásnak: Mivel Jon tartja a szavát, ezért ebben a részben Cersei felé is ezt kell kommunikálnia. Különben simán válaszolhatná, hogy független marad a Dany-Cersei vitában. Mint ahogy az logikus is lenne. De csak így lehet elérni azt, hogy Cersei bedurcizzon, és lehetőséget kapjon Tyrion és Cersei egy négyszemközti jelenetre. Mert erre ment ki az egész. Másképp nem tudták volna összehozni, hogy ők ketten négyszemközt beszéljenek. Ha Jon nem hódol be Danynek, és a Dragonpitben azt válaszolja Cerseinek, amit az akar hallani, akkor minden más ugyanúgy játszódott volna le, csak erre az egy jelenetre nem lett volna szükség.

Aszusz - 2017. 09. 03. 22:35

csuszka: A sorozatban ezt a részt teljesen rövidre zárták, és pont ezért logikai ellentmondások sincsenek. Itt Jaqen az Arcnélkülieknél a főboss, ő képezte ki Aryát – legalábbis az ő felügyelete alatt történt, és ő is engedte szabadjára. Nekem úgy tűnt, hogy büszkén mosolygott, amikor Arya közölte, hogy ki ő és hazamegy. Jaqen nyilvánvalóan nem fogja megbüntetni azért, amit tesz, hiszen pont erre képezte ki (megígérte neki, hogy megtanítja, hogyan állhat bosszút – valami ilyesmit mond a második évadban, de a könyvben biztos). Itt nincs nagyon másik Arcnélküli, akinek a szemét szúrná, amit Arya csinál. Jaqen kedveli őt, a Waif meg halott.

Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a könyvben hogyan oldják ezt meg. Ott nem lesz ennyire egyszerű, abban biztos vagyok.

mmalna - 2017. 09. 03. 22:39

@ Aszusz:
Szóval ugyanaz a séma pepitában. Kitalálták a célt, a mostleesikazállatok-jelenetet, és arra húzták fel az egész szálat, ahol aztán sokat nem feszültek logikán vagy karakterhűségen. Walkereknek kell egy sárkány – Cerseit majd nyilvááán jobb belátásra bírja, ha lát egyet, szóval csipet csapattal nyomás a falon túlra. Olenna Jaime képébe vágja az igazat – foglaljuk el 2 perc alatt Highgardent. Kisujjnak vesznie kell, miután nyeregben érzi magát – az egész Arya-Sansa szál. Cersei-Tyrion jelenet – Jon behódol – amit írtál. Tudom, a deresi résszel nem értesz egyet, de alapvetően ez látszik az egész évadon.
Egyébként könyves és sorozatos Cersei tényleg 2 külön személyiség, nekem csak azért volt furcsa, hogy hirtelen ilyen cseles lett, mert az előző évadok visszatérő mintázata volt, hogy nagyon okosnak hiszi magát, aztán jól lábon lövi magát a kavarásaival. De az tény, hogy Lena H. játéka sokat segít.

lostfanka - 2017. 09. 04. 12:03

Tegnap a vegere ertem vegre.

Ami engem a legjobban felbosszantott hogy anno a 3/4. evadban, ezek a eszakrol delre es falon tul menetelesek evadokon keresztul tartottak es total unalmasak voltak. Most meg mikor lenne mit meselni total kapkodas az egesz. Nem is ertem hogy fogjak a fenn marado 6 reszbe az egeszet belepakolni ugy hogy minden le legyen zarva.

Aszusz - 2017. 09. 04. 13:46

mmalna: azzal a deresi vonalon is egyetértek, hogy kitalálták a célt, hogy hova akartak elérni, meg legyen egy áll-leesős jelenet, ami majd hú-de-üt, és írtak köré egy sztorit. Csak úgy gondolom, hogy a deresi vonalon ez a köréírt sztori még viszonylag tartotta a karakterhűséget, és őrült nagy logikai baki nem volt benne. A többi helyen… nos igen.

Az a probléma, hogy most, ahogy a végkifejlet közeledik, egyre inkább az elérni kívánt cél határozza meg a sztorit. Az elején Martin is szabadjára engedte a szereplőket, és lett, ami lett, de egy idő után el kell varrni a szálakat, és meg kell oldani, hogy újra összetalálkozzanak – és az a kérdés, hogy ezt hogyan oldják meg. Martinnak elég nehezen sikerül, az már látszik. De legalább őt nem sürgeti az idő.

Quantumleap - 2017. 09. 04. 23:27

Én amit furcsállok, hogy Euronról (milyen kár, hogy nem úgy kell ejteni, ahogy írjuk, sokkal hangzatosabb, mint a “juron”) azt rebesgették, hogy egy igazi, utálatos gonosz lesz, akihez képest Ramsay is csak egy rossz kisfiúnak tűnik majd. De nem mondanám, hogy nálam elérték volna ezt a hatást, inkább csak egy higgadtan agresszív, ki ha én nem f**zparaszt figura. Vagy már a nyolcadik évadot vetítették előre?

khm - 2017. 09. 05. 09:39

Nem “kitökölt”, hanem “kiötölt”.
Tökölni akkor szokott az ember, amikor indokolatlanul sokáig csinál valamit.

khm - 2017. 09. 05. 21:28

Angolul az Euronhoz hasonlóan kell ejteni azt, hogy “urine”, ami vizeletet jelent. :-)

Eve Marlowe - 2017. 09. 11. 16:50

És mi van azzal, h Tyrion is Targaryen? Ezt elvetettük? Engem megvettek ezzel 😁
Probaltam végig olvasni a kommenteket ,sokaig el is jutottam, de nem vegig, ugyhogy ha volt szo a felvetésemről akkor sorry…

Rawk - 2017. 09. 26. 22:07

Game of Thrones Live Concert Experience 2018 Tour Dates: 05/18 – Budapest, HU @ Budapest Arena

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz