login |

Pilot-mustra: 21 Thunder – 1×01

2017. 08. 30. 19:15 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Á, van, amit képtelen vagyok elviselni, és magam sem tudom, hogy miért akadok fenn ilyesmin. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ha egy bizonyos témát vagy szegmenst elég jól ismerek (például az orosz nyelv vagy a sakk), akkor nagyon szokott irritálni, ha sorozatokban bénán mutatják be azt. Nyilván az avatatlan szemnek/fülnek sok minden nem tűnik fel, nekem például a katonai vagy technikai részletek sosem jelentenek gondot, de vannak, amik igen.

És a gond az, hogy ilyenkor a kérdéses dolgokat tartalmazó jelenetek sokszorosukra nagyítódnak fel, és sokkal negatívabban csapódnak le bennem, mint ami egyébként a jelentőségük vagy szerepük lenne. A 21 Thunder egy utánpótlás focicsapatról szól, s ennek megfelelően focis jeleneteket is mutatnak benne, edzést és meccset is, amik láttán a fejemet fogtam…

21 THUNDER – 1×01 – 2,5/10

 

Tudom, hogy nem szimulációt kéne várnom, hiszen le kell egyszerűsíteni a dolgokat, mondhatni a foci csak illusztráció, de amit itt műveltek, azt fájdalmas volt nézni. Már pár éve a Matador sem brillírozott, ha fociról volt szó (lehet, hogy rosszabb is volt, nem tudom), a Netflix-es Club de Cuervos már közel sem volt gáz, de tényleg nem értem, hogy miért nem lehet szakértőket bevonni vagy kicsit életszerűvé tenni a dolgokat.

A történet egy kanadai (montreal-i), kutyaütő státuszú, junior, U21-es focicsapatról szól. A felnőtt csapat előszobájában toporgó labdarúgókat nem tudom, hogy reálisan kezelik-e, de az egész olyan volt, mint egy amerikai focicsapatnál, kezdőkkel és tartalékokkal, 15 meccs bajnokságra felkészítő edzőtáborral, ami során eldöntik, hogy ki a (fix) kezdő, stb. A lényeg, hogy éppen a bajnoki rajt előtt állunk.

Nyilván a teljes focikeretet nem ismerhetjük meg, de pár kiemelt arcot kapunk: egy régi kezdőjátékost, aki kezd kiesni az argentin edző kegyeiből, egy sokat önzőző, bandamúlttal rendelkező sztárjátékost, egy Afrikából frissen lenyúlt elefántcsontparti csodagyereket, aki mintha direkt Kanadát választotta volna a többi kérője ellenében (miért?, adja magát a kérdés), valamint egy friss újoncot, aki mintha az ifik közül került volna fel.

Plusz nyilván edzők és vezetők, sőt, még az ő magánéletük is kiemelésre kerül, mindez kábé nulla karakterizálással, csakis a történet pörgetésével, jó pár kérdőjel meghagyásával, szóval úgy, ahogy az a szappanoperák esetében szokás. És ez is volt a legnagyobb gondom, hogy a 21 Thunder olyan, mint egy dél-amerikai sorozat. Pörög, de nagyon felületes, ráadásul a karakterek olykor tök értelmetlenül cselekednek, csak azért, hogy a történet úgy haladhasson, ahogy az írók gondolják.

Már a pilotba belenyomtak szexet, gyilkosságot, fogadási csalást, csapaton belüli verekedést, rejtélyes sérülést, nemek közti egyenlőtlenséget, mindent előkészítenek a kavarásokra és a kiszámítható akadályoknak is megágyaztak, csakhogy mindez akkora összevisszasággal párosult, amit rossz volt nézni (pár rész, és eloszlik a köd, gondolom). És mindezt tetézték még a focis jelenetekkel.

Azt terveztem, hogy felsorolok pár példát, de rájöttem, hogy senkit nem érdekelne, így maradjunk annál, hogy volt, akit kvázi egy rossz csel miatt lecserélnek (nem mintha nem jöhetne be neki bármikor egy szóló…), a meccsre tippelő egy random, első félidős szabadrúgásnál már érezte, hogy jó napja lesz (mert az gólhelyzet, és akkor nyilván megvan a meccs), az egyik edző pedig meccs közben adott egy tanácsot, amit az egyik játékos megfogadott, és rögtön gólt is lőtt. Mert az így megy. (Utána miért nem csinálta meg akkor még tízszer?)

Ha a focit nem éreztem volna ennyire fájdalmasnak (nem hangsúlyos, nem kell rajongónak lenni hozzá, és az egész csak pár perc, de mondom, számomra felnagyítódott – a leggázabb az a cselezős kunszt volt a skót játékosedzővel), akkor a közepesnél gyengébbre hoztam volna ki, ami 2-3 rész után be is szippanthat, de így esélytelen volt nálam a 21 Thunder.

Nyilván ez is egy olyan sorozat, ami esetleg guilty pleasure-ként működhetne, de csak olyannál, aki nincs minimálisan képben a sporttal, mert amit a meccsek ábrázolásával műveltek, abban semmi pleasure nem volt…

1 hozzászólás Ne habozz!

Balumedve - 2017. 08. 30. 20:19

Én a The Last Shippel jártam így. Csak állatorvosi egyetemre jártam, de azért eleget tanultam az immunológiáról és a vakcina készítésről, hogy nézhetetlen legyen számomra a sorozat. Meg is kaptam több embertől, hogy nem dokumentumfilmet nézek, szóval ne akadjak fenn a részleteken.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz