login |

Narcos: kezdett a 3. évad

2017. 09. 01. 22:15 - Írta: BotondB

16 hozzászólás | kategória: kritika,

(A teljes évad kritikája itt olvasható.)

Nem tudom, hányan osztják a véleményemet, de számomra az év egyik legérdekesebb kérdése sorozatos fronton biztosan a Narcos visszatéréséhez kapcsolódott.

Pablo Escobar felemelkedése és bukása két évadon át szolgáltatott bőséges alapanyagot a sorozatnak. A lassabban építkező első szezon azonnal képes volt berántani nézőit és kiválóan fektette le a folytatás alapjait. Annak a folytatásnak, amely tavaly egy kifejezetten eseménydús és végtelenül feszült második szezon képében érkezett meg, hogy végül mindannyian első sorból figyelhessük meg a történelem talán legismertebb drogbárójának végső megsemmisülését. (Mellékes, de nálam 2016 legjobb szezonja volt a Narcos S2)

Escobar halálát követően a Cali Cartel lépett a világon a legnagyobb forgalmat lebonyolító szervezet szerepébe, s a készítők döntésének értelmében ők kerülnek a sorozat középpontjába is az elkövetkezendő két szezonban. Spoilermentesen, inkább csak elmélkedve folytatom a tovább mögött.

Ugyebár ezzel az új narratívával gyakorlatilag a sorozat félig-meddig rebootolva lett, hiszen bár időben ott vesszük fel a fonalat, ahol az előző etap véget ért, mégis 1-2 karakter kivételével új szereplők érkeztek, így a történet az értelemszerű hasonlóságoktól eltekintve igencsak eltér az eddigitől.


Nagy kérdés azonban, hogy az új királyok képesek-e felnőni elődjükhöz, mert bár a Cali kartell a legtöbb számszerű mutatóban élen áll a történelemben, de El Patron a személyét körüllengő mítoszok révén mégis elsőre érdekesebb alanynak tűnik (és az is). Noha az első rész alapján az az érzésem, hogy a készítők túl nagy kockázatot nem vállalva meg akarják őrizni a sorozat eddigi arculatát, mégis okosan döntöttek.

Az első két évadban a drogbiznisz a látszat ellenére nem kapott igazán kiemelt szerepet, sokkal inkább Pablo személye, és az őt körülvevő emberekkel való kapcsolata volt középpontban, az érte zajló hajtóvadászat mellett. A karakterizálás azonban fantasztikusan sikerült, olyannyira, hogy nehéz elképzelni, hogy ezzel az új történettel túlszárnyalják. Azonban a Cali kartell sokkal jobb alany lehet a Pablo által irányított Medellin kartellnél arra, hogy betekintést nyerhessünk a kulisszák mögé.

Egy drogcsempész-hálózat működése számtalan egymásra épülő szinten zajlik, de a belső hierarchia mellett, akár maga a gyártás folyamata, a drogok szállítása, és csempészése is olyan érdekességekkel szolgálhat, amikből eddig inkább csak körítésként kaptunk néha egy-egy ízelítőt.

Persze az már most látszik, hogy ezúttal is lesz bőven karakterizálás, hiszen a Cali kartell élén álló négyes közti dinamika, vagy épp Pena visszatérése is bőven hozhat be személyesebb szálakat a sztoriba. (Itt jegyzem meg, hogy Murphy leváltása narrátorként egykori kollégájára mindenképp a pozitív változás kategóriába esik)

Hogy mellébeszélés helyett kicsit konkrétabban szóljak magáról az évadnyitóról,  érdekes lesz látni, ahogy a rendőrség is kénytelen lesz alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

A Rodriguez testvérek és társaik ugyanis sokkal inkább a háttérből igyekeznek gondos profizmussal menedzselni piszkos ügyeiket, szemben a nyilvánosságot gyakran egyenesen eszközként használó Escobarral. Cali „gentlemanjei” ugyanis nem vágynak népszerűségre vagy hírnévre, csakis pénzre, pénzre, és pénzre.

Összességében tehát ígéretesnek nevezném az évadnyitót, egy olyan 7/10-re lőve be a kezdést, de ebből sokkal több is kisülhet még a folytatásban. A potenciál kétségtelenül megvan benne.

16 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2017. 09. 01. 23:02

még nem kezdtem el a 3. évadot, csak a cikk eleje lepett meg, azért tenném hozzá, hogy nekem az első évad sokkal jobban tetszett, mint a második.
így a vérfrissítő új évadot is sokkal inkább várom, mintha úgy lennék vele, hogy az egész Escobaron múlt, mert hát vele is uncsi volt a második már.

tityesz - 2017. 09. 02. 02:26

SPOILER!!!!

Eleg vontatott az elso harom resz,nem igazan latom egyelore Stechner szerepet peldaul…Pacho melegsege is tulontul eloterbe van helyezve,egyelore eleg erthetetlen modon.

Az a razzia meltatlan volt a sorozathoz a harmadik reszben,ajto mogott ott a faszi es nem kapjak el,a lesotetitett irodat at se nezik..wtf.

vendég - 2017. 09. 02. 12:52

Spoiler!!!!

Szerintem az egész évad nagyon király. Jobb mint az első kettő, ugye a sorozat koncepciója, hogy a kokainkereskedelmet mutassa be, országról országra, legalábbis az eddigiek alapján. Az első kettőből Murphy hangja baromira idegesített végig.. a narrációjától a falra másztam, mint amikor valaki Scorcese-t utánozza csak nagyon szarul… most hogy Pena-t hallgatjuk, szerintem valamivel jobb.. egyszerűen jobban beszél… és iszonyat jól mutatja be a kokainbiznisz Escobar-on kívüli feltérképezetlen szegmenseit.

vendég - 2017. 09. 02. 13:19

Ha karakterizálás a kérdés, abszolút felveszi a versenyt és bőven van annyira érdekes mint Pablo alakja. A hierarchia nagyon jól van bemutatva, illetve az hogy technikailag hogy zajlik az egész biznisz.

Balumedve - 2017. 09. 02. 17:48

Meggyőző a kritika és az eddigi vélemények is, így biztos nézős lesz!

BotondB: Gratulálok az előléptetésedhez! Mindig kiválóak az írásaid.

Dave - 2017. 09. 02. 20:04

Srácok, buta kérdés lehet, de a netflixen van hozzá magyar felirat is?

Köszi!
Dave

Balazs - 2017. 09. 03. 12:43

Negyedik évad Mexikoba települ át, várjuk a negyedik évadot.

BotondB - 2017. 09. 03. 12:48

Balumedve: köszönöm szépen :)

vendég - 2017. 09. 03. 15:10

hogy őszinte legyek, Gilberto, Miguel, Chepe és Pacho együtt fényévekkel jobb fókusz mint Pablo személye, vele tudniillik az összes Al Caponerol szóló filmet ismételték meg, úgy tűnik megérezték a csít és összekapták magukat, ez az évad nagyon király volt, Jorge Salcedo szála kibebaszottul intenzív, és a következő is nagyon izgi lesz.

aki addig nem bírja ki az megnézheti netflix-en az “El Chapo” nevű sorit, kb ugyanolyan mint a narcos csak vontatottabb ;)

wellwellwell - 2017. 09. 03. 16:08

nem volt rossz, de az én problémám pont az, hogy jorge salcedón kívül gyakorlatilag senkiről semmit nem tudtunk meg. a folyamatos elb.szott raidek helyett nekem jobban esett volna több személyesség, több háttérinfó a négy “cali úriemberről”. még akkor is, ha nyilván nem ez az alapkoncepció.
a vége pedig kifejezetten csalódáskeltő sitty-sutty wrap-up volt… mintha utólag találták volna ki, hogy nem lesz még egy cali évad.
ennek ellenére persze hozta a szokásos narcos-feelinget, és szívesen néztem, meg várom a folytatást is, ha pena befejezi a kerítést. :D

bebb - 2017. 09. 03. 19:43

1 rész után hozza, amit vártam, tetszik, hogy itt is hasonlóan mutatták meg, hogy milyen hatalma van a kartellnek, mint az első évadban Escobarnál.

Ott ugye attól vált félelmetessé Escobar, hogy minden talpas rendőrről tudta, hogy hol lakik meg mi van a családjával, miközben ők még a nevét sem tudták. Most meg ez a lehallgatásos jelenet: izgulunk a pincérgyerekért, hogy mi lesz vele, persze már mindent tudtak előre, a végén meg csak kapnak egy fényképet magukról. Elég hatásos illusztráció, ahogy így felcserélődik az állam és a bűnözők szerepe. :)

Egy kicsit most még fura, hogy Pena narrál, de majd megszokom. Bár a szőke csávó nem volt egy színészóriás, a narrálása engem nem zavart, persze most, hogy nincs benne szereplőként, narrátornak nem lett volna értelme megtartani.

+1 az első évadnak, az nekem is jobban bejött

vendég - 2017. 09. 04. 12:19

wellwellwell: hát amit kellett azt azért megtudtuk róluk, Pacho Herrerrarol különösen, Miguel-nek meg kb minden az arcára van írva, jézusom az a fej:D az idióta szemüveges lúzer könyvelő külön tetszett:D

winnie - 2017. 09. 04. 14:30

“Srácok, buta kérdés lehet, de a netflixen van hozzá magyar felirat is?”

nem buta, de sajnos (még) nincs.

Geza Kovacs - 2017. 09. 04. 21:18

Ez nekem majdnem jobban tetszett az első két évadnál. Jó, ott az évadokat kb. 55-60%-ban uralta Escobar, a karakterábrázolás, stb., ami valami hihetetlen nagy alakítás volt. Most viszont már sokkal jobban megmutatkozott a szerteágazó szarakodás az állami rendszerrel, amin belül még az összefonódások külön problémát jelentenek. És láthatjuk, hogy ez a Cali-kartell sokkal jobban szervezett volt Escobar személyi diktatúrájánál. Nagyon jó volt, na. Az egyik legjobb titkosszolgálatos sorozat most a Homeland mellett.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 09. 13. 23:11

plata o plomo

Tr7 - 2017. 09. 22. 19:49

OFF:

Annyira durva, hogy az osszes premierhez egybol van roman felirat. Mig magyar alig-alig van. Sokszor rakenyszerulok a roman feliratra( angolt nem minden esetben ertem) de azert a magyar feliratnak sokkal jobban orulnek..:/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz