login |

The Mist: vége az 1. évadnak

2017. 08. 28. 15:00 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Ismeritek azt a viccet, hogy az állandó szereplő és a vendégszereplő kimegy a misztikus ködbe? Azért a poénja megvan, nem?

A lentieket mindenképp úgy érdemes olvasni, hogy azok közé tartoztam, akiknek (úgy ahogy) bejött a The Mist kezdése – nem a pilot, hanem inkább a 2. és a 3. rész. Nos, a Stephen King-féle A köd történetére épülő sorozat az 1×03-tól kezdve lejtmenetbe fordult, és bár nem folyamatosan csökkent a minősége, de egy viszonylag alacsony szintre állt be sajnos.

A 3. rész után, ahogy arra számítani lehetett, továbbra is három szálon folyt a sztori, három csoportról szólt a természetfölötti köddel borított kisvárosban, s igazából csak egy epizódban volt komolyabb fókusz az egyiken, a többiben megoszlott köztük az idő, ami nem volt annyira szerencsés, mert nem hiszem, hogy sokan ugyanolyan érdekesnek találták volna a plázást, a templomos és a “nomád” túlélőket.

Losing someone you love can be so beautiful.

Karakterek szintjén mondjuk akkora gondjaim nem voltak. Mármint a fő arcokkal, mert volt egy csomó random, tömegarc. Nem nagyon voltak kiemelkedő figurák, a hátterük is elég unalmas volt, de akadtak szimpatikusabbak és nem annyira tipikusak (és a színészfelhozatalban is voltak értékelhetően friss arcok). Azonban volt egy kivétel – azonban az jókora: a Frances Conroy által alakított öregasszony és az egész őrült, természetes, fekete tavaszos szál hihetetlen módon irritált, az pedig még jobban, ahogy némelyik karakter reagált erre. WTF.

Persze a szálak egymás felé tartottak, és az évadzáróra (nagyon helyesen) össze is futottak, hogy egy elég durva, mégis nagy elégedettséget kiváltó momentumban csúcsosodjanak ki – ez utóbbi talán az egyetlen igazán emlékezetes pillanata volt az első évad utolsó részének.

Mivel külön futó szálakat kaptunk, ezért évad közben, ahogy azt megszokhattuk, csak minisztorikra futotta, fel-feldobáltak egy-egy megoldandó vagy konfliktust generáló problémát, hogy történjen valami, vagy meghaljon valaki. Ezek viszont sokszor eléggé erőltetettek voltak, és a karakterek olykor irracionálisnak tűnő húzásaira építettek, többször is értelmetlenül ugrasztották össze őket.

A The Mist mázlija, hogy ha akarjuk, akkor mindent rá lehet fogni a természetfeletti körülményekre. Én speciel az utolsó 3-4 részben kitört gyilkolászós járványt nagyon nem komáltam, komolyan röhejes volt, ahogy minden fontosabb szereplő gyilkossá vált pár nap leforgása alatt, miközben a The Walking Dead-ben sokan még mindig nem lépik át ezt a határt – de persze bármikor azt lehet mondani, hogy a Köd az oka mindennek.

Az a Köd, ami az elején ugyan el-elkapott valakit, de mintha a szezon másik felében alig “köszönt be”. Nyilván nem számoltam, hogy hány kiemelt, ködös halálesetet kaptunk, de látszott a készítői szándék, miszerint inkább az “ember embernek farkasa”-vonalon akarják szítani a hangulatot, többek között azért, hogy megalapozzák a finálét.

Mindenképp csalódást keltő a végeredmény, igazából nem vesztettem volna sokat, ha kiszállok félúton, és esetleg megnézem a finálét, de akkor sem, ha kihagyom a zárást.

Az 1×10 lezár egy fejezetet, de természetesen a fő szituáció (a köd) nem oldódik meg, mindössze teszünk egy lépést egyrészt a miért?-ek irányába (persze egy párbeszéd, és minden kiderülhetett volna…), másrészt pedig kapunk az életben maradtak kapcsán egy “most akkor hogyan tovább?”-kérdést.

Hogy lesz-e 2. évad, az talán az elkövetkező napokban vagy hetekben kiderül.

20 hozzászólás Ne habozz!

monti - 2017. 08. 28. 15:12

én nem is tudom hol hagytam abba, valahol ott ahol az egész rész szinte csak a perverzek bájolgásárol meg elmebeteg vallási idiotákrol szolt

motch - 2017. 08. 28. 16:12

Ha darába nézem biztos elkaszálom, de így heti várósba kellemes volt. Nem lesz rajta a top tízes listámom de heti egyszer unaloműzőnek tökéletes, jöhet a második évad.

Geza Kovacs - 2017. 08. 28. 17:23

Hát a köd maga izgi lett volna, de ami lett a soriból, az nem volt az. Huszadrangú nulla karakterek vinnyognak, majd lemészárolják egymást pár nap együtt tartózkodás után egy nagy plázában meg itt-ott még, különösebb ok nélkül, miközben a ködről semmi nem derül ki. Remélem ráhagyják.

Silver-sama - 2017. 08. 28. 19:23

6.részig láttam. Elment tőle a kedvem, mert (asszem) az 5.résszel történt, hogy elkezdtem nézni, és kb a felénél esett le, hogy már láttam azelőtt (ennyire maradandó élményt okozott).
Még talán berakom azt a 4-et háttérzajnak, de ha lesz is 2.évad, már nem fog érdekelni.

jenga - 2017. 08. 28. 20:25

Vegigneztem, de nem tudom miert. Tul sok szabadido?
Nekem a legnagyobb baj, hogy nincs egy szimpatikus arc, akiert lehetne szoritani.
Na jo, talan a narkos csajt egy picit sajnalnam, ha baja esne, de a tobbi..
Esetleg meg a szoke kiscsaj, mert o legalabb csinos. De a tobbit legszivesebben en magam tennem el lab alol. :)

Irgum76 - 2017. 08. 28. 21:36

hát nem volt egy nagy durranás de azért nézhető volt
a filmnél százszor jobb
tetszett, hogy itt a köd valami misztikus izé nem csápos monszták és vámpír denevérmadarak lakhelye

a filmben is van egy fanatik nyanya na az tényleg kiakasztó
én ezt az öreglányt bírtam és ő nem csak hablatyolt hanem ki is ment a ködbe egy hit párbajra
ami egyébként egy tök jó jelenet volt
sőt talán az öreglány hozta a legjobb jeleneteket
templom felgyújtása, patkányos és felesége elintézése stb

ami nem tetszett:

írtam a kibeszélőnél is, hogy apu a 6. részig folyamatosan mosolygott később visszanézhették és mondták neki, hogy törölje le a képéről mert a legnagyobb drámában nem vigyorgunk

kb 20 ember 5 nap alatt kieszi a pláza készleteit wtf?

a lány találkozik halottnak hitt imádott apjával és nem örvendezik vagy valami hanem el kezd picsogni, hogy kiakarják őket tenni
egyáltalán miért akartak maradni? nem volt kaja az emberek már lövöldöztek egymásra meg volt a családegyesítés aszt iszkiri ki a picsbe a városból

ez a bosszú meg elég kicsinyes volt a végén dögöljön meg mindenki címszóval

legyen egy 6/10 az egészre
a köd benyomulása meg annyira nem lett ütős mint ahogy szánták legalábbis számomra pedig a Perfect day nagy kedvenc
gondolom a Végítélet nyitójelenetével akarták párhuzamba állítani de az mai napig libabőr ez meg egy egynek elment kategória

a végére a focis srácot már nagyon megsajnáltam szerencsétlen részről-részre amortizálódott le szerencsétlent

Irgum76 - 2017. 08. 28. 21:38

legyen egy 6/10 az egészre

ezt a végére szántam

Gavroche - 2017. 08. 28. 21:56

Egyetértek az előttem szólóval. Hihetetlen tehetséggel oldották meg a készítők, hogy gyakorlatilag egyetlen szereplő se legyen még egy picit sem szimpatikus, és a drogos lány is csak azért tud valamennyire érdekes lenni, mert a színésznő legalább megpróbálkozik valamiféle karakteralkotással és már ezzel is kiemelkedik a színészileg egyébként meglehetősen gyenge mezőnyből, de a sovány alapanyag természetesen őt is cserbenhagyja.
Rosszul megírt sorozat a The Mist, rosszul elhelyezett hangsúlyokkal, relevánsnak és aktuálisnak szánt, de valójában izzadtságszagú és hamar érdektelenné váló témafelvetésekkel, gyenge színészi teljesítménnyel, gyorsan ködbe vesző feszültséggel. Röviden úgy is lehetne mondani: vigyázat, gagyival van dolgunk!

Gavroche - 2017. 08. 28. 22:05

*Mármint jenga kommentjére utaltam.

winnie - 2017. 08. 28. 22:09

“a színésznő legalább megpróbálkozik valamiféle karakteralkotással”

én is főleg rá gondoltam egyébként, hátha megragad hollywoodban egy újabb skandináv színészként, még ha eredetileg szerb is, vagy szláv származású.

de egyébként szerintem a főhős egy érdekes választás volt karakterét tekintve. nem azért, mert egy másik sorozatban valami rosszarcú orosz maffiózó volt, hanem mert nem ilyen karakterű figurákra szokták osztani ezeket a szerepeket.

ellenpontnak ott volt a rendőrfőnök, akinek a színészéről nem tudom elhinni, hogy kielégítőnek találta ezt a melót. annyira egy nulla sztorija volt, vakon követte a csajt, vagy nem is értem, hogy mi járt a fejében.

winnie - 2017. 08. 28. 22:12

egyébként rákerestem, de nem volt nagy fennakadás, szóval én néztem be valamit, vagy bealudtam egy párbeszédet: miért gyújtották fel a templomot? vagy a maradók tudták, hogy rájuk gyújtják, és annak fényében is inkább maradtak?

Irgum76 - 2017. 08. 29. 10:53

hát engem meg a narkós ribanc idegesített
a love story a fekával hát egy normális férfi bottal nem piszkál egy ilyen roncsot

Irgum76 - 2017. 08. 29. 10:56

a templomot csak a vicc kedvéért gyújtották fel
a maradók féltek elhagyni mert ott biztonságban érezték magukat nem azért, hogy elégjenek

Irgum76 - 2017. 08. 29. 10:57

de milyen poén volt, hogy egy keresztel akasztják be az ajtót :)

kieten - 2017. 08. 29. 15:04

nekem tetszett, hogy itt kivételesen a melegről derül ki, hogy pszichopata.

Seni88 - 2017. 08. 31. 15:34

Winnie és Irgum76 hozzászólásához.Véleményem szerint a templomot azért gyújthatták fel, mivel pár embert nem sikerült meggyőzni az öregasszony hitvallásáról és inkább ott maradtak. Mellesleg az öregasszonynak volt egy sajátos hite, amely abszolút kizárt mindenféle ellentmondást. Amolyan modern inkvizítorként is értelmezhető a tette. Nem véletlenül bánt el a rendőrrel egyetemben a házaspárral is a csatornában. A természet farkastörvényeit követték: a gyengébb elhull az erősebb megmarad.
Annyira örültem, hogy végül a fanatikus asszony is elpatkolt a végére.
Egyszerűen ép ésszel fel nem fogható, hogy egy apa miért öleti meg a saját fiát holmi pletykának felülve? Feszültségkeltésnek és csattanónak telitalálat volt, amikor Alex megtudta, hogy ki az apja valójában.
Ha már szülői gondviselés….a “kedves anyuka” miért nem nézett néha hátrafelé, hogy egyáltalán követi-e őket az egy szem lánya? Előtte megölte volna a rendőr fiát is csak azért, amit tett, most meg futott ész nélkül a kocsi fele majdnem cserbenhagyva a gyermekét?
Mindenesetre akadnak logikai buktatók a sorozatban nem is kevés. Az egész évad tűrhető volt, bár lehetett volna jobb is szerintem. Kíváncsian várom a 2. évadot.

Mate4182 - 2017. 09. 03. 04:25

Nekem bejott. Elso este 3 resz, masodik este 3 resz aztan 2-2 resz es 4 nap alatt el is fogyott az evad. Nem volt sok, nem volt keves, pont jo volt.
Nekem volt par szimpatikusabb szereplo (a srac aki a jatekboltot vitte de a plazasok kidobtak a kodbe) a narkos csaj, sot nekek meg a feka katona csavo is jo volt.
Akiket viszont alig vartam h zabaljon a kod :
-oreg bolond assszony
-az egesz plaza (onnan senkiert nem kar)
Akiket varok hogy zabaljon a kod
-Alex (baromira irritalo)
-Adrien (kiharcolta maganak)

Nalam mindenkepp nezoz lesz a 2. Evad ( ha lesz)

Candy - 2017. 09. 04. 15:07

Egynek elment,bár így utólag azt mondom,elég lett volna az első és utolsó részt megnéznem.Ha nem lesz 2.évad,akkor -nesze semmi,fogd meg jól-érzést hagy maga után. Egyébként,hozta a Kinges atmoszférát,ráadásul olyan,mintha nem is mai,hanem 90’es évekbeli film lenne. :)

Nok3dli - 2017. 09. 06. 12:57

Csak a kváncsiság hajtott azért néztem végig…
Folyton azon gondolkoztam egy sorozat nézése közben, hogy vajon miért csinálják azt amit csinálnak az emberek.
Mégha a fórumon egyesek értetlenkednek, én akkor is tudok racionális magyarázatot adni, vagy ha azt nem, akkor legalább annyit, hogy vannak ilyen emberek a nagyvilágban…

De itt, egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy egy rendőr ilyen vakon kövesse a megbolondult nyanyát. Emerekre gyújtott rá egy tomplomot, mert azok nem mentek velük, WTF?! A nő leszúrása pláne, miert nem lehetett csak egyszerűen ott hagyni?! És nem egy pszichoról beszélünk mint a faggot. Hanem egy kisvárosi rendőrről, aki nem mutatott előtte semmit ami ezt megalapozhatná.
Saját fiát feláldozni csak hab volt a tortán.
+
A kocsiban senki egy szóval nem mondta, hogy ne, ne öld meg azt a 20-30 embert, menjünk, hagyjuk itt őket, holott mindenki tisztában volt vele, hogy erre készül a fickó. Itt megintcsak Mr. papucsról beszélünk aki 9 részen keresztül próbált erkölcsös maradni.
Tipikus tömegcikk, mintha egyetemisták csinálták volna a sorozatot vmi évközi vizsgára…
4/10 (vagyis “kettes alá”)

Surmi - 2017. 09. 27. 00:50

Nem nagyon értem az itt kommentelőket (sőt a “kritika” íróját sem). Kíváncsi lennék,hogy olvasott-e valaki közülük szokványos Stephen King horrort, ahol általános, hogy 20-30, esetleg 50 oldalon nem történik semmi. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs jó pár izgalmas, olvasmányos műve, és ne méltán lenne korunk egyik legfelkapottabb bestseller írója, de… Ha valaki látta a könyvből készült filmet, ami egy kis költségvetésű z kategóriás alkotás volt, és jobban tetszett a depressziós, “nincs értelme élni, dögölj meg te is” befejezés, ahol az apa feláldozva magát, az utolsó pisztolygolyóval a szörnyek elől menekülendő nem magát, hanem feleségét (vagy lehet, hogy a gyermekét öli meg), és rögtön utána kiderül, hogy a ködben látni vélt szörnyek valójában a végre megérkező felmentősereg, szóval akinek ez az agyament befejezés tetszik jobban, hát nézze azt…
Mára természetessé vált, hogy minden sorozat (legalábbis) 1. évada úgy fejeződik be, hogy semmi, vagy igen kevés dolog oldódik meg. Így lehet folytatni. És ki akad ma már fenn ezen?
Számomra igen szórakoztatóan alakultak a karakterek. Jó húzásnak tartom, hogy a ma oly divatos “fogadjuk el a másságot” hullámmal szemben, néhány rész erejéig ebben ringatják az alkotók a nézőt, hogy aztán egy váratlan fordulattal kiderüljön, hogy egy más szexuális beállítottságú ember is lehet velejéig gonosz.
Az apa szerepe pedig jól példázza, hogy a kisember sem lesz csak úgy egyik pillanatról a másikra akcióhős – habár a legtöbb sorozat most ezt sulykolja.
A bekattant öreg mamán sincs semmi kivetnivaló. Sajnos a való életben is vannak ilyen emberek, akik egyszer csak megszállott “hívőkké” válnak, és saját téves meggyőződésük nevében bármilyen bűnt képesek elkövetni, mert úgy érzik, hogy ezzel éppen a jót szolgálják.
Igaz, a rendőrfőnök karaktere a jól bevált klisé szerint alakul: a hatalommal bíró kisvárosi elöljáróról kiderül, hogy mennyire esendő és könnyen befolyásolható. Hasonló a helyzet a pláza vezetőjével is.
A sorozat – kissé szájbarágósan – azt próbálja sugallni: az arra méltónak találtak túlélnek, a gonoszak (akik esetleg jónak is tűnhetnek) elbuknak.
Szerintem időnként szüksége van mindenkinek ilyen inspirációra is. Mert egyébként az effektek, az akciók, a párbeszédek, a becsempészett misztikum egyáltalán nem a gagyi kategóriába helyezi a sorozatot. Szerintem semmivel sem marad alatta pl. a Wayward Pines-nek vagy a Hátrahagyottaknak és lehetne még néhány menő sorozatot felsorolni.
Én örülök, hogy a forgatókönyv írok eltértek az eredeti vonaltól.
És melyikünknek ne viszketne a talpa egy olyan helyzetben, amibe a főhősök csöppentek a befejező részben, hogy az emberi méltóságukat levetkőző pláza béli csőcseléket ne jutalmazza meg egy kis köddel? Én semmiért nem hagytam volna ki!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz